Vigyázzatok a Keleti pályaudvarnál (is)! Egy viszonylag jól öltözött (sötétkék sportzakó jellegű felöltő+fehér ing), kb. 175-180 magas, közepes testalkatú, hosszúkás fejű, rövid fekete hajú, világosabb bőrű cigány meg az kb. 165 magas, kövér, kerekfejű, egyszerű szürke, de tiszta ruhába öltözött nője kerókat lopnak! A nő hesszöl, a pasi csór. Onnan tudom, hogy ma az enyémet akarták ellopni! A csávó bringa helyett egy kiadós pofánvágással lett gazdagabb, de lehet, hogy nem adja föl ettől. Rendőrt nem hívtam, mert cigányról van szó, ki tudja, mit lépett volna, meg hány haverja volt még a környéken. De gondoltam, ide azért beregisztrálok és szólok Nektek.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Eni képe

Neked közhely, nekem nem!

Neked közhely, nekem nem! Akkor rasszista vagyok, Te meg legyél boldog, h lerasszistázhatsz. Tudod mit még a papagájom is rasszista. Meg az egész családom. Na én végeztem itt nem érdekel az egész. Már az agyamra megy a rasszistázás no ez is közhely már. Nem kell válaszolnod. Rasszista, szemét alak vagyok tudomásul vettem.

..........................................................

Légysziii ne szoritsálmárle a nagy bazi kamijonyoddal!!!!!

2
csavar képe

Előítélet? A roma

Előítélet? A roma gyűlöli a magyart.

ezt Te írtad: h, 2008-06-16 16:49

távol álljon tőlem, hogy ezt számon kérjem Rajtad, csak megemlítem, hogy nem a levegőbe beszélek.

3
Eni képe

Ezt egy roma mondta nekem :)

Ezt egy roma mondta nekem :) Nem kérhetsz rajtam semmit számon, nem vagy mindenható. :) Nem érdekel, ha rasszista vagyok akkor is kiállok a véleményem mellett és kész. :) Igen én írtam fölösleges kiírkálnod ne fáraszd magad. Vállalom és kész. Ezt írtam és én is így látom, tehát rasszista vagyok. Hát ez van. Sztem itt hagyjuk abba, mert ennek semmi értelme, továbbra is tartom a véleményemet. Gondolhtsz amit akarsz engem már nem érdekel, még rasszistázhtsz is ahány hozzászólásban csak akarsz, ez sem érdekel. :) A véleményem marad ami volt.

4
csavar képe

gondolom az ember felelős

gondolom az ember felelős azért amit mond mások előtt.

akkor is kiállok a véleményem mellett...
:DD azt hittem már kinőttél a dackorszakból. jól van Eni, neked is veszünk olyan babát.

5
Eni képe

:) hát ez roppant vicces,

:) hát ez roppant vicces, Te nagyon okos angyali teremtés.

6
GerinctelenNévtelen képe

Gyanús vagy nekem, te

Gyanús vagy nekem, te csavar!
Nem vagy te véletlenül... szociológus? :)

7
Szab képe

OFF Ez meg hogyan

OFF

Ez meg hogyan lehetséges? Amelyik hsz-re most válaszolok, az 07-18-án, azaz ma íródott. Viszont 06-25-én már érkezett rá válasz. Vagy én nézek félre valamit? :)

8
gyorkos képe

Alighanem. Ha jól látom

Alighanem. Ha jól látom Lathor Eni 98
sze, 2008-06-25 09:44 hozzászólására válaszolt.

--
Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330 (Fővárosi Közterület-felügyelet)

Elveszett, megrongálódott közúti jelzőtáblák és a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek meghibásodásának bejelentése: 06 1 210 05 73

9
Kánaán képe

nem szeretnék beleszólni a

nem szeretnék beleszólni a vitátokba, de szerintem ha végig mész itt ott Pesten, vagy akár másik városban akkor nem azt fogod hallani a 20-25 közötti romáktól, hogy bocs nem tudsz valami melót? hanem hogy add ide a telefonod, ha ezek alapján elítélni átlagban a romákat rasszizmus, akkor én is rasszista vagyok
és nem hiszem, hogy ez megélhetési bűnözés lenne, bár aztis elítélem, hanem kell nekik sörre cigire nőkre, szóval csak úgy általánosságban kell nekik a pénz.
Persze, rengeteg mocsok van a magyarok között is, de nemhiszem, hogy azért kevésbé maradandó ez, mert ő is fehér.
És ha megnézed ezek a fehérek milyen népcsoporttal nőnek fel/járnak össze akkor rájöhetsz, hogy valami sántít ebben a védjük a romákat kampányban:)
////
Nincs ki mind a négy kerekem...elég 2 is.

10
csavar képe

"ha ezek alapján elítélni

"ha ezek alapján elítélni átlagban a romákat rasszizmus.."
igen, ez rasszizmus, hiszen te is tudod, h nem minden roma ilyen, sőt, a cigányok nagy része nem ilyen.

és ha megnézed milyen körülmények között élnek cigányok mondjuk borsodban, akkor rájösz, hogy ez "a romák közt sok a bűnöző" megközelítés milyen hülyeség.

11
Lathor képe

"Kérdés lehet-e beszélni

"Kérdés lehet-e beszélni a hibákról, h ne legyek rasszista."
Egyesekkel nem :(

12
csavar képe

"Van-e a rasszizmusnak

"Van-e a rasszizmusnak politikailag korrekt változata?"
Nincs.

13
Cseya képe

Létezik-e olyan probléma,

Létezik-e olyan probléma, amire a politikai korrektség megoldást jelent?
Nüm.

14
d képe

nem, Eni, velük nem lehet.

nem, Eni, velük nem lehet. alapvető dolgokat nem fognak fel, például:

1. alapvetően leszarom a bőrszínt. ugyanaz a viselkedés ugyanúgy zavar(na) görögtől, franciától, fehértől, feketétől, hottentottától. roppantul sajnálom az esetleges összefüggést a bőrszínnel, de a saját és szeretteim jól felfogott érdekében ezzel kapcsolatban is mérlegelek éles helyzetben.

2. elismerem, hogy sokan önhibájukon kívül rosszabb helyzetből indulnak, de egyrészt vitatom a problémás réteg kitörési akarását (arra aztán várhatnánk, miközben lehet fosni éjszaka bp-n), másrészt meg teszek az egészre, amikor engem akar kirabolni valaki.

3. ennélfogva az elsődleges feladat szerintem az élet- és vagyonvédelmi fenyegetést jelentő tevékenységek (rablás, vezeték/sínlopás, segélyipar) gyors és hatékony felszámolása, okos törvényekkel, visszatartó erejű büntetésekkel. MINDENKIVEL szemben, aki ilyen életmódot folytat. ismét roppantul sajnálom, ha ez elsősorban bizonyos réteget érint.

4. ha elismeritek, hogy elsősorban bizonyos rétegeket érint, akkor magyarázzátok már el, mitől rasszizmus erre rámutatni, és ezt figyelembe venni, amikor valaki szembejön az utcán. a cigánysággal vagy bőrszínnel semmi probléma. a sokak által bármilyen okból követett életmóddal van. ha szerintetek nincs összefüggés, akkor meg azt kell mondani, hogy hát ilyet mindenki más éppolyan mértékben csinál, nem csak a cigányok, és nem az ő bizonyítványukat magyarázni folyamat. ez egy a sok ellentmondásból az "érvelésetekben".

5. párhuzamosan, de másodlagos fontossággal jöhetnek a hosszú távú integrációs törekvések. A monoki példa teljesen korrekt kezdet.

történetesen majdnem kirabolt egy kb tízfős hangoskodó cigánygaleri szombat éjjel*, "pakolj ki" ordítással. épp jókedvükben voltak, így hamar hozzátették röhögve, hogy á, nem kell, csak vicc volt. remekül szórakoztunk mindannyian, mindazonáltal nem ismerek egy embert se, akinek ilyesmi akár poénszinten benne lenne a szókincsében. valahogy nem a rossz szociális helyzet süt róluk és a kitörni akarás, hanem az, hogy ez lételemük és triviális eljárás. engedtessék meg, hogy ilyen élmények után (kinek nincs a környezetében, ha saját nincs is?) ne akarjak személyesen megismerni tízezret, és inkább óvatos legyek, ha ilyesféléket kell megközelíteni (és leszarjam a szociális hátteret). és bizony nem csak óvatos vagyok, hanem ezt akár meg is osztom másokkal. ez nem rasszizmus, bár ez esetben tőletek a rasszista jelző inkább dícséret.

bármikor, bárkivel megtörténhet, a barátnőtökkel is, amikor éjszaka megy haza egyedül. akkor legyetek toleránsak meg megértőek, szerencsétlen hülyék.

(nem mintha kívánnék ilyesmit, de a fenyegetés nem szűnik meg attól, hogy nem vesztek tudomást róla. és akkor ez még bp, ahol pár környéket talán el lehet kerülni. de egy bizonyos népességeloszlású faluban például...)

voltaképpen nem várok reakciót, mert partner híján időpocsékolás, meg amúgy is primkó ez a "fórummotor" a három centi széles hozzászólásokkal :). ez inkább csak afféle krédó volt egy rasszistától.

15
d képe

továbbá pedig: "Ez az

továbbá pedig:

"Ez az egész ügy a cigányokról szól?

A probléma megoldását az lehetetleníti el teljesen, ha azt mondod: ez etnikai kérdés, vagy ha azt, hogy a monokiak kezdeményezése a cigányság ellen irányul. A munkanélkülieket és a segélyen élőket nem lehet azonosítani a cigánysággal. Legfeljebb arról beszélhetünk, hogy ez a probléma jelentősen érinti a romákat. A roma népességen belül ugyanis a munkanélküliség sokszorosan meghaladja az országos átlagot: öt munkaképes cigány emberből négynek nincs munkája."

(index szájbarágó)

Kérdés, hogy a megélhetésieken kívül (ocö, egyéb politikusok és társaik) kinek és miért jó azonnal faji kérdést csinálni a dologból, és rasszistázni bárkit, aki ezekről a triviális összefüggésekről beszél. ;]

16
csavar képe

azért írtam az amerikai

azért írtam az amerikai példát(k, 2008-06-24 13:07), hogy lehessen látni, h az a bűnözés, amiről beszélünk, nem függ össze a kultúrával, a szegénységgel viszont igen.

"a problémás réteg kitörési akarását" vitatni olyan mint egy kikötött ló futóteljesítményében kételkedni: amire nincs lehetősége, azt nem tudja megmutatni. nyilván a cigányok között is ugyanannyi kitörni és boldogulni akaró ember van, mint az emberek között általában.

a feudalizmusban a születés egyértelműen meghatározta az ember életlehetőségeit. ha belegondolsz ez nagyjából mai is így van, csak a meghatározottság nem olyan szigorú, inkább tendenciaszerű.

innen látszik mennyire értelmetlen cigánybűnözésről beszélni, és h a probléma megoldása az okok, tehát a szegénység, a munkanélküliség és a vacak oktatás megszüntetése.

17
gaze képe

ööö... azért van pár

ööö... azért van pár tárgyi tévedésed... és gondolom az ismeretanyagod alapján alkotsz véleményt (meg persze a külső hatások, család, ismerősök véleménye, stb) és ha mondjuk ez az ismeret anyag tartalmaz hibás forrásokat, akkor előfordulhat, hogy a "nézőpontod" hibás? (nem ez a megfelelő szó rá..) Vagy van egy nézőpontod, ami alakult ahogy alakult, különösebben nem foglalkoztat a téma, aztán jónapot? (ahogy feljebb elhangzott, előítéleted arról van amit nem ismersz)
Most nem mondom, hogy állj neki és olvasd ki az elmúlt 100 év témában (is) vonatkozó szociológiai könyveit, tanulmányait, publikációit, meg járkálj mindenféle eszmecserékre.
És az is oké, hogy más a nézőpontod. Viszont szólók, hogy vannak benne bakik, amik torzítják a képet.
Esetleg vizsgáld meg ugyanazt a kérdést egy totálisan másik nézőpontból (és utána akár egy harmadikból is) és így azért pontosabb, árnyaltabb képet kaphatsz.
Mert ugye a dolgoknak van szélességük is, hosszúságuk is, magasságuk is, és még az idővel is változhatnak.

/nem, nem kell keblünkre ölelni a világ minden roma polgárát. bár az azért talán eufórikus pillanat lenne../

18
Eni képe

Sok szociológia könyvet

Sok szociológia könyvet olvastam, és tanulmányt. Parsons, Weber, Comte, Spencer, Habermas, Bourdieu tőkeelmélet, Hankiss újfeudális struktúraelmélete, Forray R. Katalin, kemény I, Babusik F, stb :) Abban is lehetnek bakik. És a nézőpontom lehet hibás. A tied nem? :) Biztos, h a Te nézőpontodban nincs torzulás? Mind1. Ha, torz vagyok hát legyek az. Vizsgálni sok nézőpontból lehet, mert rengeteg van. Én is mondhatnám ezt neked vizsgáld meg más nézőpontból.

19
gaze képe

Na várjál, induljunk el

Na várjál, induljunk el újra a kályhától.
Az én nézőpontom az, hogy erdendően és alapból nem érdemes elítélni valakit bőrszín vagy származás alapján (ne legyünk naivak, ébernek maradni még lehet, de most hogy ki "mennyire tárja ki szívét melybe belefér az egész világ" ez egy tök más dolog) ezenfelül az általánosítás mindamelett hogy nagyon könnyen visz tévútra, mindamellett nem egy "nemes" dolog.
A nézőpontom eddig terjed, az hogy én mennyire ítélem el(vagy használjam a 'rühellem' kifejezést?) a rasszizmust, de leginkább a képmutatást, az már személyi hangolás kérdése, fakultativ.
Persze lehet hibás, de mivel konkrétumokat nem tartalmaz (olyanokat mint pl"minden cigány ...-ként viselkedik") ezért egész univerzális. Meg mindig ott van a kételkedés is, de olyasmit pl nehezen tudok elképzelni, hogy most egy direkte nemzetvesztő tevékenység zajlik, egy összeesküvés mely a magyarság végső kiirtását és/vagy rabszolgasorba való taszajtását célozza.. (most ez mondjuk csak a kisebbségi szervezetek összehangoltsági foka miatt sem tűnik reálisnak... na mindegy, mellékszál)

Vizsgálni valóban rengeteg nézőpontból lehet. Viszont szerintem érdemes is.

/funny mert pl kamaszként csúnyán összevert pár 'testvír' egy dizsi hata mogott, amolyan szórakozásképpen. akkor jól elgondoltam ifjonti hévvel, hogy akkor most minden cigány ilyen. aztán később csúnyábban összevert egy arc a szomszéd lépcsőházból, akivel egy iskolába is jártam, kb hasonló indokkal. úgyhogy a taplóság "járműfüggetlen". És emberi akarat meg jószándék kérdése (de pusztán racionalitás is) hogy egyszerűen nem lehet általánosítani./

és továbbra is azért "fáj" nekem ez a dolog, mert a CM-en futok ebbe bele.

20
Eni képe

1. Soha nem mondtam, h

1. Soha nem mondtam, h bőrszin, származás alapján ítéljünk. Ezt én sem teszem. Megemlítettem, h van aki berendezkedik segélyre, erre rasszista lettem, jelzem magyarok közt is van ilyen ember aki segélyre épít. Sokat beszélgettem roma évfolyamtársammal erről. Nem mindig jó helyre megy a segély. Pl. van merci, szép ház + segély, a másik meg a nyomortelepen egy szobában 8-10 fővel. Nem sajnálom a mercijét, de azért engedtessék már meg, mennyire is mélyszegény az ilyen. Tudod inkább adnám az Ő részét a nyomortelepen lévőknek. A segélyrendszert átgondoltabban, és annak akinek tényleg szüksége van rá.

2. A társadalom felelős, de az egyénnek is van felelőssége. Még nyomortelepen is, igenis van felelőssége az anyának. Mert könyörgöm kinek az élete?

3. A CM-en azért, mert biciklizünk attól még mások vagyunk, máshogy gondolkodunk. Mindenki másképp éli meg a tapasztalatait, ezt meg neked kellene elfogadni. Nem mindenki egyforma pszichológiai beállítottságú. Ilyen a világ és az ember. Az egyik bosszúálló, a másik nem. Az egyik túléli, ha 5-10 testvír elveri és nem általánosít, a másik másképpen éli meg. Az egyik ismerősőmet megkéselte pár testvír és megrugdosták, életben maradt és nagy szerencséje volt, h túlélte. Általánosít, gyűlöl, fegyvere van azóta. Fél a romáktól, kerüli őket stb. Engem is támadtak már meg romák, mégsem kerülöm őket és nincs fegyver nálam, de az ismerősöm más, mint én és kész. Valahol középen érzem magam, ha így érthetőbb. Ennél jobban nem tudom elmondani én jobban tudok személyesen beszélgetni ilyen dolgokról.

Sztem ne fájjon Neked, h a CM futsz bele ilyesmibe. Nem vagyunk angyalok. Egyszer mindenkinek el kell számolnia önmagával. Azért, mert valamiben -most a biciklizésben- hasonlítunk, a többiben különbözhetünk. Én csak az én nézőpontomat ismertettem és álltam ki mellette. Nem akartam senkit sem megbántani és vettem az adást ki, hogyan ítéli meg a helyzetet, és akármilyen nézőpontja is volt az tiszteletben tartom. Hisz valójában személyesen senkit sem ismerek, honnan tudnám milyen, mert máshogy áll a dolgokhoz.

21
Doom3d képe

A kérdés az, hogy mit

A kérdés az, hogy mit kezdjünk a kialakult helyzettel? Mit csináljunk?
A kerékpárutakról is kiderült, hogy városban tulajdonképpen jobb a bringasáv, és inkább azt szeretnénk.
A mélyszegények társadalmi felemelkedését, szocializációját elősegítő multimodális, asszertív társadalmi stratégiának mik legyenek a pillérei?

22
Cseya képe

Kezdetnek megszüntetni a

Kezdetnek megszüntetni a romaprogramokat, és az ehhez kapcsolódó emberjogi huzavonát. Helyette legyen átfogó szegénység- és bűnözés elleni program (ha elfogadjuk azt, hogy a faji származásnak semmi köze az életmódhoz, akkor felesleges és diszkriminatív a faji kritériumok alapján felállított intézmények puszta léte is).
Kötelező iskoláztatás, természetbeni segélyezési forma a gyerekeknek, közmunkához kötött segély. A másik oldalon pedig a kiskorúak bűntethetősége, kényszermunka a börtönökben, hogy ne nyaralásnak és státuszszimbólumnak tekintsék a börtönéveket az elítéltek.

23
gaze képe

akkor ez azt jelentené,

akkor ez azt jelentené, hogy zárják be a kisebbségi önkormányzatokat is? a szlovákot, a bolgárt, a mindet?
(vagy mit értesz 'faji' alapon alatt?)
Szegénységmegelőző program? bársonyos vagy kímélő mosás?
Oké, nem kötekedem, csak ezt most így nem teljesen értem.
Tehát az lenne a cél, hogy eleve ne is legyenek szegények az emberek? Ehhez többnyire oktatás kell (meg idő amíg beérik a termés, ez akár 10-20 év is lehet) ahhoz oktatási rendszer, meg sansz és motiváció a bejárásra (motiváció, nem csőretöltött puska..)
Most zajlik Monokon ugye ez a közmunkáért segélyt dolog (csak ugye "nem lehet minden nap lenyíratni az árokparti gazat") erről meg recseg-ropog a vita. nálam szakemberebb figurák körében.
a kiskorúak büntethetőségét meg kényszermunkát.. végig gondoltad te ezeket? meg másik kérdés: voltál már börtönben? úgy értem, elítéltként?

24
Lathor képe

Tudom hogy nem engem

Tudom hogy nem engem kérdeztél, de ha nem haragszol válaszolok.

Nem pusztán kötekedsz, kioktatni próbálsz, mindezt javaslatok nélkül.

Mondj egy jó motivációt! Én mondok, a segély csak akkor járjon, ha mellette MINDEN adódó munkalehetőséget kihasznál, tehát ha azt mondják, hogy disznók után kell a trágyát takaritani, akkor ha nem válalja nincs segély se, sertéstelep azért épült le, mert az ott dolgozók kiöregedtek, és a segélyből élők, igen a nem romák is, persze hogy nem fognak szart lapátolni, ha semmittevésből is ugyanúgy megélnek.

Arról a börtönről beszélsz ahova télen melegedni járnak? Az általad folyton emlegetett nyomortelepeken rosszabbak körülmények.

U.i.: kötözködés megelőzése véget, a minden munka az erre vonatkozó törvény szerinti körülményeket jelenti, tehát nem láncraverve bányászást napi 25 órában.

25
csavar képe

Doom3d mindenkit

Doom3d mindenkit kérdezett.

bár egyetértek gaze-zel, a stílusa sztem is kötekedő. remélem visszavesz egy kicsit.

a közmunkáról most írtam Vidnek.

26
gaze képe

Igen, Cseyával

Igen, Cseyával kötekszem.
Mert biztosan van egy mondatnál bővebb, cizelláltabb véleménye/álláspontja is.
Mert nem hiszem, hogy annyival elintézhető egy válasz, hogy "egy túrót". pl.

27
Cseya képe

A "paripapimpili a popeszba"

A "paripapimpili a popeszba" megteszi helyette?

28
gaze képe

Stilisztikailag lényegesen

Stilisztikailag lényegesen színesebb (parádés alliteráció), tartalmat és okfejtést nézve változatlan.

nem adjuk fel!

29
Cseya képe

Legyen: A téma az volt,

Legyen: A téma az volt, hogy azért van több szerecsen az amcsi börtönökben, mert az ottani rendőrők hátaztánhúdenagy rasszisták.

Bár valószínűleg ismered, de azért:

Volt egyszer egy professzor,aki rengeteg időt töltött egy mikroszkóp fölé görnyedve a laboratóriumában. Nézte-nézte, vizsgálgatta a nagyító alá tett bolhát.

Ugorj bolha, szólt neki, és a bolha ugrott. A professzor megfogta, és kitépte a bolha melső két lábát.

Ugorj bolha, szólt neki, és a bolha ugrott. A proff ismét elcsípte és kitépte a bolha középső két lábát is, a rovar nem kis riadalmára.

Ugorj bolha, szólt neki, és a bolha ugrott. De szegény állat ismét csak fogságba esett. A tudós kitépte a két hátsó lábát is.

Ugorj bolha, szólt neki, de a bolha lábak nélkül már nem ugrott. Ugorj bolha, szólt neki újra. De a bolha nem mozdult. Ekkor a tudós vadul jegyzetelni kezdett: "ha a bolhának kitépjük az összes lábát, akkor a bolha megsüketül".

30
gaze képe

De miért "van több

De miért "van több szerecsen az amcsi börtönökben"? Mármint, akkor mi (lehet) az oka ennek a ténynek szerinted? Összefüggések, ok-okozat, ilyesmikre gondolok..

a tanmeséket és tanulságos sztorikat én mindig félreértettem, aztán ebből mindig bonyodalmak lettek...

31
Cseya képe

Olyan nyilvánvaló okokra

Olyan nyilvánvaló okokra vezethető vissza, melynek elhangzása téged előbb sarkall (szalon)rasszistázásra, mint (szalon)gondolkodásra.

A bolhás sztori a téves végkövetkeztetésről szól.

32
Eni képe

No, ez rólad is

No, ez rólad is elmondható. Bár sztem Te nem veszel vissza.

33
gaze képe

A javaslatokkal csínyján

A javaslatokkal csínyján bánnék mivel nem vagyok szakavatott szatekintélyű szakember a szakterületen, ezért levegőbe durrogtatni, mondani a frankót és váltani a világot nem akarom. De azt sem, hogy bemondok valamit (amiről annyira nem is tudom megítélni hogy helyes-e vagy sem) aztán megvédeni se tudom amikor darabokra tépik a rárepülők.
Amiben viszont biztos vagyok, hogy az esélyegyenlőség, előítélet nélküli szociális gondoskodás az talán alap emberi érték (nem a 'segély alanyi jogon' mielőtt valaki is..) Valamint nem fogadom el hogy valaki bőrszín alapján mondjon ítéletet egy másik emberi lényről. Ez biztos kötekedés és kioktatás.

/a sertéstelep tutti, hogy azért ment tönkre mert a romák nem voltak hajlandóak dolgozni? más oka tutti nem is lehet? megszűntek a felvevő piacok, nem volt gazdaságos a sertéstenyésztés, a más országok által szubvencionált mezőgazdasági termékekhez képest már nem tudott piacképes áron termelni, esetleg mert a főnök fia sikkasztott? nem ismerem a helyzetet, csak latolgatok../

Hát, eddig akivel beszéltem a börtönélményeiről, senki sem mondta hogy szívesen menne oda vissza, meg hogy üdülőtelep.. a külföldi tapasztalatok alapján sem. (melegedni tudtommal inkább a hajléktalanok próbálnak, bár ők sem annyira preferálják ezt a megoldást, mivel a börtönöknek megvan az a tulajdonságuk, hogy statisztikaliag több problémás emberrel kell közösen eltöltened az adott időt, egy helyre összezárva. te mennél egy "ilyen társaságba"?)

A "munkáért segély" kísérlet/projekt jelenleg zajlik, tehát erről nyilatkozni nem lenne szerencsés (az hogy most alkotmány, meg ombudsman pronlémák.. meg hogy akkor most lesz-e róla majd hatástanulmány..) Most persze lehet egyszerűen vérszomjat oltani azzal, hogy "dolgozzatok cigányok!", csak kérdés ez mennyire a valóság, mennyire hatékony, mennyire 'esélyegyenlő'.
(minek kapnak gázártámogatás a panelban távfűtésen élők? költözzenek el! váljanak le! szigeteljenek jobban! oldják meg!)

34
Lathor képe

Baromira rühellem ha valaki

Baromira rühellem ha valaki elferditi amit leirtam!

"a sertéstelep tutti, hogy azért ment tönkre mert a romák nem voltak hajlandóak dolgozni?"
Oda irtam, "a segélyből élők, igen a nem romák is", mi kell még neked, hogy felfogd???

"nem ismerem a helyzetet, csak latolgatok"
Ne latolgass, leirtam "az ott dolgozók kiöregedtek", nem volt semmi sikkasztás, vagy hasonló.

Ez a kötekedés és kioktatás amit művelsz.

35
csavar képe

+1

+1

36
Lathor képe

Baromira rühellem ha valaki

Baromira rühellem ha valaki elferditi amit leirtam!

"a sertéstelep tutti, hogy azért ment tönkre mert a romák nem voltak hajlandóak dolgozni?"
Oda irtam, "és a segélyből élők, igen a nem romák is", mi kell még neked, hogy felfogd???

