Vigyázzatok a Keleti pályaudvarnál (is)! Egy viszonylag jól öltözött (sötétkék sportzakó jellegű felöltő+fehér ing), kb. 175-180 magas, közepes testalkatú, hosszúkás fejű, rövid fekete hajú, világosabb bőrű cigány meg az kb. 165 magas, kövér, kerekfejű, egyszerű szürke, de tiszta ruhába öltözött nője kerókat lopnak! A nő hesszöl, a pasi csór. Onnan tudom, hogy ma az enyémet akarták ellopni! A csávó bringa helyett egy kiadós pofánvágással lett gazdagabb, de lehet, hogy nem adja föl ettől. Rendőrt nem hívtam, mert cigányról van szó, ki tudja, mit lépett volna, meg hány haverja volt még a környéken. De gondoltam, ide azért beregisztrálok és szólok Nektek.

Mármint a rendőr mit
Mármint a rendőr mit lépett volna, és a cigánynak hány haverja van a környéken, így értem.
Hogy volt? Mivel lakatolsz?
Hogy volt? Mivel lakatolsz?
Kár, hogy csak bólogatni
Kár, hogy csak bólogatni tud erre is az ember.
Rendőrt hívni mit sem ér, a pofánverés talán, csak rossz esetben előkerülnek a haverjai. :-(
Közönséges, ócska
Közönséges, ócska sodronylakat volt, mert mindig csak pár percre hagyom magára a biciklit, ráadásul egyáltalán nem néz ki étvágygerjesztően a gép, nem gondoltam volna, hogy valaki megkívánja. Kilépek a boltból, és látom ám, hogy emberünk nekem háttal állva nagyban kóstolgatja a lakatot. Elöntött a lilaköd, odaléptem hozzá, és egyetlen szó nélkül, meglehetősen sportszerűtlenül, félhátulról, közepes erővel fültövön vágtam. Emberünk ettől egy darabig csendes és tűnődő magatartást vett fel, de a kicsit arrább álló luvnyája azonnal ordibálni kezdett, hogy "k. anyámat, hogy képzelem, ők csak a biciklimet nézték, mert nekik is van otthon". Ja, persze, egy ütött-kopott, márkátlan, tizenkettő-egy-tucat mountainbike-on aztán annyi néznivaló van... Azt mondjuk elhittem, hogy nekik is van otthon, jó sok is, csak épp egyiket se pénzért vették... Aztán emberünk is beszállt a kórusba, és láttam a szemén, hogy vszleg nekem is jött volna, ha a Jóisten nem növeszt 195 centisre és 110 kilósra, és nem veszem ki a gázsprayt jól láthatóan a zsebemből. Én kivártam, amíg kicsit távolabb kerülnek a nagy üvöltözésben, hogy biztonsággal leoldhassam a lakatot, majd a cigányok bősz anyázása kíséretében elkerekeztem. Szép látványt nyújthattunk, mondhatom. A legkeményebb az volt az egészben, hogy nemhogy elsunnyogtak volna a balfenéken a lebukást követően, hanem még nekik állt feljebb! Elképesztő, mennyire elszemtelenedtek ezek. Mindenesetre remélem, ez a kis lecke valamennyire tanítani fogja őket.
Tipikus viselkedésforma.
Tipikus viselkedésforma. Sajnos semmi meglepő nincs benne.
Na ja, és ezek után ne
Na ja, és ezek után ne legyenek előítéletei az embernek :P
Zsoltee
pedig ne legyenek. a
pedig ne legyenek. a kisértékű lopás a szegényekre jellemző és bőrszínfüggetlen.
sikkasztást, hűtlen kezelést többmillióst tételekre jellemzően nem a létminimum környékén élők követnek el. és mivel ilyen az esetekben a károsult az állam vagyis mindannyian, senki se gondolja, h el kéne verni a tolvajt.
Pedig legyenek, sokkal
Pedig legyenek, sokkal költséghatékonyabb, ha vannak előítéleteid. De ha gondolod, akkor ezentúl ne lakatold a kerékpárod, legyél lelkileg tiszta.
Az említett esetben én már rég nem a verés, hanem az akasztás mellett kampányolok.
ha az autósokkal
ha az autósokkal kapcsolatos előítéleteket mindig helyretesszük, akkor a cigányokkal vagy a szegényekkel kapcsolatosakat miért hagyjuk annyiban?
Csak konkrétan:
Csak konkrétan: Nagyságrendekkel kevesebb a bunkó autós, mint a bűnöző cigány.
A szegényeket ne keverd ide, mi sem szoktuk. A szegénységre nem a biciklilopás a megoldás.
a különböző bőrszínű
a különböző bőrszínű szegények között ugyanolyan gyakori a kisértékű lopás. viszont a cigányok között sokkal több a szegény.
a szegénység legfeltűnőbb formája a hajléktalanság, és hajléktalanokkal kapcsolatos előítéletek előfordulnak a cm-en.
"a cigányok között sokkal
"a cigányok között sokkal több a szegény"
Ezt mivel lehet magyarázni vajon? És ha szegény, akkor máris elfogadható az, hogy lopni akar, majd miután lebukik, még neki áll feljebb?
Diszkrimináció,
Diszkrimináció, előítélettel fogadja őket majdhogynem mindenki.
Végül ne akarj megérteni egy cigányt, mert - sajnos - homlokegyenest másképpen szocializálódott, mint Te, vagy én.
Félre ne érts... a bringa lopást én is qrvára elítélem és levágnám a - bármilyen színű -kezét, annak aki a bringámhoz hozzáér.
Előítélet, igen, csak
Előítélet, igen, csak más szájízzel: a tapasztalatokból táplálkozik.
előítéleted arról van
előítéleted arról van amit nem ismersz.
Így használjuk a
Így használjuk a legtöbbször. De én előítéletnek hívhatom azt is, amikor egyedül utazol a 14-es villamos középső kocsijában este 11-kor, s felszáll 3 szőke svéd állampolgár, s te pislogni sem mersz, s csak remélni tudod, hogy nincs kedvük veled szórakozni.
A magyar nyelv szép.
én ezt a történetet
én ezt a történetet kínaival, négerrel, spanyollal és törökkel is ismerem.
a világ nagy.
Az azért mégis érdekes,
Az azért mégis érdekes, hogy akárki nem szól be, ha elbiciklizek a kertje elôtt, de a fent többször említett etnikumhoz tartozó bizonyára nagyon-nagyon kedves és intelligens állampolgárok menetrend szerint odaböknek valami udvarias mondatocskát. Én nem arról beszélek, hogy lop, nem lop, megver, megöl, betör a lakásomba, hanem csak arról, hogy egész egyszerûen megszólal. Vajon mi vezérli a csöpp agyát abban, hogy alapértelmezetten fröcsögjön belôle a roszzindulat?
Mégegyszer mondom, ezek még csak szavak...
Aztán egyszer ráveszi a lélek, hogy cselekedjen...
RAMage
mindenekelőtt az alacsony
mindenekelőtt az alacsony iskolai végzettséggel,
azt pedig a szülők alacsony iskolai végzettségével és az iskolai szegregációval. ördögi kör.
http://nol.hu/cikk/482045/
Anyámnak 8 általánosa
Anyámnak 8 általánosa van, nekem diplomám. Sokkal nehezebb volt, mint az egésznapos tökvakarás, de megoldható.
ha az apának 8 általánosa
ha az apának 8 általánosa van, akkor ez
100ból 1 embernek sikerül.
Apám elkotródott. Bevallom
Apám elkotródott.
Bevallom könnyebben tanultam, mint a többség, de nem kell feltétlen diploma, szakmunkás bárki lehet, ha nem szarik az egészbe bele.
Ezért kellene munkához kötni a segélyt, mert a gyerek csak azt látja, hogy a szülők otthon elvannak tökvakarással, akkor úgy gondolja neki sincs semmi dolga.
Én azt tanultam, hogy mindenért meg kell dolgozni, gyerekként ezt tanulásnak hivják.
A roma népcsoport a múlt
A roma népcsoport a múlt század elején-közepén végbemenő általános taníttatási hullámban nem vett részt. Szerintem ha bárki ránéz a családfájára, többnyire a nagyapja-dédapja még sokkal sanyarúbb körülmények közt nevelkedett, és nem a gép előtt nézte a CM-fórumot. Kinek ne lenne mezitlábas falus sztorija az ősöktől? Vagy esetleg mindenkinek Árpád atyánkig visszavezetve diplomás volt minden felmenője?
Egyetem mellett is lehet dolgozni. Ráadásul sztem akármilyen napszakban. Csak akarni kell.
egy 5-10-15 éve született
egy 5-10-15 éve született gyerek felelős azért, amit a nagyapja, dédapja csinált? és ha felnő magától eltűnik a többiekkel szembeni hátránya?
Nem, azért felelős, hogy
Nem, azért felelős, hogy az ő 5-10-15 éves gyereke mit csinál.
A hátránya marad, megköszönheti szépen a szüleinek, hogy nem törődtek azzal, hogy neki jobb legyen.
vagyis az 5-10-15 éves
vagyis az 5-10-15 éves gyerek azért felelős amit a szülei tesznek vele.
ha nincs szociális segély, iskolai integráció, egyetemi plusszpont, akkor a szegénység generációról generációra öröklődik.
a gazdasági és az oktatási rendszerért elsősorban a társadalom, és csak másodsorban az egyén felelős.
"vagyis az 5-10-15 éves
"vagyis az 5-10-15 éves gyerek azért felelős amit a szülei tesznek vele."
Nem, értelmezd mit irtam.
"ha nincs szociális segély, iskolai integráció, egyetemi plusszpont, akkor a szegénység generációról generációra öröklődik."
Irtam én, hogy ne legyen szociális segély? Én is kaptam, jártam is iskolába rendesen, anyám dolgozott mellette rendesen, és most fizetem vissza rendesen.
Egyetemen meg egy roma ne kapjon több pontot, mint egy szegény nem roma, mert szerintem az meg már nem fer.
Légyszives azzal foglalkozz amit irtam, unom már, hogy olyanokra kell válaszolni amit nem is irtam (feltételezed, csak mert nem értek teljesen egyet mindenben, akkor biztos másban sem, nem ismerős ez valahonnan?).
Kevesebb segély jut nekik,
Kevesebb segély jut nekik, mert elsikkasztják a nekik "járó" (pfff...) pénzt :D
Zsoltee
"a különböző bőrszínű
"a különböző bőrszínű szegények között ugyanolyan gyakori a kisértékű lopás." - iiiigazan?? forras???
Bizonyára valami szadeszes
Bizonyára valami szadeszes propagandaanyagból. :)
--
Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330 (Fővárosi Közterület-felügyelet)
Elveszett, megrongálódott közúti jelzőtáblák és a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek meghibásodásának bejelentése: 06 1 210 05 73
Már bocsánat, de te hülye
Már bocsánat, de te hülye vagy.
-Böff. -Egs.
-Böff.
-Egs.
Mondom cizelláltabban. Csak
Mondom cizelláltabban.
Csak konkrétan: Nagyságrendekkel kevesebb a bunkó autós, mint a bűnöző cigány.
Aholis egy teljesen légbőlkapott (mérhetetlen) adattal próbálod csillogóbbá tenni kedvenc előítéletedet. Ráadásul olyasmivel, amitől az itt írónak bepárásodik a szeme, igen-igen, az autósok bunkók nagyon. Másik előítélet, ezúttal talán nem is a tiéd, hanem az olvasóé.
Az alkalmazott jelző talán túl erős és pontatlan is, de a nagyobb mennyiségű értelmetlen fröcsögéstől föl szok menni az agyvizem. Én kérek elnézést.
Hagyd el, a nőkkel
Hagyd el, a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák és szexista megnyilvánulások is welcome ezen a fórumon. Ezért is vannak nekem minimum ambivalens érzéseim a CM-mel.
Ha most a politikusokra
Ha most a politikusokra utalsz, én nagyon szívesen elverném a többségét.
Ezen kívül nem Zsoltee lesz az első, aki egy ilyen sztoriból messzemenő következtetéseket fog levonni. :)
Emellett a történet valóban tipikus...
érdemes keresni a
érdemes keresni a konstruktív válaszokat.
érettségivel, keresőképes szakmával rendelkezők ritkábban lopnak bringákat.
átlátható, közismert elvek mentén működő állami szervezetekben kevesebb a vitatható közbeszerzési eljárás.
Csak nem azt akarod mondani,
Csak nem azt akarod mondani, hogy megélhetési lopások ezek? Nanemár...
Olvastam a tesco titkok nevű könyvet. Volt benne az a történet: biztonsági őrök elkapták a nénit lopással. Ő magyarázkodott, hogy szegény, és muszáj volt stb. Gondolom ezt mindenki előadja, úgyhogy ezen semmi meglepő. De miután átnézték a cuccot, látták, hogy mindenből a lehető legolcsóbbat lopta, látszódott rajta, hogy igazat beszélhet és tényleg csak kényszerből lopott, mert nem volt mit enni. A könyv szerint állítólag el is engedték.
Na szerintem ezt talán nevezhetjük megélhetési lopásnak, ha egyáltalán van ilyen kategória. De egy bringa eltulajdonítását semmiképpen.
+1
+1 !!!
-----------------------
1%
aki számára a normálisnak
aki számára a normálisnak tekinthető jövedelem elérhetetlen, attól kevésbé várható el a tulajdon tisztelete, vagy másképp: mi jogon ítél a társadalom bárkit a bőrszíne alapján gyengébb oktatásra, alacsonyabb jövedelemre, szegénységre?
S hol gondoltad meghúzni a
S hol gondoltad meghúzni a normálisnak tekinthető jövedelem határát?
Ki jogosult ezt megállapítani?
ha emberek rossz
ha emberek rossz körülmények között felnőve tendenciaszerűen, vagyis önhibájukon kívül lesznek alacsony iskolai végzettségűek, munkanélküliek, szegények, akkor a tulajdon tiszteletét elvárni tőlük erkölcsileg alaptalan - konkrét jövedelemhatártól függetlenül.
egy alsó határ a KSH létminimum. kb. 3 millióan élnek alatta.
Ne aprózd el, mondd hogy az
Ne aprózd el, mondd hogy az élet tisztelete sem fér bele!
Hány magyar kisnyugdíjas él "tisztes szegénységben", de meg sem fordul a fejében, hogy a bűnözés útjára lépjen! Sőt, a nyomorának az oka az, hogy első a közüzemi számlák kifizetése, amivel végül aztán magán spóról (étkezés, gyógyszerek).
Egyébként meg ők tehetnek arról a helyzetről, amiben vannak, itt (és más országokban is) fél évszázada próbálnak embert faragni belőlük, de nem kérnek belőle.
teljesen igazad van: amikor
teljesen igazad van: amikor nem tudja fizetni a számlákat, akkor télen már hajléktalanszállón alszik.
Egyébként meg ők tehetnek
Egyébként meg ők tehetnek arról a helyzetről, amiben vannak, itt (és más országokban is) fél évszázada próbálnak embert faragni belőlük, de nem kérnek belőle.
+1
Zsoltee
Évszázada... ehh,
Évszázada... ehh, évezrede.
Ez szomorú és egyetis
Ez szomorú és egyetis értek veled, segiteni kell a szegényeken, pl a segélyeket nem pacsi alapon kiosztani mint ahogy 15 éve nyomták a leszázalékolásokat és mennyien élnek rokkantnyugdijból akik dolgozhatnának is akár.... és akkor jutna segéy a ténylegesen rászoruloknak, de mivel nem vagyok szociologus, igy csak annyit mondanék , hogy szegénységtől függetlenül a k....anyját annak aki elakarja lopni a bringám. FEntebb irtak a tesco-s lopásról , hogy a néni olcso ételt lopott h egyen. Miből gondolja az a csávó aki ellpoja a bringám h én rozsadombi gazdagcsemete vagyok aki még örül is , hogy elopják a bringáját mert legalább megveheti az újabb modelt. Hozzáteszem jórégi ütöttkopott outival járok éppezért.
DE!!! Ebből a 3 millióból
DE!!!
Ebből a 3 millióból valahogy nem mind tolvaj, vajon miért?
Mert egy részüknek volt
Mert egy részüknek volt tehetsége zenélni, a másiknak meg kereskedni. Akik ugyanúgy lenézik a másik "kaszt"-ba tartozót.
-
Zsurmi
Mert egy részüknek volt
Mert egy részüknek volt tehetsége zenélni, a másiknak meg kereskedni. Akik ugyanúgy lenézik a másik "kaszt"-ba tartozót.
-
Zsurmi
A tulajdon tiszteletét nem
A tulajdon tiszteletét nem elvárni kell, mert az nem működik. Hanem törvényekkel, szigorú végrehajtással, társadalmi összefogással kikényszeríteni. Rövid távon és elsősorban. Aztán pedig meg lehet nézni, mit lehet tenni a jobb szocializáció érdekében. Azok a lépések ugyanis csak nagyon hosszú távon hatnak, ha egyáltalán.
Mégis, te hogyan éred el, hogy a te tulajdonodat tiszteljék? Pl. u-lakattal? És ha megélhetésileg lefűrészelik, akkor megértően sóhajtasz és veszel új bringát?
És ha a barátnődről, húgodról, édesanyádról van szó, és nem a vagyontárgyairól, hanem az életéről? Hol a határ neked, aminek az áthágását még erkölcsileg nem várhatjuk el?
Azt bírom, amikor a főtoleránsok a végletekig megértik a deprivált rétegeket, de képtelenek minimális beleérző képességet gyakorolni azokkal szemben, akik tisztességesen élnek, adóznak, betartják a törvényeket, neadjisten a kreszt is, tehát a korrekt elbánásra _inkább_ jogosultak lennének. Ezeket az embereket ki védi meg?
Engem ugyanis nem érdekel, hogy egy biciklitolvajnak nehéz gyerekkora volt, mert el tudom képzelni, milyen lenne, ha az enyémet lopnák el (hogy súlyosabb kérdésekről ne is beszéljünk). Ennek semmi köze ahhoz, hogy ügyesen kell lakatolni, mert a fenyegetés valós. Hogy ilyen egyáltalán megtörténhet.
Ahogy ilyen is: http://href.hu/x/63qq
mármint a
mármint a nem-áthágását, természetesen :)
Szerintem mindenkinek
Szerintem mindenkinek egyforma joga van az oktatásra és a jövedelemre, csak a segélyre nem.
aha. segélyt sztem
aha. segélyt sztem rászorultság alapján kell adni.
Csakhogy vannak akik a
Csakhogy vannak akik a segélyre "rendezkednek" be. Anyukámék falujában ajánlottak munkát romáknak, azt mondták nem dolgoznak 2-3 műszakban, mert ugyanannyit kapnak, mint a segély. Vagyis jobban járnak a segéllyel, mert nem kell érte dolgozniuk és nem sokkal kevesebb. Négy tagú család 120e körül kap gyerekekre + minden más nem tom pontosan milyen címeken. Az én párom mérnökként 166e kap nettóba.
Önkormányzatnál őröket kellett alkalmazni, mert megtámadták az ügyintézőt, ha nem járt semmi és ezt közölte is az ügyféllel. Sok balhé volt ott! Sok gyerek úgy nő fel, hogy nem látta soha munkába menni a szüleit.
..........................................................
Légysziii ne szoritsálmárle a nagy bazi kamijonyoddal!!!!!
3műszakban én se szívesen
3műszakban én se szívesen dolgoznék.
én olyan önkormányzatot láttam, amelyik sokkal kedvesebben bánt az ügyfeleivel, miután megjelent a sajtó.
ha a fia mérnök lenne, elmenne dolgozni:
Én sem szívesen dolgoztam
Én sem szívesen dolgoztam három műszakban egyetem mellett, de én nem kaptam segélyt, és enni valamiből kellett. Sok ember dolgozik három Boshnál 4 műszakban, h megéljen. Hidd el nem szivesen teszik, de nem kapnak segélyt és meg kell élniük valamiből!
mindenesetre
mindenesetre embertelen.
kétszáz éve gyerekek is dolgoztak bányában. ma már nem.
A lényeg, hogy kicsit sem
A lényeg, hogy kicsit sem túlzol.
Az élősködés mondjuk tényleg sokkal emberibb tulajdonság.
egy borsodi cigánytelep
egy borsodi cigánytelep pestről nézve valóban "túlzás".
Az a túlzás, hogy ez
Az a túlzás, hogy ez működő életforma, legalábbis addig amig nem ők lesznek többen.
ha szted ez "működik"
ha szted ez "működik" sztem te is lakhatsz ott.
az emberek barátságosak.
