A Critical Mass Budapest kezdetben egy alkalmi kerékpáros felvonulásnak indult, kinőve a Városi Biciklizés Barátai rendszeres havi, és a budapesti biciklisfutárok alkalmi akcióiból. Ezek közül a legnagyobb, és résztvevői szerint azóta is legjobb a 2001-es budapesti biciklisfutár világbajnokság kb. 5-600 fős illegális éjszakai felvonulása volt. A 2004-es Critical Mass Budapest igazából sorrendben is csak az ötven-hatvanadik volt, az 1999-es és 2000-es OFF Pedálszemle után pedig csak a harmadik legális, bejelentett nagyrendezvény. A szervezésben egyesítette az addigi szervezők minden erejét és tapasztalatát. Mára az évi két alkalom között óriási közösségi, és szakmai munka zajlik.
Összefoglaljuk mozgalmunk legfontosabb eredményeit.

2004

09.22. Autómentes Nap: biciklisfutárok, és barátaik nagyjából 2 hét munkával megszervezték az ország addigi legnagyobb kerékpáros demonstrációját 4000 résztvevővel. A kiváltó ok a főpolgármester azon döntése, hogy az Autómentes Nap rendezvényeit az autóközlekedés zavartalanságára hivatkozva hétvégére tolta. Volt erre példa Európában, de egy kicsit más megközelítésben. A felvonulás egyetlen eredménye a sajtó utólagos, de egész télen át kitartó figyelme.

2005

04.22. Föld Napja, 10.000 felvonuló - az első komoly sajtómegjelenések, egész nyáron egymás után születnek a kerékpárosok helyzetét, és a főváros mulasztásait elemző cikkek, riportok.

- Nyár. Az első tárgyalás Tiba Zsolttal, Budapest főjegyzőjével, (Lackó és Kükü, ekkor még csak a Hajtás Pajtás nevében). Az alleycat.hu biciklisfutár oldalon összeírt javaslatok átadása. Hamarosan újabb találkozó, már a Magyar Kerékpárosklub és a Városi Biciklizés Barátai Egyesület meghívásával.

- Egy hónap múlva a főjegyző ismertette a város kerékpáros csomagját a Magyar Kerékpárosklub, a VBB és a Hajtás Pajtás Egyesület küldötteivel. Ennek eredménye 2005-ben 3 km kerékpárút, iskolákban terjesztett népszerűsítő/oktató DVD, 10 millió forint kerékpárút-burkolati jelek felújítására, hosszú távú tervek kerékpárbarát építési szabványokra, intermodális fejlesztésekre. Legnagyobb eredmény, hogy 2006-ra, minden útfelújítás esetén kötelező a kerékpárút/sáv építés lehetőségének vizsgálata. Még ennél is fontosabb, hogy a festékcsík-korszak alkonyát jelentette a kerékpáros civilek bevonása a tervezési munkákba.

- A kerékpárutak takarítását, gazolását végző Önkéntes Bringaút Kommandóból megalakul a Bringaút Egyesület, ami a kerékpárutak feltérképezésére, állapotfelmérésére, karbantartására, szakvéleményezésére specializálódik.

09.22. Autómentes Nap: 20.000 felvonuló - petíció a kormánynak, országos kerékpáros stratégia követelése. A szervezőkhöz csatlakozik a Zöld Fiatalok Egyesülete, és a Bringaút Egyesület. Egyre több nagyvárosban tartanak Critical Mass felvonulást a kerékpárosok. A felvonulás előtt érte a mozgalmat története során a legerősebb támadás a legnagyobb napilap, és a legnagyobb kereskedelmi rádió részéről, de a rádió helyreigazított, a Blikk pedig a felvonulás után két nappal már kerékpáros oldalt közölt enyhülésképpen. A Critical Mass 23-án már címlapsztori volt szinte minden az országos napilapban.

-Budapest többszáz város közül elnyeri az EU Mobiltási Hét Díját (3. helyezés). Az indoklásban szerepel az autómentes napi Critical Mass is.

- Önszerveződő kampányok indulnak a kerékpáros aktivisták részvételével a kerékpárok kivilágításáért, a bukósisak-viselés terjedéséért, a járdán való biciklizés visszaszorításáért.

- Októberben túlesünk az első kerületi szintű akción. A petícióra válaszul a XI. kerület 40 millió forintot ígért kerékpárútépítésre. Várhatóan 2007 őszénn használatba is vehetjük.

- A közlekedési miniszter Bodor Ádámot, a Magyar Kerékpárosklub és az Európai Kerékpáros Szövetség alelnökét kerékpáros ügyekért felelős miniszteri megbízottá nevezi ki. 10 millió forintos forrással elindul a magyarországi kerékpárúthálózat állapotának felmérése.

- Az év folyamán a fővárosban rendszeresen kerékpározók száma megduplázódik.

2006

- 200 fős kerékpáros tüntetés februári hóesésben az V. kerületben a harcban álló politikai pártok összefogásáért, a belvárosi kerékpárúthálózat megszavazásáért. Másnap a testület ellenszavazat nélkül dönt a dunaparti kerékpárút tervezési munkáinak megkezdése mellett. Az első szakasz 2007-ben épül majd meg.

- 03.11. Tour de Voks felvonulás 1000 résztvevővel - petíció átadása az összes parlamenti pártnak. Kerékpáros pártprogramokat kérünk!

- A tavaszi választások előtt a Tour de Voksra válaszul minden parlamenti párt kerékpáros programot készít.

- A Közlekedési Minisztérium kiírja az első komoly nagyságrendű, 1+1 milliárd forintos kerékpárútépítési pályázatát, a kerékpárosbarát munkahely- és település pályázatokat. Minden pályázó önkormányzatnak kötelező felmutatnia egy kerékpáros civil szervezet ajánlását, így nem épülhetnek balesetveszélyes, kerékpározásra alkalmatlan utak.

-04.22. Föld Napja: 32.000 felvonuló - részt vesz a Köztársasági Elnök és a Közlekedési Miniszter is. Az egész napossá bővülő rendezvény szervezéséhez csatlakozik a Védegylet, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a WWF, a Rügyecskék, a Humusz, az Energia Klub, a Bocs, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és más szervezetek is.

- Tüntetés a 110 éves Millenáris kerékpárpálya megmentéséért. Állami hivatalok, sport-, és civil szervezetek részvételével Munkacsoport alakul a műemlékvédelem, felújítás, hasznosítás érdekében.

- A nyári budapesti útfelújítások során az addigi évi 1-2 km helyett már 25 km kerékpárút és sáv épül. A 2007-es ígéret 17 km.

- Az önkormányzati választások előtt mindhárom esélyes főpolgármester-jelölt tárgyalásokat kezdeményez a kerékpárosokkal.

09.22. Autómentes Nap: a felvonulás a politikai demonstrációk, és utcai összecsapások miatt elmarad. A kerékpáros szervezetek kezdeményezésére aznap egész Budapesten ingyenes a tömegközlekedés. Ennek kommunikációja azonban érthető okokból háttérbe szorul a médiában. A vidéki helyszíneken mindenhol megtartják a Critical Mass-t. Ráadásul egyre több városban. 2005 óta Critical Mass volt Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Orosházán, Pécsett, Sopronban és Szegeden.

Budapest többszáz város közül újra elnyeri az EU Mobilitási Hét Díját (2. helyezés). Az indoklásban szerepel az autómentes napi ingyenes tömegközlekedés is.

- Budapestért díjat kapnak a Critical Mass Budapest szervezői. A pénzdíjat matricákra költik.