"nem ismerem a helyzetet, csak latolgatok"
Ne latolgass, leirtam "az ott dolgozók kiöregedtek", nem volt semmi sikkasztás, vagy hasonló.

Ez a kötekedés és kioktatás amit művelsz.

37
gaze képe

elnézést, a hangsulyok

elnézést, a hangsulyok hianya miatt en kajak maskepp ertelmeztem ezt.
no akkor: most akkor - peldanal maradva - a sertestelep azert ment tonkre, mert munkaerohiany miatt nem tudott termelni?
a munakerohiany oka pedig mondjuk a munkamoral. ami borszinfuggetlen. plane ha motivacio gyanant, a segely osszege majdhogynem megegyezik a megkeresheto fizetes osszegevel.
most ezt igy jol ertem?

de akkor itt most munkamoralrol beszelunk, meg lehetosegekrol, rosszul elosztott segelyezerol, nem nepcsoportokra jellemzo mentalitasrol meg a "verukben van" tipusu dologrol.
/viszont, azert azt lassuk be, melyikonk menne el szartlapatolni ha nem "muszaj"? hobbinak nem a legjobb/

Es pont errol nyomjak a vitakat nap nap utan, hogy pazarlo a magyar segelyezesi rendszer, a segelyen eles miatt politikai jatekszerekke valnak a raszorulok, stb stb. (lehet erzekelni hogy ez "valakinek" az erdeke lehet, nem? a hatalomnak kiszolgaltatva lenni.. mamorito)
viszont mivel emberekrol van szo, nem lehet csupan pragmatikusan elintezni a dolgot... es asszem ennek a helyzetnek a fentartasarol nem hiszem hogy tehetnek az erintettek (igen, alakithatnanak polgarjogi mozgalmat, lobbizhatnanak, beulhetnenek reggel a Mokkaba elmondani mi a helyzet... csak ez nem tűnik valós lehetőségnek)

és megkövetlek Lathor: jóval feljebb valóban jelezted, hogy egy konkrét roma személyről beszélsz, nem általánosságban.

38
Cseya képe

Na végre: +1.

Na végre: +1.

39
Lathor képe

Pontosan erről van szó

Pontosan erről van szó kérem.

40
gaze képe

nekem - hányat lehet

nekem - hányat lehet kívánni? - első körben egy előítélet mentes, de ha az nem, akkor legalább egy következetes és komolyan vehető hozzáállás is elég. a következetes magában foglalná a hosszú távút is, ezáltal nem épp az aktuál politikának kiszolgáltatott látszatmegoldások és mézesmadzagos, érzelemi kampányokról szólna a történet.
mert addig csak pattog a labda, mi meg... hogy is mondják? fűrészeljük itt a fingot?

41
csavar képe

1. integrált, kiváló

1. integrált, kiváló oktatás a magas munkanélküliségű régiókban
2. szociális bérlakáshálózat, hogy a munkanélküliek ne kerüljenek nyomortelepre, a nyomortelepen élők el tudjanak jönni onnan, és munkát vállalhassanak akár az ország másik végében.
3. pnd

42
Vid képe

Közmunka: Rengeteg

Közmunka:
Rengeteg lapátolós feladat van pld útépítéseken, építkezéseken. Oda is be lehetne tenni egy két embert kisegítőnek.
A sövénnyíráshoz, bringaútkarbantartáshoz szintén nem kell egyetem, és lehet még sorolni.

Egyébként az a baj, hogy aki a kérdésről komolyan akar beszélni elég hamar megkapja a rasszista jelzőt, miközben a szkinhedek meg szabadon grasszálhatnak, velük a kutya sem foglalkozik.

43
csavar képe

A közmunkával az a gond, h

A közmunkával az a gond, h túl azon, hogy gazdaságilag nem hatékony, és a kis falvakban nincs se pénz, se elég ilyen munka, nem is segíti a munkanélkülit hogy állást találjon, és elhiggye, hogy a munka egy hasznos dolog, amivel pénzt lehet keresni.

44
Cseya képe

Figyu, a kis falvaknak van x

Figyu, a kis falvaknak van x költségvetésük, aminek egy (rosszabb esetekben igen nagy) része elmegy segélyre, amiért semmilyen elvégzett munkát nem kap cserébe. Ezek után még meg kell bíznia ilyen-olyan cégeket mondjuk a szemétszedésre, víznyelők tisztítására, parkosításra, stb. amit a falvak lakói joggal várnak el a vezetésétől. Ez dupla pénzkidobás. Akinek meg nincs munkája, az dolgozzon meg a segélyért (a munkájától éppen rá fog érni ugye), neki akkor épp az lesz az állása, s ha nem is győződik meg arról hogy a munka hasznos dolog, arról biztos hogy élet- és tetterős embernek meg kell dolgoznia a pénzéért. S ha már a saját verejtékével jut fizetéshez és nem máséval, talán kevesebb eséllyel dobja bele a félkarú rablóba.
Végül a település is jobban kijön a pénzéből.

45
csavar képe

az álláskeresési

az álláskeresési támogatás a központi költségvetésből megy, a közmunkát legalább 10%-ban a helyi önkormányzat fizeti.
ahogy írtam, a kis falvakban kevés a pénz, kevés az ilyen munka, és a munkanélküliek se lesznek kevesebben ettől.

46
Cseya képe

Most akkor mi van, ha valaki

Most akkor mi van, ha valaki napi nyolc órában a segélyért dolgozik és nem a munkabérért, ami összegben kb. ugyanakkora?
Az már szerintem nem számít munkanélkülinek. Az azért mégis nevetséges, hogy az állam a munkabért nem tudja biztosítani, de az ugyanakkora összegű segélyt meg igen. Ingyér'.

47
csavar képe

a közmunkát meg kell

a közmunkát meg kell szervezni, eszközöket venni, ellenőrizni.
akkor lenne értelme, ha hasonlítana egy tényleges állásra, vagyis jól szervezett, rendszeres, megbecsült munka lenne.

48
Vid képe

Ez mind meg van szervezve,

Ez mind meg van szervezve, csak most olyan emberek végzik, akik nem kapnak segélyt.Útépítés pld., szemétszedés, már mások is írták. Németországban bevált a gazdasági világválság idején. Ezentúl meg olyanok (is) végeznék, akik most segélyért nem csinálnak semmit.
Nem értem mi ebben a rossz.
Közben persze te is mondhatsz néhány megoldási javaslatot.

49
csavar képe

írtam h mi a baj a

írtam h mi a baj a közmunkával.
ha jó a meló, akkor az államnak csak közvetítenie kell. ha nem jó a meló (értsd: rezervációs bér alatti munkabér), akkor a munkás a támogatott időszak végével lelép.
az álláskeresési támogatás arra jó, hogy közben tud munkát keresni, nem veszíti el azonnal a lakását, tudja fizetni a számlákat.

a megoldásokról írok választ Doom3dnek.

50
Vid képe

Igen, de ha csak akkor kap

Igen, de ha csak akkor kap támogatás amíg csinál valamit, akkor nincs értelme lelépnie.
Nem hiszem hogy évekig kéne biztosítani a "munkakeresés lehetőségeit".

51
csavar képe

az álláskeresési

az álláskeresési támogatást max 9 hónapig fizetik.

52
Cseya képe

Ne kapkodd el a

Ne kapkodd el a hozzászólást, látod a szolgálati mobilt meg a hosszú combú titkárnőt ki is hagytad, mint a közmunkavégzés elengedhetetlen tartozékait.

53
Lathor képe

+1

+1

54
solaitid képe

olvassátok el ezt a

olvassátok el ezt a könyvet, talán kicsit jobban megértitek a helyzetet.
http://index.hu/kultur/klassz/laknivalahol/

------------------------------
http://huszonnyolc.freeblog.hu

55
Cseya képe

Na ez még egy büdös

Na ez még egy büdös rasszista dolog, mi az hogy csak cigányokat kérdeztek meg, a magyarokat tán nem érinti ez a probléma?

56
solaitid képe

el is

el is olvastad?

57
Cseya képe

Már az ismertetőből

Már az ismertetőből kiviláglott, hogy az anyaggyűjtés kiválasztása során rasszista szempontok játszották a főszerepet. Ebből én meg köszönöm, nem kérek.
Majd mesélj róla hogy milyen volt, sikerült-e még jobban meggyűlölnöd a kirekesztő, nemzetiszocialista magyarokat.

58
gaze képe

igazából (nagyjából)

igazából (nagyjából) hajléktalan ROMÁKról szólt a cikk. és mint romákról, mint a történetek szereplőiként, romákat kérdeztek meg. nem a hajléktalan kérdésről szólt "általában". és valóban, ámbráns ceteket sem kérdeztek meg a riportban.
cipőt a cipőboltból?

/nemzetszocialista.. muhahaha/

59
Cseya képe

Tehát kirekesztő

Tehát kirekesztő olvasmány. Rasszista. Vajon mi alapján állapították meg hogy ők romákok?

Mi a muhaha tárgya?

60
solaitid képe

ok, Te tényleg csak

ok, Te tényleg csak maszturbálni jársz ide? mert ha igen, szólj, és becsukjuk a szemünket, nem nézzük.

61
Cseya képe

Nahát, hogy mi rasszisták

Nahát, hogy mi rasszisták nem ismerjük az ilyen kifinomult "humort"...

Ezt egyébként válasz helyett szántad?

62
gaze képe

Most kellene valami

Most kellene valami épületes összefoglalót írni az egészről...

63
Cseya képe

Ne hagyd őrízetlenül a

Ne hagyd őrízetlenül a keród a Keleti aluljárójában, mert lelopják a felsővezetéket a csömöri hévről.

Hm... Ezen még csiszolni kell egy kicsit...

64
gaze képe

csak egy

csak egy hangyányit..

közben találtam egy ilyet: http://www.worldbank.org/eca/roma/data/romahun.htm

roma egészségiállapot felmérés.
jó hosszú de pusztán azért is érdemes ovlasganti emrt olyan "árnyaló" kifejezésekkel találkozhatsz, mint pl "cigány életvitelűek"

65
Cseya képe

Cigány életvitelűek, az

Cigány életvitelűek, az az! Azzal van tele a töke minden jobb érzésű embernek, nem az etnikailag cigányokkal (még akkor is ha igen nagy a két halmaz metszete).

66
gaze képe

azért jobban teszed ha

azért jobban teszed ha elolvasod mit takar a definíció mielőtt ezt leírod..

egy régi kínai bölcsesség szerint, elősször az agyadat tedd sebességbe és csak utána a szád.
Wong bácsikámtól hallottam...

67
country képe

http://index.hu/politika/bulv

http://index.hu/politika/bulvar/ujprab0625/

na a rohadt cigány még felöltözni se tud rendesen.

azért örülnék neki ha nem jutnánk el odáig hogy mengele színskálával állapítjátok meg valakiröl hogy biciklitolvaj e. hozzátenném nyár végére engem nyugodtan lerughattok a bringámról ahogy addigra kinézek biztos loptam.

68
Cseya képe

Most hogy ez felvetődött,

Most hogy ez felvetődött, pl. a bankrablás sem tipikus cigányokhoz köthető bűnelkövetési forma.

Jók ezek a biztonsági őrök, ennyi erővel kertitörpét is tarthatnának.

69
Mr.Pocok képe

"na a rohadt cigány még

"na a rohadt cigány még felöltözni se tud rendesen."
-Mi az: kék is sárga is, zöld is piros is, lila is barna is, rózsaszín is fekete is?
-???
-Cigányasszony ünneplőben.
:D:D:D
-----------------------
1%

70
Névtelen képe

Úgy látszik nem sok ember

Úgy látszik nem sok ember vevő az agymosott liberálisták mellébeszélésére. (Én csak azért olvastam el, hogy ámuljak egyet a gyurcsháni szövegeknek bedőlő ember jellemrajzán.)
jó éjszakát gyerekek!

71
telebardon képe

Úgy látszik nem sok ember

Úgy látszik nem sok ember vevő az agymosott liberálisták mellébeszélésére. (Én csak azért olvastam el, hogy ámuljak egyet a gyurcsháni szövegeknek bedőlő ember jellemrajzán.)
jó éjszakát gyerekek!

72
gaze képe

Még szerencse, hogy vannak

Még szerencse, hogy vannak közöttünk tisztán látó elmék, multidimenzionális látószöggel akik Az Egy Igaz Egyetemes Tudás letéteményesei.
Mindig mgetisztelő hallani egy ilyen nagyformátumú ember lényeglátó helyzetértékelését a téma teljes vertikumában.

73
telebardon képe

Én csak a benyomásomat

Én csak a benyomásomat írtam le, kérlek ne legyél ilyen előítéletes! Amúgy válaszod ékesszóló, de sajnos nem valami konstruktív. Hogy legyen értelme a hozzászólásomnak, engedj meg néhány kérdést.
...
Mondhatjuk e azt, hogy a romáknak vérében van a zene?
Hogy hívod a cigánypecsenyét?
Szabad e egy népről azt mondani, hogy nomád?
Nem sértő dolog e azt állítani, hogy a mediterrán népek temperamentumosak?
Értenek e a svédek a fémek megmunkálásához?
Értenek e a zsidók a pénzhez?
Erőszakosak e a kigyúrt fuxos pupákok?
...
Érzed a dolgok feszültségét kedvesem?

74
Attila- képe

Amíg nem biciklitúráztal

Amíg nem biciklitúráztal a Rakaca völgyében, nincs miről beszélnünk....

75
gaze képe

Kis anyag a PC-ről.. mint

Kis anyag a PC-ről..
mint érdekesség...

"Abban nem hihetünk, hogy a szavak helyes alkalmazása megóv minket az előítéletektől, tévedésektől, negatív gondolatoktól. Különösen nem valószínű ez akkor, amikor a kialakult, felnőtt ember az, akit rászorítanak számára furcsa, idegen szóhasználatra. De azért ha már a kisgyerek is úgy tanulja meg az anyanyelvét, hogy polgártársainkat - és polgártársaink fogyatékosságait, sajátosságait, esendőségét - nem gúnyoljuk ki, s azok a szavak is hiányoznak (vagy tilosak), amelyek ezt szolgálnák - akkor talán van remény némi változásra. Talán vannak a PC-nek olyan elemei, amelyek mégis figyelemre és követésre méltóak. Például az, hogy reflexióra késztet: saját szóhasználatunk végiggondolására, annak tudomásulvételére, hogy másokat sértenek az általunk használt kifejezések, s annak kiszámolására, hogy mekkora teret engedhetünk az efféle érzékenységnek (anélkül, hogy nevetségessé vagy hazuggá válnánk).

Az rettent vissza attól, hogy a PC-t egyszerűen értelmetlennek és nevetségesnek kiáltsam ki, hogy túlságosan is ismerős a magyar lemaradottságból szokásosan következő reakció. Úgy teszünk, mintha túl lennénk már valamin, holott előtte vagyunk. Így kimaradnak a (látszólag levágható) kitérő tanulságai. Úgyis az lesz a vége, hogy a néger néger lesz, a cigány meg cigány, akkor minek ennyit vacakolni. A magyar egyenes ember, ami a szívén, az a száján. Nem kellenek fölösleges viták, szőrszálhasogatás, senki ne mondja meg, ki hogyan beszéljen. Mi, magyarok, megspórolhatjuk ezt az utat."

http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0825&article=2008-0...

76
telebardon képe

jaj! Nem bírom ki, hogy ne

jaj! Nem bírom ki, hogy ne kérdezzek!
Mi a különbség a "magyar lemaradottság" és a roma lemaradottság között? (Ezt alaposan fejtsd ki!)
Mit velent számodra az, hogy hivatalosan magyar vagy?
Bónusz kérdés: Eladnád e névleges magyarságodat egy jointért?

77
country képe

jaj, nem bírom ki

jaj, nem bírom ki visszakérdezek. miből állapítod meg valakiről, hogy magyar vagy cigány? ha még mindig nem érted akkor asszem lényegtelen szócséplés folyik lépj be a gárdába oszt' jónapot.

78
Telebardon képe

Ja, igazad van! Tök nem

Ja, igazad van! Tök nem értem, hogy az ilyet miért csak a magadfajták tudják megállapítani, ráadásul éppen akkor, amikor bántják szegénykéimet. Mindenesetre oda lehet menni, és meg lehet kérdezni elvileg akárkitől, hogy miként definiálja magát. Én pl. magyar vagyok, ám ez nem azt jelenti, hogy az Árpád ház leszármazottjának hiszem magam, hanem azt, hogy nyelvi, lelkiismereti, kultúrális szálak kötnek a magyarsághoz. Nem mondom, hogy a cigány nem magyar. Igen tisztelem a becsületes cigány magyarokat, és nem is bántom őket, bűnözőkkel viszont nem ülök egy aztalhoz.
Hiszem, hogy sokféle kis igazság létezik egy általános helyett, ezért nem állíthatunk relációt emberek közé. Az én igazságom is csak számomra érvényes. (Számodra tán csak egy szájtépés.) Ebből fakad a csodálatos sokszínűség ugye. A te világodban ha kimegyek az utcára, és látnék egy zsíros-tetovált vajdát az A8-ban, csak azt gondolnám, hogy 'egy úr járművel'. - Ugye?

79
Zizz71 képe

Bár nem a fent említett

Bár nem a fent említett párral találkoztam, de a helyszín a Keleti volt, ezért írom ide. Tegnap káosz volt a pályaudvaron, nagy-nagy tömeg, vonatok meg sehol és úgy gondoltam jobban járok, ha hazafelé is tekerek , mint várok egy 20..30....50? perc múlva induló szerelvényre. Elindultam, hogy kiverekszem magam az épületből és egyszer csak, a balkáni sikátorban elém áll egy férfi és szinte rámkiabál, hogy "eladó?". Nem is igen értettem, ott álltam hátizsákban, kesztyűben , sisakban útrakészen, nem hiszem, hogy bicikliárusnak tűntem... de valahogy elfogott egy rossz érzés, hogy nem megvenni , hanem elvenni szerette volna a bringámat :(

Zita

80
gyorkos képe

Erős! -- Fővárosi

Erős!
--
Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330 (Fővárosi Közterület-felügyelet)

Elveszett, megrongálódott közúti jelzőtáblák és a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek meghibásodásának bejelentése: 06 1 210 05 73

81
csviktor képe

A t@k@m tele van a sok

A t@k@m tele van a sok fajvédővel. Apu 14 évesen már a szülőhelyétől 200 km-re dolgozott, most 55 éves korában van egy fullos családi háza, olyan kerttel, gyümölcsössel, mint a Buckingham-palacenak sincs, autó, két felnevelt gyerek, feleség.

Hugi most épített házat, én is éjjel-nappal melózok, nemsokára kezemben a diplomám. Szóval így is lehet ezt, csak dolgozni kell.

A sok tetvest meg meg kell büntetni. Dolgozni nem akarnak, csak elvenni mástól. Tudom, nekem is vannak cigány barátaim, de ők is azt vallják, hogy zérő tolerancia az ilyen bűnöző-boxosoknak. ÉS az összes politikus-újságírónak is, akik őket dicsőítik, ezért nincs ma értéke a munkának.

Bazzeg, most olvastam, hogy kommandósok rúgták rá két cigány családra az ajtót, mert körözött bűnözők laktak közöttük, erre mit ír a szarházi Index is? A szegény cigányokat az udvaron térdeltették. Szegények. Amerikában csinálják jól, ott nem bepanaszolják a rendőröket, hanem ha mond valamit, akkor még az Isten is azt csinálja. Persze ott előbb el kellett jutni addig hogy gettósodjanak, meg a bűnözés hihetetlen mértékben megemelkedjen. Nálunk is ezt próbálják tenni.

----------
Tekertél már éjjel Budapesten?

82
csavar képe

Ha kommandósok igazoltatnak

Ha kommandósok igazoltatnak ágyból kirángatott embereket, és nem találnak senkit, akkor a rendőrségnek illik bocsánatot kérnie.

83
csavar képe

Apu gondolom nem

Apu gondolom nem szegénytelepen nőtt fel. Meg te sem.
Szted egy 14 éves gyerek felelős azért, ha nincs meg a 8általánosa, és nem veszik fel a középiskolába?

Szép ez a munka-ethosz, de az emberek esélye arra, diplomát, jó szakmát szerezzenek nagyon különböző.

84
csviktor képe

Apu csóró parasztcsaládba

Apu csóró parasztcsaládba született, akiktől még a földet is elvették a kommunisták/szocialisták, úgy, mint a z egész falutól, határsáv lévén. Hús csak ünneo volt, amúgy meg hamuba sült krumpli, pulszika, télen is mezítláb futottak az iskolába. 14 évesen 200 km-re mentek kemény fizikai munkát végezni.

Ez elég? Most meg a segélyből mobilt vesznek, cigit, meg játékgépbe megy, értem én, hogy a gyerek nem tehet erről, de akkor az ilyet árváházba kell vinni, sokkal jobb lesz neki. És ne jöjjenek olyannal, hogy család, meg ilyenek, mert aki kaja helyett alkoholt vesz, az nem apja-anyja a gyereknek, csak haszonélvezője.

----------
Tekertél már éjjel Budapesten?

85
csavar képe

ez mondjuk negyven éve

ez mondjuk negyven éve volt. falun mindig csak vasárnap ettek húst, ha egyáltalán. és sokan jártak fel pestre dolgozni az ország legtávolabbi csücskeiből is.
ilyen ingázás ma már nincs. szegénytelepek vannak, és a romák jó része ilyen helyen él.

bmw-t meg ps3-at venni hasznos dolog?

"..az ilyet árváházba kell vinni"
jártál már ilyen helyen? hallottál már intézetiseket az életükről beszélni?

86
telebardon képe

Nem tartják a romáid

Nem tartják a romáid megalázónak, hogy ennyire véded őket? (Én szégyenkeznék a helyükben.)

87
csavar képe

nem.

nem.

88
country képe

arra a kérdésre még

arra a kérdésre még mindig nem kaptam választ, hogy ki és miszerint állapítja meg valakiről, hogy magyar-e?

89
Cseya képe

Vagy hogy cigány-e?

Vagy hogy cigány-e?

90
Wilika képe

Hát ugye azt meg

Hát ugye azt meg tapasztalat alapján, ránézésre.
Cigányból láttam bőven, osztálytársaim is voltak általánosban, meg vannak jellegzetességek.
A zsidókat pl. képtelen vagyok felismerni, azt a képességet nem örököltem a szülőktől.
A kelet-ázsiaiakat meg valahogy már (talán) haj alapján fel szoktam ismerni, még hátulról is.
Más rasszokról nem tudok beszámolni. :)

Ugyanakkor a "kaukázusin" belül is érdekes dolog a hasonlóságokat megtalálni/megkülönböztetni... de ez egy teljesen más tudomány asszem.

91
Wilika képe

A magyar

A magyar személyigazolvány/magyarajkúság elég jó nyom az igazsághoz...
Kérdés, hogy milyen értelemben gondoltad?

92
csavar képe

a kérdés gondolom

a kérdés gondolom költői, és arra utal, hogy a magyarországi cigányok magyarok. legalábbis a döntő többségük magyar.

93
Wilika képe

Gondoltam, de úgy voltam

Gondoltam, de úgy voltam vele, hogyha már ilyen beszélhetnékem (írhatnékom) van, akkor nem fogom vissza magam az okoskodással. :)

Persze, attól függ, hogy kinek mit jelent magyarnak lenni.

94
country képe

tehát akkor te szimplán

tehát akkor te szimplán rasszjegyekből megmondod valakiről ki és miféle? ami még érdekesebb még azt is megmondod szerinted amit ő gondol saját magyarságáról az elég e neked ahhoz hogy ő igazán magyar legyen. azon túl, hogy ez vegytiszta rasszizmus előítéletes gondolkodás feltenném még azt a gyakorlati kérdést is, hogy akkor mi van ha például tévedsz, cigánynak nézel egy indiai szoftverfejlesztőt esetleg egy alvó alkaida sejt tagot, indiánt? nyílván azok is büdösek meg sokan vannak meg egyáltalán de csak úgy játszásiból? ezen túllépve akkor még azt meséld el hogy néz ki egy tisztességes magyar, rasszjegyek alapján csak hogy tudjam már ki kicsoda úgy ránézésre. a bőrszín pontos meghatározását ki ne feledd!!!

95
gaze képe

Várjál... itt most azért

Várjál... itt most azért nem pont arról volt szó amiről beszélsz. Felismerésről volt szó, nem "ismerésről". Ne keverd :)

A "magyarkodás" pedig egy tévút. Mármint rasszizmussal vegyíteni. Tény hogy a tarsolylemez valamiért egybeforrt a bakanccsal, a turul az antiszemitizmussal, de ez engem (már) azért nem izgat fel, mert az egész egy tökre jól látható politikai marketingre applikált design elem. Attól, hogy MOST éppen kik és miért játszanak gárdistásat meg ősmagyarosat (a "szíriuszi" hókamókákat gondolom nem illik észrevenni) attól a történelem még ugyanaz marad, a néprajz egy színes érdekes és fontos tényező a mindennapokban. Viszont kicsit olyan ez mint a drog, mert a környezet ahol ezekhez hozzájuthatsz, gyakran ad a "többi" dologból is (rasszizmus, antiszemitizmus, stb). Még jó hogy van internet. Arra építeni, hogy mindig kellemes dolog olyasmiről beszélni, hogy szimpatikus lesz olyasmiket mondani, hogy mi vagyunk a fasza gyerekek, csak mert magyarok vagyunk, az mindig nagyon hálás feladat.

Szál a magyarságtudat és az hogy valakikre megpróbálunk ujjal mutogatni, hogy ők minden gondunk okozói, az csak a könnyebbik, mondhatni lustábbik (magyar) út. Egyszerűbb rásütni a bélyeget egy népcsportra, mint beismerni, hogy a magyar társadalom milyen mélyen álszent, neurotikus és kegyetlen. Ha valakik lopnak, könnyebb azzal elintézni, hogy cigány és a vérében van, mint a háttér okokat keresni, esetleg olyan körülményeket is vizsgálni, hogy miért nem működik a törvényes rend, bíróságok (ahol kb 100%-os aránnyal ítélnek el romákat...)

Mindegy. "Szép volt a múltunk, talána jövőnk is szép, csak ezt a zavaros időszakot kell valahogy okosan átvészelni."