Nem azt mondtam, hogy jó
Nem azt mondtam, hogy jó működik, szarul de működik, ha nem működne már éhenhaltak volna.
"3műszakban én se
"3műszakban én se szívesen dolgoznék."
Ha tudsz jobb munkát akkor csináld azt, de ha nem akkor ez NAGYON SZAR KIFOGÁS.
"én olyan önkormányzatot láttam, amelyik sokkal kedvesebben bánt az ügyfeleivel, miután megjelent a sajtó."
Mert ha valaki egy cigányra azt mondja, hogy büdös neki a munka, akkor máris elkezdenek rassztázni, és ezt rohadt gerinctelenül ki is használják
"ha a fia mérnök lenne, elmenne dolgozni"
Meg kapna nettó 1 millát, meg egy titkárnő lefurujázná minden reggel ... az igényeket nem árt alá is támasztani valamivel, mondjuk egy diplomával. Tanuljon és kap ösztöndijat, meg suli mellett is lehet dolgozni. Van cigány kolléga, jobban keres, mint én, de meg is érdemli, mert megdolgozik érte.
+1 Zsoltee
+1
Zsoltee
szerintem meg nem halat kell
szerintem meg nem halat kell adni, hanem meg kell tanítani halászni...
Zsoltee
sztem is. de ezt olvasd el:
sztem is. de ezt olvasd el: http://nol.hu/cikk/482045/
Ja, ha jól tudom
Ja, ha jól tudom Franciáknál szegregáltabb az oktatás. Azok a kis települések ahol nagyobb számban fordul elő roma lakosság, több a roma gyerek, mégis hogy lehet integrálni? Rózsadombról odavinni magyar gyerkőcöt? Ezt egy roma évfolyamtársam mondta.
Ez a stratégia, ha jól tom a '80-as években az USA-ban nagyott bukott. Most itt akarják bevezetni. Ott ahol több a roma lakosság és gyermek nyilván az iskolában is többen lesznek. Az, h a magyar gyereket végül kiveszi onnan a szülő bizonyára oka van. Pl. mikor kilógatja a jóval idősebb roma fiú az ablakon a lábánál fogva a gyengébb magyar gyerkőcöt. Gondolom Te sem örülnél, ha gyerekeddel ezt csinálnák. Ez egy mókuskerék és kettőn áll a vásár. A romáknak is tenniük kell azért, h békesség legyen (ezt szintén roma évfolyamtársam mondotta, igaz a romák már őt is gádzsónak hívják). Itt a gond, ha máshogyan gondolkozik, már kiebrudalják.
szabad iskolaválasztás
szabad iskolaválasztás mellett az integráció azt jelenti, hogy a roma gyerekeket is felveszik a városi gimnáziumba.
a programot a 60-as években kezdték, és most van fekete elnökjelölt.
csodálkoznál, ha hallanád, hogy középiskolás gyerekek milyen szépen mondják fel az otthon hallott előítéleteket cigányokról, hajléktalanokról.
Előítélet? A roma
Előítélet? A roma gyűlöli a magyart. Ugyanúgy rasszisták. A nyíradonyi buszon hangoztatják is a romák. A magyar arra jó, h legyen segély. Ez van! Távol áll tőlem a rasszizmus, de ami itthon van az nem müködik nem megoldás ez a fajta segélyezés. Nem ösztönöz munkára sőt... Én is voltam már borsodi cigánytelepen. Sajnálom azokat a gyerkőcöket, de hiába az integrált suli, egyszerűen haza megy és vége... Sok szülő írni olvasni nem tud és nem érdekli hol csámborog a kisgyermek. Nem foglalkozik vele, h éhes, de gépezni elmegy. 14-15 éves nem végezte el az általánost, de gyereke van, még Ő is gyerek.
ugye nem ismersz több
ugye nem ismersz több százezer embert személyesen?
sztem érted a problémákat, és rasszizmussal válaszolsz.
csak el kéne ismerni, h ezek a problémák problémák, és a társadalom felelős, nem a gyerek, meg nem az anyja.
Kedves Csavar! Itt már
Kedves Csavar! Itt már mindenki rasszista aki erről a dologról véleményt mond! Mert nem azt hallod amit Te gondolsz még nem vok rasszista és nem érzem a válaszomban sem, de legyen hited szerint. Akkor rasszizmussal válaszoltam. Az anyja? Nem neki egyáltalán nincs felelőssége... a szülöknek miért is lenne? Mindenért a társadalom tehet. Így a legegyszerűbb!! Csúnya társadalom.
Kedves Eni! kifutottunk a
Kedves Eni!
kifutottunk a helyből:((
aki egy másik ember bőrszínéből következtet a viselkedésére, az rasszista.
a bringásokat is azért ütik el amikor lejönnek a bringagyalogútról, mert ez egy jó társadalom.
Na hát akkor nincs itt
Na hát akkor nincs itt semmi probléma, nekünk már 1998-ban volt (drága Bolgár Úr Népe szerint) cigány miniszterelnökünk.
Egyébként igenis van bőrszín szerinti diszkrimináció, ha jól tudom plusz pontszámot ér az egyetemeken a cigány származás. Hö?
mivel van negatív
mivel van negatív diszkrimináció, van pozitív is.
Ami rájuk tekintve
Ami rájuk tekintve hátrányos az elitélendő,ami meg segiti öket az elfogadható diszkriminácio?
igen, a sokféle hátrányos
igen, a sokféle hátrányos megkülönböztetés ellensúlyozására szolgálnak az előnyök pl. az egyetemen.
A "pozitív
A "pozitív diszkrimináció" csak egy hülye agyszülemény, nyelvtanilag sem helyes. Ráadásul ami az egyik oldalon pozitív, az a másik oldalon negatív.
Ráadásul rasszista egy dolog, az egyetemeken diszkriminálni a magyarokat, nem? Vagy az okés?
ha van negatív, kell legyen
ha van negatív, kell legyen pozitív is, megvan?
A diszkrimináció eleve
A diszkrimináció eleve hátrányos megkülönböztetést jelent, az meg hogy lehet még negatív? Olyan, mint a ledegradál.
Megvan?
Minuszszor minusz az plusz.
Minuszszor minusz az plusz. ;)
nem a nyelvtanon van a
nem a nyelvtanon van a hangsúly, hanem ezen:
ami az egyik oldalon pozitív, az a másik oldalon negatív
Zsoltee
Ja ha meg a töke televan
Ja ha meg a töke televan akkor elhúz a kék Peugeotjával....
Ja nekem meg bölcsiből lopták el gyereküléssel (hogy rohadjon meg három nezedékre) mármint a biciklimet
Ja tényleg! Ezt olvassátok
Ja tényleg! Ezt olvassátok el! Nem fogjátok megbánni.
http://www.punkportal.hu/bands/nesze//robitokossagai/tesco_titok.pdf
--
Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330 (Fővárosi Közterület-felügyelet)
Elveszett, megrongálódott közúti jelzőtáblák és a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek meghibásodásának bejelentése: 06 1 210 05 73
Kb 8 évvel ezelött
Kb 8 évvel ezelött biztonsági cégem volt,s egy ma már átalakult kereskedelmi hálozatnál dolgoztunk.
Több 100 sikeres elfogásunk volt,de egyetlen egyszer sem kellett kenyér-tej vagy más alapvető élelmiszert elkobozni a delikvensektöl.
Az elkövetök 90%-ban a "kisebbséghez" tartoztak,vagy azok töszomszédságábó kerültek ki.Akadt köztük primitiv,de igen magas szinvonalu is.Igaz az elfogottak közt akadt tanár,rendör s más tisztességes polgári foglalkozású személy is,de a többség akkoris a romák közül került ki.
A mai napig ismerek,üzemelő boltokat,üzleteket kik az igy lopott árut árulják.
Pl a Havanán lévö "árubeszerző galeri" saját boltal dicsekedhetett.Ezek után probálja nekem bemesélni bárki is,hogy megélhetési bünözésröl van szó a szó közhasználatú értelmében véve.
És a "megélhetési"
És a "megélhetési" bűnözés miatt szokták ugye félholtra verni vagy megölni a nyugdíjasokat. Egyszerűen a kulturájuk része a lopás és rablás.
ezt miből gondolod? -
ezt miből gondolod? - egyébként rasszizmusnak hívják és butaság, de kiváncsi vagyok miből gondolod.
Szerintem mielőtt ilyeneket
Szerintem mielőtt ilyeneket írsz, jó volna, ha megismerkednél a cigány kultúrával (igen nagy szakirodalma van, és rendkívül izgalmas, és sokrétű), amit az előző rendszer próbált a föld színéről eltüntetni, és a cigányokat a társadalomba integrálni, szigorúan az alsó rétegbe. Az addigi megélhetési formáikat ellehetetlenítették (vályogvetés, kereskedelem, teknőfaragás, stb.), és kényszerítettek egy alapvetően vándor kultúrájú népet a letelepedésre. Persze, hogy nem megy nekik, főleg, hogy mindig létezett a negatív diszkrimináció (a pozitív sem helyes szerintem, mert bőrszín alapján nem kéne megkülönböztetni). Pl. most ha meglátják a bőrszínét, elküldik, hogy már betöltötték a munkakört (takarítónőnek sem veszik fel őket sokszor), pedig lehet hogy még iskolája is van!!! Ha ezt megcsinálják az emberrel 20x, lehet, hogy azt mondja utána, hogy oké, akkor elveszem ami kell, így sem kellettem, ennél rosszabb már nem lesz.(Ezzel nem azt mondom, hogy ez helyes.)
Az is érdekes kérdés, hogy döntöd el, ki a cigány. Csak mert a szegénységgel együtt jár a kosz, a sok nap (lébecol az utcán naphosszat), az agresszió, a nagy hang...és ha nem külső megjelenése, megynilvánulása alapján ítéljük meg, akkor hogy??? megkérdezed tőle???(Amúgy van kék szemű, és szőke cigány ismerősöm is...)Szóval szerintem nem a cigányokat kéne utálnunk, hanem a rablókat, gyilkosokat!(Az elkapott bűnözőkön pedig példát kéne statuálni...pl. középkori módszer: csonkolás vagy akasztás. Biztosan kevesebb lopás lenne, mint az utálattól.)
Ha meg más oldalról nézzük, hány magyart láttál már a vasúti felújításokon ásni látni???
(Szociológus vagyok, játszottam együtt cigányokkal zenekarban és édesanyám meg egy szegényeket segítő alapítványnál dolgozik Szolnokon, szóval elég sok tapasztalatom van...ilyen is, olyan is.)
Jársz velük együtt
Jársz velük együtt markecolni, lincselni, süldő lányokat gyújtogatni is? Az ám az igazi szociológiai terepmunka!
Egyébként meg szerintem az a cigány (csak zanzásítva), aki a magyar törvényeket semmibe veszi és élősködő életmódot folytat. Ergo magyar is lehet cigány és fordítva. Szintén ergo a cigányok elleni ellenérzéseknek nem a bőrszínűk a kiváltó oka (azt relatíve lesz@rja mindenki), hanem a viselkedésük és életmódjuk amit egyesek kultúrának mernek bélyegezni. A rablókat, gyilkosokat, stb., meg lehet nézni, hogy a börtönökben mekkora túlreprezentáltságot mutat a számuk, szemben az összlakossághoz mért arányukkal. Mondjuk az Amnesty International objektíve megállapította, hogy ez azért van, mert a magyar rendőrök rasszisták, ehe.
tisztában vagy azzal, hogy
tisztában vagy azzal, hogy a szegénység jelentős részben társadalmi folyamatok, döntések következménye, de a szegénységből kinövő bűnözést mégis az emberek elleni szankciókkal akarod kezelni, s nem, ami adekvát lenne, a szegénység csökkentésével. nem értem.
Szerintem ő arra gondolt,
Szerintem ő arra gondolt, hogy egy olajradiátor eltulajdonításáért ugyanmá' ne kelljen egy idős nénit megerőszakolni, szemeit kinyomni és a lábait levágni.
http://www.demokrata.hu/heti-hir/kemeny-kez-kell
Egyébként az meg szerinted adekvát, hogy a szegénységből bűnözés nő ki?
a gyilkosság szörnyű, de
a gyilkosság szörnyű, de hogy is kapcsolódik ez az elkövető bőrszínéhez?
http://hvg.hu/itthon/20080318_cigany_roma_magyar_nemzet_sesztak.aspx
igen, bizonyos törvénysértések a szegénységhez kapcsolhatók. ez jogilag nem magyarázat, de szociológiailag igen, ugyanúgy, ahogy egy kereszteződésnek lehet baleseti statisztikája: az egyes esetek oka a járművezetők figyelmetlensége, de összességében lehet azt mondani, hogy bizonyos típusú kereszteződésekbe bele van kódolva a baleset.
http://www.ciganybunozes.com/
http://www.ciganybunozes.com/
Vannak tipikus elkövetési módok. Létezett ez a dolog "átkosban", ugyanúgy, mint a módszerváltás után, csak az elnevezést törölték el a politikai korrektség jegyében. Azóta a cigány is roma, de a helyzet ettől még nem oldódott meg, csak rosszabb lett.
"...bizonyos típusú kereszteződésekbe bele van kódolva a baleset...", mint ahogy bőrszínbe a bűnözésre való hajlam?
remélem az ősmagyarokig
remélem az ősmagyarokig nem megyünk vissza.
Ez elég vérszegény lett,
Ez elég vérszegény lett, főleg hogy az imént még te hivatkoztál az elmúlt negyven évre.
Mondjuk ezzel a honlappal
Mondjuk ezzel a honlappal csak a készítője és a rá hivatkozó tud szegénységi bizonyítványt kiállítani. Ha valamire hivatkozni akarsz, keress inkább statisztikákat.
Milyenre gondolsz? Pl.: hogy
Milyenre gondolsz?
Pl.: hogy egy utcába beköltöző cigánycsalád mennyire viszi le az ottani ingatlanok értékét/árát;
hogyan emelkedik egy településen az ezer főre jutó bűnözési/munkanélküliségi ráta a cigány lakók arányának növekedésével;
az indokolatlan brutalitással elkövetett életellenes cselekmények hány százalékát követi el cigány személy? Meg ilyeneket?
Sajnos ilyen statisztikák- tudtommal- a mai napig nem készülhetnek, ezt Polgárjogi Jenő annak idején kijárta.
Akkor viszont el lehetne gondolkodni, hogy vajon problémát megoldani akarnak ezek vagy csak elmélyíteni azt.
Cigányok bűnözéséről
Cigányok bűnözéséről beszéltünk, ember.
Ja, arról sem lehet. Az
Ja, arról sem lehet. Az újságokban is csak azt tűntetik fel, ha az áldozat cigány.
Neked mi a rosszabb érzés,
Neked mi a rosszabb érzés, ha bicikli nélkül sétálsz haza és megkárosítanak több tízezer forinttal vagy ha 4 helyett csak 5 évente cserélhetsz bicajt mert a sikkasztók miatt elfolyik a te pénzed is?
És akkor visszatérhetnénk az eredeti témához is, vagyis hogy a lopás leleplezése utáni viselkedés tipikus az általad védett népcsoportnál...
Zsoltee
Az előitélet hibás
Az előitélet hibás magatartásforma. Ezt inkább utóítéletnek érzem. Bár okosodni nem fog belőle. Holnaptól legfeljebb viszi majd a két mázsás bicskás sógorát
Az azért mégis érdekes,
Az azért mégis érdekes, hogy akárki nem szól be, ha elbiciklizek a kertje elôtt, de a fent többször említett etnikumhoz tartozó bizonyára nagyon-nagyon kedves és intelligens állampolgárok menetrend szerint odaböknek valami udvarias mondatocskát. Én nem arról beszélek, hogy lop, nem lop, megver, megöl, betör a lakásomba, hanem csak arról, hogy egész egyszerûen megszólal. Vajon mi vezérli a csöpp agyát abban, hogy alapértelmezetten fröcsögjön belôle a roszzindulat?
Mégegyszer mondom, ezek még csak szavak...
Aztán egyszer ráveszi a lélek, hogy cselekedjen...
RAMage
értem, hogy bunkók voltak
értem, hogy bunkók voltak veled, de ennek nyilván kevés köze van ahhoz, hogy cigányok. a bunkóság nem járműfüggő és nem etnikumfüggő.
a keleti pu -n belul merre
a keleti pu -n belul merre voltal pontosan? jol sejtem, hogy napkozben tortent az eset?
az en korabbi bringamat a garaybol vittek el, a belso udvarra volt kilancolva az ablakom ala ket vas, a teszko bajk egy fel centis spirallal, a normalisabb meg egy vastag sodronnyal. x napon alomba szenderedtem, x+1 napon pedig realizaltam a hianyt..persze a teszkos szart meghagytak, kedvesek. :D
(kesobb szetszedtem a teszko bajkot, mondvan, hogy lecserelem rajta a szar dolgokat - kobo mindent - de vegul nem lett belole semmi, felraktam a polc tetejere, majd lomtalanitaskor kiraktam darabokban..vaz, kerekek, etc. amint meglatta az ugyeletes kreol kornyezetvedo baratunk, mar vitte is. ez kb a kapun kilepestol szamitottan 0,00004s volt. radobtam a kupac tetejere, es mar ott se volt..lol)
orultem volna, ha anno, meg a lopas elott felvilagosodok lanc temaban kelloen, de hat tanulo penz...igy jartam.
btw, ha ez a meki-kfc-langosos haromszog kornyeke, akkor sanszos, hogy a kreol baratunk lovasitotta meg az en korabbi vasamat is, de ez igy egy-masfel ev tavlatabol mar vajmi keves.
ha esetleg az esemenyt kovetoen irtad volna ezt, akkor lehet, hogy egy hetvegi napom, vagy egy szabi alkalmaval levadasztam volna az uriembert, persze miutan megvartam, hogy elgurul a "telephelyre" a vassal.
igaz en csak 186/~80 vagyok, de kurva meggyozoen tudnam utni a fejet az acel lancommal, szerintem..
szia én a keletinél lakom
szia
én a keletinél lakom és sosem szoktam megálni ,de ha megálok valami maszivhoz hozá zárom A BRINYOT legaláb 2ö záral.
de e ha felismerem át megyek rajat .
Ja és nem cigány ,HANEM SZINESFÉM SZAKÉRTÖ.
LADI
Van megoldás, igaz kicsit
Van megoldás, igaz kicsit macerás, le kell fotózni a mocskokat "munka" közben. Ehhez is kell hidegvér, utána jöhet a földbedöngölés, végül pedig a feljelentés a kép kiséretében.
A feljelentés során pedig
A feljelentés során pedig a másik fél megismerheti az adataidat. Ugye nem kell részleteznem, mit von ez maga után?
Az csak egy dolog,viszont
Az csak egy dolog,viszont kinek van ideje több éven keresztül tárgyalásokra járni,mikor az itélet nem ötév vagy kötél,hanem max ejnyebejnye rosszkisfiuvoltál adjálmár 10.000 forintot?
Kivéve, ha kéred adataid
Kivéve, ha kéred adataid zártan kezelését. Ha jót akarsz, ezt minden esetben kérd. Nem is értem, hogy miért nem ez az alapértelmezett eljárás.
www.gruppetto.hu
Igen, nem messze a Garay
Igen, nem messze a Garay saroktól történt a dolog, fényes nappal. Sejtettem, hogy nem az én biciklim lett volna az első prédájuk.
A fotózás csak utólag jutott eszembe, a fene egye meg, pedig kamerás a mobilom, és kéznél is volt. Mint írtam, nekem jönni nem mertek, tehát nyugodtan lefotózhattam volna őket.
Én hosszú ideig kickboxoltam, és úgy gondolom, nem éri meg annyira megverni a tolvajt (pl. lánccal), hogy komoly baja legyen. A fültöves, ha jól eltalálják, fenemód fájdalmas, de komoly bajt nem csinál, ezért is döntöttem emellett. Pont jó az ilyenek elgondolkoztatására. Ha csak minden tizedik ellopott bicikli után kapna egy hasonlót a tolvaj, hamar leszokna róla.
Tehát jól, bár az időhöz képest túl melegen öltözött (nyilván a ruha alatt dugdossa a szerszámait), az átlagcigánynál jóval világosabb bőrű, középtermetű, hosszú arcú, 25 és 35 év közötti cigányt, és hasonló korú, kövér, kerekfejű, alacsony, szintén jól öltözött, alig barna bőrű, de láthatóan cigány nőt kell keresni.