12.02. Retour de Voks demonstráció 2000 résztvevővel - A 4 nap alatt szerveződött tüntetés célja a tavaszi kerékpáros pártprogramokban szereplő ígéretek betartatása. Tulajdonképpen újra átadjuk a tavaszi petíciót, és az arra kapott ígéreteket is visszavisszük.

- Kerékpáros frakció alakul a parlamentben, melybe minden parlamenti párt tagot delegál. Első eredménye a kerékpáros források külön költségvetési tételként való feltüntetése. Létrejön a kerékpárútalap, ami ezentúl évente a költségvetés útpénztárra fordított összegének fix 3%-a. A szavazás egyhangú, először téma parlamenti ülésen a Critical Mass mozgalom.

- Helyi védettséget szavaz a Budapesti Közgyűlés a zuglói Millenáris Velodromnak. Minden párt mellette szavaz.

- Az év folyamán a fővárosban rendszeresen kerékpározók száma újra megduplázódik.

2007

02.11. Stop Szmog tüntetés a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a Critical Mass szervezésében a légszennyezettség csökkentéséért. A februári időpont ellenére 700 kerékpáros vonul a Városháza elé. A következő héten tárgyalások indulnak a kezdeményező szervezetek és a Főpolgármester-helyettes között.

-A Közlekedési Miniszter bejelenti az eddigi kerékpáros költségvetési pénzek megduplázását évi 2 milliárd forintra, valamint a Regionális Operatív Program és a Közlekedési Operatív Program keretében 2013-ig 42 milliárd forintos EU-s pályázati keret megnyitását. A Környezetvédelmi Minisztérium 2013-ig 6 milliárd forinttal, és töltéseken épülő turisztikai célú kerékpárutakkal csatlakozik. Több más projekt mellett ígéretet tesznek a miniszteri keretek terhére a kerékpározás népszerűsítését célzó társadalmi célú hirdetések önköltségének finanszírozására. Az első pályázatok azonnal meg is jelentek.

- Egymás után alakulnak meg a Magyar Kerékpárosklub helyi szervezetei a megyeszékhelyeken.

- Április eleje. Soha ennyi biciklista nem tekert Budapest belvárosában. A szokásos ütemtől eltérően, már év elején látható, hogy 2007-ben újra duplázódik a városi biciklisták száma.

- 04.22. Föld Napja: 50.000 felvonuló. Critical Mass már Székesfehérváron, Egerben, Baján, Berettyóújfalun sőt Nagyváradon és Marosvásárhelyen is.

- 2007 nyara. Több fontos ügyünk is adódik. Hétvégi kísérleti kerékpárút létesül a Margit hídon, de a Magyar Kerékpárosklub meghívást kap a Margit híd átépítésének tervezési szakaszának egyeztetéseire. A Budapest szíve programból a tervekkel ellentétesen kimaradó kiskörúti kerékpáros útvonal miatt már demonstráció szervezésébe kezdtünk, mikor a főváros módosította a terveket, és kerékpárutat ígért erre a szakaszra. Később sikerült elérnünk (legalábbis most így állunk), hogy a szakmai szempontból egyedül elfogadható kerékpársáv létesüljön az út két oldalán. Nyár végén a társadalmi vitára bocsátás után hivatalosan is kihirdetik a Kerékpáros Magyarország programot 56 milliárdos tervezett ráfordítással.

- Szeptember. Együttműködünk a Közlekedési Minisztérium "Kerékpárral a munkába!" akciójával. Váratlanul nagy siker. Közel 1000 cég, és többezer magánszemély nevez, akik közül rengetegen most először tekertek a munkába.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
KoBold72 képe

Öröm volt olvasni! Ez

Öröm volt olvasni!
Ez kéne a civil szféra más területein is, és napról napra szebb lenne a világ.

ui.: Egész helyre kis (szociológia?) szakdolgozatot lehetne belőle összehozni, nem?

- - - - -
www.6efutas.hu

2
Rodrigo képe

Tudjuk, hogy a Wikipédiát

Tudjuk, hogy a Wikipédiát nem szabad tudományos igényű írásokban forrásként jelölni, de navigáló lapként nagyon is megfelel:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Critical_Mass

Pl. látható a wikis lapon, hogy 2005-08-15 21:31-kor is készült egy magyar CM áttekintés:

Így kezdődött
http://criticalmass.hu/oldal/20050815/igy-kezdodott

(ezt a cikket pedig belinkelem ott)

Rodrigó @ Miskolc - www.kerekpar.net

3
gascsocm képe

Szerintem ez tök jó!!

Szerintem ez tök jó!!

4
coca képe

Thanks for sharing all

Thanks for sharing all information about history of The Critical Mass in Hungarian. This is very interesting. bingo sites

5
norbijúzer képe

akkorák vagyunk, hogy már

akkorák vagyunk, hogy már a google maps-re is csak nehezen férünk rá!!! :D
szóval igen, valahogy így kell lobbizni! 22-én meglátjuk, hogy mi lesz, addigis terjeszd, szervezd!

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

6
Jogsi képe

Kedvenc biciglisem

Kedvenc biciglisem :
"Anyuka" biciglizik a váciúton a belsősávban fel az árpádhídon. A csomagtartón ott a kis gyerek 6 év körüli!
amikor rájön, hogy nem tud fel tekerni leszál, leveszi a gyereket háturól és elkezd sétálni fel-felé a záróvonalon. Egyik kezében a bicigli a másikal a gyereket kiséri. Jelzem váci út belső sáv záró vonal !
Kétoldalt az autósok. Én araszolva gurultam a nő után mig kinem tutam kerülni!
Ezóta az eset óta hordok a kocsiban a kesztyűtartóban kamerűt és fényképező gépet.
Egész kolekcióm van az okosabbnál, okosabb, egészségesebbnél, egészségesebb biciglistákról.
Aki tudja hogy lehetne összehozni egy oldalt ahova ezeket a bicigliseket feltehetném képen és videón arcal természetesen az jelezen ide nekem.

Hajrá bicigli hajrá KRESZ.

A végére még egy találós kérdés:
Kitudja mia az, hogy KRESZ ?

Jani

7
zsoltee képe

K, mint bicikli H, mint

K, mint bicikli
H, mint helyesírás
T, mint troll

Ha igaz a történeted, akkor megértelek, de akkor is nagy hiba általánosítani. Ha már araszolva gurultál, akár meg is állhattál volna mellette, hogy figyelmeztesd, mekkora marha. Több értelme lett volna, mint itt fröcsögni...

Zsoltee

8
mate képe

ezt igazán jó volt

ezt igazán jó volt végigolvasni :-)

mate -----> erre járok

9
dobákpeti képe

Csatlakozom! Nagyon jó lett

Csatlakozom! Nagyon jó lett az összefoglaló! És milyen egyszerű így (pl.) a wiw-en terjeszteni az igét! :)

dobákpeti
"Get up, stand up! Stand up for your right!"

10
Viv képe

Tök jó volt végig olvasni

Tök jó volt végig olvasni most már az én hülye osztályomnak és eltudom magyarázni hogy mert írom föl a táblára hog yhány nap van hátra és mi az a CM ...

11
peti képe

totál fellekesedtem. mi

totál fellekesedtem. mi vagyunk a jó példa:)
nyomom is a linket mindenfelé!

12
Manó26 képe

Öröm volt végig

Öröm volt végig olvasni!!!
Most már én is a nagyokos osztályomnak és tanáraimnak -tisztelet a kivételnek- eltudom magyarázni hogy kik vagyunk mit csinálunk és mit értünk el! Nagyon jó és lelkesítő ez!!!

Manó!!!