96
Wilika képe

Az első két bekezdés

Az első két bekezdés maximális +1 :)

A harmadik csak így-úgy... :)
Tény, hogy tanítani kéne őket... akár erőszakkal (!) is. (ne tüzesvasra, meg gázkamrára meg mindenféle hülyeségre gondoljatok, mert agykukim lesz tőletek. :) )
Nagyanyám vezetett a 60-as években cigányiskolát. Igen, mi ebben a gond? Ha van külön zsidóiskola (ne rázzátok a fejetek, VAN), akkor miért ne lehetne nekik is sajátjuk? Ők ráadásul különb módszereket igényelnek mint a "kaukázusiak" (nevezzétek aminek akarjátok).
A szorgalmasabbja, ami egy idő után engedett a szigornak, és tanulni kezdett, ma is rendes ember. (Bátyámat ha nagyritkán megtalálják itthon, mindig üzennek, hogy "Hát csókoltatjuk a tanárnénit!!!") Azok mentek is tovább a gimibe. (hoppá)
Tanítani kell őket. Nem védeni orrba szájba, nem kihalófélben lévő pandák ezek. Meg tudják védeni magukat, csak mi isszuk a levét.
"Tanulni, tanulni, tanulni!" ;)

97
gaze képe

visszatérő motívum, hogy

visszatérő motívum, hogy "amint cigányozni kezdek, azonnal rasszista vagyok" Ami tulajdonképpen igaz, mert rasszok alapján kezdődik a definiálás, amennyiben ez abszolút értékében lenne kezelve (argh) akkor nem is lenne gond, csak az esetek (szinte) túlnyomó többségében ez a "cigányozás" valami negatív dologban csapódik ki, gyűlölködésben, uszításban (gondolom mindenki meghallgatta már ismerősétől a "ezek genetikailag" ilyenek" típusú okfejtéseket)
Vagy a "ha erről a problémáról akarok beszélni akkor már mindjárt fasiszta vagyok!" típusú felhorgadást. Az lenne a beszélgetés alapja, hogy "ezek lopnak" "ezek ilyenek, a vérükben van" stb stb? Így aztán tartalmas csevegést lehet elindítani...
/Keletiben anyuka a 4 purdéjával kiabál, hogy maradjanak a padon. Idősebb gentleman odalép, és megkérdezi, hogy "Hölgyem, merre van a tízes vágány?" Olyan megilletődöttséget én még nem láttam.. Összeszedett választ kapott az úr, mosolygást, a nő nőnek érezhette magát... Na mindegy, filmbe illő pillanat volt/

A zsidó iskolákba azért többnyire nem akaratuk ellenére járnak az emberkék... Az hogy ha mint nem zsidó mégis oda akarnál járni, és nem engedik, az más kérdés. Persze, indokot lehet rá találni, hogy a vallási szabályzat akármi, de ez most más vízekre vinne el, más topicban szívesen.

Azért az hogy csak rajtuk múlik, hogy akarnak-e és tudnak tanulni, meg a körülmények ugyanazok-e mint bárki más nem roma számára.. az azért egy kicsit elitista felfogás nem. A szegregált iskolának ugye vannak előnyei és hátrányai is.. Mert ugye hogy illeszkedjen be egy többségi társadalomba ha nem is találkozik azzal a társadalommal a kölyök?
De a tanulás senkinek sem árt, és valóban ez lenne a kivezető út. Csak ez ugye kicsit összetettebb dolog annál, mint amit el lehetne intézni holmi "cigányozással", nemde?

98
Wilika képe

Pont ezt mondta, hogy nem

Pont ezt mondta, hogy nem csak rajtuk múlik.
Nagyanyám segédje – nevezzük "lacibának" – amikor az egyik gyerek nem akart iskolába jönni, elment hozzájuk, lerángatta a padlásról, adott neki egy pofont és a gyerek JÖTT iskolába.
Most lehet szörnyülködni, meg bamba pofával ajkaink közt azt remegni, hogy "nahát, egy gyereket megverni..." (egy volt barátnőm is így reagált erre, de ő úgy tűnik nem vágja mi a különbség verés, és pofon között).
De lehet, hogyha "lacibá" nem tépi le a gyereket a padlásról, az még ma is ott ül (vagy szimplán nem jár suliba, nem tanul meg olvasni, stb-stb... találjátok ki.)

Azontúl meg volt mondva nekik, hogy kapnak ott tankönyvet, tízórait, ebédet, csak TANULJANAK.
Plusz. Nagyanyáméknak (most már csak nagyanyám...) van egy kis nyaralójuk Balatonon.
A legjobb 12 gyereket a suliból mindig levitte magával egy hétre jutalmul. Igyekeztek is néhányan.

Mondjuk nagyanyámra is előkapta egyik nemes szülő a kését, de fene megette, úgy tűnik nagyanyám karakán asszony lehetett; kiüvöltötte őt az iskola épületéből.

No igen, a zsidó iskola más tészta. :) De van. :)

Integráltság? Mint mondtam a tisztesebbje ment is tovább gimibe.

99
gaze képe

Mivel engem nem érint a

Mivel engem nem érint a dolog személyesen, ezért akár le is kakálhatnám az egészet.
De persze akkor ennyi erővel vehetnék autót is, és üthetném el a hüje biciglistákat.

A dolog onnan fakadt, hogy a topic elején említve lett egy lopási kísérlet, ahol ki volt hangsúlyozva, hogy az elkövető cigány volt.
Erre jöttek a tromfok, hogy ejj biz jah, "ezek" ilyenek, jól pofán kell baszni, a szokásos acsarkodás.
Ami miatt én berágtam az a képmutatás. Építsük a szebb világot, de "cigányozni" az nem szalonképtelen, az tök rendben van. Meg mi vagyunk a morálisan/erkölcsileg felsőbbrendű biciklisták.

De ahogy nézem, magyar területen bármilyen fórumban már szinte mindegy mi a téma, indok sem kell, egyből lehet cigányozni, zsidózni, kommunistázni, melldöngetni, "nem vagyok fasisztázni", meg turáni átok, meg tisztességes magyar ember, és a többi és a többi.
Mondom, a téma lassan indiferens.

100
Cseya képe

Egy ország nevét

Egy ország nevét lécci-lécci, ahol megoldották már a cigányproblémát! Mert a cigányprobléma nem hungarikum, mások is szenvednek tőle szerte Európában.

101
gaze képe

Portugáliában speciel

Portugáliában speciel nincs akkora hepaj.. Bár ott is első körben romának vallják magukat, csak aztán portugálnak.
Meg ez leginkább helyi szinten működik.
Hiszen mindig jönnek olyan fő-faszok akiknek épp érdekében áll szítani a gyűlöletet, és épp erre(arra) a népcsorotra rásütni a bélyeget. És ezeknek a fő-faszoknak mindig is lesz közönségük.
Majd egyszer talán belőled is lehet ilyen fő-fasz.

102
Cseya képe

Bízom benne. Muszáj ez a

Bízom benne.
Muszáj ez a sztájl egyébként, feltétlen le kell menni kutyába?

103
gaze képe

Cigányozni csak tiszta

Cigányozni csak tiszta kesztyűben?

104
Cseya képe

Naná, és főleg nem

Naná, és főleg nem keverni a cigányt mint rasszt, és a cigányt mint viselkedési formát. Portugáliában is a viselkedésük miatt vannak a hepajok vagy a bőrszínük miatt?

105
gyorkos képe

"Hiszen mindig jönnek olyan

"Hiszen mindig jönnek olyan fő-faszok akiknek épp érdekében áll szítani a gyűlöletet, és épp erre(arra) a népcsorotra rásütni a bélyeget. És ezeknek a fő-faszoknak mindig is lesz közönségük."

Na ez a típus azért a másik oldalon is ugyanúgy megvan. Látjuk az egymás közötti "hepaj"-ozásaikból. Meg hogy állandóan azt sujkolják a többségi társadalom felé hogy őket elnyomják, üldözik, megkülönböztetik, de egy kis pozitív diszkriminációval és sok sok pénzzel azért elérhető lenne, hogy befogják a szájukat. Számomra nagyon unalmas, hogy állandóan verbális dorongokkal verik a fejünket és közben folyamatosan sajnáltatják magukat. A vezetőik elég hangosak tudnak lenni, ha az érdekeiket szeretnék érvényesíteni és az eszközökben sem válogatnak, mindehhez pedig könnyen gyűlik náluk össze a képernyőkön jól mutató többszáz fős tüntető tömeg, szinte bármi őket is érintő ügyről legyen is szó. Szóval az indulatok szításában szvsz ők sokkal profibbak, bár némelyik nem roma politikust is nyugodtan emlegethetjük velük egy lapon.
--

106
gaze képe

Klasszikus. Egy

Klasszikus. Egy ténymegállapításnál (kék az ég) tényleg perdöntően lényeges hogy ki mondja?

Ha neked azt mondják, hogy lila a fejed, és ezt elég sokáig sulykolják, akkor elhiszed? (esetleg utánajársz -> tükörbenézel és leinformálódsz, hogy valóban az-e..)

"sajnáltatják magukat" De szeretnék cigány soron lakni, komfort nélkül élni. Hejj az biz milyen jó is...
Klasszikus kelet-európai gondolkodás mód az ellenségkereső politika. Csak mivel kicsit furcsa lenne ha most a szomszédainkat támadnánk (a románokat már nem lehet cukkolni ugye, hisz lehagytak a versenyben, a szlovákok is..) Úgyhogy a cigányozásban tud majd egyesülni a nemzet? Mer' ellenség az kell.

"A vezetőik elég hangosak tudnak lenni, ha az érdekeiket szeretnék érvényesíteni"
Ez elég jól megy is mint látható. A magyar roma népesség köztudottan a felső tízezerhez tartozik. Hiszen elég hangosak voltak.

"könnyen gyűlik náluk össze a képernyőkön jól mutató többszáz fős tüntető tömeg"
Most ez kikre is vonatkozott?
Jah. Szép fekete egyenruhájuk is nekik van, klassz kis nyilas-wanabe imitátorokkal... Tök objektív kijelentés.

Mielőtt csak fekete és fehérben akarnál elkezdeni gondolkodni, gondolj arra, hogy vannak bunkó biciklisek és vannak igazi hősök. Ha egy autós elcsap egy bicajost mert egy bunkó miatt áll épp bosszút... Kapizsgálod?

A cigányság egy politikai pingpong meccsben a labda szerepét kapta.

107
gyorkos képe

"A cigányság egy politikai

"A cigányság egy politikai pingpong meccsben a labda szerepét kapta."

Én pedig azt gondolom, hogy ebben a szettben ők az egyik játékos szerepét töltik be és nem a labdáét. Mégpedig egy olyan játékos szerepét veszik föl mint mondjuk a teniszben volt a McEnroe, a botrányhős, csak a tudásuk köszönőviszonyban sincs őhozzá képest. Mindenesetre ezt szeretnék láttatni magukról és - látod - ez az, ami tipikus.
A magyar államtól kicsikart engedményeket, többlet jogokat és irdatlan pénzösszegeket meg eltékozolják és pl. ezért sem jutnak egyről kettőre még 3508-ban sem, bár ne lenne igazam és meg akarnának változni. (Tisztelet a kivételnek természetesen. Nagyon sokan vannak ők is!)
Ja, és a magyarság nem ellenségkereső típus, ez tényleg kelet európai (vagy inkább európai attitűd). Itt a huszadik században inkább pont az általad említett népek - és még néhány másik - járt élen a magyarság pusztításában. A cigányság ugyanúgy megszenvedte az általuk végzett pusztítást, de ez most máshova tartozik.
A fekete egyenruházásodról meg annyit, hogy jóval többet látok csilicsáré színes ruhába öltözött kajabáló asszonyokat gyerekeiket rángatva-cipelve magukkal és különös/sajátos öltözékű sötét bőrű emberkéket dülledt, vérben forgó szemekkel, magukból kikelve hőbörögni a tv-ben. Mindkettőből elegem van, depresszióssá tesz, de az utóbbi időben nem sok vonulgatásról adnak hírt.

"Ha egy autós elcsap egy bicajost mert egy bunkó miatt áll épp bosszút... Kapizsgálod?"
Melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás? Ezt hagyjuk.

--

108
country képe

egy ideillő hír.

109
csavar képe

a jó iskola jöhet, az

a jó iskola jöhet, az erőszakból köszönjük szépen nem kérünk.
ha a cigány szülő látja, hogy az ő lányából is lehet mérnök meg orvos, akkor küldeni fogja az iskolába.

110
Wilika képe

Hiszed vagy sem, de inkább

Hiszed vagy sem, de inkább megvetné, ha látná, hogy a gyermekéből inkább valamilyen csuda izé lett, mint mondjuk jólmenő színesfémkereskedő.

Erőszak? Mint mondtam nem kell itt arra gondolni, hogy géppisztolyos őrök terelik be az iskolába a gyerekeket.
De őket kényszeríteni kell arra, hogy tanuljanak, mert sem a szülők nem akarják/érdekük (nem érzik annak), a gyerekek meg pláne leszarják fiatalon.
Beléjük kell verni, hogy igenis fontos, hogy tanuljanak, hogy abban lehetőség van, jó lehetőségek. Hogy a dealerkedés/vaslopás/stb. nem jövő (legalábbis ezt kell hazudni nekik, mert egyébként de, az. :( )

Az a baj, hogy látják, hogy így ez az ország az ő játszóterük, hogy biztonságban vannak, akárki megjegyzést tesz rájuk (legyen jogos, vagy jogtalan), elég csak rasszistázniuk, látják, hogy munkával nem mennek semmire, annál inkább a tisztességtelen módszerekkel (mások is meglátják persze, de ők nem védekezhetnek a faji hovatartozásukkal), mert a törvény, az állam is adja alájuk, és a hozzájuk hasonlóaknak a lovat.

Najó, részemről lezárom.

111
csavar képe

a cigány szülők, mint a

a cigány szülők, mint a szülők általában, tök büszkék arra, ha a fiukat/lányukat felveszik a főiskolára/egyetemre. sajnos ez ritka.

"Beléjük kell verni, hogy igenis fontos, hogy tanuljanak, hogy abban lehetőség van, jó lehetőségek."
A cigányok nagy arányban iskolázatlanok, de nem hülyék. A falusi középiskolák nem adnak olyan képzést és nem adnak érettségit, amivel ki lehet emelkedni a segédmunkás melóból. Ha a nyomortelepek közepén jó középiskolák lesznek, akkor oda járni fognak a gyerekek.

az a baj, hogy amit írsz, az összességében nem stimmel. én is látok cigányokat merdzsóval, de látok fehéreket is audival. és ha cigánynak lenni olyan nagy biznisz lenne, akkor nem laknának olyan sokan közülük nyomortelepen meg omladozó házakban.

112
Cseya képe

Volt itt már "cigány

Volt itt már "cigány miniszterelnök", mi kell még?

113
Cseya képe

A magyarkodás valóban

A magyarkodás valóban tévút. A szlovákkodás, osztrákkodás, pláne szerbkedés... na az már döfi!

114
Wilika képe

Jézsuom ember, ha ennyira

Jézsuom ember, ha ennyira unod magad, és mindeféle módon ki akarod forgatni valakinek a szavait hogy kötözködhess, akkor menj egy késdobálóba, ott maximálisan megvan hozzá a társaságod.

És igen, az indiai szoftverfejleszők vagányak. :D (azok körül érezni a bitek szagát. :D)

Nyugodj meg egy picit, olvasd el mégegyszer az írásaimat, és próbáld kicsit más szemszögből értelmezni, nem pedig a sajátodból, hogy jól belémköthess. ;)

Csirió

(különben is, ha azt mondom, hogy a svéd lányok szőkék, kék szeműek, az írek pedig vörösek és mind-mind csudaszépek, akkor egy büdös rasszista vagyok? Mert diszkriminálom a többi lányt? :) minden területen megtelepedett népeknek megvannak a saját rasszjegyei, amik aztán szépen keveredtek, de itt-ott felismerhetőek. Egy hozzáértő valaki úgy tud elemezni egy embert ránézésre, mint a művészettörténész egy képet.)

115
csavar képe

az emberek bőrszínéről,

az emberek bőrszínéről, hajszínéről következtetni a viselkedésére: rasszizmus.
például ha azt gondolod, hogy minden szőke, svéd lánynál bejön a dumád, az rasszizmus.

116
Cseya képe

Amikor te véded úgy en

Amikor te véded úgy en bloc a cigányságot, akkor mi alapján jelölöd meg védelmed tárgyát? Nyugtass meg, hogy nem valami rasszista metódussal operálsz!

117
hero képe

jah a hir tvben meg az 1ik

jah a hir tvben meg az 1ik diplomás roma megymagyarázta h a cigányok már a magyarok elött a kárpát medencében voltak és mi magyarok utánnuk érkeztünk ezért teljesen jogos h a magyarok tartják el a cigányokat és h ez ki is jár nekik... nézd csavar...én 3ad éves szociologus vagyok ugyh értem mit beszélsz de azt tedd hozzá h a romák szarnak mindenre. ha rokonaidat ittasan rallyzo cigány banda ölte volna meg és ezután meglincselte volna a kiérkezö mentösöket akkor lehet más lenne a véleményed. ez konkrét eset...kedves rokonaimat vesztettem el igy tavaly és a srác aki vezett azt eltüntették...nincs felelös. és tudod ha megyek haza a párommal (debrecenben) és velem szemben 2-3-4-5-6 stb cigány jön akkor rettegnem kell h vajon agyon vernek e és a bnömet lekéselik e...mert ez a helyzet. nem csak lopnak de gyilkolnak és még nekik áll feljebb. erre kell az mondani h álljon meg a menet. aki ilyet tesz annak golyo a fejébe. és kész.

118
Krisztab. képe

"én 3ad éves szociologus

"én 3ad éves szociologus vagyok ugyh értem mit beszélsz"

nagy dicsőség ez az adott intézménynek...

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

119
csavar képe

nezd, hero.. kinézek a

nezd, hero.. kinézek a világba, és azt látom, h emberek gyilkolják egymást. ez nem bőrszínspecifikus.

sajnálom, hogy meghaltak a rokonaid.

akkor sem fognak feltámadni, ha megtalálják a felelősöket.
és százezer embert gyűlölni tizenkettő miatt nincs sok értelme.

120
gyorkos képe

Olyan jól lenne, ha új

Olyan jól lenne, ha új topikot nyitnál kedves tivadar, hogy ne kelljen mindig keresgélni az új hsz-okat. :)
--

121
gaze képe

...egy parttalan vitában.

...egy parttalan vitában.

122
gyorkos képe

Talán nem is baj.

Talán nem is baj. Valószínűleg így is levezetődik sok feszültség, ami van az emberekben és jobban megismerjük egymás véleményét. Nagyszerű érveket olvashattam mindkét oldalról, nagyon tanulságos volt! Szerintem ez egy nagyon színvonalas és sokszínű közösség. Én szeretem olvasni, ahogy a vitatkozó felek megpróbálják meggyőzni egymást. (A személyeskedéstől tartózkodnék) Aztán formálom és/vagy kialakítom a saját véleményemet.
--

123
tatabike képe

Sziasztok, elég érdekes

Sziasztok,

elég érdekes ez a huzavona, ami a Keleti pu-s sztoriból indult el. Csak azt nem értem, hogy minek vitatkozni azon, ami nyilvánvaló. Persze, rasszizmus faji alapon ítélkezni valakiről/valamiről, csak az a baj, hogy ez az ítélkezés túl sok tapasztalatból táplálkozik ahhoz, hogy figyelmen kívűl lehessen hagyni, vagy csak egyszerűen ne is jusson az eszébe az embernek. Mert álljon már ide elém bárki, ismétlem bárki, és mondja azt a szemembe, hogy nem jut eszébe semmi gyanús és rossz dolog, amikor meglát egy nagypofájú, dagadt, tetkós romát a negyven tagú családjával vonulni. Lassan ez már olyan ösztönös reakció lesz az emberben, mint a levegővétel. Amíg ez nem változik, addig felesleges is beszélni róla, előítéletek is megmaradnak, és ezek szerint mindenki rasszista, ne is tagadja. A fent említett látványtól nekem nem tudatosan lesz rossz érzésem és jutnak eszembe előítéletek, hanem tudat alatt, önkéntelenül. Mint amikor a citrom láttán nyáladzani kezdek. Tehát akkor tudatalatti rasszista vagyok, vagy mi? Járjak dilidokihoz, hogy ne legyek rasszista? Ha nem lenne elég világos, ezek az előítéletek nem divatból vannak, meg nem azért, mert a szomszédnak is ilyen van, és nem azért, hogy megfeleljünk a társadalomi elvárásoknak, hogy ne lógjunk ki a sorból... Ezek önkéntelenül jönnek, és erről szerintem nem mi tehetünk.

tatabike - http://gipszdesign.extra.hu

124
gaze képe

hmm.. tehát ha látok

hmm.. tehát ha látok valami jó muffot az uccán, akkor azt hágjam meg, mert tudatalatt az ösztön ezt diktálja..
Szerintem azért vagyunk emberek, hogy tudatosan tudjuk az ilyen helyzeteket kezelni.
Persze kényelmesebb egyszerűen skatulyázni, és önfelmenteni, hogy nem én vagyok a rasszista, hanem ők a rosszkinézetű cigányok. Kézenfekvő.

125
tatabike képe

Szia gaze, Te egy kicsit

Szia gaze,

Te egy kicsit nem értesz engem. Képzeld el a szitut, amiről írtam. Meglátom a számomra ellenszenves romát, rossz érzések kerítenek hatalmába önkéntelenül. Tudom kezelni a helyzetet? Igen tudom, mert elfojtom a dühömet. Tudtommal nem azt írtam, hogy odamegyek és megverem, leütöm, lelövöm, megrugdalom (Te hasonlatodban jó muff/megdugom), hanem nem csinálok semmit, ergo kezeltem a helyzetet, igaz? Igaz. Mi itt a baj? Nem tettekről volt szó, hanem gondolatokról. És mégegyszer írom, állj ide elém, és mondd azt, hogy Neked semmi rossz nem jut eszedbe a hsz-emben írt látvány kapcsán, és én akkor bocsánatot kérek, és a keblemre ölelem az összeset. Ha pedig ez is bűn, és rasszizmus, akkor rasszista vagyok, sajnálom. Akinek nem tetszik, tehet egy szívességet. Én nem mentem magam, meg sem próbálom, és ne magyarázd ezt bele, mert szó sincs ilyesmiről. Olvasd el a későbbi hsz-emet, és magyarázd el a feleségemnek, Ő sanszos, hogy nem csak gondolkodna...

126
tatabike képe

Szia gaze, Te egy kicsit

Szia gaze,

Te egy kicsit nem értesz engem. Képzeld el a szitut, amiről írtam. Meglátom a számomra ellenszenves romát, rossz érzések kerítenek hatalmába önkéntelenül. Tudom kezelni a helyzetet? Igen tudom, mert elfojtom a dühömet. Tudtommal nem azt írtam, hogy odamegyek és megverem, leütöm, lelövöm, megrugdalom (Te hasonlatodban jó muff/megdugom), hanem nem csinálok semmit, ergo kezeltem a helyzetet, igaz? Igaz. Mi itt a baj? Nem tettekről volt szó, hanem gondolatokról. És mégegyszer írom, állj ide elém, és mondd azt, hogy Neked semmi rossz nem jut eszedbe a hsz-emben írt látvány kapcsán, és én akkor bocsánatot kérek, és a keblemre ölelem az összeset. Ha pedig ez is bűn, és rasszizmus, akkor rasszista vagyok, sajnálom. Akinek nem tetszik, tehet egy szívességet. Én nem mentem magam, meg sem próbálom, és ne magyarázd ezt bele, mert szó sincs ilyesmiről. Olvasd el a későbbi hsz-emet, és magyarázd el a feleségemnek, Ő sanszos, hogy nem csak gondolkodna...

127
legrand képe

Nehéz mit hozzáfűzni,

Nehéz mit hozzáfűzni, tatabike tökéletesen rátapintottál a lényegre, Tendenciózusan és az én tapasztalataim szerint is ez a jellemző helyzet. Még egy kiegészítés a nagy átlagnak hangsúlyozom a nagy átlagnak, évtizedek alatt nem sikerült beilleszkednie egy meglévő társadalmi rendbe.

128
gyorkos képe

"a nagy átlagnak,

"a nagy átlagnak, évtizedek alatt nem sikerült"

Annyira én sem ismerem a romák magyarországi történetét, de mintha azt hallottam volna, hogy Zsigmond király (1387-1437)
uralkodása idején kértek engedélyt, hogy áthaladhassanak az országon, de valahogy... ;)
--

129
tatabike képe

Én kizárólag személyes

Én kizárólag személyes tapasztalatokra támaszkodom, pedig volt példa jóra is, nemcsak rosszra. Évekkel ezelőtt tőlem romák lopták el a telefonomat, volt, hogy egy pályaudvaron körbevettek, és pénzt követeltek fényes nappal, én meg nem ijedtem meg, és megkérdeztem, hogyha nem adok, akkor ezer ember előtt fognak megverni és kirabolni? Persze elsunnyogtak. A feleségemnek a mai napig osszeszorul a gyomra, ha meglát egy romát, ugyanis három éve az akkor 11 éves fiától (nekem nevelt fiam) és két barátjától szintén fényes nappal 3 roma erőszakkal vette el a telefonjaikat, késsel fenyegetve meg őket. Persze a rendőrség nem talált senkit és semmit, pedig állítólag kiemelt ügyként kezelték az esetet, mivel kiskorúak voltak a sértettek. Nevelt fiam mesélte, hogy a bűnügyi nyilvántartásban lévő fényképeket nézegetve minden 20 priuszosra esett egy, aki nem roma... De persze ne legyenek előítéleteink, mert különben rasszisták vagyunk. Sajnálom, akinek tetszik, tetszik, akinek meg nem, annak nem, de én ezek alapján ítélem meg őket, és kész.
A munkáltató cégem tulaja sem viseltetett előítélettel irántuk egészen addig, mígnem egy roma ismerősét és annak brigádját megbízta épülő házának alapozási és betonozási munkáival. Tisztességgel kifizette őket a munka végén, nem megalázó éhbért adott nekik, hanem igencsak szép summát+jattot, hálából két nap múlva kirámolták a felvonulási épületből a gépeket és szerszámokat.
Az egy jó példa a volt roma munkatársam, akinek a bíróság a magyar feleségével szemben megítélte váláskor a kislányukat, mert a csaj egy lusta disznó volt, és nem törődött a gyerekükkel, míg a srác szarásig dolgozta magát, hogy eltartsa a családot. De ez nagyon csepp a tengerben, és ehhez képest a fehér hollók eltakarják a napot az égen, mikor kicsit repkedni támad kedvük.
Majd ha ezek a +/- előjelű dolgok minimum kioltják egymást, egyfajta egyensúlyba kerülve, majd akkor elgondolkodom rajta, hogy esetleg közömbösen viselkedjek velük szemben, csak ehhez olyan sok idő kellene, hogy nem fogok addig élni.
És még egy dolog. NE gondolja azt senki, hogy én azért viseltetek előítéletekkel a romák iránt, mert az nekem jó. Kurvára nem jó. Az egyik legboldogabb ember lennék a világon, ha úgy jattolhatnék le bármelyikükkel, hogy utána nem kéne leltárt végezni az ujjaim számát illetően.

