1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54.§ (6):
"A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."

A kedves szőrszálhasogató kollégák értelmezzék már a fentebbi mondatot. Valami nyelvész végzettségűre gondolok.

Egy barátom úgy értelmezi ezt a pontot, hogy nem kell kukásmellény lakott területen kívül, csak éjszaka.
Szerintem meg ez alapján kell mindig viselni, 2 külön értelmes mondat, és kötőszóval egymás mellé vannak téve. A barátom szerint meg az egész mondat az éjszakai és korlátozott látási viszonyokra vonatkozik, szerintem meg akkor vonatkozna, ha az éjszaka szóval kezdődne. Rendőr még nem büntette meg, naponta bebiciklizik Győrbe meg vissza a 82-esen vagy 5 km-t. Én csak attól tartok, hogyha majd elcsapja ott egy autó, őt fogják hibásnak tartani.

Egyáltalán, ezek a hülye jogalkotók miért nem tudnak egyértelműen fogalmazni?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Icarus képe

Mind a kettő értelmezés

Mind a kettő értelmezés helyes, de szerintem igazán akkor van értelme, ha korlátozottak a látási viszonyok, ezért én ehhez tartom magam :).
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

2
err képe

Pedig vegtelenul egyszeru a

Pedig vegtelenul egyszeru a dolog. Ejszaka es korlatozott latasi viszonyok kozott kell.

A korlatozott latasi viszony ertelemszeruen nappal lep fel gratisz, hiszen ejszaka minden alkalommal korlatozott latasi viszony van.

Nappali korlatozas: borult ido, vihar, eso, hoeses, kod, szurkulet, pirkadat, alagut. Hirtelen ezek jutnak eszembe...

Hozzateszem: a fent megjelolt nappali idopontokban - es termeszetesen ejszaka is - a lampak felkapcsolasa sem art, sot mi tobb...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

3
atomboy képe

Extrem nappali korlatozas:

Extrem nappali korlatozas: saskainvazio meg napfogyatkozas.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

4
Hotyhogy képe

:D Plusz BKV buszok

:D

Plusz BKV buszok beindítása reggel a garázsban.

5
Cseya képe

Akkor jelentené azt amit

Akkor jelentené azt amit mondasz, ha tegyük fel a két tagmondatot felcserélnéd:
"A kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie, és a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani."

6
NyilasMisi képe

Nappal is felveszem lakott

Nappal is felveszem lakott területen kívül a kukásmellényt, mert azt tapasztalom, hogy így sokkal több kamion kerül ki tisztességesen, mint amikor nincs rajtam.

7
Zsurmi képe

És milyen jó, hogy megvan

És milyen jó, hogy megvan a választás szabadsága.

-
Zsurmi

8
blajo képe

Nem vagyok nyelvesz, de

Nem vagyok nyelvesz, de szerintem sem kell nappal hordani. Ugyanis azt egy sokkal egyszerubb mondatszerkezettel ki lehetne fejezni:
A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani. A kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

9
tatabike képe

Én sem hordom nappal,

Én sem hordom nappal, lakott területen kívül sem.
Amúgy már a topic címe is elég nagy zagyvaság, és akkor a témanyitó panaszkodik a jogalkotók nyakatekert megfogalmazásaira...LOL
Szerintem meg teljesen egyértelmű a jogszabály szövegezése, itt inkább a témanyitó szövegértelmezésével van a probléma, ezért kár volt megnyitni...

- Kerékpáros vagyok, mert nem tudom, hogyan lehetnék nem az... -

Fehér Katarga RoadPro trekking stílusban...

10
monster képe

Akkor mi legyen a cím? Én

Akkor mi legyen a cím? Én eddig úgy tudtam, kötelező. Megkérdeztem, hogy biztosan kötelező-e?
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

11
tatabike képe

A KRESZ elég egzakt ahhoz,

A KRESZ elég egzakt ahhoz, hogy ne kelljen ilyen szavakat használni vele kapcsolatban, hogy 'biztos'...
Vagy Te láttál olyan jogszabályt, ahol az van leírva, hogy 'ha védett útvonalon haladsz, a mellékútról érkező járművek 'biztos' elsőbbséget adnak neked...?
Csak azt tudom ismételni, hogy én tökéletesen értem a szabály szövegét, és nincs benne semmi félreérthető.
Én így értelmezem leegyszerűsítve:

Éjszaka ÉS korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül kötelező a kukásmellény.

Ennyi, nem kell semmi mást belemagyarázni. Az éjszaka ugye adott (sötét van), minden egyéb pedig, ami nem a verőfényes napsütés, az a korlátozott látási viszony, úgymint szürkület, köd, alagút, porfelhő, füst, sűrű eső, sűrű hó, soroljam még?
És ebből logikusan az következik, és ezt sokan elfelejtik, hogy ha napközben lakott területen kívül csalinkázol a binyigliddel, és nincs nálad (nem rajtad, nálad!) kukásmellény, a rendőr ugyanúgy megbüntethet. Ugyanis a korlátozott látási viszonyok bármikor kialakulhatnak napszaktól függetlenül, és ha ez megtörténik, Te meg tovább biciklizel a kukásmellény nélkül, máris megsérted a szabályokat. Ennyi. Remélem így már érthető.

12
monster képe

Lásd alább a

Lásd alább a nyelvészkedést a másik hozzászólásomban.
Ja, és szerintem ha megengedve de nem elfogadva a te értelmezésedet meg akar büntetni a rendőr lakott területen kívül, mert nincsen nálam láthatósági mellény, akkor azt mondom, hogy majd ha korlátozottak lesznek a látási viszonyok, tolni fogom a kerékpárt. A mellény nem olyan, mint a lámpa, amit felszerelve kell tartani a bringán. Mert akkor arra is mondhatnám, hogy amikor lámpa fog kelleni, tolni fogom.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

13
tatabike képe

Autóban is kötelező,

Autóban is kötelező, akkor meg azt mondod, hogy Te nem fogsz éjszaka lerobbani, vagy ha mégis, akkor nem szállsz ki a kocsiból...? :D

14
blajo képe

En talaltam egy ilyen sort

En talaltam egy ilyen sort is:
(12) A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek - ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történő közlekedését - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

Vagyis a logikad szerint minden gyalogturara, ahol haladok nehany metert uton, kene vigyek lathatosagi mellenyt... Lehet, hogy tenyleg igy van, de viccesen hangzik. :-)

15
otapi képe

Csak megjegyzem, autóban

Csak megjegyzem, autóban nem kötelező kellék a mellény, más kérdés, hogy útpadkán nem szabad kiszállni nélküle. De ha csak ülsz a kocsiban, akkor nem büntethet a hiánya miatt a rendőr.

Ausztriában viszont mint kellék is kötelező, nagyon sokan azért vettek a kocsiba mellényt, hogy a határon túl ne büntessék őket.

16
eszemel képe

Szlovákiában is kötelező

Szlovákiában is kötelező tatozék, és annyi mellénynek kell lenni az utastérben, ahány fő szállítható a forgalmi szerint.

17
tatabike képe

És ennek így mi értelme?

És ennek így mi értelme? Semmi. Az unió majdnem összes tagországában kötelező tartozék, csak nálunk nem. Ha lerohadsz a kocsiddal, ülsz benne nem szállsz ki, és már majdnem éhen halsz, mire szomjan halsz? Feltéve, ha szabálykövető vagy...:)

18
otapi képe

Ha nem defekt van, akkor 99%

Ha nem defekt van, akkor 99% hogy úgy sem tudom magam megjavítani: kocsiban ülve hívok egy autómentőt.
A lényeg a lényeg: ha a rendőr megállít, akkor amiatt nem büntethet hogy nincs nálad mellény.

19
toreki képe

Autópályán ki KELL

Autópályán ki KELL szállni a kocsiból, ha lerohad. Statisztikák alapján a leállósávban megálló kocsiba valamennyi időn belül beleszáll valaki hátulról.

20
otapi képe

Autópályán éppenséggel

Autópályán éppenséggel érdemes még a leállósávról is lemenni a mezőre, ott pedig már nem kell a mellény.

21
err képe

Es ha jon az automento,

Es ha jon az automento, akkor sem szallsz ki? Vagy az autopalya leallosavja melletti terulet lakott teruletnek szamit?

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

22
tatabike képe

Ott lakott, csigák, pockok,

Ott lakott, csigák, pockok, tücskök-bogarak...

23
tatabike képe

Autópálya melletti mező?

Autópálya melletti mező? Voltál Te már autópályán? Én még nem láttam olyan autópálya szakaszt, ahol a kihajtókon kívül máshol el tudnád hagyni a pályát. Át kell dobni a szalagkorláton vagy a kerítésen a verdát. A vadállatok miatt nem is lehet nyitott a széle, néha a fel- és lehajtókon így is becsámborog egy-kettő...

24
otapi képe

Hát, nézz körül egy-két

Hát, nézz körül egy-két autópályán, mindegyikről le lehet menni oldalt gyalogosan. Gugliba írd be hogy autópálya és keress képekre - mondjuk erre: http://static9.origos.hu/i/0908/20090806autopalya5.jpg
Van a leállósáv, mellette egy kb. 60cm magas kerítés vagy mi, azon túl egy vizesárok, azon túl pedig 10-20 méter mező, esetleg földút. A vadkerítés csak ezen túl van, de ha valaki nagyon akar, azon is át lehet mászni. Még a zajvédő falakon és alagutakban is hagynak gyalogos kijáratokat...
Arról nem is szólva, hogy a mellény a leállósávban való tartózkodásra vonatkozik, nem arra, ha valaki kiszáll a kocsiból, és egyből megy le a mezőre. Szép is lenne, ha valakinél csak egy mellény van a kocsiban, az utasoknak maradniuk kellene az autóban a leállósávban?