Kemény vagy öreg! De
Kemény vagy öreg! De szerencséd is volt, hogy nem ugrott oda rögtön 25 tesvír, hogy kisegítse a tolvajt, hiszen meg akartad ölni az ártatlanul a - város szépségeiben - nézelődőt, ha nem tudtad volna. Tanú is lett volna rá bőven és egyből igazságot is tettek volna ott helyben (mint Liszkán). Lehet, hogy tényleg nem tolvajok voltak, mert ennyire könnyen ment kiiktatni őket. Én szemtanúja voltam egy rablásnak fényes nappal az Árpád hídi aluljáróban (természetesen ott is a hollandok voltak az elkövetők). Hasonló szitu, de egyből többen is szembeszálltak a megtámadottal. Valószínűleg azok is a bandába tartoztak. Szerencsétlenkedtek, valahogy bebukták az akciót, aztán nekiestek a középkorú hölgynek. Volt ott patália, de szerencsére ő is megúszta verés nélkül. Talán csak megtépték, megrángatták, meg ilyenek. Mindenesetre a sértettnek kellett megszégyenülve eltávoznia a helyszínről, mert ha nem teszi még meg is verik.
--
Nézd, akinek a kezében van
Nézd, akinek a kezében van a biciklilakatom és nézegeti-forgatja, ahhoz úgy állok, hogy tolvaj, és pont. Lehet, hogy nem hangzik szépen, de különösen akkor, ha cigány. Aztán meg, látván, hogy cigányról van szó, duma helyett rögtön ütöttem, mert tapasztalatból tudom, hogy ez respektet teremt. Ha pedig hirtelen nagyon sokan lettek volna, akkor bemegyek a közeli bankba, és onnan felhívom a zsarukat. Meg amúgy is vertek már meg és vélhetően fognak is még megverni, ez ugyan nem fog megakadályozni abban, hogy harcoljak azért, ami az enyém.
Gondoltam rá, hogy a
Gondoltam rá, hogy a sodronyokra én is raknék nyomtatott matricát, hogy mással lakatoljon a gazdája. Viszont ilyen hozzáállással jobban teszem, ha inkább elkerülöm ezeket a bringákat, mert véletlenül tolvajnak néz valaki. aztán előbb üt és csak utána kérdez...
Legyen rajtad bukó :)
Legyen rajtad bukó :)
termeszetesen a 8 napon tul
termeszetesen a 8 napon tul gyogyulo serulesek okozasat nem tamogatom en sem, de mondjuk az adott helyzetben a brazil kollega lehet, hogy engem mondjuk bekostolt volna..en nem jartam soha semmilyen kuzdosportra, a fizika se volt a kedvenc targyaim kozott, de az biztos, hogy egy lanccal jobb belatasra lehet birni - vagy ha nem, akkor a foldre gyurni :) -
Pedig egy csomó bringa van
Pedig egy csomó bringa van oda kötözve a keleti pu elötti aluljáró korláthoz... amelyeket szinte mindig látok amikor arra megyek.
eg es fold a ket "terulet"
eg es fold a ket "terulet" amirol beszelunk.
a garay - aminek a kozeleben tortent az eset - szerintem meg eleg istenes (nyilvan azert, mert a thokoly utan az elso kisutca), de 2-3 utcaval beljebb mar komoly dzsungel van..
amit Te irsz, a pu elott, na ott meg egyreszt nagyon nagy a forgalom (gyalogos, buszos), s bar az emberek tobbsege leszarja, hogy mit buheralnak a kornyezetebe, de szerintem megkaphatna a legtovabb sodronnyal megmaradt biciklik dijat.
Egyébként pedig nem
Egyébként pedig nem gondolnám, hogy egy bringatolvaj banda rendőrt hívna egyből, hiszen a rendőrség nyilván rutinszerűen utánanézne nekik is, és egy iparszerűen kerékpárlopásból élő bandánál óhatatlanul marad nyoma ennek a tevékenységnek, aminek a rendőrök a nyomára bukkanhatnak.
szerintem amugy a kreol
szerintem amugy a kreol bandabol nagyvonalakban ket fajta van itt. van az alja, ezzel talalkoztal te is. na ok lehet, hogy vannak paran, ossze is tartanak, de csak szajharcba mennek bele (es sztem ez ugy nez ki, hogy minel kozelebb vagy a thokolyhez annal inkabb igaz, s minnel beljebb a dzsungelbe, annal kevesbe).
aztan van a masik, amelyik keresztbe all az uton az uj mergaval vagy bomossel, 3 kilos arany fux log a nyakaba, szenne van tetovalva, es hasonlo kaliberu barataival folytatnak alkalomszeruen eszmecseret. na ha ezekkel osszetuzesbe kerul az ember, szerintem a rohamrendorseg is keves lenne, mire kiernenek mar nem rajuk, hanem a surgossegi medikopterre lenne szukseg :D
de ok meg masban, sokkal nagyobb dolgokban utaznak, gondolom en.
de lehet, hogy egy korrekt vallalkozasbol fussa nekik a minosegi konzervdobozra :)
Engem az érdekelne
Engem az érdekelne pontosan, hogy keletinél ha tdjátok (vagy majd most) van egy ilyen piacféle dolog amit a bringásközeg gyakori szemmel nézeget mert ún. bringa vásár van ottan. Az ott áruló kissé barnás bőrű analfabéták ugyan olcsón agyják de tuti így is 100%-os a hasznuk, ha értitek mire gondolok...
Énugyan még nem voltam ott de arra gondoltam valamikor elnézek arra alaktrészekért egy új bringámra de akkor lehet h bringa nélkül megyek oda és lesz nálam vmi védőfegyver..
Ha valamelyikőtök járt már arra tudna-e segíteni pontosan ez hol van? Köszi
Straub Agoston
Lopott alkatrészt akarsz
Lopott alkatrészt akarsz venni?
Ha a verseny utcára gondolsz, menj oda, és lopj egy bicajt az árustól, akkor lesz pont a pénzénél :D
Nem lopja el, csak
Nem lopja el, csak beszerzési áron veszi meg :D
Vegyél lopott bringát, de
Vegyél lopott bringát, de akkor necsodálkozz, hogy a tiédet is ellopják majd egyszer és ne anyázd le a tolvajt se, mert csak új alkatrész kelett, lehet egy barátodnak vagy neked egy előrendelés..
Volt itt egy bringalopás
Volt itt egy bringalopás -akció topik, benéztetek oda is? Mert még kevesen vagyunk a láncolajozási tratégia, és a budapesti bringautak helyzetének megbeszéléséhez :)
Az elején azt hittem, hogy
Az elején azt hittem, hogy a 70. hozzászólásra már a gázkamrákat tervezitek. Tivadar egy cigányt ütött meg jogosan, ti meg a cigányságot ítélitek meg/el. Auschwitz nemrég lett felszabadítva. Normálisak vagytok?
Ruszki példát nem
Ruszki példát nem találtál? Románt? Szerbet? Koreait? Amcsit? Mindig azok a fránya nácik, mi?
Ha neked is azonnal az absztrakció az első reakciód, akkor miért csodálkozol rajta, ha másoknak is az?
A melohelyemen hetente 3-4
A melohelyemen hetente 3-4 alkalommal hozznak lopott cuccot hozzánk.Köztük több bringát is,gagyitol kezdve csittipitti darabokig.A szállitok mind romák.
Ennyit az elöitéletröl s annak okairol.
A második volt. Elsőre
A második volt. Elsőre simán barmot írtam, aztán változtattam, hogy könnyebb legyen megérteni.
Beszéljünk bármit, a
Beszéljünk bármit, a lényeg, egyre többen látják, hogy lépni kell. Nem jövőre, hanem HOLNAP. Egyre többen látják, hogy az ország legnagyobb lúzerei a tisztességes adófizetők, a jogkövető állampolgárok.
Egyre többen látják, hogy a harmadik svéd generáció nő fel úgy, hogy nem tudják mi a munka.
Lehet moralizálni, erkölcscsőszködni, meg hivatkozni mindenféle jogokra, de ma már ez nem hat meg senkit. A politikusok vagy lépnek az utolsó előtti percben, vagy a nép a kezébe veszi az irányítást. S az nem lesz szép. Én nem akarom megvárni.
A nép nem veszi kezébe az
A nép nem veszi kezébe az irányitást, mert birka. Politikusaink meg bármely csoportnál több kárt tesznek az országnak, pedig elég kevesen vannak. Ha az egy főre eső kártékonyságot nézed, bármelyik übereli Matuska Szilvesztert.
Megj: azért elképeztően sok naplopó, adócsaló tolvaj éli világát kis hazánkban, aki nem roma. És vice verza se...faszé tépem a szám, mindenki azt gondol, amit akar. De ha a romák és nem romák egymás irányába érzett rasszizmusa ördögi körként gerjed, hát lószarse lesz soha az egészből.
És ennek a vitának mi köze a CM-hez?
Számomra az a köze, hogy
Számomra az a köze, hogy idáig példaértékűen türelmes, gondolkodó emberek cigánykérdést kiáltanak. Ezeknek az embereknek a nyílt útkereső gondolkodása vonz a mozgalomban.
Ne gondolja senki, hogy a zsidókat/örményeket/stb nagyobb gyűlölet övezte, mint ami itt elhangzik a cigányokkal kapcsolatban.
Akármennyire is kényelmes, ezen a téren nem szabad álltalánosítani, mégha számosságában is nagyot nem téved az ember, nagyon veszélyes vizekre evez.
Végre két olvasható
Végre két olvasható hozzászólás egy sorban.
Nyilvánvalóan vannak cigány bűnözők, sőt, azok a fajta esetek, amiket ők elkövetnek, bántják legjobban az egyszeri állampolgárt. Mert a cuslágok és hasonszőrűek ténykedése annyira más szférában mozog, hogy az emberek többsége nem érzi, hogy ugyanúgy az ő zsebére is megy a dolog. És jani barátunk még kiskutya a komolyabb versenyzőkhöz képest. Akik között viszont valóban ritka a cigány... Gyaníthatóan ha a vagyon elleni bűncselekmények összértékét néznénk, inkább a "fehérek" nyernének.
Ugyanakkor a megoldás nem a fröcsögés meg idétlenségek hangoztatása (és egyik nepirtásnak a másikkal való hasonlítgatása) lenne, hanem az, amire oly nagyon vágyunk biciklistaként: hogy ha már maguktól nem angyalok az emberek, legalább a rendőrség legyen kedves kissé összekapni magát, és azzal foglalkozni, ami az ő dolga.
na, ezen már én is
na, ezen már én is gondolkoztam, h hiába gyűjtenek többet a politikusok és 1éb más jó helyen lévők, mint az egyszerű tolvajok, betörők, ha 1x nem velük kerülünk közvetlen kapcsolatba, akkor nem ők fájnak nekünk a legjobban.
végül is akik nagyban utaznak, legalább közvetlen testi épségünket és rokonainkét stb., vagyontárgyainkat nem veszélyeztetik.
ha valakivel rossz történik, úgyis a 6ása alatt van 1 darabig. pl elhúz mellettem 1 taxis 10 centivel, 1ből hőbörgök, h hülye taxisok. ha a gyalog ugrott volna ki elém, akkor azt szidnám. ui valahogy meg kell nevezni, és ránézek, ránézés alapján besorolom 1 csooportba, így pl el is tudom mesélni, h mi történt velem, ki bántott. hiszen nincs ráírva a taxira, h kovács pisti vezette, így ŐT nem tudom elküldeni a francba
amúgy jó kérdés, mennyire könnyen lehetne megtalálni a hangot a cigányokkal. odamenni és elmagyarázni neki, h figyelj, a gyereked jövőjéről van szó. ez menne? azt hallottam rádióműsorban, h pl a fogyatékosok többsége cigány, bent az intézetekben. mert megszülik, nem törődnek vele, csak kicsapják az utcára, s ha nem foglalkoznak 1 gyerekkel 3-4 éves koráig semmit, akkor az pótol6atlan (visszamarad szellemileg). később nem tudsz vele mit csinálni. fogyatékosnak hogy magyarázod meg?
nekem nem nagyon volt megrázó tapasztalatom a cigányokkal, de van pár ismerősöm, akinek igen. és 1000 km-ről könnyű kiállni mellettük, meg a jogaikat hangoztatni, de az nem ugyanolyan mint velük, mellettük élni. de ez bármilyen csoportra elmond6ó.
bennük is lehetne hajlandóság.
majd őket is elnyomják. a főiskolás kolléga túl optimistán látja a jövőjüket.
munka nélkül nehezen fog menni
Szerinted _itt_ olyan nagy a
Szerinted _itt_ olyan nagy a gyűlölet a cigánysággal szemben? Beleolvastál már egy origó topikba? Szerintem nem általánosít senki, de mindenkinek vannak negatív tapasztalatai. Nekem is, egyszer ok nélkül lenyomott nekem egy kis seggfej, de persze az idősebb haverjai ott voltak mögötte. Ettől még nem gondolom azt, hogy minden cigány szemétláda, de vak vagy, ha bizonyos közös vonásokat nem tudsz felfedezni ezekben a történetekben.
szentem itt vannak
szentem itt vannak konkrétan rasszista megjegyzések, és egyszerüen n em illik ide. Lehet, hogy az origón többet fröcsognek, a Kurucinfón még többet, nem érdekel, nem járok ilyen oldalakra. Gyakorlatilag csak a CM-re járok, mert itt érzem mindent egybevetve, hogy a normális, gondolkodni képes emberek aránya jó. Ez a téma már rég nem a bicólopásról szól, hanem általános iskolából ismert sztereotíp dumák, és oviból ismert viccek+fröcsögés. Én az elmúlt két évben több száz órát kerékpároztam meg gyalogoltam a nyóc-kilenvc mellékutcáiban, nem csukott szemmel. És gondoltam is sok mindent, bár szentem nem vagyok egy rasszizmus (:-)). Egyszerüen itt folyamatosan valami igazságról beszélnek, ami szentem eleve nincs, pragmatikus megoldásokról semmi-ha az ircsukki jelleggű beszólásokat nem tekintem annak-és tényleg nem ide való téma.
"Ettől még nem gondolom azt, hogy minden cigány szemétláda, de vak vagy, ha bizonyos közös vonásokat nem tudsz felfedezni ezekben a történetekben."
Hidd el, nem vagyok vak. Sem elkötelezettbékaharcos "mindenkiegyenlő"-s. Csak ez a topik simán a ventillációról szól, semmi progresszió nincs benne. És nem bicós téma. Ha lecentiz egy kocsi, írd meg itt, ha bajod van a cigányokkal, ird meg ott, ahol ezt szokás (állítom, hogy közös vonások ide vagy oda, a "cigány" mint csoport, kurva erős absztrakció. Mit gondolsz a szöke gyerköcökröl, akik a sötétebbekkel együtt rohangálnak a nyócban, mezitláb-mocskosan? mit godolsz azokról az egy két generációs értelmiségiekről, akiknek kicsit sötétebb a bőre? Mi szerinted a cigány: genetikai (hehehehe), nyelvi, kultúrális, életmódbeli hasonlóságokon alapuló csoport?) Nem való ide ez a téma, mélyebben meg nem mennék bele. Szerintem érdemes Stephen Jay Gouldot és Kurt Levint olvasgatni a témában. (Mármint általában rasszizmus.) Nem mert az ő véleményük igaz és feltétlenül elfogadandó, csak kicsit gondolkodni.
Ádám
Olvasgattam már Kurt Levint. :) Az is egy nézőpont. Mint ahogy van más nézőpont is. És nem is cigányoztam, vagy ha már a cigányság szót leírni is cigányozás, akkor legyen romaság.
Tudom, engem. Kicsit
Tudom, engem. Kicsit kudarcnak érzem, hogy ennyire nem ment át amit mondani akarok. Nem tudunk vitatkozni (ebben a témában), mert egymás mellé beszélünk.
Redsoil ebben a pillanatban utolsó hozzászólására +1, ezzel magamat csirkézem le.
szentem itt vannak
szentem itt vannak konkrétan rasszista megjegyzések, és egyszerüen n em illik ide. Lehet, hogy az origón többet fröcsognek, a Kurucinfón még többet, nem érdekel, nem járok ilyen oldalakra. Gyakorlatilag csak a CM-re járok, mert itt érzem mindent egybevetve, hogy a normális, gondolkodni képes emberek aránya jó. Ez a téma már rég nem a bicólopásról szól, hanem általános iskolából ismert sztereotíp dumák, és oviból ismert viccek+fröcsögés. Én az elmúlt két évben több száz órát kerékpároztam meg gyalogoltam a nyóc-kilenvc mellékutcáiban, nem csukott szemmel. És gondoltam is sok mindent, bár szentem nem vagyok egy rasszizmus (:-)). Egyszerüen itt folyamatosan valami igazságról beszélnek, ami szentem eleve nincs, pragmatikus megoldásokról semmi-ha az ircsukki jelleggű beszólásokat nem tekintem annak-és tényleg nem ide való téma.
"Ettől még nem gondolom azt, hogy minden cigány szemétláda, de vak vagy, ha bizonyos közös vonásokat nem tudsz felfedezni ezekben a történetekben."
Hidd el, nem vagyok vak. Sem elkötelezettbékaharcos "mindenkiegyenlő"-s. Csak ez a topik simán a ventillációról szól, semmi progresszió nincs benne. És nem bicós téma. Ha lecentiz egy kocsi, írd meg itt, ha bajod van a cigányokkal, ird meg ott, ahol ezt szokás (állítom, hogy közös vonások ide vagy oda, a "cigány" mint csoport, kurva erős absztrakció. Mit gondolsz a szöke gyerköcökröl, akik a sötétebbekkel együtt rohangálnak a nyócban, mezitláb-mocskosan? mit godolsz azokról az egy két generációs értelmiségiekről, akiknek kicsit sötétebb a bőre? Mi szerinted a cigány: genetikai (hehehehe), nyelvi, kultúrális, életmódbeli hasonlóságokon alapuló csoport?) Nem való ide ez a téma, mélyebben meg nem mennék bele. Szerintem érdemes Stephen Jay Gouldot és Kurt Levint olvasgatni a témában. (Mármint általában rasszizmus.) Nem mert az ő véleményük igaz és feltétlenül elfogadandó, csak kicsit gondolkodni.
Ádám
+1, hogy teljesen ok nélkül ütöttek megy gyerekkorban (persze a nagyobbak pár lépésre). Amúgy az ilyet bizonyításképp csinálják.
+1, hogy nem minden cigány/roma/brazil/svéd ilyen
De leszarom, ahol én nőttem fel (1 háztömbnyire azoktól, vidéken, belvárosban) ott nem volt megengedett verekedni. Ha kellett, kellett. Egy ilyen elég volt az előítélethez.
A roma szülők, miért nem büntették meg a gyerek egy ilyen után. A kultúra része a temperamentum, meg a beilleszkedéshez kell?
Akkor nekem meg az előítélet az. Ami engem igazol.
-
Zsurmi
Inkább örüljetek neki,
Inkább örüljetek neki, hogy nem egy kannibál népcsoportot kell beilleszteni a társadalmunkba! Az milyen lenne már, ha a sötét kihalt utcákon falatoznák a magyarokat, és emiatt nem lehetne előítéleteket hangoztatni, mert ez "a kultúrájuk része" :D
Zsoltee
Tokeltes az analogia.
Tokeltes az analogia. Annyira, hogy nem is all messze a valosagtol.
Tokeltes az analogia.
Tokeltes az analogia. Annyira, hogy nem is all messze a valosagtol.
"Magyar parlament
"Magyar parlament folyosoján két képviselö beszélget ugy 2036 táján:
-Há te Gázsi! Mit csináljunk ezzel a Mágyár kisebbségek helyzetével?Há?"
"Hogy is van ez
"Hogy is van ez Romák?"-diplomás roma levele
A "Hogy is van ez Romák?" című topicban (origo) (??) van állítólag egy
cigány honlapból idézett 'szösszenet', amit egy diplomás roma írt.
......."Én roma vagyok.
Foiskolára járok.
A következo a véleményem.
Hiába lázadnak egyesek a cigányokkal kapcsolatban.
Már késo !
Hosszú évtizedek alatt kiközösítettek bennünket ebben az országban. Ma
már nem akarunk magyarok lenni. Volt ido amikor még azzá szerettünk
volna lenni. Ma már romák akarunk lenni, a saját hazánkban, itt. Mint
látható mi sokkal gyorsabban fejlodünk mint a magyarok. Lassan
megteremtjük a magunk értelmiségét, és a magunk nyelvét beszéljük. Ebben
az országban. Egyre többen vagyunk és egyre többen leszünk.
