Folytatódik a népszerű sorozat, immár a hetedik kiadással:
Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak.
Előzmények:
I. rész
II. rész
III. rész
IV. rész
V. rész
VI. rész

Sziasztok! Tudna valaki
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban, hogy egy 22,2-es menetes villához hol tudnék venni hagyományos stucnit aminek a befogója 25,4-es?
Még egy olyan kérdésem lenne hogy egy 32 lyukas felni sima városi használatra megfelelő-e vagy érdemesebb a 36 lyukasat venni?
Nem szereléssel kapcsolatos, de nem akartam külön témát nyitni, ezért elnézést.
McFly
1. ha tudsz boltot, ahol nem
1. ha tudsz boltot, ahol nem szenved elnyomásban az oúti az mtb-vel szmben, lehet hogy még olcsó használt stucnit is kapsz.
2. a 32 küllőnek ott van előnye sztem, ahol a súly ill. a küllők légellenállása számít, én spec jobban bízom a sűrűbb küllőzésben.
Wad
A 32 és a 36 között egy
A 32 és a 36 között egy különbség van: 1 perccel hamarabb megfűzöm :-)
Ha tisztességesen csinálják (jó fűzés, szegecselt felni) akkor mindkettő bőven erősebb mint amilyen hatások érik.
luongoban szokott lenni 80as
luongoban szokott lenni 80as sr stucni, máshol nem szoktam próbálkozni, mert ez bejáratott, de simán lehet, hogy máshol is van.
nekem van két 32 küllővel fűzött gépem is, teljesen jól működnek (szerintem a fixit még egyszer sem kellett centírozni, legalábbis nem emlékszem rá), de én csomaggal vagyok 70kiló, szóval nem kap durva terhelést. az okosak szerint elöl mivel kisebb a terhelés, sima ügy a 32, hátul azért jobb, ha 36.
Köszi az infót be is
Köszi az infót be is szereztem a stucnit.
Nekem majd egy
Nekem majd egy kormánycsapágyat kéne vennem egy öreg országúti vázhoz, csak még sosem raktam be ilyet. Aztán, elég az ha csak a villát viszem el a boltba, hogy találjunk megfelelő kormánycsapágyat a bicóba? Mire figyeljek, hogyan rakjam be? : )
Nyereg fejcső
Nyereg fejcső furatátmérő is kell.
Wad
Kösz.
Kösz.
Tudja vki véletlenül hogy
Tudja vki véletlenül hogy a Shimano 2300 hajtókarhoz mennyi az előírt középtengely-hossz? Havernak felraktam 110-es monoblokkra és nekem túl nagynak tűnik a nyeregvázcső-lánctányér távolság. Mivel az első váltó még nem jött meg a géphez, nem tudom megnézni, jó-e, de nekem szemre messze van, félek hogy nagytányért nem tud majd váltani. A láncvilla és a belső tányér közt nem szokott több lenni 5 mm-nél, itt meg van min. 10 mm. Mire a váltó megjön, meg kéne hogy legyen a megfelelő monoblokk is,szal pls help.
Wad
Nem akarok belekotyogni, de
Nem akarok belekotyogni, de ez nem a váztól függ?
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon
Nem jellemző, mivel a váz
Nem jellemző, mivel a váz középvonalától való eltolás a vázgeometriától majdnem teljesen független. Van némi szórás, főleg váltókonzolos vázaknál, de főleg a monoblokk hossz számít. Régi 105-höz pl 107 mm monoblokk kell, 600 ultegrához 115 mm. De nemtom hol nézzem meg a 2300ast.
Wad
Ha vki tud vmit, kérném
Ha vki tud vmit, kérném mailben (wadmalac@gmail.com), nem tudom, mikor tudom itt megnézni. THX
Wad
köszi. rosszul fogalmaztam,
köszi. rosszul fogalmaztam, valahogy úgy értettem, hogy a vázgeometria is szerepet játszik a monoblokk szélességében. :)
de lehet, hogy rosszul tudom.
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon
Truvativ Square-ből van
Truvativ Square-ből van 108-as ha nagyon beljebb akarsz menni, de a mostani shimano hajtóművek láncvonala alapból távolabb van (a 8-as rendszer miatt) mint a régi 6-7-es országútiknál.
3 tányéros hajtóműveknél is horror, hogy milyen távol van a váztól (gyári gépeken is, ott 113-as blokkal) de tökéletesen működik, sőt azoknak jobb is akik nem tudnak váltani (a 39-42-es tányéron rakják le 11-re).
Hát kb erre számítottam,
Hát kb erre számítottam, köszönöm. Most elöl a kis tányér kb egy vonalban fut a racsni legkisebb lánckerekével, ami azt jelenti, hogy a legnagyobbnál totál keresztben állna a lánc. Megpróbálkozok akkor a rövidebb középcsapágy beszerzéssel. BBUN71/72-ben régen volt még 107-es,megnézem hátha. A 108-as sztem kevés lenne, 107-nél kisebbről még nem hallottam.
Mindenesetre köszönöm, reménykedek hogy összejön. Legrosszabb esetben be lesz rakva egy 2 mm-es távtartó gyűrű a monoblokkcsészébe és azzal eltolom balra az egészet.
Wad
szerintem ilyen módon csak
szerintem ilyen módon csak jobbra tudod eltolni, mert jobbról kerül bele a monoblokk.
--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"
A monoblokk-csészében
A monoblokk-csészében akarok hézagolni, nem a váz és a csésze közt. Elvileg ott kúpos a csészefurat, de megoldom fémragasztóval ha kell.
Wad
Persze ezt csak olyan
Persze ezt csak olyan monoblokkal lehet megoldani, aminek mkét oldalon levehető csészéje van, amelyikre a jobboldali menet rá van munkálva, ott nem. De végülis szedhetek a váz középcsapágynak szánt csövéből is, akkor is beljebb megyek. Mindenesetre a vázból való vagdalást végső megoldásnak hagynám.
Wad
ja, értem. ha lejjebb adod
ja, értem.
ha lejjebb adod a minőséget, akkor valami egyszerűbb (BB-UN26 ha jól emlékszem) shimano monoblokkból szerintem lesz 107-es nálunk a budaörsi decathlon műhelyben. egy telefont talán megér: 0623803823
--
--
--
Köszönöm, telszám
Köszönöm, telszám letárolva, jelentkezek.
Wad
kérekszépen egy kis
kérekszépen egy kis segítséget: 100 kiló vagyok, padkára felmenet letört a hátsó papucs a 15 éves acélvázas merev montin, most keresek valamit helyette, ami:
- nem törik el
- nehéz és ronda (ezt mondjuk házilag meg tudom oldani:)
- olcsó, mint a szemét (tehát semmi váltó, meg teleszkóp, ezek amúgy is hibaforrások)
- emlékeztet a montira.
Pillanatnyilag két irányba látok megoldást, vagy használt monti 10e-ért (csak akkor megint át kell szerelni 1 sebességesre, meg valószínűleg nem lesz strapabíróbb a réginél), vagy
még megfizethető árban láttam valami gepida asgard pro nevű vázat, ránézésre elég masszív papucsokkal, kérdés, hogy ebbe milyen villa megy bele (esetleg újra tudnám-e hasznosítani a régit a montiból), üléscső méret, stb. ja és hogy mennyire alkalmas ez a váz az egysebességes felépítéshez (mert ha lehet, azt is átpakolnám a roncsból, nem vennék újat), ja és ugyanez a monoblokk méretével kapcsolatban is.
valakinek van ezekre a kérdésekre ötlete? (előre is köszi.)
--------
Eltörtem a hátsó tengelyt, aztán az üléscsövet (csak behajolt 90 fokban), aztán a hátsó papucsot. ehhez képest a kanálhajlítós trükk gyerekjáték!
-és mégis gurul...
a csudába. azt hittem
a csudába. azt hittem valaki rögtön válaszol és megmondja a tutit. azért ha van ötlet, hálával fogadom...
Nem egyszerű olyan
Nem egyszerű olyan kategóriát találni, ami ellenállóbb, mint egy acélvázas merev monti. Talán egy még masszívabb acélvázas merev monti.
Megfontolandó lehetne egy túraváz is, amit az outikhoz képest túlméretezett teherbírású cro-mo (mn-mo) csőszettből csinálnak (pl Reynolds 531 ST, ahol az ST a Special Touring), de ezek elég drágák (igaz, 28-asok is).
Mindenből lehet egysebit
Mindenből lehet egysebit csinálni, maximum ha a papucs rövid vagy a láncvonal nem tökéletes használnod kell egy láncfeszítőt (vagy kiszuperált, végállás csavarokkal befixált hátsó váltó is jó).
Hátsó agynak mindenképpen kazettás rendszerűt keress, ez nemcsak merevebb (a papucshoz közelebb van a két csapágy) de még a láncvonalat is könnyen állítod (hézagolókkal) + cserélheted a fogast bármikor.
Új vázaknál sajnos nem lesz olyan, ami strapabíró alu, merevvillás és még olcsó is, de pár évvel korábbi Magellánok közül ki lehet fogni jót. Az egész projekt anyagárban kb. 30e-ből kihozható, ha tudod mit és hol (sajnos a strapabíróságnak ára van).
Emellett persze érdemes megtanulni haladó szinten is bicajozni, hogy kimozogd-lekezeld a jövőben a különböző ugrásokat, szintbeli különbségeket + pl. egy kátyú esetén ne légy gondban azzal, hogy hogyan kapd fel az első és a hátsó kereket.
Pacsi apró darabokra
Pacsi
apró darabokra szedtem a szputnyikot, nem tudom leszedni a hajtókart. Levettem az anyát a rögzítő csavarról, de meg sem mozdul van valami alátétszerű szir-szar benne, amitől nem jön le Tudsz arra megoldást, vagy flex, és kuka?
Dobj egy képet, mert így
Dobj egy képet, mert így nem tudok sokat mondani. Fotózd le és képfeltöltés.hu
Pacsi az nem megy, azért
Pacsi
az nem megy, azért köszi.
Sajnos ennyi infóból nem
Sajnos ennyi infóból nem lehet megmondani, hogy mi lehet nálad a baj (milyen rendszerű a hajtókar, belemegy-e lehúzó szerszám vagy autócsapágy leszedő, stb.).
Pacsi a csavarfej henger
Pacsi
a csavarfej henger alakú, mint egy díszcsavar. Metrikus menet, a menet mellet van hely a hajtókarban, és olyan mintha egy alátét lenne rátekerve kontraként, próbáltam vékony csavarhúzóval + wd40-el letekerni meg se mozdult. Ha neki esek a karnak flexxel rá lehet tenni másféle-fajta hajtókart, vagy csere az egész blokk?
Hát ez egyre érdekesebb
Hát ez egyre érdekesebb :-) Sajnos kép nélkül nem fog menni (valószínű z rendszerű hajtókar lesz).
szerintem az ék egyedi
szerintem az ék egyedi leírásával találkoztunk most :)
a szovjetek tudtommal sosem csináltak z-kart, csak ékeset.
az előfordulhat, hogy az anya alátéte beáll. rossz késsel, csavarhúzóval alányúlva le kell tudni szedni, esetleg kombináltfogóval megfogni, és csavarni, ha begyógyult a menetbe.
az éket a menetes vége felől ki lehet ütni viszonylag könnyen. a hajtókart alulról egy kisebb csővel (pl használaton kívüli nyeregcső) megtámasztva, hogy az ék beleessen, egy 9-10-es tengellyel, vagy pedáltengellyel, meg kalapáccsal.
Pacsi köszi a
Pacsi
köszi a segítségeket, hétfőn beviszem melóhelyre ott minden kütyü van ami kellhet.
Pacsi mind a kettőtöknek
Pacsi
mind a kettőtöknek köszi. Satura feltettem a vázat, alátámasztottam, kilós sógorral kettőt ütöttünk, és kicuppant az ék. Sose láttam még ilyen csavart, ezt a kettőt kell majd pótolnom összerakásnál. Jazzpetának is köszi.
Neuzer nagykerben (és pl.
Neuzer nagykerben (és pl. nagyobb Auchanokban is) lehet kapni éket bár több méret van.
Pacsi köszi az infót,
Pacsi
köszi az infót, eltettem azt a kis drágaságot. A láncot levágtam ahogy mondtad a "konyhában", azzal együtt kell megvennem majd az újakat.
köszi a tippeket. közben a
köszi a tippeket. közben a váz-kérdés megoldódott, hála a bokréta utcai bicószerelőnek - vadiúj, merev, acél és csak 8 ropi (nem a szerelő, hanem a váz).
---------
Hátsó tengely reccs, üléscső 85 fokot nyekk, láncpapucs reccs. eddig csak pedált, hátsó sárvédőt, kormányt és nyerget nem hagytam el.
megint segítséget
megint segítséget kérnék. :) kicsit ide is való meg kicsit nem is, de remélem nem nagyon off.
szeretnék egy új hátsó kereket összerakni. 7 sebességes montiról van szó. sajna 7 sebességhez manapság már elég nehéz alkatrészeket beszerezni. hátsó agyakat nézegettem, majdnem mind 8-9 seb. rendszerhez vannak tervezve. a kérdésem az, hogy amelyiknél 8-9 seb. van feltüntetve, az valamilyen módon nem lehet-e mégiscsak jó 7 sebességhez? kell hozzá valami közgyűrű szerűség? vagy akármilyen sufnituning?
köszi előre is!
csakegymaki.
Minden gond nélkül fog
Minden gond nélkül fog menni 7-es sorral, egy 3mm-es hézagolót és egy 0,5-1mm-es fém gyűrűt kell betenni a sor felrakása előtt.
Ez nem olyan bonyolult mint hangzik, minden gond nélkül lesz szerintem az összes bicajboltban (filléres tétel) de néha ingyen is lehet szerezni (elkérsz pl. kopott sort, szétvágod és kapásból van 4db hézagolód).
A lényeg, hogy a ami belülre kerül fém legyen, a köztes hézagolók lehetnek műanyagok (150ft-ért kapni 4mm-es fém távtartót, az a legjobb).
hú, köszi! :) akkor
hú, köszi! :)
akkor megoldódott a dolog.
csakegymaki.
Régi hatossal lennél csak
Régi hatossal lennél csak gondban, mert ott még nem zárógyűrű volt hanem az utolsó, legkisebb fogas menetes volt és az szorította össze a rendszert.
Ezzel nincs is probléma (két láncostor kell hozzá) de baromi nehéz találni, talán a pajtában van.
7-esből a Sram és a Shimano is jó (sőt most egy szük, 12-24-es zoggie-t használok és az sem rémes).
A símanó agyaknál a
A símanó agyaknál a szabadonfutó levehető egy 10-es imbuszkulccsal (miután tengelyt/kónuszokat kivetted), és felrakható a 7-es racsni a 8-as helyett. Arra az esetre ha a vázpapucs alapból nem lenne elég széles a 8as agyhoz, kár feszegetni a villát, inkább szabadonfutó-csere.
Egyébként ha vki tudja milyen kulccsal jön le a Joytech 8as agy racsnija, örülnék, mert a 10es imbusz átfordul benne, a 12es nem megy bele. Ha nem lesz más megoldás, szétbontom a szabadonfutót és satuban leveszem, de nem szívesen.
Wad
létezik 11-es imbusz, bár
létezik 11-es imbusz, bár ritka.