Érdekelne amúgy, hogy ez az autópálya téma hogy jön ahhoz, hogy a rendőr keresi-e a mellényt ha megállít igazoltatni?

25
tatabike képe

Én autóval együtt

Én autóval együtt értettem lemenni a mezőre, nem gyalog. Ugyanis nem hagyhatod a leállósávban magára az autódat, vagyis bukta...

26
otapi képe

Ezt most már egyre

Ezt most már egyre kevésbé értem. Ha az autópálya közepén lerobban az autó, akkor örül az ember, ha a leállósávig eljut vele, nem hogy még a mezőre...

Az hogy az autó a leállósávban, te pedig 2 méterre tőle a mezőn, az mitől magára hagyás? :o
Vagy talán kötelező lenne az autóban megvárni a szerelőket? A leállósávban én nem tenném mert veszélyes ott tartózkodni (mellénnyel vagy anélkül), de azt hittem ebben egyetértünk.

27
tatabike képe

Egyet értünk, nem is ez a

Egyet értünk, nem is ez a baj. Az egy dolog, hogy Te arrébb állsz a mezőre, de attól még ugyanúgy beleszállhat valaki a verdába, maximum nem ketten haltok meg, csak Ő.

28
Fly képe

Most csak nekem jut erről

Most csak nekem jut erről eszembe, hogy a kerón fényes nappal is fenn kell lennie a lámpáknak?

29
Pontagy képe

persze, mivel jármű -az

persze, mivel jármű -az autóról/motorról sem veszed le.

én egyébként nagyon támogatnám azt is, ha megoldható lenne (nem, vagy nehezen kivitelezhető) ami a modern motoroknál alap: ha a gyújtást ráadod, akkor bekapcsol a lámpa, és nem lehet kikapcsolni, csak a gyújtás levételével. Agydinamó megoldás erre, de ezt meg nem lehet minden bringára tenni.
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

30
Fly képe

Nem kimondottan erre

Nem kimondottan erre gondoltam: a kerónál fényes nappal 10 perces útra is megkövetelik, hogy a pilács fenn legyen (nem elég az sem, ha a zsebedben van), mert ugye hátha szükséged lesz rá. Míg az autóban nem kötelező a qkásmellény, pedig ott is legalább ugyanolyan esélye van, hogy kell. Kissé mintha következetlenek lennének...

31
otapi képe

A kerékpáron azért

A kerékpáron azért kötelező hogy fel legyen szerelve pilács, mert a Köhémben leírt kötelező felszereltségben benne van. A kukásmellény viszont nem a kötelező felszereltség része - csak bizonyos esetekben hordani kell (autóval, bringával egyaránt).

32
Pontagy képe

erre próbáltam meg utalni,

erre próbáltam meg utalni, mert a kommentben a mellény nem szerepelt..
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

33
Fly képe

Ha fel tudod venni az

Ha fel tudod venni az autópályán megállva akkor, ha nincs nálad, akkor elfogadom az érvelésed...
Mert legalábbis én nem tudok olyasmit hordani, ami nincs nálam.

34
otapi képe

Miért kellene felvenni?

Miért kellene felvenni? Vagy a kocsiban ülsz, vagy kimész a mezőre - lásd fent. Csak akkor kellene felvenni, ha a leállósávban tartózkodsz. Ha nincs nálad, akkor ne maradj a leállósávban - mondjuk, ez még akkor sem ajánlott ha éppen lenne nálad.

35
Fly képe

Nem csak autópálya

Nem csak autópálya létezik...
És ilyen alapon miért nem elég, ha a kerőn nappal ott a lámpakonzol, ha nem tekerek sötétben?

36
monster képe

Mert vagy bal lábbal kelt

Mert vagy bal lábbal kelt fel aznap a rendőr, vagy azt a parancsot kapta, hogy bicikliseket kell büntetni, és ha nem büntet eleget, megfenyítik.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

37
otapi képe

Írj egy példát ahol

Írj egy példát ahol szabályosan felszerelt és szabályosan közlekedő bicikliseket büntettek volna.

(Persze, most majd jön a rinya, hogy biciklit nem lehet szabályosan felszerelni. De, fel lehet, csak akarás kérdése.)

38
otapi képe

Mondta talán valaki, hogy

Mondta talán valaki, hogy csak autópálya létezik? :o

Fent már egyszer leírtam: a felszerelt lámpa a kerékpár kötelező tartozéka a Köhém szerint, innentől kezdve teljesen mindegy, hogy nappal bringázol-e vagy éjjel. A rendőrnek az (lenne) a dolga, hogy az éppen aktuális törvényeket betartassa, nem őt kell hibáztatni, ha véletlenül valóban a munkáját végzi, vagy ha éppen neked kellemetlenséget okoz a törvényt betartani.

39
Fly képe

Jó, mondd azt... Ha jól

Jó, mondd azt...
Ha jól tudom, a megadott helyen és időszakokban gyalogosként is kötelező az említett eszköz használata...
Ha kocsival vagy és kiszállsz, akkor is fel kell venned.

40
monster képe

Baszki, akkor ha csak úgy

Baszki, akkor ha csak úgy elmegyek sétálni lakott területen kívül, vinnem kell a mellényt? Ebbe még nem is gondoltam bele.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

41
blajo képe

Ertem en, hogy lassu vagyok,

Ertem en, hogy lassu vagyok, de hogy ennyire...

42
Fly képe

Igen. Vagy robbanómotor

Igen. Vagy robbanómotor hajt, vagy kukásmellényt hordasz... :)

43
feb képe

Mi az a

Mi az a robbanómotor?
Valami terrorista segédeszköz?

44
Fly képe

Igen. Az hajtja a

Igen. Az hajtja a gépjárművek 99,9%-át.

45
rasotamas képe

Nem hittem volna, hogy a

Nem hittem volna, hogy a gépjárművek mindössze 0,1%-ában van gőzgép, vagy dzset endzsin. Vagy azok is robbanómotorok? Bár tényleg nem lehet sok az autókhoz viszonyítva.

46
Hilfy képe

Szerintem az elektromotor

Szerintem az elektromotor adja azt a 0,1%-ot :) Amennyiben közúti járművekről van szó :)

47
Hotyhogy képe

LOL! :DDD Megnevettettél,

LOL! :DDD

Megnevettettél, te mókamester.

48
tatabike képe

Viszont éjjel jó buli a

Viszont éjjel jó buli a mellény, ha gyalog vagy az út szélén. A gyorshajtók akkora satufékeket nyomnak, hogy öröm hallani...:D

49
toreki képe

Éjszaka ÉS korlátozott

Éjszaka ÉS korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül kötelező a kukásmellény.

Ez viszont nálam azt jelenti, hogy csak akkor kell kukásmellény, ha éjszaka van és még a látási viszonyok is rosszak. Informatikában/matematikában ezt így fogalmaznám meg inkább: (éjszaka _vagy_ rossz látási viszonyok között) _és_ lakott területen kívül kötelező. Rossz látási viszony ugyanis lehet nappal is, pl ködben.

50
monster képe

Ezt marha jól kiszúrtad!

Ezt marha jól kiszúrtad! Mindkét és-t egyformán kell értelmezni. Ha az éjszaka és a lakott területen kívül egyszerre fennáll, akkor kell mellény. Viszont akkor az éjszakának és a rossz látási viszonyoknak is együtt kell fennállni a kerékpár kivilágításához!
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

51
Puding képe

tehát az jó megfogalmazás

tehát az jó megfogalmazás lenne, hogy "éjszaka és rossz látási viszonyok között IS..."?

52
monster képe

Nekem eddig úgy tűnt,

Nekem eddig úgy tűnt, mintha itt a fórumon mindenki a lakott területen kívüli kukásmellény kötelezőségéről lenne meggyőződve. Meg a rendőrség is.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

53
Icarus képe

Akkor rosszul tűnt :) Nekem

Akkor rosszul tűnt :) Nekem más topikok hozzászólásai alapján az jött le, hogy mindenki meg van győződve arról hogy korlátozott látási viszonyok között lakot területen kívül kötelező a mellény... és hogy egyes rendőrök arról vannak meggyőződve hogy lakott területen belül is kötelező ilyenkor :)

54
monster képe

Régen jártam magyar nyelv

Régen jártam magyar nyelv és irodalom órára, de ha elemzem ezt a két mellérendelt összetett mellékmondatot, akkor van egy, ami arra vonatkozik, hogy a kerékpárt éjszaka ki kell világítani és van egy másik, amiben arról van szó, hogy a kerékpárosnak lakott területen kívül láthatósági mellényt kell viselnie. És van köztük egy és kötőszó. Lehet, hogy a jogalkotónak az volt a szándéka, hogy éjjel láthatósági mellényben kelljen lakott területen kívül tekerni, de szerintem azt írta le, hogy mindig abban kell tekerni lakott területen kívül.
Ha nem jelennek meg itt a nyelvészeti szakértők (grammar nácik?), majd kénytelen leszek az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez fordulni! :-)
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

55
tatabike képe

Te magad megadtad a

Te magad megadtad a választ, írtad, hogy ott van köztük a kötőszó (ÉS), vagyis akkor miről beszélünk? :)
Vagy értelmezd úgy, hogy kihagyod belőle a 'lakott területen kívül' szövegrészt. Akkor mit jelent?
Hogy bárhol tekeregsz, kötelező a világítás és a kukásmellény éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, igaz?
Ha ehhez hozáadod azt, hogy 'lakott területen kívül', máris evidens, hogy ugyanezekkel a feltételekkel (éjszaka, korlátozott fényviszonyok), de csak településeken kívül kötelező a mellény.