13
Viv képe

:D

:D

14
ders képe

Erről a duplázódásról

Erről a duplázódásról van valahol hiteles forrás? Tapasztalatom nekem is ez, de szeretném hivatkozni is egy írásban.

15
norbijúzer képe

én azt elég hiteles

én azt elég hiteles forrásnak tartom, amit nap mint nap a szememmel látok :)
tudod: "hiszem, ha látom!" na most látom! :)

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

16
szasza képe

Nekem is kellene forrás

Nekem is kellene forrás hasonló okok miatt. Úgyhogy ha találsz valamit, akkor szólj légyszives :)

fából vasparipát

17
Perillustris képe

Itt van egy hiteles link a

Itt van egy hiteles link a duplára!

18
szasza képe

nem egészen erre gondoltam,

nem egészen erre gondoltam, de kösz ;)

fából vasparipát

19
Damess képe

Köszönöm a részleteket

Köszönöm a részleteket és az információk http://goldbetreview.com

20
jucuska81 képe

Jó volt olvasni! Én idén

Jó volt olvasni!
Én idén még sajna nem vettem elő a kerékpáromat,így is menjek???

Üdv: Judit

21
lujka képe

Persze, remek alkalom a

Persze, remek alkalom a szezonnyitásra. :)
Azért ha lehet, nézd/nézesd át a bicódat délelőtt, gumik, fékek, váltók, lánc: csak hogy ne hagyjon cserben.

(Mellesleg, ha én bringaszervíz lennék, a cm napján délelőtt nyitva tartanék, sőt hirdetném is magam, akár kedvezményeket biztosítva a szezoneleji bringa-átvizsgálásokért.)

- Ms. Critica Lujka -
*CMS* RABIC

22
Prof.gruppetto.hu képe

Szerintem a szervizek

Szerintem a szervizek nagyobb részében ilyenkor amúgy is nagyüzem van. :) A plusz nyitvatartással talán csak tetéznék a saját bajukat. :)

23
norbijúzer képe

naja... meg akkor a

naja...
meg akkor a szervízesek/boltosok nem tudnának jönni vonulni :)

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

24
Hemü képe

Az Árkádban nyitva vannak

Az Árkádban nyitva vannak vasárnap is este hétig. Ennek köszönhetem, hogy most a feleségem is velem tudott tartani. A szervízes kitekerte a törött pedált, amit én az otthoni szerszámokkal nem bírtam, kicserélte mindkettőt arra, amit hoztam, visszahajlította az elgörbült váltót, beállította, és a féken is állított. Mindezt ott, helyben, öt perc alatt.

____________///Hemü\\\_____________
\ Vigyázó szemetek a békákra vessétek! /

25
matrix képe

Udv! Nagyvaradon is megvolt

Udv!

Nagyvaradon is megvolt a CM voltak kb 200an:)

csak igy tovabb;)

26
DoDo képe

A 2004-es Critical Mass

A 2004-es Critical Mass Budapest igazából sorrendben is csak az ötven-hatvanadik volt, az 1999-es és 2000-es OFF Pedálszemle után pedig csak a harmadik legális, bejelentett nagyrendezvény.

Volt még egy, elfeledett nagyrendezvény: az első rendszerváltozás utáni Föld Napján, 1990 április 22-én.

Emlékeim már homályosak, de mintha a Keletinél indult volna (bár lehet hogy csak mi csatlakoztunk ott hozzá), lehettünk pár ezren, a Rákóczi út felét engedték át nekünk, s a Vörösmarti térre tekertünk be. Ott annyira emlékszem, hogy a szpíkerek részleteket olvastak fel a pártok környezetet és minket érintő programjából, amit már akkor sok üres dumának selytettünk (méghozzá minden párt részéről), és elmondták hogy hogyan (nem) reagáltak mikor a Föld napja kapcsán megkeresték őket.

Ahogy ez a mozgalom elsorvadt a következő egy-két évben, sosem gondoltam volna hogy másfél évtizeddel később világrekordot döntünk!

27
Naomee képe

Sziasztok! Matricát hol

Sziasztok!

Matricát hol tudok besezerezni? Mert olvastam, hogyí a Vösörmarty meg egy nmásik utca kereszteződésénél a IX.kerületben..e pontosan hol?:) Köszi szépen...

28
boci képe

Király utca és

Király utca és Vörösmarty sarok, a 7. ker-ben. a hajtipajtiban, ha még van.

Boci
----------
...akrat icob, icoB
3:-O

RABIC - LE AZ ÚTRA!

29
aron képe

frissítheted:) a

frissítheted:)
a "köszönjük" topikba beírtam erről egy megjegyzást, két dolgot kiemelve.

www.criticalmass.hu/lakat

30
rastman képe

Ezek nagyon királyak. így

Ezek nagyon királyak. így tovább.

31
Kovács Dániel képe

Csakhogy tiszta legyen! Az

Csakhogy tiszta legyen! Az állítás, hogy már a tavalyi 50 ezres létszámával is a világ legnagyobb bringás felvonulása volt a budapesti Critical Mass, téves.

Berlinben az ADFC német kerékpáros klub nyaranta megrendezett Sternfahrt kerékpáros felvonulásán tavaly a becslések szerint 250 ezren voltak. Ezzel ők is azt állítják, hogy a világ legnagyobb kerékpáros demonstrációját tartották.
http://www.adfc-berlin.de/home/termine2/sternfahrt/sternfahrt-3.-juni-2007
http://www.rbb-online.de/_/nachrichten/politik/beitrag_jsp/key=news59603...

32
zsoltee képe

Hol látsz ilyen

Hol látsz ilyen állítást? Tudtommal azt szoktuk mondani, hogy a miénk a legnagyobb Critical Mass. A berlini Sternfahrt valóban nagyobb, de látva a mi csillagtúránkat, hamarosan őket is lepipáljuk, ráadásul ugyanabban a műfajban :)

Zsoltee

33
Kovács Dániel képe

Szia! Jogos. Valóban nem a

Szia!

Jogos. Valóban nem a cikkben szerepel. Az általános hír-ferdülésre szerettem volna a figyelmet felhívni:
Egy a fenti hozzászólások közül:
"Ahogy ez a mozgalom elsorvadt a következő egy-két évben, sosem gondoltam volna hogy másfél évtizeddel később világrekordot döntünk!"

Index.hu, 2008. 04. 20., 23:53 'Hagyjad őket, ilyen ez a Magyarország':"Szkepticizmusunkkal kétkedve fogadtuk egyébként a bejelentett létszámot, bár az is igaz, hogy a téma szempontjából mindegy, hogy csak 60, vagy valóban 80 ezren tüntettek. Nem a rekord miatt, hiszen a Critical Mass már a tavalyi 50 ezres létszámával is a világ legnagyobb bringás felvonulása volt."
http://index.hu/politika/belfold/budapest/cm0420/

34
zsoltee képe

Jogos, de ne itt panaszkodj,

Jogos, de ne itt panaszkodj, hanem az indexnél ;)

Zsoltee

35
adamekp képe

Ugye a kettő az más

Ugye a kettő az más kategória. A Sternfahrton - a térkép szerint legalábbis - csak egy rövid szakasz volt közös, míg itt az egész távot végigtekerte az az x fő.

üdv adamekp

36
rasztacsubi képe

azért a 2008 as év is

azért a 2008 as év is tartogatott bringás eseményeket. ezeket is beírhatná aki képbe van és szerkesztheti.

biciklisek mindennap

37
Kuku képe

nincs kedved megírni? vagy

nincs kedved megírni?
vagy bárki, tényleg sokat segítene...
--------------------------------

Lépj be a SZAKszervezetbe! :)

38
herendi13 képe

Ma hányan voltunk??