(decathlon bringákat szerintem általában joytech agyakkal szerelik, mert azokon találkoztam már vele. és a vicc, hogy új kazettatesttel együtt jött 11-es imbusz adapter, amit a 8-as imbuszra rá kell dugni :) )
--
--
--
Ahhá, thx. Vajon a
Ahhá, thx.
Vajon a csavarmenet is más? Mert ha ugyanaz a menet mint a símanón, akkor fel tudom tenni a sh. 7es szabadonfutót a joytech 8as agyra, és végre nem kéne hézagolóval rakni a 7es sort. Vagy lehet kapni külön joytech 7es szabadonfutót? Havernak összeraktam egy elég jó gépet, de ez a hézagolós 7es sor a 8as agyon az utolsó szépséghiba.
Wad
nem hiszem, hogy
nem hiszem, hogy kompatibilis lesz, valszeg nemcsak a csavarmenet más,hanem a bordázás is.
Az én régi rx100 agyamra pl nem ment rá, nemtom,hogy az újabb shimanoknak máshogy van-e kialakítva ez a bordázat.
--
--
--
shimano bordázat ugyanaz
shimano bordázat ugyanaz mint régen, ezek szerint nem fog felmenni.
THX az infót, akkor potyára nem bontom.
Wad
Terhelés alatt mostanában
Terhelés alatt mostanában gyakran átvált a hátsó váltóm. Eddig nem csinált ilyet. Fokozatmentes váltókarom van, 6 sebességes shimano váltó.
Okozhatja-e ezt a jelenséget pl. kinyúlt lánc? Vagy meggyengült váltó rugó? Elhajlott váltókanál, vagy deformált papucs? (pár hete volt hegesztve) Esetleg valami más? A válaszokat előre is köszönöm.
Nézd meg egy láncnyúlás
Nézd meg egy láncnyúlás mérővel, hogy milyen állapotban van a lánc (én mindenképpen cserélném). Ha nem szűnik meg a probléma akkor ez sajnos cserélgetős történet (új váltókar, új váltó), mivel sokmindentől lehet (még az is lehet, hogy a váltókar frikciós beállítócsavarja laza és a váltó rugója visszahúzza a kart).
A főbb ellenőrizendő cuccokat leírtad.
Szombati tekerésem után a
Szombati tekerésem után a sigmasport órám 276,8 km/h max. sebességet jelzett. Hirtelen több ötletem támadt, hogy történhetett meg ez az anomália:
1. Lejtőgurulásom közben a földgolyót alattomban hátulról megközelítette egy fekete lyuk, és ideiglenesen 5g-vel gyorsultam. Mivel Európa tengeri partvidékein sehonnan sem jelentettek rekordalacsony apályt, ez valószínűtlen.
2. Az a redbull nem kellett volna tekerés előtt.
3. Megszívatott a relativitás. Én a szokásos 30cal gurultam, de a földgolyó kipörgött a lábam alól. Mivel a földgolyó kelet felé forog, én meg nyugat felé mentem, ez egy igen valószínű magyarázat.
4. Idővihar volt. A sztártrekben ez mindennapos. Aignerszili nem mondta be, de ettől még lehet.
5. Esetleg merül az elem a drótnélküli szenzorban és 5 jelet dobott 1 helyett, vagy kontakthiba a konzolnál. Persze ez a legvalószínűtlenebb.
Wad
Esetleg nem mentél el HÉV
Esetleg nem mentél el HÉV mellett? Egyik haveromnak a HÉV rádiós rendszere szokta megzavarni a kmóráját...
Még nem igazán tudtam
Még nem igazán tudtam beazonosítani, úgy néz ki dupla/háromszoros hiba van. Egyrészt a szenzort gumiszalag fogja a villán és állandóan bemozdul fel-le, és így nincs pont szemben a mágnessel, néha egyáltalán nem mér. Oda fogom ragasztani sziloplaszttal és úgy gumizom, talán nyugton marad. Másrészt a konzol is kicsit kontkathibás, néha tologatni kell az órát. Az sem kizárt hogy a szenzorban merül az elem, talán az is tud ilyet. Lehet hogy a 3 együtt produkálta a rekorddöntésemet.
Wad
Nekem múltkor hasonlóan
Nekem múltkor hasonlóan járt az órám (cateye), mert kontakthibás volt a konzol (elcsúszott a tartóban az óra). Az volt a furcsa, hogy a jelkihagyások miatt meghülyült az óra és néha ugrált a sebesség (0 és a tényleges között), néha meg jelentősen többet mutatott (én csak 63-al mentem). Amióta megcsináltam a konzolt nem jött elő ez a hiba.
Velem is előfordult már,
Velem is előfordult már, 835 km/h-t mutatott az óra, pedig nem láttam az aszfaltot füstölni mögöttem. :-) Szerintem elmozdult az óra, emiatt volt jelhiba.
ezüst Bianchi országúti, piros pedállal, bandázs nélküli kormánnyal, bordó Bagagirl
Shimano 486 Hydraulic Disc
Shimano 486 Hydraulic Disc ---ehez a fékhez keresek valami fémszemcsés betétet, de csak olyat találtam hozzá ami műgyanta alapú ez a shimano br-m495-ös cucc, de nagyon gyatrán fog az eleje, valami ötlet valaikőt,örömmel fogadnám, kösz!!!
fékszerelési ügyben kéne
fékszerelési ügyben kéne egy kis segítség. igazából inkább csak egy kérdés. szóval adott egy avid single digit 5 fék. most teszem fel hátra. de ahogy tettem fel a kis pöcökre a féktestet, azt vettem észre, h nem megy végig, a pöcök tövéig. marad kb 3 mm hely. a pöcök a tövénél kicsit vastagítva van, szóval lehet, hogy azért. egyik oldalon sem ment fel teljesen, próbáltam kicsit erőltetni is, de nem ment. nekem jó ez így, nincs gondom a dologgal, csak az a kérdés, h normális-e ez/biztonságos-e? vagy próbáljam még erőltetni, mert fel kell mennie "koccanásig"?
csakegymaki.
na most felpróbáltam
na most felpróbáltam előre, a villára is. arra is csak "félig" megy föl. pedig teljesen új a villa, szóval az nem lehet az ok, hogy 20 éves és más a pöcök méret. ilyenkor mi van? :S
csakegymaki.
Nálam az Avid és a Shimano
Nálam az Avid és a Shimano sem fekszik fel teljesen, 2-3mm hézag marad (ha viszont több vagy érezhetően szorul és a csavar sem húzza rá, akkor a festés vastag, le kell belőle reszelni -> szinterezés után szokott gond lenni).
köszi, közben kicsit
köszi, közben kicsit körbenéztem a neten és írták pár helyen, h nem illeszkededik passzentosan az avid. szinterezés nem volt, nyers fémfelület a pöcök. :)
most akkor így megnyugodtam, viszont nem tudom ez mennyire jó/rossz a rugónak. mármint azon részének, ami a kis lyukba megy bele a vázon. nem feszül ez így túlságosan?
csakegymaki.
Én is ezzel a problémával
Én is ezzel a problémával "küzdök".
Igazából nem küzdök, mert felraktam így és működik minden további nélkül.
Inkább nem állatm neki reszelgetni a vázat. Nem szeretem az olyan műveleteket, amik visszafordíthatatlanok.
Úgy haladok át az autódugón, mint homok a szitán.
SPD stoplit szokás kenni
SPD stoplit szokás kenni kitakarítás után?
És a pedálon a rugókat?
---------------------------
@flickr
stoplira szerintem nem kell.
stoplira szerintem nem kell. rugóra pár csepp olaj elég.
Stoplira nem kell, de a
Stoplira nem kell, de a stopli rögzítő csavarjai ázzanak a zsírban (illetve az imbusznak fenntartott mélyedésbe is lehet rakni, mivel így bár belemegy a kosz, de nem szárad-tapad bele.
Aki már kapargatot ki törmeléket hogy be tudja rakni a 4-es imbuszt illetve abból is csak a hosszabbal tudta oldani a csavart az tudja miről beszélek :-)
Köszi. A csavarokra nem
Köszi. A csavarokra nem mertem, mert jártam már úgy, hogy menet közben kilazultak. A stopli és a csavarok közti alátétet viszont bekentem alaposan.
És igen, van némi sejtésem, hogy miről beszélsz... ma még istenes volt, de pár hete úgy kellett kivésni a beleragadt agyagot. :)
---------------------------
@flickr
Én a kitakarított pedálon
Én a kitakarított pedálon a mozgó részek közé kis lánspray-t szoktam fújni, jól beszivárog, nem fogja a port és sokáig ken. A pedál befogóelemét (nekem Time van, itt ez csak két köracél) olajos ronggyal át szoktam törölni.
Wad
Picit off: Hogyan lehet
Picit off:
Hogyan lehet felismerni, ha kezd merülni a km-óra eleme? (Cateye Enduro 2, 10 éve van benne, még jó)
köszi!
Gyengül a fényereje,
Gyengül a fényereje, aztán hol látszik, hol nem, végül nem látszik semmi.
Csak tipp, de a kvarcórák anno igy merültek le, s ez is folyadékkristályos kijelző, ami ha nem kap elég áramot, hasonlóan kellene viselkednie. Gondolom.
(Nekem Enduro 8-aim vannak, de a legöregebb is csak 2 éves...)
Ha tudod, hogy tíz évet
Ha tudod, hogy tíz évet biztosan bír egy elem, akkor miért nem cseréled ki és teszed ezt tízévenként? :-)
Mert ez gyári Shimano elem,
Mert ez gyári Shimano elem, nem gagyi utángyártott... :P :) :) (- irónai off)
Igazából gondolkoztam ezen, hogy most megvan pontosan az Odo - össz km, és kicserélem, és az új elem betétele után átírom benne. De még mindig maximális a kontraszt, nem halványul, és időnként (2-3 naponta) felírom a mobilomba az aktuális össz km-t, így ha egy pillanat alatt merülne le, akkor is meglenne. De ezek szerint nem egy pillanat, amíg lemerül, hanem van előjele.
Érdekes, hogy ez az Enduro 2 nem olyan, hogy ha megállsz, akkor 5 perc múlva kikapcsol (mint a Mity széria), hanem 1 óra után alszik ki csak a sebesség kijelzője, és az óra még ekkor is látszik. 10 éve folyamatosan! :)
Király kis eszköz!!!
Off: Én inkább vettem
Off:
Én inkább vettem hozzá múltkor egy konzolt, minthogy lecseréljem, nekem is kb 10 éve van meg, mindent túl él, fantasztikus cucc!
---------------------------------------------------
Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)
Régebbi országútin akarom
Régebbi országútin akarom a féket két forgáspontúra lecserélni. Vmi jobbfélét keresek, max 105-ös, majd még meglátom. A kérdésem az, hogy van ugye rövidebb és hosszabb benyúlású fék; mit, honnan, meddig kell lemérni, hogy megkapjam a pontos méretet?
(Esetleg féktípusra tanácsot is elfogadok, hogy mit érdemes 10 rugó környékén de inkább az alatt)
Köszi előre is!
Hosszú benyúlásúból
Hosszú benyúlásúból tudtommal csak Longus-t és Tektro-t fogsz kapni.
A fékpofa magassága és a fék tengelye között távolság a mérvadó.
a tektro közepes, a longus
a tektro közepes, a longus hosszú benyúlású. tektroból létezik hosszú is, de itthon egyáltalán nem kapható, és k drága.
még létezik saccon is két forgásosból, de a majori Lajos szerint semmit nem ér. a longusra legalább nem mondta ezt :)
a fék felfogatási
a fék felfogatási tengelyének közepétől a fékpofa középtengelyéig mérd. ezt a villa szélén tolómérővel, de akár vonalzóval is elég pontosan be lehet lőni.
ha nem akarsz nagyon sokat költeni, akkor tektro-t vegyél. ami vicces, hogy az olcsóbb miche is tektro, meg az xlc márkájú cucc is.
az 510-es közepes benyúlású, 45-55, bár gyárilag 47-57, de az nem igaz.
matuznál 6500/pár.
van rövid benyúlású is, az r530-as, az kb 105ös szint, és 10 magasságában megáll.
Ha már ketten ilyen
Ha már ketten ilyen pontosan leírták, akkor legyen itt egy kép is a mérésről:)
http://sheldonbrown.com/gloss_ra-e.html#reach
Amúgy tektrom van - igaz nem hosszú benyúlású - de nekem bevált, csak ajánlani tudom.
Kösz az infót! Sheldon
Kösz az infót! Sheldon megint lemaradt, ezen túl nála kezdek ha kell valami. :)
A Tektro-t mindenképpen megfontolom!
Sziasztok! Szeretnék egy
Sziasztok!
Szeretnék egy eléggé fura dologban tanácsot kérni.
Megkéne húznom a kontraanyákat az agyon, de ugyebár akkor ellenkéne tartanom a kónuszoknak, viszont nincs laposkulcsom. Mivel tudnám helyettesíteni ?:)
Bringakonyha laposkulcsával
Bringakonyha laposkulcsával Kedden Csütörtökön?:)
Hattól-kilencig! **** Belvá
Hattól-kilencig!
Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!
Szerintem semmivel.
Szerintem semmivel. Legalábbis minden megoldás, ami eszembe jut, nagyságrendekkel nagyobb szívás, mint elmenni a boltba és venni egy párat. Az egyik legolcsóbb szerszám.
Én vettem kínaipiacos
Én vettem kínaipiacos ócsó CroVa-t, és leköszörültem méretre. Tartósabb a lemezkulcsnál.
Wad
Köszönöm szépen a
Köszönöm szépen a tippeket, akkor azthiszem az első megoldás lesz csütörtökön.
Rossz a hátsó felnim
Rossz a hátsó felnim (42-622) a jelenlegi fűzéssel, ezért szeretnék venni egy nála jobbat. Ez eddig rendben is volna, de van néhány dolog, amivel szeretnék tisztában lenni vásárlás előtt. A felniről tudom, hogyha jót akarok magamnat duplafalút, szegecseltet szerzek ráadásként húzott küllőkkel:) De a hátsóra még kellene ugye a fogaskerék, amit ha jól tudom menetes, kazettás vagy gyorzáras agyra lehet tenni. Ezt jól tudom?
Szerintem nekem menetes agyra illeszkedik a fogaskerék, azt hogyan szedem le a régiről és teszem az újra? Kónuszkulcs segít? Ez használat során miben különbözik egy villás kulcstól?
Válaszokat előre köszönöm, a fura kérdésekért pedig előre elnézést kérek a szakiktől:))
Van kazettás és menetes
Van kazettás és menetes fogaskeréksor. Ettől teljesen függetlenül van menetes és gyorszáras tengely (amivel a vázban rögzül). A kettő tetszőleges variációja előfordulhat, bár menetes fogashoz általában menetes tengely jár (és az egysebikhez-fixikhez is), míg kazettás már kizárólag gyorszáras szokott lenni.
Menetes fogaskeréksort (racsnit) hozzá való leszedő szerszámmal + nagy villáskulccsal tudsz letekerni, pl. ezzel:
http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/fogaskoszoru-racsni/zoggie-racsn...
Kazettás fogaskeréksorhoz szintén egy hasonló leszedő kell + egy láncostor ellentartani.
http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/fogaskoszoru-racsni/icetoolz-kaz...
http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/fogaskoszoru-racsni/icetoolz-lan...