Hosszú távon mi nyerjük meg a versenyt
Néhány évtized, és mi leszünk a többség. Nem fenyegetozni akarok ezzel,
csak megállapítom mint tényt. Eleinte még egymás mellett fogunk élni mi
cigányok és magyarok. Lassan érvényt fogunk szerezni annak, hogy a
cigány nyelvet is elfogadják hivatalos nyelvnek. Mi nagy család vagyunk,
és nagyon nagy a közösségi szellem, az együvé tartozás érzése. Nagy a
gyermekáldás. A magyarokról ez nem mondható el. Világos hogy mi fog
történni.
Lassan,és biztosan mindinkább miénk, romáké lesz ez az ország. Mi,
vigyázunk majd a magyar kissebbségre. Adunk nekik munkát a saját
országunkban.
Európa, és a világ olyan követelményeket támaszt ahhoz,hogy magyarország
bekerülhessen európába, amelyek megteremitik a feltételeket hozzá, hogy
mindez így legyen.
Annyi nép eltunt már a történelem során amikor az adott kor domináns
hatalmai ebben érdekeltek voltak. A magyarokat sem fogja megsiratni
senki. Miképpen a magyarok semsiratták meg a besenyoket annak idején.
Ez a vita ezen a topicon ebben az értelemben tehát már értelmetlen.
Nem csak a jelen, de már jövo is determinált ebben az irányban. béke
veletek"...
Egy személyes megjegyzés:
És még azt mondják, hogy a MAGYAROK a RASSZISTÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én meg azt üzenném ennek a diplomás romának (ha egyátalán ő írta, mert
elég kevesen vannak ám), hogy eljön még az az idő, mikor a romák és a
magyarok egymást gyilkolják. Hála neki, a kedves levélírónak! EZT
AKAROD? Ha ez a levél körbejárja az országot, nem tudom, mi lesz itt. Ha
mindenki úgy reagál rá mint én. Ugyanis hihetetlenül felháborított.
Rengeteg támogatást kaptok, DE MINEK? Szülitek a rengeteg gyereket
rakásra, aztán magukra hagyjátok, bűnözők lesznek, és műveletlenek. EZ A
NAGY CSALÁDSZERETET???? Szerencsétlen magyar meg nem mer két gyereknél
többet vállalni, mert nem bír többet TISZTESSÉGESEN FELNEVELNI! És ők
lesznek a jövő nemzedéke. Kérdem én, ha nem marad az országban dolgozó
magyar ember, ki fog titeket eltartani cigányok??? Ki osztja majd a
segélyt, ha nem lesz miből, mert nem lesz ember, aki dolgozzon? Dehát
majd kitalálnak valami okosat a diplomás cigányok. Majd segít az UNIÓ...
És még valami: Igen, tűnnek el népek. Ez mindig így volt és így is lesz.
De mi már több mint 1000 éve létezünk, Isten segítségével. A magyar nép
nem fog eltűnni. Túléltük a besenyőket. Túléltük a tatárokat Túléltük a
törököket. Túléltük a Habsburgokat. Túléltünk két világháborút,
Trianont, a szocializmust. A cigányokat is TÚL FOGJUK ÉLNI. Honnan tudom
ezt ilyen biztosan? Tudom.
MERT ISTEN VELÜNK VAN! NEM hagyott el minket, bár sokan ezt mondják.
Hamarosan történni fog valami, ami megváltoztatja a kedves diplomás roma
által felvázolt jövőt. Nem háborúra gondolok. Dehogy. Egyszerűen csak
Isten megsegít valahogy. Mint mindig, a történelem során. A diplomás
romának sok sikert kívánok a tanulmányaihoz, amit a magyar állam
finanszíroz neki. És kérem, hogy gondolkozzon el magán, amíg nem késő.
Senkinek nem lenne jó, ha háború lenne. Az intelligens emberek nem
népírtással oldják meg a gondokat. Ugye?
13:14 | primeminister
Megdöbbentő!?! - ingyen lakás romáknak
Megdöbbentő!?!
Újabb 400 roma döntött úgy, hogy ha nem kap a miniszterelnöktől ÚJ
LAKÁST akkor elhagyja Magyarországot.
Kérdés: Te kapsz új lakást a miniszterelnöktől??
Pedig te dolgozol, ebből kifolyólag jövedelmed közel felét odaadod az
államnak. És kapsz valamit érte?
Igen:
- Gyönyörű tűzijátékot(aminek köszönhetően leég a fél város,és mehetsz a szemészetre)
- Autópályát amiért fizethetsz (Önöknek építjük az Ön pénzéből)
- Csodálatos lakáshiteleket (ahol csak 25% a hitel, és ha minimum 400 000 Ft a havi jövedelmed, van is esélyed egy lakásra)
- És nem utolsó sorban kapsz érte szép, új autókban közlekedő politikusokat, köztisztviselőket, akiket semmi nem érdekel saját magukon kívül.
Tehát ha lehet ne dolgozz !
- Így előbb utóbb lesz szép Mercedes-ed !
- Lesznek több kilós arany nyakláncaid !
- Kapsz segélyt, még ha Mercedes-szel is mész érte !
- Kapsz ingyen jogosítványt ! (láttatok már romát vezetni tanulni ??? )
- Szerepelhetsz jobbnál jobb műsorokban hogy neked milyen kurva szar az életed.
És ami a legfontosabb kimehetsz Franciaországba, mert ugye te olyan rohadtul üldöztetve érzed magad.
De sajnos az már Európa és nem biztos hogy ott is megúszod munka nélkül! Ugye mennyivel jobb nekünk!
Mi elvihetjük gyermekeinket a mi pénzünkből készült fizetős autópályán a mi pénzünkből épülő nemzeti színházhoz.
Mennyivel jobb ez mint nekik! Hiszen mi jó van abban, ha kapsz lakást, van autód, és mindezért még csak dolgoznod sem kell!
Ugye nem!!!!!!
Persze hogy nem !
Kérem tehát hogy senki ne próbálja meg ezeket az embereket lebeszélni a távozásról.
Hadd menjenek! Fogynak. És talán így a pénzedből nem lesz metálzöld mercedes, arany nyaklánc.
Talán egyszer hozzájutsz egy saját lakáshoz.
Talán egyszer az életben elmehetsz úgy egy hosszabb útra hogy nem kell félhavi fizetésedet autópályadíjra költened.
Pedig te dolgozol, ebből
Pedig te dolgozol, ebből kifolyólag jövedelmed közel felét odaadod az
államnak.
Jóval többet, mint a felét.
Ha a járulékokat is
Ha a járulékokat is figyelembe vesszük, akkor kb. 70%-át.
Zsoltee
Ezt a levelet már vagy 3-4
Ezt a levelet már vagy 3-4 éve olvastam. Elég polgárháború-szagú.
Az elöbbi szöszenetet pár
Az elöbbi szöszenetet pár éve kaptam mailban.Az itt felmerült beszélgetés idézte fel bennem és ezért kerestem utána. Az eredeti szöveg itt olvasható:
http://primeminister.freeblog.hu/archives/2006/04/
Nagyon eltértünk a
Nagyon eltértünk a témától.
Nem érdekel ki milyen szinű, zongorázni lehet a különbséget az általános iskolás roma osztálytársam meg azok közt a roma hülyegyerekek közt akiket ő küldött el, mikor a suli elött akartak velem "üzletelni".
Részemről ezzel lezárva.
Én csak attól félek ,ha
Én csak attól félek ,ha elterjed, hogy mekkora hasznot lehet hajtani a bringalopással, (napi mondjuk 10 bringa, mindegyiket 10000-ért továbbadva) akkor olyan bringalopási kor veszi kezdetét, ami a cm eredményeit is veszélyezteti.
Nem beszélve arról, hogy gyanítom, 5 év múlva már talán a rendőrség is bánni fogja, hogy nem csapott le időben...
Cigányok: Ha mindegyik normálisan lenne felnevelve, és oktatva, nyilván nem gyártanának 10 gyereket családonként. akiknek a nevelésére persze nincs elég pénzük.
Volt ugye régebben egy olyan törvény, hogy csak akkor kaphatták meg a családi pótlékot, ha a gyerek megjelent az iskolában. Ez el lett törölve 2002 után.
Miért törölték el ezt a
Miért törölték el ezt a törvényt? Elég reális elvárás volna pedig...
Zsoltee
Bizony ez nagyon szomorú!:(
Bizony ez nagyon szomorú!:( A cigányok többsége dolgozni persze nem akarna(azért vannak kivételek),de a segélyt azt kérik.20 éves koruk előtt szülnek vagy 6 gyereket.Ahelyett,hogy tanulnának!Gondolom nem kell mondanom,hogy melyik pártnak köszönhetjük,hogy eltörölték ezt a törvényt...
a cigányok többsége olyan
a cigányok többsége olyan régióban lakik, ahol az elmúlt 40 évben nehézipari központ volt: Ózd, Pécs vagyis ahol ma a legnagyobb a munkanélküliség.
a múlt században a magyar családokban is sok gyerek volt. nem hiszem, h bárki rossz szemmel nézné emiatt a dédnagyszüleink generációját.
az iskolai szegregáció tilalmáról csak 2003-ban született törvény, sok idő, amíg végbemegy a szemléletváltás. addig az oktatás inkább létrehozza, mint csökkenti a szegénységet. http://nol.hu/cikk/482045/
pártpolitika nincs a cm-en.
Nem csak a cigányokra
Nem csak a cigányokra (akkor sem szalonképtelen a szó), hanem úgy általában bármely magyarra vonatkozóan: ha nincs munka, el kell menni oda ahol van és el kell végezni azt ami van. Nem várni a segélyt és hogy lesz valami. Vagy azt sem.
Lehet előnyhöz jutni, ha az ember (vagy legalább a gyereke) tanul. Előnyhöz.
Szomorú, nem szomorú, ha el kell hagyni a szülőföldet.Lehet dönteni szülőföld és segély (amíg van), vagy megélhetés között.
-
Zsurmi
juhé akkor most a cigányok
juhé akkor most a cigányok lesz a téma egy ideig?
------------------------------
http://huszonnyolc.freeblog.hu
Ez olyan téma, ahol
Ez olyan téma, ahol garantált a 200 fölötti komment pár napon belül. Nem kell elolvasni a kommentet, csak a nevet, hogy mi lesz alatta, azt már ez alapján úgy is tudod. Bizonyos gombok megnyomása esetén a legtöbb ember sima stimulus-response automata. Sajna néha magamon is észreveszem. Amúgy a téma egy biciklilopástól indult, de jelenleg már az etnográfia, szociológia, csoportlélektan és genetika legmélyebb bugyraiban jár. Állítólag a vita sokkal szelidebb, mint más oldalakon a hasonló témájú topikok, ami részben örvendetes, másrészt ettől még kurvára nem idevaló. Persze szét lehetne OFF-olni, de az erőszakos gesztus, és nem oldja meg az alapvető gondot, miszerint a témának semmi keresnivalója a CM-en, csak olyan nagy az előfeszitetsége, hogy bárhol felbukkan, azonnal kialakul a gyöngytyúk-takony effektus... és ez belső igényből kéne fakadjon, hogy az emberek ilyet ide nem tesznek (ebédlőben eszünk, vécécn szarunk, nem fordítva). Persze ez csak szerény magánvéleményem, tegyen hát mindenki amit akar...
Ádám
Úristen rasszisták mindenhol!!! Vigyázzatok, mert a magyarok 90%-a rasszista neonáci antiszemita!!! Mindenki gyanakodjon a szomszédjára, mert ha fehér bőrű nagy valószínűséggel Fajgyülőlő! Ne bizz meg senkiben, gyanakodj mindenkire! NA EZT sugallja a mai média. A hírekbe, ha ki merik mondani, hogy két cigyán család megkéselte egymást, akkor az egy rasszista hír. Így csak két családról van szó... Egy cimborámék utcájában összeverekedett két cigány család, az egyiket megkéselték, és nem hazudok mentőhelikopter vitte el... cimborám már hozta az ásót, erre megjelent az égi madár. Tb-je persze nemhiszem, hogy volt... ha egy embert késelnek meg, kétlem, hogy helikopter jönne érte...
Részemről ennyi a cigánykérdés :)
A bringalopások 90%-a is biztos hogy az orkok számlájára írható.
-----------------------
1%
bocs csajok, de a szőke
bocs csajok, de a szőke nők tényleg butábbak. nem értem mit kell ezen kiakadni?!
Megvan bocsátva, főleg ha
Megvan bocsátva, főleg ha néhány idevágó tanulmánnyal igazolni is tudod az állításaidat, vagy esetleg te végeztél nagyszámú mintán vizsgálatot? Még nem hallottam arról, hogy kutatások folytak volna a hajszín és az észbeli képességek összefüggéseiről, kifejezetten a női nemre vonatkozóan, de persze, ettől még létezhet. Kíváncsian várom a linkeket. Viszont arról vannak adatok, hogy a börtönökben a bentlakók bizonyos szempontból vizsgálva hogyan oszlanak meg...
Az afro-amerikaiak és a
Az afro-amerikaiak és a mexikóiak a teljes népességen belüli arányukhoz képest magasan felülreprezentáltak az Egyesült Államok börtöneiben. Körükben a szegénység mértéke jellemzően sokkal magasabb, mint a nemspanyol fehérek között. Feltéve, hogy a bűnözés nem az afro-amerikai és a mexikói kultúrából ered, a felülreprezentáltság oka szociológiai értelemben a szegénység és az igazságszolgáltatás faji-etnikai alapon megkülönböztető működése.
Elfogadod ezt vagy keressek statisztikát?
Csak egy analógia még: aki
Csak egy analógia még: aki így kikel az előítéletek ellen, az legközelebb bekötött szemmel menjen bele egy olyan kereszeződésbe bicajjal, ahol neki van elsőbbsége. :) Nem igaz már, miért kell a társadalom egy csoportjáról azt feltételezni, hogy bunkó, nem ad elsőbbséget, sőt potenciális gyilkos?? Amikor csak kis része az. Mégis általában elővigyázatosak vagyunk velük, mert egyébként az életünk, vagy a bicajunk bánhatja.
Az előítéleteket ilyen szinten alkalmazzuk nap mint nap, de ha egy másik csoportról van szó, amely tagjai ugyanolyan mértékben lehetnek károsak nekünk, vagy a biciklinknek, azt már leírni se szabad, mert aki ezt teszi, az náci.
Kevesebb előítélet a
Kevesebb előítélet a fejekben --> kevesebb pénztárca a zsebekben.
Vagy amíg tartott a BKV sztrájk, addig ellopták a ráckevei hév vonalán egy szakaszról a felsővezetéket, de ez csak mellékes, nem is tudom hogy jön ide.
hogy benézel egy
hogy benézel egy kereszteződésbe, meg hogy nem vesznek fel vkit egy állásba vagy egy iskolába mert cigány, elég nagy különbség.
meg hogy arról szól az eszmecsere, h a tolvaj cigány volt. képzeld el a híres gazdasági bűncselekményekről szóló újságcikkek szövegében a következő mondatot: "az elkövetők mindannyian fehérek."
Tőlem odaírhatnák, nem
Tőlem odaírhatnák, nem sértödnék meg, pedig én is fehér vagyok. Ugyanakkor mint ahogy a fehér sincs feltűntetve, nincs az se, ha valaki nem az. Legalábbis szerintem nem hemzseg a média a cigány/néger/ferdeszemű megjelölésektől sem.
Nekem igazából tök mindegy. Volt már, hogy beszóltak, hogy hülye magyar. Volt már, hogy meg is ütöttek. Én nem tettem egyiket sem más bőrszínűvel (ja, de, bocs, a múltkor egy szabihídon izomból tekerő, és nem egy embert félreugrásra késztető afróafrikain taszajtottam egyet, hogy legalább az előttem menő barátnőmnek ne menjen neki, ha már nekem sikerült. Meakulpa, rasszista vagyok).
Sztem itt a fórumon kevés ember van, aki munkaadóként, vagy iskolaigazgatóként azt kell, h latolgassa, hogy kit vegyen fel.
+1
+1
sajnálom, ha megütöttek
sajnálom, ha megütöttek amiatt mert fehér vagy.
pl. a magyarnemzetre ráférne valamivel több empíria és jelentősen kevesebb cigányfóbia.
más szintű előítélet, h az autósokra vigyázni kell, meg hogy a romák nem akarnak dolgozni, meg nem tanulnak rendesen. ezek itt elhangzottak párszor.
A magyarság miatt csak
A magyarság miatt csak beszóltak, a megütés másik sztori. :D Egyikre se volt alap (vagyis de, mert magyar is vagyok, de nem kötekedtem előtte, senkihez hozzá se szóltam).
Szerintem magyarnemzetezni-népszabadságozni már majdnem olyan, mint pártokat emlegetni. Ezért nem olvasom egyiket sem.
Előítéleteket meg milyen már diszkriminálni? :DD Én utálom mindet, ami destruktív, azt is, amikor egy biciklis mutogat rám, mikor vezetek, pedig ő a szabálytalan, csak gondolom én meg bunkó autós vagyok számára, vagy azt is, mikor az autós rámhúzza a kormányt, mert előtte biztos látott már piroson átmenő biciklist. A közlekedés is lehet ugyanolyan véresen komoly az embernek, mint egy rablás, ahol a rajtakapott tolvaj kerekedhet felül, (pont mert ő számít rá, hogy rajtakaphatják, ezért jobban fel is készül a lehetőségekre). Egyszóval az előítéletek lehetnek károsak, de roppant hasznosak is.
én sem olvasok
én sem olvasok magyarnemzetet, csak kérdezted, hogy a médiában közül hol gyakori a rasszizmus. hát például.
az autósokkal kapcsolatos tapasztalat beépíthető a bringázásba azzal, hogy az ember körülnéz.
ha a cigányokkal kapcsolatos tapasztalat arra vezet, hogy a gyerekeket nem veszik fel a középiskolába, az arcokat meg állásba, az több mint óvatosság. egyébként törvény is tiltja.
Én szeretném, ha nem
Én szeretném, ha nem lennél rasszista és a Hős/Illatos/Szigony utcában leraknád a bicajod lakatolás nélkül.
Esetleg az autót benne
Esetleg az autót benne hagyott GPS-szel, laptoppal... :)
De egyébként úgyis az lesz erre a válasz, hogy arrafele nem is cigányok lopnak. Vagy ha igen, akkor az semmit nem jelent, hisz máshol meg nem cigányok lopnak, így tök kiegyenlített a statisztika.
ezeket most tényleg a
ezeket most tényleg a criticalmasson olvasom? biztos jó ötlet itt kifejteni roppant szimpatikus nézeteiteket?
Szerintem egész jól megy a
Szerintem egész jól megy a társalgás, tehát a téma itt érdekfeszítőnek mondható (nem úgy, mint a Radiohead). Ez a lényeg, hogy megvitassunk dolgokat, nem?
nézd, én az ilyenekért
nézd, én az ilyenekért látogatom a criticalmass-t, és nem a gyűlölködésért. a jól menő társalgásotokkal megsérthettek egy csomó embert, főleg egy olyan közösségben, aminek pont az az alapja, hogy bárkit befogad mindentől függetlenül.
Sztem PONT ez a közösség
Sztem PONT ez a közösség nem fog befogadni egy biciklitolvajt, vagy akármilyen bűnözőt, akikről ez a vita indult. Gyanítom, hogy itt senki nem közösítene ki egy roma származású kerékpárost sem, csak azért, mert roma. Más kérdés, hogy én nem láttam még egyet sem CM-en. Miért vajon? Komolyan nem tudom.
pedig mennyi bicit meg
pedig mennyi bicit meg lehetne ott fújni.
.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!
http://szabogyorgyi.blogspot.com/
+1 ----------------------- 1%
+1
-----------------------
1%
jaj ne ferdíts, nyilván
jaj ne ferdíts, nyilván nem a biciklitolvajokat védem. de azért a kommentek között elhangzott egy-két dolog ami nagyon nem pc.
nem tudom hogy volt-e cigány a cm-n, Te biztos csekkoltad mint a 80e felvonulót.
Nem tudom, minek
Nem tudom, minek köszönhető a gúnyos hangnemed, de valóban nem láttam, pedig a legutóbbin mentem 2 kört is. Bár nem erre volt kiélezve a nézelődésem, de akkor is láttam pár embert. És lehet, hogy nem a mostani volt az első CM-em sem. Egyszerűen nem képviseltetik magukat ebben a rétegben. Amikor pedig azt mondtad, "bárkit", akkor abban benne volt bárki. Ebben a topikban a hsz-ek többsége a bűnözők ellen szól (amiből ilyen, vagy olyan arányú lehet a roma, döntsd el te), és nem a roma származású emberek ellen.