Ma hányan voltunk??

39
paLmer képe

kiváncsi lennék a 2008-as

kiváncsi lennék a 2008-as eredményekre és a 2009ben eddig elért dolgokra is.

-----------------------------------
az a sinlge speed lila csepel

40
kisszmol képe

Engem is az érdekelne,

Engem is az érdekelne, mennyien vettünk részt a 2009es CM-en, mert a videón nem tudtam megszámolni.
http://www.youtube.com/watch?v=6k3v-NBerhs
Fantasztikus volt a szervezés, és az útvonal, ahogy az idő is! Remekül éreztem magam VELETEK!!!!

BRINGÁZZUNK!!!!

41
Gurgula képe

Én is szívesen olvasnám a

Én is szívesen olvasnám a fenti írás folytatását tényekkel, számokkal 2007. szeptembertől máig. Azóta kb. négy CM volt. A szervezők, tényeket ismerők közül valaki nem tudná rászánni az időt? Vagy ha máshol van ilyen írás, egy link is megteszi itt.

42
zsoltee képe

a tények 70 évre

a tények 70 évre titkosítva vannak! :D
akkorák voltunk, hogy azt már bűn lenne leírni :)

Zsoltee

43
tta képe

... es mi tortent 2007

... es mi tortent 2007 szeptembere ota - azaz majd' 2 eve? valaki? marmint hozzaerto bennfentes tudna folytatni a sztorit? ahogy elnezem, tobbunket igencsak erdekelne...

*******************

Wenson Splice 5500
... es a valasz 42 :D

44
Kuku képe

Ha lesz egy kis szabadidőm,

Ha lesz egy kis szabadidőm, befejezem.
Nem lesz nehéz. A bringások száma tovább nőtt, a politikusok érdeklődése egyre inkább a PR megoldások felé fordult...
Majd 2010-11-től lesz újra érdekes, amikor az egész semmittevés a körmükre ég, és tízezrek bicikliznek az utcákon, élő forgalomcsillapításként és még az autóvezetők is velünk kérdezik hogy miért nincs kerékpársáv a körúton... :)

--------------------------------

Lépj be a SZAKszervezetbe! :)

45
apogany képe

és az jelenlegi

és az jelenlegi főpolgármester azon töri a fejét, miért nem úgy újítottuk fel azt a fránya hidat, ahogy azok a fura biciklisek javasolták; most dőlne a támogatási pénz a sáv kialakítására... :)

46
Törölt felhasználó képe

A jelenlegi és a jövöbeli

A jelenlegi és a jövöbeli politikusok k***ára lesz***ák a kerékpárosokat (is). Hozzájuk így is dől a pénz, hogy az autósoknak sem épül semmi, a metró is az unokáimnak lesz kész, és a békávé romhalmaza miliárdokat tüntet el.

__________________
Mert így kerek a világ.

47
miló képe

Ha lesz egy kis szabadidőm,

Ha lesz egy kis szabadidőm, befejezem.
Azóta 3 hét telt el, és azóta nem volt szabadidőd, isten áldjon meg azért a sok munkádért:-)Benne a Cm.-ért.
Majd 2010-11-től lesz újra érdekes, amikor az egész semmittevés a körmükre ég,

Az izgi lesz és várom már.
De úgy lehet nem kell sokat aludni már rá, mert már csúcsban is sokan tekeregnek a nagykörtén. Pedig az nem a kétkerekűvel tartó barátságáról ismert.

48
KoBold72 képe

2011. van. Tízezrek

2011. van.
Tízezrek bicikliznek az utakon.
Az autóforgalom érezhetően csökkent, igaz, az üzemanyag ára is eléri lassan a literenként 400 forintot.
Miért nincs kerékpársáv a Körúton? :-)

Előrejelzéseink naponta többször felsülnek...ööö...frissülnek!

49
Névtelen képe

Egyébként az is a

Egyébként az is a történethez tartozik, hogy 2006. szeptember 22-én is végigkerekeztünk több tucatnyian a városon.(Hősök tere, Erzsébet híd, Margit híd, Hősök tere, ha jól emlékszem. Talán van, aki ezt meg tudja erősíteni.) "Incidensre" viszont nem került sor. Bár tudom, tudom. Ezt nem lehet "hivatalosan" - minek is - CM-nek nevezni.
Erről jut eszembe: Nagyon nagy megrázkódtatást jelentene, ha Budapesten is Kritikus Tömeg lenne a kissé anglomán CM helyett? Sőt még egy magyar honlapnak is lehetne magyar címe.Lásd például a pécsi kritikus tömeg honlapját.

Muint

50
adamekp képe

Szerintem már annyira

Szerintem már annyira beleivódott a fejekbe a kritikalmasz kifejezés, hogy nem esne le nekik, mi is az a Kritikus Tömeg. Amikor a - talán jól emlékszem - 2007 őszi plakáton CMBP szerepelt, sokan kérdezték, hogy akkor most lesz-e Critical Mass vagy mégse.

51
fernando210 képe

syastok idén még lesz

syastok idén még lesz critical mass Pécsett? :) kösy

52
zsoltee képe

1) ne szemetelj mindenhova,

1) ne szemetelj mindenhova, egy helyen elég megkérdezned

2) nézz vissza az általad nyitott fórumba, ott a válasz

3) a fórumot nevezd át valami értelmesebbre, mert ez így semmitmondó, és mint láthatod, megtévesztő is

4) szokj le erről a ratyi írásmódról, mert nagyon nem cuki :P

Zsoltee

54
somaster képe

Mikor lesz beszámoló a

Mikor lesz beszámoló a 2008, 2009-es évről?

55
jogsi  képe

A legnagyobb baj, hogy a

A legnagyobb baj, hogy a kreszt képtelenek vagytok megtanulni :(
Biciglizni minden hülye tud.
De a kreszt megtanulni és alkalmazni ahoz már nemelég két kerék.

Jani

56
stp1 képe

Mi legalább írni

Mi legalább írni megtanultunk.

57
jocek képe

Kedves János, tanuljon meg

Kedves János,

tanuljon meg előbb helyesen írni, majd ha már ez jól megy, akkor jöjjön újra a hülyék közé, a biciklis oldalra.

(A bicikli sokáig nekem is gondot okozott, kénytelen voltam egy olyan rokonértelmű szóval helyettesíteni, amelynek biztos voltam a helyesírásában. A kerékpárra esett a választásom.)

Addig mi itt elkezdjük tanulmányozni a kreszt.

További szép napot. Ahhoz képest.
________________________
a kőolaj egyszer úgyis elfogy

58
SzCiklon képe

Sajnos vezetni nem tud

Sajnos vezetni nem tud minden hülye, mégis azt hiszi magáról.
Mi van, megszűnt a reggelés, és egyből itt vannak a frusztrált trollok?

****
Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!

59
Sass Dani képe

Hát én nemtudom én régen

Hát én nemtudom én régen imadtam biciklizni mostmar anyira nem 2 dolog miat ha kimegyek az utcara "bicozni" a a füst 100x jobban ráhat a tüdömre 2 meg a normalis bicikli szamomra elérhetetlen és nem csak én vagyok vele igy ha valamit tennénk a gyárak az autok és a sok ilyen szar ellen talán több ember lene aki felpatana hogy tekerjen amedig a szem elát by :dami .U.i bocsi a helyesirásért,

60
Gazvezír képe

Nagyon jó az oldal

Nagyon jó az oldal gratulálok srácok.
A kérdésem viszont az, hogy mikor kerülnek fel a 2008-2009-2010-es eredmények? Kicsit frissíteni kéne az oldalt.