A kónuszkulcs = vékony villáskulcs, akkor használják ha a tengelyt (ami forog az agyban) meg kell bontani vagy áthézagolni. Ha új agyat veszel akkor nem lesz szükséged rá.
Köszi az infót! Sikerült
Köszi az infót! Sikerült közelebb kerülnöm a megoldáshoz.
Sziasztok! Olyanba futottam
Sziasztok!
Olyanba futottam bele, hogy van egy Shimano FH-hg20 típusú 7 sebességes, nem kompakt agyam, amit jelenleg 1 millis hézagolóval és egy 11-13-15-18-21-24-28-as Zoggie sorral használok. Mivel mostanra kitapasztaltam milyen áttételeket használok pontosan, arra jutottam, hogy veszek egy másik zoggiet, egy 11-12-14-16-18-21-24-est, szétszedem mind a kettőt, fúró, vagy köszörű, vagy nemtom, és összerakok egy 11-12-13-14-15-16-18 sort. Nade! Ez a Zoggie mindenhol "van", de sehol nem kapni, 1-2 helyen pedig a korábbi 1890 helyett megjelent 3000 körül, és akkor most döntsek, hogy a márkaazonos zoggieval, vagy a jobb minőségű sunrace-szel keverjem-e, ha már közel ugyanannyiba kerül. Másrészt a sunrace-ből még épp van 11-24-es, de a 12-24es sokkal gyakoribb, csak nem tudom, hogy annak a 12-es berakható-e nem utolsónak. Hol érdemes ilyen "országútis" hetes sorokat keresni? Gondoltam 8asra is, a legnagyobbat levéve, elvileg működnie kéne a 7-es váltókarral, mert csak 0,15 milliméter az eltérés. Van ötletetek, javaslatotok?
Az utolsó-nem utolsó
Az utolsó-nem utolsó lánckerekek nem felcserélhetőek egymással, ami legalsó, az csak oda jó. amúgy sztem gyártófüggetlenül lehet a lánckerekeket egymással variálni, csak a léptetőspirálhoz legyenek igazítva. A 7est a 8assal is keverheted, de szigorúan a 7est 7es, a 8ast 8as hézagolókkal.
Wad
Mi az a léptetőspirál?
Mi az a léptetőspirál? Én arra gondoltam, hogy összerakom a sort a 8as fogaskerekekkel és a 7es hézagolókkal, de egy sorba csak egyféle hézagolót téve. Vagy te is így értetted? Annyi, hogy a sorom 11-es és 13-as lánckerekeinek "beépített" hézagolója van. a lánckerék 0,05, a hézagoló 0,15 mm-rel keskenyebb a hetesben, mint a nyolcasban.
A HG-kompatibilis sorokon
A HG-kompatibilis sorokon minden lánckeréken vannak süllyesztett részek, kisebb fogaskerekeken 2, nagyobbakon 3, 120 fokkal eltolva, ezek a váltási pontok, itt lép le-fel a lánc. A gyárilag összerakott soroknál ezek a süllyesztések az egymás utáni lánckerekeken spirálvonalban követik egymást. Ha házilag raksz össze egy sort, és nem követed a spirált, egyes fogaskerekeken "gondolkodni" fog a váltás, túl kell váltani meg vissza (fel2vissza1/le2fel1),az meg állati idegesítő. Szal a spirált be kell játszani. Ha van vékonyabb bordavezetés horony a lánckerékben(shimano HG), azt ki kell reszelni ugyanolyan szélesre mint a többi, csak így lehet elforgatva betenni.
A házagolónál annyi, hogy a fix hézagoltnál ha 7esből 8ast csinálsz, nem árt lecsiszolni a felesleget, ha 8ból 7et, kell egy 2-3 tizedes hézagológyűrű. (as már elég érzékeny a fogpozíciókra, 7esnél még lehet hogy elmenne.
Wad
Nálam van egy 7-es zoggie
Nálam van egy 7-es zoggie országúti, amiről beszéltél (és ami bedrágult), beszerzési áron zsír újként el is viheted (dobj privit).
Viszont én úgy emlékszem, hogy annak az alja ugyanúgy 11-13-15-18 és a teteje finomabb csak, 20-22-24.
Én inkább most bevágok egy 8-as hg50-es sort és hetes váltóra hézagolom.
Na igen, még erre voltam
Na igen, még erre voltam kíváncsi, mivel sehol nem volt raktáron és a katalógusban sincs benne a fogosztása ezért ezt nem tudtam, csak a sheldon oldalán lévő adatokra támaszkodva gondoltam az osztást, de ha tényleg az ahogy írtad akkor nekem a sunrace kell, Vagy egy 8as. De ha mégis 11-12-14-16 lenne a teteje akkor megveszem! Köszönöm!
Amúgy lehet könnyebb lenne 12-vel kezdődő sorban gondolkodni, csak a 26-os kerekek meg a 48as nagytányér miatt kevesellném. Milyen üzletet ajánlotok, hol van bőséges ellátás 7es sorokból, egyáltalán mennyire támogatott még ez? Nem érdemesebb-e a 8ból7 vagy a 9ből8? Utóbbihoz váltókar is kéne mondjuk. Ha szegecselt hajtóművem van, lefúrva a nagytányért nem lehet rászerelni egy 52es tányért?(5szög, 130mm)
Sajnos nem, én is azért
Sajnos nem, én is azért számoltam meg, mert haladáshoz egysebin-fixin is 42-16-ot használok és óriásinak éreztem a váltási közt (persze, mert 42-18-ról ugrott 42-15-re).
12, de akár 13-mal kezdődő hetes sorral is beérném pedig, egy 13-14-15-16-17-18-20-ért meg ölnék :-)
HG50-et kaptam egy bicajhoz, szóval első körben azt fogom kipróbálni, utána a sunrace-t.
Amúgy vaterán vagy
Amúgy vaterán vagy teszveszen láttam valami sun gold 8-as 11-23mas sort(7esként hirdetve, de rákérdeztem, mert megszámoltam a fogakat a képen és 8as) 1500+postáért, ha a hg-50-nél olcsóbbat keresel, és az 99%, hogy 11-12-13-15-17-19-21-23
sárvédő/csomagtartó
sárvédő/csomagtartó kontra hátsó tárcsafék para:
ha az okos váztervezők nem gondoltak rá, hogy a tárcsafék miatt nem lehet használni a csomagtartó/sárvédő felfogató szemeket, akkor mi a megoldás? arra gondoltam, hogy egy kicsit arrébb a vázra már fel lehet fogatni külön bilinccsel a sárvédőt, de a csomagtartóval mit lehetne kezdeni?
másik kérdés: ki tud olcsó, de megbízható (és nem ólomnehéz :) ) treking hátsó kereket tárcsafékes aggyal, 9-es kazettával?
(linkek jöhetnek)
--
--
--
Fűtéssel/vízzel
Fűtéssel/vízzel foglalkozó boltokban lehet venni pöpec bilincseket olcsón. Van gumírozott belsejű is. Én ilyet használok.
Sárvédőből létezik olyan, amit a vázra lehet pattintani (azt hiszem SKS).
aha. és az kibírja
aha. és az kibírja csomagtartót mondjuk 20kg-val megpakolva? mert akkor zsír.
(és az alu támvilla kibírja ezt a felfogatást?)
--
--
--
Nekem kibírja a 30 kilót
Nekem kibírja a 30 kilót is. Zuglóban, a Dongó utca elején van egy szerelvénybolt, ott vettem ilyesmiket. De biztos mindenhol kapni.
Alura nem tudok mit mondani, nekem acélvázon van. A biztonság kedvéért hajlítanék alá egy vékony acéllemezt, hogy ne közvetlenül az alura szoruljon. És persze akkor levenném a gumírozást alóla, nem húznám meg nagyon erősen.
mondjuk ahogy így elnézem
mondjuk ahogy így elnézem a vázat, van vagy 1,5-2cm vastag a támvilla, meg alapból ívelt, úgyhogy tán csak nem hajlik meg vagy horpad be. viszont én meg pont hogy azt gondolom logikusnak, hogy rajta maradjon a gumírozás, hogy ne vágjon bele a vázba a bilincs, amikor rászorítom.
képet tudsz küldeni, hogy a tiéden hogy néz ez ki a gyakorlatban?
--
--
--
A gumi alig fog valamit, ha
A gumi alig fog valamit, ha jól rászorítod. Alut félteném az acéltól. De lehet csak túlparázom.
Írj privátba, képeket kedd este tudok küldeni.
Szegecselt lánctányérú
Szegecselt lánctányérú hajtóműről ha lefúrom a lánctányért csavarral rögzíthetek másikat? Magyarul menetes-e a csavarnak a lyuk, vagy átmenő csavarral és túloldali anyával is rögzíthető?
A cserélhető tányéros
A cserélhető tányéros rendszerek kizárólag átmenő-anyás megoldással vannak, menetet még nem láttam hajtókarban (volt pár a kezeim között).
A lyuknak stimmelnie kell, mert nem a csavar, hanem az alátét széles perem tartja helyén a tányért (a csavar csak rögzít), tehát nem biztos, hogy meg lehet oldani amit szeretnél.
Prowheel acél 28-38-48-as,a
Prowheel acél 28-38-48-as,a kisebbiket nem mértem le, 78-94 között lehet, a nagyobb egész pontosan 130 mm-es lyukkörátmérőjű és ötszögletű, nem 4. Van valami csavarszerű, kívülről imbusznak néz ki, de belül meg szegecs, szóval akkor elvileg ha ezt kifúrnám, akkor csavarral rögzíthetnék egy 52-est? bikeforumon olvastam olyat, hogy valakinek 26-38-52 áttétele van, na az komoly lehet egy egylépéses sorral. Gyakorlatilag a 21ből kb. 16 sebesség valós, használható lenne, 10% alatti áttételkülönbséggel.
Egyik bolttal beszéltem, és akivel beszéltem annak van egy saját 11-24-es 7es sunrace-e és megválna tőle, zsír új, úgyhogy azt megpróbálom megszerválni.
amiket eddig láttam
amiket eddig láttam szegecselt trekking hajtást, azoknál a 38t fix volt, és arra ment fel a másik két kánckerék. a lyuk átmérője emlékeim szerint kisebb ezekél, mint a normál cserélhető tányéros megoldásoknál. amivel lehet próbálkozni, az a régi 3 vagy 6 karú hajtóművek csavarja, mert azok kisebbek (nem mértem, lehet, hogy az is felejtős).
kettes probléma, hogy kell valamilyen alátét a két lánctányér között, de ezt régi karról szintén lehet többnyire bontani.
én a 2 tányéros
én a 2 tányéros hajtóművemet úgy építettem át egytányérosra, hogy nem vettem drága pénzért új lánctányércsavarokat, hanem fogtam egy elhasznált tányért és abból vagdostam ki a furatos részeket, az lett az alátét :)
bár ott nem volt szegecselés, meg semmi egyéb komplikáció.
szerintem érdemes megpróbálni a szegecselttel is valamit, ha a lyukkör tényleg stimmel.
--
--
--
Igazából azon
Igazából azon gondolkoztam, hogy kicsit halva született ötlet, mert a tányér minimum 5000, csavarok legyen kb 1000, fúrás, faragás, gányolás, elb*szom, sz*r lesz, és a múltkor láttam egy boltban 10ért 30-42-52-es sora hajtóművet, nem tudom miért volt olyan olcsó és azt sem, hogy meg van-e még, de az jobban megérné mint gányolni. Persze ha nem 5000 lenne az a tányér.... Amúgy a lyukkörátmérő 130 mm, az meg hogy a szegecselés átfúrása után mekkorára bővítem ki a lyukat szerintem tök mindegy, szóval inkább az lenne a para, hogy alátétezés, mert a tányérok távolságának nem lehet se túl kicsinek, se túl nagynak lennie.
a szegecselés
a szegecselés átfúrásával az a para, hogyha nem pontosan csinálod, akkor a tányér közepe nem ott lesz, mint a hajtókaré. álló fúróval, meg türelemmel persze ez egész jól kiküszöbölhető.
bikemagon valószínűleg találsz olyan hajtóművet, ami olcsó, és össze tudsz belőle rakni valami olyan leosztást, amit szeretnél. ilyen szempontból a 110-es körű kompakt karokkal jobban járhatsz, mert azokhoz simán van 26, 28as tányér is, ha nagyon lazára akarod venni az alját, de ott meg az 52-es nehezebb ügy.
Lehet, hogy már nem
Lehet, hogy már nem aktuális, és nem kompetens a javaslatom, de nekem a Shimano RSX hajtókarom 30-42-52-es volt, 110-es lyukkörrel, örök életű. Én nagyon szerettem, és bár nem fordul utánad minden botban 110-es tányér, én mégis bepróbálkoznék vele, mert jobb állapotban is max 7000-8000E-t kérhetnek el érte. Szerintem dobj fel egy hírdetést bikemagon, hogy ilyet keresel, ha nem passzoltam volna el az enyimét, szívesen odaadtam volna, elég masszív darab, nagyon csíptem. Mellesleg én úgy tudom, hogy a Sora nagyon low-end... míg az rsx alsó kategória volt, azért akkoriban még "volt benne anyag" kategória volt, és a legalsó sem volt éppen gagyi, bár biztos sok ember meg tudna most cáfolni:-)
Most komolyan emberek, csak
Most komolyan emberek, csak én nem találok olyan fogaskeréksort, amit lehet is kapni, nem 8-10 ezer Ft, és valami jó szoros 11-21, 12-21, 12-23 osztású? Hol árulnak ilyen cuccokat? van 11-28, 11-30, meg rengetegsok pénzért 12-25 :( Mittegyek-mittegyek...
pl itt
pl itt
Például :D Köszi! Azért
Például :D Köszi! Azért még nézelődöm, hátha lesz valami olcsóbb, pl a 11-12-14-16-18-21-24-es sunrace 3500ért.
Láttatok már ilyen
Láttatok már ilyen lámpát?
http://picasaweb.google.com/rasotamas/Lampa#5487142963208228210
Rájöttem, honnan olyan ismerősa falamon lévő lámpa. Olyan mint egy kazettatest, 3 centi hosszú, 3,5 centi átmérőjű, és 9 borda van rajta, de nemúgy tűnik, hogy valódi kazetta lenne, nincs menet se belül, se kívül, és keskenyebb borda sincs.
jazzpeta ajánlotta
jazzpeta ajánlotta korábban ezt a racsnileszedőt:
http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/fogaskoszoru-racsni/zoggie-racsn...
hogy jó lesz racsnihoz és kazettáshoz is, vettem egyet, megdöbbentő, hogy racsnileszedő lévén a racsnis sorokba nem ment bele, a kazettásba meg simán.
http://www.parktool.com/repair/printhowto.asp?id=48
Itt viszont azt olvasom, hogy a kettőnek majdnem hajszálra meg kéne egyeznie, csak a kazettás 0,4 milliméterrel nagyobb átmérőjű. Úgy jó lenne, ha az utolsó kb. 1-2 milliméteren leköszörülnék egy picit? ha meg kazettásat szerelek jobban rányomom.
nem lehet, hogy a
nem lehet, hogy a kontraanyában, vagy az alátétnél akad el a cucc, és nem a külső átmérő a probléma? nekem 2 és 4körmös leszedőkkel volt hasonló bajom, mert a szerszám belseje kisebb volt, mint amibe bedugtam. ilyenkor tengely ki, újabb próbálkozás.