56
monster képe

A kutya éjszaka ugat és a

A kutya éjszaka ugat és a macska nyávog. Ebből nem következik, hogy a macska éjszaka nyávog, csak az hogy általában nyávog. Csak akkor nyávogna éjszaka, ha úgy lenne hogy: Éjszaka a kutya ugat és a macska nyávog.
Bocs a szőrszálhasogatásért, de engem rengeteget kínoztak az általánosban ilyen mondatszerkezeti elemzésekkel. Szerintem a kresz szövege minimum nem egyértelmű, de inkább úgy kéne értelmezni, ahogy én.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

57
tatabike képe

Figyi, az, ahogy Te

Figyi, az, ahogy Te értelmezed, Rád nézve nem okoz hátrányt, sőt, van előnye is, ha non-stop mellényt hordasz lakott területen kívül. Abból baj nem lehet.
Csak ne ez legyen az általános, mert akkor meg aki úgy értelmezi, ahogy a jogalkotó is akarta, nem győzi levakarni magáról a fakabátokat, akik szintén non-stop a mellényt követelik...

58
monster képe

Nekem majdnem mindig ott

Nekem majdnem mindig ott fityeg a trekking csomagtartóján, városban is, ha nincsen rajtam, akkor is látszik - amíg valaki el nem lopja persze. De akkor majd jól megbüntetem a fórumot, nyitok az ügyről egy topic-ot.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

59
toreki képe

Kutya, vagy macskaszőr? :)

Kutya, vagy macskaszőr? :)

60
Torpedo képe

A kutya éjszaka ugat, és a

A kutya éjszaka ugat, és a macska nyávog.
Vagyis ez a mondat csak így, vesszővel helyes, - bár kissé bénán hangzik az "és"-sel - és így már értelmezési gondok sem lehetnek:-)

A fényvisszaverő mellény (a kukás mellény "olcsó" de sz@r is) azért kell, hogy a többi közlekedő mielőbb észrevegyen, és ha kell, meg is tudjon állni időben. Hogy a jogszabály mennyire érthetetlenül fogalmaz, az számomra mindegy is, felhívja mindenesetre a figyelmet a fokozott láthatósági követelményre. Én vettem egy kulturált megjelenésű, bringára való mellényt: jól szellőzik, zsebei vannak, vízlepergető, elég jól szélálló, hátul szuper nagy fényvisszaverői vannak... így szívesen hordom.

61
blajo képe

Itt meg egy megjegyzes:

Itt meg egy megjegyzes: abban a fajta mellerendelo szerkezetben az "es" szo elott kene legyen egy vesszo. (Akkor nem kell, ha egy felsorolasban szerepel pl.: "a, b, c es d"; vagy csak "a es b". Mas kerdes, hogy itt a felsorolas nem igazan tetten erheto...)

szerk.: Mielott nagyon belebonyolodunk, ugye az a problema, hogy ugy is ertelmezheto a Kresz szovege, ahogy a (most eppen) 6-os hozzaszolasomban irtam (es helyett uj mondat).

62
Cseya képe

Az a legjobb hogy nem kell a

Az a legjobb hogy nem kell a mellény, a fényvisszaverő ruházat is megteszi.

63
Puding képe

Naja, de mi a ruházat?

Naja, de mi a ruházat? Plusz az csak zárójelben van.
Azért kérdem, mert a nadrágszáram alján 2-2 csík fényvisszaverő van, körben. Szürke, mint a mellényen (a cipő sarkánál lévő picike cuccokról meg a táskáról nem is beszélve). Ha nem kell kifejezetten mellényt felvenni, azalatt a 10 perc alatt amíg Békásmegyerről Budakalászra tekerek, nyugodtabb leszek.

64
Cseya képe

Passz, tekintve hogy a

Passz, tekintve hogy a majdnembiztos úr nemrégiben meg akart győzni arról, hogy a hármas főútra nem mehetek fel bringával, aztán meg volt holamellény? fényes nappal - nos, semmi biztatót nem mondhatok.
Szerintem ártani nem árthat, ha a KRESZ idevágó passzusai kinyomtatva ott vannak az embernél.

65
monster képe

Meg a kresszen kívül az

Meg a kresszen kívül az MTA Nyelvtudományi Intézetének szövegértelmezési állásfoglalása...
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

66
Icarus képe

Megérdeklődted náluk?

Megérdeklődted náluk? Mert eddig kérdéses volt, most meg már egyértelműen kijelented hogy az az egyetlen helyes értelmezés amit te mondasz.

67
monster képe

Még nem. Már nyomoztam a

Még nem. Már nyomoztam a neten, hol lehetne állásfoglalást kérni, de még nem jutottam semmire. Szeretnék a rendőrségtől is írásos állásfoglalást kérni, de még az ő honlapjukon se találtam olyan kapcsolati linket amit erre a kérdésre alkalmasnak találnék. Nekem mindegy, hogy mi a helyes értelmezés, csak legyen egyértelmű.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

68
toreki képe

Az értelmezés alanya

Az értelmezés alanya bárki lehet, aki a jogszabály értelmezését végzi. Abból a szempontból azonban, hogy az értelmezésnek közkötelező ereje van-e, a következő kategóriák állíthatók fel az értelmezés alanyai szerint:
1. Jogalkotói értelmezés: ebben az esetben a jogszabály értelmezését maga a jogalkotó szerv végzi el. Ennek közkötelező ereje van: az így megállapított jogszabály értelme mindenkire nézve kötelező. Kiemelendő azonban, hogy a törvényekhez kapcsolódó miniszteri indoklás nem tartozik e körbe, az fajtáját tekintve jogirodalmi értelmezés.
2. Jogalkalmazói értelmezés: a büntető ügyekben eljáró nyomozó hatóság, ügyészség és bíróság végzi. Ennek is közkötelező ereje van, de csak abban a konkrét ügyben, amelyre vonatkozik.
3. Tudományos (jogirodalmi) értelmezés: Közkötelező ereje egyáltalán nincs, azonban a jogtudomány művelői által végzett jogszabályértelmezések a jogalkotói és jogalkalmazói munkát nagyban segítik. A tudomány feladata, hogy a törvényileg meg nem állapított fogalmakat meghatározza, kidolgozza, vagy pontosítsa.

forrás

Szóval jobban jársz, ha a jogalkotó értelmezését hordod magadnál.

69
monster képe

Ja, csak az a gáz, ha a

Ja, csak az a gáz, ha a jogalkotó nem azt írja le, amire gondol. Volt már vita az alkotmányban egy határozott névelőről, hogy mást jelentene az egész mondat, ha nem lenne benne a névelő. Ez a kukásmellényes mondat is jobb lenne határozott névelő nélkül: kerékpárt ki kell világítani éjszaka. Ez sokkal magyarosabb lenne. Nem egy konkrét kerékpárról van szó, amit a határozott névelő kijelöl, hanem általában az összes kerékpárról.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

70
feb képe

III. A közúti forgalommal

III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak

k) Fényvisszaverő mellény (ruházat): az MSZ EN 471:2003. számú szabványban meghatározott követelményeknek megfelelő mellény vagy ruházat.

71
Zsurmi képe

Nem az. Ha kötelező

Nem az.

Ha kötelező lenne, elég konkrétan benne lenne. A sok funkcionális analfabéta meg félre érti.

-
Zsurmi

72
CMX képe

A kerékpárt éjszaka és

A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között

A hiba a szabály megfogalmazójának a fejében van. Ez a mondat azt jelenti, hogy az utána felsorolt dolgokat akkor kell alkalmazni, amikor a fenti két állapot "éjszaka" és "korlátozott látási viszonyok" együttesen állnak fenn. A jogalkotó szándéka nyilvánvalóan nem ez, akkor viszont a vagy kötőszót kellett volna alkalmazni - szóval formális logikából elégtelen.

73
Icarus képe

Már mióta tudjuk hogy a

Már mióta tudjuk hogy a formális logikát nem tükrözik a nyelv szabályai... A magyar vagy is csak a kizáró vagy értelmét veszi fel.

Azt nem mondanám hogy ezért a hiba a szabály megfogalmazójának a fejében van. Majd ha programot írunk rá, akkor átírjuk logikai vagyra, addig szerintem az emberek többsége tökéletesen érti hogy mi a tartalma a mondatnak, és csak a matematikusok (vagy akik értenek a logikához) kötnek bele.

74
CMX képe

Már mióta tudjuk hogy a

Már mióta tudjuk hogy a formális logikát nem tükrözik a nyelv szabályai...
Persze, de ez nem a beszélt nyelv, hanem jogi szakszöveg, ezért elvárható a pontos - logikai szabályoknak megfelelő fogalmazás. A jogi karon is van logika oktatás, nem véletlenül.

A magyar vagy is csak a kizáró vagy értelmét veszi fel.
A beszélt nyelvben talán, de a kizáró vagyra a megfelelő magyar szerkezet a vagy-vagy. A fenti szöveg ezzel úgy nézne ki, hogy:
Vagy éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között

75
Icarus képe

Csak a jogi szakszöveg

Csak a jogi szakszöveg szabályainak megfelelő fogalmazás várható el egy jogi szakszövegtől.

Nem látom értelmét annak hogy ebbe belekössünk, mivel mindenki számára érthető hogy a kettő nem egyszerre kell teljesüljön, hanem ha valamelyik fennáll, akkor kell így cselekedni.