Csak ne erőltesse senki a
Csak ne erőltesse senki a politikai korrektséget, hagyjuk meg a "hülyeamerikaiaknak" (ami nem egyenlő minden amerikaival).
Szenvedjenek tőle ők. Mi inkább beszéljük meg!
-
Zsurmi
ja bocs, nem tudtam, akkor
ja bocs, nem tudtam, akkor nincs miről beszélnünk.
irjad át a blogbejegyzée
irjad át a blogbejegyzée cimét, rasszista e vagy ?
:D
.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!
http://szabogyorgyi.blogspot.com/
2x
2x
Hú, de sok hozzászólás
Hú, de sok hozzászólás lett! :) Azt, hogy emberünk és nője cigány, azért bátorkodtam megjegyezni, hogy segítsen a jövőbeli biciklitlenítendőknek az azonosításukban. Nem vagyok ugyanis hajlandó a rendőrségi jelentésekhez hasonlóan "kreol bőrű" meg "fekete hajú" kitételekkel élni.
az ok. ez a gáz: "Rendőrt
az ok.
ez a gáz: "Rendőrt nem hívtam, mert cigányról van szó, ki tudja, mit lépett volna, meg hány haverja volt még a környéken."
É smegint a nagy
É smegint a nagy melldöngető biciklista társadalom... ...bokáján csorog le a hígfos.
lószar. bocsi gyerekek, ez tényleg lószar volt amit itt toltok. amikor az autós rádhúzza a kormányt akkor sírsz mint a fürdős kurva, hogy jujj a bunkó autós (hisz ő csak EGY biciklistát látott, meg lehet múltkor meghúzta valaki a kocsiját és most vesz revansot) meg hogy nem minden biciklista egyforma.. köpet. komolyan. de jó zaftosan cigányozni, meg lesajnálva eljátszani, hogy mi segítenénk nekik, de hát csak ellopják a kezünket.. meg ez a "nem vagyok rasszista, de a cigányok így-úgy.."
komolyan. nézetek már magatokra. ne magatokba, magatokra. itt toljátoka felvilágosult városi polgárt meg hogy nemes célért küzdötök, élhetőbb város, meg hogy vigyázzon az erősebb a gyengébbre, aztán amikor fordul a helyzet, akkor már fröcsögve, teli pofával mehet a rasszizmus. bocsika, de ezért kapjátok be.
volt hogy egy cigany lopott. minden cigany lop?
seggfej volt az autos. minden autos seggfej?
kocsog volt a biciklista (vilagitas nelkul a pirosban, he?) minden biciklista kocsog?
altalanositani egy gecire konnyu allaspont, struccpolitika es demagog konzumalas. az hogy ekozben meg a vilagmegvalto jofiucskak dicsfenyeben is akartok sutkerezni, az csak gratisz takony az arcokon.
a rasszizmus legnagyobb gondja az, hogy nem tud objektiv lenni, mivel mar egy eleve adott allaspontbol indit, es az esetek 99%-ban nem is erdemi megoldas, a problema valos gyokeret akarja megszuntetni, hanem a hangadok szemelyes celjait megvalositani.
igen, engem is vertek meg ciganyok kamaszkent a diszkoban, nyultak mar le tolem mobiltelefont, es konkretan meg pont ma is volt konfliktus veluk (latni ahogy egy bekoltozo csalad hogyan alakitja at a 4 hazttomb es kornyeken eddig kialakult kis eletet. amikor nem hagyhatsz az udvaron mozdithatot mert masnapra mar nem lesz ott, meg amikor bejonnek a boltodba, es kovalyogva vegigfogdosnak mindent, es TUDOD hogy sanszos hogy valami lesz..) de bazz, senki sem igerte hogy ez egy KONNYU HELYZET!!! errol (is) mehet a tarsadalmi parbeszed, a megoldast meg KELL talalni, ha tetszik ha nem. Vagy akkor minek ez a kis szalonciganyozas, hirdessunk egybol genocidiumot, irtsuk ki mindet, jobb otletet eddig amugy sem lattam itt felmerulni (ezt sem ugyan, de ha gyakorlatiasak akarunk lenni..)
Ez egy baszott nagy falat, rohadt kemeny dio, es minden felre szukseg lenne. csak akkor tyuk vagy tojas, chicken-run, fogolydilemma.
egesz europa recseg baszki az alatt, hogy kulonbozo kulturak hogyan tudnak egyutt egymassal bekeben elni, ez nem egy iylen magyar sajatossag (valahogy mintha mindig a karpatokon belol tortennenek a kozmikus esemenyek..) Ertekrendek talalkoznak, es ugy recsegnek mint az egymasba csuszo kontinensek. van ahol a ferfiva valas bizonyiteka az agresszio, es a vitaban a hangosabbnak van igaza, es ami nincs lelakatolva az elviheto. ERTEKRENDEK. kulonbozosegek.
es akkor nalunk meg nem is tortennek becsuletgyilkossagok, gyerekkatonak, ongyilkos merenyletek (na, kepzeljuk el, ha felszall a roma gyerek a combinora es lehetne ra gondolni, hogy akkor o most felrobbantja-e magat.. na, folytassam meg? klasszul lehet polarizalni.)
az olyan dumakkal meg hogy "akkor tanuljanak tovabb, kepezzek magukat"... jah, "ha nincs penzuk kenyerre, miert nem esznek kalacsot?"
ez kurva komplex dolog, minthogy 3 szaftos bulvar mondatban el lehessen intezni, az eloiteletek csak a gondolkodas es alkalmazkodas nyugje alol tudnak felmenteni, a valosag alol nem.
es ebben a jatekban mindannyian reszt veszunk, ha akarjuk, ha nem.
nem pusztan a masik felre varni, tole varni el barmit es akarmit. bizalombol.
ugyhogy kedves melldongeto rasszista.. oh, bocsanat, csak tapasztalt es objektiv biciklistak: ebben a kerdesben is lehet nyitottnak, konstruktivnak, es aldozatvallalonak lenni.
mar, ha akartok.
hígfos...lószar...lószar..
hígfos...lószar...lószar...kurva...köpet...kapjátok be...gecire takony...bazz...baszott...rohadt...baszki...kurva
sajnálom ha csak ennyi
sajnálom ha csak ennyi jutott el... de ha ez igy teged megnyugtat, es ettol konnyebb..
hiaba, hiszen minden szemuveges keksisakos zoldmezes biciklista ILYEN, nem is lehet mas.
ILYEN Könnyen lehet, hogy
ILYEN
Könnyen lehet, hogy igazad van. De MILYEN?
Egyébként még az a szerencse, hogy nem vagyok szemüveges. :)
hat most esett le: a
hat most esett le: a felsorolt szavak szamodra "csunya" szavak. Ciganyozni viszont nem az.
Ez így csak rágalmazás.
Ez így csak rágalmazás. Kérlek idézz, hogy szerinted mi volt itt csúnya, gonosz, rasszista cigányozás.
(Egyébként csak azért írtam, amit írtam, mert kíváncsi voltam, hogy reagálsz rá. Bevallom őszintén, hogy titkon reménykedtem egy "hoppá, elnézést, igyekszem a jövőben kevésbé trágár módon kifejezni magam" vagy hasonló válaszban.)
leszarom hogy milyen
leszarom hogy milyen köcsög és fos-szar módon próbálja bármilyen elbaszott módon igazolni a pitiáner kis szalonrasszizmusát akármilyen nem-szemüveges arc.
jó volt így?
cigány-cigány-cigány.
bicikliscigány.
bicikliszsidó.
biciklismagyar.
biciklisakárki.
/ha zavar a trágárság, akkor írjál levelet az ORTT-nek hogy büntessen meg valakit/
Kedves gaze! Úgy látom az
Kedves gaze!
Úgy látom az idézet lemaradt, úgyhogy azt továbbra is várom.
Te bekattantál...
Te bekattantál... :D
Zsoltee
ok most már biztos vagyok
ok most már biztos vagyok benne hogy nem olvasod el a bejegyzéseket. vagy csak kötekedni akarsz, vagy khm vak.
Szerintem félreértesz. Én
Szerintem félreértesz. Én a saját hozzászólásaim közül kértem az idézést, amit mostanáig nem kaptam meg, pedig biztos, hogy olvasta az illető. Úgyhogy ez szerintem rágalmazás volt. Egyébként nem vagyok vak(egyébként ez valami sértés akar lenni? Egy vak nem olvas fórumot szerinted? Kissé téves elképzeléseid vannak a vakokról!), továbbá kötekedni sem akarok.
Az, hogy mások meg mit írtak ide, azt talán nem rajtam kéne számon kérni.
azt kérdezted, h mi volt
azt kérdezted, h mi volt itt rasszista.
durva, de helyes reakció,
durva, de helyes reakció, persze gondolom Te nem látsz át a felszínen
Ha már hasonlítgatunk: mi
Ha már hasonlítgatunk: mi már évek óta dolgozunk azon, hogy komolyan vegyen minket a politika. Ha kell, megfogjuk az ecsetet, a metszőollót, s dolgozunk is a céljainkért.
Nagyon lassan, de van valami látszata.
Elismerjük, hogy sok a piroson áthajtó kerékpáros, hogy rengetegen tapló módon száguldoznak a gyalogosok között a járdán, s azt is mondjuk mindig, hogy nem a közlekedési eszköz tesz valakit tahóvá.
BESZÉLÜNK RÓLA! Mert akkor, ha elkennénk az ilyen eseteket, esetleg simán tagadnánk a létezését, az nem szűnne meg létezni. Hiába állna ki László János a nyilvánosság elé, s mondaná, hogy járdán hajtó kerékpáros márpedig nincs, s hát bezzeg gyakran a robogósok is erre vetemednek, mindenki kiröhögné, hiszen nap mint nap látjuk az ellenkezőjét.
S igen, ahogy vannak tipikus kerékpáros és autós szabálytalanságok, esetenként átfedéssel, igenis vannak tipikus bűnelkövetési módok is, amik egyes csoportokra jellemzőek. Azért nem írtam népcsoportot, mert pl. ismert fogalom a "fehérgalléros bűnözés", ami szintén jól körülhatárolható, s mindenki tudja mit takar.
Ahogy mi beszélünk és teszünk a saját ügyünkért, célunkért, ugyanúgy megteheti ezt bárki a sajátjáért.
Éhségsztrájkolt már valaki munkáért a Parlament előtt?
Mit tesznek a felelős (roma) politikusok?
Van bármilyen koncepció, vagy csak legyen befutó hely a listán 2010-ben is?
Ma a cigányokat a saját politikusaik árulják el, s fosztják meg tőlük a normálisabb jövő lehetőségét.
Az állam meg nem kapar, inkább időhúzásra játszik, hiszen többszázezer szavazat a tét, ennyi eldönti a választás kimenetelét.
Pedig már a tegnap is késő lett volna cselekedni.
Beszélni kell róla, hogy ne lehessen időhúzásra játszani, mert ha a szőnyeg alá söpörjük a problémát, akkor mindannyian ráb@szunk, bármilyen színű is a bőrünk. Az jól látszik, hogy rengeteg embernek elfogyott a türelme.
Szeretném, ha MINDANNYIUNK helyzete jobb lenne.
A hozzászólásod eleje egyébként öngól:
a nagy melldöngető biciklista társadalom
Azt hitted, ugyanarról a gyártósorról jött le mindenki, ugyanúgy programozva?
amikor az autós rádhúzza a kormányt akkor sírsz mint a fürdős kurva, hogy jujj a bunkó autós
He? Miért, ebben az esetben nem bunkó? De az. Ő egyszemélyben.
írok még neked erről
írok még neked erről hosszabban is, de addig is:
beszéljünk róla? igen? abból az alapállásból, hogy MINDEN cigány lop? a cigány biztosan csak lophat?
igen felvilágosult.
a roma népcsoport nem tesz semmit hogy jobb legyen neki ugye?
"Ahogy mi beszélünk és teszünk a saját ügyünkért, célunkért, ugyanúgy megteheti ezt bárki a sajátjáért."
mintha mondjuk egy nyírségi putriból ugyan olyan lenne lobbizni... amikor pl a biciklisták sírámai is kb láthatóan magasról vannak kakálva.. objektív vagy.
feltételezem, neked is a sövénnynyírás volt életed legnagyobb gondja, ugye? remélem az volt.. éhezés, kilátástalanság, mindenhol alapfelállás, hogy te lopni fogsz... meg gondolom a bicaj amin gurulsz, abból is kb fél évi szoc segéllyel egyenértékű. szóval amiről beszélsz az enyhén szóval tré dolog, mintha egyenlőek lennének a feltételek. persze könnyebb erre így gondolni ("az ő hibájuk"). Jah. hülye afrikai éhezők. egyenek ha éhesek. jahh, nincs? hát akkor "tegyenek az ügyükért!".
Sorry, ez egy kispolgári kényelmi egzisztencia véleménye.
az állam azt teszi amit a szavazói akarnak.
ha számukra elfogadható hogy bűnbaknak kialtsanak ki egy nepcsoportot, akkor ezt fogja tenni.
És láthatóan van rá igény.........................
A bicikliseknél minden vezető totál fasza metal gyerek? miota is vannak "vezetoink"? bocs, de bazira kettos merce amit alkalmazol.
"Van bármilyen koncepció, vagy csak legyen befutó hely a listán 2010-ben is?"
ha utánaolvastál volna ezeknek, akkor ilyen hulyeseget nem kerdeznel. demagog.
Az öngól kifejezést Kükü remekül szokta használni.
De te remekül megmutattad mit is jelent ez:
"Azt hitted, ugyanarról a gyártósorról jött le mindenki, ugyanúgy programozva?"
Miért, ez a cigányokra nem lehet igaz?
es tudod, azert poccenek rohadtul a nobrainewr rasszizmusra, mert mindenkire lehet talalni egy cimket amiert lehet(ne) gyulni, es bebizonyitani, hogy sajat maganak koszonheti.
esetleg ha megegyszer levagsz egy rohadt bozotot es videora is veszed, akkor a Bozoto Bringautkommando neveben a tokodet vagjuk le legkozelebb. Teccik erteni?
mindenkinek jut cimke.
de epp ezert vagyunk elvileg a szabadsag es demokracia kurva nagy letetemenyesei, hog yilyen hulyesegeket ne tudjunk komolyan gondolni.
Eddig te vagy a
Eddig te vagy a legoffenzívabb ebben a topikban. Mondta itt valaki, hogy minden cigány bűnöző?
mondta eddig ebben a
mondta eddig ebben a topicban - csavaron kívül - ebben a topicban bárki hogy nem minden cigány bűnöző? hogy nem minden biciklitolvaj cigány? (vagy az hogy nem lett KIMONDVA, csak deklarálva, hogy "anyukám falujában senkit sem ismerek (mintha mindenkit lehetne ismerni) aki cigány, az nem segélyből élt" az nem számít annak? vagy most előveszitek a jogász srácot aki majd talán tudja honnan lehet valamit becopyzni? szófosás ez, semmi forradalom. póz, és önámítás. vagy azt hiszitek a pampogástól meg a pályázati pénzekből épült bicikli sávokban majd nem üt el az autó?)
és tényleg ne próbáljunk már a demokrácia meg jog mögé bújni egy kiadós "minden cigány tolvaj meg segélyen él"-ezés után.
ha nem veszed észre hogy miről van szó, szálj le a biciklidről. mert csak egy aszfalt utat építesz a tevékenységeddel és nem egy szebb világot. /amit majd talán "CIGÁNYNAK TILOS, MERT NEM FIZETTÉL ÉRTE ADÓT" táblával is védhetsz/
srácok, tényleg nem vágjátok miért FONTOS hogy a kis bicikliút építő kampányaitok/unk-ban ugyanúgy részes legyen a PC?
mert nekem gyomorfogató a nagy autóírtó és sövénnyeket nyírbáló kommandó, ha közben az emberi egyenlőséget tiporjátok itt sárba mindenféle bullshit (angolul trágárkodni ér?) dumával? akkor ugye, fasznak biciklizünk ha mi vagyunk a gyengébbek, miért nem veszünk autót és majd erősek leszünk?
ha ebben nem látjátok az analógiát akkor sztem írjátok ki magatokra, hogy "FEHÉR BICIKLISTÁK". /továbbtanultunk mert anyukánk nem segélyen élt és fizette az albérletünket. meg nem egy izolált közösségben nőttünk fel hanem olyanban amiben hihettünk a lehetőségekben/
"gyerek vagy még, nem való neked Vietnám"
"mondta eddig ebben a
"mondta eddig ebben a topicban - csavaron kívül - ebben a topicban bárki hogy nem minden cigány bűnöző?"
Igen, mondta. Talán próbáld meg végigolvasni a kommenteket, mielőtt mindenkit elküldesz a francba, mert elég sértő.
És arról meg pláne ne nyilatkozz, hogy én mit teszek a világ jobbítása érdekében, mert nem tudod. Vagy ismerjük egymást?
ne haragudj ha megbantottam
ne haragudj ha megbantottam rozsaszirom lelkedet.
hany ciganyt ismersz szemelyesen? (akiket meglatva mondjuk kitapintod a zsebedben a penztarcadat..)
roluk miert nyilatkozol? a kerdesrol miert nyilatkozol?
Idéznék egy KORÁBBI
Idéznék egy KORÁBBI HOZZÁSZÓLÁSOMBÓL:
"Van cigány kolléga, jobban keres, mint én, de meg is érdemli, mert megdolgozik érte."
Ezen mi nem elég egyértelmű???
Nyilvánvaló, hogy nem
Nyilvánvaló, hogy nem olvasta végig Gaze barátunk az összes korábbi hsz-t.
Ez azt jelentené, hogy pár
Ez azt jelentené, hogy pár hozzászólás alapján itélkezik, és az csúnya-csúnya előitélet lenne.
Ez a baromság pedig annyira
Ez a baromság pedig annyira légből kapott mint amennyire te gondoldolod annak az enyémet.
Sajnos, volt mit olvasni itt az előzőekben.
mire alapozod ezt?
mire alapozod ezt? sorold-sorold a bizonyitekokat, idezzd az osszefuggeseket. szepen-szepen, sorjaban hajra.
es, azt hiszem egy valamik nem vagyunk ebben a topicban: barátok.
"mondta eddig ebben a
"mondta eddig ebben a topicban - csavaron kívül - ebben a topicban bárki hogy nem minden cigány bűnöző?"
Ezt kérdezted.
Erre idéztem kicsit fentebb egy korábbi hozzászólásomból.
Szóval ha elolvastad akkor azért nem értem a kérdést, ha nem olvastad akkor meg azért nem.
A hány cigányt ismerek
A hány cigányt ismerek című kérdéscsoportodból például erre következtettem. Legyél szíves, és böngészd át a korábbi hozzászólásaimat legalább egyszer, és számold össze, hogy hányszor nyilatkozom, és kikről. Vagy esetleg azt, hogy hány neonáci megnyilvánulásom volt. Esetleg hogy mi a véleményem az általánosításról, hm-hm?
Ismerek olyan romát is, aki szemétláda, és olyat is aki nem az.
És én mindössze annyit kértem, hogy TE az ÉN tevékenységem kapcsán ne nyilatkozz, mert nem is ismersz, így nem tudhatod.
"Ezt mivel lehet magyarázni
"Ezt mivel lehet magyarázni vajon? És ha szegény, akkor máris elfogadható az, hogy lopni akar, majd miután lebukik, még neki áll feljebb?"
"nem Zsoltee lesz az első, aki egy ilyen sztoriból messzemenő következtetéseket fog levonni. :)
Emellett a történet valóban tipikus..."
"Lopott alkatrészt akarsz venni?
Ha a verseny utcára gondolsz, menj oda, és lopj egy bicajt az árustól, akkor lesz pont a pénzénél :D"
"a topikindító "jellemző" sztori."
"ha egy másik csoportról van szó, amely tagjai ugyanolyan mértékben lehetnek károsak nekünk, vagy a biciklinknek, azt már leírni se szabad, mert aki ezt teszi, az náci."
"Egyszóval az előítéletek lehetnek károsak, de roppant hasznosak is."
Ezekből következtettem az előítéleteid meglétére.
Én.
De talán csak ki vagyok hegyezve a dologra...
/a 'náci' jelzőt meg egész alternatívan használod/
A náci jelző szándékos
A náci jelző szándékos túlzás a részemről, amolyan (ön)irónia. Szerinted mitől alternatív?
