Folytatódik a népszerű sorozat, immár a hetedik kiadással:

Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak.

Előzmények:
I. rész
II. rész
III. rész
IV. rész
V. rész
VI. rész

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
stp1 képe

nézd meg a shimano

nézd meg a shimano oldalán, hogy melyik hány sebességhez való.
a deore valsz. 9-es, így lehet a 8-as lánc nem fér be a váltókanálba.
bár fogalmam sincs hány s. rendszerhez használnád.

más gond nem lehet. (értem ez alatt a bowdenhúzás irányát és nagyságát)

2
jeremy spark képe

Köszi, csekkolom! Vegyülj

Köszi, csekkolom!

Vegyülj el

3
jeremy spark képe

Az a bajom amúgy, nem tudom

Az a bajom amúgy, nem tudom tudsz-e tanácsot adni nekem, nagyon örülnék neki, hogy egyszerűen csörög a váltóm. Írtam itt korábban, de azt hittem, sikerült megoldanom görgőcserével. Sajnos mégsem. Alívio váltóm van(tudom, nem a legjobb), s kb. 2 havi használat után úgy zörög, mint egy csörgő, hiába vettem bele új görgőket, úgy is. Az érdekes csak az benne számomra, hogy volt már Alívios bicajom, s azon 4 év alatt nem jött ki ilyen gond, pedig nyúztam azt is, mint állat. Ez meg olyan, mintha egy roncson gurulnék, a darabosabb felületű beton rezgéseit is hangosan hallatja. Mit tudok vajh tenni ez ellen? Nem szeretnék teljes váltó-sor-lánc cserét, ez egy 8as cucc, az új váltóban még benne lennék, de ha anélkül megoldhatnám, az lenne a legjobb. Ha lenne jó ötleted, megköszönném!

Vegyülj el

4
stp1 képe

nálunk is van egy alivios

nálunk is van egy alivios cross gép. az nem csinál ilyet.
ötletem nagyon nincs. nem lehet, hogy a kanál rugóereje kicsi és a lánc csörög?

5
jeremy spark képe

Előfordulhat, azzal még

Előfordulhat, azzal még nem babráltam, azt hogyan tudom állítani?
Vegyülj el

6
stp1 képe

ez egy jó kérdés. a

ez egy jó kérdés. a régiek olyanok voltak mint a mostani V-fék rugók beakasztó tüskéi (bent a váltóban egy csavarrugó).
de lehet az új váltóknak az a része nem is bontható.

7
jeremy spark képe

Na majd akkor megnézem,

Na majd akkor megnézem, amint tudom. Köszi az infókat!!!!!

Vegyülj el

8
jazzpeta képe

Hátulról a

Hátulról a villarögzítésnél van egy állítható csavar, befelé növeli a rugóerőt - kifelé csökkenti. Úgy érdemes belőni, hogy a lánc és a sor felszedésénél kb. 4mm hely legyen a köv. fogasra (shimano ajánlás).

9
Wadmalac képe

Ha lecseréled egy 5 éves

Ha lecseréled egy 5 éves használt LX-re, újabb 5 évig lenn a gond. Sajnos Shimanoék újabban nem igazán életartamra gyúrnak.
Wad

10
jeremy spark képe

Köszi mindenkinek, akkora

Köszi mindenkinek, akkora balfék vagyok, hogy inkább el sem mesélem..:D...probléma megoldva, s vegyük úgy, hogy már elmondtam a megoldást és jól kiröhögtétek magatokat:D

Vegyülj el

11
stp1 képe

na :)

na :)

12
jeremy spark képe

Neeeem....az túl

Neeeem....az túl egyszerűtlen lenne..:D....nem a váltóm zörgött, hanem a fogsor, mert a hátsó tengelyem volt meglazulva....még jó, hogy nem bontottam szét az egészet:D

Vegyülj el

13
norbijúzer képe

rosszul vezetted el a

rosszul vezetted el a láncot?:)

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

14
norbijúzer képe

rosszul vezetted el a

--
--
--

15
norbijúzer képe

rosszul vezetted el a

--
--
--

16
rasotamas képe

Sziasztok! Olyan problémám

Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy ki fogtok röhögni :) Nem működik a Tourney első váltóm a 6603-mas integrált csapágyas Ultegra hajtóművel A kistányéron nem tudom elég közel állítani a nyeregvázcsőhöz a váltót, hameg a nagytányéron van a terelőkeret hozzáér minden fordulatnál magához a hajtókarhoz, venni meg egy ideig nem tudok váltót, mert minden pénzem elköltöttem a hajtókarra. Mindez 8as HG-50 sorral, SRAM PC-830 lánccal, Sora hátsóváltóval és Alivio M405 fékváltókarral társul. Tudom, elég vegyes felvágott :)
Mi a legolcsóbb első váltó ami működne, illetve azt se tudom, hogy most bilincsest vagy konzolost érdemes-e venni.
Ti mit gondoltok?

17
jazzpeta képe

Az hogy bilincses vagy

Az hogy bilincses vagy konzolos eléggé hamar eldönti a váz, hacsak nem akarsz átalakítózni.

A 6603-as hajtómű tudtommal 10 sebis, tehát a tányér vékonyabb, 8-as lánccal hamar fog kopni.

Értelemszerűen a nagytányéros karcolásnál segít ha magasabbra rakod az első váltót, persze egy 52-es nagytányért ne várj hogy rendesen lekezel egy alsókat. váltó. Pont emiatt meg vagy lőve, mert alsó kategóriában (montinál főleg) nincs olyan ami ilyen nagytányért és triplát lekezel.