130
csavar képe

lépj hátra egy lépést,

lépj hátra egy lépést, és nézd meg, h amerikában a 60-as években a feketékről mondták ugyanezt: erőszakosak, lopnak, velük van tele a bűnözési statisztika. a két kultúrának semmi köze egymáshoz. a társadalmi helyzetük hasonló: lenézett "bevándorló", harlem/nyócker-lakó. szegénység, szar oktatás, olcsó fizikai munka.
"a niggerek nem hajlandók elfogadni a helyüket a társadalomban."

131
Cseya képe

De mostanra Amerikában már

De mostanra Amerikában már nem ez a helyzet, hanem jippijájé!

132
Ági! képe

Biztosan nagyon jólesik ez

Biztosan nagyon jólesik ez a topik a bicós, cigány ismerőseimnek, haverjaimnak.

Ezeknél mindig annyira elmegy a kedvem, hogy olvassalak benneteket.

Kösz.

133
tatabike képe

Sziasztok, csavar és

Sziasztok, csavar és Cseya,

ki kell ábrándítsalak Titeket az USA-beli feketéket illetően, nincs "jippijájé", meg nincs elmúlt 60-as évek sem. Egy nyugdíjas ismerősöm nemrég települt haza Colombus-ból, és elmondta, hogy kb. ott is az van a négerekkel, mint itt a romákkal. Utálják Őket, mert egyszerűen képtelenek felfogni, hogy a pénzért dolgozni kell, nem egész nap az utcán parádézni, elvárják, hogy nem tudom én milyen jogok alapján Őket igenis tartsa el az állam, ergo a dolgozni hajlandó fehér, lopnak, csalnak, és kirívóan sok köztük a nemi erőszak miatt elitélt is. Elmondása szerint az a szerencse a bajban, hogy általában egymást irtják és cseszegetik, kerülik a más bőrszínű, főleg a fehérekkel való összetűzést.
Megkérdeztem pár ismerősömet a roma kérdést illetően, és 10-ből 9 azzal jött, hogyha Ő elveszti a munkahelyét, vagy nem tud gondoskodni a családjáról, elveszik Tőle a gyerekeit, Ő meg mehet a híd alá. Roma asszony meg millió kölyökkel elköhögi magát valahol, aztán egyből a fenekük alá tolnak egy lakást vagy házat, hogy befogják a szájukat. Most akkor ki van megkülönböztetve, és miért is? Ki van itt elnyomva és miért is? Ha összeszólalkozok egy romával, miért én húzom a rövidebbet? Miért nem lehet soha igaza az embernek Velük szemben? Kilopják a szemedet, hazudnak, kitapossák a beledet, aztán mikor számon kéred rajtuk, akkor nekiállnak nyavajogni, hogy " a devla álljon beléd, azért baszogatsz, mer' cigány vagyok". Majd én is elkezdek visítani, ha valaki belémköt, hogy engem meghurcolnak itt, mert magyar vagyok, kikérem magamnak. Mi az, hogy én nem állhatok oda a Hős utcába lerámolni a járókelőket, miért nem lakhat velem a másfél szobás lakásomban a családom negyven tagja, hogy balhé esetén hamar össze tudjam trombitálni őket? Miért nem intézhetek el egy bolti lopást azzal, hogy " hajjak meg testvérem, micsinájjak, ha a vérembe' van?". A Wesselényi-Nagykörút sarkán a Sparban a szemem láttára vásárolt be egy roma asszony a szatyrába meg a zsebébe, biztonsági őr hátat fordított neki, és elkezdett kajtatni a feleségem után, aki keresett valamit és nem találta. Nem mernek szólni, és nem is lehet szólni, mert meg vannak félemlítve, inkább elnézik, hogy naponta lerámolják a polcokat. És nekem ne mondja senki, hogy 20 szempillaspirál meg 10 doboz hajfesték meg a többi az mind a megélhetéshez kell.
Gyermekotthonban dolgozott a feleségem évekig, ott tudjátok mi megy a roma gyerekekkel? Ha fél évig nem látogatja a szülő, akkor automatikusan örökbe adható. Mit csinálnak a "kedves" szülők? A fél éves határidő lejárta előtt 1, azaz egy nappal meglátogatják, így fél évig megin le van tudva, le sem szarják Őket. Miért csinálják ezt? Mert az állam az állami gondozottaknak nyit egy számlát, és pakolja rá a zsét, amit 18 éves korában megkaphat, és addigra az nem lesz kevés pénz. Ezt tudják a szülök is, ha nem kerül örökbe adásra a gyerek, akkor tudni fogja, hogy hol van, 18 lesz, kikerül az állami gondozásból, naná, hogy megkörnyékezi, és ha egy mód van rá, lenyúlják tőle a lóvét. Sikersztori, jónapot. Megint pár hónapig lehet verni a lóvét, basztatni a magyart, járatni a nagy pofát. És persze ne legyek tele előítéletekkel, igaz?

Ági, nagyon sajnálom a roma kerékpáros barátaidat, persze, hogy nagyon rosszul esik Nekik, amikről mi itt beszélünk, de én sem ítélem el unblock az egész roma népcsoportot, de sajnos az arányok alapján még mindig általánosítható a dolog. Remélem olvastad az előző hsz-emet, ahol írtam, hogy nekem is volt egy roma munkatársam, aki sokkal jobb ember volt még a magyarok nagy részénél is, de azt is írtam, hogy ez mennyire ritka. És az se kerülje el a figyelmedet, amit a hsz végén írtam, hogy mi lenne a jó.

Vannak roma közméltóságok, vagy hogyan mondjam őket. Azért egyszerűen nevetséges, hogy úgy akarják elfogadtatni velünk a népüket, úgy akarják beilleszteni Őket a társadalomba, hogy egy fikarcnyi hajlandóságot sem mutatnak a változásra. Kicsit sarkítva olyan ez, mintha egyik nap azt mondaná a miniszterelnök: "Kedves népem, mivel tele van a börtön gyilkosokkal, rablókkal, csalókkal, tolvajokkal, és nekünk nem sikerült jó útra térítenünk őket, ezért arra kérek mindenkit, hogy legyen gyilkos, rabló, csaló vagy tolvaj, ezáltal eltűnik a különbség, és az említett bűnözői réteg már semmivel nem lesz rosszabb, mint a többség, tehát be tud illeszkedni."
Ők azt akarják, hogy olyannak fogadjuk el Őket, amilyenek. De az nem gyanús Nekik, hogy nem az általuk képviselt viselkedésforma a normális, az elfogadott? Én vagyok a rasszista, mert nem üvöltözve beszélgetek az utcán, nem dobálom szét a szemetet, fizetem a rezsit, iskolába járatom a gyerekeimet, nem köpködök le szotyihéjjal mindent és mindenkit az utcán? Mert nem lakok le úgy egy új házat fél év alatt, mint normális ember 70 év alatt sem? Ha ezért vagyok rasszista, akkor legyen, ismét csak bevállalom, hogy az vagyok. Nem bújkálok én a kérdés elől, rám ne mondja senki.

134
csavar képe

Szia tatabike, az a gond

Szia tatabike,

az a gond azzal amit írsz, hogy összességében nem stimmel. Ha a romák ilyen jó érdekérvényesítők lennének, akkor nem élne 60%-uk a létminumum alatt, nem laknának sokan szegénytelepen, embertelen körülmények között.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal készült interjú, beszél azokról a problémákról amiről írtál:
http://index.hu/politika/belfold/ombman0819/

".. Egy liberális jogállamnak nem az a feladata, hogy munkahelyeket teremtsen. Az viszont igen, hogy olyan gazdasági környezetet hozzon létre, olyan foglalkoztatási rendszert alakítson ki, amely képessé teszi az embereket arra hogy legalább esélyük legyen arra, hogy bekapcsolódjanak a munkaerőpiacra. Magyarországon egy csomó embernek erre esélye sincs, és nem is lesz. ...
Amikor egy öltönyös-nyakkendős embert arról hallanak beszélni, hogy a liberális jogállam kötelessége a munkaerőpiaci betagozódás elősegítése, vidéken azt mondják, hogy mi köze ennek ahhoz, hogy reggel megint hiányzik valami a baromfiudvaromból? "Ki véd meg engem ettől?"
Pedig bármennyire furcsán hangzik, ez az alapja az egésznek. Amíg a társadalmi helyzet nem változik meg, mindig lesznek ilyen jelenségek, mert sokaknak esélyük sincs arra, hogy olyan jövedelemhez jussanak, ami a reklámok által sugallt életmód eléréséhez szükséges. Persze, állítsunk oda több rendőrt, mert inkább a rendőr álljon ott, mint a gárda, és akadályozzák meg a jogsértéseket, de ez csak felületi kezelést fog adni. Bármennyire is én, az öltönyös ember mondom ezt Pestről, akkor is erről szól a történet. Kell és lehet felületi kezelést adni, de semmi sem fog megváltozni, ha alapjaiban nem változik a rendszer.

135
Cseya képe

Nesze semmi, fogd meg

Nesze semmi, fogd meg jól.
Jól értem, hogy ez most itten egy "liberális jogállam" lenne? Ki kérte ezt a lovat?

136
gaze képe

Melyik része nem

Melyik része nem érthető?
Vagy melyik része nem tetszik? A liberális, vagy a jogállam?
Melyiket nem tudod befogadni?

1. Igen, ez egy liberális jogállam, saját szegénységi bizonyítványod ha a liberális kifejezést egy párttal mosod össze. Bár mivel nem vagy hülye gyerek, pontosan tudod te, hogy mit beszélsz.
2. Mivel ez egy liberális jogállam, ezért a lehetőség adott a távozásra. 30 éve nem volt az. Az ugye nem volt liberális jogállam.
3. És mivel ez egy liberális jogállam, ezért a választók többsége rendelte be ezt a lovat.

(ha nem lenne liberális jogállam, nem nagyon vitatkozgathatnánk itt)

137
Cseya képe

1. Mitől lenne ez

1. Mitől lenne ez "liberális jogállam"? Azért mert egyesek így hívják ezt a katyvaszt, attól még nem az (szerencsére). A párt meg nem tudom hogy jön ide?
2. Szerintem kevered a demokratikus jogállammal. Harminc éve meg azok akik most nyomatják itten nagyba' a liberalizmust azok érdekes módon ki-be járhattak az országból (mellékszál, de attól még így van).
3. Szóval ez a nagy kupac lócitrom ami ebben az országban uralkodik, az a választók többségének az akaratát tükrözi.

Ejnye.

(továbbra is a "demokrácia" "vívmánya" ez a látszólagos szólásszabadság, nem a liberalizmusé)

138
gaze képe

"Azért mert egyesek így

"Azért mert egyesek így hívják ezt a katyvaszt, attól még nem az (szerencsére)"
Attól mert egyesek nem akarják ezt elfogadni, attól még ez az (szerencsére).

"Harminc éve meg azok akik most nyomatják itten nagyba' a liberalizmust azok érdekes módon ki-be járhattak az országból"
És hogy jön ide a politika? személyekről beszélsz ombre. Illetve a szokásos "EZEK" "AZOK"-ban.

A nagy kupac lócitromot az ország hozta össze, együttesen. Ha vitatkoznál a dologgal, akkor mondjuk az hozta össze, akire a legtöbben adták le a szavazatukat, és az a választók akaratát tükrözi.
Ha ezt is vitatod... akkor a hiba a te készülékedben lesz.

Miért akarsz hivatkozni a demokráciára ha az az egész egy lócitrom? Vagy miért zavar a liberálizmus miközben az előnyeit élvezni kívánod? Távol álljon tőlem, hogy itt bármit progapágljak, téríteni sem kívánok. Csak viccesnek tartom hogy fikázod a rendszert aminek része és haszonélvezője vagy.
Meg vannak AZOK akik olyanokat mondanak, hogy "a demokrácia szar, egy jó kis diktatúra, az kéne nekünk. persze csak ha miénk lenne a hatalom.."

139
tatabike képe

Sziasztok, azt hiszem, én

Sziasztok,

azt hiszem, én befejeztem itt a ténykedésemet, bocs mindenkitől, ha a jövőben nem fogok reagálni a hozzászólásokra. Nincs semmi komoly oka a dolognak, csak rühellem, hogy 10, azaz tíz percet vártam, míg beírhattam ezt az üzenetet. Ennyi ideig tartott, amíg idenavigált a CM szervere, és hát 3 perc/1 oldal megnyitási sebessége képek nélkül 5 megás hozzáféréssel, ráadásul ebédidőben, enyhén szólva is gyász. Néhány weboldalt menedzselek maszekban, a hajamat leraknám, meg befonnám a szemöldököm, ha mondjuk a munkahelyem weboldalának a szervere is ilyen "gyors" lenne. Szerencsére az saját üzemeltetésű szerver, nem holmi gagyi szolgáltatóé... Csőváz.

ninja, remélem nem fizettek ezért a "szolgáltatásért"...

Na, az előnézet cirka fél perc alatt beugrott....éjjen.

140
legrand képe

Gyokos, nem biztos, hogy

Gyokos, nem biztos, hogy sikerült a lényegi részt megtalálnod a hozzászólásomban, úgy gondolom nem is biztosan ez volt a célod, viszont akarva-akaratlanul rámutattál arra, hogy a cigánykérdés döntő mértékben múlik az ország mindenkori irányítóin. Amikor valaki a lopással akár a kézfejét is kockáztatja (bőrszínre tekintet nélkül) akkor többször meggondolja, hogy miként cselekszik. Érdemes lenne utána nézni annak is, hogy mekkora volt a cigány lakosság aránya a teljes lakossághoz képest az általad említett korban.
Az ésszerűtlen támogatási rendszer, ami Magyarországon érvényben van, és otthon maradásra, a segélyre szorítkozó magatartásra sarkallja (túlnyomó részben) a cigányokat, egyértelműen az ország törvényalkotóinak a sara, a cigányok csak élnek egy odanyújtott lehetőséggel. A Kádár éra a rá jellemző „teljes foglalkoztatottságával” nem engedte felszínre jutni a többségében alacsony képzettségű cigány lakosság problémáját. Bár a lakótelepen obégató puttonyos, kéregető cigányok látványa és hangja azt hiszem sokaknak ismerős a ’80-as évekből.
Semmilyen jel nem mutat arra, hogy a cigányság többségében képes lenne a beilleszkedésre.

141
csavar képe

OFF: ha valakinek

OFF: ha valakinek válaszolsz, kérlek használd a 'válasz' gombot. Kösz.
ON:
A cigány emberek ugyanolyan képességekkel rendelkeznek, mint a fehérek - a sárgák vagy a feketék. A különbség a társadalmi helyzetükben, a számukra elérhető lehetőségekben van.
Konkrétan "..amikor föl sem merül, hogy ezeket a fiatalokat a közeli város gimnáziuma felvegye, akkor előbb az oktatásügytől várjuk el a felelősségvállalást, a cigány fiataloktól csak utána."
http://nol.hu/cikk/482045/

142
Cseya képe

Persze, ugyanolyanok. Akár

Persze, ugyanolyanok. Akár az afgán agár, meg a palotapincsi - kutyák elvégre.

143
gaze képe

Tehát szerinted az egyik

Tehát szerinted az egyik ember alacsonyabb rendű, mint a másik?

144
Cseya képe

Nem, de kedves kis náci

Nem, de kedves kis náci meglátás volt!

145
gaze képe

Kérdés volt nem

Kérdés volt nem meglátás. Bírsz különbséget tenni?
Bár a válaszod alapján pár korábbi kijelentésed most más fénybe került..

"ha sokat mondod über alles, a végén mindenkiből liberál lesz"

146
gaze képe

Kérdés volt nem

Kérdés volt nem meglátás. Bírsz különbséget tenni?
Bár a válaszod alapján pár korábbi kijelentésed most más fénybe került..

"ha sokat mondod über alles, a végén mindenkiből liberál lesz"

147
gaze képe

azért a biológia tudásod

azért a biológia tudásod némileg frissítsd. a mein kampfon kívül más forrásból is...

148
gyorkos képe

Csak nagyon röviden

Csak nagyon röviden válaszolok, bocs'!
Többszáz év kevés volt, nem csak itt nálunk, mindenhol, hogy beilleszkedjenek. Nálunkénál talán sokkal nyitottabbnak ismert társadalmakban sem ment/megy nekik. Tudomásul kellene végre venni, hogy ők NEM IS AKARNAK abban az értelemben beilleszkedni és alkalmazkodni a többségi társadalomhoz, mint, ahogy mi értjük és más népek ezt tették és teszik a mai napig (pl. a környező népek kisebbségei). Ebben a kérdésben megingathatatlan a véleményem! Ezt a problémát velük kapcsolatban nem szabad a politikusokra, törvényhozókra, többségi társadalomra, stb hárítani. Mindig, mindig mások a hibásak, hogy nem illeszkednek be ők bezzeg sohasem és semmiben. NEM! Ez az ő problémájuk, de nekem úgy tűnik ez a helyzet nekik jó, nem akarnak változtatni, ők nem problémának élik meg, sőt még büszkélkednek is vele.
Nem általánosítok! Rengetegen szakítanak azzal az életformával és beilleszkednek. Minden elismerésem az övék, nehéz ügy, ezt elismerem, de nem lehetetlen. Igenis képesek rá és semmivel sem lesznek kevesebbek tőle, de akarniuk kell.
--

149
csavar képe

amerikában a 60-as években

amerikában a 60-as években a feketékről mondták ugyanezt: erőszakosak, lopnak, nem tudnak beilleszkedni a társadalomba. a két kultúrának semmi köze egymáshoz. a társadalmi helyzetük hasonló: lenézett "bevándorló", harlem/nyócker-lakó. szegénység, szar oktatás, olcsó fizikai munka.
"a niggerek nem hajlandók elfogadni a helyüket a társadalomban."

az akaratról és a felelősségről szól ez a cikk: http://nol.hu/cikk/482045/
"..amikor föl sem merül, hogy ezeket a fiatalokat a közeli város gimnáziuma felvegye, akkor előbb az oktatásügytől várjuk el a felelősségvállalást, a cigány fiataloktól csak utána."

150
gyorkos képe

Nem arról van szó, hogy

Nem arról van szó, hogy nem tudnak, hanem arról hogy nem akarnak beilleszkedni. Méghozzá a világon sehol és már több száz éve. Talán félnek a gyökértelenné válástól, a teljes asszimilációtól énnemtudom mitől, nem látok bele a fejükbe. A jelek szerint ez a helyzet nekik a kívánatos. Ilyen a kultúrájuk, ebben érzik jól magukat. Nem kiváncsiak azokra a megoldásokra, amit az országok kínálnak nekik, csak a saját dimenzióikban és elképzeléseikben gondolkodnak makacsul.
Kíváncsi vagyok hogy Indiából miért is jöttek el? Nem lehet, hogy már ott is beilleszkedési-együttélési problémáik voltak más csoportokkal?
Annyi más népnek sikerül együtt élni békében és nyugalomban kisebbségként. Ők sem mások, a vérük ugyanolyan piros, mint a miénk. A lelkükben és a fejükben kellene kicsit változni.
--

151
gaze képe

"nem akarnak

"nem akarnak beilleszkedni"
Hmm. Te mit értesz 'beilleszkedés' alatt?

"több száz éve"
Hmm.. Érdekes. Ha mondjuk megnézzük nagyjából mennyi esemény volt az ucssó 100 évben, akkor igencsak érdekes a 'számonkérés' ilyen távlatokban.
Pl Mo-n társadalom szerkezete is kajak másképp nézett ki 30 éve. (pontosabban: tök más demográfiai arányok, családok száma, munkaviszonyok, miegymás)

"ez a helyzet nekik a kívánatos"
Garantált. "Ha nincs pénzük kenyérre miért nem esznek kalácsot?"

"csak a saját dimenzióikban és elképzeléseikben gondolkodnak makacsul"
Ez nagyjából majd minden nemzetre igaz tud lenni.. Magyar makacsság toposza ismerős? Érdekes nézőpont.

"Kíváncsi vagyok hogy Indiából miért is jöttek el?"
"...nem ezért jöttünk ide Levédiából..."
Mindenki jött valahonnan.

"Annyi más népnek sikerül együtt élni békében és nyugalomban kisebbségként"
És most lehet elkanyarodni a "genetikailagilyenek" meg a "vérükbenvan" vonal felé? Nem tudom mi lenne a helyzet ha mondjuk Cigányia EU tag lenne.. Ja, nincs ilyen ország. Hmm. Kurdisztán sincs. Vagy igen? Mindegy is.
Meg hát.. a népek békében élnek egymás mellett.. Hát, Európa történelme aztán tényleg pont erről szól...

"A lelkükben és a fejükben kellene kicsit változni."
Mintha az autósokra is ilyesmiket mondanánk itt rendszeresen.. meg a politikusokra.. meg "az emberekre" en bloc.. Vagy elektrosokkal kéne intézni a dolgot?

Na, nem letorkolni akarlak, meg az itt folyó csevegés még mindig milliószor színvonalasabb mint a hasonló témában folyó egyéb fórumokon, pusztán annyit, hogy amiket felsoroltál azok mintha kicsit egyirányúak lennének, és mintha eleve feltételeznének valami predesztinált bűnösséget. ("beszéljünk arról hogy ki a bűnös csak előtte ismerd el, hogy te vagy az!" Hmm?)

152
gyorkos képe

"Hmm. Te mit értesz

"Hmm. Te mit értesz 'beilleszkedés' alatt?"
Inkább mit nem. A falu végre kiköltözködést (nem a szegénység okán) és az elvonulást, a félrehúzódást az nem. Ez megnyilvánul ezernyi kisebb-nagyobb dologban. Mennyire vesznek részt pl a település közösségi életében, a munkákban ilyenek. Röviden az kell a beilleszkedéshez, hogy ne különüljenek el. Vállalják az érintkezést a társadalom többi csoportjával leginkább egyénileg. Ne hordákba tömörülve, megfélemlítőleg fellépve.

"Hmm.. Érdekes. Ha mondjuk megnézzük nagyjából mennyi esemény volt az ucssó 100 évben, akkor igencsak érdekes a 'számonkérés' ilyen távlatokban.
Pl Mo-n társadalom szerkezete is kajak másképp nézett ki 30 éve. (pontosabban: tök más demográfiai arányok, családok száma, munkaviszonyok, miegymás)"
Kifogások. A legújabb kori történelem nem az erősségem, de úgy tudom, hogy pont a Kádár rendszer is nagy erőkkel igyekezett őket integrálni a társadalomba. Több-kevesebb sikerrel.
Csak az utolsó száz évben sok lehetőségük volt, de elmulasztották.

"Garantált. "Ha nincs pénzük kenyérre miért nem esznek kalácsot?""
Durva leszűkítés és a mondandóm átértelmezése. Ezt inkább ne csináld, arra kérlek!

"Ez nagyjából majd minden nemzetre igaz tud lenni.. Magyar makacsság toposza ismerős? Érdekes nézőpont."
Magyar makacsság toposzát nem ismerem, ilyet nem is hallottam. Biztos valami szoclib oktató az egyetemen ezt tanítja. Asszem' nem is vagyok igazán kíváncsi rá? Tisztában vagyok a magyarok hibáival is, de ne akarjuk a cigányságot már minden hibájuk alól felmenteni, mert kitérek a hitemből most már. Mindenesetre itt még jelenleg mi vagyunk többen és már megbocsássanak, de azért nekik kell alkalmazkodni annak az országnak a törvényeihez és szokásaihoz, amiben élni szeretnének, nem fordítva.

"Mindenki jött valahonnan."
Ez igaz, csak mi már letelepedtünk és stabil feudális államban éltünk akkor, amikor ők a vándorlás útjára léptek. Ez elég nagy civilizációs különbséget jelentett akkor. Úgy tűnik ennek a feszültségnek még mindig nem sikerült feloldódni. Manapság is lehet hallani, hogy azzal fenyegetőznek, hogy ha nem kapnak segélyt, meg munkát, meg énnemtudom mit még, akkor azonnal szedik a sátorfájukat és rögtön busszal kivonulnak a településből (pl) Kanadába, vagy Olaszországba. Úgyhogy ez a szemléletmód még a mai napik dívik náluk.

"És most lehet elkanyarodni a "genetikailagilyenek" meg a "vérükbenvan" vonal felé?" Te kanyarodhatsz, ha akarsz de engem hagyjál ki ebből kérlek.

"Meg hát.. a népek békében élnek egymás mellett.. Hát, Európa történelme aztán tényleg pont erről szól..."
Azt írtam: "Annyi más népnek sikerül együtt élni békében és nyugalomban kisebbségként."
Maradjunk Magyarországon. Szerbek és magyarok? Horvátok és magyarok? Románok és magyarok? Szerbek és horvátok? Szerbek és románok. Sorolható még. A világháború óta hálistennek' béke van Magyarországon a kissebbségeink között. Ott ahol nem gerjesztenek mesterségesen a politikusok indulatokat, ellenségeskedéseket, gyűlölködéseket nemzetiségi kissebbségek között nincs háború, nincs egymás elleni acsarkodás. Béke van köztük és nagyszerű példa volt rá a délszláv háború, hogy itt nálunk nem volt öldöklés.

"Vagy elektrosokkal kéne intézni a dolgot?"
Bennem ilyen fel sem merült, amikor ezt leírtam. Oh my God! Kezdek megijedni tőled!

"Na, nem letorkolni akarlak,..."
Szerintem is jó ez a vita. Legalábbis mi biztos élvezzük, de hogy más is, arra nem mernék mérget venni. Sok időnk van az biztos! Szerintem te meg be akarod nekem mindnáron bizonyítani, hogy én (és a magyarok) előítéletesek, rasszisták tehát en block bűnösek és miattuk nem tudnak a romák beilleszkedni. Én azt próbálom magyarázni a kezdetektől fogva, hogy ez a dolog nem ilyen fekete és fehér. Mindkét oldalon van hiba. És azért szólaltam meg ebben a témában, mert túl "fehér magyar itélőszékké" kezdett válni a topik, ez meg nem igaz így.
--

153
gaze képe

"A falu végre

"A falu végre kiköltözködést (nem a szegénység okán) és az elvonulást, a félrehúzódást"
Szerintem erről Csavar is tudna mondani ezt-azt, hogy kb mennyire "saját akaratból" alakultak így a dolgok, de ha végig gondolod az állításaidat, akkor szerintem kikövetkeztethető hogy ennek oka lehet az is, hogy a települések "érkezési sorrendben" alakultak ki. Meg khm, talán logikus, hogy az "idegenek" a "sajátjaik között" mozognak, lásd Chinatown, stb. Ami speciel szerintem lehet jó is, de inkább nem, lásd pl muszlimok a nyugati nagyvárosokban.
Viszont azzal mi van amikor a község lakói tiltakoztak azért, hogy cigány családokat költöztessenek a szomszédságukba? A szegregált iskolák is segítik az "integrációt"? Szóval szavak szintjén ez tök jól hangzik, csak köszönő viszonyban sincs a gyakorlattal.
(amúgy azon mit kell csodálkozni hogy ha ellened mint ember ellen(!) tiltakoznak leendő szomszédaid, akkor annyira nem akarsz odaköltözni..)
A jó kis oldscool szkindhed hordás cigányverések még rémlenek? Az.. az.. azzal mi van? Esetleg.. egy aktuális szervezet is épp egyenruhákba öltözve menetelget katonásdit játszva.. Hmm hmm.. De csak integrálódjunk kérem, integálódjunk.

