Bár még "dúl" a nyár, én már készülök a téli estékre, amikor is már 5 órakor koromsötét van.

Jelenleg elemes ledes világítást használok, de se nem látok mellettük, se nem gazdaságosak, se nem környezetbarátok.

Épp ezért egy agydinamós rendszert szeretnék összehozni.
6 V 3 W-os agydinamókat néztem, hozzá pedig olyan lámpákat, melyek kb. 16-20 luxosok, "sötétség-világosság érzékelővel ellátottak", illetve "állófényesek".

Mivel járatlan vagyok a témában, és olyan sok infót nem találtam a neten, ezért is nyitom a fórumot.

Egy korrekt, nagy fényerővel bíró, megbízható rendszert szeretnék összehozni.

Ti mit használtok?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Icehill képe

Csak egy vélemény:

Csak egy vélemény: szerintem vannak jó ledes lámpák, és tölthető aksival annyira nem is környezetszennyező...
Bár valóban a dinamó még ennél is jobb.

2
Drody képe

Igen, vannak. Az ára kb.

Igen, vannak. Az ára kb. ugyan annyira jönne ki a két rendszernek, mert se töltőm, se elemem. Viszont ez nekem ez szimpatikusabb rendszer.

........................
Formaharc és sci-fi.

3
Lathor képe

Azért ha aksisat veszel

Azért ha aksisat veszel annyiból, mint agydinamó + lámpák akkor nappali világosságban fogsz ragyogni :)

Én is gondolkodtam az agydinamón, hogy ne kelljen folyton a töltéssel vacakolni, de jóval drágább.

4
Drody képe

Nem csak aksikat, hanem

Nem csak aksikat, hanem töltőt és korrekt lámpákat is...De igazad van, kb. 20 %-al még így is drágább lehet.

........................
Formaharc és sci-fi.

5
kaszi_nemlogolva képe

Busch&Muller IQ Fly

Busch&Muller IQ Fly halogenes valtozatat hasznalom SON-al.

ebbol a lampabol most mar van LED-es valtozat allitolag 3x akkora fenyerovel, szerintem ez jobb mint az izzos megoldas.

Nekem a halogenes bevalt, de csodat nem szabad tole varni, ahol van kozvilagitas ott csak annyit er hogy autosok latnak, az uton alig latni a lampa fenyet. Toksotet mellekutakon, lakott teruleten kivul tokeletes, lehet vele menni. latod az utat es ki tudod kerulni a godroket.

A "standlight" funkcio nagyon jo, a sotetben magatol bekapcsol szerintem felesleges, nekem soha nem hianyzott.

Az agydinamo viszonylag draga volt ( 150Euro, SJScycles ) de 5 ev / 50000km garancia miatt nekem megert ennyit. Gyakorlatilag nem veszed eszre hogy be van-e kapcsolva a lampad, minimalis az ellenallasa 30km/h sebessegig, afelett kezd diszkreten zugni - ilyen sebessegnel sokan egy masodik lampat is rakapcsolnak...

A Shimano DN-3N70 kabe feleannyiba kerul, ha nincs bekapcsolva a vilagitas akkor - szimplan a kereket megporgetve - lathatoan nagyobb az agy ellenallasa mint a SON-nak. Sajat bicajomon meg nem hasznaltam de nem szabadna hogy gond legyen vele.

6
Drody képe

Son agyakat hol lehet kapni?

Son agyakat hol lehet kapni? Kerestem linket, nem jártam érdemben sikerrel.

........................
Formaharc és sci-fi.

7
kaszi_nemlogolva képe

Peldaul itt Amit tudni kell

Peldaul itt

Amit tudni kell hogy van SON 20 es SON 28. A SON20 konyebb es olcsobb, de 16-24" kerekhez van tervezve ezert 28" kerekbe fuzve csak 10-12km/h sebessegnel kezd igazabol 6V/3W teljesitmenyt leadni, es nem 4-5km/h-nal, mint a SON28.

8
Drody képe

Köszi! .....................

Köszi!

........................
Formaharc és sci-fi.

9
Névtelen képe

Ezenkivül a gyártó

Ezenkivül a gyártó szerint a SON 20-ast csak az Edelux (ami kb 140€-ba kerül, de 60 lux a fényereje) fényszóró melett szabad használni 28-as kereken.
Jó az IQ Fly ledes fényszóró, kb 40 lux fényerőt biztosít, amíg a német KRESZ 10-et ír elő. (kb 50€-ba kerül)
Miután IQ fly-m van legalább látok valamit az úton, össze sem lehet hasonlítani a halogénnel.
At IQ fly továbbfejlestett változata a Cyo, amely két változatban készül, egy sport (amely gyorsabb haladásra szolgál)- és egy olyan, amely a bicaj előtti teret is jól megvilágítja. Mindkettőt lehet rendelni Németországból a roseversand.de vagy a bike-components.de honlapról. Az utóbbi kinál bankkártyás fizetést, a Rose-nél előre kell az összeget utalni.
Martin

10
kaszi_nemlogolva képe

"Miután IQ fly-m van

"Miután IQ fly-m van legalább látok valamit az úton, össze sem lehet hasonlítani a halogénnel."

ezt az infot meg en koszonom! :)