Én egyébként az Icetoolz
Én egyébként az Icetoolz leszedőit használom, az minimálisan keskenyebb mint a zoggie (a zoggie tartalék), de néha nekem is finoman gumikalapáccsal kellett a helyére raknom a leszedőt.
Ilyenkor 90%-ban nem a méretezéssel volt a gond, hanem a kosszal.
Magura Hs11-fékkaron
Magura Hs11-fékkaron szeretnék állítani, mert nagy a "holtjátéka", hol tudom ezt megtenni?
Újra segítséget kérek
Újra segítséget kérek kormánycsapágy-ügyben; kábé két hónapja írtam beállítással kapcsolatban (csomó segítséget kaptam), most azonban újra baj van: a csapágy akad, recseg és rozsdás latyak folyik belőle, és különösen ez utóbbi az álmoskönyvek szerint a csere markáns jele.
Maga a járgány fiatalabb korában egy Merida Matts 80-as monti volt, így - ha jól sejtem - integrált (?) a-head-es kormánycsapágya van. A segítségeteket kérném azzal kapcsolatban, hogy
(1) milyen - lehetőleg Sram vagy leányai által gyártott ipari csapágyas - kormánycsapágyat vegyek a jószághoz, és
(2) ki lenne az, aki jövő héten a BikeKitcken-en - némi komlóalapú célprémium :-) fejében - megmutatná/levezényelné a csereberét.
Előre is köszönet!
------------
...kadath...
Így pofára elnézve
Így pofára elnézve szerintem ebben félintegrált kormánycsapágy van.
Az integráltnál a homlokcsőbe csak simán bele van dobva a zárt csapágy, míg a félintegráltnál a csapágy egy csészével együtt van behúzva (előbbinél a homlokcső 36 vagy 45 fokos vágása a csésze).
Ha a villa és a homlokcső között van egy kb. 1mm-es fekete "perem" akkor félintegrált.
Olcsó megoldás a hagyományos golyóskosaras félintegrált:
http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/kormany-es-...
Vagy az iparis:
http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/kormany-es-...
Ha integrált, ott több különböző szabvány is van (36/36-os, 45/45-ös, stb.) és egy 10-es alatt nem úszod meg.
Az összes fenti csapágy már nagyon finom jószág, kizárólag speciális szerszámokkal szabad szerelni őket (a kalapáccsal beütöm nem jó)!
Különösen igaz ez a homlokcső behúzó szerszámba (plusz alátét kell hogy a csapágyat ne károsítsa) illetve a kónusz spéci leszedőjére (félintegrált-integrált villáról nem lehet hátulról leütni a kúpos alsó kónuszt, egy ékes szorítóval kell alányúlni)!
A leírás alapján ez
A leírás alapján ez bizony félintegrált lesz, megvan a perem és a csésze is...
Ha jól értettem, akkor ezzel a csereberével nem házilag kellene kísérleteznem. Mit javasolsz: szervízt-é (is ha igen, akkor melyiket), BikeKitchent-é (és ott kit), vagy pedig valami egyebet?
Köszönetem!
------------
...kadath...
Ilyen gonddal én a
Ilyen gonddal én a ProBike-ra szavazok.
------------ ...kadath...
------------
...kadath...
Szerintem a megoldás az
Szerintem a megoldás az alábbi:
--------------__---
:)
:) (FRH)
Sziasztok. Adott a gépem,
Sziasztok. Adott a gépem, sixteam, acélváz, csúszópapucs, 7es kazettás anyás rögzítés hátsóagy, dt küllőkkel, mach1 exe felni, 1,5ös conti citycontact gumik, zoggie 11-28 sor, shimano revoshift markolatváltó, tourney ty-18 váltó, prowheel hajtómű, és 11 rongy kp. Mit érdemes ennyiből? Tegnap leszedtem az ezer éves Scott-omról a TY-15-ös váltót, nekem jobban tetszik mint a ty-18 és több benne a fém. Vagy gondolkodtam egy Sorában. Vagy egy jobb váltókar nagyobb felüdülés mint egy jobb váltó? Egyáltalán a váltókar/váltó/bowden/fogassor milyen arányban határozza meg a váltásteljesítményt? 30/30/10/30? Meg a pénzből úgy 3-mat egy másik sorra költenék. És füles váltós a váz sajnos. Szóval ennyiből hogy dobjam fel a kicsikét? Gondltam több sebességben és kazettatest cserében is, de úgy látom egy komplett agy jobban megérné, átültetném a testet a többi része meg tartalékba megmaradna? Előre is köszi!
Kazettatest csere sajnos
Kazettatest csere sajnos anyagilag nem éri meg, annyi test mint egy olcsóbb agy (ha meg akcióban kifogsz egyet akkor meg sem éri).
Még átbontva is jobban jársz (tengely kiszedés után egy 10-es imbusszal lehet lecsavarni a zárógyűrűt)!
A Sora váltó egyrészt imbuszos (vázfül kell neki) másrészt rövidkanalas, tehát országúti sorhoz van inkább. A te gépedre nem ajánlom.
Váltónál 50% a beállítás (limitek, bowdenházak hosszai, bowden kenése), 30% az hogy a váltófül és a váltó egyenes (a füles váltóval ezt bukod el, alapból pontatlan az egész) és a maradék húsz hogy szépen pöccre vált (ebből is nagyobb rész a váltókaré).
A minőségben a súlyt, a sártűrést és egyéb dolgokat fizeted meg egy alap, acera szett fölött.
Van egyébént füles-imbuszos átalakító, amivel fel tudsz rakni csavaros váltót is a papucsodra (használt bringákkal foglalkozó boltokban kell vadászni).
Mondjuk ha amúgy is csúszópapucs nálam biztos szingli-fixi jönne szóba :-)
Kazettatestcsere: arra
Kazettatestcsere: arra gondoltam, hogy veszek egy acera/alivio szintü agyat, átszerelem a testet, a többi részét meg elteszem, hogy meglegyen. Ezzel megspórolom az átfüzést. Igen, olcsón jutottam az agyhoz, egy réges-régi, de még soha be nem füzött fh-hg20, 7 sebességes, nem gyorszáras, csak HG-s (kivül nincs menet, csak belül).
Sora: Tudom, hogy outi, de létezik belőle SS és GS is, és még azon is gondolkodom, hogy az SS is elég lenne, ha összejön az áttételezés amit akarok (11-18,11-21,12-21, ilyesmi). Másrészt nem akarok olyat, amiben müanyag van, és az alivioig van benne, a deore meg drága. És külsőleg tetszik.
Füles/csavaros: Itt az átalakító: http://ebike.hu/termekek/vaz/vaz-alkatresz/valtotarto-ful/13914+shimano+...
De gondolkodtam már azon a barbár megoldáson, hogy hegesztek rá egy megfelelő menetü csavart és lefestem. Ez főleg az általad említett pontatlanság miatt merült fel bennem.
2 baj van: Nagyon tetszik a váz, és nagyon nincs pénzem másikra. Amúgy annyi bajom van vele, hogy 1"-os kormánycsapágy, csúszópapucsos, 28,6-os nyeregcső, semmi tárcsafékszem, az, hogy acél nem zavar, kb 2-3 kiló plusz, én meg 120 vagyok.
A több fokozat meg azért lenne jó, mert akarok majd váltókart, nyomógombosat, nem érzem valami pontosnak a mostanit, van, hogy kicsit túl kell húzni, aztán vissza. De csak ezért nem feccölnék bele pénzt, akkor már többfokozatút. Meg hetesben nincs olyan jó, mint 8/9-esben. Nem hiszem, hogy a sunrace rossz, és nem drága.
Szóval, mit kezdjek a 11 pénzzel? :)
Megsúgom hogy a komolyabb
Megsúgom hogy a komolyabb váltókarok ugyanazt csinálják mint te (picit túlhúzzák a bowdent majd visszaengedik). Gyakorlatilag nem pontosabb csak csalnak :-D
A 8-as rendszerre átállás több próbémát hozna mint nem (papucstávolság, tengely hossz és áthézagolás, felni középre tolása), bár megoldható, de ha nem magadnak csinálod drága.
Szóval a kazetta csere szerintem felejtős. Szintén a váltórendszer bővítése, egyszerűen még átalakítóval sem lesz olyan pontos és egyenes ahogy ezt egy 8-9-es rendszer megkívánná (+ új lánc, stb.). Túlságosan hajlik az egész.
Én nem foltozgatnám azt ami soha nem lesz tökéletes, inkább megpróbálnám ezt eladni (vagy téli bicajnak egysebire átalakítani) és gyűjteni egy jobban fejleszthető vázra vagy gépre.
Az egysebinek meg nem picit kedvezne a csúszópapucs illetve kazettás hátsóagy menetes tengellyel.
Vagy egy 7-8-as agyváltó :-)
Papucstávolság: Jelenleg
Papucstávolság: Jelenleg 130mm-re van az agy hézagolva, e mellé van betéve 1-1 alátét a papucs és a kontraanya közé, hogy ne kelljen "rászorítani" a vázat. Szóval a váz 135-ös :)
Váltókar: És melyik váltókar az, amelyik ilyen? Mert szerintem én ilyet akarok!
Az áthézagolás szerintem megoldható lenne, úgyis szét kellene szednem átzsírzásra az agyat, mert ezt elmulasztottam vételkor, és hát nem új gyártmány.
És mi a véleményed a 7 a 8ból, 8 a 9ből megoldásokról? 7es sor már ritkaság, sajnos.
A váltótartó fül miatt hajlik?
A hegesztéses gányolás mennyire baromság?
Agyváltóknál túl nagy a lépés 2 fokozat között, én most egy ennél sűrűbb osztást akarok. Kontrás Nexus 7-est próbáltam már, de baromi erős súrlódást éreztem. Amúgy köszönöm, hogy ilyen sokat segítesz!
A 7-es sor egyáltalán nem
A 7-es sor egyáltalán nem ritkaság, kapni zoggie-tól kezdve shimano hg30-on át sram-ig bármit (1400-tól 3200 ft).
http://ebike.hu/termekek/hajtas/fogaskoszoru/kazetta-7-seb/
http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/fogaskoszor...
Ha nagyon szűk sort szeretnél akkor lehet kombinálni de ami mégjobb, ha egy 8-as hg50-es szűk shimano-t butítasz le hetesre (adott esetben a legnagyob lánctányér megbontásával és elhagyásával). A hézagolás megegyezik a modern 7-esekével (a régebbi heteseknek volt 3mm helyett 3,1mm hézagolásuk, pl. a régi cantis deore lx 3x7 kar ilyet húz).
Váltókarból pl. a 2008-as (de valszeg minden alsókategóriás) Alivio és Acera váltókar ilyen, ha leszeded a fedelét látod hogy mozog a kar és a tárcsa (picit túlmegy és onnan esik vissza a fokozatba -> kivéve ha többet váltasz).
A váltótartó fül azért hajlik, mert már attól megváltozik a felfekvése, hogy rászorítod a kerékanyát (tökéletesen párhuzamosnak kellene lennie a papucsnak, váltónak, stb. ami ritkán fordul elő, főleg alsókategóriában).
Nem hegeszteni kell, hanem papucsot cserélni (forrasztással), persze itt már egyszerűbb másik vázat venni, ez inkább spéci vázaknál éri meg (fixire pályapaucs országúti bringára, stb.).
Tudom, hogy nem ritkaság
Tudom, hogy nem ritkaság annyira, csak választék nincs belőle, meg meg kell rendelni. Kapni kb 8-10fajtát, ebből általában sram 12-32 meg shimano 11-28 van raktáron. És ez a revoshift marokváltó, meg zoggie sor már elvileg 3,0 mm-es? De inkább a lánckeréktől-lánckerékig számít, hogy 5, vagy 4,8 milliméter nem? Az olcsó kategóriások húzzák túl? És a drágák hogyan oldják meg a gyors váltást akkor? Nem cserélhető a papucs, vagy nem tudom hogy értetted, hogy cserélni, de nincs egy külön, krómszínű, cserélhető papucs rajta, hanem egybe van, és ugyanúgy festve. Amúgy az az érdekes, hogy van mamáméknál elfekvőbe egy sz*r össztelős teszkóbájk, és már azon is ejtőpapucs van meg "beépített" váltófül. Érdekes ez, a tizenhúsz éves scottom is tourney-s volt, füles váltóval, mégsem kellett egyáltalán hozzányúlni míg kijártam a gimit, pöccre ment minden.
Tudtommal a marokváltók
Tudtommal a marokváltók és a hüvelykujjasok nem húzzák túl, a rapidfire és a fékváltókarok igen (legalábbis ami most nálam van az ilyen).
Minden amit újonnan veszel jó lesz a modern 7-es karokkal, a másik húzási köz igazából csak a régi kazettás 7-es rendszerek dilije volt (gyakran találni régi, cantis deore lx kart, na az ilyen).
A papucs ha forrasztással van betéve akkor cserélhető, hegesztett papucsnál már picit macerásabb de megoldható. Természetesen ezután újra kell az adott részt, vagy az egész bicajt festeni. Jelen szituban nem is éri meg.
A füles váltók 6, max. 7-es rendszerhez jók, mert ott a tolerancia és az illesztési ráhagyás miatt nem érződik a pontatlan felfekvés. Ahogy komolyabb váltórendszerek felé mész el annál fontosabb a pontos beállítás és felfekvés (ezért is tértek át kazettás agyra, mert kevésbé imbolyog, mint a menetes).
Hát kikaptam a kereket,
Hát kikaptam a kereket, megvizsgáltam, igen ferdék voltak a papucsok, igazad van, sz*r ez így mindenhogy. Egy lecsupaszított tengellyel kiegyenesítgettem. Majd meglátjuk mivel jobb, de testbike bolhán 5-6 körül már láttam aheades ejtőpapucsos, váltófüles 7075 aluvázat, és nem ez a csúnya lapos montiváz, hanem a régi, vízszintes felsőcsöves, lehet érdemes lenne.
Végülis megrendeltem a
Végülis megrendeltem a 8-as HG50-et 12-21 osztással. Nem tudod véletlenül, hogy ezt szegecselt, vagy menetes pálcikák tartják-e össze? Akkor egyet kivéve 100% hogy jó lesz a hetes váltóval?
Én úgy emlékszem
Én úgy emlékszem szegecselt. Ha modern 7-esed van akkor kell vinnie (tapasztalat).
Revoshift gripshift,
Revoshift gripshift, hamarosan csere...
Országútira a külső
Országútira a külső gumit hogy tudnám fölrakni? Nem nagyon akar rámenni a felnire:S A kerék kerületének az 1/5-e marad felni nélkül.
Szóval? (méret jó)
Ezt nem tudnád fotóval
Ezt nem tudnád fotóval illusztrálni? Mert így nem annyira érthető, vagy csak nem vagyok elég vizuális.
...rakom föl nagyban:) a
...rakom föl nagyban:) a felnire először az országúti külső gumi egyik felét, de nem megy rá teljesen. Minden guminál kell "erőlködi" a felhelyezésnél, na de ennyire:S:S:S:S Nyomtam már rá egy kis wd40-t is, hátha könnyebb rácsúsztatni (így jött le az előtte fönnt levő virsli is), sikertelenül.
Nem tudom mitévő legyek. Annyira kellene erőltetni?