Szerintem is ki vagy hegyezve erre a dologra. Egy dolog, hogy az ember mit ír le, és egy másik dolog, hogy abból mennyire lehet valós következtetéseket levonni a jellemével kapcsolatban. Én ha mást nem is, de magamat legalább ismerem, és pontosan tudom, hogy állok hozzá a másik emberhez. Lehet, hogy a hsz-eimből le lehet vonni olyan következtetéseket is, amilyeneket te, viszont elhiheted, hogy nem vagyok rasszsta, a szó olyan értelmében, hogy nem teszek különbséget előttem álló emberek közt. a te olvasatodban lehet, hogy igen... (1 pl: vízimentő vagyok. Szerinted egy romát hagynék megfulladni? Vagy csak egyszerűen nem tennék meg mindent, hogy megmentsem? Számomra totál képtelenség, de nem ismerhet mindenki mindenkit. (Mondjuk amikor tavaly a Kék Szalagon induló Győzikét kellett kihoznunk, mert a vitorlása egyik sarkában jajgatott, hogy nem bírja, akkor volt némi derültség, de abban az esetben nem volt veszélyben senki :)).
Idézetek.
1: ez erre a konkrét ügyre vonatkozik, honnan jön az előítéletességem bele?
2: nem Zsoltee lesz az első, (de nem is én), elég korrektnek ismertem meg az eddigiekben, így értettem.
3: Szmájlpofa nálam annyit jelent, hogy nem kell véresen komolyan venni a mondandót, amolyan poén, emellett semmi cigányozós vonatkozás nem volt benne, csupán a tény, hogy a verseny utcában sok a lopott (de minimum feketén árult) kütyü.
4: jellemző ""-ben, ezen nem tudok mit magyarázni, én előítéletességre akkor következtetnék magamról, ha nem lenne abban.
5: miért, nem lehet káros? Szerintem nekem elég káros lenne, ha megfújnák a bicajomat, vagy ha megkéselnének. Igyekeztem úgy fogalmazni, hogy mint pusztán emberek egy halmazáról beszéljek, amelyben LEHET valaki számomra káros, nem mindenki az.
6: vannak előítéleteim. Kinek nem? Nem igaz a mondat?
Ennyi mára :D
"Egy dolog, hogy az ember
"Egy dolog, hogy az ember mit ír le, és egy másik dolog, hogy abból mennyire lehet valós következtetéseket levonni a jellemével kapcsolatban."
hát következtetni csak abból tudok amit leírsz.. gondolatolvasásban még gyenge vagyok..
írásban, hangsúlyok és mimika nélkül igen könnyű összeugrani valakivel.
mivel már sokadjára nyomod
mivel már sokadjára nyomod ezt a "olvasd vissza az előzőt" /gondolom nem ez a vesszőparipád úgy egyébként/ így szerintem feltételezheted, hogy megtettem (párszor), ergo nem pontosan értem ezt a kis gunyoroskodást, bár (ha már személyeskedni próbálunk, pajti) ha úgy értendő, hogy olvassam el, és fogadjam el az általad képviselt állaspontot, akkor sokáig olvasgathatjuk itt ezt a híg fost (jujj, csúnya szó! szembecsuk)
Szóval, Peta "barátunk", olvasd el te is újra.
valamire biztos jó lesz..
Hidd el, pontosan tudom,
Hidd el, pontosan tudom, hogy milyen álláspontom van, és azt is, hogy bele lehet kötni. Mibe nem?
Azt hiszem, a másik ember véleményét, még ha neked nem is tetszik, a te szeveiddal minősítve az inkább rólad fest képet. Engem annyira nem zavar, ha így vélekedsz arról, amit leírtam.
Légyszíves idézd viszont, hogy hányszor cigányoztam, vagy hogy mi a véleményem az általánosításról.
Nem szeretem az ellenségeskedést. Ugyanakkor belátom azt, mogy nem minden esetben lehet megtalálni a közös hangnemet. Ez van.
Tehát lássuk csak: Peta
Tehát lássuk csak:
Peta kérdezi miért nyilatkozok olyasmiről amit személyesen nem ismerek.
Erre Lathor reagál, hogy de hát ő mondta, hogy ismer valakit. (személyesen)
Na most akkor te/ti skizofrének vagytok? Vagy egy személyt takar a két nick? Vagy valami számomra láthatatlan tényező kapcsán kellene tudnom, hogy miért Petának kellene címeznem a Lathornak szánt választ, és fordítva? Esetleg hárman háromfelé válaszolunk?
Vagy nem fejeztem ki magam elég világosan? kérdezz nyugodtan, sokadszorra is leírom, a lényeg hogy egymást értsük.
ja igen: ez Petának és Lathornak szól. Ok? világos? konkrét?
"mondta eddig ebben a
csavaron kívül - én ezt magamra vettem, lehet hogy rossz helyen reagáltam rá.
Attila1111 szerint "a
Attila1111 szerint "a kulturájuk része a lopás és rablás", Cseya szerint a cigányok elleni ellenérzéseknek az oka a viselkedésük és életmódjuk, amit egyesek kultúrának mernek bélyegezni.
Eni tudni véli, h "a roma gyűlöli a magyart", Kritikus Tömeg pedig h a többségük nem akar dolgozni.
jó lenne túllépni ezen.
3. vélemény. Hány
3. vélemény. Hány hozzászóló? Ennyi alapján tényleg érdemes az egész topikot lenácizni.
kérdezted h mondta-e
kérdezted h mondta-e valaki. hát ezeket mondták.
örülök ha túllépünk rajtuk.
Ja, és ez így is van. Nem
Ja, és ez így is van. Nem hallottam még olyanról, hogy egy becsületes, rendesen dolgozó, tisztességesen viselkedő cigányt a bőrszíne miatt különböztettek volna meg. A rasszistázás nem valami pc-dolog ám! Jó lenne ha legalább a saját magatok által támasztott követelményeknek megfelelnétek.
gárda tag is vagy?
gárda tag is vagy?
Nem, én a szamurájkardos
Nem, én a szamurájkardos cigánycsűrhével szoktam randalírozni, terrorizálni, így hát megnyugodhatsz.
Egyébként hogy jön ide ez a kérdés, itt nagyon kimaradt a forgatókönyvből egy-két bekezdés. In mediam res?
"ha költözni szeretnél
"ha költözni szeretnél éppen, akkor most Galgagyörkön megüresedett egy kecó..."
ez most neked a tök jó humor? csak ezért érdeklődtem..
"szamurájkardos cigánycsűrhével szoktam randalírozni"
én meg a köcsög biciklisekkel akik nem takarodnak le az útról, mennek ki a hegyre mert a bicikli odavaló, és gázosítanám el az összeset, amiért átmennek a piros lámpán aztán amikor rájuk nyitom az ajtót még nekik áll feljebb. ugye.
az állam azt teszi amit a
az állam azt teszi amit a szavazói akarnak
Azt teszi, s mert a dolgozó, adófizető polgárok kevesebben vannak, így szavuk nem nyom sokat a latban, hiába jelennek meg okos tanulmányok, azok rögtön mennek a levesbe.
mintha egyenlőek lennének a feltételek
Miért, mikor voltak egyenlőek a feltételek az emeberek közt?
"Miért, mikor voltak
"Miért, mikor voltak egyenlőek a feltételek az emeberek közt?"
és akkor ezzel részedről az esélyegyenlőség kérdése le is van tudva?
akkor csak azt nem értem, miért nyávogtok hogy az autós vigyázzon a biciklisre? Mikor voltak egyenlőek a feltételek?
Tényleg nagyon masszívan tolod a kettős mércét, 'haver'.
Már régóta nem vagyok
Már régóta nem vagyok idealista...
Kétezeréves problémák
akkor minek nyírsz
akkor minek nyírsz sövényt?
his megdöglünk mind.
azért így elég meredek
azért így elég meredek összehasonlítani a cigány és a biciklis társadalom lehetőségeit. előbbi kissé komplikáltabb amihez képest mi biciklisek naggyon könnyű és kényelmes helyzetben vagyunk.
É smegint a nagy
É smegint a nagy melldöngető biciklista társadalom... ...bokáján csorog le a hígfos.
lószar. bocsi gyerekek, ez tényleg lószar volt amit itt toltok. amikor az autós rádhúzza a kormányt akkor sírsz mint a fürdős kurva, hogy jujj a bunkó autós (hisz ő csak EGY biciklistát látott, meg lehet múltkor meghúzta valaki a kocsiját és most vesz revansot) meg hogy nem minden biciklista egyforma.. köpet. komolyan. de jó zaftosan cigányozni, meg lesajnálva eljátszani, hogy mi segítenénk nekik, de hát csak ellopják a kezünket.. meg ez a "nem vagyok rasszista, de a cigányok így-úgy.."
Tudom, de nem én kezdtem.
"Ahogy mi beszélünk és
"Ahogy mi beszélünk és teszünk a saját ügyünkért, célunkért, ugyanúgy megteheti ezt bárki a sajátjáért."
efelett talan elsiklottal... (mint osszehasonlitas..)
mondom, hulye afrikai ehezok. ha nincs penzuk kenyerre, egyenek kalacsot. egyszeru a vilag..
Esetleg nézd meg a
Esetleg nézd meg a hozzászólások időpontjait, hogy ki, mit, s mire írt!
Részemről egyébként a téma ezzel lezárva a CM-en.
szerintem te is nézd meg
szerintem te is nézd meg újra.
bár ha szájíz szerint értelmezel, akkor végül is tök mindegy.
mosod kezeid?
fejlesszünk biciklisvilágot, rasszistának lenni meg tök oké? esetleg privát hobbi?
elhiszem hogy te részedről lezárnád a kérdést, én viszont azon tűnődöm, hogy akarok-e egy olyan közösség tagja lenni ahol a rasszizmus és kirekesztés aktívan vagy hallgatólagosan elfogadott. ilyen szempontból ez nekem annyira nem magánügy. meg pl nem nagyon akarok közösséget vállani olyanokkal akiknél a "cigányozás" (esetleg "zsidózás" is? "vágottszeműek"? "fekák"?) úgymond belefér.
lehet az elveimmel van baj, és nem tudom az ilyesmit szónélkül hagyni.
„Csodálkozol a
„Csodálkozol a kokainistán, s nem érted? Gondolkozzál az okain is tán s megérted!”
Néhány közhely:
-A magyar egykor erős nép volt, de a történelem (sajnos) nem a toleranciáról szól.
-A fehér* sikkasztókról csak annyit, hogy úgy kell nekik a figyelemelterelés, mint 1 falat kenyér. Nem véletlenül gyúrtak ennyit médiára. Ők itt most a királyok, és ellenük csak egységesen lehet fellépni. Régi elv az oszd meg és uralkodj. Most puhítás folyik.
-A magyar túl fogja élni a romát? Az többek között attól is függ, hogy hagyjuk e az egyik népcsoport eszközként való kihasználását a másik ellen. A cigányság jelenlegi szociális helyzete valóban tragikus, de nem azt kéne e nézni, hogy ez a helyzet kinek a malmára hajtja a vizet? Ha kihúzzák alólad a talajt, jön majd az új honfoglalás. A lerobbant országot kiárusítják, és lássatok csodát, helyre áll a rend, a roma dolgozni kezd majd. Nem lehet, hogy az etnikai kérdések a gyengülő országok átkai?
*A fehér az most milyen népcsoportot fed? Én ismerek párat. Jó, tudom cigányból is sok fajta van, de az mégis valahogy egy "megfoghatóbb" kategória.
Nyugodtság van, nehogy már
Nyugodtság van, nehogy már az ork probléma ossza meg a bringás társadalmat! Valaki hippi és fákat ölelget, valaki meg rasszista. Nem tök mindegy? Minek akarjátok meggyőzni egymást a saját nézeteitekről? Miért bánt valakit az, hogy egy másik nem úgy áll bizonyos dolgokhoz, mint ő?!
Más kultúra az orkoké, és más az embereké... Valaki ezt észreveszi, valaki meg nem akarja észrevenni, és biztos szívesen lakik az állatok által zilált zűrzavaros belvárosi negyedekben.
A kérdés pedig egyszerű, felvállalod, hogy egy bizonyos népcsoportal szemben előítéleteid vannak, és vállalod a megbélyegzés következményeit, vagy NEM. A másiknak meg ezt nem kell győzködéssel lereagálnia, csak konstatálni, hogy "Na ez egy ilyen gyerek" -aztán csókolom...
-----------------------
1%
lehet, hogy az "orkokat"
lehet, hogy az "orkokat" zavarja. tudod, ha az orkokat bántják, én is ork vagyok.
egyszerűen nem elfogadható, kész.
Egyéb ötlet híján
Egyéb ötlet híján momentán azt ajánlhatom Neked, hogy támaszd le nyugodtan a kerékpárod Csavar kolléga kerója mellé (lakatolatlanul persze) a fent jelzett helyek valamelyikén, hogy könnyebben közösséget vállalhass az 'éppen ellopott bicajú bicajosok' egyre növekvő táborával.
(Azt már csak igazán apróbetűs részként jegyezném meg, hogy ha költözni szeretnél éppen, akkor most Galgagyörkön megüresedett egy kecó...)
hát te egy ilyen gyerek
hát te egy ilyen gyerek vagy akkor úgy tűnik.
ebben az esetben viszont nem tudom milyen alapon alkotnánk MI közösséget egymassal.
"Valaki hippi és fákat ölelget, valaki meg rasszista. Nem tök mindegy?"
Te európai embernek tartod magad egy ilyen kijelentés után?
vagy legalábbis szalonképesnek? ha igen, akkor intézzük el a "Na ez egy ilyen gyerek"-el. majd könnyebben alszunk..
hmm.. nem tudom hogy barkit is győzködnék, meg hogy népcsoportok kotelezo szeretetere szolitanek fel valakit, esetleg, hogy fak helyett ciganyokat olelgessen.
szerintem rasszistanak lenni szegyen, primitiv es leginkabb rosszindulatu dolog.
Nem biztos hogy mindenki
Nem biztos hogy mindenki ugyanazt tartja szalonképesnek, amit te. Főleg az előző vulgáris kirohanásod után, nem hiszem hogy széles körben is elfogadható képed lenne a "szalonképesség" mibenlétéről. Ha ugyan van ennek valamiféle középértéke.
a jelentés a fontos, nem a
a jelentés a fontos, nem a szavak. vulgáris szavakra hivatkozni meg épp egy "cigánycsürhe" után.. funny, nem?
vagy.. zavar hogy más nem úgy gondolkodik mint te?
szerintem, lövésed sincs hogy miről milyen képeim vannak, így most csak tettél egy nagy kijelentést, a puszta semmibe. és asszem kirohanásét neked sem kell a szomszédba menni.
viszont a szalonképesség nem egy abszolút érték hanem fokozatai vannak. tehát lehet hogy van ahol egy jó kiadós "cigányozás" tök szalonképes, sőt dícsérendő, és van ahol kifejezetten ciki, mert igencsak elmaradott és provinciális dolog.
de lehet nem mozgunk azonos körökben..
Én most az itteni
Én most az itteni kijelentéseid tartalmára és "külalakjára" reagáltam. A "cigányozás" szó jól hangzik, csak semmi értelme egy olyan közegben/országban, ahol hivatalosan létezik cigány kisebbség, annak önkormányzata szintén cigány megnevezéssel, és több mint valószínű faji kritériumokkal (legalábbis ami a tagságot illeti).
Persze, vannak különböző körök, van ahol 18 év alatt nem kezdünk leánygyermekkel, van ahol 14 évesen már a harmadik babát várja az istenadta. Az nem provinciális.
Vajon a gádzsózást hogyan értékelik a köreid...?
Ilyen gyerek vagyok, és
Ilyen gyerek vagyok, és bizony ha tettszik ha nem valamilyen szinten közösséget alkotunk, mert ahol tudok, teszek a kerékpározás ügyében, ahol tudok segítek. Ez köt minket össze. Az hogy egy ilyen kérdésben másképp gondolkodunk itt, ezen a fórumon tök mellékes.
Nem tartom magam európai embernek. :)
Ha a szalonképesség meg azon áll, vagy bukik, hogy ki hogyan áll ehhez a kérdéshez, akkor a helyzet még szarabb ebben az országban, mint, ahogy gondoltam. Nemtudom, itt, ki, hogy van vele, de én nem szoktam minden nap erről beszélni, nekem nem ez a legfontosabb témám, és pont ezért zavar, hogy nem évül már el ez a fórum, és még mindig megy itt a kölcsönös szóbeli bélkihúzkodás...
Ótvar, alpári stílusban fórumozni meg szégyen, és leginkább primitív dolog.
-----------------------
1%
"Ez köt minket
"Ez köt minket össze"
igen, csak nálam a közösségvállalásban kizáró ok a rasszizmus.
"nem szoktam minden nap erről beszélni, nekem nem ez a legfontosabb témám"
nah jah, van egy álláspontod és az neked úgy jó ahogy van, átgondolni sem akarod soha? van ugye hogy az ember az idő múlásával mást és másképp gondol egy témáról, mint azelőtt.. ugye, kamaszok sem vagyunk már. és ezért KELL(ene) ezeken elgondolkodni és nem mint valami kőbevésett dogmaként kezelni.
a trágárságról pedig továbbra is csak azt tudom mondani, hogy ha cigányozni nem szégyen és primitív dolog, akkor nekem káromkodni sem az.
Amúgy hamár ennyire
Amúgy hamár ennyire elharapózott a dolog, jöhetnek a megoldási javaslatok is. ( Természetesen a humánus fajtákra gondoltam :) )
Mondok párat:
Visszaállítani a "csalaádipótlék csak akkor, ha a gyerek iskolában van" - törvényt.
Ennek az eltörlését nem is tudom mivel indolokolták a tisztelt.... Bár hogy az értelme a szavazatvásárlás volt, az biztos.
2 gyerek után lehetőség a pénzért történő elköttetésre.
Már látom amint ez utóbbira mindenki rámozdul, hogy náci megoldás, de szerintem semmiképpen nem nácibb mint egy abortusz, vagy a fogamzásgátló tabletta beszedése.
A költségei meg elenyészőek mondjuk 4 db éhező, majd bűnöző életmódot folytató gyerek költségeihez képest, ha az állami ráfordítást nézzük.
Olyan cigány iskolák, ahol a tanár is cigány, így nincs fehér tanár- cigány szülők ellentét, agresszió, stb.
Az összevont osztályok ötlete baromság, ha mindig a jobbakhoz idomulna a színvonal, akkor minden osztály kitűnő tanulókkal lenne tele, ahol van egy-két kitűnő tanuló.
Ennek fordítottja viszont, amikor egyetlen emberke megnehezíti a tanítást, már egy reális helyzet.
A kis falusi iskoákat meg nem kéne megszűntetni, mert pont az említett sötét régiókból nem fog mindenki elköltözni, oda ahol iskola van, hanem inkább majd nem tanul.
A fuvarosoknak nyújtandó 5 milliárdból nem 2 ilyen kis iskola fenntartására jutna.
És itt el is jutottunk a politikához, ami viszont nem megkerülhető, ha közkérdésekről komolyan akarunk vitatkozni.
nem vagyok híve a
nem vagyok híve a cseya-féle emberek hozzászólásai cenzúrázásának, sokkal inkább ideális mikor egységesen és önkéntesen emel szót az ilyen ellen a többség, és eléggé meglepett, hogy pont a critical masson nem jött ez létre. nagyon szomorú.
Cseya-féle? Az miféle?
Cseya-féle? Az miféle? Másként gondolkodó, mint te?
Egyébként ki kell ábrándítsalak, a fotón szereplő párszáz ember messze nem a többség (hiába a hülyítőmédia munkásságának, ha belegörnyedtek sem lesztek többen, még montázsolva sem). Egyébként a többség legszívesebben elég röviden és határozottan tenne pontot a kérdés végére.
cseya-féle az az amiket te
cseya-féle az az amiket te írsz. pl.
egy meggymag meg még egy meggymag az hány meggymag?
Te criticalmass aktivistának érzed magad?
mert akkor sorry, de én nem akarok ebben részt venni.
Jó, te dolgod. A CM
Jó, te dolgod.
A CM problémákat igyekszik megoldani.
Az nem megoldás, ha holnaptól az autóst nem nevezhetjük 'autósnak', vagy az autósok által naponta elkövetett szabálytalanságokat ezentúl nem köthetjük az autósokhoz.
Akkor is felháborodtál, mikor a marcsát reklámozva vonult fel egy-két izéke?
akkor próbáljuk meg
akkor próbáljuk meg újra.
tehát, ha egy autós szabálytalankodik, akkor minden autós szabálytalan?
igen, autós szabálytalanságot nehéz autó nélkül elkövetni. tehát az autós szabálytalanságot autós szabálytalanságnak (is) lehet hívni. az ég pedig kék, a fű pedig zöld.
igen, felháborodtam, hogy miért kell még ezen pöcögni.
ebből azt vonsz le amit akarsz.