61
dova képe

Talán elfogyott a tinta a

Talán elfogyott a tinta a krónikás pennájából?

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

62
KergeKacsa képe

Frissítést kérünk! És

Frissítést kérünk!
És esetleg pár képet is. ;)

63
Kuku képe

jaja, elmaradtunk...

jaja, elmaradtunk...

64
Pitt képe

Szép estét mindenkinek.

Szép estét mindenkinek.

Az eredményekben a biztonságról nem esik szó, pedig kritikán aluli volt.
Nagy reményeket fűztem a mai naphoz, mert szeretek bringázni, de most, hogy végre hazaértünk az Uzsoki kórházból egyre inkább azt támogatom, hogy szigorúbb feltételekhez kell kötni mind a kerékpározást, mind a rendezvényszervezést.
Azok a rendezvénybiztosítók akiken az a szép póló volt, bizony többségük nem volt méltó arra, hogy viselje ezt a címet. A szervezők akik lebonyolították ezt a felvonulást azoknak javasolnék egy profi biztonsági és szervezői csapatot. Nem csak a bringázás ilyenkor a tét, hanem, hogy megmutassuk mekkora igény van arra, hogy több kerékpárút épüljön és figyeljenek oda az autósok és gyalogosok is a kerékpárral közlekedőkre. Hát ezzel megbukott az egész.
Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de sokan nem érdemlik meg, hogy kerékpárra ülhessenek.

Elnézést ha valakit ezzel megbántok, de agyrázkódás plussz két öltés.

65
Icarus képe

Nem bántottál ezzel meg

Nem bántottál ezzel meg egyáltalán - tudod az a baj hogy nem mondtál semmi konkrétumot.

Mi volt a probléma mégis? Ha valami nem tetszik és nem művészetről van szó, akkor illik ezt valamivel megindokolni.

Kérlek írd le mi miért nem tetszett, hogy ebből tanulni tudjon a csapat. Miért voltatok a kórházban?

66
monster képe

Sajnáljuk ha valami baleset

Sajnáljuk ha valami baleset történt a legnagyobb elővigyázatosság mellett. Megosztanád a sajnálatos eseményt, hogy más is tanulhasson belőle?
:-((-------))-:

67
Gekko78 képe

Helló.Én szenvedtem

Helló.Én szenvedtem balesetet.Enyhe agyrázkódással és két öltéssel megúsztam.Bár hibásnak érzem magam,de a szervezéssel is nem kis gondok voltak.Jómagam 12 évig dolgoztam a vagyonvédelemben.Éveken át rendezvényeken is.Az a tény,hogy több ezer embert beterelek egy hepe-hupás,ellenőrizetlen helyre,nem szerencsés.Mikor megtörtént a baleset és kértem két zöld pólós "rendezőt",hogy azt a lukat jelöljék meg amibe sikerült belehajtanom nem történt semmi.Utánam is kis híján lett még egy baleset.Én is nagyon sajnálom,hogy ez volt az első és utolsó jelenésem ezen a rendezvényen.

68
Miló01 képe

Mielőbbi

Mielőbbi gyógyulást.
Leírnátok, hogy hol történt pontosan.

69
monster képe

Hála istennek nem lett

Hála istennek nem lett súlyosabb következmény. Pihend ki. Viszont lesz egy kis emléked örökre a CM-ről a 2 kapocs nyoma. Majd meséled nevetve az unokáknak amikor ők mennek.
Az utak sajnos rettenetesek, fél szem előre, fél szem lefele mindig. Sajnos a tömegben nehéz olyan követési távolságot tartani hogy jól belássa az ember a féktávot.
Szervezést nézzük úgy hogy lehetett volna rosszabb is ahhoz képest hogy lelkes laikusok voltak a zöldpólósok.
Remélem nem gondoltad komolyan hogy nem jössz többet. Sőt, legyél rendező, tudják hasznosítani az említett tapasztalataidat.
:-((-------))-:

70
Gekko78 képe

Szia. Köszönöm.Te voltál

Szia.
Köszönöm.Te voltál az egyetlen,aki normálisan állt ehhez a témához.Szívesen csatlakozzék a rendezői csapathoz (lenne mit tanítanom),de félek,hogy a 80% át azonnal elküldeném haza :-) Több itt a felelősség mint hinnétek,és nagyobb a felelősség mint kint a Forma 1-en (egyébként ott is rendszeresen voltam kint biztonsági céggel). Olyan helyeken jártam mint rendező,hogy egyes emberek csak ámulnának!!!!
De sajnos nem csatlakozom,mert én szeretek nyugodtan aludni.De ha csatlakoznék csakis úgy,hogy tudom: egy ütőkepés csapatom van,akik értenek is mindenhez!!!!!!!!!!!!!!!!

71
Icarus képe

Bár az élethosszig tartó

Bár az élethosszig tartó tanulás híve vagyok és szinte mindenkivel jól kijövök, de kösz, a saját nevemben beszélve ilyen arrogáns és maguktól elszállt emberekkel nem kívánok együtt dolgozni :DD

Majd miután megtanultál kicsit szerényebb lenni talán taníthatsz nekünk is valamit....
Vagy ha annyira nagy tudású vagy akkor akár ezt a hatalmas tudást itt is átadhatod.

72
monster képe

Na. Ha valakinek kapcsokkal

Na. Ha valakinek kapcsokkal rakják össze a fejét, az lehet egy kicsit ideges utána. Aztán örül hogy csak a bőre repedt nem csontja, kialussza az agyrázkódást, lenyugszik és lehet értelmesen konzultálni. Kár utána beszólogatni. A te válaszodra se a szerény a legmegfelelőbb jelző...
:-((-------))-:

73
Icarus képe

Kialudta magát és utána

Kialudta magát és utána csak magát fényezte hogy mennyi tapasztalata van és mennyi mindent látott és mennyi mindent taníthatna de ezt semmivel sem tudta alátámasztani....
Nem szeretem az ilyen embereket - kész. Hozzászólásom pontosan ezt fejezi ki.

74
monster képe

Ne ítélj hogy ne

Ne ítélj hogy ne ítéltess... Had fényezze magát. Most regelt, majd kialakul. Van elég törzstag akiket lehet osztani.
:-((-------))-:

75
Icarus képe

Őszintén szólva nem

Őszintén szólva nem hinném hogy valaha is visszatérne :)
Ne aggódj, törzstagoknak is szemükbe mondom ha valamiben nem értek velük egyet :)

76
monster képe

Nem tér vissza mert

Nem tér vissza mert elüldözted.
:-((-------))-:

77
SzCiklon képe

Igen, rémlik, hogy a

Igen, rémlik, hogy a Szigeten is hetekkel előtte tömködik a Gerendaiék a lyukakat saját maguk, kézzel.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

78
Pitt képe

Mi volt a probléma? Az,

Mi volt a probléma?
Az, hogy a zöld pólósok "rendezők"??????????? 80 százaléka nem ért ahhoz amit ott csinált. Amint leírtam agyrázkódást és két öltést kapott egy bukás miatt a kedvesem, amiben ő is hibás volt, nem vitatom, de ha valahová beterelek több ezer embert illő dolog átvizsgálni a terepet!!! Legalábbis ha én szervező lennék ezt csinálnám a lelkiismeretem megnyugtatása érdekében. Bár tudjuk, hogy mindenki saját felelősségére megy, de hogy a közelben sem egy ápoló sem egy mentő nem volt, a rendező meg bután néz amikor segítséget kérek tőle!!! Egy rendezvényen amit állítólag szerveznek?
Legalább hozzáértő embereket meg lehetne kérdezni mielőtt belevágnak valamibe. A biztonság sem volt a legjobb megoldás.
Eléggé akadozva ment, semmi nem volt előre megtervezve. Mindenki ment a saját feje után és jó néhány civil jobban ismerte a menetet mint a rendezők.
Ezeket is bele lehetne írni az eredményekbe, mert ha mi nem hívunk mentőt az a két srác se lett volna ellátva aki odajött, hogy bukott a sok fiatal "kihaénnem" emberkék miatt. A rendezőknek az is a feladata, hogy őket egy kicsit fegyelmezze, hogy biztonságban legyenek az idősebbek és kisgyermekkel vonulók.