(egy régi Csepel országútit újítunk föl, már 3. napja> gondoltam miközben szárad a biciklin a festék, összerakom a kereket>-_-)
A WD40 nem volt jó ötlet,
A WD40 nem volt jó ötlet, mivel a fékfelületet csúszossá teheti. Ilyenkor szappanos vizet érdemes használni.
Tanuld meg helyesen használni a gumileszedőket, beemelésre is lehet ésszel használni anélkül hogy becsípnéd a belsőt.
Különösen régebbi (főleg duplafalú) felnikkel és modern gumi párosításánál van necces helyzet, hogy kis gyakorlással menni fog.
Lesz majd erről Fixáldás videó, de pl. pénteken a tündérgyárban (vagy pl. a bringakonyhában) is eltanulhatod a trükkjét :-)
Tipikus eset: pl Vili-Vili
Tipikus eset: pl Vili-Vili felni + Michelin kevláros gumi. Ágyúval kell rálőni. Volt hogy defekt után nem tudtuk levenni a külsőt, le kellett vágni a felniről. Némelyik felni peremátmérője milliméterekkel meghaladja az átlagost, ilyenkor a szűk gumi iszonyat szenvedés. A fordítot eset sem ritka, ilyenkor meg nem áll be egyenletesre a gumi beigazítás után se, üt, legrosszabb esetben kifújja a belsőt a résen. Ammeg oúti keréken nem halk esemény.
Wad
Hát, elvileg eléggé, de
Hát, elvileg eléggé, de nem brutál módon. Úgy hangzik, mintha nem stimmelne a kerékméret. Szerintem nem ártana lemérni a felnit, lehet 630-as, vagy ilyesmi. Főleg ha régi országúti. akkor másik felni, vagy külső. nem akarok hülyeséget beszélni, de a belső elvileg tolerál még ennyit.
Tényleg érdemes megnézni
Tényleg érdemes megnézni a régi és az új gumi jelölését (xx-xxx iso alakban, pl. 32-630, 23-622, stb.).
Az én kérdésemre nem
Az én kérdésemre nem tudnál valami okosat mondani? Mert jó tanácsaid vannak!!
bocs már megtetted.
bocs már megtetted.
A következő a problémám,
A következő a problémám, van egy monoblokkom, ami nem akar a vázban maradni. A váz használt, angol menetes a középrész. Amikor behajtom a monoblokkot, rendesen beszorítani sem lehet, mert mindig visszaugrik egy menetet. Megpróbáltam menetrögzítővel, másnap behajtottam a túloldali gyűrűt, jónak tűnt, nem tolta ki. Pár napot így tudtam vele menni, de ma megint elkezdett kihajtódni. Gyanítom hogy a menet nyíródott el, előtte volt benne egy monoblokk úgy, hogy a szinterezés után nem volt a menet rendesen kitisztítva...
Attól tartok ebből
Attól tartok ebből vázcsere lesz.
Ha nem kívánod többet cserélni, legfeljebb majd vázzal együtt, vmi izmos kétkomponensű ragasztóval ragaszd be. A büdös életben többet nem jön ki.
Wad
ettől tartottam én is
ettől tartottam én is :(
veszek majd bele egy minőségibb monoblokkot, aztán beleépítem örökre, és keresem az utódot. tudsz valami konkrét ragasztót mondani?
Én spec építők
Én spec építők boltjában vettem olyan kétkomponensű ragasztót fémhez, ami egy gyurmahenger, ha jól meggyúrod, világosból sötétszürke lesz, ekkor van összekeveredve a 2 komponens. Be lehet gyűrni mindenhova, mint egy sima gyurmát, kb 10 perc múlva már tök merev, 1 óra múlva már csak flexelni lehet. Ha ezzel körbefalazod a monoblokkot, tutira nem tud bemozdulni.Magát a menetet meg tubusos 2K ragasztóval kellene bekenni, autósboltokban szokott lenni fémhez való is.
XVI.kerben a Bárdi Autónál biztos hogy van.
Lehet hogy a menet megragasztása elég lenne, de a gyurma a biztos. Akkor viszont tényleg soha többet nem jön ki, olyan lesz mintha be lenne hegesztve.
Ha csak a menetet ragasztod tubusból, ajánlatos a jobb csészét bekenni, behajtani tövig a monoblokkal, és túloldali csészét a ragasztás ideégi félig betekerni, hogy központosítsa a monoblokkot. Ha jobboldal megkötött, visszatekerni a bal csészét, azt is bekenni és annyira fixre húzni, amíg nem ugrik át a menet. Másnapra jónak kell lennie.
Wad
ha már ott az a fémgyurma,
ha már ott az a fémgyurma, nem lehet, hogy azt meg kéne próbálni a menet kijavítására használni?
a k.cs.házat kigyurmázni vele, majd abba új furatot és menetet vágni a monoblokknak?
valami katalógusban én is olvastam ilyenről, elég durván hangzik, hogy gyurmázható fém :)
--
--
--
Meglepne, ha fém lenne,
Meglepne, ha fém lenne, szerintem epoxy. Nem tudom mennyire vágható bele menet, szerintem nehéz úgy megmunkálni, mint a fémet.
Epoxi a gyurma, nagyon finom
Epoxi a gyurma, nagyon finom fémporral keverve, elég ridegre köt, nem hiszem hogy lehet bele menetet vágni. Valszleg kitörik, de talán érdemes megpróbálni. Állati szilárd a cucc.
Wad
Az én monoblokkom már 34
Az én monoblokkom már 34 ezret futott gond nélkül. Szerintem ha vesz egy jobbat, hamarabb tönkremegy a váz, mint az. Utána meg leflexelheti róla a vázat, ha akarja még használni. :-)
meg szabad kérdezni milyen
meg szabad kérdezni milyen monoblokk? :)
Fogalmam sincs. És nem
Fogalmam sincs. És nem szedem ki megnézni! :-)
A gyári bírta vagy 5-6 ezret, a következő 3 ezret, utána beletettek egy "ipari csapágyast", ami emlékeim szerint 30%-al volt drágább, mint az előző. Na ez azóta 0 karbantartással és sok téllel a háta mögött szépen muzsikál. Szóval itt megéri egy jó cucc.
Én fém pumpának a
Én fém pumpának a szárát rögzítettem a talpához, meg se moccan, brutál anyag, simán fúrható, flexelhető, olyanná válik mint a beton.
Ha vki ismerősöd tud
Ha vki ismerősöd tud rézzel keményforrasztani, be lehet folyatni aztán újravágni a menetet. (már ha acél v. crmo váz) Ha ezt hivatalosan meg kell csináltatnod jópénzért, lehet hogy egy másik váz olcsóbb.
Wad
meselek egyet. volt egy
meselek egyet. volt egy ugyanilyen vaz, ugyanilyen problamaval. osoreg volt. olasz menetes. aztan egyszer csak valaki feltette satura, a kozepcsapagy hazat hosszaba kette flexelte vekony koronggal. beletett kozepre egy pontosan oda illo dornit(vasrud), osszekalapalta ovattal a maradek reszeket, aztan osszehegesztette. utana pedig belehajtott egy teljesen uj angol menetet. tokeletes lett. ment meg par evet a vaz, aztan nemreg tort el teljesen mas helyen. ennyi.
| Budapest Hardcourt Bike Polo |
BK mostanában karácsonyi
BK mostanában karácsonyi nyitva tartással üzemel?
viccet félretéve kedden várható, hogy lesz bent valaki?
Nem teljesen értem a
Nem teljesen értem a kérdésed:) Kedden, Csütörtökön 18-21-ig mindig van ott (Szimpla kert padlás) valaki. Jövő héten is leszünk:) Gyere nyugodtan.
hát tegnap ücsörögtem
hát tegnap ücsörögtem ott 7 körül egy fél órát, de minden zárva volt. :)
persze lehet épp csak akkor, meg keveset ismerek és biztos ott kószáltak bent, vagy nem tudom. na majd legközelebb.
ment pm/pü, ahogy tetszik:)
ment pm/pü, ahogy tetszik:)
a többiek nevében is
a többiek nevében is köszi, így újra felfedeztem a "levélszemét" mappa olvasatlanjait... :) szám mentve.
Kérdés: Tudja vki, hogy a
Kérdés:
Tudja vki, hogy a régi UG-s kazettás agyra ugyanúgy rögzül-e a szabadonfutó, mint a 7es UG/HG-s agyon? Konkrétan az érdekelne, hogy fel tudok-e rakni 7-es szabadonfutót erre a régi Ug-s 6os kazettás agyra.A szabadonfutó tulképpen ugyanakkora, mint a 7es, csak nincs a peremében belső menet a zárógyűrűnek, tehát nem tudok rá 7es sort tenni. Amint kiveszem a tengelyt, rájövök magamtól is hogy kompatibilis-e, de lusta vagyok potyára bontani.
Wad
Olyan nem lehetséges, hogy
Olyan nem lehetséges, hogy felrakod az eddigi utolsó fogaskereket, és csak az alsókat cseréled? Szerintem kb mennie kéne, bár nem tudom itt hogy működik a beépített hézagoló a zárófogaskeréken, max kicsit lecsiszolsz belőle.
Bocsánat, hülyesége
Bocsánat, hülyesége válaszoltam, azt hittem 7es kazettát akarsz rátenni.
hát ha az agyon kívül is,
hát ha az agyon kívül is, meg belül is van menet, akkor mindkét fajtát fel tudod tenni rá.
ha csak kívül, akkor csak az UG, ha meg csak belül, akkor csak HG.
meg az is lehet még, hogy a régi 6-os UG-re nem megy rá a 7-es UG sor, mert pont egy picivel szélesebb az.
én úgy jártam, hogy kazettatestet cseréltem a régi UG-ről olyanra, hogy mindkettő jó legyen rá (UG+HG), de le kellett egy kicsit köszörülni a bordák végéből, mert a záróanyát rátekerve még mindig volt egy kis kotyogása a lánckerekeknek, de megoldódott.
bikemag aprón láttam olyan hirdetést, hogy nagyon olcsón felújított shimano kazettatesteket lehet kapni, minden fajtát. ha érdekel, előkeresem a linket.
--
--
--
Az UG-HG kompatibilitáson
Az UG-HG kompatibilitáson felül (és attól függetlenül) van egy olyan tétel is, hogy a 11-es fogsor használata miatt a bordák nem a kazettatest szélétől kezdődnek, hanem picit beljebb.
12-13-as kezdésű sornál is számít már, mert míg régen nem, mostanában már azokat is olyan felfekvéssel készítik amin van ütköző (tehát a legkisebb fogaskereket nem tudod teljesen a kazettatestre rárakni, picit mindig lelóg).
Az elnevezése egyébként HG-C (hyperglide compact).
Bővebben itt:
http://www.sheldonbrown.com/k7.html
igen, az én ominózus sorom
igen, az én ominózus sorom is (sunrace vagy talán sram 12-28T - most fejből nem emlékszem) valszeg ezért nem passzolt köszörülés nélkül.
--
--
--
Na épp ez az, hogy erre a
Na épp ez az, hogy erre a szabadonfutóra nem tudom feltenni a 7es sort, mert csak külső menete van. A 7eshez való szabadonfutót szeretném majd feltenni az agytestre, aminek a zárógyűrűhöz belső menete is van, csak azt nem tudom, hogy ebben a régi agytestben ez a 6os kazetta úgy van-e rögzítve, mint az újabb 7es, 8as, 9es szabadonfutók, vagyis 10es imbusz nyílású csőcsavarral, vagy erre még más megoldás volt. Az a gyanús, hogy a későbbi agyakon (300EX és fölfele) az agytest küllőperemek közti karcsú részén a lánckerék oldal felén van egy vastagítás, ezen a régi UG-s agyon meg nincs.
Wad
http://i141.photobucket.com/a
http://i141.photobucket.com/albums/r77/hilarystone/105-GA--105-87.jpg
A szokványos 7es agy úgy néz ki mint a jobboldali, ami meg nekem most kérdéses, az a baloldali hátsó agy. Láthatóan a kazetta oldalon nincs vastagítás, innentől nem vagyok biztos benne, hogy a szabadonfutó ugyanúgy van felfogatva menetes csővel mint az UG/HG.
Wad
elvileg ugyanúgy benyúlsz
elvileg ugyanúgy benyúlsz egy 10-es imbusszal a tengely helyén és kitekered a rögzítőcsavart.
itt az a hirdetés, amit említettem: http://forum.bikemag.hu/apro/hirdetes-20127
ha ez az emberke rendszeresen ilyeneket szerel, akkor biztos tud segíteni neked, hogy mi a helyzet.
--
--
--
már küldtem is neki mailt,
már küldtem is neki mailt, köszönöm.
Wad
Még nem válaszolt... Wad
Még nem válaszolt...
Wad
Ha eredetileg 14-28-as sor
Ha eredetileg 14-28-as sor volt hátul, és hamarosan 12-19 lesz, akkor hány láncszemet kell kivenni, hogy jó legyen? Meg mivel most nincs, akarok berakni egy patentszemet, sramot láttam 300 alatt, és könnyebb lesz leszedni tisztítani.
Csak azt tudom elmondani,
Csak azt tudom elmondani, én hogyan szoktam. Lánchossz:Oúti áttételhez:Beállítom azt a leglazább áttételt, amiben elöl-hátul a legkisebb lánckerekeken fut, ahol még használom, tehát nem keresztbe váltva. Ebben a helyzetben a felső váltógörgő és a lánc alsó fele erősen közelít egymáshoz, Akkorára szedem a lánchosszot, hogy a váltó keretén ill. saját magán ne feküdhessen össze a lánc.
MTB áttételhez: akkora lánchosszt szabok, hogy a legfeszesebb áttételben (használatban lévő legnagyobb első-hátsó lánckerekes áttétel, kersztbeváltás nélkül), és itt a váltókeret függőlegesnél ne feszüljön előrébb.
Patentszem: nem ajánlom. 7 fokozatnál még elmegy, de 8tól felfelé már okozhat gondot. A patentszem kicsit merevebb, nehezebben vált ha pont elkapja. A lánctakarításhoz sem javasolnám a láncleszedést. 1500 km-enként nem árt leszedni a láncot és kifordítva felrakni, mert ez növeli az élettartamot, de ezen kívül jobb nem bontogatni, patentszemmel sem. Lehet kapni kefegörgős lánctisztítót, amit feltöltesz brigéciollal, rákattintod a láncra, áthajtod rajta egy fél percig hátrafelé tekerve, utána csak tisztára csapatod vízzel, amint száraz, megkened és kész.
http://ridebike.hu/images/products/03d6b02c167911345f0a0cd955567802f122f...
Amig nincs tisztító kütyü, egy erősebb szőrű ecset is megteszi, a lényeg a brigéciol.
Wad
ezt a patentszemes dolgot
ezt a patentszemes dolgot honnan szeded??
nekem soha semmi problémát nem okozott még a patentszem, észre sem venni, hogy ott van.
pedig bringaszervizben dolgozom, szóval néhány bicaj már megfordult a kezem alatt.
--
--
--
Váltás közben extrémebb
Váltás közben extrémebb terhelésnél előfordulhat hogy megnyílik a bontószem. Biztos állati ritka, de én már láttam ilyet, sajnos saját bringán. A bontószem teljesen jól a helyén volt, mégis megnyílt. Méghozzá olyan facán megnyílt, hogy leesett a lánc az elferdült szem miatt, azt elkapta egy hátsó küllő, a kerék így feltekerte a láncot, azzal a váltót is.