és igen, abortusz, eutanázia, drogliberalizáció.
ezek is terítéken vannak.
bocs, a szabadság nekem ilyesmiket jelent, önrendelkezést (is)
Summa summárum: mindenki
Summa summárum: mindenki máson pöcög. Minduntalan.
klasszikus befejezése egy
klasszikus befejezése egy cigánykérdésről zajló vitának.
tereljük le a témát, aztán maradjon minden a régiben, a cigányozás pedig elfogadható.
jól értem szándékaidat?
Szeretném ha úgy
Szeretném ha úgy alakulnának a dolgok, hogy a cigányozás annyira legyen sűrű, mint a görögözés, szerbezés, horvátozás, szlovákozás. Ezek mind magyarországi kisebbségek, akikkel valahogy semmi probléma, őrzik a kultúrájukat, építik a hazánkat, értékes tagjai a társadalomnak, nem bírnak a többségi társadalomhoz mérten kiugró bűnözési aktivitással, stb., stb.
Ezt már nem tudom jobban megrágni.
miféle demagóg duma ez?
miféle demagóg duma ez? mire alapozod ezeket a kijelenteseidet? epitik a hazankat? mindegyik?
ha nem akarod eszrevenni hogy a fajgyűlöletben a legnagyobb kaki az altalanositas, akkor tenyleg tephetjuk a szankat iteletnapig.
az altalanositas egy kenyelmi allaspont. egyszerubb igy kezelni a dolgot, mint megkeresni azt hogy vajh miert "bírnak a többségi társadalomhoz mérten kiugró bűnözési aktivitással". mi lehet az oka, mi lehet ra a megoldas, stb stb. tudod, ahogy a CM is problemakat akar megoldani.
persze, egyszerubb letudni azzal, hogy mert ok ciganyok, meg hogy a verukben van, "ezek" ilyenek. rajtuk mulik, maguknak koszonhetik.
azt latom hogy nem tudod jobban megragni.
Igazából csak nem akarom
Igazából csak nem akarom magam annak kitenni, hogy valamelyik okos éppen engem pécézzen ki, mármint hogy ez a téma nem ide való. Bár azt nem értem, hogy akkor miért olvassák ezt a rovatot, én sem megyek a 20"-as kerekekről való értekezésbe, mert nem érint.
Nos eme kis kitérő után azt mondhatom, hogy akkora logikai bukfenceket hánytok itt, hogy azon még egy nem előítéletes ember is csak pislog, és fogja a fejét, hogy hogyan került ide. Egyik percben még megy a bűnöző életmód gőzerővel történő tagadása, meg az általánosítással történő vádak, a következő mondatban meg ugye a "na de hát mi is ennek az oka?" kezdetű tiráda.
Amit írtam, az nem demagógia, melyik kisebbséggel van állandó jelleggel egyre nagyobb probléma? Mi az a kezelési módszer amit felmutathattok ezidáig? A nagy liberális "kezelés" csak arra volt jó, hogy elmérgesítse a folyamatokat. A magyar már nem is azon gondolkozik hogy hogyan integrálja őket (abból az elmúlt húsz év elég volt), hanem hogyan válassza le magát róluk.
A megoldás egyébként egyszerű: A bűnözők elrettentő erejű megbüntetése és a törvények betartatása. Mindenkinek egyenlő érvénnyel. Ez lenne a megoldás a gádzsóproblémára.
nekem most pl egyszerűbb
nekem most pl egyszerűbb lenne azt mondani hogy szerintem te hülye vagy. de ettől nem lennénk előrébb. úgyhogy nem mondom. ("hol jelentettem ki hogy szerintem te hülye vagy?")
"Egyik percben még megy a bűnöző életmód gőzerővel történő tagadása, meg az általánosítással történő vádak, a következő mondatban meg ugye a "na de hát mi is ennek az oka?" kezdetű tiráda."
kicsit egybecsúsztattál pár dolgot, bár csak így nyert értelmet a mondandód. nem a bűnözés tényét tagadja aki arról beszél hogy ne általánosíts.
viszont, már megbocsáss, de milyen alapon beszélsz te arról hogy mit csinál a "magyar"? én nem gondolkodom a leválasztáson. akkor nem vagyok magyar? és ezt te fogod eldönteni?
látom szereted az egyszerű gondolatokat. és láthatóan azt sem veszed észre amikor helyes dolgot mondasz.
elmagyarázom mire gondolok.
"A bűnözők elrettentő erejű megbüntetése és a törvények betartatása. Mindenkinek egyenlő érvénnyel."
Ez helyes és klassz.
"Ez lenne a megoldás a gádzsóproblémára."
és itt rontod el. miért lenne ez megoldás gádzsó(ami mellesleg a nem-cigány embert (is) jelöli) problémára? miért CSAK arra lenne az? ha mindenkire egyenlően vonatkoznak a törvények és büntetések,a kkor miért lenne érdekes az elkövető bőrszíne?
Én sem írok le olyasmit,
Én sem írok le olyasmit, hogy szerintem meg te vagy a hülye, mert hát miért is írnék? Beszélgetünk, nem indulatból. Legalábbis részemről.
Nem csúsztattam, ez így szokott lenni, egymást követi a "nem minden cigány bűnöző" kezdetű általánosítás elleni szöveg, és a "na de miért viselkednek így a cigányok" című általánosító szerecsenmosdatás. Ezért tartom nevetségesnek és árulkodónak, amikor valami balhé (legyen az iskolai vagy lincseléses, kilakoltatásos) helyszínére állami Audikon kivonul Megélhetési Aladár vagy Flórián megkavarni a szmötyit, s egyszersmind megbillogozva az eseményt, hogy ez bizony cigányügy. Mi más lenne, ha az aktuális ÖCO-balf@sz megy oda megmondani, s aztán visszahúzni a meleg vackába?
Szeretem az egyszerű gondolatokat, mert bizony az élet egyszerű alapokon nyugszik. A mondatokat nagybetűvel kell kezdeni, a bűnöst bűntetni kell, nem pedig kibúvókat, mentségeket keresni a többség által elfogadott, de általa felrúgott normák sárbatiprásáért. Egyszerű, nem?
Tudom mit jelent a gádzsó, gondoltam ezt szabad, ha már cigányozni nem. Apropó, azon nem tűnődtél még el, hogy a cigányoknak miért fontos megkülönböztetni a magyart/gádzsót/parasztot maguktól? Nem lehetne a rasszista indulatok lehűtését elsősorban ennél a bizonyíthatóan agresszív népességnél kezdeni, mint a többségi eltartó társadalmat b@szirgálni?
Ha mindenkire egyenlően vonatkoznának a törvények, akkor valóban csak egy kis elhanyagolható adat lenne a bőrszín, ami csak azonosítási célokat szolgálna. Egyelőre nem tartunk itt.
"nem minden cigány
"nem minden cigány bűnöző" kezdetű általánosítás elleni szöveg, és a "na de miért viselkednek így a cigányok"
ez megint csusztatas. mert a kerdes tobbnyire ugy van felteve, hogy a BŰNELKÖVETŐ ciganyok miert teszik amit tesznek. hiszen, nem minden cigany bűnöző. most ha a ciganyok 99.99%-a lenne bunelkoveto, akkor sem jelentheted ki hogy MINDENKI az.
de a klassz kis altalanositassal azoknak is megpecseteled a lehetosegeit akik esetleg nem is a "bűn útján" képzelnék el a világot.
de persze, nem lehet minden személyt egyenként vizsgálni ugye..
ezt a ÖCO-balfasz szöveget szerintem a jövőben kihagyhatod, mert 1, ugye partpolitika nincs CM-en, 2, nem teljesen ertem hogy a rossz vezeto miert lenne bőrszín alapu sajatosság... (muhaha, fényes dicső magyar nemzetünk.. muhahaha) vagy ez valami fajelmeleti/genetikai kerdes lenne szerinted?
hogy miert van ra kulon szavuk, azt kicsit furcsallom hogy magyarazni kene, mert barmilyen nepnek barmilyen nyelveben miert van barmilyen szava is/mé' kell külön szó a hóra meg a jégre? hisz mind csak víz, nem? sátna hasonlat/ de nem vagyok etnologus, viszont paranopid sem vagyok, igy nem gondolom hogy valami nagy titkos szuper-vajda paholy keszit elo vilagmeretu osszeeskuvest...
"Egyelőre nem tartunk itt."
és pont azzal hogy egy népcsoportot a bőrszíne alapján ítélsz meg/el, azzal szerinted közelebb kerülünk az "egyenlő bánásmódhoz"? /az hogy a demokratikus szabad társadalmak lenyegukbol fakadoan nem teszik lehetove az egyenloseget, arrol klassz kis eszmefuttatasok talalhatok a neten.. meg persze, megdoglunk majd mind/
Az autósok, nem nép- hanem
Az autósok, nem nép- hanem társadalmi- csoport. Ennyi a külömbség.
Fából vaskarika, fűből füstkarika...
-----------------------
1%
ha gondom van azzal hogy az
ha gondom van azzal hogy az autosok elnyomnak ha koztuk biciklizem, akkor leszallok a bicajomrol.
ugyanezt nem lehet megtenni mondjuk ha roma vagy es esetleg zavar a kornyezo vilag.
pl a szegenyseget sem lehet nagyon megerteni, csak megelni.
Bárki választhat, hogy
Bárki választhat, hogy "autós", "bringás", "motoros", "traktoros", "teherautós", "kamionos", "furgonos", "robogós", "gyalogos" (vagy más) éppen. Naponta többször is.
Azt, hogy hova és mibe születtél (bele), milyen adottságokat kaptál (a bőrszínt) nem választhatod meg (kivéve talán Michael Jackson-t). Ezért sántít az a példád.
A stílusod minősíthetetlen, csak véletlenül olvastam el ezt a bejegyzést, mert a többit (az első pár után) már nem bírtam.
-
Zsurmi
melyik resze santit? pont az
melyik resze santit? pont az amit te is irsz? hogy nem valaszthatsz? es ez alapjan (elo)itelkezni *khm* igazsagtalan?
/mint a fenti hosszaszolasokban is lathatod, hogy mennyien "tudjak" hogy a romakra(term. mindre) mi is a jellemzo. tehat, ha nem szeretnel kapni az eloiteletekbol mert te mondjuk nem erzed magadra igaznak azokat, vagy stb, akkor.. na akkor mit csinalsz? nem lehet mindenki michael jackson/
tenyleg furcsallom, hogy azok akik nagy mellennyel nyomjak hogy a ciganysag igy-ugy-amugy (meg miden ember a maga sorsanak kovacsa stb) azok mennyit tudnak rugozni a 'stiluson' mikozben teleszajjal nyomjak az eloiteletet, esetleg epetol csopogo gyuloletet.
de megint csak azt a kovetkeztetest tudom levonni, hogy akkor ezekszerint (faji)eloitelkezni nem minosithetetlen, karomkodni viszont igen. a "ciganycsurhezest" birja a gyomrod?
kepmutatas? remlem, mert a tudatos csusztatas ennel sokkal ocsmanysabb forma.
Elég volt belőled, el se
Elég volt belőled, el se olvasom mit írsz, nem érdekel mi a bajod. Kár a bitekért. Szerintem az agyad eldurrant. Minden második hozzászólás a tied, ez pedig flood. Nem kommunikáció.
Felvettelek a fejemben lévő feketelistámra. Pá.
-
Zsurmi
Hol a szokasos
Hol a szokasos konsruktivizmus meg a nagy bölcsesség?
El se olvasod amit írok, de válaszolsz.
Örülnék én is ha nem a kb. 20:3 arányban lenne itt szó a kérdésről, de mint láthatod, nagy az egyetértést ha bűnbakként rá lehet mutatni valakikre.
A kommunikációról akkor kicsit naiv fogalmaid vannak, de hisztizni ugye könnyebb. Ez a "másik" oldalról szokott jönni, hogy "ha már nem értek veled egyet, akkor már nem is lehet igazam?" Tehát ha nem bólogatok ehhez a szalonrasszizmushoz, akkor már nem is kommunikálunk? Esetleg kellemetlen hogy nem hagyom annyiban a dolgot, és nem hallgatok arról mennyire tróger dolognak tartom egy közösség megbélyegzését? Nem ehhez szoktál akkor ha jól látom. Bocsi, nem marad "büntetlenül" a szoftos kis fajgyűlölet, az előítélet, a kirekesztés és a "mi mind tudjuk hogy azok milyenek" alapállás? Kavics a cipőben hogy ezt most valaki folyamatosan szóvá teszi? Kellemetlen?
Olyan listádra teszel amilyenre akarsz, nem bánkódom ha nem kapok tőled karácsonykor üdvözlőlapot.
Többség? Lassan már a
Többség? Lassan már a cigányok tüntethetnek a magyarozás ellen. Csak ők nem fognak... milyen többség?! :D
Attól, hogy (a többségnek) előítéletei vannak, az még nem jelenti azt, hogy itt mindenki kiírtaná őket! Megfelelő módon kellene segíteni a beilleszkedésüket, akár szabályzások útján is kötelezni őket a munkavállalásra stb..stb.. És itt a CM-en pont az a jó, hogy fel is merült egy ilyen kérdés, hogy jöhetnek az ötletek a megoldásra!
-----------------------
1%
és mi lesz a rendeletbe
és mi lesz a rendeletbe irva? ciganynak dolgoznia kell? mert ciganyok? faji alapon fogsz ilyesmiben szabalyozast hozni? erdekes lesz. bar te ugye nem tartod magad europai embernek, de Mo ez europai unio tagja, es itt ez nehezen kivitelezheto. oroszorszagban talan megoldhato..
nem mondom hogy ez egy pikk-pakk egyszeru dolog, mert azt a vekony hatarvonalat kell megtalalni ami faji alapon hozott dontes nelkul tud celzottan pont a raszorulok/problemasok/eloskodok (kinek mi tetszik) gondjain es ezaltal a kozosseg gondjain mukodokepes megoldast hozni.
viszont erdemben vitatkozni, megoldast keresni nem nagyon lehet (meg ertelme sincs) ha az egesz egy nagy szep altalanositasi poziciobol indul ki ("minden cigany lop") es a "rasszista tobbseg" passziv tamogatasa/hallgatolagosan belegyezese mellett szinten mindek is ugye.. legalabbis, egyenlo feltetelek biztos nem adottak ilyen helyzetben.
Nem... olyan szabályozás
Nem... olyan szabályozás kell, ami azokat az embereket kötelezi a munkára, vagy gyermekeinek taníttatására, aki szociális alapon x összeg feletti segélyt vesz fel, vagy gondolok itt a "csalaádipótlék csak akkor, ha a gyerek iskolában van" törvényre. Ez MINDENKIRE vonatkozik, és ez a jó benne! Mert azt még egy hozzám hasonló ős-szittya-tatár-szamuráj is elismeri, hogy fehér emberek között is van ilyen típús.
-----------------------
1%
ezen épp megy a
ezen épp megy a "társadalmi vita", a nagy, magyaros szuperpasszív stílusában, de megy.
lásd Monok. bűnbakkeresés vagy megoldás?
kényes és érzékeny téma ez, érzelmekből és előítéeletekből viszont tutti nem lehet konstruktív megoldást találni.
/viszont, hiába nem tartod magad európai embernek, ha jól sejtem itt élsz, és tippem szerint európai értékrend szerint is szocializálódtál. ez csak tipp, nem ismerjük ugye egymást/
Most is Jamaikából
Most is Jamaikából netezek... :D Persze itt élek, meg minden, de elég sok minden van nekünk nagy európai embereknek a számlánkon... nem csak történelmi dolgokra gondolok, hanem aktualitásokra is, de ebbe ne menjünk bele, mert már kopnak a karakterek a klaviatúrán.
Érzelmekből télleg nem lehet jó megoldást kihozni, ezért sem én fogom megtalálni a nagy megoldást, de ha valaki megmonnya, meg be is bizonyítja, hogy na EZ lesz a megoldás, akkor azt rámogatni fogom... de ilyen úgysem lesz. Pesszimista is vagyok ilyen téren, de ezt már le sem merem írni...
-----------------------
1%
csak mint
csak mint érdekesség:
http://index.hu/tech/net/wifa8557/
Ez tök jó. Szerintem ez
Ez tök jó. Szerintem ez rendben van. Ez például segítség akár, munkakereséshez, akár ahhoz, hogy megtalálja egy adott fiatal a céljait ("Apaaa!Pornósztár akarok lenni!!! :D:D) bár kicsit olyan szagú a dolog, mint amikor kakaóálló számítógépeket raktak az ovikba.
("15 falu 1700 végpontján villognak majd a Netbox terminálok még olyan isten háta mögötti helyeken is, ahol a vezetékes víz sem hozzáférhető.")
Aztán meglátjuk mi sül ki majd belőle...
-----------------------
1%
estleg majd olvass el pár
estleg majd olvass el pár hozzászólást az alterglobon is.
a trágár szvaim gyöngybetűkkel íródtak az ottaniakhoz képest.
"Aztán meglátjuk mi sül ki majd belőle..."
és ez a lényeg: hogy MAJD. időt kell adni a dolognak. ehhez pedig bizalom kell. mondhatni, kockázatvállalás.
/az internet szerintem pont olyan fontos eleme a XXI. századi embernek mint a vezetékes víz. és úgy tűnik, a netet olcsóbb volt behúzni, mint a vízvezetéket. na meg, ezt 'civilek' intézték. Kérdés majd még az lesz, hogy mire, hogyan és milyen hatékonysággal fogják használni a motyót. érdemes lenne erre egy utógondozó programot gründolni, mert azért elvárni hogy akkor azonnal kenje-vágja a netet aki ugye még vezetékes vízet sem látott, az ugye nem túl.. fair? reális? célravezető?/
A számítógép
A számítógép munkaeszköz. Nem kapát adtak a kezükbe, hanem pc-t. Ez a 21. század. Aztán hogy mire használják, az majd a jövő zenéje. Szívesen olvasnék olyat, hogy ennek pédájára bevezetik több helyen, mert az említett területen rohamosan csökkent a munkanélküliség. Az iskola meg arra való, hogy ott a gyerekek megtanulják többek között ezt is. Ha nem jár suliba akkor ne is használja. Ha meg nincs gyerek a családban (. . .) akkor úgyis segít valaki aki ismeri. A kis falvakban megoldják. Ott még létezik kommunikáció emberek között...
-----------------------
1%
igazabol, mar azzal hogy
igazabol, mar azzal hogy mondjuk youtube-ot neznek, mar elorebb vannak, mintha csak kereskedelmi teveket neznenek az emberek. az meg hogy a szamitogep hasznalta alapszintu kepesseg lesz, es ezaltal alapvetoen tobbet is fognak olvansi (hogy mit, az most mindegy, de szoveget) ez mar onmagaban elony. tudnak irni e-mailt, ne adj isten megtanuljak hogyan lehet ennek-annak utananezni (akar receptek, akar barkacstanacsok) mar fejlodik a problemamegoldo kepesseg, nyilik a vilag, happy es fun.
tavmunka es tavoktatas. ezek klassz eszkozok, csak nem olyan egyszeru veluk banni mint a bunkosbottal.
viszont, az ido tenyleg midnenel fontosabb /hiszen a majusban elvetett magokrols em mondassz le, mert juniusra nem lesz beloluk termes/
Azért sajnos ez nem
Azért sajnos ez nem pótolja az oktatást. Nekem szerény érdeklődési körrel megáldott ismerőseimnek a gép, meg a net arra jó, hogy játsszon, és cseteljen. Szóval csak annyit változtat önmagában a dolog, hogy nem kint fognak focizni, hanem mondjuk bent lövöldözni, stb. Persze a semminél lehet hogy ez is jobb.
Amúgy ha észrevettétek arról, hogy milyen megoldási lehetőségek vannak, arról ritkán szól a "vita" az egyik oldal fasisztázik, a másik cigányozik, és itt vége.
A megoldásokkal kapcsolatban meg:
Bár tényleg nem lehet faji alapon megoldani kérdéseket, de bizonyos kultúrális, és történelmi tényeket ha valaki nem vesz figyelembe, akkor nem jut előrébb.