Ha a matematikáról beszélgetünk, akkor vehetjük az ÉS-nek a halmazelméleti értelmét is: Egyik halmaz és a másik halmaz a két halmaz uniója, nem pedig a metszete.

76
blajo képe

Azert matematikaban az "es"

Azert matematikaban az "es" pontosan megfeleltetheto a "metszet"-nek... (Legalabbis a halmazelmelet es logika axioma-rendszereit igy feleltetjuk meg egymasnak.)

77
Icarus képe

Az axiómarendszert igen :-)

Az axiómarendszert igen :-) De attól hogy két axiómarendszert megfeleltetjük egymásnak attól még nem bírnak ugyanazzal a jelentéssel, csak annyit jelent hogy ha az egyik helyére a másikat írjuk be, akkor ugyanúgy igazak a leírt egyenletek.

Magyar nyelvben mind a kettő jelentéssel bír az ÉS:

Okosak és szépek klubja (halmazelméleti metszet)
Otthon és a vonaton szoktam olvasni (halmazelméleti unió)

Hogy a kettő közül melyik érvényes az a mondatok 99.99%-ban eldönthető :). De ha a mondatok alapján nem is, akkor is ott van a környezet és az alapján tudni lehet :)

78
blajo képe

Szoktak is ram furcsan

Szoktak is ram furcsan nezni, amikor ugyanazt a mondatot meg ketszer elmondom (mas kotoszavakkal), mert elsore nem sikerult eleg pontosan fogalmaznom (szakmai artalom...)

79
monster képe

Vagy éjszaka, vagy rossz

Vagy éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között, vagy éjszaka és rossz látási viszonyok között ;-) Ne hagyjuk ki, ha ködös az éjszaka.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

80
tatabike képe

Hát igen. Ha mondjuk egy

Hát igen. Ha mondjuk egy számítógépes programban kevered össze ezt a két szót, akkor mondjuk az USA lehet, hogy nem Kínára vagy a ruszkikra lő ki egy-egy atomrakétát, hanem egyszerre mindkettőre...:D

81
Shag_Beckur képe

Ahogy Icarus fentebb

Ahogy Icarus fentebb vázolta, a magyar nyelv és a logikai műveletek nem feleltethetők meg egymásnak.

Sajnos nem találom a szakirodalmat, pedig szépen le volt benne írva.

82
elfroland képe

Jaja, nekem ezzel van mindig

Jaja, nekem ezzel van mindig bajom:
1.) -Mész görögbe?
-Nem.
2.) -Nem mész görögbe?
-Nem.

:-)

83
tatabike képe

Egy másik ilyen szabály

Egy másik ilyen szabály vitatkozós topicban megegyeztünk, hogy noha konkrétan nem tiltja a KRESZ, hogy zebrán menj át bringával, a rendes bringások inkább tolni fogják ott a biciklit, mert úgy korrekt.
Esetleg most megegyezhetünk abban, hogy akkor a rendes bringások lakott területen kívül napszaktól és látási viszonyoktól függetlenül viselni fognak kukásmellényt, illetve annak megfelelő ruházatot, a rendes autósok meg tesznek ilyet a kocsijukba.
Alakítsuk mi, ha már 'fent' erre nem képesek.

84
beked képe

Én nem emlékszem, hogy a

Én nem emlékszem, hogy a Zebrás topic-ban megegyeztünk volna erről, sőt!
Egyre nehezebb azt hiszem a "kerékpárosokhoz" tartozni. Előszőr azt tudtam meg, hogy aki nem hord miníg minden körülménye között sisakot az nem normális. Most megtudtam, hogy, ha elkacsázok Anyámtól Apámig akkor sem vagyok normális, vagy legalábbis rendes biztos nem vagyok. Ha véletlenül az Andrássy bringajárdáján tekernék (atya úr isten, a chrome szerint rendes magyar szó a bringajárda) akkor tuti nem lennék normális, de szerinted még genyó is lennék, legalábbis nem rendes biztos nem, az összes kereszteződésben...

Beke Dávid

85
eszemel képe

Szerintem ez örvendetes

Szerintem ez örvendetes :)
Egyre kevésbé körülhatárolhatóak a "kerékpárosok", mert egyre többen vannak és nem lehet beskatulyázni így az embereket. Szóval ha kerékpáros identitást akar az ember, akkor mélyebbre kell ásni, mint fixis, outis, amsterdameres, régi, új Szerintem meg fogjuk találni a törésvonalakat :D
... és majd jöhetnek a "régimotoros pestibicajosok", bezzeg 6 évvel ezelőtt, akkor minden más volt, akkor még a biciklisek... Akkor még a hátszél is szembefújt... :)
Én örülök az ilyen hígulásnak, egyre több ismerősöm vesz bicajt itt Pesten, közlekedni.

86
beked képe

Egyetértek, bár a

Egyetértek, bár a hozzászólásom nem erről szolt :)
ezt pedig elfelejtettem berakni a hozzászólásomba anno...hiába ha még commentelni sem hagyják nyugodtan az embert, akkor hogy dolgozzon? :)

Beke Dávid

87
tatabike képe

Tényleg, valaki tud olyan

Tényleg, valaki tud olyan kukásmellényt, hol lehet kapni, ami nem lobog utánam, ha felveszem? Mert most csak olyan van...:/

88
Shag_Beckur képe

Át kell lyukasztani, és

Át kell lyukasztani, és spárgával megkötni elől:)

89
tatabike képe

Kösz Shag, Rád mindig

Kösz Shag, Rád mindig számíthat az ember...:)

90
Gilran képe

és női mellényt, a

és női mellényt, a gömböcskéim nem férnek bele a derekamon meg fityeg :)

Gilran a térképész

91
stp1 képe

bár nem tudom mennyit

bár nem tudom mennyit melegít nyáron

http://www.elastic.hu/index.php?page=reszl&i=36&a=3&t=1

92
Gilran képe

mellben is elég

mellben is elég elasztikos?

Gilran a térképész

93
stp1 képe

nincs vele saját

nincs vele saját tapasztalatom, csak rémlett, hogy ezt (is) szokták emlegetni mint értelmes kukásmellény alternatíva.

94
monster képe

Szerintem olyan eredeti

Szerintem olyan eredeti tízezer forintos rendőrségit kéne szerezned ;-) Az biztosan nem lobog, és mindenki jól lefékezne a közeledben, ha abban látna. Mondjuk biztos sok helyet foglal összecsomagolva.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

95
Zsurmi képe

Azt elvileg nem árulják

Azt elvileg nem árulják közembernek, mondták is: pont a láthatósági elterjedése miatt cserélték.

-
Zsurmi

96
Gilran képe

hasonló turpisságokra a

hasonló turpisságokra a fényképes belépőkártyámat szoktam alkalmazni, a kevés bkv-s esetekben a tömegoszlatási indexe igen magas, ja mert kék a széle hehehe :)

Gilran a térképész

97
Fly képe

Kis kézügyesség,

Kis kézügyesség, varrógép, ilyesmi...

98
zenmacska képe

Nem kötelező, csak

Nem kötelező, csak éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett. (Amúgy nyelvész vagyok :)) Vagyis a kötelező mellényviseléshez legalább két feltételnek kell teljesülnie:
- lakott terülten kívül legyél
- éjszaka legyen és/vagy a látásviszonyok korlátozottak legyenek.
Ha ezek valamelyike nem teljesül, nem kötelező. De nyiván megtiltva sincs.

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

99
Nuvanda képe

Mondjuk én is így

Mondjuk én is így értelmezem, mert ez a KRESZ szabály (kivételesen) nekem teljesen egyértelmű.

100
Frenki képe

Na akkor megosztanám első

Na akkor megosztanám első féléves jogi alapozó tantárgyam ismeret anyagának egy részét.
Jogi norma=egyfajta magatartás szabály, amely a címzetjére vonatkozóan előírja a követendő magatartásformát a jogi norma tárgyával kapcsolatosan.
Formailag! kettő fajta jogi norma ismeretes:
Konjunkt, jogi norma, és kötőszó a jellemző jelző és a jogi normában leírt összes magatartás szabály együttesen alkmazandó, vagyis a jogi norma alkalmazásának feltételei estén, a benne leírt összes magatartás szabály végrehajtandó.
Diszjunkt jogi norma, vagy kötőszó, a jogi norma alkalmázásának feltélei megléte estén a követendő magatartások között a norm címzettje választhat, a követendő magatartások közül csak valamelyiket kell végrehajtani.
Tehát:így a mondat első felében a lámpa használat rossz látási viszonyok között alkalmazandó, ÉS MELLESLEG! meg hordani kell a kukásmellényt mindíg.
Mondjuk az én se érettem sohasem, ha két szbályozási körről van szó, miért kell lespórolni a plussz bekezdést, paragrafust, és pl itt is miért kell egy normában szabályozni a világítást és a mellényt.nyilvánvalóan érthetőbb lenne a köznyelv számára is két külön mondatban, de az a tapasztalatom, hogy a jogalkotók is ott kaptak észt, mint a margit-hídi kerékpáros infra tervezői....