Az okozott kár:
1. 105ös hátsó váltó váltókerete tőből kitört a váltótestből
2. váltó eltekerte a váltópapucsot, ami úgy elgörbült, hogy ovális lett a menetes furata, plusz a papucs felfeküdt a lánckeréksorra és azt is lefogta + 1 fogat elgörbített a soron
3. a letört váltókeret körbepördült a kerékkel, keresztbefeküdt a láncvillákon, így miközben állóra fékezte a hátsó kereket, kitört 9 küllőt
4. az 50es tempóról blokkolt hátsó kerékkel állt meg a bringa, hátsó gumi szövetig kikopott
5. a 9 küllő hiány krumplichipsbe rántotta a felnit, görbület akkora volt, hogy centírral javíthatatlan.
Ezek után van bennem néminemű idegenkedés, még akkor is, ha ez egymillióból egyszer történhet meg. Elismerem, hogy bontószem nélkül hibás láncszerelés is okozhat ilyet, mégis, én többet bontószemet nem hagyok az amúgy általam nagyon kedvelt Sachs láncban.
Wad
egymillióból
egymillióból egyszer...
sima láncszakadás is történhet ilyen sűrűn és okozhat ilyen galibát.
na mindegy, nem meggyőzni akarlak.
--
--
--
Tudod, akibe 1X belecsap a
Tudod, akibe 1X belecsap a villám és túléli, vihar esetén föld alá akar bújni, pedig meglehetősen alacsony az esély hogy még1X füstölni fog.
Nevezzük simán bontószemfóbiának, ami talán nem jogos.
Wad
Ezt olvasva kedvem támad
Ezt olvasva kedvem támad lemenni a bringatárolóhoz, és megsimogatni az agyváltót a bringámon :-)
Valóban, ha ott megy szét
Valóban, ha ott megy szét valami, azt max hallod, nem ilyen látványos. :D
Wad
Köszönöm! Nincs
Köszönöm!
Nincs láncbontóm, ezért gondoltam ha már új kazetta nem ártana új lánc, bár ebbe sincs még pár száz kilométernél több, és eleve méretre kérném, pl. hogy 108 szem. Láncbontó híján mit ajánlasz helyettesítő-szerszámnak? Amúgy úgy néz ki a lánc, mintha nem lenne szétszedős, K.M.C. Z narrow van ráírva. Valószínűleg a láncostor is házilag készülne, az elvileg nem nagy ördöngösség, csak vasfűrészlapnál kevésbé brutális módszerekhez szeretnék folyamodni.
nem nagy befektetés egy
nem nagy befektetés egy láncbontó... :)
--
--
--
Főleg hogy nincs mivel
Főleg hogy nincs mivel pótolni. Bármi sufnituning próbálkozás tönkreteszi a láncot.
Egy 1szerűbb láncbontó kb 1500 Ft.
Wad
Kedves széltoló társaim!
Kedves széltoló társaim! Ama kérdésem volna felétek, hogy kapok-e külön a váltóm láncfeszítőjébe fogaskereket. Az alsó ..szottul idegesít, mert "el" van lazulva a tengelyétől(jobban mondva a belő részétől), s minden kis bukkanónál zötyög....ami a magyar utakon folyamatos hangot jelent. A váltó tökéletes, nem cserélném ezért.
Vegyülj el
Neuzer és partnerei
Neuzer és partnerei (Auchan) árul külön görgőt, bár eléggé alja (pótlásnak jó de rajtad szerintem nem segítene).
Érdemes lenne megnézned ipari csapágyas görgőt a váltódba (BBB-ből biztos van, 2-3e ft).
Oks, köszi! Vegyülj el
Oks, köszi!
Vegyülj el
Kérdeznék mégegyet. Nekem
Kérdeznék mégegyet. Nekem 13 fogasak görgőim....az gáz, ha 10 v 11 fogasra cserélem, vagy olyat kell néznem, ami 13 fogas?
Vegyülj el
Van minden féle, igazából
Van minden féle, igazából jó lenne ugyanolyan de ha más akkor nem a fogszám hanem a kettő görgő aránya számat (általában ugyanaz, de néha nem, pl. 10/11).
Frankó, muszáj
Frankó, muszáj beszereznem, mert megőrülök a mostanitól. El van lazulva a saját kis középrészétől a fogas rész, s zötyög, amit utálok. Köszi az infókat!
Vegyülj el
Csúszócsapágynál
Csúszócsapágynál (gyakorlatilag egy minimálisan szélesebb acél csövön forog a fogas) ez normális sajnos (és idővel kopik).
És mivel tudom megoldani?
És mivel tudom megoldani? (más típusú csapággyal működő cuccal?)
Ha tudsz mondani olyan váltót(ami trekking bringához megfelelő), akkor akár az egészet lecserélem arra, nem kínlódom a görgővel.
Vegyülj el
Ja?! Akartam mondani, hogy
Ja?! Akartam mondani, hogy kiderült a turpisság. Vettem új görgőket, s a cserénél vettem észre, hogy a felső görgőből hiányzik az a tengelyre csúszó kis betét. Ezé csörömpölt, mert így lötyögött. Összeszerelési hiba.
Vegyülj el
Shimano-nál a felső
Shimano-nál a felső görgő vastagabb, masszívabb, mert ez váltásnál oldalterhelést is kap. Ha alsó görgőt rax a felső helyére, lehet hogy pár váltás után törik.
A boltban kapható golyóscsapágyas görgők nagyon jók, de láttam olyat, ami a csapágyat leszámítva műanyag és papírvékony, plusz átlátszó műanyag, ami általában eléggé törékeny. Na ez csak alsó görgőnek jó. Felsőnek az alumíniumból készült csapágyas görgőket ajánlanám, párban árulják, jó alsónak is, csak oda túl jó. Alulra jó a csúszócsapágyas eredeti shimano alsógörgő, vagy ha olcsóbb, a fentebb említett iparis műanyag, nemtom mellik ócsóbb.
Wad
Kérdeznék mégegyet. Nekem
Kérdeznék mégegyet. Nekem 13 fogasak görgőim....az gáz, ha 10 v 11 fogasra cserélem, vagy olyat kell néznem, ami 13 fogas?
Vegyülj el
Elméleti kérdésem lenne:
Elméleti kérdésem lenne: ha vennék egy új outi/cyclocross bicajt a megfelelő váz rögzítőszemek nélkül, akkor lehetne-e erre utólag nagy teherbírású csomagtartót varázsolni vázcsere/váz fúrás nélkül? Kanti hátsó fékesre?
Ugyanez érdekelne sárvédővel kapcsolatban. Például erre lehetne rakni?
Nagyjából 2008-as trek 520 stílusú bringáról álmodok, csak olcsóbbat szeretnék, nagyobb csomagtartóval..
Nagy teherbírásút (25+
Nagy teherbírásút (25+ kg) szerintem nem igazán. Meg lehet barkácsolni rögzítőfülekkel, de az sohasem lesz olyan, mint ha erre készült szem tartaná a vázon - elég kicsit elmozdulnia a rögzítésnél, máris centiket elhajlott az egész felül. Ez elő fog fordulni, ha pl féloldalasan terheled.
Sárvédő más, azt alig kell megtartania, arra szuper. Sőt vannak már olyan sárvédők, amik a vázra pattinthatók (azt hiszem SKS?).
Amennyiben van precíz
Amennyiben van precíz sufnituning lehetőséged (jól szerszámozott barkácsműhely), tehát a csomagtartó rögzítéséhez tudsz csinálni/csináltatni adaptert, a canti fékkonzol illetve oúti váznál a fékpatkó furata egy biztos pont, amire építkezni lehet. Ha ide fel van csavarozva egy legalább 3as lemez adapter, ehhez már csavarozható a csomitartó. 30-40 kg csomagot tutira elbír. A nagyobb probléma a villapapucsnál történő rögzítés. A stabil megoldás mindenképp a keréktengelyen rögzítés villás vagy kör alakúra hajtott szemes módon. Ehhez a csomitartó eredeti szárait valszleg cserélni kell, vagy a végükre hegeszteni.
Wad
a veterán puchomon
a veterán puchomon gyárilag 4 bilinccsel van feltéve a csomagtartó. mindegyik a támvillán van, kettő a hátsó híd fölött, kettő meg a villa közepe alatt kicsivel.
maga a csomagtartó csőből van, tehát erősebb, mint a klasszik darabok, a felső bilincs szépen megmunkált darab, van benne anyag rendesen, az alsó kb mint egy kontrakar bilincse, szóval az nem extra.
vagyis ha veszel egy jobb fajta csomagtartót, elég 4 masszív bilincset csinálni/csináltatni.
A jelenlegi biciklimen
A jelenlegi biciklimen is(schwinn csepel) a patkófék az egyik rögzítési pont. Viszont ott gyárilag volt lyuk a fém sárvédő rögzítéshez. Ez tartja most a csomagtartót is. Köszönöm az infót.
Sikeresen megcsináltam az
Sikeresen megcsináltam az egylépéses soromat! A Shimano HG-50 8s. 12-21 sor egy 2-es imbusszal szétszedhető, levettem a 21-et és 19-et, és mivel a 12es végig felcsúsztatható, ezért utána mertem tenni a 11-es zoggie fogaskereket és annak záróanyáját. A probléma csak a következő: Ha a 12-esen tekerek a lánc hozzáér a 11-es távtartójához, szóval kéne egy 11-es, aminek kisebb átmérőjű távtartója van. Gondolom ez direkt ilyen, hiszen eredetileg 13-mas követte, nem 12es. Hol és mennyiért kapok egy 11-es zárót, amit 12eskövethet, és ha már fizetek legalább hg50-70 szintű?
Másik probléma: Milyen láncot vegyek nem túl sok pénzért? Sokkal jobb egy 3-4ezres lánc mint egy 1-2ezres? Jelenleg kmc van, de el tudom emelni a lánctányértól, meg hát új kazetta, illene cserélni. És meg van rendelve a Sora hátsóváltó is. Ja és 1000Ft-os schwinn csepel láncbontót ne vegyetek, egy nagy f*s :s
11-12-13-14-15-16-17 :DDDD
Azt hiszem tévedtem,
Azt hiszem tévedtem, mégsem ér hozzá, de akkor mitől ad ki furcsa hangot menet közben? De csak a 12es.
Sztem az a lánckerék van a
Sztem az a lánckerék van a leggyáribb állapotban, és a megnyúlt lánc itt tud feltűnően zörögni. Az is belejátszik, hogy ezen fekszik be egyszerre a legkevesebb fogba, tehát a leginkább tud jelentkezni a nyúlás.
Látatlanban ennyi.
Wad
Szervusztok, Valakinek
Szervusztok,
Valakinek nincs véletlenül információja, hogy egy Mali Team vázba milyen méretű üléscső kell?
(JAh, és egy régebbi CrMo vázról van szó.)
heted7hetes
Szia! Az enyémben 26,8-as
Szia!
Az enyémben 26,8-as van
Köszönet, úgy látom
Köszönet, úgy látom nekem is
heted7hetes
üdv újra, elkezdtem egy
üdv újra,
elkezdtem egy XB3-t az alapoktól fixre felépíteni.
úgy néz ki, hogy a váz, villa, stucni, kormánycsapágy marad, és esetleg az első agy.
közben keresgélve megtaláltam a topikját ahol nem túl biztató dolgokat olvastam. az ott felmerült nyeregcső megoldott, inkább a középcsapágy kérdéses.
játsszam el egy angolmenetessel amit Kicsifixi írt, vagy van valahol belevaló középrész beszerzési hely?
a másik, hogy előre kéne egy kb. 70mm benyúlású fék. a gyári szettet inkább egyben eladnám fékkarostul mindenestül, hátha valaki még pénzt is ad érte, így egy darab újat kéne vennem. kérdés, hogy milyet (típus, stb.), hogy azért fékhatása is legyen. és szorosan ehhez kapcsolódva a hosszú benyúlásúakhoz melyik fékkar az ideális? bmx, vagy V? (nem tudom, hogy ugyan annyit húznak-e mint a rövid kétforgáspontosak)
+1, hogy a Miche/Novatec fix agyaknak van valami konkurenciája? az a 10 rugó egy darabért kicsit masszív.
joytech, acor,
joytech, acor, b+...
igazából mindegy, mert ugyanarról a gépsorról jön le, csak más matricával :P
--
--
--
na az meg a másik,
na az meg a másik, köszi.
egyébként ezeket honnan tudnám beszerezni? mert túrom a netet, de konkrét boltot nem találok hozzájuk.
én azt találtam a
én azt találtam a múltkori kutakodásomkor, hogy a B+-t a cseke forgalmazza, a novatech/joytech-et meg a neuzer.
acort nem tudom, azt nem kerestem még.
--
--
--
A b+ nem egyenlő a novatech
A b+ nem egyenlő a novatech / joytech vonallal, utóbbiak (és még az acor, stb.) tényleg megegyeznek, csak a forgalmazó más (Acor pl. Mali-é, Novatech-et a Neuzer hozza, stb.).
B+ alsó kategóriája használhatatlan, a közép meg nekem nem bírta sokáig (Denver2)
A Novatech is csak addig jó amíg nem ugrálsz vele illetve nem kap esőt-sarat-havat.
Novatech hétért van, nem
Novatech hétért van, nem tudom a 10e-t honnan veszed (Bajnok és Pajti áraz max annyira).
BK-ban van kormánycsapágy
BK-ban van kormánycsapágy behúzó?
Szerintem nincs, de
Szerintem nincs, de nyugodtan kérjétek el a Fixáldássat (keresd Dorcssát, szerintem a Kálvinról be is tudja dobni a BK-ba).
közben azt megoldotta
közben azt megoldotta ingyen az egyik jófej ridebike-os szerelő.
következő ilyen szerelés viszont egy kiütés lesz. olyan szerszámmal hogy áll a két műhely? :)
(igazából most voltam bent, de ez valahogy kimaradt a teendők közül).
Fixáldában van IceToolz
Fixáldában van IceToolz kiütő, de szévágott-széthajlított nyeregcsőből is egyszerűen készíthető célszerszám olcsón.
RideBike egyébként nagy pozitív nekem is, rengetegszer segítettek azonnal és ingyen olyan szerelésekben amikre akkor még nem volt kapacitásom (villanyak vágás, kormánykónusz ráütés villanyakra).
Mai napig ajánlom őket a közelben lévő Lajossal együtt!
Van egy régi puch vázam.
Van egy régi puch vázam. Acél, t2500, asszem a puch saját radiátorcsöve. Kovácsoltvas papucsok.
Le szeretném kapni róla a felső csövön felfelé kandikáló bovdenvezetőket. Hogyan tegyem? Próbáljam meg letépni csőfogóval pl, bízva benne, hogy nem sértem meg a felsőcsövet? Vagy próbáljam meg lefűrészelni, amennyire tudom, aztán reszelni? Van valakinek ilyen téren tapasztalata?
Ugyancsak meg szeretnék szabadulni a váltópöcöktől is az alsócsövön. Azt fűrészelni meg reszelni lenne talán érdemes, nem?
szerintem ne tépd, mert a
szerintem ne tépd, mert a csőből is kitépsz egy darabot.
fűrész meg a reszelő az jó lehet.
--
--
--
én csak reszeltem. úgy
én csak reszeltem. úgy érzed igazán mennyit dolgoztál vele. :D
(igazából a fűrésszel belevágtam csöppet a láncvillába, úgyhogy a többi konzolnál nem erőltettem)
Flex lapjával?