Kifogások.. hát, ha neked a történelem és az abból következő ok-okozati viszonyok kifogások.. akkor miről is beszélünk...
A Kádár rendszer speciel épp a cigányság megélhetési formáit szüntette meg (vályogvetés, stb) + beszüntette a vándorkereskedés amiből még úgy ahogy meg lehetett élni (csavargás, stb) Szál ha nem vagy képben a törivel, akkor nézz utána, ha már nyilatkozok róla. Ez talán elvárható egy beszélgetésben.
"Csak az utolsó száz évben sok lehetőségük volt, de elmulasztották." Ezt a butuskásan elitista kijelentést tudod valamivel alátámasztani? Gondolom nem a barna csillagra gondolsz amit a "cigauner"-ekre aggatak derék hazánk fiai a német barátság égisze alatt?

Ezt Móricz "oktatja", de most hogy írod "valami szoclib" így már asszem nem is fűznék kommentárt a dologhoz.

"itt még jelenleg mi vagyunk többen"
Történelem: pl a nagy-magyarország területén a lakosság 30%-át adta a magyar népesség.. Ezt most csak úgy megemlítem mint kis színes..
"és már megbocsássanak, de azért nekik kell alkalmazkodni annak az országnak a törvényeihez és szokásaihoz, amiben élni szeretnének"
Tudsz arról, hogy miért hívják magyarországi romáknak a magyaroországi romákat? Azért mert magyarok. Magyar állampolgárok. (ha nem azok lennének, nem rendelkeznének választójoggal és nem kerülnének minden választás előtt a politika keresztűzébe)

"mi már letelepedtünk"
Meg a rómaiak is egész jól berendezkedtek itt Pannóniában, előttük meg a... Szerintem ilyesmire hivatkozni.. hmm. okozhat vicces vagy furcsán magyarázható helyzeteket. nem vitatom, ezeréves múlt meg minden.

Horvátok-magyarok? Miközben horvátország épp magyarország "gyarmata" volt? Korabeli leírások alapján a magyarokat egy agresszív hordának tartották "szomszédaink". De most ez tök mindegy, nem lefitymálni akarom itt a múltunkat, csak a nosztalgia csillámporától megtisztítva, objektíven. Románok meg.. hmm.. laktál te a határvidéken? Mondjuk, trianon után leginkább olyan területek maradtak ahol túlnyomó többségben magyarok éltek, ezért a kisebbség mint olyan, nem nagyon volt számottevő fogalom, jellemzően. De pl sok tót(szlovákot) telepítetek le anno.. hát az se volt zökkenőmentes. Szál szerintem ismerjük a történelmet, ne szépítsük.
/kövezzetek meg, nem vagyok töri tudós, biztos tudja ezt nálam jobban valaki más/. Nagyszerű példa volt a délszláv háború, hogy a nyugatra és délre támadó szerbia nem ment neki egy potenciális NATO-tag országnak.. nagyszerű példa, mert pl szerbiában sem volt öldöklés, a z etnikai tisztogatások bosznia-hercegovinában zajlottak leginkább, ott nagyarányú volt az etnikai keveredés, és ott is leginkább a bosnyákokra mozdultak rá.

Nem akarom bebizonyítani, látom, hogy a magyarok egy jelentős része előítéletes és rasszista(meg hogy nem mindig van tisztában a szó pontos jelentésével), de emelett önfelmentő, irigy, és hajlik a "hülyeség megvéd az önreflexió nyűgétől" kényelmére. Tudom, le kell írnom neked: nem mindenki. Az hogy magyar, az számomra nem valami misztikus dolgot jelent, nem lesz attól senki sem rosszabb, sem jobb, hogy épp mi a nemzetisége. Mert ugye az embereiket a tetteik és gondolataik stb stb. + kulturalis kozeg, ertekrendek, miegymas miegymas. Szoval attol, hogy magyar vagy, attol meg nem vagy "vetkes" a ciganysag aktualis dolgaiert. De mezuttal viszont mintha Te adnal szavakat az en szamba..
az a bajom az irasaiddal hogy meglehetosen ilyen johiszemuek am nagyon garda-propaganda szaguak, jellemzoen igazsagokra epulnek, de elferditve es felremagyarazva. En ugye tok nyugisba hatradolhetnek hogy nem vagyok cigo, engem nem erint, tudom amit tudok, csak epp nem szeretnek egy olyan orszagban elni, ahol az agresszio es a gyulolet dominal, es az apatikus ignorans magaviselet jelenti a jovot. Egyszerusitve: ha a kornyezetemben "rasszistaskodik" valaki, akkor azt nem hagyom szo nelkul. Az ismerethiany, a feltudas es a rosszindulat zavar. Es a kepmutatas.
(gyk: nem, ezeket nem konkretan rad ertem, oké?)

154
gyorkos képe

.

.

155
gyorkos képe

"hogy a települések

"hogy a települések "érkezési sorrendben" alakultak ki."
Ez már szerintem régen nem érvényes. Manapság már mindenki oda költözik a faluban is, ahová akar.

"Meg khm, talán logikus, hogy az "idegenek" a "sajátjaik között" mozognak, lásd Chinatown, stb. Ami speciel szerintem lehet jó is, de inkább nem,..."
Egyetértek, inkább nem jó. Konzerválja a szegregációt, az idegen létet. Ez a legfontosabb szerintem az idegenekkel kapcsolatos félelmek elleni küzdelemben. Látjuk, hogy ők is itt élnek velünk. Beszélünk velük, segítünk egymásnak, ilyenek.

"Viszont azzal mi van amikor a község lakói tiltakoztak azért, hogy cigány családokat költöztessenek a szomszédságukba?"
Gondolom, azt akartad írni, hogy amiatt, mert...
Nem tartom jó ötletnek az ilyen felülről elrendelt költöztetéseket. Ezt nagyon ésszel kell csinálni. Sohasem egy helyre kettőt, mindig csak egyesével költöztetnék, ha már. Jó helyismerettel és az egymás mellé költöző családok összeismertetésével elkerülhetőek a kezdeti konfliktusok is. Valószínűleg minden ész és szakszerűség nélkül akartak erőszakosan betelepíteni romákat olyan helyekre, ahol fehérek éltek. Több részletet kellene ismerni ahhoz, hogy ebben véleményt nyílváníthassunk. Ez megint olyan bulváros, hogy tüntettek a magyarok a romák beköltöztetése ellen. Ne már!

"A szegregált iskolák is segítik az "integrációt"?" Ebben még nem tudok állást foglalni. Valaki szerint ez nem rossz, sőt jó, van aki fordítva gondolja. Én nem látok benne semmi ördögit, de változhat még a véleményem.

"Szóval szavak szintjén ez tök jól hangzik, csak köszönő viszonyban sincs a gyakorlattal."
Megválaszoltam mindkét pontot. Humánusan kell csinálni és megoldható a beilleszkedés.

"amúgy azon mit kell csodálkozni hogy ha ellened mint ember ellen(!) tiltakoznak leendő szomszédaid, akkor annyira nem akarsz odaköltözni..)"
Ha nyomortelepen élő romák közé akarnának engem beköltöztetni, azt hiszem befogadnának. Utána könnyen lehet, hogy szétlopnák a házam. Egy ehhez hasonló szituációra van példám. Az illető több mint tíz évet húzott le egy cigánytelephez közeli faluszéli tanyán végül szinte mindenét ellopták. Most úgy döntött, hogy elege van az egészből eladja a tanyát és elmenekül vissza az elvált feleségéhez Érdre.

"A jó kis oldscool szkindhed hordás cigányverések még rémlenek? Az.. az.. azzal mi van?"
Ugyanezt az ismerősömet egyszer leütötték, egyszer fejen rúgták cigány kölkök még Érden. Mindkét alkalommal elájult. Hogy rablás volt-e arra már nem emlékszem. A rendőrségi aktákban tömegével lehet a cigányhordák fehérekre, vagy másik cigány csoportra támadásáról olvasni. Ebben biztos vagyok. Mellesleg a hülye skinhedek nem csak a cigányokra támadtak. Volt ismerősöm a köreikből és tudom, hogy a legnagyobb összecsapások a punkokkal voltak. Idióták!

"Esetleg.. egy aktuális szervezet is épp egyenruhákba öltözve menetelget katonásdit játszva.. "
Annak azért nagyon is megvoltak az előzményei ezt is tessék elmondani!
Cigánybűnözés+rendőrségi tehetetlenség.

"De csak integrálódjunk kérem, integálódjunk."
Hmm.. hmm.. nincs más megoldás.

"A Kádár rendszer speciel épp a cigányság megélhetési formáit szüntette meg (vályogvetés, stb) + beszüntette a vándorkereskedés amiből még úgy ahogy meg lehetett élni (csavargás, stb) Szál ha nem vagy képben a törivel, akkor nézz utána, ha már nyilatkozok róla. Ez talán elvárható egy beszélgetésben."
Jó, akkor te meg mond el a teljes igazságot, ne hallgasd el. És kicsit szálljunk már le arról a magas lóról, ha kérhetem! Köszönöm!
Szóval a Kádár rendszer ilyen szempontból milliószor jobb volt mint a mai világ a sok szerencsétlen jogvédőjével. Volt működő mezőgazdaság, volt ipar, főleg építőipar, amelyekben rengeteg cigány férfi és nő végzett hasznos munkát. El lehetett menni dolgozni a Tsz-be, fel lehetett járni dolgozni a városba gyárakba, mert munka mindig volt (kötelező is volt mint bizonyára te is tudod). A cigányok pedig dolgoztak, mégpedig keményen és megbízhatóan. A dolgozóknak szinte ingyen munkásszállást adtak, nem voltak utcán kéregetők, koldusok. Mindez igen a Kádár rendszer alatt volt, és gondolom visszasírják azt a kort ők is, mert ők dolgozni szeretnének. Megtanulták azokat a munkákat, amelyeket megkövetelt a kor. Teknővájásra sincs annyira szükség már, erről sem a Kádár tehet, találtak maguknak más megélhetést. Jelenleg tudtommal a lomizás teljesen az ő kezükben van. Én 38 múltam, már kicsit éltem abban a korban is, tudom miről váltottunk erre a nagy demokráciára, szólásszabadságra, meg emberi jogokra. Gyász!

"Ezt a butuskásan elitista kijelentést tudod valamivel alátámasztani?"
Szerintem végig erről gagyogtam, de úgy látszi kár volt. A roma holokauszt nemtudomhány éves idejét kivéve nem tudok olyan kort mondani, amikor bárki is gátolta volna őket a beilleszkedésben.

""itt még jelenleg mi vagyunk többen"
Történelem: pl a nagy-magyarország területén a lakosság 30%-át adta a magyar népesség.. Ezt most csak úgy megemlítem mint kis színes.."
Talán fáj neked? Szeretnéd, ha a csonka Magyarországon is ilyen arány lenne?

"Tudsz arról, hogy miért hívják magyarországi romáknak a magyaroországi romákat? Azért mert magyarok. Magyar állampolgárok. (ha nem azok lennének, nem rendelkeznének választójoggal és nem kerülnének minden választás előtt a politika keresztűzébe)"
Köszi sosem gondoltam volna! Én meg fehér bőrű magyar vagyok és nekem is van személyim és én sem vagyok alsóbbrendő állampolgár. És jelenleg ez még Magyarország, ahol az én rasszomhoz tartozóak élnek többségben és kéretik alkalmazkodni hozzánk, a szokásainkhoz, stb. Ez a minimum.

""mi már letelepedtünk"
Meg a rómaiak is egész jól berendezkedtek itt Pannóniában, előttük meg a... Szerintem ilyesmire hivatkozni.. hmm. okozhat vicces vagy furcsán magyarázható helyzeteket. nem vitatom, ezeréves múlt meg minden."
Ezt én egyáltalán nem tartom viccesnek. Ha tűzzel, vassal legyőztek volna minket amikor Zsigmond idején úgymond átvonultak, akkor cigányia lenne itt most, de nem így lett. És ugye nem akarjuk a nagy liberalizmus nevében átadni nekik az országot? Hmm.
Szeretem ezt az országot, a népe(i)t, ez a hazám. Szeretem a kínkeserves történelmét, mindent. Gondolom, remélem te is így vagy vele.

"Horvátok-magyarok? Miközben horvátország épp magyarország "gyarmata" volt? Korabeli leírások alapján a magyarokat egy agresszív hordának tartották "szomszédaink"."
Ne higgyél el mindent, amit az iskolában tanítottak neked. Az ősmagyarok történelmét elferdítették, eltorzították. Ha ajánlhatom, olvasd el ezt: Kiszely István: A magyar nép őstörténete, vagy ehhez hasonlókat. Nem bánod meg és máshogy fogsz tekinteni a magyarokra utána.

"nem lefitymálni akarom itt a múltunkat,..."
Még szép.

"csak a nosztalgia csillámporától megtisztítva, objektíven. "
Erre nagy szükség van. Manapság sok jó történelmi tárgyú könyvet lehet kapni.

"Románok meg.. hmm.. laktál te a határvidéken?"
A II. vilháb utánról beszéltem itt Magyarországon.
Lehet békében egymás mellett élni. Erre Magyarország jó példa. Közvetlen munkatársam palócföldön lakik. Ott nem ritka a túlnyomó többségében szlovák falu. Van ahol csak nagyon sokan vannak. Direkt beszélgettem vele erről. Nincs velük semmi probléma, nagyon jól kijönnek egymással.

"Nagyszerű példa volt a délszláv háború,..."
A szerbek megtámadták a magyar falvakat és kifosztották, megtámadták a horvátokat és véres, hosszan tartó háborút vívtak velük, nem messze a határainktól. Még a szlovéneket is el akarták foglalni, de csak rövid ideig voltak ott. Minket meg megvédett a NATO tekintélye, különben belerángattak volna minket is.

"Tudom, le kell írnom neked: nem mindenki."
Köszönöm, értettem, ha nem írtad volna le ÉN akkor is úgy értelmeztem volna, mert a korábbiak miatt "meghiteleztem" volna neked ez az általánosítástól mentességet.

" Szoval attol, hogy magyar vagy, attol meg nem vagy "vetkes" a ciganysag aktualis dolgaiert."
Még szép! Ez fordítva is így van, ez természetes. Az egyének maguk felelősek a tetteikért. Kövezzetek meg, de én nem nagyon kedvelem a kollektív bűnösség fogalmát.

"az a bajom az irasaiddal hogy meglehetosen ilyen johiszemuek am nagyon garda-propaganda szaguak,..."
Hú, azannyát, most lebuktam. Micsoda szaglásod van! (JJ)

"csak epp nem szeretnek egy olyan orszagban elni, ahol az agresszio es a gyulolet dominal,..."
Én sem szeretnék. Bármelyik oldalról érkezzen is az az agresszió.

"Egyszerusitve: ha a kornyezetemben "rasszistaskodik" valaki, akkor azt nem hagyom szo nelkul."
Én sem hagyom. Bár nem a 'rasszistáskodik' szó a legkifejezőbb, de én is ezért szólaltam fel itt a honlapon.

"Az ismerethiany, a feltudas es a rosszindulat zavar. Es a kepmutatas.
(gyk: nem, ezeket nem konkretan rad ertem, oké?)"
Köszönöm szépen! Megnyugodtam.
--

156
Mindegyki képe

Miért nem nyitsz a

Miért nem nyitsz a haverjaiddal egy "Mi a baj a magyarokkal?" topicot? Ott rasszistázhatnátok tovább.

157
gaze képe

Szerintem vannak ilyen

Szerintem vannak ilyen topicok..

158
csavar képe

"A jelek szerint ez a

"A jelek szerint ez a helyzet nekik a kívánatos."
Gondolom megkérdeztél cigány embereket, hogy szeretnek-e nyomortelepen élni, és azt válaszolták, hogy igen.

Nem hiszem, hogy ismered a cigány kultúrát. Mindenesetre Európában nem szokás kultúrákat asszimilálni. Például Te sem szeretnéd hogy a magyarok asszimilálódjanak Erdélyben vagy Szlovákiában.

Szerintem Te vagy az, aki csak a saját előítéleteiben gondolkozik makacsul. Szerintem a kirekesztésnek és a kilátástalanságnak kell változnia.

159
gyorkos képe

"Gondolom megkérdeztél

"Gondolom megkérdeztél cigány embereket, hogy szeretnek-e nyomortelepen élni, és azt válaszolták, hogy igen."
A cigánytelepen élés és elkülönülés nem kötelező. Ezt az életformát el lehet hagyni. Mindenkinek nehéz kitörni abból, amiben él. A fehér magyarok legtöbbjének sem sikerül a rózsadombra költözni egyből, de törekszenek egy bizonyos életszinvonalat elérni és az alá nem jutni/lecsúszni. Nincs predesztináció, hogy a cigányság mondjuk úgy nagy részének elkülönülve, nyomorúságos körülmények között kell élnie. Szegény emberek a fehérek között is vannak, de nem engedik annyira lezülleni magukat, mert ezt náluk nem fogadja el a többség. Többé-kevésbé (a legtöbb esetben inkább kevésbé a magyarok esetében) felkarolja és támogatja a környezete. Én a cigánytelepek kérdését nem elsősorban anyagi kérdésnek, hanem etnikai kultúra kérdésének vélem.

"Nem hiszem, hogy ismered a cigány kultúrát."
Mivel nem vagyok cigány nem ismerem. Mondjuk úgy érdekel a cigány kultúra és a cigány kérdés, ezért foglalkozok vele. Érdekel a nemzeti kissebbségek kérdése is meg a zsidókérdés is. Ha úgy adódik olvasok róla, tájékozódok, de mélyebben nem foglalkozok vele, csak annyira, hogy átlátszó féligazságokkal ne tudjanak manipulálni engem. Bármelyik oldalról!

"Mindenesetre Európában nem szokás kultúrákat asszimilálni." Ezt nem tudom, a fogalom körül van némi zűrzavar. Az én értelmezésemben a magyarországi kissebbségek elég jól asszimilálódtak. Nem olvadtak be, nem vesztették el a nemzeti hovatartozásukat, kultúrájukat, de mégis alkalmazkodtak hozzánk és békében együtt élnek velünk. Ha más fogalom lenne ideillő alkalmazzuk azt. Építő tagjai a magyar társadalomnak és ez nagyon jó. Szerintem nem rossz nekik sem ez így, de igazad van, nem kérdeztem őket végig.

"Például Te sem szeretnéd hogy a magyarok asszimilálódjanak Erdélyben vagy Szlovákiában."
Attól függ, hogy az adott országban mit értenek ez alatt. Ha azt, hogy nem használhatják a nyelvüket, nem működhetnek magyar nyelvű iskolák, és sorolhatnám még, hogy miket akkor azt nem. Ha úgy értik, ahogy én (és azt hiszem Magyarországon is nagyjából így értelmezik), akkor igen. A magyaroknak is asszimilálódni kell a más országok társadalmához, ha már úgy alakult, hogy más országok területén élnek. :-(

"Szerintem Te vagy az, aki csak a saját előítéleteiben gondolkozik makacsul."
Minden itt hozzászóló makacsul ragaszkodik az elveihez, ahhoz, amit tanult, tapasztalt. Úgy tűnik neked is vannak előítéleteid pl rólam. Nem jó, ha úgy akarsz meggyőzni valakit a vélt igazadról, hogy minősíted, meg ítélgeted őt. Magyarázd meg, hogy mikor voltam olyan, amit állítasz, de miért rögtön az elítéléssel jösz? Szerinted mikor volt az érvelésem olyan, hogy úgy mutatta be a romákat, mint akik nem lennének képesek változtatni a helyzetükön. Nem általánosítottam és nem is fogok. Amiről beszéltem (és fogok beszélni) csak egy részükre igaz. Szerintem nem kell védekeznem, de elmondom, hogy tisztelem őket, ugyanúgy, mint más kissebbségeket és a saját 'fajtámat'. Nekem egyes csoportjaik magatartásával, hozzáállásával van bajom, és azt próbálom megkeresni és ez érdekel, hogy miből ered náluk ez a viselkedés. Köszönöm, a hozzászólást, de értsük meg egymás motivációit és mondandóját!
--

160
csavar képe

"A cigánytelepen élés és

"A cigánytelepen élés és elkülönülés nem kötelező."
Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman 1998. évi vizsgálata szerint, egyre gyakrabban tagadják meg a települések vezetői a romák letelepedésének engedélyezését, vagy próbálják távozásra bírni a már ott lakó cigány családokat.

"Ezt az életformát el lehet hagyni."
Ma Magyarországon szegénytelepen élő cigányként sokkal nehezebb érettségit szerezni, mint fehér középosztálybeliként. Végzettség nélkül nincs munka, jövedelem nélkül nem lehet elhagyni a nyomort.

A Wikipédia szerint az asszimiláció vagy beolvadás etnikai szempontból az a jelenség, amikor egy etnikum (népcsoport, nemzet, nemzetiség) vagy annak tagja nem képes saját értékeinek megtartására, és a többségi vagy más etnikum részévé válik.

"Nem arról van szó, hogy nem tudnak, hanem arról hogy nem akarnak beilleszkedni. Méghozzá a világon sehol és már több száz éve."
Nyilván nem ismered a cigányok többségét se Magyarországon, se a világon, tehát általánosítasz, és az előítéleteidről beszélsz.

Az oktatási szegregáció, a kiemelkedési lehetőségek hiánya a társadalom felelőssége. A cigányok beilleszkedni nem akarását emlegetni olyan mint a pincébe ültetett paradicsom sovány termését szidni.

161
gyorkos képe

"Kaltenbach Jenő

"Kaltenbach Jenő kisebbségi..."
Persze, ha tömegével akarnak ide-oda kószálni az országban, akkor azért megérthető. Abba kellene hagyniuk az együttes vándorolgatást, ez nálunk már nem teljesen OK. Ha magyarok tennék ezt ugyanúgy feltűnne és fellépnének ellene. A szegénységet és a beilleszkedni nem tudókat miért kellene bármelyik - nem túl rózsás anyagi forrásokkal rendelkező, de a rendet megőrizni kívánó - településnek befogadni? Menjenek egyenként, vegyenek házat, ingatlant egyszemélyben. Senki sehol sem fogja őket ebben megakadályozni. A fehérek sem rontanak rá egy településre csoportosan. Jó, ha a település hívja, csalogatja őket, akkor lehet, de azok általában pénzes állampolgárokat akarnak letelepedésre bírni. Ne félj, a gazdag, vállalkozó romákat mindenhol tárt karokkal várják. Szóval ez inkább a szegénységtől és a közbiztonság megzavarásától való félelemből adódhat. Egyébként gondolom jól tudhatják az önkormányzatoknál, hogy honnan és miért jönnek a romák hozzájuk, ők sem teljesen hülyék. Megy ilyenkor a telefonálgatás (nemcsak, amikor ők költöznek valahova), aztán kiderülnek dolgok. Lehet, hogy még ez sem kell, mert a sajtóbotrányok hírei megelőzik a költözni vágyókat. Ez van, kis ország vagyunk és nehéz fehér lappal indulni, ha van valami a füled mögött.
A távozásra bírásról sohasem hallottam. Nem nagyon hiszek benne. Jó lenne tudni mire gondol a tisztelt K. J. Mondjuk, hogy csak közmunkára adnak pénzt az önkorminál?

"Ma Magyarországon szegénytelepen élő cigányként sokkal nehezebb érettségit szerezni, mint fehér középosztálybeliként. Végzettség nélkül nincs munka, jövedelem nélkül nem lehet elhagyni a nyomort."
Ez hazugság! Nem igaz, hogy végzettség nélkül nincs munka. Végzettséggel sincs, sőt 45 év fölött sincs, alatta meg minek dolgozni. Bulizzunk, játékgépbe szórjuk a segélyt így szép az élet. Ezzel az erővel mindenki felköthetné magát, hiszen ma már az érettségi és a szakmunkás bizonyítvány is alig ér valamit. Érdekes az én környezetemben sok hátrányos helyzetű, roma van és úgy élnek mint én vagy bármelyik fehér. Erre írtam, hogy nincs röghözkötöttség már Magyarországon. El kell költözniük, ha valahol nem tudnak megélni. Nehéz döntéseket kell hozni tudom, de akik ott élnek az együvé tartozást és közösségi létet többre értékelik a jólétüknél. Más romák felfogták, hogy ez zsákutca és remekül élnek velünk együtt, sokszor egész magas életszinvonalon. Én is azért tartok itt, mert ösztönöztek a tanulásra és azért nincs diplomám, mert személyesen úgy döntöttem, hogy inkább dolgozok és békésen eléldegélek.
Ha nincs a környéken munka messzebb kell utazni és keresni, keresni addig, amíg nem találunk. Ha kell hajnalban kelni, reggeltől estig menni kell, gyalog, keróval, tömegközlekedéssel és előbb utóbb talál az ember munkát. Tudom én is hogy nehéz, de nincs olyan, hogy lehetetlen. Az életszinvonalával - ésszerű határokon belül - minden ember maga dönti el, hogy mikor elégedett. Vonatkozik ez rám, rád és mindenkire. Szal én úgy látom, hogy azoknak a embereknek nincs reménységük, nincs elég hitük magukban (vallásosok számára írom, hogy Istenben), nincs bátorságuk-merészségük, és nem elég vállalkozó kedvűek. Megalkudtak valamiben és nem látják és talán nem is mutatják nekik a kiutat. Itt azért a vallás szerintem sokat segíthetne nekik, bár ez magánvélemény.

"A Wikipédia szerint az asszimiláció vagy beolvadás etnikai szempontból az a jelenség,..." Elfogadom. Értsük ezentúl a wikipédia szerint. Én leírtam mit értettem alatta, szerintem az addigiakat nem kell korrigálnom.