Röviden ennyi.
Azért a sok pozitív dolog mellett sok mindenre felkészíteném a következő évben csatlakozó vonulókat, hogy milyen veszélyforrásokra lehetnek.

79
mkm képe

Agyrázkódással nem a

Agyrázkódással nem a számítógép mögé kellett volna beülnöd, hanem lefeküdni pihenni. (Akkor talán nem írtad be volna minden topikba ugyanazt az üzenetet. :))

Mielőbbi gyógyulást nektek!
——
Ahol az Isten integet, na ott az én hazám.

80
Gekko78 képe

Remélem neked mond az a

Remélem neked mond az a szó valamit,hogy:ENYHE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-) Na most megyek pihenni :-)

81
Icarus képe

Jobbulást! A pontosság

Jobbulást!

A pontosság kedvéért elárulnátok, hogy pontosan hol történt az eset?

82
Pitt képe

Én írtam be mindenhová

Én írtam be mindenhová és a kedvesem borult.
Nekem nincs agyrázkódásom, sikerült az utolsó pillanatban kikerülni az a ki...ott gödröt amit a SZERVEZŐKNEK kellett volna kitáblázni.
De minden szervezőnek szép estét és aludjanak jól.
Ha esetleg az ő családtagjukkal történik mindez nem így állnának hozzá.

Nekem is van egy jó mondásom: Az isten nem ver bottal.

Megyek is, mert úgy látom szerintetek minden rendben ment.

83
Icarus képe

Kedves Pitt! Megírnád,

Kedves Pitt! Megírnád, hogy hol történt az eset, hol van ez a "gödör"?

84
mkm képe

Kedves Pitt, ilyen esetek

Kedves Pitt, ilyen esetek elkerülésére egy tipp: mindig magad elé nézz! - Nekem bevált.

Közutakon közlekedtünk, az úthibákat a főváros felé (BKK?) lehet jelezni és a sérülések miatt kártérítést is lehet kérni - azt hiszem, de ezt majd ezen a téren tapasztaltabb emberek megírják neked, szerintem.

——
Ahol az Isten integet, na ott az én hazám.

85
Icarus képe

Igen, minden egyes kátyút

Igen, minden egyes kátyút ami pesten létezik nem reális körbekeríteni és lezárni :D

Pont ezért vagyok kíváncsi az esés helyére, hogy tényleg valami hatalmas hibát követtünk-e vagy csak egy szerencsétlen esés történt és ez lett egy kicsit túlreagálva.

86
Szter képe

úgy látszik ezt már soha

úgy látszik ezt már soha nem fogjuk megtudni...

87
Pitt képe

Kedves Icarus. Soha nem

Kedves Icarus.
Soha nem megyek el erre a csordafelvonulásra, a tekerésen kívül nem sok jó történt velem.
A gödör a Pecsához érve az első 15 méteren volt.
Ha mögötted ezer ember nem olyan egyszerű 4 felé figyelni.
Sajnos mint már írtam, nem csak a mennyiségre kell odafigyelni és érvelni, politizálni vele, de a minőség is számít. Ez olyan mintha kapnál egy levest, villát de kanalat nem.
Edd meg, én adtam neked ételt és evőeszközt.

A témát zárom, ha esetleg kellene egy-két ötlet akkor írjatok a face-n.

Szép estét.
:)

88
Icarus képe

Trolololo :D Bocs de így

Trolololo :D Bocs de így tudok erre reagálni :D

89
nemethf képe

Szónokias hatáskeltéssel

Szónokias hatáskeltéssel nem mégy semmire. Az úttesten lévő kátyúkat a szervezők nem tudják körbekeríteni. Nem ez a dolguk, ráadásul az útvonal lezárásától az indulásig idejük sincs rá - ahogy persze joguk se. Ha meg a járdán volt a gödör, akkor végképp nem az ő saruk, hogy beleesett a kedvesed. Esetleg szidhatnád a tömegben veszélyesen közlekedőket, de a szervezőket a legutolsósorban. Főleg nem ilyen magas lóról.

Ez a bejegyzéssorozat (együtt a többivel, amit más beszélgetésekbe beleszórtál - gondolom, mérgedben oda is, ahová nem illett) a durcás kirohanásod után is megmarad. Nem vitapartnereid viselkedtek itt csorda módjára, akármint igyekszel ilyesféle pufogással menteni bántó és általánosító támadásodat a szervezők ellen.

90
Miló01 képe

Sajnálom, hogyígy

Sajnálom, hogyígy történt, de amíg az ott "állomásozó" szervezőktől nem érkezik vélemény, addig hagyj ne alkossak véleményt a te egyoldalú álláspontodra.

91
Nincsmáritttöbbé képe

Remélem tisztában vagy

Remélem tisztában vagy azzal, hogy a szervezők ÖNKÉNTESEK voltak, akiknek feladatuk a menet útjának biztosítása, nem több (azaz átmenő forgalmat megállítással biztosítsák).

Nem tartanak útellenőrzést a főváros helyett, nem tömnek be kátyúkat és nem hívnak mentőhelikoptert sem, hisz pusztán az útvonalat biztosítják és terelnek.

Van egy olyan érzésem, hogy az említett eset nem közúton történt hanem már a réten lévő gyülekező helyen, ami egy park (nem közút) tehát a bringát mindenképpen tolni lett volna ésszerű és szabályos.

Nagyon sajnálom, hogy a párod balesetet szenvedett és emiatt rossz érzéssel távoztok a mai felvonulásról, de rajtatokon kívül rengeteg embernek nem volt gondja és nagyon jól érezte magát, tehát úgy gondolom nem az önkéntes szervezőket kellene hibáztatni.

92
Pontagy képe

következő CM előtt

következő CM előtt esetleg a szervezők nem menjenek ki némi betonnal, lapáttal úthibákat javítani, kátyúzni? Realisztikus ötleteid vannak.
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

93
KergeKacsa képe

Valahogy nem tudlak

Valahogy nem tudlak sajnálni.
Félre ne érts, bármilyen sérülés sajnálatos.
De azért tisztázzuk: Budapest közterületének jelentős területét nem a CM rendezőinek feladata.
Még akkor sem, ha minden kereszteződésben áll belőlük minimum kettő, úgyhogy az össze vissza kolbászolást nem is igazán értem, hogy mire gondoltál.

Azonkívül onnantól kezdve, hogy valaki mindenhova (még fotós témába is) beírja a sírását, nehéz komolyan venni. Hacsak nem járt ilyen súlyos sérülésekkel a bukás, mert akkor bizony az nem enyhe agyrázkódás.

Ettől függetlenül jobbulást!

94
Miló01 képe

Hát +1000, Hogyígy

Hát +1000, Hogyígy telfirkálta a blogokat úgy tűnhet, hogy kiakarja adni a dühét másokon, mert a párja elesett a kerékpárral. Ami sajnálatos, de így düh rohamoktól sem mentesen nehéz megitélni valóban mi is történt.