Flex lapjával?
Az egyik biciklim egy
Az egyik biciklim egy kitámasztóval jött. A kitámasztót két csavar rögzítette a vázhoz, nagyjából a képen látható módon:
http://www.expemag.com/images/materiel/velo/velo/Tout-Terrain-SilkRoad/V...
A probléma ott kezdődött, hogy a kitámasztót rögzítő csavarok folyamatosan meglazultak, viszont a (képen) bal oldali csavart nem tudtam megfogni, mivel a kitámasztóba van süllyesztve. Valószínű az eredeti koncepció az volt, hogy a másik oldalra kerül az anya, és erre az oldalra az imbusszal tekerhető csavar, viszont ez ezen a konkrét biciklin nem megvalósítható a belső oldalon található féktárcsa miatt (pont beleérne az anyacsavar).
Van valakinek ötlete, hogyan lehetne felcsavarozni a kitámasztót úgy, hogy ne lazuljon meg (akkor se, amikor a biciklin 40 kiló csomag van)? Létezik olyan anyacsavar, amit imbusz/torx kulccsal lehet meghúzni?
esetleg alátétezd ki a bal
esetleg alátétezd ki a bal oldalt, hogy rá tudj fogni a csavarra.
szerintem a legegyszerűbb megoldás.
Na baszki, ezt úgy
Na baszki, ezt úgy visszaszereltem, hogy kurvaélet.
Vettem az eredeti rozsdamentes, ám a rövid használat alatt elgörbült gagyi csavarok helyett ISO 7380-as csavarokat (ehhez a város különböző pontjain 5 csavarboltot jártam végig, végül a Frangepán utcában találtam).
A megoldás az volt, hogy egy csavarhúzóval kellett megakadályozni, hogy elforogjon az anya. Ezt a tippet a bicikli gyártója adta.
Jól meghúztam, a gagyi szerszámkészletből a hármas imbuszfej el is csavarodott. Ha ezek után is lelazul, akkor itt valami összeesküvés lesz.
sziasztok!egy kis segítség
sziasztok!egy kis segítség kellene:6-osmenetes hátsó agyat szeretnék kazettásra cserélni,de nemtudom hogy 130mm-es papucstávba mi a max,ami elfér.előre is köszi.
veszel bele egy országúti
veszel bele egy országúti kazettás hátsóagyat és akkora kazettát amit a váltód elbír.
nem vázfüggő, 130mm outi szabvány papucstáv, agyon a dob is fix.
7 sebis a
7 sebis a váltó.kazettásban létezik 7-es?(ha nem akkor nyilván váltócsere)
parancsolj
parancsolj http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/fogasko...
hűdejó,köszi!ezért jár
hűdejó,köszi!ezért jár egy nagy pirospont!(amúgy nem szivesen cseréltem volna váltót:pénz,+mégiscsak 105-ös,87-88-as széria)
Az a 105-ös váltó
Az a 105-ös váltó vidáman még a 9-es rendszert is lekezeli, a váltási fokozat a váltókartól függ (nomeg persze a hozzávaló sortól és 9-10-es rendszer esetén a 9-10-re való vékonyabb lánctól).
Bármilyen kazettás agy jó lesz neked, az országútiból célszerű a papucstáv miatt, de ha monti agyat veszel és kiszeded a hajtással ellentétes oldalon a hézagolást akkor is szinte ugyanott vagy (a kereket úgyis a már beállított konfighoz fűzöd középre).
Azért hozzátenném, hogy a
Azért hozzátenném, hogy a 7es (1055 széria) fékváltókarja nem kompatibilis a 8as (1056 széria) fékváltókarjával az első váltónál sem. Az 1055ös még ferde mozgású első váltó volt a Biopace tárcsákhoz, az 1056 már lánctányérra merőleges. Az utóbbi kevesebb bowdenmozgással dolgozik, tehát ha 1055 váltókart rax 1056 elsőváltóhoz vagy fordítva, az első váltás pozíciók nem fognak stimmelni. A váltó lánckeretének szentségtörő hajlítgatásával valamennyire tolerálható a probléma, de tökéletes sose lesz.
A hátsó váltóban az 1055 és 1056 közt tudtommal annyi az össz különbség, hogy a rugóerősséget állító rugótámasztó henger a régebbiben krómozott acél, az újabban műanyag. 7 és 8 gangot mindkettő viszi, a 9ben nem vagyok biztos, bowdenbefogatás módosításával valszleg megoldható.
Wad
most néztem meg a pontos
most néztem meg a pontos típust:rd 1051,6s-7s
Hát igen, az még régebbi,
Hát igen, az még régebbi, de nem sok különbség van. Sztem jó beállítással elmegy 8ashoz is.
Wad
Szervusztok! A probléma az,
Szervusztok!
A probléma az, hogy a hátsóagyat akárhogy szorítom a papucsba (hátracsúszós), egyszerűen előre ugrik. Vagyis a hajtásoldal előre csúszik és kereszbe áll a kerék.
Van valakinek ötlete esetleg, hogy mitől van ez? Idáig nem volt vele gond, a gyorszár simán elég volt a rögzítéshez.
előre is köszi
aKare
heted7hetes
Hosszú csúszópapucs és
Hosszú csúszópapucs és gyorszár kombinációját én alapból kerülöm és nem ajánlom. A gyorszár elsősorban ejtőpapucshoz van kitalálva, ahol az előrehúzást a papucs alakja fogja meg, nem a szorítóerő.
Cseréld menetes tengelyre (~1000 ft) vagy vegyél imbuszos gyorszárat (ezt nem karral feszíted hanem egy 5-ös imbusszal, jobban rá tudod húzni).
+1 imbuszos gyorszár
+1 imbuszos gyorszár
--
--
--
igen ez számomra is vili
igen ez számomra is vili volt, csak nem értem mi történhetet hirtelen, mert kb 1 évig frankón mentem mindenhova. Aztán gondoltam megnézetem (az agyat), mert a felni elkopott erősen és esetleg télre jó lett volna pótnak, de visszajött és vmi nem klappol azóta.
na mindegy majd lehet nem sokára megkereslek kerékfűzés tanácsadással :) ott
kare
heted7hetes
nekem tél után volt ilyen.
nekem tél után volt ilyen. cseréltem a gyorszárat és megy mint állat
Nekem a csúszópapuccsal
Nekem a csúszópapuccsal teljesen jól műűködik a gyorszár. Teljesen jól meg lehet húzni és mióta kazettás hátsó agyam van, minden hátsókerekes probléma eltűnt.
Úgy haladok át az autódugón, mint homok a szitán.
Elvileg a gyorszáradnak a
Elvileg a gyorszáradnak a papucson felfekvő felületén és a kónusz kontraanyáján is a papucs felé néző felület sugárirányú ricniket tartalmaz, ez segíti a biztos rögzítést. Ha a villapapucs és e közé alátét kerül vagy a ricnik lekopnak-kerekednek, máris nincs rögzítés. Ezt vizsgáld meg először. Ha a ricnik lekoptak, új kónusz-kontraanya illetve gyorszár kell (esetleg kis háromszög-profilú reszelővel felélezheted a ricniket, ha nagyon ráérsz és nem akarsz költeni.
Wad
Na, itt a pont az i-re!
Na, itt a pont az i-re! Gondoltam csak megnézem alaposabban. Azta k@@va tengelyt, hogy nem lehet úgy visszatenni, ahogy volt?! Még jó, hogy nincs fogás a papucson, ha hozzá sem ér az anya.
Többet oda sem megyek. Fakk...
aKare
Na látod erre én se
Na látod erre én se számítottam. Már arra hogy vmi nem a helyén van, arra igen, de erre konkrétan nem. gondolom a gyorszárkupak előbb fexik fel a tengelyen, mint a papucson. Valszleg kónusz és kontra közül kimaradt egy alátét és túl hosszú tengelyvég áll ki.
Wad
sziasztok! elég új vagyok
sziasztok! elég új vagyok még. most vettem egy régi fél outit57 vázzal meg 622 28x700 as kerekekkel, és kíváncsi lennék hogy a kerekek milyen minőságűek: az első agyra annyi van írva hogy Shimano a hátsón meg egy kis ragassztott papirra hogy fh-hg50 oldalán meg shimano. a felnit elöl nem tom a hátsó ALesa. ennyi. mind kettő szegecselt a hátsó biztos hogy dupla falu. kezdőként még tudom ezzel tolni az ipart? köszi a választ előre is hahó
A Shimano önmagában nem
A Shimano önmagában nem mond sokat, az egyik legnagyobb bringaalkatrész-gyártó, szinte minden minőségi kategóriában gyárt. Ha jól emlékszem akkor az fh-hg50 a 300EX csoportba való, ha jó állapotban van akkor kezdésnek bőven elég.
Szerintem inkább fontosabb az állapot és a karbantartás, mint a konkrét márka, pl ha most vetted a bringát, akkor a csapágyakat átnézném (kopott dolgok cseréje, tisztítás, kenés), vagy elvinném szervizbe, ez nem drága. Dupla falú felni szintén nagyon jó dolog városba, annál se olyan fontos a márka, elég átnézni hogy nincs-e rajta repedés stb.
köszi a választ! vágom
köszi a választ! vágom hogy sokat nem mondtam de megpróbálkoztam, mert még elég sötét vagyok a dolgokhoz. állapotban nem látok kifogást.fut szépen nem recseg. csak azt nem tudom hogy lehet felújítani egy agyat? esetleg csapágy csere? vagy egy takarítás és zsírozás is elég? a lánc lánctányér fogaskoszorú takarítás meg olajozás sima ügy azt még vágom.centrírozás mellé még külső belsőt kap és fékpofa csere. ez az első kör aztán amit tudok. később egy egy sebességest szeretnék faragni belőle lepucolva. Hahó
Kérlek használd a válasz
Kérlek használd a válasz gombot.
Szét kell szedni, megtakarítani, kopott alkatrészeket kicserélni, zsírozni, összerakni. Célszerszám kell hozzá (kónuszkulcs). Neten találsz egy csomó leírást (inkább angolul), vagy vidd el a bringakonyhába, segítenek.
De ha nincs vele baj, és úgyis egysebis lesz belőle, akkor nem is biztos hogy most hozzányúlnék, ráér majd akkor.
rendben most már így
rendben most már így használom! köszi a segítséget. jó dolog ez a Bringakonyha csak az a gáz hogy nem debrecenben van:D hát gyakorlatilag attól függ mikor lesz meg rá a pénz. köszi nektek sziasztok!
Sziasztok! Remélem befér
Sziasztok!
Remélem befér ebbe a topic-ba a kérdésem:
jelent-e bármilyen problémát, hogy az első felni vastagabb, mint a hátsó?
Igazából nem, viszont nem
Igazából nem, viszont nem feltétlenül egészséges ugyanazt a gumit rakni előre mint hátra. Sok függ a pontos méretektől, stb.
Erről több információt Sheldon Brown-nál találhatsz.
.
IPG
fehér fixi, kék bagaboo
Nézegettem én ezt a
Nézegettem én ezt a linket: www.sheldonbrown.com/tire-sizing.html
Annyit tudok, hogy az első kerekem 559x19-es, a hátsó ennél éppen vékonyabb, tehát gondolom 559x17-es.
Namost, a fenti táblázat szerint akkor kis csalással max 40-es gumi menne rá a hátsóra, viszont én 1.75-ös külsőt szeretnék rápakolni, ami 47-es, ha jól tudom.
Ezek szerint esélytelen a dolog? Igazából, a <3000 Ft-os kategóriában alig láttam 44-esnél vékonyabb külsőt...
Vagy fogalomzavarban szenvednék?
olyan nagyot ne tegyél rá
olyan nagyot ne tegyél rá semmiképp.
Schwalbe City Jet (1,5", ~38mm) 2500-3000Ft bolttól függően. jó kis suhanós aszfaltkülső.
Értem. Viszont, az
Értem.
Viszont, az 559x19-es felnin eddig is 2.1-es gumi volt, ami Sheldon szerint szintén nem ajánlott.
Viszont, ez a gyári gumija volt. Akkor szarul jött ki a gyárból?
hát vannak érdekes dolgok.
hát vannak érdekes dolgok. :)
egészségesnek semmi esetre sem az, mivel a keskeny felniről a széles gumi könnyen lefordulhat.
Csak most jártam erre
Csak most jártam erre felé.
Valóban semmi gond, ha nem zavar az asszimetria. Egyforma típusú gumival is jó, ha belefér a kompatibilitási táblázatba.
Én 2 évig jártam ilyen géppel és teljesen jó volt.
-
Zsurmi
Sziasztok! A téli
Sziasztok!
A téli bringámat szerelgetem. Eredetileg 3x7 sebességes fékváltókaros kantifékes LX szettes volt. Lecseréltem a fékeket V fékre, külön fék és váltókarokat tettem fel. Kaptam olcsón egy pár Sram SX4 váltókart. Az eladó azt mondta, kompatibilis a váltómmal. Persze kiderült, hogy a hátsóval nem. De azért egy telet elbringáztam vele így is, használható volt. Nemrég sikerült vennem egy Sram X4 hátsó váltót. Felszereltem, de nem tudom rendesen beállítani.
A láncfeszítő csavar nem találja el azt a kis pöcköt, amire a Shimano feltámaszkodott, tehát nem tudom a láncfeszességet állítani.
A legkisebb fogasra nem tudok stabilan leváltani (ugrál 6-7 között), pedig a határoló csavar ki van tekerve.
A láncfeszítés hiányát még túlélném, mert így is gyönyörűen vált a működő 6 fokozaton. A kis fogasra viszont mindenképpen le kellene váltania. Úgy látom a váltó geometriája olyan, hogy nem tud annyira "kijönni" mint a régi Shimano. Talán 1mm hiányzik. Most mit csináljak? Távtartózzam át az agyat, hogy kicsit messzebb kerüljön a sor a váztól? Tegyek a váltórögzítő csavar alá alátétet? Vagy van valami trükkje a dolognak?
Tudtok segíteni? Köszönöm!
az (s)x4 tudtommal 8-as
az (s)x4 tudtommal 8-as rendszerhez való, lehet, hogy már itt gond van.
(az eladó meg b..sza meg, ha nem tudta, hogy a sram 1:1 bovdenhúzású karja nem lesz jó a shimano váltóhoz)
a hézagolás lehet, hogy segít, de könnyebb lenne, ha látnám a dolgokat.
ha tényleg csak egy icipici hiányzik, akkor sztem próbáld meg a váltótartó csavar alá tenni az alátét, az kisebb macera.
--
--
--
Köszi a segítséget! Az
Köszi a segítséget!
Az enyém 7-es rendszerhez van, a váltókarból egyértelmű.
Az eladó nem bolti eladó volt, használtan vettem, éppen egysebességesített a srác, nem tételezek fel rosszindulatot a részéről, egyszerűen nem volt képben.
A váltótartó alá tettem az alátétet. Tökéletes lett! A végén még áttérek a Sram hitre.
hehe, én már áttértem
hehe, én már áttértem :)
az X7-X9 miatt.
akkor már világos az is, hogy hogy lehet 7-es a váltókar, hát úgy hogy régebbi darab.
--
--
--
Hali! Vittoria zafiro 28-622
Hali!
Vittoria zafiro 28-622 gumijaim vannak, mennyire fújjam fel őket? 120 kiló vagyok.