"Nyilván nem ismered a cigányok többségét se Magyarországon, se a világon, tehát általánosítasz, és az előítéleteidről beszélsz."
Mit értünk ismeret alatt? Egy szóval sem állítottam, hogy személyesen ismerem a legtöbbjüket. Csűröd, csavarod a szavakat. Eleget hallok róluk világi és magyarországi hírekben, mert érdekelnek a róluk szóló hiradások. Szerintem elég sok informció eljut hozzánk róluk a médiákból. Együtt élnek velünk több száz éve, olvashatunk róluk könyvekben, újságokban, találkozhatunk velük az utcákon, beszélgethetünk velük. Ebben a kérdésben kialakult bennem egy kép, hogy milyenek a világon és Magyarországon a cigányok. Ilyen értelemben igenis ismerhetem az egész roma társadalmat, vagy ha a te értelmezésedet akarom használni, akkor nincs olyan ember a földön aki ismeri a romákat. Sőt kis csoportjukat sem ismerhetem, vagy akár egy embert sem. Ha tovább megyek ezen szálon, akkor kiderül, hogy még magamat sem ismerem, mert néha olyanokat teszek, hogy magam is meglepődök. Szóval ez egy bűvészkedés a szavakkal.
Ezért nem általánosítok és előítéleteket mondok, hanem arról beszélek, amit tudok, és ez persze lehet hogy nem a tökéletes nagybetűs IGAZSÁG. Ez alapján te sem tudsz semmit a romákról és általánosítasz meg az előítéleteidet mondod. Hatalmas üres pozitív előjel van a fejedben a romák címszó alatt és meg akarsz engem győzni minden tapasztalatom és ismeretem ellenére egy dologról, amit én máshogy látok. Ráadásul úgy akarsz meggyőzni, hogy folyamatosan ismételgeted az előítéletes vagy mantrát, ami szerintem nem FER.

"Az oktatási szegregáció, a kiemelkedési lehetőségek hiánya a társadalom felelőssége."
Az okatatási szegrágációról nem vagyok meggyőzve továbbra sem, hogy feltétlenül és minden esetben káros, de itt még változhat a véleményem. A kiemelkedési lehetőségek hiánya meg mindenkit egyformán súlyt egy térségben, de nem mindenki tudja egyformán kezelni az ilyen nehéz helyzeteket.

"A cigányok beilleszkedni nem akarását emlegetni olyan mint a pincébe ültetett paradicsom sovány termését szidni."
Nem jó példa. A cigány paradicsomot senki sem vitte le a pincébe és a földje is ugyanolyan. Ott van az is a fehér paradicsom mellett, de néha van hogy a napot beárnyékolja egy felhő. Mégis a fehéreké általában gazdag termést hoz, az övék közül pedig néhány, hiába van öntözve és tápszerezve mégsem hoz gyümölcsöt. Nem csoda, hogy a gazda bosszús lesz a szüretkor.
--

162
csavar képe

"Persze, ha tömegével

"Persze, ha tömegével akarnak ide-oda kószálni az országban..."
"Abba kellene hagyniuk az együttes vándorolgatást.."

Mi alapján korlátozol bárkit abban, hogy hányadmagával költözik???

"A távozásra bírásról sohasem hallottam."
Zámolyról, a fehérvári Rádió utcáról, Németkérről sem?
Vagy tényleg tájékozatlan vagy, vagy a sok hercehurca közben nem vált világossá, hogy a fenti esetekben egyszerűen elüldözték az embereket.

"ma már az érettségi és a szakmunkás bizonyítvány is alig ér valamit..."
Igaz, épp ezért fontos a minél magasabb végzettség megszerzése.

" Mit értünk ismeret alatt? "
A cigányok jelentős része szegénytelepen él. Ha még nem jártál ilyen helyen, beszélgettél ottani emberekkel, akkor kevéssé ismered a cigányokat.

"Az okatatási szegrágációról nem vagyok meggyőzve továbbra sem, hogy feltétlenül és minden esetben káros..."

Nemrég készült kutatás az integrált és a szegregált oktatás összehasonlításáról.
Az integrált környezetben tanuló diákok, akár az olvasási, számolási készségeiket nézzük, akár magabiztosságukat, önértékelésüket, valamivel jobb eredményeket produkáltak, mint a kontrolliskolákban - foglalja össze az eredményeket Kézdi Gábor, a CEU tanára.
http://nol.hu/cikk/477759/

163
gyorkos képe

"Mi alapján korlátozol

"Mi alapján korlátozol bárkit abban, hogy hányadmagával költözik???"
Kimegyek az utcára és a kapualjukba állok. Ha egynél több, akkor nem engedem tovább. :) Ne már! Bizonyára te is tudod, hogy jelenleg nincs ilyen szabályozás. Én sem támogatnám, ha valamelyik főokos bedobna egy ilyet. DE! Azok miatt, amit fentebb leírtam nem lesz népszerű sohasem. Ezt tudomásul kellene venniük, nem hőbörögni ellene. Nem fogják betiltani, ne aggódj! De ellene fognak tenni (pl illegálba) és ez érthető is. Hasonló, ez a dolog az országokon át történő költözködésükhöz. Prüszkölhetsz ellene, hogy a kanadaiak, amerikaiak, svédek, finnek, stb miért nem akarják beengedni őket egyszerre nagy tömegben, de akkor így van. Persze azért előbb-utóbb csak elérik a céljukat, de nem tehetünk róla, hogy az államok és az emberek általában nem rajonganak az ilyen vonulgatásoknak.

"Zámolyról, a fehérvári Rádió utcáról, Németkérről sem?
Vagy tényleg tájékozatlan vagy, vagy a sok hercehurca közben nem vált világossá, hogy a fenti esetekben egyszerűen elüldözték az embereket."

Ezekről röviden: A zámolyi cigányok házait 1997-ben életveszélyes állapotuk miatt a polgármesteri hivatal elbontatta. A családok a falu művelődési házába beköltöztek. Pár év múlva a cigánysoron megöltek egy fehér fiatal gyereket. Na a cigányok ellen ezért és ekkor indult a községből támadás, mire ők a pedofil Karsai segítségével buszokkal kiutaztak Strasburgba. A magyar hatóságok 2000 után valamikor kérték a kiadatását a feltételezett gyilkosoknak, de a franciák megtagadták ezt. A hírek szerint néhányuk odakint is összetűzésbe került a törvénnyel és börtönbe is kerültek. Ha jól tudom a gyilkos(ok) azóta is ott bujkálnak.

A székesfehérvári Rádió utcai lakótelepi házról legendákat beszéltek. Rosszabb volt a híre, mint a régi Havannának. Kiköltöztették onnan a romákat Pátkára, de ott is folytatták, amit fehérváron, persze a helyiek nem voltak vevők a dologra. Egyes vélemények szerint összetűzésbe kerültek a helyi polgárőrséggel és aztán valakik molotov koktélt dobtak egy cigány család lakásába.

Németkér. Cigány családok akartak oda költözni, de a miépes polgármester valamilyen indokra hivatkozva megakadályozta. Többségében svábok lakta település. Végül lerombolták a ház tetőzetét és betörték a nyílászárókat is, ahova az állam kényszerrel akarta volna betelepíteni a cigányokat. Úgy rémlik, mintha a végén közadakozásból helyreállították a házat és beköltözhettek.

A lényeg. Egyik példádban sem arról volt, szó, amiről mi beszéltünk és én továbbra is állítom, hogy olyanra nem emlékszem, hogy távozásra bírtak volna romákat csak azért, mert ők romák. Összemosódik a fejedben a 60-as évek amerikájáról készített filmek és irodalmi alkotások, ahol tényleg jött a ku-klux-klán és elüldözték a békés, dolgos, szorgalmas négereket a faluból, vagy megölték. Ez nem az a film, nem az a sztori.

"A cigányok jelentős része szegénytelepen él. Ha még nem jártál ilyen helyen, beszélgettél ottani emberekkel, akkor kevéssé ismered a cigányokat."
Sohasem jártam a tv-ből ismert romatelepeken, de itt élek 79-óta a Havannán, úgyhogy van tapasztalatom a nagyon szegény romákkal kapcsolatban. Kaptam is tőlük bottal, kézzal, igaz adtam is, de ezek inkább ilyen gyerekkori dolgok. Volt két olyan fehér barátom, akik nagyon alulról jöttek és láttam, hogy milyen - a számomra - rettenetes körülmények között élnek. Próbáltam tenni értük (pl rendszeresen segítettem a tanulásban nekik, mert nehezen ment), de beláttam, hogy nem tudok helyettük élni. Ők a saját életüket akarták élni és akárhogy küzdöttem, hogy segítsek nekik, végül mindketten eltűntek az életemből. Sajnálom őket. Na, csak azt akartam kinyögni végre, hogy persze nem állítom, hogy nagyon ismerem őket, de vannak mély tapasztalataim velük kapcsolatban.
Meséld már el, hogy te honnan ismered őket ennyire. Gondolom sokat jársz közéjük és beszélgetsz velük?

Szegregáció:
Ebből eddig én csak azt szűröm le, hogy a vegyes osztályok fehér tanulói jó hatással vannak a roma gyerekekre és ez meglátszik az eredményeiken. Nem értem miért nem ugyanolyan jók az eredményeik akkor is, amikor szegregáltan vannak. Egymást húzzák vissza a tanulásban?
Ez is, ahogy fogalmaz: "valamivel jobb eredményeket produkáltak". Nem túl meggyőző a szegregáció ellen.
Azt hiszem ennek hatásairól még sokat kell olvasnunk, hallanunk, hogy meggyőződjünk a tényleges hatásokról.
--

164
csavar képe

"A szegénységet miért

"A szegénységet miért kellene bármelyik településnek befogadni? ... a gazdag, vállalkozó romákat mindenhol tárt karokkal várják. Szóval ez inkább a szegénységtől való félelemből adódhat."

A valamilyen anyagi felemelkedést elért emberek között gyakori a félelem a visszacsúszástól, sokan ezért félnek a náluk szegényebb emberektől. Ez emberileg érthető, de nem menti azt, hogy butaság.

Írnék a zámolyi és a fehérvári esetről, de az hosszú, és itt kevés a hely.
Németkérre egy cigány család akart költözni, érvényes adásvételi szerződésük volt. A helyiek, ahogy írtad megbontották a ház tetőzetét és betörték az ablakokat. A cigány család nem költözött be, Németkér önkormányzata megvette tőlük a házat.

Az iskolai szegregáció törvénytelen, ezért idővel el fog tűnni. És ez jó, mert az integrált oktatásban a roma és nem-roma tanulók is jobban teljesítenek.

165
Doney képe

Jártál már

Jártál már Erdélyben?
Azokat az embereket ne említsd egy lapon dekadens cigányokkal, mert ha társaságban teszed, és nem az internet homályából, könnyen pórul járhatsz.

166
gaze képe

Hmm.. "dekadens cigányok"

Hmm.. "dekadens cigányok" érdekesen hangzik...
Az asszimilációról volt szó.
Szóval kár itt a nagy felháborodás senki senkire nem mondott negatívat, max te akarsz ilyesmit kihámozni a dologból. Ha gondolkodtál volna bölcsebb maradtál volna.

167
Doney képe

Nem tartom magamat

Nem tartom magamat rasszistának, mint ahogy a cigányt sem tartom alsóbbrendűnek, ám van köztük egy feltűnő dekadens réteg, akik miatt sokan a többit is elítélik. Köszönöm a leckét tanár úr!
hmmm.
hmmm..
hmmm...
hmmm....
Bocs, hogy nem mondtam, hogy asszimilál.

168
86c képe

http://www.origo.hu/nagyvilag

169
gaze képe

hát nem tudom.. 995 emberen

hát nem tudom.. 995 emberen végzett felmérés.. ez reprezentatív? meg egy felmérésről azért illik leírni milyen körülmények között és módszerekkel (nagyjából) készült.
Viszont.. hát, ha a fent említett összes dolog azért igaz a cigányságra mert "mi" mondtuk, akkor az itt elhangzó magyargyűlölet is biztos a színtiszta igazság, nem?
Vagy az más?
De asszem ha olyanokat is lehet, hogy párhuzamot vonni a 600 évvel ezelőtti állapotok és napjaink között, akkor talán mindegy is.

170
Cseya képe

Nyugodtan le lehetett volna

Nyugodtan le lehetett volna menni bármelyik elcigányosodott faluba ugyanerről a kérdésről felmérést készíteni, ugyanezt az eredmény kapták volna.

171
legrand képe

Valaki igazán csinálhatna

Valaki igazán csinálhatna egy a címében is a cigányság problémájára utaló blog bejegyzést mert a jelenlegi cím alapján sokan besétálnak eme társadalom filozófiai csapdába, amit az élet állított.

172
gaze képe

Címe "A CM sötét oldala"?

Címe "A CM sötét oldala"?

173
gyorkos képe

Vagy "Ködösítés nélkül

Vagy "Ködösítés nélkül a cigánykérdésről"
--

174
gaze képe

Esetleg alapfogalmak

Esetleg alapfogalmak tisztázása, mint "A valódi esélyegyenlőség" vagy "Objektív helyzetértékelés ideológiák nélkül, pusztán szociológiai csapásirányon" talán "Bűnbak keresés: Megtaláltuk!". De talán még: "Az ország mentálhigéniás állapota".
Ennyit a ködösítésről.

175
gyorkos képe

"'RASSZISTA'

"'RASSZISTA' bélyegsütögetés a cigánykérdés kapcsán",'KIREKESZTŐ' bélyegsütögetés a cigánykérdés kapcsán, "Egyes cigány közösségek, csoportok hatása az ország mentálhigéniás állapotára", "Miben tud a cigányság jó példát mutatni a nem roma lakosságnak?", "Mindig más a hibás?" stb. Ilyeneket én is tudok.
--

176
gaze képe

Ha azt mondom "csak

Ha azt mondom "csak ilyeneket tudsz" akkor gondolom megsértődsz.

Nem mondom, hogy olvasd át a kommenteket, de talán kiviláglik miről van szó.

Egyszerűsítsünk talán: biciklit csak cigányok lophatnak? Egy cigány tutti hogy el akarja lopni a biciklidet? Csak maguknak köszönhetik a sorsukat? Ugyanannyi esélye van egy szegénytelepen születő roma gyereknek a boldogulásban, mint egy "fehér magyar" gyereknek?
Amíg a kérdésen csak gondolkozni kell, addig talán negatív tartományban vagyunk.
És az ilyen futamok, hogy "utálom a cigányokat, és ha ez rasszizmus, akkor én rasszista vagyok (büszkén)"? Ilyenkor 'nem vesz a kamera'?
Kirekesztő dolog, hogy "ne keveredjenek a MI gyerekeinkkel EZEK"? Van ilyen, mondanak ilyet? Esetleg.. mást is mondanak?
Az ország mentálhigiéniás állapotára annyira baszottul nincsenek hatással hogy csak ihaj. Abba nem akarsz belegondolni ugye, hogy most rásütöd a bélyeget (ami spec téged is zavar) valakikre. És akkro majd minden szép lesz? Esetleg kik lesznek a következő célpontok? Rokkantak? Hajlektalanok?
Miben tud a nem roma lakosság jó példát mutatni a cigányságnak? Ebben a formában is érdekel a kérdés vagy ez már kényelmetlen? /és az ilyen ovihisztit hagyjuk, hogy "mér' a többségnek kéne jót cselekednie?"/ Senki sem mondja hogy CSAK a társadalom a hibás. De ha akarod, nyugodtan értsd szád íze szerint.

Az lenne a 'cigánykérdésről' való beszélgetés, hogy EZEK lopnak, meg genetikailag ilyenek, meg kultúrájuk miatt képtelenek integrálódni, és csupa csupa negatív és diszkriminatív jelző? Valóban lenne értelme ennek a beszélgetésnek? Sorolni, hogy kinek milyen vélt vagy valós baja és előítélete van?
Tartalmas..

177
gyorkos képe

Mások által felvetett

Mások által felvetett gondolatokat talán nem rajtam kellene számonkérned?
Tehát a mentálhigéniás mondattól folytatom. Szerintem pedig vannak, mégpedig nem kicsit, nagyon. Persze nem csak ők, a nem romák különböző csoportjai is. Rájuk sütöttem valami bélyeget? Mi rosszat mondtam rájuk?
Jó példa mutatás. Természetesen az általad felvetett formában is érdekel a kérdés, de tényleg miben tud jó példát mutatni nekünk nem romáknak a cigányság? Nyugodtan lehet sorolni, én is tudok néhányat, bár nem sokat.
"Senki sem mondja hogy CSAK a társadalom a hibás." Pontosan ezt dörgölik a cigányvédők állandóan az orrunk alá. Ez nem hiszti, hanem megfélemlítés, zsarolás, varázslás a szavakkal, ami szerintem undorító és felháborító. Ugyanannyira, s talán még jobban, mint az ha hátrányosan megkülönböztetnek egy cigányt a munkafelvételnél.
A mondókád utolsó mondataira csak annyit írok, hogy én a hsz-odból azt vettem ki, hogy nem az én "agyam van rosszul bevezetékezve", mert én nem a negatívumokat értettem egyből az általam felvetett címekre, de neked egyből ilyenek jöttek le, amin azért nem kicsit meglepődtem. Az előítéletekről ennyit.
--

178
gaze képe

El ne sírd már magad mert

El ne sírd már magad mert nem kezdtem el bólogatni ehhez a "cigányság tehet az ország sanyarú állapotáról" fejtegetésre.
bélyegsütés. Hát nem tudom, biztos én akartam csak rosszat kiolvasni abból, hogy ilyen történelmi példákból állsz neki levezetni, hogy a XXI. században élő romákkal miért az a helyzet ami.. Oké, nem rossz szándékot olvastam ki hanem valami mást, de azt nem illik elmondani.
Mit tettek értünk a rómaiak, izé romák?
És mit tett értem a kőbányai panelban lakó, 20 éves bmw-t megfúrt kipufogóval recsegető 30 éves munkanélküli diszkódrogos fiatal? Soroljak én is számomra ellenszenves csoportokat?

"Senki sem mondja hogy CSAK a társadalom a hibás"
Erre most nem értem a válaszodat. Tehát az a baj, hogy nem azt mondják hogy CSAK a társadalom a hibás??? Nem értelek..

Megfélemlítés.. Varázslás a szavakkal.. :)
Továbbra se értem, hogy ha Mo-n olyan klassz dolog cigánynak lenni, akkor miért nem mindenki az? Hiszen ugye az a cigány aki annak vallja magát.. (meg miért él több, mint 60%-uk létminimum alatt? Én valahogy nem irigylem azt akivel nem cserélnék)

Természetesen, rosszat gondolni egy népcsoportról bőrszín, az előítéletek, a környezet sugallmazása, vélt vagy valós sérelmek miatt bizonyára nem rosszul bekábelezettség.

Javaslom, hogy mondjuk futtasd le a "beszélgetés a cigány kérdésről" tételeidet úgy hogy mondjuk lecseréled biciklisekre (mint kisebbség).
Meg csekkold le az olyan hallható frázisokat, hogy "ezekre költjük a pénzünket" (aprópénz a romákra költött összeg, 7 év alatt valami 20-23 milliárd forint.. mennyibe fáj egy völgyhíd? Biztos morálisan romboló hatású tud lenni látni valakit nem dolgozni és élni, miközben te dolgozol (és mellesleg ugyanúgy élsz..) Nekem főnököm másfél hónapja szabin van. Borzalmas. Nem is tudom hogy bírok így dolgozni...) Sztem többet árt a nemzetgazdaságnak, hogy nincs szinte visszaváltható csomagolású ásványvíz. De ennél jobban zavar még az akadálymentesítés vagy a nők terhesség alatt való munkaerőpiaci kiszolgáltatottsága. Persze, ha romákról beszélünk akkor romákról beszéljünk. Csak mondom kb mennyire tartom ezt "halálos" kérdésnek.
A választási törvény hiányosságairól és minden problémák forrásáról alkotott véleményemről már beszéltem?

És akkor mégegyszer: nem kell mindenkinek minden romát a keblére ölelni, de talán az előítéletek nélküli objektív megítélés csak járna nem? Ha megy még az ilyesmi.

179
gyorkos képe

Őszintén szólva már nem

Őszintén szólva már nem tudlak követni annyira kombinálsz össze vissza.
"cigányság tehet az ország sanyarú állapotáról" Ez nem tudom hogy került ide, szóba sem került ilyen (a mentálhigiene teljesen másról szól, ha netán ezzel kevernéd össze)
A történelmi példák nem a jelenlegi helyzetük magyarázatául szolgált, ezt sem értetted meg.

"...Soroljak én is számomra ellenszenves csoportokat?
Honnan veszed, hogy számomra a romák ellenszenvesek? Légyszi' hadd gondolkozzak már én a saját fejemmel, ne te.

"Senki sem mondja hogy CSAK a társadalom a hibás" Hanem a kissebségi jogvédők, az ombudsman és egyéb szószólók hangoztatják folyton, hogy az egyének felelőssége milyen nagy ebben az ügyben. A munkaadók, a hivatalos szervek (rendőrség, önkormányzat), stb és úgy általában minden egyes ember személyesen. Itt jönnek az esélyegyenlőségért nyivákoló mondatok, amelyeket már mindenki annyira un, hogy egyik fülén be a másikon ki. Szvsz még a cigányok is, hiszen nem történik semmi érdemi ebben az ügyben értük csak a duma.

"Megfélemlítés.. Varázslás a szavakkal.. :)"
Ez nem olyan vicces dolog. Nem csak reklámokkal lehet manipulálni az embereket (értsd itt a többségi társadalmat). Ha állandóan szapulnak minket, hogy "jaj így a romák, jaj úgy a romák", akkor a végén annyi pénzt csikarnak ki tőlünk, amennyit nem szégyellnek, és nem lesz egyetlen ember sem, aki ellene merne szólni, mert egyesek rögtön a torkának ugranának, hogy micsoda szívtelen, megkülönböztető magatartás! Mindezt rafináltan csak azzal érik el, hogy megy 'reggeltől estig' a köztévében a hátrányos helyzetű romák sajnáltatása és a szívtelen önkormányzatok szapulása. Konkrétan tudok egy Budapest közeli kisváros önkormányzatáról, ahol a források 75%-a feletti összeg megy el csak a cigányok segélyeztetésére, a maradékból tartják fenn az önkormányzatot, az uszoda működtetésének egy részét és még néhány dolgot. Ez nem egyedi eset és ezeket az összegeket minden egyes hónapban köteles kifizetni nekik az állam (polgármesteri hivatal). Nem kis pénzekről van szó, és sokan fejőstehénnek nézik az önkormányzatokat meg az államot.

"Meg csekkold le az olyan hallható frázisokat, hogy "ezekre költjük a pénzünket" (aprópénz a romákra költött összeg, 7 év alatt valami 20-23 milliárd forint" Ez a fentebbi példa miatt nem igaz, hamis statisztikázás. Ez az összeg legfeljebb egy töredéke a valós összegeknek. Ez is része a vezetőik manipulálásának!

"Továbbra se értem, hogy ha Mo-n olyan klassz dolog cigánynak lenni, akkor miért nem mindenki az?" Ezt sem állítottam. Arról beszéltem, hogy a saját helyzetük nekik megfelelő. (A fehéreknek meg nem minden tetszik, abban, ahogyan sokan közülük élnek) Még - láthatóan - úgy is jól érzik magukat sokan közülük, akik a létminimum alatt élnek. Ismerek egy családot látásból közülük, aki hihetetlen nyomorban élt és egy szemétdomb volt a ház, a kert, rájuk jártak a Tisztiorvosi szolgálattól a patkányok és egerek miatt, de egy idő múlva egyre jobban éltek. Kitisztult az udvar, eltűnt a sok szemét, és most egy korrekt tiszta ház és rendezett udvarban élnek. Autó(k) állnak az udvarban kifestve a ház, új kerítés van, alkalmazkodtak. Nem sokat vár el a társadalom egyébként. Szerintem ez is az ő félelmeik tárgya, ami lebénítólag hat rájuk. Túlságosan rettegnek attól, hogy mindent fel kell adniuk, pedig ez alaptalan félelem, ha így van. Könnyen megy az együttélés, ha betartanak bizonyos szabályokat, de ha elkülönülnek, nem is tudják, mihez kellene alkalmazkodniuk. Arról senki sem tehet, hogy minek született. Maradjon meg cigánynak, élje az életét, mit törődök én vele. Dolgozzanak, hagyjanak békén, ne bántsanak, ne sajnáltassák magukat, ne tartassák el magukat velem, ne manipuláljanak a médián keresztül mert lehet hogy egyszer én is munka nélkül leszek és szükségem lesz a segélyre nekem is és szeretnék békében - mondjuk - át gyalogtúrázni egy falun a cigánysoron (ha éppen arra vezet a túristaút).

"Természetesen, rosszat gondolni egy népcsoportról bőrszín, az előítéletek, a környezet sugallmazása, vélt vagy valós sérelmek miatt bizonyára nem rosszul bekábelezettség." Én nem értettem bele a szavaidba olyat, amit nem mondtál. Te csak véled, hogy én rosszat gondolok egy népcsoportról. Amit tudok, azt nem vélek, hanem azt megtapasztaltam és átéltem. Nem előfeltevés, megérzés, nekem sugallmazott vélemény, hanem tapasztalat. Nagy különbség, ne keverjük össze a fogalmakat!

"Javaslom, hogy mondjuk futtasd le a "beszélgetés a cigány kérdésről" tételeidet úgy hogy mondjuk lecseréled biciklisekre (mint kisebbség)."
Örömmel. Mi önkritikusak is vagyunk és elfogadjuk, ha szemünkre hányják a hibáinkat és nem megyünk rögtön ellentámadásba csak azért, mert mi kissebbség vagyunk. Azt hiszem ez egy nagyon jó kis közösség ilyen szempontból.

"Biztos morálisan romboló hatású tud lenni látni valakit nem dolgozni és élni, miközben te dolgozol (és mellesleg ugyanúgy élsz..)" Az ez után következő szarkasztikus szavaidat nem idézem. Zavar persze, de sajnos annyira elfoglalt vagyok a munkámban, hogy kisebb gondom is nagyobb annál, hogy állandóan ezen sopánkodjak. A megoldást nem tudom, mert nem egyszerű, még az ezzel foglalkozó szakemberek is a jelek szerint képtelenek tisztességes megoldást találni a kérdésre.

"...Csak mondom kb mennyire tartom ezt "halálos" kérdésnek."
Egyetértek! Ez nem halálos fontosságú kérdés. Igazából azt sem tudom milyen az.
"A választási törvény hiányosságairól és minden problémák forrásáról alkotott véleményemről már beszéltem?" Nem de jobbat tudok. Olvasd el az M6-os építésének költségeiről és a viaduktok és alagutak sokaságáról szóló topikot. Én padlót fogtam!

"És akkor mégegyszer: nem kell mindenkinek minden romát a keblére ölelni, de talán az előítéletek nélküli objektív megítélés csak járna nem? Ha megy még az ilyesmi."
Az utolsó cinikus mondat nélkül jó záró mondat lett volna, de így? :-( Az előítéletekről lásd fentebb nem ismétlem magam.

--

180
gaze képe

Szerintem kispolgári és

Szerintem kispolgári és elitista a nézőpontod ebben a kérdésben, de ez egy személyes vélemény, ettől ez még nincs feltétlen így.