95
zenmacska képe

A sejtelmes esetleírásból

A sejtelmes esetleírásból arra következtetek, hogy valószínűleg nem nézett a lába elé és elesett.

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

96
Pitt képe

Kedves Miló01! Nekem hidd

Kedves Miló01!

Nekem hidd el, nem csak itt adtam ki a dühömet!
Csak figyelj!!!!!!!!!!

HÁHÁHÁHÁ

97
Miló01 képe

Pl. Nagyítóval égettél

Pl. Nagyítóval égettél hangyákat?:)

98
KergeKacsa képe

Kimaradt egy szó: Budapest

Kimaradt egy szó: Budapest közterületének jelentős területét nem a CM rendezőinek feladata _kitáblázni és rendbetartani_.

99
Gekko78 képe

Sziasztok! Én szenvedtem

Sziasztok!
Én szenvedtem balesetet.Az esemény már a PECSA előtti Nagy réten történt.Igazából nem hibáztatok senkit,de: nagyon sok "okos" hozzászólást olvastam itt!!!!!!!!Remélem akkor is így reagáltok majd,mikor nem én esek bele egy ekkora gödörbe,hanem az az anyuka,aki mellettem KERÉKPÁRRAL és kisgyermekkel a csomagtartón tekert a réten!!!!!Vagy: egy idős embernek törik be a feje ugyanott!!!!!Netán egy 12 éves gyermek,akinek nincs sok tapasztalata a kerékpározásban és örül ha tud egy kicsit tekerni a szabadban,vagy a TI GYERMEKETEKKEL esik meg ez a dolog.Sőt: vagy azzal a kedves párral történik hasonló,akiket és figyelmeztettem a gödörre!!!!
TERMÉSZETESEN EGYIKET SEM KÍVÁNOM SENKINEK!!!!!!!!!!!!!
Egy CIVIL állt ott végig mellettem és segített mindenben.Neki külön jár egy nagy köszönet.És ö mondta az igazat:Ez csak természetes!!!!!De egy "rendező" is jött,de le se szarta a történteket!!!!Okoskodni lehet mindenkinek.
De egy-két jó tanács a szervezőknek:
1. Talán mielőtt "rendezőnek" neveztek ki minden hozzá nem értőt,meg lehetne kérdezni egy Biztonsági szakembert:HOGYAN IS KELL CSINÁLNI !!!!!!ÉS MIT KELL CSINÁLNI!!!!!
2. Lehetne kerékpáros Orvosokat Felkérni( a gyengébbek kedvéért:Önkéntes Orvos),hogy ha kisebb baleset ér valakit,tudjon intézkedni!!!
3. És a legfontosabb:RENDŐRI JELENLÉT A VÉGCÉLNÁL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De ha a pénz dolog aggaszt akárkit,erre is van megoldás:Szponzorokat keresni (ez egyben ingyen reklámot is jelent)!!!!!
PL: ásványvíz forgalmazók,biztonsági cégek,kerékpáros szerviz boltok( itt is a gyengébbek kedvéért,MOBILSZERVIZ).......stb.
A témát itt zárom le a részemről.
Nem kívánok továbbá senkivel sem ezen vitatkozni,acsarkodni és beszélni.
Ha van köztetek felelős személy,aki csak egy-két percet elgondolkodik a fent leírtakról,máris volt értelme az esésemnek :-)
Bárki aki tovább írogatna ezen témában,annak nem fogok semmilyen módon válaszolni.Egy részről azért,mert most szeretnék mihamarabb felépülni,másrészt,mert ha az okos ember hülyékkel kezd vitatkozni,lesüllyed az ö szintjére és ott ők győznek az ELÉG NAGY RUTINJUKKAL!!!!!

100
stp1 képe

elhasználtad a heti

elhasználtad a heti felkiáltójel- és nagybetűadagodat.

a 3. pontot olvasva felmerül, hogy tudod te egyáltalán mi az a CM? nem úgy tűnik.

jövőre majd szerzünk úthengert, még a királydomb is ki lesz simítva, ne félj.

101
zenmacska képe

És szerzünk pótmamát és

És szerzünk pótmamát és pelenkát mindenkinek.

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

102
Nincsmáritttöbbé képe

A réten TILOS bringázni,

A réten TILOS bringázni, erre több szervező is felhívta a figyelmet (amikor én voltam ott tavaly akkor én is, az úton megkértük már a beérkezőket, hogy szálljanak le), TOLNI LETT VOLNA SZABÁLYOS (KRESZ SZERINT IS, hisz az már nem közút illetve a tömeg miatt is ésszerű, hisz bármikor eléd rohanhat egy kisgyerek, stb.).

Ezért is felesleges azon vitázni, hogy kinek a feladata lett volna ott a "gödröt" kijavítani (senkinek, hisz ez egy park), hisz ott saját felelősségre jársz / jártál TILOSBAN (és ez független a felvonulástól, a park nem úttest vagy közút sem bicajos tereppálya és ösvény).

Jövőre okulva az esetből (ha ugyanitt lesz a cél) akkor megpróbáljuk az ilyen veszélyes helyeket jelezni azoknak, akik a fentiekre nagy ívben tesznek és nem hajlandóak itt leszállni illetve jobban ki is hangsúlyozzuk a szóróanyagon vagy a kommunikáció során, hogy ezen a részen már ne maradjanak nyeregben a felvonulók.

Sajnálom, hogy a rendezők erre nem hívták fel jobban a figyelmet (ők is belefáradnak a 100. bringás után aki ezt leszarja) és hogy nem kaptad meg a segítséget amit szerettél volna az önkéntesektől. Erre sajnos kapacitás hiány van (illetve az önkéntesek feladata más), talán jövőre tudunk dedikált embereket találni akik ilyen feladatot elvállalnak (mobil elsősegély bringa?) és kivitelezni is tudják.

Ettől függetlenül a Critical Mass továbbra is egy NEM BIZTOSÍTOTT rendezvény, sőt inkább közös közlekedés mint bármi más. Emiatt is van, hogy mindenki saját felelősségén vesz rajta részt (mint kb. egy motoros felvonuláson vagy egy közepes túrán) és összevetni egy komolyabb, biztosított profi eseménnyel nem mutat objektív képet (tavaly valaki azért panaszkodott, hogy nem volt félúton Toi-Toi).

Ha ismered a CM szellemiségét és történetét akkor tudod, hogy a CM mögé nem fog szponzor beállni, mert "nem fejőstehén" (lásd tavalyi poszt a többek között erről a témáról). Pont ez a szépsége, hogy alulról jött szerveződés ami pusztán önkéntes munkából érte el a méretét és sikereit - ennek pofán csapása lenne, ha kiárulnánk, inkább maradjon csak meg annak ami: közös tekerés és vonulás, nem több.

Őszintén sajnálom, hogy ilyen rossz élménnyel gazdagodtál, remélem idén és talán jövőre is még nem veted el a felvonulás ötletét és talán egyszer önkéntesként tudsz segíteni a jobb szervezésben illetve a szakmai tudásátadásban.

103
Miló01 képe

A lényeg megtörtént az

A lényeg megtörtént az egyik szervező oda ment és érdeklődött, többet nem is tudott volna csinálni, hisz neki a forgalmat kell irányítania.
Cm pedig nem erről szól, hogy reklámozunk minden szart. Ha neked nem tetszik nézd a tv2 meg a reteklubot reklám időben.