Amúgy jól láttam, hogy ezek defektvédősek?
Átlagban a gumira rá van
Átlagban a gumira rá van írva hogy hány bar vagy psi elegendő neki. Ellenben kicsit témábavágó kicsit off, de nem tudom hogy melyik topicba írjam. Szóval van nekem egy pár szép Scwalbe Lugano 23-622 külsőm, benne szintén scwalbe belső. És kb. átlagban heti 1 defektem van. Sokat tekergek a Dózsán, meg úgy átl. mindenfele, és nem értem hogy most ez normális, hogy állandóan kipukkad ez a marha, vagypedig valamit én csinálok rosszul ? Valami ötlet, tipp, konstruktív tanács ?:) Köszönöm előre is!
nem lehet, hogy benne maradt
nem lehet, hogy benne maradt vmi szilánk és újralyukasztja?
esetleg a következő cserénél kevláros védelemmel ellátottat vegyél.
köszi, a külső másik
köszi, a külső másik oldalán valóban fel van tüntetve, hogy 85-115 psi.
*majdnem sikerült jó helyre válaszolni :)
hahó Közeljövőben
hahó
Közeljövőben szeretnék venni egy km órát, vmi egyszerűbb fajtát
a gépsárkányomat használtan vettem, látszódott rajta, hogy rendelkezett ilyen eszközzel (kormány), ill. az első kerekén még mindig rajta van az a mágneses(?) vagy milyen prücök :D (ezt de jól megfogalmaztam :)) )
kérdésem, hogy maradhat-e rajta, mert ez mindegyiknél ugyan olyan, ill. ha marad, akkor hogyan tudom ellenőrizni, hogy jól van-e rajta, tehát jól fogja-e mérni amit kell?
Maradhat. Ha mérni fog,
Maradhat. Ha mérni fog, jól fog. Ha gyengusz mágnusz és nem műxik, rakd fel az újonnan vettét, emmeg elmegy hűtőmágnesnek :). A vásárolt km-óra előírásában megadott távolságra és helyzetben legyen a szenzor és a mágnes egymáshoz képest, és működnie kell.
Wad
Sziasztok! Nem tudjátok hol
Sziasztok!
Nem tudjátok hol lehet kapni M405 fékváltókarhoz/ra burkolatot? Nincs egy hónapos, de barátnőm anyjának sikerült kinyitnia belülről az ajtót, aminek kívülről neki volt támasztva :S
Köszi!
Sziasztok! Tanácsot
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, hogy hol tudok venni küllőt? 1-2 darab kéne csak. Tudom, hogy tudni kell hozzá a méretet is, de sajnos nem tudom, hogyan kell pontosan lemérni, gondoltam magammal viszem a boltba a kereket, hogy ahoz kell, az a biztos. A multkor ugyanis küllőtörésem volt. Azóta egy másikat használok, mert lett, de a fogsort át szeretném cserélni, mert ez a mostani nem frankó, viszont a régi bevált, csak nincs hozzá szerszámom és még nem is cseréltem korábban sem. Szerintetek a bringakonyhában kedden tudnak nekem segíteni?
Ha kiveszed a mellette
Ha kiveszed a mellette lévő küllőt és elviszed egy boltba akkor lemérik neked. Küllőkivétel/cseréhez is lehet hogy le kell venni a fogsort, sőt igen valószínü sajnos. Amúgy egy küllő nem nagy pénz, legjobb DT is 50-60 ft akár ridebikeban is, de macerás ha hátsó kerék a sor miatt. Nekem múltkor a leesett lánc által megevett 9 küllő cseréje miatt az egész kereket újra kellett füznöm.
Nekem is át kéne fűzni az
Nekem is át kéne fűzni az egészet, mert na gyon gáz, csak most abszolut nincs pénz, minuszban vagyok. Lehet, hogy várok egy hónapot a küllőcserével és inkább átfűzöm, mert, ha most kicserélek 1-et, akkor utánna jön a másik, aztán megin a másik, stb.
A fogassor átrakásában
A fogassor átrakásában mindenképpen tudnak segíteni a BK-ban.
--~-P-~-E-~-C-~--
"Never trust a smiling scout!"
Hali! milyen belsőt vegyek,
Hali!
milyen belsőt vegyek, ha ez van a külsőre írva: 32-622 28 x 1 5/8 X 1 1/4 - 700X320 - 28 X 1 1/4 X 1 8/4 ?
köszi
32-622 első a külső
32-622
első a külső szélessége, második a átmérője.
normál országúti belsőt vegyél bele (figyelj a szelepre, hogy vékony presta lyuk, vagy nagy autós van a felnidbe fúrva). általában -tól -ig adják meg a belsők használhatóságát. kérj olyat, hogy a 32mm az intervallumba essen.
nézegettem a madaras
nézegettem a madaras teszkóban a belsőket, és annyi volt rájuk írva, hogy 28X1 1/2 (ez az egy 28as volt)
inkább nem vettem meg, holnap megyek decathlonba, hátha ott lesz.
"dunlop" szelepes a mostani, akkor az autós szelepes belső jó bele?
Attól függ, lehet hogy nem
Attól függ, lehet hogy nem fog beleférni. A presta a tuti.
Deka viszonylag jó ilyen szempontból, de esetleg megpróbálhatsz egy szaküzletet is, ott biztos a kiszolgálás.
.
IPG
fehér fixi, kék bagaboo
a presta a vékony szelepes
a presta a vékony szelepes nem? az enyém olyan (szingó), de ez most a barátnőmé, olyan, hogy az alja autós, a teteje meg vékony. ezen a képen a balról 2. a presta, jobb szélső meg a dunlop, ha jól tudom.
Jól tudod, és igen, be fog
Jól tudod, és igen, be fog férni az autós szelep a dunlop helyére, mert pont ugyanolyan méretűek.
--~-P-~-E-~-C-~--
"Never trust a smiling scout!"
Sziasztok! Továbbra is
Sziasztok!
Továbbra is érdeklődök, nem tudjátok-e hol lehet kapni Shimano ST-M405 alivio fékváltókarhoz burkolatot, mert sikeresen bezúztam, pedig még tök új. Elvileg a ronda kistestvéréhez, az ST-EF50 -hez lehet kapni, sőt kompatibilis is, de randa, annál már szebb ha így hagyom, de baromira zavar, hogy 2-3 hete vettem 7500-ért és már összeb*sztam :S
Ugyanez volt a Sora hátsóváltóval, felraktam, indultam első próbakörre, kapun tolom ki, meghúztam a kapu oszlopán...
Köszi!
bármelyik bolt ami
bármelyik bolt ami forgalmaz shimanot ki tudja deríteni neked, és hoz is ha van.
amúgy én is így vagyok az alkatrészeimmel, bosszantó egy dolog. :)
Megkérdeztem, 1590/darab
Megkérdeztem, 1590/darab áron hoznak, ha kell, 2 hónap a szállítás :s összesen volt 7500 a 2 fékváltókar, szerintem kihagyom...
szerintem se érdemes venni.
szerintem se érdemes venni. csak néha fújd ki kompresszorral, mert így a por könnyebben belemegy.
Nem jukadt ki, csak csúnya.
Nem jukadt ki, csak csúnya.
idióta bajom van.
idióta bajom van. kényelmetlen a nyereg az örökhajtós bringámon. ezzel nem is lenne baj, csakhogy eddig jó volt, és nem véletlenül van több bringámon is san marco laser. nézegettem, és azt vettem észre, hogy szemből nézve ferde. nemrég egy lakatolás után a földön hevert, talán akkor kapott egyet. van tipp, hogy mit merre? mert a pálcák épnek tűnnek.
A pálcák rögzítésénél
A pálcák rögzítésénél elöl mehetett el vmi világgá sztem. Már jártam én is hasonlóan nyereggel, de roncsolásmentes, tényleg jó javítási módot még nem sikerült kiötölnöm. Volt amikor satuba fogott nyeregcsövön, a nyereg pálcái közt átdugott kicsi feszítővassal valamennyire helyre tudtam húzni, de már jártam úgy hogy erre a nyereg egész orra alul szétugrott.
Wad
Napokat! Szegény victoria
Napokat!
Szegény victoria racsnim megadta magát, kalapács kitört belőle. Szétszedtem, jelenleg már csak az alja van az agyon. Az viszont nem nagyon akar lejönni, kicsit meg is sérült már. Satu megoldás esetleg?
ha nincs hozzá leszedőd,
ha nincs hozzá leszedőd, és a satuban körbeforog, akkor eflexeld be kicsit kétoldalt, hogy lapja legyen, és felfeküdjön. így eddig minden lejött, ami máshogy nem :)
+1. Esetleg jó minőségű
+1. Esetleg jó minőségű csőfogó, amivel ráfogsz oda ahol a kalapács volt.
Na meglett a megoldás,
Na meglett a megoldás, úgyis kellett ma mennem pumpáért és szerelő arc svédkulccsal fél pillanat alatt pofátlanul lekapta : )
Emellett gyorsan vettem is egy egysebis racsnit és holnap megzsírozom meg összeszerelem a kereket. Ha esetleg valakinek kell, akkor lett egy olcsó menetes 16-os racsnis mach1 cfx felnis és DT küllős hátsó kerekem gumival eladó : )
Mert lett helyette egy Wheeler exage agyas szett. Elöl Quando agy, felni Wheeler AR10. Azokról tud valaki valamit?
Emmá úgyis kuka lesz. WD40
Emmá úgyis kuka lesz. WD40 a menetbe, kívül szárazra töröl, szemérmetlen satuba fogás (ha a kilincshézagok szemben vannak, az elég szokott lenni, ha esetleg nem, ahogy alább írva, lapolást ráflexelni és ott befogni) és hajrá.
A gyári leszedő körmök megvannak még? Mert akkor kár gyilkolni, szervízben megfelelő kulccsal lekapják 1 perc alatt.
Wad
Hol kapok jó minőségű,
Hol kapok jó minőségű, olcsó M10-es hátsó menetes tengelyt???
Megőrülök, hogy mindenhol csak a gagyi kínait kapni, ami 3/8 colos (=9,55mm), tehát a csőtengely M10-es kónuszai lötyögnek rajta :-P
Ha kónusszal van szerelve az sem gond, sőt :-D
talán velvárt. azért csak
talán velvárt. azért csak talán, mert a haro kazettás egysebi agyam onnan van, és az kónuszos. kimértem, és 10mm (teljesen meghatódtam). ha minden igaz, kapni náluk külön is. mondjuk én már tolómérővel járok vásárolni is emiatt. :)
Azt vettem észre tegnap,
Azt vettem észre tegnap, amikor felszereltem a sárvédőket, hogy a hátsó agy kotyog, pedig csak a héten kezdtem el használni a bringát, és hétfőn még biztos nem volt ilyen baja.
Ezt én tudom otthon orvosolni? Kell hozzá célszerszám? Van valami specialitása a dolognak, vagy csak egy anyát kell meghúzni?
Elsőre próbáld meghúzni
Elsőre próbáld meghúzni az agyon a kónuszt
Kónuszkulcs kell hozzá. pl:
http://ebike.hu/termekek/karbantartas/szerszam-celszerszam/konuszkulcs/1...
http://ebike.hu/termekek/karbantartas/szerszam-celszerszam/konuszkulcs/1...
(érdemes a teljes méretsorozatot megvenni, mert első-hátsó agyhoz nekem - ha jól rémlik - 3 féle is kellett)
Kettőt. Kontraanya lazít,
Kettőt. Kontraanya lazít, kónusz finoman beljebb teker, kontraanya meghúz. De ha ilyen gyorsan lelazult, gyanús hogy vmelyik oldalon nincs most rendesen meghúzva.
Kontraanya tengelytípustól függően 15-16-17es kulcs szokott lenni, a kónuszhoz vékony lemezkulcs, általában 14-15ös.
Wad
Nagy tré megoldás, ha nem
Nagy tré megoldás, ha nem akarod bontani, hogy két 17-es villáskulccsal a két kontraanyát közelíted amíg jó nem lesz a forgása.
Utána meg a Szervizben / BringaKonyhában / Fixáldában jársz gyorsan kónuszkulccsal rögzítik is végleg.
Egyébként új és generálozott agynál normális a lelazulás.
"Egyébként új és
"Egyébként új és generálozott agynál normális a lelazulás."
Lehet, hogy hülye kérdés, de miért?
Tapasztalat
Tapasztalat elsősorban.
Egyrészt a golyók mozgása is picit még rátekeri a kónuszt illetve a tengely is deformálódik valószínűleg minimálisat.
Racsnileszedés: épp most
Racsnileszedés:
épp most szívtam meg, havernak le kell kapni a régi shimano racsniját, vidáman bevállaltam, most meg vakarom a fejem.
Mivel otthon a shimano racsnileszedő kulcsomat elkevertem, le akartam kapni a kazettás sor gyűrűjének a kulcsával, mert emlékeztem ,hogy a racsnileszedővel már bontottam kazettagyűrűt. Halál biztos voltam hogy azonos méret. Hát nem. A racsnileszedő kb. fél mm-rel kisebb átmérő mint a kazettagyűrű-leszedő, ezért a gyűrűt le lehet kapni a racsnikulccsal, de fordítva nem. Most vakarom a fejem, végén kénytelen leszek bevinni szervízbe.
Fákk!
Wad
hát igen. meg a bordák
hát igen.
meg a bordák szélessége is más a két szerszámon, ezért van olyan záróanya, amit a kazettás leszedővel nem is lehet leszedni.
--
--
--
Van pár leszedő ami jó
Van pár leszedő ami jó mindkét rendszerhez (pl. a 460ft-os zoggie), persze végszükség esetére.
A tuti kazettásra a gyorszáras icetoolz, míg menetesre az errevaló szintén icetoolz szerszám.
Thx mki. Asszem ma
Thx mki. Asszem ma megtámadom vele a bolti szerelő havert, mert egy kerék miatt én most még 500Ft-ot sem akarok kiadni. Főleg hogy szívességből vállaltam be.
Wad
szépnapokat! campagnolo
szépnapokat!
campagnolo xenon fékváltókarjaim vannak, melyekböl az egyiknek a boritását sikerült felszakitani úgy 2 centi hosszan (kivülröl). úgy sikerült elesnem, hogy a bandázst mindenképp cserélnem kell. szükséges új fékváltókart is vennem, vagy ezzel a 2 centi hiánnyal még simán elmegy? (azóta beletettem egy jó 500km-t, de nem érzek változást)
a fékváltókaron a
a fékváltókaron a borítás csak kényelem és esztétikum, anélkül is üzemel.
persze attól is függ, hogy pontosan hol van rajta a szakadás, mert ha pont ott, ahol fogod, akkor nem lesz túl kényelmes. az is előfordul, hogy lehet hozzá külön gumit kapni. biztos olcsóbb, mint egy új komplett kar :)
--
--
--
ergonómiailag tökéletes
ergonómiailag tökéletes helyen szakadt el:) köszi a választ.
Üdv! Ama kérdésem volna
Üdv! Ama kérdésem volna hozzátok, hogy ha ezt:
http://www.testbike.hu/list2.php?pid=349
le akarom cserélni erre:
http://www.testbike.hu/list2.php?pid=350,
akkor az egy egyszerű csere, vagy nem kompatibilé?
Vegyülj el
HELP-HILFE Vegyülj el
HELP-HILFE
Vegyülj el