"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

101
monster képe

Eszerint az "éjszaka"

Eszerint az "éjszaka" valamint a "korlátozott látási viszonyok közötti" és kötőszó azt jelenti, hogy a két körülmény együttes fennállása esetén kell csak a kivilágítás, most függetlenül attól hogy mi jön később a mondatban a mellényről? Biztosan nem erre gondolt a jogalkotó, hehe. Megnézném annak a rendőrnek a fejét, akinek ezt magyaráznám csillagfényes tiszta éjszaka a kivilágítatlan biciklim mellett.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

102
Frenki képe

Az éjszaka szerintem

Az éjszaka szerintem korlátozott látási viszonyt jelent a nappalhoz képest.Az az az egyik jelző halmazként részhalmaza a másiknak.Ha vagy kötőszót tett volna közé akkor dönthetnél hogy csak ködös éjszaka vagy mindíg, így viszont amikor korlátozott a látási viszony ill éjszaka (ami ugynaz csak más néven a döntés szempontjából)hordani kell.Viszont korlátozott látási viszony lehet nappal is, így a teljes tárgykör le van szabályozva.Sztem nem értehetetlen ez.

103
monster képe

Korlátozott látási

Korlátozott látási viszonyok: köd, eső, havazás, füst.
Éjszaka: éjszaka
Szerintem is éjszaka az korlátozott látási viszony, de ez a józan paraszti ész, nem a törvényalkotó furmányos agyajárása. Mert ha úgy lenne, ahogy mondod, az éjszakának nem kellene szerepelnie a felsorolásban.
Tulajdonképpen nekem mindegy a dolog, én gyakran használom a mellényt. Csak egyszer valakit elütnek nappal lakott területen kívül kukásmellény nélkül, és majd akkor derül ki a törvényalkalmazó jogértelmezése. Én úgy vettem ki a médiából, hogy a rendőrök kérik a kukásmellényt nappal lakott területen kívül. És nem azért, hogy legyen ott, amikor kigyullad az avar és a füstje korlátozza a látást.

------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

104
Frenki képe

A kérdés pedíg az,

A kérdés pedíg az, jogosan kérik-e?Mert ugyanúgy,lehet ilyen értelmezési mizéria mással is szintén pénzdíjas...
Éjszaka sztem is korlátozott látási viszony, a szövegben történő szerelepeltése sztem pont annak a megerősítése, hogy a holdfényes éjszakákkal, meg a közvilágítással rendelekező külterületekkel, és más hasonlókkal ne lehessen értelmezési vitát nyerni.
Technikailag az és kötőszó erősíti meg:mindekttő esetében használni kell, mert a jogalkotó hasonló veszélyességű forgalmi helyzetnek ítélte meg.A jogi nyelvezet néha hülyeségnek hat a köznapi vagy nyelvészeti értelmezésekhez képest, de csak addíg amíg nem próbálod meg visszafelé megérteni a jogi szabályozás problémái irányából.
Tanárom mondta: próbáljanak megírni egy egyszerű jogszabályt."Fűre lépni tilos!" Mikor?,Hol?Kinek? etc....a végén lesz belőle egy 20 bekezdéssel pontosított 1 mondatos jogszabályod, és még mindíg bele lehet kötni.Nem védem a slendrián jogalkotókat, de az igazság megkívánja, hogy leírjam ezt is.

105
Zsuzso64 képe

Mi hordjuk lakott területen

Mi hordjuk lakott területen belül is. És még így sem vesz észre mindenki. (Vagy tojik arra, hogy összkarcolja a bicó az autóját, amikor keresztül gázol rajtunk...)

106
Gilran képe

amúgy igazad van. nincsenis

amúgy igazad van. nincsenis piros kabátkám, színes versenymezem, kék biciklim, ezüstszürkebicógatyóm, piros cipőm, fényvisszaverős csíkos sisakom nem is csengetek soha :) és nem is vesznek észre pedig szerintem olyan csiricsáré vagyok mint egy cigánykaraván

ja és van mellényem, és mikor megyek békásmegyerre a barátnőmhöz el is viszem mert határon belüli igaz, de a közvilágítás csapnivaló - azaz korlátozottak a látási viszonyok :)

Gilran a térképész

107
CMX képe

Nekem ilyen kukásmellényem

Nekem ilyen kukásmellényem van. Ez tuti jól szellőzik, és a rendőrök se kötözködtek, pedig volt már alkalom.

108
monster képe

Még egy kis

Még egy kis nyelvészkedés:
Ha csak éjszakára vonatkozna a lakott területen kívüli kukásmellényhordási kötelezettség, akkor az első mellékmondat így szólna (elől lenne az éjszaka):
Éjszaka kerékpárt bla-bla-bla és kerékpárost bla-bla-bla. Erre kicsit erőltetve ráfoghatnánk, hogy az egész mondat az éjszakára van kihegyezve.
De így van:
Kerékpárt bla-bla-bla és kerékpárost bla-bla-bla. Az éjszaka az az első mellékmondaton belül egy időhatározó. A második mellékmondatra nem vonatkozik. Annak csak helyhatározója van, a lakott területen kívül.

------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

109
Fly képe

Szerintem meg ha a

Szerintem meg ha a qkásmellényviselés nem csak akkorra vonatkozna, akkor külön pontba írják, nem pedig a kivilágításhoz kapcsolódóan.

110
monster képe

Szerintem is arra gondoltak

Szerintem is arra gondoltak amit mondasz. Csak nem ezt írták le. Legalábbis a magyar nyelv szabályait nem jól alkalmazták. És én a kresz olvasásakor csak a nyelvtant tudom alkalmazni, a gondolatolvasást nem tanítják az iskolában. Ha egy jogszabály értelmezése úgy kezdődik, hogy "szerintem", akkor már megette a fene. Szerintem.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

111
Fly képe

Akkor egyértelműen: mivel

Akkor egyértelműen: mivel a qkásmellény a világítással egy pontban szerepel, így összefüggenek egymással.
Ha az általános kötelezővé tételről lenne szó, akkor külön pontba írták volna.

112
monster képe

Csak a logikus gondolkodás

Csak a logikus gondolkodás szól belőled. Egy jogszabályt úgy se lehet értelmezni, hogy akkor másképpen írták volna ha másképpen gondolják. Egy jogszabály minden mondatának 100% egyértelműnek kell lennie, akár a szövegkörnyezetéből kiragadva is.
Korábban írtam ezt a mondatot: A kutya éjjel ugat és a macska nyávog. Ez nem jelenti azt, hogy a macska éjjel nyávog, még ha egy mondatban vannak is említve. Bárki bármit is gondol, vagy tart logikusnak. A nyelvnek vannak szabályai.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

113
Frenki képe

Téves, egy jogszabály

Téves, egy jogszabály szövege, mindíg a szövegkörnyezetével együtt értelmezhető, olyannyira,hogy bizonyos értelmezési esetekben a Tv un. szelleme az ami eligazít.A szelleme a Tv bevezetőjében van amit persze senki sem szokott elolvasni, pedíg ott írják le, hogy ki, mikor ,miért hozta létre az adott jogszabályt.Amiért mutatja meg azt, hogy mi volt a jogalkotó szándéka.Vitás esetben ez alapján kell az alternatívál közül választani.
Sok esetben ez sem elég,ha a jogszabály aktuális bekezdése kihivatkozozik más jogszabályra, akkor a másik aktuális részét is figyelembe kell venni.
Ezt történhet úgy is, hogy nem adják meg a kihivatkozott részt.Kedvenc mondatom:
"Amennyiben Tv vagy egyéb jogszabály másképp nem rendelkezik...."
Tehát: JOGSZABÁLY SZÖVEGET SOHA, DE SOHA, NEM ÉRTELMEZÜNK ANNAK SZÖVEGBELI,JOGSZABÁLYI,ÉS LOGIKAI KÖRNYEZETE NÉLKÜL!

114
monster képe

Hát, én elhiszem, hogy

Hát, én elhiszem, hogy amit itt írsz, az a jogi szakma hivatalos álláspontja. Meg hogy ezt így tanítják. De ez gáz. Ezért utálom a jogot meg a jogászokat. Ebből élnek, hogy nem egyértelműek a törvények.
Én műszaki emberként ezzel nem értek egyet. Pl.: 2+2=5 Ez is egy igaz állítás, ha az előtte lévő mondatban azt írjuk, hogy a következőben az eredményből ki kell egyet vonni. De ez nem normális.
Meg van nekünk láthatatlan alkotmányunk is.
Ez a mondat marha jó: "Amennyiben Tv vagy egyéb jogszabály másképp nem rendelkezik...." Másképpen mondva: "a törvényalkotó nem vette magának a fáradságot, hogy utánanézzen annak, hogy az általa írt jogszabály nem ütközik valami korábbival".
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