Végezetül én örülök a legjobban, hogy lekopsz innen, a cm szervezők tudását kritizálod és konstruktív véleményekre sem vagy kíváncsi, jobb ha inkább pihensz gondolkodsz és majd jövőre, ha még mindig azt hiszed lehetne jól is csinálni beállhatsz szervezőnek. Aztán majd ha felesik valaki aki esetleg annyit tud a kerékpárról, hogy két kereke van és hajtani kell és majd aztán kioktat itt mindenkit, majd jól fog esni neked is.
Mindenesetre jobbulást.

Ui: Caps Lockot nyomd ki.

104
dova képe

Szerintem, menj még vissza

Szerintem, menj még vissza a kórházba, mert még beteg vagy! :(
Jobbulást!

--------Dova--------

105
sagan képe

Láttam a képeken,hogy

Láttam a képeken,hogy dovához sem volt kegyes az időjárás,bár egész hangulatos lehetett a vetítés így a Belvárosi híd alatt.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

106
dova képe

Hát még ma este! Vasárnap

Hát még ma este!
Vasárnap is forog a film a Széchenyi téren, este nyolctól. :)

--------Dova--------

107
SzCiklon képe

Bocs, de miért tekertél a

Bocs, de miért tekertél a réten? Én leszálltam, pedig nem száz kilométer van már mögöttem Budapesten a négy év alatt, hidd el.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

108
zenmacska képe

Biztos sietett. "Never

Biztos sietett.

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

109
nemethf képe

Gekko78! A többiek már

Gekko78!

A többiek már elmondtak egy sor tényt, amit figyelmen kívül hagytál. Többek között rámutattak, hogy olyan helyen estél bele a gödörbe, ahol nem szabad biciklizni. Ezek után még neked van merszed a szervezőket ócsárolni és kioktatni? Biztonsági szakemberként valószínűleg te sem rohangáltál szüntelenül a magukra gondot viselni nem tudó, felelőtlen emberek után, hogy ne rántsanak magukra valamit, hanem beérted azzal, ha szóltál nekik, hogy ezt vagy azt ne tegyék. Most pedig rajtad magadon esett meg ugyanez. Valószínűleg te magad is így ítélnéd meg a történteket, ha nem te estél volna gödörbe. Persze értem én, hogy az énképed tiltakozik azellen, hogy magadat hozd ki hibásnak, de ez csak magyarázat, nem mentség. Máskor majd nézz az orrod elé, mikor tilosban biciklizel.

---

Fölöslegesen szidod a hozzád szólókat is mint "okosokat". Éppen nekik kellett harapófogóval kihúzni belőletek, hogy mi történt egyáltalán és hol. Miután nagy nehezen kinyögtétek a helyszínt és az eseményt, máris más lett a leányzó fekvése. És jellemző módon egyszerre átcsaptatok hangulatkeltő pufogásba, ellenérvetek nem lévén. Sapienti sat.

Ilyen hisztis pufogás az is, hogy "Remélem akkor is így reagáltok majd,mikor nem én esek bele egy ekkora gödörbe,hanem az az anyuka,aki mellettem KERÉKPÁRRAL és kisgyermekkel a csomagtartón tekert a réten!!!!!" Hiszen semmi kivetnivaló nem volt a bejegyzéseitekre reagálók stílusában, sem érveik igazában. Sőt látatlanban elnézést is kértek tőletek néhányan. Mi egyebet kívánsz? Tán nyilvános meakulpázást egy olyan balesetért, amiért te magad voltál felelős?

---

Tételes válaszaim a javaslataidra:

1. A rendezőknek körülhatárolt feladatuk van, és ezek közé a gödrök kitáblázása nem tartozik bele. A szervezők a maguk részéről elégséges módon figyelmeztettek mindenkit, hogy a réten ne biciklizzenek. Te erre hánytál fittyet - és még te veszed a bátorságot, hogy szakértelmeddel hadonássz előttük?

2. Az orvossal kapcsolatos felvetésedre Fixálda már felelt.

3. A rendőri jelenlét mindenekelőtt ott indokolt, ahol a kerékpárral mint közlekedési eszközzel élnek az emberek, vagyis a közút úttestjén illetve kerékpárútján. Természetesen a szervezők kérhetnek silbakoló rendőrt is a nagyrét bokrai és gödrei mellé, de ez kevéssé életszerű. Talán nem élünk még annyira a szibariták társadalmában, hogy egy rétre ne lehessen rendőr nélkül egy biciklit betolni.

A szponzoros ötleted elvi lehetetlenség. A Critical Mass nem fog cégjelvényt kirakni a rendezvényeire. Az, hogy mások megteszik, nem alapoz meg normát.

Utolsó sértésed, mellyel a neked válaszolókat előre lehülyézed ("Bárki aki tovább írogatna ezen témában,annak nem fogok semmilyen módon válaszolni. [...] mert ha az okos ember hülyékkel kezd vitatkozni,lesüllyed az ö szintjére [...]"), csak téged minősít. Isten veled.

(Nem vagyok rendező, sőt az idén kinn sem voltam a CM-en.)

110
hodi szidonia képe

SZiasztok! Szeretnek

SZiasztok! Szeretnek segitseget kerni,en es a baratom szeretnenk nemsokara biciklivel menni ausztriaba Zwettl-be,szegedrol indulnank !!! es ez az elso utunk es nem tudunk meg nagyjabol semmit az utakrol hogy hogyan tudnank arrafele elerni ? ! koszi elore is hello!!

111
boci képe

nyiss egy topicot neki, oda

nyiss egy topicot neki, oda majd írnak.

Boci
----------
MK-Belváros
...akrat icob, icoB
3:-O

112
dova képe

Én így mennék,

Én így mennék, kb.:
http://maps.google.com/maps?saddr=Szeged,+Magyarorsz%C3%A1g&daddr=47.817...

Győrtől mindenképp a Duna partján lévő keróúton és legalább Spitz-ig. De ha már a közelben vagytok, lehet érdemes lenne a Melki apátságot is megcsodálni.
Az osztrákok méltán lehetnek büszkék a kerós infrájukra.

Nem tudom mennyit túráztatok eddig, mennyire vagytok tapasztaltak, de napi 100 km-mel nyugodtan számolhattok, azaz 5-6 nap alatt ott lehettek könnyedén.

Ha további tipp, ötlet kell nyugodtan keressetek privát üzenetben, Szegedi lévén akár találkozhatunk is személyesen.

Üdv

--------Dova--------

113
zenmacska képe

Egy kezdő túrázónak én

Egy kezdő túrázónak én nem ajánlanék napi 100 km-t. Max 70-et. Én egyáltalán nem vagyok kezdő, de magamnak is ennyit szoktam betervezni. Méghozzá azért, mert így van idő pihenésre, nézelődésre is, vagyis mindazon dolgokra, amik miatt az ember részben élvezni szokta a túrákat:D És időt érdemes hagyni a váratlan eseményekre is (eltévedés, műszaki hiba stb.)

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

114
dova képe

Jaaaa, nézelődni is

Jaaaa, nézelődni is akarnak?! :))))))))))

--------Dova--------

115
venyerin képe

Gyermekeim szülinapra

Gyermekeim szülinapra megkapták a "Budapesti böngésző" nevezetű képeskönyvet. Kétoldalas rajzok vanna benne budapesti helyszínekről, sok-sok apró részlettel és poénnal, hogy legyen mit felismerni meg megbeszélni.

Az egyik kép a Hősök terét ábrázolja, ahol is épp CM van, bringaemelés meg minden. :)

(Amúgy tavalyi kiadás, de nem ez az egyetlen "elavult" oldala, van pl. ferihegyi rajz is, az I-es terminál előtt álló Malév gépekkel.)