Ha nagyon olcsó megoldást akarsz akkor megpróbálkoznék a kéttányéros első váltókkal, rosszabb nem lesz (shimano 2200, sora). Sorából biztos hogy van 3-ashoz tervezett is, hisz tripla sora hajtómű is van.

18
rasotamas képe

Konzolost elvileg nem a

Konzolost elvileg nem a középcsapágyra szerelem és így elvileg bármire rá lehet tenni amin pl integrált csaágy van és így későb egy vázcserénél is jó lehet? Úgy érted, hogy vastagebb lánccal ugye? De ha 9/10-es láncot teszek fel fog működni a fogaskeréksoron? Nem segít rajta, mert ahhoz centikkel magasabbra kéne tenni, a terelő legalsó része súrolja a hajtókar belső oldalát, kb 2-3 centire a pedáltól. Szerintem a sora lesz, talán, de ki tudja mikor, addig is, nem váltok fel 52-re :( De olyan dönölű :D Harmadáron nem volt sok, egyszer használt :p
Köszi a választ!!

19
jazzpeta képe

ööö, a konzolost

ööö, a konzolost ugyanúgy a vázra szereled csak a vázon van hozzá tartókonzol. A bilincses meg szimplán a nyeregcsőre megy rá.

Te a harmadik fajtáról beszélt, ami a középrésznél rögzül (a csésze szorítja a vázhoz), na annak montinál van értelme, nálad nem játszik.

Bilincses lenne a tuti valszg (nincs konzol a vázadon) de az meg másik váznál lehet, hogy más befogóméret (34.8, 31.6, 28.6, stb.)

20
norbijúzer képe

2200-ból is van tripla, én

2200-ból is van tripla, én úgy tudom.
de én is a sorát ajánlom.

--
--
--

21
rasotamas képe

Hát, nem tudom, nézegettem

Hát, nem tudom, nézegettem egy két külföldi fórumot, ott azt írják, semmi különbség nincs egy 8,9, vagy épp 10 sebességes hajtómű között, csak ha az adott szett 10-es akkor a hajtóműre is azt mondják. Így emiatt akkora láncot kellene használni, amilyen a hátsó fogsor, bár működik keskenyebb lánccal is. Igaz mindenki olyat ír, hogy 8-9 meg 9-10 jól működik egymással, ami az én bajom, hogy 8as 10essel jó-e arról semmit nem találtam.

22
jazzpeta képe

Működik, de jobban kopik.

Működik, de jobban kopik. És a tányér nem olcsó...

23
rasotamas képe

Lenne még egy olyan

Lenne még egy olyan kérdésem, hogy ha nem túl koszos a lánc de azért nem raknám fel tisztítás nélkül az ultegrára, de nem is cserélném még kb 80 kilométer van benne, és nincs itthon zsíroldó, akkor mivel mossam? Van mosogatószer, víz dögivel, 2 és 4 ütemű motorolaj, meg a spray-s teflonos láncolaj, de abból az egész flakon is kevés lenne. A vizes mosogatószeressel a rozsdásodás veszéje és a mosogatószer elégtelensége lehet a probléma. Az olajjal gyakorlatilag leöblíteném az egészről a koszt, ezt utána törölhetném majd teflonos. Ötlet?

24
jazzpeta képe

Elmész tesco / auchan /

Elmész tesco / auchan / benzinkútra-ba/ra és veszel brigéciolt + wd40-et (utóbbi a vízkiszorításhoz kell, utána ha megszáradt megy bele a kenés).

25
rasotamas képe

Értettem Uram! Amúgy van

Értettem Uram!
Amúgy van még WellDone hideg zsíroldó is.

26
rasotamas képe

Van arra valamennyi esély,

Van arra valamennyi esély, hogy az livio fékváltókar nem lesz 100%-ig kompatibilis az országúti elsőváltó/hajtómű párossal? Úgyértem, hogy másmennyiségű bowdent húzna. De a fitneszbicikliken is ilyen van nem?

27
norbijúzer képe

ahogy én tudom,shimanon

ahogy én tudom,shimanon belül nincs variálás.

--
--
--

28
rasotamas képe

Hát remélem, csak akkor

Hát remélem, csak akkor nem értem, hogy az ilyen és ehhez hasonló cuccokat akkor mi hívta életre:
http://bikemarket.hu/index.php?page=keszlet&tid=950
és a hozzá való váltót, amik a fitneszgépeken vannak?
Miért nem használnak akkor sima outi váltót monti fékváltókarral? Ha ugyanannyi a bowdenhúzás, ugyanannyi bowdenhúzásra ugyanannyit mozdul el a váltó, és a tányérok távolsága is azonos akkor értelemszerűen jók egymáshoz.

30
kozeput képe

(Nincs téma)

31
Flair képe

Hello. Tudna valaki

Hello.
Tudna valaki ajánlani valami hézagolót hogy az 1 1/8"-os kormányfejet rá lehessen tenni 1"-os villára ?

32
jazzpeta képe

Van a zoggie-nak 1"-ra

Van a zoggie-nak 1"-ra ahead-es átalakítója (azaz csak menetes rendszerre egy extra kormányfej, amire rámegy az ahead-es stucni), na ott alapból a fej 1" és adnak hozzá bővítőt (ez az ami neked kell) egyben 1200 pénz körül mozog.

33
Flair képe

Köszönöm a segítséget.

Köszönöm a segítséget.

34
tazz képe

Sziasztok! van egy outi

Sziasztok!
van egy outi villám,de valahogy nem elég hosszú a menet a nyakán nem tudom a kormánycsapágyat rendessen beállítani. kérdésem hogy lehet-e kitoldani(metszeni)menetet rajta,és ha igen hová forduljak a vele?
A válaszokat előrre is köszi
szép napot!