115
Frenki képe

Én is műszaki ember vagyok

Én is műszaki ember vagyok szerelek.Amikor számítógép kezelőit csináltam eltartott egy darabig, hogy rájöjjek teljesen másképp kell gondolkodnom, hogy átláthassam hogyan működik a rendszer.Pár hét alatt eljutottam oda, hogy a rohadt gép mondat helyett, ösztönösen a mit rontottam elhez jutottam el.
A jog eszköze nem a mérhető-tapintható áram, vagy acél.
A jog eszközeit a naponta változó élő nyelv és az ugyanúgy változó, élő életviszonyok adják.
Így nagyon nehéz pontos és adekvált megfogalmazásokat megírni több évtizedre úgy hogy az ugyanúgy értelmezhető legyen.Ezen kívül ember nincs aki egy szabályozási kör teljes lehetőség skáláját átlátja.
A legjobb példa a számítógépes élményemhez hasonlóan a tanárom kísérlete:
"Írjanak egy jogszabályt arról hogy fűre lépni tilos a parkban, egy mondatban!"
Érdemes megpróbálni, nem lesz egy egyszerű mondat.
Tilos?Mikor, kinek, hol,kivel, mivel?Meddíg?Kik a kivételek?
Sajnos a magyar átlagemberek nagy része a két legfontosabb területen van iszonyúan lemaradva ismeretek terén.A jogi és a pénzügyi ismeretekre gondolok.A kettő pedíg össze is függ (pl hitel szerződések)
Mindenki rohadtul tanul nyelvet, meg számítástechnikát, aztán mindenét kockára teszi egy rossz autó, lakásvásárlással.Csak az ügyeinket nem tudjuk vinni, meg pénzt nem tudunk csinálni.
Az ezért utálom a jogot kifejezés a legtipikusabb kifejeződése ennek.Mint amikor a nyugdíjas apám azt mondja a szgép előtt, hogy rohadt gép!
Az igazi probléma a magyar joggal nem az alapvető szerkezete,vagy tartalma.Az is gond, de nem ez a lagenagyobb baj.A legnagyobb baj a LEÍRT TÖRÉNYEK BE NEM TARTÁSA NEM RITKÁN A KÖZHATALOM RÉSZÉRŐL.Na ez az ami öli a jogbiztonságot, és az emberekben azt az érzést kelti hogy a jog bárhogy csűrhető csavarható.
Csavarható-csűrhető persze, pláne ha az egyik fél azt sem tudja eszik vagy isszák az egészet.A hatalommal való visszaélés gyökerei itt kezdődnek.
Amikor nagybetűzök nem ordibálok, hanem kiemelem azt amit fontos lenne jól megjegyezni, és továbbra sem adom fel hogy az átlagismereti szintet emeljem a jogi ismeretek terén.Legalább az alapokat....

116
monster képe

A magyar túlélését a

A magyar túlélését a középkor óta az (elnyomó, idegen) hatalom (ami ugye a törvényeivel képviselteti magát) kijátszása jelentette. Ez benne van már ha nem is a génjeinkben, de a mémjeinkben biztosan. Ezért muszáj vagyunk a törvényeket nem betartani. Lassan jövünk rá, hogy betartani jobb, mint kijátszani.
De ha még a kresz is olyan, hogy hülyeségekkel van tele, akkor nehéz elvárni a betartását.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

117
Frenki képe

A hülyeségek

A hülyeségek szelektálása részemről a cél, azért csináltam a másik rendőrséges jogértelmezéses blogomat is.
Ha azt látják, hogy a lakosság felkészültebb, és egyre hatásosabban védi az álláspontját,akkor a közhatalom sem tudja olyan könnyed nemtörődömséggel lapasszolni őket.
Nonszensznek találtam anno a munakügyi felügyelőség részéről, ha felhívták őket,hogy ekkor meg ekkor mit kell csinálni, és ők azt mondták, hogy nem adhatnak konkrét esetben tanácsot, míg ha bírságoltak konkrét esetben kérték számon, hogy pl ezt miért nem így csinálták.
Sztem az a minimum, ha egy közig szerv teljes joggal bírságol a jogkövető magatartás kikényszerítésére, akkor az a minimum, hogy a területben járatlan állampolgárok jogkövetésre irányuló szándékát maximálisan köteles legyen segíteni is.....ha elég okos vagyok hogy megbírságoljalak, akkor legyek már okos tanácsot is adni....
A második körben jönnek azok a gondok amik a valódi jogszabályi hibákból adódnak, a valóban eldönthetetlen ellentmondások.
Ezeket a hivataloktól kért jogértelmezések, illetve a konkrét esetekkel kapcsolatos eljárások alapján történt tisztázásokkal lehet -sajnos egyesével-rendbetenni.
Ez az a rész ahol a gyakorlati alkalmazó hivatallal együtt a lakosság számon kérheti a jogalkotói slendriánságot.
Az viszont sztem mindekinek egyértelmű ha a szokáso magyar jogalkalmazási morállal kérjük ezt számon,akkor nem sok etikai alapunk marad ezt számonkérni.
Ez nem csupán érzelmi kérdés.Sok ember érdeke az hogy ilyen zavarosan menjenek itt a dolgok, ezek ha fogást találnak valakin aki valami kényes ügyüket kapargatja,akkor médiában vagy közbeszédben könnyen hazugságokat tudnak terjeszteni bárkiről.A gond akkor van ha kiderül, a hazugság nem is az, és bármilyen magasztos volt a cél a képviselő(k) hiteltelenekké válnak és oda a társadalmi támogatottság.
Az egész elgondolásom alapja az hogy a hülyén kiépített rendszer ha ügyesen manőverezünk önmaga ellentmondásaiban botlik el és nincs szükség 1917-es megoldású rendszerváltozásokra.Pont mint az Aikido-ahol az ellenfél saját energiáját használják fel a védekezésre.
"Az igazság létezik, csak a hazugságot találják ki" -Braque

118
toreki képe

Másképpen mondva: "a

Másképpen mondva: "a törvényalkotó nem vette magának a fáradságot, hogy utánanézzen annak, hogy az általa írt jogszabály nem ütközik valami korábbival".
Nemcsak korábbival, hanem későbbi, de magasabb hatókörű jogszabállyal. Ha holnaptól az Alkotmány szabályozza, hogy a bringán előre kell a piros lámpát rakni, akkor a köhém rendelet ezen pontja hatályát veszti, akkor is, ha a köhémet nem módosítják.

119
Frenki képe

Ez régen lehet hogyígy

Ez régen lehet hogyígy volt, de ma már van CD jogtár+időgép funkció, tehát utánna lehet nézni.
A második megállapítás téves részeben.Amígnincs rá másik szabályozás nem veszti hatályát,kivéve, ha a mellékletében le van írva, hogy ha más jogszab ami felette áll a hierarchiában másképp rendelkezik akkor hatályát veszti.
Mi van akkor ha egy jogszab ellentétes pl alakotmánnyal?
tkp semmi.Ugyanis a megalkotáskor át kellett volna írni, vagy lecserélni egy kompatibilisra.Ekkor viszont példánk se lenne.tehát van egy ütközés a két jogszab között.
Ha nincs helyette másik, valami alapján akkor is dönteni kell egy adott helyzetben, tehát marad.
Ki cseszte el?Tkp az Ogy hiszen ő a Tv hozó szerv.
Az állapot amit előidéznek a :MULASZTÁSOS ALKOTMÁNYSÉRTÉS.
Nézzetek utánna hányszor fordult ilyen elő 1989-óta.Pl a nem elegendő létszámú Alkotmánybíróság működése....'Oszt ment évtizedeken át így mégse rogyott bele az Ogy.
Mi nem cseszegettük őket miatta, ők meg nem tudtak megegyezni, volt rá egy kis enyje-benyje na az sem sokszor, 'oszt jónapot.
Tehát van rá lehetőség hogy úgy sértsenek tartósan Alkotmányt, hogy nem kell hozzá katonai Junta.
Apropó ki olvasta az új alkotmányt, már el?
Ugye-ugye....? :-)

120
toreki képe

Előzmény: Ez a mondat

Előzmény:

Ez a mondat marha jó: "Amennyiben Tv vagy egyéb jogszabály másképp nem rendelkezik...." Másképpen mondva: "a törvényalkotó nem vette magának a fáradságot, hogy utánanézzen annak, hogy az általa írt jogszabály nem ütközik valami korábbival".

http://criticalmass.hu/forum/20110703/kukasmelleny-biztosan-kell-nappal-...

Vagyis a jogalkotó eleve deklarálja, hogy más tv felülírhatja.

121
Icarus képe

Szabadon cselekedhesz

Szabadon cselekedhesz amennyiben a törvény vagy más jogszabály másképp nem rendelkezik vs. ne ölj embert

Szerintem ez a "mindent szabad ami nem tilos" elv jogi megfogalmazása :)

122
Frenki képe

Remek.No akkor bevezetünk

Remek.No akkor bevezetünk egy új jogi szakkifejezést a Genrális jogi klauzulát, és a Speciális jogi klauzululát.
Értehatőbben:Generális jogszabály, Speciális jogszabály
(nem fedi pontosan a jelentést a Klauzula több, de így meg érthetőbb)
(Egyébként szándékosan írok jogszabályt a tv helyett, aki figyel észreveszi, az egyik a másik a részhalmaza...)
Nos bemutatató példa jön:
A köz és állam igazgazgatási szervek a különböző ügyek intézését, és egyébként minden tevékenységüket egy bizonyos eljárásmód alapján kötelesek végezni.
(Műszakiak, figyelem!:Technológia, vagy technológiai előírás.Ismerős?Na az eljárásmód ugyanez a fenti igazgatási szervek számára)
Ennek két fő oka van:
-Törvényesség biztosítása (legyen mindeki számára pl idő a mellette szóló bizonyítokok begyűjtésére és bemutatására, vagy tudja, hogy mennyi időn belül kell jogkövető magatartást tanúsítani a bírságolás elkerülésére)
-Egységes eljárásmód biztosítása a teljes országban, ezáltal a jogbiztonság növelése.