Akkor viszont már ugyanott vagyunk mintha "cigányoznánk".
hát pótolni nem pótolja
hát pótolni nem pótolja (meg az iskola ugye nem "csak" a tananyag felszippantasara szolgalna, sot, mar mintha kezdene elavultta valni a felgyorsult infoaradatban, hanem a kozossegi szocializalodas terepe is lenne. itt meg ugye jon a bokkeno hogy kulonbozo ertekrendek, otthonrol hozott viselkedes, es az eloiteletek miatt gerjdeo feszultsegek /valszin nem mindenki antiszocialis, es nem mindeki a beszolasok miatt lesz suttyo, de ez most mellekszal/) szoval nem potolja, de artani biztos nem art.
hat azert egy ujrafelhasznalt linuxos gepen nem hiszem, hogy tul sok quaket-et lehet tolni (habar..), de talan nem CSAK ez lesz. majd az ido mondja meg.
vitat erdekesen lehet ugy folytatni, ha mondjuk olyan alap elemekben nem lehet megallapodni, hogy nem minden roma eredendoen gonosztevo.
vekony jeg ez, es tokre osszetett kerdes, de ha ez nem lenne eleg, egy valamire tuti szukseg van: kovetkezetessegre (eselyenyeloseg, de megis faji alapu megkulonboztetes alapjan tortenjen a segitseg, egy demokraciaban? erdekes, nem?) es ezert nem fer bele az altalanositas es a fekete-feher tipusu egyszerusitesek.
rosszindulatu eloiteletekkel fuszerezve meg minek vitatkozni errol a kerdesrol?
en nem vagyok az emberi szabadsagjogok szent es tevedhetetlen szoszoloja, pusztan az eloitelet es emberi tufasag, de leginkabb a kepmutatas ("nem vagyok rasszista, de.." meg "maguknak koszonhetik") amit nem hagyok szo nelkul.
plane egy magat szocialisan erzekenyebbnek vallo biciklis 'kisebbsegben' (mert mintha ez alapjan nyertek volna pert a Boros-Bochkor fele elgazositos sztoriban...) legalabbis, kozosseget nem vallalok ezzel.
Szerintem a jelenlévő
Szerintem a jelenlévő előítéletesek sem azt mondták, hogy a bőrszín alapján kéne meghozni a törvényeket, hanem inkább a saját előítéleteikről beszéltek.
Gondolom benned is van rossz érzés, ha pld rossz külsejű cigányok egy csoportja megszólít, legalábbis máshogy érzed magad, mintha egy angol turistacsoport tenné ugyanezt, ez még nem fajgyűlölet.
Te ezt legyőzöd magadban, van aki meg már berendezkedik a védekezésre.
És ez utóbbi ugyanolyan természetes, hiszen néhány komyoly negatív tapasztalat olyan mély lelki elváltozásokat okozhat egy átlagembernek, aki nem rendelkezik buddha természettel, hogy szerintem ha ennek ellenkezőjét várjuk el, az legalább akkora tévedés, mint a bőrszín alapján előre megmondani valakiről hogy milyen ember.
Értelek, ez teljesen
Értelek, ez teljesen reális amit írsz.
speciel ma két szitu volt, előttem koccant(gondolom, már csak a végére értem oda) egy roma(hogy 100%-ig pontos legyek: annak látszó) bicajos (!!!) egy autóval, srácnak vérzett e térde. autós adott neki zsebkendőt, kérdeztem segíthetek-e, srác mondta nem kell, de köszi, majd továcc gurult, recsegve. utána kérdeztem, hogy olaj nem kell-e, mert csúf a bicaj hangja, de nem kellett, tekert tovább tempósan.
biztos lopta a bicajt! ize. ezt kerdezem... ?
a masik szitu meg pont a vazolt helyzet, nepes roma csalad, szemben az utcan, felmeztelen apuka eppen a tokeit vakargatja latvanyosan. japp, megfordult a fejemben hogy na itt mi lesz, meg hogy jujj. de aztan nem lett semmi. elmentunk egymas melett. zavart hogy hangosan kiabaltak, meg "nem volt gyerekszobajuk" tipusu viselkedes mintakat kovettek, de hat ez van, es asszem a lenyeg, hogy engem ez feher embertol, kossuth-dijas irodalmartol epp ugyanugy zavart volna, mint toluk.
az ember es a tettei a lenyeg, a borszin lehet csaloka.
na. remélem a rasszisták
na. remélem a rasszisták már elélveztek, az antirasszisták csalódtak egy nagyot, akkor talán tovább lehetne lépni és criticalmass-orientáltabb témákkal foglalkozni.
a CM témák folynak a maguk
a CM témák folynak a maguk medrében, ebben a topicban (ami már forúmtémává minősült ha jól látom) viszont ez van. majd kifullad hamarosan es minden marad a regiben.
/meg egy személyes megjegyzés: nem vagyok antirasszista, mert alapvetően ha valaki kepes borszin alapjan eloitelkezni azt letojom, nem érintkezem vele, viszont azt a "ciganyozast" amit itt olvashattam ledobbentett, mert ha a kuruczinfon olvasom, nem lepodok meg, de hogy a CM forumon.. pofon a mufajnak/
az egész már felesleges
az egész már felesleges és izzadságszagú
ahogy érzed.
ahogy érzed.
Ja. Ahhát.
Ja. Ahhát.
zárjuk le
zárjuk le viccesen?
elhatárolódom attól, hogy Cseya hozzászólása alá kell kerüljön az enyém.
"Megint kimondta.."
pc-nek lenni önmagában
pc-nek lenni önmagában túrót se ér.
az ötéves gyereknek a kezére kell ütni, h nem szabad, de a tízévesnek el kell magyarázni h miért nem.
Lathor eljutott ahhoz, h a szülőknek nagy szerepük van abban, hogy a gyerekek milyen iskolai képzettséget szereznek, Eni pedig kimondta, hogy ha a szülők maguk is szegények és iskolázatlanok, akkor nemigen tudják biztosítani a gyerekeik számára a tanulás feltételeit.
ilyen helyzetben értelmetlen(nonszensz) felelősöket keresni. a strukturális munkanélküliségért, az alacsony iskolai végzettségért és az ezekből fakadó szegénységért mindenekelőtt a társadalom a felelős.
Ami a bűnözést illeti, az Egyesült Államok börtöneiben az afro-amerikaiak és a mexikóiak a teljes népességen belüli arányukhoz képest magasan felülreprezentáltak. Körükben a szegénység mértéke jellemzően sokkal magasabb, mint a nemspanyol fehérek között. Feltéve, hogy a bűnözés nem az afro-amerikai és a mexikói kultúrából ered, a felülreprezentáltság oka szociológiai értelemben a szegénység és az igazságszolgáltatás faji-etnikai alapon megkülönböztető működése.
Emmá vót, nem? Egyébként
Emmá vót, nem?
Egyébként meg: a túrót!
Szegény antifák itten szomorúak lesznek, hogy már megint alágyújtottál ennek a meddeaux vitának.
Nyugi, szerintem nem neked
Nyugi, szerintem nem neked szólt ez a bejegyzés.
"Egyébként meg: a túrót!"
nya, talán EZ a "cseya-féle" világegyszerűsítés.
Boldog ember lehetsz ha a világodban csak fekete és fehér van. Legalább nem kell sokat gondolkodni... hisz az élet eccerű.
/antifák? egy emberen kívül asszem nácizás-fasisztázás nem volt, talán a CM eddigi szellemiségének köszönhetően nem kerültek elő a "rokonszakmák". szóval az antifasisztának szüksége van fasisztára is nem, hogy meg tudja határozni önmagát, vagy nem? esetleg, érintve érzed magad?/
vitázni pedig nem tudom mennyire meddő, oké, számodra biztos minden meddő ami nem fér be a világsablonjaid alkotta szűrőn (kör-háromszög-négyzet), de ha ezt annak érzed, akkor mire számítasz kerékpározás ügyben? azt akkor minek "csinálod"? majd egyszer eljön egy szebb világ ahol a tigrisek együtt eszik a szalmát az antilopokkal?
Érdekel a válasz vagy ez
Érdekel a válasz vagy ez megint csak fingfűrészelés?
nem tudom pontosan mit
nem tudom pontosan mit ertessz fingureszeles definicio alatt, de egy csattanos egymondatosra azert abszolut vevo vagyok, amibe bele van suritve a kerekparozas meletti aktivistaskodas miertje.
Az egyénnek is van
Az egyénnek is van felelőssége! Ne akarjunk már mindent a társadalomra hárítani. Az életedért Te vagy a felelős, és azt nem bízhatod másra. Nem várhatsz mindig megoldásokat másoktól, a problémákat azért tette eléd a sors, h azt megold. Nem másoknak kell azt megoldani. Persze ez így elég sarkított. Az én anyukám két gyerekért dolgozott éjjel-nappal és örültünk, ha hóvégén maradt kenyérre való. Én is tudom milyen az a szegénység. Az anyukám meg mégjobban, árva volt és elég sokat éhezett a "kedves" nevelőszülők jóvoltából. Mégis tisztességes szakmája lett, pedig iskolába sem engedték el, míg a földeken nem végzett a munkával, és soha nem nyúlt a máséhoz, pedig sokszor korgott a gyomra.
Jah, az én anyukám is
Jah, az én anyukám is állami vállalatnál dolgozott elvált nőként, 2 gyerekre, meg jártunk is vállalati üdülőbe nyaralni.
Ez nagyjából 20-22 éve volt.
Ezalatt kb felnőtt egy(kettő?) generáció, közben rendszerváltozás történt, globalizáció, 911, hitelválság és még kismillió történés.
Summázva és amit mondani akarok: megváltozott a világ.
Azért furcsállom a perszonális példák összehasonlítását, mert épp arról van szó, hogy ROMAKÉNT mik a lehetőségeid (ebben ütköznek a vélemények).
Az egyén felelősségéről pedig olvasd vissza Csavar miről beszélt a szülők "adta" lehetőségeknél. /hogy a szülő nem küldi iskolába a gyerekét, arról a szülő tehet (a gyerek talán csak nem...). és mi van akkor ha a szülő nem is TUDJA, hogy iskolába járatni a gyerekét miért is lenne fontos? Ha egy generációban(többen) kimarad az ami mondjuk neked evidens, akkor mi alapján várható(büntethető?) el az adott tudás nélküli szülőktől, hogy tovább örökítsék a tudást aminek nincsenek is birtokában?
Nem tom, nem a legjobb példa de érted, az érettségire is azt mondta akinek megvolt már, neked meg még nem, hogy ah, nem kell attól félni. amikor már megvan akkor már könnyen lehet rá úgy gondolni, hogy nem volt ez olyan bonyolult.. érted mit akarok ezzel mondani?/
Esetleg az esőerdőből szalajtott benszülöttet is letolod mert mondjuk nem tudja mire való a távirányító? /tudom, tudom, "há' de a benszülött nem gyün ide segélyér'" (oszt pedig kb ez már zajlik, ha tágabban vett hazánk, az EU határai nézzük/
Rómában azt kell tenni
Rómában azt kell tenni amit a rómaiak.
Sztem ez az egész már
Sztem ez az egész már maszatolás és mosdatás. Sajnálom más nézőponton vagyok. Ha, mindenért a társadalmat tenném felelőssé már hulla lehetnék. Valóban ez egy bonyolult dolog, de én azt mondom kettőn áll a vásár. Ha az egyik nem akarja soha nem lesz belőle semmi. Te így látod én úgy. Mindenki a magáét. Ennyi részemről.
te is látod h sarkítás
te is látod h sarkítás amit írtál.
azt írtam, h bizonyos esetekben,
konkrétan a nyomortelepen felnövő cigány fiatalok esetében az állam felelőssége az elsődleges, és a fiatalokat csak akkor kérhetjük számon, ha az iskola színvonala és a tanuláshoz szükséges életkörülményeik olyanok mint ami a korosztályukban szokásos. - ugye nekik a kortársaikkal kell versenyezniük a munkapiacon, tehát nem érdemes a helyzetüket a 20-30-40 évvel ezelőtti körülményekhez mérni.
szintén konkrétan a szüleik ugyanígy nőttek fel, és lettek alacsony iskolai végzettségű munkanélküliek, tipikusan magas munkanélküliségű régiókban. ha az állam felelős volt értük akkor, amikor nem kaptak megfelelő iskoláztatást, akkor ez a felelősség a nagykorúvá válásukkal nyilván nem párolog el.
az állam nem tett meg mindent, ezt tudjuk.
azt mondod, "de biztos ők sem!".
megbocsáss de személyesen ismersz több tízezer embert??
vagy szted a cigány kultúra hordozza magában a bűnözést és az ingyenélést?
Az iskola színvonala olyan,
Az iskola színvonala olyan, amilyen a bele járóké. Te hogy képzeled az iskola színvonalának alakítását? A mai tanári gárda véleményem szerint nagyon elhivatott. Anyám tesitanár egy elég puttó szakközépben. Amellett, hogy sok problémás diák egyedül hozzá jár beszélgetni (megbeszélni az otthoni, és iskolai bajait), volt már, hogy nekiesett diák, és nem egyszer életveszélyesen meg is fenyegetik. Anyám nem egy szívbajos ember, ezért ezekből a dolgokból nem csinál ügyet, de egy még100adrangúbb suliban vajon mit lehetne kezdeni a hasonló jelenségekkel?
az egyetemi diplomás
az egyetemi diplomás informatikatanár akkor fog a borsodi város középiskolájában tanítani, ha a fizetése megközelíti azt, amit programozóként keresne.
miért fenyegették meg? rossz jegyet kaptak vagy mert nem használhatták a tornatermet?
Jelenleg a tanári fizetés
Jelenleg a tanári fizetés sehol sem közelíti meg a versenyszférát, de azt hiszem, ezt nem kell ecsetelnem. De a programozó valszeg versenyképes fizu esetén is inkább marad az infóparkban, mint a jászsági suliban, ahol azért kerül konfliktusba a diákkal, mert nem hagyja az órán csetelni.
A megfenyegetés nem egyszeri eset, kb minden hónapra jut egy, az indokok a legváltozatosabbak tudnak lenni. Pl gyerek legörgeti a s.ggét a félévben egyszer tesiórára, és számon van rajta kérve az elmúlt 40 óra hiányzás. A fenyegetések nem mindig életellenesek, van, hogy csak vagyon elleni ugye, amikor az arc megígéri, hogy úgyis kiszúrja anyám kocsijának az összes kerekét. De amikor pilllanatnyi elmezavarból rúgva-kapálva esnek a tanároknak a gyerekek, és úgy kell lefogni őket, az se gyenge. Mindez Pesten, szakközépben. Ezek után mit kéne tenni? Mert ugye körmös már nincs, intő, rovó kb annyit ér, hogy a szülő ugyanilyen hisztérikus reakcióval jön be a tanárhoz... A szép szó meg mit is ér?
Most ez nekem
Most ez nekem összefolyt.
most csak kizárólag roma származású gyerekek "követnek" el ilyesmit, vagy un bloc a diákság kezd egyre agresszivabba valni?
(a muzulmán bevándorlókkal "rendelkező" országokban arra az eredményre jutottak, hogy a magasabb iskolázatlanság oka az a folyamat, miszerint az anya van otthon a gyerekkel, a kulturalis hagyomanyokbol adodoan az anya szinten csak muszlimokkal (nokkel) erintkezik, ezert a nyelvtudasa hianyos marad. a gyerek leginkabb otthon, az anyjatol tanul(na) nyelvet, de a hianyos tudas hianyosan kerul tovabbadasra. aztan ez az iskolaban lemaradasokhoz, rosszabb teljesitmenyekhez vezet. igy ritkabban/kisebb esellyel lesz belole mernok/akarmi jol fizeto munkaval, nem tud kameras mobilt venni, stb, ez frusztraciohoz vezet. mivel az adott orszagban szuletett, de mint bevandorlok gyermeke, ezert igazabol nem erzi egyik helyet sem hazajanak. ez tovabbi frusztracio, stb stb. Hogy egy tobbszorosen frusztralt fiatalban (aki plusszban meg kamaszodik is) mikor es hogyan pattan el a cerna...)
oke, most a negativ peldakat lehet evekig sorolni, amit ezzel mondani akartam hogy egy tendenciozus esemeny leginkabb valamilyen okozatok-osszefuggesek miatt jon letre, meg hogy sok-sok ido amig az ilyesmi valtozik. es pl romakerdesben az elmult 18 evben a valasztasok elotti hepajkodason kivul nem nagyon tortentek atfogo-hosszutavu "megoldasi" javaslatok.
mert abban gondolom egyetertunk, hogy ami es ahogy van, az nem oké.
Nem csak romák
Nem csak romák problémásak. (Más kérdés, hogy pl a húgomnak, aki a TF-en tanul szintén tesitanárnak, testnevelés-elméletből vizsgázott, és a vizsgáztató mondta neki, hogy a kisebbséget, mint magatartászavaros réteget, és sajátos nevelési igényt megkövetelő tanulókat ne felejtse ki a felsorolásból). Ez a felsőoktatás. Te biztos feljelentenéd ezután az ombudsmannál a tanárt, nem igaz? Ugyanakkor mégiscsak a tapasztalat szólhat, nem? Épp te említetted a muszlimokat. Nálunk értelemszerűen nem olyan jellegű okokból lesz valakikből leszakadó/nehezen kezelhető/frusztrált egyén. De lesz. És valóban más bánásmódot igényel. Muszáj különbséget tenni emberek közt, nem kezelhető mindenki egy sablon szerint. És ebben szerepet játszik a származás, a szokások.
Term nem kezelhető mindenki
Term nem kezelhető mindenki egy sablon szerint, viszont mindenkivel leülni kettesben megdumálni a világ nagy dolgait sem lehet. A sablonok (sztenderdek?) sokfélék lehetnek (kell hogy legyenek) nem csak a /cseya-féle/ kör-négyzet-háromszög.
A balkezes gyerekkel mi a helyzet?
nem olyan okokból, de meglepő módon egész jó anyag vana neten arról, hogy milyen út is vezetett a jelenlegi helyzethez. Seggelni kell tény, de minden megismeréshez kell a háttér anyag, különben csak valami felszínes (ne adj isten előítéletes) vélemény/álláspont fogalmazódik meg.
Annyira engem sem érdekelt ez a dolog, csak most pl hogy utánanéztem, akadt pár érdekes dolog..
Tippeket kérek:
Hány roma él Magyarországon?
Hol élnek jellemzően a romák (városban vagy falun?
Milyen családi állapot jellemző rájuk?
Hány év a várható életkor?
Ebben találtam ezt-azt: http://www.worldbank.org/eca/roma/data/romahun.htm
Én sarkítok, akkor Te is.
Én sarkítok, akkor Te is. Nem mondom, h a cigány kultúra bünőzés. Ha, nekem toleránsnak kell lennem Ő is legyen velem, vagy én nem érdemlem meg, mert köcsög magyar vagyok?
Ahol én élek Hatvanban körülöttünk romák laknak. Nem kell bemutatnod a kultúrájukat. Megbocsátok és nem ismerek több tízezer embert. Te igen? Megbocsáss honnan tudod, h Ők megtettek mindent. Ismersz több tizezer embert? És még etc. etc. lehetne ragozni, és vitatkozhatnánk több évig is.
Amúgy miért is kéne mindenben egyetértenem veled? Mert máhogyan állok hozzá a dolgokhoz, még nem vagyok rasszista. Egységben a kétség. Én így gondolom és kész. Te úgy, amit tiszteletben tartok. Az igazság odaát van. A romákról, pedig nem mondtam, h mind bünöző.
Nem vagyok ellene az integrált oktatásnak és stb. Tisztelem, h kiállsz mellettük tegyed azt továbbra is. Én sem mellettük sem ellenük nem vagyok. Nekik is vannak hibáik és a magyaroknak is. Kérdés lehet-e beszélni a hibákról, h ne legyek rasszista.
A semmit mondó
A semmit mondó közhelyeket, "Egységben a kétség", "Az igazság odaát van" kérlek hanyagold.
>Én sarkítok, akkor Te is.
ezt Te írtad (k, 2008-06-24 16:49):
"Ne akarjunk már mindent a társadalomra hárítani... Persze ez így elég sarkított."
>Mert máhogyan állok hozzá a dolgokhoz, még nem vagyok rasszista.
Egy másik ember bőrszínéből következtetni a viselkedésére, rasszizmus. Aki gyakran mond ilyeneket, az rasszista.
Azt mondtam, hogy amit írtál az rasszizmus.
>Nekik is vannak hibáik..
igen, ez rasszizmus. a különböző kultúrák és az azokban élő emberek nem egyformák, de nem 'jobbak' vagy 'rosszabbak'.
> Megbocsáss honnan tudod, h Ők megtettek mindent.
> Ismersz több tizezer embert?
Azt tudjuk, hogy a helyzetük, a lehetőségeik messze elmaradnak az átlagtól.
Miért ne lenne ugyanannyi dolgozni és boldogulni akaró ember köztük, mint általában az emberek között?