Értem, tehát neked nincs utalás analógia, mindent ki kel lcopyzni és lábjegyzettel elmagyarázni, hogy pontosan mire utal a sorok írója. Ok, majd talán.
A történelmi példáidat konkrétan ilyen helyzetekre használtad, hogy "vajon miért jöttek el Indiából, talán ott is beilleszkedési problémáik voltak?". Ebben már érted, hogy mire mire vonatkozik?
("Annyira én sem ismerem a romák magyarországi történetét, de mintha azt hallottam volna, hogy Zsigmond király (1387-1437)
uralkodása idején kértek engedélyt, hogy áthaladhassanak az országon, de valahogy... ;)" a kacsintás a végén... A "mintha hallottam volna" kifejezés pedig nagy megalapozottságra enged következtetni.

"az egyének felelőssége milyen nagy ebben az ügyben"
Nem értem hol ebben a probléma vagy nem érthető rész.
"Itt jönnek az esélyegyenlőségért nyivákoló mondatok"
na ki is a szarkasztikus.. esetleg ha a Te jogaidról esélyeidről fog majd valaki "nyivákolni", akkor is ebben a kontextusban használdf majd kérlek.
"amelyeket már mindenki annyira un, hogy egyik fülén be a másikon ki." Attól, hogy unalmas, még fontos lehet.. Vagy a klímaváltozást is leszarjuk?

Nem állítod, hogy klassz dolog cigánynak lenni, de azért sajnálod a "nagy lóvékat" amiket lenyúlnak. De ha MINDEN cigány lenyúlja a nagy lóvékat, akkor miért élnek annyian szegénységi küszöb alatt? Vagy pusztán arról van szó, hogy láttál (máre ez is milyen jó statisztikai alap) egy kirívó esetet ami átlépte az ingerküszöbödet, a környezeted is helyeslően bólogatott, és összerkatál egy nagyáltalánosításos képet, oszt ezzel ki is van pipálva a dolog? Mivel láthatóan nem vagy vevő az átvitt értelmekre, én viszont nem vagyok jogász ezért csak próbálkozom: az előző kijelentésem nem biztos hogy igaz.

"elfogadjuk, ha szemünkre hányják a hibáinkat és nem megyünk rögtön ellentámadásba"
Hát azért erre is van bőséges példa, elég ha a kerékagyon visszaolvasol pár postot. Talán nem véletlen ha kommentgenerátort akarsz, akkor írjál valamit a biciklisek és autósok viszonyáról. És a biciklisek továbbra sem egy nagy homogén csoport, valami szabadkőműves páholy, hangyaboj.

Az idézett összegek az ÁSZ-tól és KSH-tól származnak, az önkormányzatos 75%-os lenyúlást kicsit furcsállom, mert tudtommal a támogatásokat az állam a megigényelt összeg arányában osztja, nem a működési költségekből. Ez persze lehet fals, ám a 75%-os adatra is kíváncsi lennék, hogy "mintha hallottad volna" valahol... valakitől.. valamikor...

A kérdéssel foglalkozó szakemberek valószínűleg képesek lennének megoldást találni rá (bízzunk abban, hogy azért szakemberek mert értenek hozzá) csak a politika tesz keresztbe egy ilyen kényes területen. A politika pedig az emberek hozzáállásával működik -> szavazatokkal. Ha választást lehet (majd?) nyerni cigánygyűlölettel, akkor nem kell Berlinig menni tábort építeni. Ha meg azzal lehet nyerni, hogy kilóra beígérsz mindent a romáknak(nyugdíjasoknak??) akkor meg az lesz. Szerintem ezért fontos a felelős és következetes önálló gondolkodás a kérdésről.

Ha a választási rendszer rendben van, akkor (eeeeeeeelvileg) nem kerülhetne sor M6-osra meg viaduktra.
KITÉRŐ: mo-n ha valamit meg akarnál javítani, akkor mindig valami MÁST kéne ahhoz előbb megjavítani, hogy működjön, de annak a megjavításához meg egy megint MÁS dolgot kéne. Minta ahhoz hogy megszegelj egy lécet, előbb a kalapácsot kéne megjavítani, ahhoz meg a ragasztót kéne előbb helyrehozni, ahhoz meg.. érted.
A választási rendszer egy olyan root dolognak tűnik, amivel el lehetne indulni egy általános nagy generál útvonalon, hogy legalább az alapdolgok fixálva legyenek, és ne ingoványra építsük a házat.
KITÉRŐ VISSZA.

Mivel egy fórumon éppen a cigányság emberi méltósághoz való jogát és egyenlőségéről (néhol emberi mivoltának megkérdőjelezéséről) van éppen szó, nem a cinizmust érzem a legfájóbb pontnak.

181
gyorkos képe

"Szerintem kispolgári és

"Szerintem kispolgári és elitista a nézőpontod ebben a kérdésben,..."
Őszintén szólva nem tudom pontosan, hogy okos emberek ezekkel a kifezésekkel valójában mit akarnak kifejezni. Kicsit tartok tőle, hogy semmi jót, de majd egyszer utánanézek. Már más is modta nekem ezeket, sőt azt, hogy maximalista vagyok.

"mindent ki kel lcopyzni és lábjegyzettel elmagyarázni, hogy pontosan mire utal a sorok írója." Igen mert elég terjedelmesre sikeredett ez a vita és már néha nem tudom követni, hogy mire válaszolsz. Sok hsz-al fentebbiekre is. Ha nem esik nehezedre... Látod én is így csinálom, hogy ne legyen félreértés.

"A történelmi példáidat konkrétan ilyen helyzetekre használtad,... "mintha hallottam volna" kifejezés pedig nagy megalapozottságra enged következtetni."
Pontosan. Ez a mondatom egy hallomás volt egy ebből a szempontból elfogultnak tartható ember szájából. Nem olvastam, nem tudom a forrást. Ezért írtam is ennek megfelelően, szerintem korrektül jeleztem. Az pedig nem értem még mindig, hogy miért kevered ossze a cigányság mai összetett és bonyolult társadalmi problémáit egy beilleszkedési problémával. A beilleszkedésnél sokkal többről van itt szó, ezt a kérdést nem redukálnám le ennyire. Honnan tudhatnánk, hogy mi volt az igazi indoka, hogy Indiából el kellett jönniük. Talán kijött rajtuk az összeférhetetlenség más népekkel, jól összevesztek, összeháborúztak mindenkivel és ezért. Ha valaki tudja az igazat mondja el. Nem tudom, ez tényleg csak egy feltételezés. Az pedig, hogy ma miért nem megy nekik teljesen más téma. Csak annyi lehet az összefüggés, hogy talán megmaradt bennük, hogy nem akarnak letelepedni, mindig teljes függetlenségre és szabadosságra vágynak.

""az egyének felelőssége milyen nagy ebben az ügyben"
Nem értem hol ebben a probléma vagy nem érthető rész."
De legalább megértetted az előtte való részt.

"na ki is a szarkasztikus.. " Látom, nagyon igyekszel!

"esetleg ha a Te jogaidról esélyeidről fog majd valaki "nyivákolni", akkor is ebben a kontextusban használdf majd kérlek."
Majd, ha ennyire lejáratják magukat az úgymond értem protestálók, akkor megigérem, hogy még csúnyábbakat is mondok nyugodj meg szépen! Még vissza is fogtam magam.

"Attól, hogy unalmas, még fontos lehet.."
Azért unalmas, mert csak blabla mindig, amikor kiderül valami szabálytalanság. A klímaváltozással kapcsolatban van némi előrelépés. Pl mi is itt vagyunk és nem autózunk.

"De ha MINDEN cigány lenyúlja a nagy lóvékat,..." Nem nyúlják le a cigányok a nagy lóvét én nem ezt mondtam. Kérlek ne fogalmazd át, amit mondok.
Amit kapnak azt a jelenlegi törvények szerint teljesen legálisan kapják.

"...akkor miért élnek annyian szegénységi küszöb alatt?" Túl sokan vannak, ahhoz, hogy ennyi dolgozó el tudjon látni megfelelő életszinvonalon ennyi nem dolgozót, egyszerű. (Meg elmegy a pénz a 4-es metróra, M6-ra, stb)

"Vagy pusztán arról van szó,... oszt ezzel ki is van pipálva a dolog?" Erre no comment.

"Hát azért erre is van bőséges példa, elég ha a kerékagyon visszaolvasol pár postot..."
Igen, olvastam is. Elég kemény támadásokat kapunk ott, de szerintem színvonalasan megfelelünk az autósok arrogáns szövegeire. Egy idő után unalmas, már nem olvasom. Én szabályosan közlekedem, türelmes vagyok, le is szarják a fejemet.
Arra céloztam, hogy ha mondjuk egy bringás járdázik és idejön panaszkodni a gyalogosokra, akkor nem megyünk rögtön ajtóstul a rendőrségre, hogy azonnal változtassák meg a KRESZ-t mert tűrhetetlen hogy feltartanak minket a gyalogosok. Ja és kárpótlást is szeretnénk a lelki sérelmekért. (utalás)

" Ez persze lehet fals, ám a 75%-os adatra is kíváncsi lennék, hogy "mintha hallottad volna" valahol... valakitől.. valamikor..."
Hallottam igen. Édesapám mesélte, de neki az mondta, aki az önkorminál benne van abban a bizottságban, ami oszja a zsetont. A pontos részleteket nem tudom, ez csak olyan egymás közötti beszédből való infó. Megkérdezhetném a pontos adatokat és személyeket is, de úgysem publikus, úgyhogy mindegy.

"A kérdéssel foglalkozó szakemberek valószínűleg képesek lennének megoldást találni rá (bízzunk abban, hogy azért szakemberek mert értenek hozzá) csak a politika tesz keresztbe egy ilyen kényes területen."
Én amióta hallom, tapasztalom, olvasom, hogy a közlekedésmérnökök, orvosok miket produkálnak az ún. szakemberek szakértelmében egyáltalán nem bízom, de te bízzál csak nyugodtan. A politikusainkban meg mégannyira sem természetesen.

A választási rendszerről nem akarok most beszélni ez is éppen elég. Majd visszatérhetünk rá, de érdekes téma.

"Mivel egy fórumon éppen a cigányság emberi méltósághoz való jogát és egyenlőségéről (néhol emberi mivoltának megkérdőjelezéséről) van éppen szó,..." Én semmi ilyesmit nem tettem, de itt elég kemény és heves ellenreakció érte a véleményeimet. Nem értem, hogy ha te nem vagy cigány (én nem vagyok az), akkor miért rohansz ki ennyire értük és miért túráztatod magad ennyire. Mit tettek érted, vagy mit találsz bennük annyira vonzónak, hogy ennyire a védelmükre kelsz?
--

182
gaze képe

Csak tömören, nincs sok

Csak tömören, nincs sok időm.
"kispolgári és elitista" kispolgár: beszűkült látásmód, kicsinyesség, csak a saját érdekében cselekszik, önfeláldozás hiánya. /mielőtt. nem, nem tudom, hogy 100%-ig illik-e rád a leírás/
elitista: "maguknak köszönhetik, miért nem tesznek meg többet saját érdekükben?!" mintha tényleg ugyanolyanok lennének a lehetőségek. Már egy községi és fővárosi gyeeknek is összehasonlíthatatlanul más lehetőségei vannak..

Az utalást nem konkrét válaszként értelmezd, hanem mint.. mit mondjak.. utalást? analógiát?

Hallomásból egy (tudhatólag) elfogult forrásból. Hát, gratulálok ha ezt készpénznek veszed, és javaslat, hogy ne lepődj meg ha ilyesmikért "bedarállak". Bazz, egészséges kételkedés a saját mondandódban.. nézz utána, ellenőrizd, győzödj meg róla. A sógórom hugának a fia hallotta a buszon valakinek a valakijétől..

A magyarok régen lovasnemzet, meg kalandozás, "nyilazás-leigázás-rablás". Hát ebből a virtuskodás megmaradt... Mi ez a historikus romantikázós pacsmag?
Meg.. khm.. Hát én nem tudom.. Ha valami érdekel,akkro elmegyek könyvtárba, gülüzök az interneten, szakértőbb ismerősöket kérdezek le a témában.. Vándorlás Indiából.. Na ja, az egész nyugis közel-keleten át, mert európa épp útba esett.. Hmm. Látod, itt jön a kételkedés. Hogy ettől ez még lehet, hogy így volt.. de én is gyanakodnék ha valaki ezt nekem meséli el.

""na ki is a szarkasztikus.. " Látom, nagyon igyekszel!"
sovány kis magaslabda volt..

/klímaváltozás: egy klímakutató spanom mondta, hogy ha holnap 0-ra csökkene az üvegházhatású gázok kibocsájtása, akkor is még 200 év mire kitisztulna a légkör... és ő az MTA-n tart előadásokat/

Szerintem nem minden roma veri az asztalt akit sérelem ért. Az általánosítás kényelmes, ám zavaróan bornírt tud lenni.

"Meg elmegy a pénz a 4-es metróra, M6-ra, stb"
Na, erről is a cigányok tehetnek???

Ha nem a szakértők, akkor kik? A sarki fűszeres vegye ki a vakbelem? Hát hmm.. A tűzoltókban bíznak az emberek leginkább áááááááállítólag.. utánuk meg a postásokban. Ehhez no comment.

Ha tényekről beszélünk, nem árt utalni a forrásra, esetleg.. Mert ugye miért bízzak meg a "mintha hallottam volna valahol valakitol"-okben?

"Nem értem, hogy ha te nem vagy cigány (én nem vagyok az), akkor miért rohansz ki ennyire értük és miért túráztatod magad ennyire. Mit tettek érted, vagy mit találsz bennük annyira vonzónak, hogy ennyire a védelmükre kelsz?"
?????????????????????????????????????????????
Ilyesmit egy civilizált országban tényleg el kéne magyarázni?????????????????????????????????????
Huhh.. erre még alszom egyet. "Mit tettek érted?" :))))))
HAHAHA :))
jah, kamaszként jól megvertek a diszkó mögött.. ilyet tettek :)))

183
gyorkos képe

"Csak tömören, nincs sok

"Csak tömören, nincs sok időm.
"kispolgári és elitista" kispolgár..."
Jól sejtettem, hogy mi van a kultúrált kifejezés mögött. A tanult, kigyúrt agyú emberek gőgössége. Nem baj, legalább ezt is megéltem, hogy finoman, angolosan, okos emberekhez méltóan elküldtek...

"mintha tényleg ugyanolyanok lennének a lehetőségek." Megoldás a beilleszkedés, alkalmazkodás.

"bedarállak" Mi van?

"nézz utána, ellenőrizd, győzödj..."
Állj már meg, ez nem egy egyetemi tudományos disszertáció, csak egy hús vér emberek közötti disputa. Nem szerencsés felfújni ezt a dolgot.

"Hmm. Látod, itt jön a kételkedés. Hogy ettől ez még lehet, hogy így volt.. de én is gyanakodnék ha valaki ezt nekem meséli el."
A cigányok indiai származásáról nem csak a szóban forgó illetőtől hallottam. Érdekel a téma és ha van ilyen műsor a TV-ben megnézem. A távozásuk részletes okairól hiteles forrásból nem tudok.

"Szerintem nem minden roma veri az asztalt akit sérelem ért..." Azt reméltem, hogy nem jösz ilyen érvekkel. Mindvégig igyekeztem elkerülni az általánosítást. Reméltem, hogy van olyan szinten a beszélgetés már köztünk, hogy nem csúszunk vissza a kezdő szintre. Most bizonygassam megint, hogy nem általánoítok? Nem, rájössz te magadtól is.

"Na, erről is a cigányok tehetnek???"
Istenem, ez nem lehet igaz! Több cigánynak (is) kellene dolgoznia, ahhoz, hogy magasabb legyen a munkanélküli segély a cigányoknak (is). Aludjunk inkább!

"Ha nem a szakértők, akkor kik?"
Fogalmam sincs. Az egyetemi képzés színvonalánk csökkenéséről sokat cikkeznek manapság. Látszik is a mindennapokban.

"A tűzoltókban bíznak az emberek leginkább áááááááállítólag.. " Én úgy hallottam, hogy ez a szakma a leg elismertebb az összes közül, de lényegtelen. Fontos szakma az övék, nem szabad lebecsülnünk, vagy lenéznünk. Sokszor egyes diplomás szakmák képviselőit felesleges nimbusz lengi körül. Lehet, hogy egy elektroműszerész sokkal nagyobb "professzor" a szakmájában, mint egy doktor egy rendelőintézetben.

"Ha tényekről beszélünk, nem árt utalni a forrásra, esetleg.. " Mint fentebb. Én ha tanulmányt írok szigorúan megjelölöm a forrást. Kínosan ügyelek erre. Ez itt csak egy laza beszélgetés. Ha gyanús amit olvasok itt valakitől rákérdezek. Senkitől sem kérek forrást, ez nem az a műfaj!

"Ilyesmit egy civilizált országban tényleg el kéne magyarázni?"
Csak egyszerűen válaszolni kellene erre a kérdésre.

"jah, kamaszként jól megvertek a diszkó mögött.. ilyet tettek :)))"
Okuk mi volt rá? Gondolom nem a semmiért.

--

184
Sosincsvége képe

Pontosabban: Téged

Pontosabban: Téged hülyére vertek, megtérdepeltettek, és te azóta is hűséges vagy hozzájuk.

Csavarral együtt a legsiralmasabb alakok vagytok, akikkel neten találkoztam.

Számomra ti vagytok az igazi cigányok, és én ezennel itt hagylak titeket izzadságos bitjeitek eme bugyrában.

Muhahahaha!

185
gaze képe

A stílus maga az ember.

A stílus maga az ember.

186
ember képe

Stílusrasszista! 1-től

Stílusrasszista!

1-től 10-ig hányast adnál a stílusodra?
Hányasra pontoznád a "bedarállak"-féle szöveget?

187
Krisztab. képe

Szerintem meg elég gyász,

Szerintem meg elég gyász, hogy itt a criticalmass.hu-n fejtegetitek ilyen részletességgel ezt a témát! Persze csomószor előfordul, hogy elmegy off-ba (mondjuk általában nem ennyire) a társalgás, de mindjárt itt a szeptemberi felvonulás, a Millenárison a Pályakerékpáros OB, jobban örülnék, ha ilyen témák vezetnék a friss tartalom listát, az ilyen témák boncolgatására megvannak a szakfórumok.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

188
legrand képe

Krizstab, akár igazad is

Krizstab, akár igazad is lehet, viszont ha nem érdekelné az embereket a téma, akkor nem kéne a 2.oldalra kattintanom ahhoz, hogy elérjem a legfrisebb hozzászólást. A őszi CM szervezése naná, hogy prioritást kell, hogy élvezzen és biztos vagyok benne, hogy fog is, attól persze párhuzamosan futó síkok még létezhetnek.

189
Krisztab. képe

Legrand! Nagyrészt ugyanaz

Legrand!

Nagyrészt ugyanaz a pár ember vitatkozik itt. Fenntartom azonban, hogy ez itt ezen a szinten erősen OFF, és nem előnyös, ha ez alapján találnak ide az új emberek.

Én nem vagyok moderátor, de lassan úgy érzem, szükség lenne rá...

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

190
csavar képe

sztem az a gyász, hogy a

sztem az a gyász, hogy a cigányoznak a CM-en.

191
poeira képe

fú hát így hirtelen el

fú hát így hirtelen el sem tudom olvasni ezt asok mindent... úgyhogy csak leírom a véleményem. :D utálom a rasszistákat... mindig úgy álltam az élethez (mondjuk csekély 18 évemmel kicsit furcsán hangzik :D) hogy mindenkit szeretni kell. nekem személy szerint semmi gondom nem volt a cigányokkal. aztán egyszer csak ott álltam 1 cigánnyal szemben akinek kés volt a kezében. szerencsére úgy hozta a sors hogy semmi nem lett belőle. ezután is csak azt mondtam hogy ez benne van a pakliban. aztán egy másik este már 5 szintén ilyen kedves 'emberrel' álltam szembe egy haverommal... én ismét megúsztam, ám a barát mobilja nem. utána unokatesómnak fél éven belül 3szor lopták el a mobilját. és miután barátnőmet majdnem megverték betelt a pohár... most az XVII. kerületi capoeirasokkal és kemposokkal összefogva 8-10 fős csoportban "teszteljük" a cigányokat 1-2 hetes rendszerességgel. kialakítunk mindenféle helyzeteket. pl kiállítunk egy embert egy kisebb-nagyobb cigány társaság mellé, a kezébe adunk egy jó mobilt és ő elkezd smst írni. ha a cigányok odamennek hozzá vagy akár csak beszólnak neki, mi megjelenünk és lerendezzük őket. tapasztalataink szerint a cigányok 75-80%át kell helyrerakni. és minél többen vannak ott annál nagyobb az esélye annak hogy balhé lesz... ez azért mutat valamit... megjegyezném csak olyanok jönnek\jöhetnek, akiket már betaláltak párszor... majd megtanulják hogyha már beavászkodtak egy országba tudják, hogy ott hol a helyük... mondhatni a cigányok iránti érzelmeim Pál fordulatot vettek. remélem a többi kerület is majd követi példánkat. ja és még most se tartom magam rasszistának....

192
csavar képe

"tudják, hogy hol a

"tudják, hogy hol a helyük.."
60 évvel ezelőtt Ameriában pont ezt mondták a feketékre.

193
Mindegyki képe

Mondani valamit és lopni

Mondani valamit és lopni nem ugyanaz.

194
csavar képe

szia, kérlek olvasd el amit

szia,
kérlek olvasd el amit eddig beszélgettünk.
köszi.

195
Mindegyki képe

Nem tehetek róla, ha csak

Nem tehetek róla, ha csak ennyire tudsz asszociálni. (Tévesen.)

196
Cseya képe

De mióta jogokat kaptak,

De mióta jogokat kaptak, azóta van jippijájé, mint tudjuk.

197
Mindegyki képe

Ejnye! Még az is lehet,

Ejnye! Még az is lehet, hogy nem cigányokkal van dolgunk. Elvégre miből állapítod meg? A rasszjelek még nem jelentenek 100%-os garanciát. Sőt! Semmit. Az útlevelüket nézd, mert különben jön a dupla-halálfejes halálkeresztes magyar gárda, és akkor már a karate is kevés.

198
Mr.Pocok képe

Pontosan ezt kell csinálni,

Pontosan ezt kell csinálni, csak kevés a tökös ember, aki bevállalja. Remélem soksok ilyen szabadcsapat lesz mihamarabb...
-----------------------
1%

199
gaze képe

Tehát a

Tehát a törvénytelenségnek az önbíráskodás a megoldása?
Aztán később majd más csoportokra is rá lehet állni?

200
Cseya képe

Igen. Nem jöttél még

Igen. Nem jöttél még rá?
Ha ragaszkodsz olyan szabályokhoz amikhez más nem hajlandó, akkor csak te húzod a rövidebbet.

201
gaze képe

"Ha ragaszkodsz olyan

"Ha ragaszkodsz olyan szabályokhoz amikhez más nem hajlandó, akkor csak te húzod a rövidebbet."
Ezt a mondatod tudod tovább folytatni? Mondjuk a demokratikus-civilizált együttélés dimenzióiban?
Tehát ha valaki lop a boltban, akkor én is lopjak?

202
Cseya képe

Nem, pl. ha látod hogy

Nem, pl. ha látod hogy lopják a biciklidet, akkor ne a rendőrségre ballagj el, hanem fuss oda, és rúgd le róla a tagot.
Szerinted melyik a gyorsabb, célravezetőbb, hogy jársz jobban, s legfőképpen melyik az etikus?

203
Mr.Pocok képe

A törvénytelenségnek,

A törvénytelenségnek, normális rednfentartás, és törvénykezés lenne az ellenszere, de mivel ezt a fogalmat ebben az országban csak suttogni lehet, mert szinte büntetendő, addig igen, az önbíráskodás a megoldása. Még akkor is, ha az erőszak, erőszakot szül.
De te nyugodtan teázgass otthon, nem kell tenni semmit, bizz a magyar rendőrségben, és a szuper bíróságokban...
-----------------------
1%

204
tatabike képe

SZiasztok, poeira, velem

SZiasztok,

poeira, velem is hasonló dolgok történtek, de mondjuk én nem folyamodok ilyen drasztikus eszközökhöz.

gaze, szerintem belőled marha jó ügyvéd lenne, hacsak nem az vagy pont. Az a baj a hozzászólásaiddal, hogy ugyanazt a néhány dolgot csűröd-csavarod-tekered-hajlítod, de semmi meggyőző konkrét dolog, szóval meddő a vita, és abban viszont igaza van KrisztaB.-nek, hogy ez nem egy politikai-kisebbségi oldal, és elég gáz, hogy az egyik leghosszabb topic éppen erről szól.

Most már mindenki leírta itt a dolgait, amit akart, és látható, hogy parttalan a dolog. Ha most még poeira-t is elkezditek kioktatni arról oldalakon át, hogy milyen rosszat is művel Ő a barátaival, akkor én befonom a szemöldököm.

Mivel senkit sem sikerült átcsábítani, vagy legalábbis véleményében megingatni a roma kérdés kapcsán, itt az idő, hogy pont kerüljön a végére, és koptassuk inkább a billentyűzetet a kerékpározással szorosabb rokonságban lévő topicokban, mindenkinek így lesz a legjobb. Bár a megtalált bringák topic is elérne ekkora terjedelmet egyszer...

205
gaze képe

ha esetleg figyeled a

ha esetleg figyeled a dolgot, akkor ugye látod, hogy több emberrel folyik a diskurzus, nem egy embernek kell elismételni harmicszor. bár ha neked ez így tűnik, akkor a hiba nem az én értelmező-készülékemben van.

sorry, kevésbé vagyok megalkuvó, attól hogy Te parttalannak érzel egy vitát mert nem jött ki belőle 3 hozzászólás után valami lehengerlő eredmény (lehetőleg a szájízed szerinti) attól ez a dolog még zajlik, nem szórakoztatás, bocs ha uncsi a dolog, olvasni sem kötelező.

"Mivel senkit sem sikerült átcsábítani, vagy legalábbis véleményében megingatni a roma kérdés kapcsán, itt az idő, hogy pont kerüljön a végére"
Tehát akkor szidni a cigányokat (vagy bármilyen csoportot) az oké dolog, mert Te itt most ezt kinyilatkoztatod, vagy mert unalmas a topic??
Szóval a jövő az apatikus és ignoráns embereké, ha valaki MÁST ér atrocitás, akkor nézzünk félre oszt annyi? Így képzelnéd el a jövőt? Szerintem eleve gond, hogy erről embereket kell győzködni, de hogy még büszkék is legyenek rá.. Hát.. Kultúrált.
Oké, az látható, hogy a szolidaritás, testvériség-egyenlőség, stb magjai ebben az országban igencsak terméketlen talajra hullottak, de talán azért csak lehet más véleményem mert épp többen azt mondják maradjak csendben, hagyjam a dolgot.. Ugye nem baj ha nekem ennél némileg fontosabb a környezet amiben élek.