Ezt az eljársmódot, és a jogterületet ami az elméleti alapja nevezik:ELJÁRÁSJOGNAK
Parasztosan az eljárásjog a jogalkalmazás technológiai rendje.
Ahogyan technológiai leírás is attól függ, hogy mit gyártunk, úgy eljárásjog is több van.
Ha sütményt gyártunk, vagy készételt ebédszállításhoz, a technológiai előírásokban sok átfedés és sok eltérés lehet.
Összességében elmondható pl hogy élelmiszeriparban mindnütt kiamelt a tisztaság, a higiénia, az alkalmazottak eü könyve,az alapnyag szavatossági ideje...ezt össze lehetne gyűjteni egy álatlános gyűjteménybe ami minden élelmiszeripari létesítményre igaz lesz.Viszont nem mindegy hogy vanília krém, vagy darált hús az alapanyag,ezeket csak az adott anyag feldolgozásval foglakozó létesítményekre lehet megírni, mert csak ők kezelik ezeket az anygokat.
Ugyanígy az igazgatási szerveknek is van egy összefogalaló eljárásrendje:
A 2003. évi KET=KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSI TV
(Az évszám is fontos!Az előd a nagyon sikeres 1954.évi IV-es ÁE volt=Államigazagtási eljársi tv)
Ez az összes Köz és Állam igazgatási szerv tevékenységére vonatkozó ÁLTALÁNOS ELJÁRÁSI TV, vagy ha úgy tetszik technológiai előírás.(HOW MADE?)
Csak hogy, ezen szervek,is szakosodnak egy- egy terültere, és a speciális igények miatt nem elég egy eljárási tv nekik mindenhová.
Így lett pl ART=ADÓIGAZGATÁSI ELJÁRÁSI TV,BE= BÜNTETŐ ELJÁRÁSI TV...etc
A kettő fajta eljársi tv látszólag ellent mond egymásnak.
Pl Alapesteben eljárási határidő (amin belül egy ügyet le kell zárni) a KET szerint 30 nap, az ART szerint meg 60 nap, sőt meghosszabítható extrém esetben 180 napra.
Nyilvánvaló hogy nem mindegy, hogy hány nap van egy 300 fős KFt teljes könyvelésnek átvizsgálására számlákkal 1 db adóellenőrnek+ megállíptások alapján a jogi helyzet tisztázása+ megfeleő iratok elkészítése, meghatározott sorrendben,és időre,vagy ugyanez mondjuk egy új rendszám kiadására ugyanúgy egy ügyintézőnek.
Na akkor most mi a teendő?Mindkettő TV tehát a jogi hierarchia alapján egynerangú, nincs alá-fölé rendeltség.Melyik határidőt kell alkalmazni?
Erre mondják,hogy a KET a Generális jogszabály, és hozzá való viszonyában pl az ART a Speciális jogszabály.
Főzabályként (vagyis ez esetek többségében) A SPECIÁLIS MINDÍG RONTJA A GENERÁLIST!
Az az egy adott területnek ha van (itteni pl szerint) saját eljárásjoga akkor azt kell alkalmazni,ha ellentétes a generális jogszabállyal.
Ez a dolog nem egy irányú:
Pl ha a speciálisban nem találunk az adott helyzetre vomnatkozó előírást, akkor belép e generális (ezért a főszabály szerint!)és azt kell alkalmazni.(pl az ART már nem írja le mégegyszer a beérkező levelek iratok kezelési módját, határidejét,mert az benne van már a KET-ben.Ez látszólag nem fontos, de jogvita estén pl a hivatal ügyet veszíthet, hiába van igaza,mert mondjuk nem lett ráütve az érkeztető bélyegző a postára és vitataható a hivatal kézhezvételének az ideje, az eljárási háridőt meg innen kellene számolni...)
Tehát mit csinál a jogalkotó aki meglakotta az ART-ot?
Beírja az olyan helyekre hol ilyen eset előfordul a jogszbályban, hogy:"Amennyiben Tv vagy egyéb jogszabály másképp nem rendelkezik..."
Tehát nem volt lusta utánna nézni, hanem, informatikai szakszóval:átlinkel téged a megefelelő oldalra.
Mondjuk ez papír alapon kissé nehézkesebb, de a CD jogtárban már nem ilyen nehéz.
Ez egy tipikus példája hogy miért használják ezt a forma mondatot.
A gond az, hogy akkor is ahsználják, amikor hadiipari termelésszerű tv tömeggyártás van és nincs idő rendenesen átnézni az adott jogterületet.Pl rendszerváltáskori tv gyártás, vagy az elmúl 20-ben amikor gyorsan kellett átnyomni valamit az ellenzék ellenében.Na ezért lett a kedvenc mondatom: ez a Jolly-joker mondat a jogalkotók kezében.
De a fenti példa mutataja:a jogban sem semmi istentől vagy ördögtől való.Az ilyen kijelentéseknek annyiértelme van, mint azt mondani:gyűlölöm a kombináltfogót!
Bocs hogy hosszú lett,ha az álatalános vs középískola jogi ismeeretek tantárgya hosszabb lett volna az én mesém is rövidebb lett volna....:-)

123
blajo képe

Koszi, hogy leirtad,

Koszi, hogy leirtad, tanulsagos...

124
Frenki képe

Örülök, hogy valaki

Örülök, hogy valaki hasznát látja...nem utálkozni kell, hanem tanulni.Hogyan működik?Mindegy hogy agyváltó,vagy új alkotmány....

125
toreki képe

Köszi. Igazi mindentudás

Köszi. Igazi mindentudás egyeteme lesz ez a fórum.

126
Zsurmi képe

Ha mindig kötelező lenne,

Ha mindig kötelező lenne, és annak is szánták volna, akkor egyértelműen benne lenne.

-
Zsurmi

127
monster képe

Miért, ez nem elég

Miért, ez nem elég egyértelmű ;-) :
"...a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

128
Shag_Beckur képe

"A kerékpárt éjszaka és

"A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között lámpákkal kell kivilágítani és (ILYENKOR) a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."

129
Zsurmi képe

A jogszabályban ott a

A jogszabályban ott a kitétel, nem kéne lehagyni az elejéről, mert így manipulálsz:

54. § (6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

Tehát nappal semmilyen körülmények között nem kötelező a használata.

-
Zsurmi

130
monster képe

Nappal ÉS lakott területen

Nappal ÉS lakott területen kívül ÉS ködben szerinted?
(Mert szerintem lakott területen kívül mindig.)
Nem manipulálok, csak idéztem egy mellékmondatot.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

131
Zsurmi képe

Nem szerintem, hanem

Nem szerintem, hanem mindenki szerint aki nem funkcionális analfabéta és nem akarja másképp érteni.

Lakott területen kívül ÉS rossz látási viszonyok között. Tehát este, szürkületben, ködben, napfogyatkozáskor, miután kiértél a településről. Amikor rosszul lehet látni és gyorsabbak a járművek.

Mi ebben a nehéz?

-
Zsurmi

132
felder87 képe

szerintem a zsaru ha

szerintem a zsaru ha lekapcsol, úgy alkalmazza a jogszabály, ahogy ő értelmezi:)

133
monster képe

Ha van pontos értelmezés,

Ha van pontos értelmezés, akkor még mondhatod, hogy nem ismered el a helyszíni értelmezésre alapuló helyszíni bírságot, jelentsen fel, és a tárgyalásra viszel nyelvtudományi szakértőt.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

134
felder87 képe

az a kérdés, hogy a mit

az a kérdés, hogy a mit érnék egy nyelvésszel, aki a mondatot elemzi, szemben egy-két rendőrrel, aki ott volt, és feljelentett? van egy ilyen fóbiám, hogy ebben a nagy magyar demokráciában nem sokat ér a szavam hivatalos közeg ellen.

135
nrc képe

Azért ennyire talán nem

Azért ennyire talán nem rossz a helyzet, ha biztos vagy az igazadban érdemes lehet kiállni mellette, mint azt sdd- pozitív eredménnyel zárult esete is mutatja.

136
Perillustris képe

N e m k e l l .

N e m k e l l .

137
monster képe

http://www.rtlklub.hu/hirek/b

http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/375299
Na tessék! Még az RTL klub is azt írja, hogy kötelező nappal is! Akkor biztosan úgy is van!
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

138
nrc képe

Összesen két mondatot

Összesen két mondatot írtak a kerékpár felszerelésére vonatkozó szabályokról, de azt legalább rosszul:

"Egy szabályosan felszerelt biciklin kell lenni első, hátsó lámpának, csengőnek, fékeknek, a kerekeken pedig fényvisszaverő prizmáknak."

Valójában csak az első kerékre kötelező felszerelni egy mindkét oldalról látható borostyánszínű prizmát.

"Lakott területen kívül vagy rossz látási viszonyok mellett pedig kötelező a láthatósági mellény viselése is."

Ez így nyilván hülyeség, a láthatósági ruházat éjszaka vagy rossz látási viszonyok között kell és akkor is csak lakotton kívül, mint tudjuk ugye. :)

Egyébként figyelemre méltónak találom , hogy az rtl klub mostanában milyen lelkesedéssel közöl negatív hangvételű riportokat a kerékpározásról.

Ezt a riportot is lehetett volna tárgyilagosan elkészíteni, úgy, hogy például szó esik arról is, hogy az elavult és életszerűtlen KöHÉM rendelet miatt a mai kerékpárok esetén szinte lehetetlen betartani a kötelező felszerelésre vonatkozó pontos előírásokat.

Ezzel szemben a riport nézése közben az volt az érzésem, hogy az egész arra ment ki, hogy a kerékpárral közlekedőket minél szabálytalanabbnak tüntessék fel.

A riport egyébként a tegnap esti híradóba ment le, az archívumban megtekinthető, 11:25-től kezdődik a bejátszás.

139
tatabike képe

'Na tessék! Még az RTL

'Na tessék! Még az RTL klub is azt írja'

Merem remélni, hogy ezt jó nagy adag iróniával megspékelve adod a tudtunkra... egy ilyen szennycsatornának még azt sem lehet elhinni, amit szó szerint idéz...:S

140
Fly képe

Ja... A retekklub azt is

Ja...
A retekklub azt is mondta, hogy egyirányú útra behajthatsz szemből...
Ezexerint csak qkásmellényben?