Akkor kicsit zanzásítva: ha valakit kirabolnak, az szerintem bűnügyi kérdés, nem fajelméleti. A társadalmi egyenlőtlenségek kompenzációja szociális/politikai kérdés közügy, szintén nem fajelméleti.
még egyszerűbben: Jó felé halad a társadalmunk, ha egy bűnténynél fontosabb az elkövető hovatartozása, mint maga a bűntény? Elfogadható dolog az általánosításba való belekényelmesedés a becsület/tisztesség rovására?

Mindegy, tudom, hogy nem tudlak meggyőzni arról, hogy ciki dolog faji alapon gondolkodni, úgyhogy ha zavar a dolog, ne olvasd, és az lesz a legegyszerűbb/kényelmesebb.

206
tatabike képe

Szia gaze, semmit nem

Szia gaze,

semmit nem értettél meg, és tényleg ugyanazt csűröd-csavarod. Én is leírtam, hogy nehogy azt higgye itt bárki, hogy nekem az jó, hogy így gondolom, hogy így kell élni, és hogy egyáltalán ez van. Meg azt is leírtam, hogy a legboldogabb ember lennék a világon, ha nem kéne ilyesmikről vitázni, és ha úgy foghatnék kezet bármelyik romával, hogy nem kéne utána megszámolni az ujjaimat. Egyszóval ez nekem nem kényelmes, nem egyszerű, és nem oké. De mivel nem szánsz rá időt, hogy ezeket elolvasd, ezért meg kell ismételnem, ebből kifolyólag jogom van megállapítani, hogy a vita parttalan, és kész. És tudom, hogy nem olvastad el, csak vaktában lövöldözöl, és pont olyannak papolsz itt kényelmes és egyszerű rasszizmusról, aki egy hsz-ben már rég kifejtette ennek az ellenkezőjét. Sőt, szó szerint leírtam azt is, hogy nem vagyok rá büszke. Erre én is mondhatom nyugodt szívvel, hogy "Hát.. Kultúrált."

Gratulálok, megbuktál....

207
gaze képe

látom vesszőparipád egy

látom vesszőparipád egy vitában azt hajtogatni, hogy a másik ugyanazt ismételgeti... Szerintem te elolvasod a hozzászólásokat, csak a szövegértéssel lehetnek gondok. sebaj, ilyenek vagyunk, ezt a mindenkinek "jót akarok de mégis azért..." lemezet párszor pár helyzetben, pár variációban már meghallgattam.

"és ha úgy foghatnék kezet bármelyik romával, hogy nem kéne utána megszámolni az ujjaimat"
És.. hmm.. ezek szerint Te.. hmm.. nem vagy rasszista? Tehát ha kezet fogsz egy romával (bár az előzmények kapcsán nem tudom elképzelni mikor és miért tennél ilyet) akkor elítéletből feltételezed, hogy lopni fog? Javíts ki ha rosszul értelmeztem szavaidat. Szóval egy romáról automatikusan feltételezed, hogy lopni fog? (erre utal a kijelentésed).
Szóval akkor szerinted mi a rasszizmus ha nem ez?
De ahogy gondolod:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rasszizmus

Én is boldog lennék ha nem kellene ilyen témákban alapvető emberi jogokról beszélni.

A fölényeskedő hülyeségeddel, hogy kit akarsz te és miből megbuktatni.. ugye nem baj ha nem pacsizok mint jópajtás?

Vagy.. jujj, ne haragudj.. belezavartam a mondandódba? Valaki közbepofázott egy igéretesnek indult cigányokról szóló beszélgetésbe?

208
tatabike képe

Kedves gaze, ha Neked ez

Kedves gaze,

ha Neked ez jó...

A fölényeskedő hülyeségemről meg csak annyit, hogy nem annak szántam, de sajnos megint bukovári van, barátom. Figyusz, keresd ki a hsz-eimet, olvasd el őket, és aztán minősítsd hülyeségnek a "fölényeskedéseimet", jó?
Ami miatt megint megbuktál, hogy arról is írtam már nem egyszer, hogy ha ezek a dolgok rasszizmusnak számítanak, akkor üsse kő, bevállalom, én az vagyok, DE! és itt jön amit nem szeretném, ha kitekergetnél megint, DE nem vagyok rá büszke. Soha, sehol nem állítottam, hogy ez nem rasszizmus, és azt sem, hogy én nem vagyok rasszista, Te pedig ezt kéred rajtam számon?
Vaktában, előítéletből vádaskodsz, és sértegetsz, hoppá-hoppá, hogy is van ez? Elítélsz úgy, hogy nem nézel utána a tényeknek? Nem olvasod el, amit írtam? ÉS NE ÍRJAM MÉG EZEK UTÁN, HOGY EZ BUKTA?! Mi a bukta, ha nem ez? Ez nagyon csúnya melléfogás volt, bár lehet, hogy figyelmeztetnem kellett volna Téged már az elején, hogy velem nem érdemes vitázni. Túl öreg és túl tapasztalt vagyok ahhoz, hogy mindenféle idegen nyelvekből összeguberált "szakkifejezésekkel" teli csűrés-csavarásnak bedőljek. És tényleg nem pacsizunk, mint jópajtás, de azt nem tűröm, hogy előítéletek alapján minősítsd "fölényeskedő hülyeségnek" azt, amit Te csináltál magadnak, én meg csak megjegyeztem.

Gratulálok. A többit tudod...

U.I.: Látom, Neked meg érvek hijján a vitapartner sértegetése a vesszőparipád. Szerintem a fölényeskedő hülyeség kategóriáját a Te esetben bőven kimerítik azok a hümmögések (....hmmm..), amiket oly szívesen, talán hatásvadász céllal használsz a hozzászólásaidban...

209
gaze képe

válaszolhatok röviden is

válaszolhatok röviden is neked: _szerintem_ egy tekintélyelvű pökhendi fasz vagy, nem előítéletből mondom, csak a hozzá(m) szólásaid alapján. Jobb így?

"figyelmeztetnem kellett volna Téged már az elején, hogy velem nem érdemes vitázni. Túl öreg és túl tapasztalt vagyok"
mondogasd csak ezt magadnak, tata. Pedig szimplán csak beszűkült vagy. .A "vita" kifejezést pedig erre kis cincogásra tényleg nem lehet használni. Javaslom ne is folytassuk a dolgot.

És ha valami, akkor a barátod aztán tényleg nem vagyok, 'pajti'.

Menjél, meséld el mekkora bunkóval találkoztál az interneten, meg hogy ezek a mai fiatalok már nem tisztelnek semmit, meg még a cigányokat sem lehet előttük nyugiban szidni. (mert azon láthatóan nem túráztattad magad, hogy az alaphelyzetet felvedd, miszerint pusztán a személyt védem a csoport miatti előítéletektől, s nem pozitívan akarok diszkriminálni vagy felmenteni egy csoportot)

210
tatabike képe

gaze, és ami lemaradt,

gaze,

és ami lemaradt, és SEMMI köze romákhoz vagy egyéb kisebbségi csoporthoz:

"Szóval a jövő az apatikus és ignoráns embereké, ha valaki MÁST ér atrocitás, akkor nézzünk félre oszt annyi? Így képzelnéd el a jövőt? "

Bocs, hogy megkérdezem, de Te tescos szatyorban élsz, vagy néha azért ki is kukkantasz belőle, esetleg van rá példa, hogy emberek közé is kimerészkedsz? Most ezt komolyan kérdezted?

Barátom, amit Te felvázolsz, az nem a jövő, hanem a jelen. A jelen az apatikus és ignoráns embereké, ha eddig nem esett volna le a tantusz. Az jut valamire, aki szarik mindenki másra. Ha visít egy riasztó, és tízezren hallják, talán egy ember elgondolkodik rajta, hogy miért is szól, de nem tesz semmit. A többit csak zavarja, és bosszankodik, majd amikor végre csend lesz, két perc múlva elfelejti az egészet. Az utcán elájuló embert részegnek hiszi 10 emberből 11, kikerüli, esetleg belerúg, de tovább nem terjed az érdeklődés. IGEN, ha mást ér atrocitás, félrenéznek, oszt annyi! Mert benne van a félsz mindenkiben, és akkor jár jól, ha kimarad mindenből! Mondjak két példát?

Pár éve találtam egy rendszámot lakotton kívűl, Mór és Szfvár között a 81-es úton az árokparton. Bevittem a rendőrkapitányságra, hogy leadom, biztos hiányzik valakinek. Két óra hosszát ott dekkoltam, meg kellett várnom, míg kiderítik, hogy kié, mindenféle idióta papírokat írattak alá velem közben, elkéstem a munkából, igazolást nem kaptam a kiesett időről, majdnem kirúgtak, és nem köszönte meg senki. Szerinted azóta mit csinálok a talált dolgokkal?

Múlt héten kirámolták az egyik lakást, amit a cégem újít fel egy belvárosi társasházban. Elvittek kb. 2 milla értékű bútort, konyhagépet, csapokat, még a gázkazánt is leszerelték. Tele a ház nyugdíjasokkal, akik az egész napjukat a gangon pletyizve töltik, és már egy tüsszentésre összeszaladnak. Igen, jól gondolod, senki nem látott egy árva lelket sem, szerintük füstté vált egy kisteherautóra való cucc.

Ennyi, és mielőtt kitekergeted ezt is, leszögezem, hogy nekem sem jó ez, és én sem szeretem, hogy ilyen emberek vannak velem együtt(!), de ha nem fogod be a szádat, és nem nézel félre, majd befogja más, és örülj, ha lesz mivel nézned. És ismétlem, ez most van, és nem holnap lesz. Holnap ennél sokkal rosszabb lesz.

211
gaze képe

Így már biztos vagyok

Így már biztos vagyok benne, hogy többet érintkezem emberekkel, mint Te, na nem mintha ez jelen esetben bármilyen szempontból érdekes lenne.
"A jelen az apatikus és ignoráns embereké"
És ezt pont a CM fórumon mondod? Ahol, ha valahol, aztán létbizománya van az önszerveződésnek és aktivizmusnak.
Nem hiszem, hogy barátok vagyunk, szóval ha nem okoz gondot, akkor ezt a szót én megtartanám azoknak akiknek valóban szánom. Szóval, most felsorolsz egy csomó mindent ami zavar a jelenlegi neurotikus és szociálisan atomizálódott társadalomban, meg hogy ez neked menynire nem jó, és előzőleg meg leírsz egy olyan futamot, hogy ne kelljen megszámolnom az ujjaima tha egy romával fogok kezet. Akkor most kiben nincsen bizalom? De mindegy is ha nem érted, hogy miért funny számonkérnia társadalom olyan hibákat és hiányosságokat, amiket te is minden további nélkül intézel. Ennél lényegesebb szerintem, hogy a felvázolt borzalmas idők az hogyan kapcsolódika cigánysághoz? Ők tehetnek róla, hogy mindenki csak könyököl és kizárólag pénz alapúan tud gondolkodni, a siker egyetlen fokmérője a pénz?
Mindegy, nem akarlak itt oktatgatni, ha magyarázni kell a fenti romakérdésben a bizalom, az előítélet nélküli gondolkodás, és/esetleg a szociális érzékenység a rászorulók felé értelmét, akkor a dolog elve esélytelen. Tehát fölösleges.

Egy szimpla kérdés:
Melyik lesz előbb?
Szociálisan érzékeny társadalom majd gazdasági fellendülés, vagy a gazdasági fellendülés meghozza a szociálisan érzékeny társadalmat?
Egyszerűsítve:
Ha odafigyelünk egymásra akkor majd lesz pénzünk, vagy ha majd lesz pénzünk elkezdünk egymásra figyelni?

212
tatabike képe

Szia Gaze, jó dolog a

Szia Gaze,

jó dolog a falra hányt borsó, éppen úgy kezdtem a mondandómat, hogy ennek SEMMI köze a romákhoz, vagy bármilyen kisebbségi csoporthoz. Erre Te nekem esel, hogy szerintem a romák tehetnek erről a mai könyöklős, mindent pénzben mérő világról? Na, erre varrjunk gombot, mi? Miről beszélsz? Ennél jobban hogyan juttasam el az agytekervényeidbe, hogy mit akarok mondani? Tisztára olyan feeling olvasni a reagálásaidat, mintha írni tudnál, olvasni meg nem. Mert köszönő viszonyban sincsenek a válaszaid az én hozzászólásaim tartalmával. Tudod, mikor ráklikkelsz a "válasz" opcióra, a fórummotor segít egy kicsit, és beadja az ablak fölé azt a hsz-t, aminél a "válasz" opciót kérted. Tehát, néha görgesd az egeredet följebb, és akkor képben leszel, hogy mire is válaszolsz tulajdonképpen. Mert most nagyon nem vagy képben. Nekem nem kihívás olyan emberrel vitatkozni, aki saját magát hozza hátrányos helyzetbe azzal, hogy folyamatosan magas labdákat dobál nekem. Unalmas ám, hogy ezeket állandóan le kell csapkodni, és ezzel azt a látszatot kelteni a vitapartnerben, vagy esetleg egy külső szemlélőben, hogy én fölényeskedő lennék. Mert az meg nekem kellemetlen, nem tartom magam annak.
Ez a CM kontra ignoráns emberek duma sem egy okos dolog. Képzeld, ez itt tényleg nem az ignoráns és apatikus emberek közösségi oldala. És tudod miért? Mert sajnos a jelen sem az övék, és nem az Ő akaratuk és érdekük érvényesül, ha nem lenne gyanús. A kerékpárosok örülnek már annak is, ha a törvény adta jogaikat érvényesíthetik, de sajnos túl sokszor még ez sem sikerül. Tehát nagyon is jó helyen írtam ezt, már megbocsáss. És elegem van abból, hogy ugyanazt csinálod, amit Te magad is elítélsz: általánosítgatsz, és előítéletekkel élsz azzal szemben, akinek a véleménye nem a fogadra való. Nem vagyok hajlandó erről tovább vitázni, és unom olvasni a kétszínű, normális érvek nélküli hablatyot, amit Te vitának vélsz. Mint mondtam, sokan bedőlnek ennek, én sajnos nem. Ha ezért elítélsz, az a Te gondod, engem nem érdekel. Ha majd eljön az ideje, megérted, most nincs sem időm, sem türelmem elmagyarázni, ne haragudj.
Tényleg nem kell oktatgatni engem, (amúgy nem vettem kioktatásnak), ugyanis nagyon jól tudom, hogy mit akarsz mondani, és nagyon jól tudom, hogy a normális emberi mérce és a "hatályos" társadalmi elvárások szerint hogyan kellene viselkednem ebben a kérdésben, de mint pár helyen ezt már leírtam, erre nem vagyok hajlandó, és nem is titkolom. Hogy miért nem, pár példán keresztül érzékeltettem, amúgy jóval több okom van rá, de ez az én dolgom. Ettől függetlenül nem fogok erőszakot alkalmazni senkin, aki nem a szívem csücske, és nem uszítok senkit, hogy kövesse a példámat.

A szimpla kérdésedre nem adható válasz, ugyanis a kérdésben felvázolt dolgok itt Magyarországon jelenleg szöges ellentétben állnak egymással. Ha úgy akarsz pénzhez jutni, hogy közben odafigyelsz másra, előbb halsz éhen, minthogy lenne pénzed. Ha meg jól megszeded magad előbb, el fogod felejteni a többieket, és magasról tojsz rá, hogy mi van velük. Megjegyzem, nem ez a kívánatos, de sajnos ma a Kárpát-medencében ez van.

Amúgy meg nem onnan ismerszik meg egy barát, hogy ugyanaz a véleménye, mint Neked. Elég felületes barátságaid lehetnek, ha ez Neked szempont.

213
mcysh képe

Elnézét,

Elnézét, beleokoskodnék.

Kíváncsi lennék, vannak-e magukat cigánynak valló cm-olvasók/résztvevők/aktivisták. Ha igen, akkor szerintem nagyon jó lenne, ha elmondanák a véleményüket. Ha nem, akkor szerintem egyfelől a Cseya-Györkös-MrPocok oldal megnyugodhat, itt még biztonságban vannak; másfelől mindannyiunknak érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy be kellene-e/lehetne-e vonni valamiképpen öntudatos cigány kerékpárosokat a mozgalomba. Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ez nagyon jót tenne ennek a "cigányok lopják a kerékpárokat" ügynek.

Készült bármilyen felmérés arról, hogy milyen etnikai/szociális összetételűek a cm-felvonulások? Szerintem hálás tdk- vagy szakdolgozat-téma lehetne, ha van itt szociológia szakos egyetemista.

===
bácsi a biciklin

214
Cseya képe

Most csak gyorsan, mert

Most csak gyorsan, mert nincs időm: Én nagyon hiányolom azon becsületes és tisztességes romák elhatárolódását azoktól a romapolitikusoktól, akik a cigányság egészét szokták egy kalap alá vonni, ezáltal azonosítani a bűnözőkkel. Ők hol vannak, mikor a Megélhetési Aladárok hivatkoznak rájuk?

Ja, és ez nem okoskodás, hanem kostólgatás: Ki a francot érdekel a CM-társadalom etnikai összetétele? Ha valaki már ide tartozik, az már szinte biztosra vehető hogy nem tartozik ahhoz a réteghez, akikkel a probléma van.

215
gyorkos képe

"Most csak gyorsan, mert

"Most csak gyorsan, mert nincs időm: Én nagyon hiányolom azon becsületes és tisztességes romák elhatárolódását azoktól a romapolitikusoktól, akik a cigányság egészét szokták egy kalap alá vonni, ezáltal azonosítani a bűnözőkkel. Ők hol vannak, mikor a Megélhetési Aladárok hivatkoznak rájuk?"
A számból vetted ki a szót. A legtöbb kárt a cigányságnak ő és a társaik okozzák.
Már ezt a kifejezést is utálom hogy "megélhetési bűnözés". Persze! Asszem Kuncze Gábor dobta be a köztudatba. Brrr.
--

216
mcysh képe

Ne haragudjatok, nem fogok

Ne haragudjatok, nem fogok beszállni a vitába. Nem rátartiságból, hanem mert bennem nincs meg a kellő higgadtság meg türelem. Minden tiszteletem Györkösé, Gazéé, Cseyáé meg Csavaré, amiért viszonylag higgadtan végigvitték.
===
bácsi a biciklin

217
Cseya képe

Igen, ő volt. Asszonta: "A

Igen, ő volt. Asszonta: "A megélhetési bűnözéssel együtt kell élni." Egy belügyminiszter. Nem ám, hogy tenni ellene, vagy a kiváltó okait megszüntetni, áh!

218
gaze képe

Nos. 500 komment után

Nos. 500 komment után ugyanott vagyunk ahonnan elindultunk.
Kérdés hogy most mit lehet abbol kiolvasni hogy 500 komment után is ugyanott vagyunk, de ez talán egy örök téma.
A vita jóval színvonalasabban folyt mint ahogy (szinte) bárhol máshol folyt volna.
Ez lehet reménykeltő is a jövőre nézve.
Csak épp 500 komment után is ugyanott vagyunk ahonnan elindultunk.

Hasta'la vista, baby/Kapdbepöcsök én léptem/Ez nem személyes. Ez szigorúan üzlet.

219
tatabike képe

Szia gaze, totál igazad

Szia gaze,

totál igazad van, ugyanott van az egész. A vita tényleg színvonalas volt, gondolok itt a pökhendi faszra, aki csak azért pökhendi fasz, mert rávilágított a hiányosságaidra, meg arra, hogy ugyanolyan előítéletekkel viseltetsz a Neked nem tetsző emberek iránt, mint bárki más. Miért? Ezért: "Menj és meséld el mindenkinek, mekkora bunkóval találkoztál az interneten..." Na, ez egy tipikus előítélet, igazam van? Elveszítetted a fejed, mert valakinek volt mersze a hozzászólásaidat "értékelni". Ezek után remélem érthető, ha fenntartással fogadom a véleményedet, van rá bőven alapom. Szívesen vitáznék Veled bármiről akár élőben is, mert szerintem Te nem vagy beszűkűlt, mint szerinted én, (bár ez nekem új, még senki nem mondta rám), és nem olyan egysíkú a gondolkodásod, mint sajnos egyre több embernek. Még az nem jön be nekem Veled kapcsolatban, hogy én a személyedet igyekeztem tiszteletben tartani, és a véleményed "értékelésére", vagy ha úgy jobban tetszik, "fikázására" koncentráltam, ellenben Te érvek hijján gyakran elmentél sértegetésbe, ami egy színvonalas és komoly vitának egyszerűen nem lehet a velejárója. Azt hagyjuk meg a politikusoknak, egyetértesz? Köszi, hogy figyelmet és nem kevés energiát feccöltél ebbe a fórumba, és az említett bökkenőket leszámítva, nem bántam meg a dolgot. Ha esetleg mégis a sértegetés hibájába estem volna Téged vagy mást illetően, elnézést, nem állt szándékomban.

220
. képe

Van ahol még a Keletinél

Van ahol még a Keletinél is jobban kell vigyázni.

----------------------------------
Valamint autómentes településeket!

221
Cseya képe

Köszi, azt hiszem nem

Köszi, azt hiszem nem véletlenül ebbe a rovatba raktad.
Mégannyit, hogy a médiag#*izmus tevékenysége folytán, ha a "két pásztort" egy hazafi galeri ezért megagyalta volna, akkor valahogy nem "román állampolgárok" lett volna a titulusuk.

222
. képe

Nem azért raktam ide, mert

Nem azért raktam ide, mert valaki mellett akartam szólni. Először az emberrablós topikba akartam, csak akkor még nem találtam meg, mert nem blog hanem fórum. Bicikli, bűnözés elfér itt.

Úgy látszik túl kell esnünk majd a bandaháborúkon is. Az erőszak, a mieink védelme, a másik törzs utálata elég erős ősi ösztön. Ha a rendőrségtől hiába várják, előbb-utóbb meg fogják szervezni a saját védelmüket akik veszélyben érzik magukat(akkor is ha valójában nincsenek), és nem fognak finomkodni. Ezért is lenne fontos a tömeg- és élsportot, nem szétverni, hogy a pályán, kultúrált körülmények között lehessen háborúzni és a sportkarrier is kitörési pont maradhasson. Nem olyan régen még a Vác adta a cigány válogatott(foci) nagy részét, és senkinek nem jutott eszébe emiatt nem szurkolni a csapatért, vagy nem örülni a győzelemnek. Csak Fradi meccsen ment a váci cigányok inzultáljátok a női felmenőtöket rigmus.

----------------------------------
Valamint autómentes településeket!

223
poeira képe

akik nem értenek egyet a

akik nem értenek egyet a módszerem azoknak azt üzenem, hogy 1 éve még én is elítéltem volna az olyan megoldásokat, amiket én választottam. én nem tudom hogy már volt e dolgotok cigányokkal. vagy ha volt akkor hányszor. de a mondjuk majd egyszer csak felhívnak a kórházból, hogy menjél be mert a fiadat vagy feleségedet leszúrta/megverte egy cigány, azért mert az illető nem adta oda valamely értékét, akkor mit fogsz csinálni? nekem a szerencse hozta úgy engem nem szúrtak le és a barátnőmet nem verték meg. ezek után mi mást csinálhatnék? miért van az, hogy én nem tehetem meg azt, amit ők, a sajátom országomba???? mert ha én azt megcsinálom, akkor már én vagyok a rasszista, meg azt mondják hogy nem így kell megoldani. én csak azt csinálom amit ők csinálnak. szerintem teljesen korrekt.

224
poeira képe

. kétszer ment el... :P

. kétszer ment el... :P

225
Mindegyki képe

Dupla élvezet.

Dupla élvezet.

226
Köpcös képe

Sziasztok! Átrágtam magam

Sziasztok!
Átrágtam magam írásaitokon, s levontam a tanulságot.
Nekem van saját véleményem, nem másokét szajkózom. Nem vagyok rasszista, kiforrt világnézetemet senki nem befolyásolhatja.
Tehát:
1. Az Iránból származó Jászok, és a Horezmi (Khorezm)
birodalomból származó Kipcsákok (Kunok), és még számtalan
nép beilleszkedett, integrálódott. A cigányok nem.

2. A második világháború végéig egyetlen magyar államvezetés sem tett semmit a Cigányok beilleszkedéséért.Sajnos a Cigányok sem.
Bár ma már vannak Cigány szervezetek, a Cigányság felemelkedése még mindig csak az egyes emberek szintjén, és küzdelme árán folyik.

3. Tanulatlanság, és pénzhiány nem elég indok minden- napjainkat megkeserítő bűnök elkövetésére.
Az etikát és erkölcsi tartást nem pénzért adják, és nem iskolában tanítják. Azt az ember otthonról viszi magával.

Szüleim hat osztályt végeztek, ketten összesen. Én nyolcat. Nem lopok, nem garázdálkodom. Dolgozok. Élek.

És most nektek írogatok.

227
csavar képe

azt írtad, hogy "levontam a

azt írtad, hogy "levontam a tanulságot" és hogy "kiforrt világnézetemet senki nem befolyásolhatja".
tehát tanulsz a dolgokból, de a világnézeted nem változik. akkor mi változik?

228
aron képe

jópár cigányt ismerek,

jópár cigányt ismerek, aki nem lop biciklit se a keleti mellől, se máshonnan.nem hívtam rednőrt, mert felesleges.
gondoltam beregelik ide, és szólok.

*
www.criticalmass.hu/lakat

http://kerekparosklub.hu/eszak-pest

229
Helvete képe

kicsit off is meg nem is,

kicsit off is meg nem is, nehany kommentre reagalva:

A ciganyok lopnak. Nem mindegyik, es kozelsem akkora aranyban mint azt gondoljuk de jellemzo megelhetesi forma a roma nepcsoportban

Igen a szegenyek is lopnak (marmint a nem roma szegenyek),en a kulonbseget a viselkedesben latom, ha egy ciganyt megbuktatsz vagy tettenersz, akkor azzonal neked tamad, es elokerul a falkaja is. Ez a feherekre egyaltalan nem jellemzo, ok menekulore fogjak vagy magyarazkodasra. Nem reprezentativ a dolog, csak sajat szemelyes benyomas.

Fontos lenne el meg beismerni a problemakat, ciganybunozes igenis letezo jelenseg, persze nem ugy ahogy azt a szelsojobb megfogalmazza, es valaszlepesei sem elfogahatoak(nekem), de egy tarsadalmi jelenseget, probelmat, teljeskoru ismeret es objektivitas nelkul nem lehet megoldani.

230
Cseya képe

Az a cigánygaleri

Az a cigánygaleri szélsőjobbosnak tekinthető, amely csak a bőrszíne/származása miatt erőszakol meg/rabol ki/gyilkol le magyarokat?

231
mcysh képe

Szerintem igen. Tudsz

Szerintem igen. Tudsz ilyenről?
===
bácsi a biciklin