141
Shag_Beckur képe

2. Mellérendelõ összetett

2. Mellérendelõ összetett mondat

Meghatározás: két egyenrangú mondat kapcsolata, amelyek között logikai, tartalmi összefüggés van (mindegyik tagmondat önálló mondat is lehetne).

Fajtái:

-- kapcsolatos: a második tagmondat kiegészíti az elsõt

jellemzõ kötõszavai: és, se, s, sem-sem, se-se, is-is, sõt-is, nemcsak-hanem-is

-- ellentétes: a tagmondatok között ellentét van

jellemzõ kötõszavai: de, azonban, ellenben, pedig, nem-hanem

-- választó: a tagmondatok között választási lehetõségek vannak

jellemzõ kötõszavai: vagy, vagy-vagy, akár, akár-akár

-- következtetõ: a második tagmondat az elsõbõl adódó következtetést, okozatot, következményt mondja meg

jellemzõ kötõszavai: tehát, így, ezért

-- magyarázó: a második tagmondat az elsõben adott tartalom okát, indokát, elõzményét világítja meg

jellemzõ kötõszavai: hiszen, ugyanis, tudniillik, azaz, vagyis

Gyors keresés sajnos csak Comic Sans-t hozott: http://www.freeweb.hu/bel/e2/nyelv14.html

Szerk:

II. A mellérendelő összetett mondat tagmondatai egymással egyenrangúak. A kapcsolatos, ellentétes, választó viszony a legegyszerűbb logikai kapcsolaton alapszik. A kapcsolatos mellérendelés második tagmondata újabb tartalommal egészíti ki az elsőt. Ez történhet térbeli, vagy időbeli összefüggés alapján, egyszerű kapcsolatos viszonyban a második tagmondat kiegészítést fűz az elsőhöz.

http://www.mp3lecke.hu/doksik-tetelek/nyelvtan/1481-ala-es-mellerendelt-...

"A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."

Tehát mivel az időhatározó már megvan az első tagmondatban, így a másodikban csak a helyre kell szűkíteni.

142
monster képe

Tehát abból a mondatból

Tehát abból a mondatból hogy: "A kutya éjszaka ugat és a macska hangosan nyávog." számodra az következik automatikusan, hogy a macska éjszaka nyávog?
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

143
Shag_Beckur képe

Szerk: átgondolom. Szerk2:

Szerk: átgondolom.

Szerk2: Igen.

144
Nuvanda képe

A te mondatodban változik

A te mondatodban változik az alany. Ezért nem jó a példád. Szerintem.

"A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a ROLLERES MUMUSNAK - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."

145
monster képe

A törvényben is változik.

A törvényben is változik. Első mondatban általános alany, valakinek ki kell világítania a kerékpárt. Második mondatban az alany a kerékpárt hajtó személy, akinek viselnie kell a mellényt.
Persze feltételezhetjük, hogy a törvényalkotó arra gondolt, hogy a kerékpárt hajtó embernek kell kivilágítani a kerékpárt. Csak nem azt írta le.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

146
Nuvanda képe

Ha ez utóbbi lenne igaz,

Ha ez utóbbi lenne igaz, akkor nem lehetne büntetni lámpahiányért, hisz vkinek (nem nekem) kell kivilágítani a kerékpárt.
Szóval, ha te a példádban feltételezed, hogy kutya=macska, akkor igaz a nyávogós rész is. :)

147
Fly képe

Nem. Ha az lenne a

Nem. Ha az lenne a szándékod, hogy ezt közöld, akkor ebben a sorrendben kellett volna írnod:
"Éjszaka a kutya ugat és a macska nyávog."
Persze ez sem zárja ki, hogy az a szerencsétlen egérkergető nappal is nyávogjon, viszont éjszakára kötelezővé teszi neki a nyivákolást...

148
monster képe

Na. Ezért kell nappal is

Na. Ezért kell nappal is kukásmellényt viselni lakott területen kívül. Mert nem azzal kezdődik az első mondat, hogy éjszaka. Hanem azzal hogy a kerékpárt.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

149
Nuvanda képe

Ja, az én kerékpárom

Ja, az én kerékpárom mindig viseli a fényvisszaverő ruházatot (matrica+prizma), még városon beül is.

Akkor szerinted ez mást jelent, mint az eredeti? Ha igen, akkor be kell iratkoznom egy magyar nyelvi kurzusra, mert úgy látszik, csak töröm az anyanyelvem.

§ (átírat) Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárt külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

150
nrc képe

Igazad, lehet abban, hogy

Igazad, lehet abban, hogy sikerült félreérthetően megfogalmazni a mellény viselésére vonatkozó szabályt, ugyanakkor nem elég csak a szövegkörnyezetből kiragadott mondatot elemezni ahhoz, hogy dönteni lehessen a nappali kötelező viselésről.

Persze jó lenne, ha a szabályok esetén mindig teljesen egyértelmű lenne a megfogalmazás, de ez a gyakorlatban soha nem lesz kivitelezhető.

Amennyiben kérdés merül fel egy jogszabály értelmezésével kapcsolatban úgy elsősorban azt szokás vizsgálni, hogy feltételezhetően mi volt a jogalkotó szándéka a szabály létrehozásával.

Az értelmezéshez jó kiindulási alapot ad, ha figyelembe vesszük azt, hogy a jogszabályok megalkotásánál a cél nem rejtvények létrehozása, vagy nyelvi finomságok bemutatása, hanem a lehető legpontosabb megfogalmazás mellett a közérthetőségre való törekvés, így biztosítva azt, hogy a jogszabály ne legyen félreérthető, félremagyarázható, ugyanakkor lehetőség szerint a jogi ismeretekkel nem rendelkező átlagemberek is megértsék.

Nézzük mi szól az ellen, hogy a szabály megalkotójának a mellény éjjel-nappali viselése lett volna a célja:
- ha a mellény lakott területen kívül történő állandó viselésének előírása lett volna a szándék, akkor a legegyértelműbb megoldás az lett volna, ha a láthatósági mellény viselésére vonatkozó szabályt egy külön pontban tüntetik fel

- ha valamilyen nehezen megmagyarázható oknál fogva mégis a kivilágítással összevonva akarják szerepeltetni, akkor pedig a második tagmondatban egyértelműsíteni lehetett volna, hogy a mellény viselése a kivilágítással ellentétben verőfényes napsütésben is kötelező pl. így: ... a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül, a látási viszonyoktól függetlenül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

- ráadásul a "lakott területen kívül" kitétel gondolatjelek között szerepel, aminek csak akkor van értelme, ha ez a feltétel az első tagmondatban szereplő, látási viszonyokra vonatkozó kitételeket egészíti ki, egyébként lehetett volna gondolatjelek nélkül írni.

Tehát a fentiek alapján úgy gondolom nem túl merész feltételezés az, hogy ezen KRESZ szabály megalkotójának szándéka szerint megfelelő látási viszonyok esetén lakott területen kívül sem kell láthatósági mellényt viselnie a kerékpárosoknak.

151
Shag_Beckur képe

Szép levezetés!

Szép levezetés!

152
monster képe

Igen, ez az az első érv,

Igen, ez az az első érv, aminek hajlok az elfogadására: az, hogy a "lakott területen kívül" gondolatjelek között szerepel. Erre nem is gondoltam.
Ettől függetlenül azzal egyetértesz, hogy az "éjszaka" és a "korlátozott látási viszonyok" közé nem és-t hanem vagy-ot kellett volna írni?
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

153
Icarus képe

Nem beszéltük már meg

Nem beszéltük már meg hogy a magyar nyelvben az és az nem a logikai éssel egyenlő?

(Lovakat és disznókat vittem a vásárba - azaz semmit vagy inkább mind a kettőt? :))

154
nrc képe

Úgy gondolom, hogy ha csak

Úgy gondolom, hogy ha csak az "és" kötőszót cserélnénk "vagy"-ra, ezt a mondatot nem tenné sokkal jobbá, inkább át kellene fogalmazni a szándék pontosabb leírásával, ha teljesen kikezdhetetlen szöveget akarunk.

Ennek ellenére a mostani "és"-sel és a képzeletbeli átírás utáni "vagy"-al is ugyanúgy értelmezném a szabályt, azaz a kerékpárt ki kell világítani bármelyik kitétel teljesülése esetén, tehát este (még akkor is ha egyébként jól lehetne látni), illetve nappal is, ha nem megfelelőek a látási viszonyok.

Az ettől eltérő életszerűtlen értelmezéseket már pusztán a józan ész alapján is ki lehet zárni.
Mi értelme lenne egy olyan szabálynak, ami szerint este csak akkor kellene kivilágítani a kerékpárt ha nem lehet jól látni, de ezzel szemben nappal még korlátozott látási viszonyok esetén sem lenne az kötelező?

Messzire vezet ez a téma és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg olyan jogszabály van amit ha közelebbről megnéznénk, akkor kiderülne róla, hogy a nyelvtani szabályok alapján "nem tökéletesen" van megfogalmazva, de a "mindennapi használat" során ez mégsem okoz gondot, mert az értelmezése során nem a mondat nyelvtani elemzése kapja a kizárólagos szerepet, hanem vizsgálják a jogszabály szellemét, a jogalkotói szándékot és az életszerűséget is.

155
Zsurmi képe

Ez a szabály pont elég

Ez a szabály pont elég egyértelmű, nem kéne megpróbálni másképp értelmezni.

Speciel ezzel sem értek egyet, mert milyen alapon köteleznek hétköznapi körülmények között valamilyen ruhadarab viselésére, miközben a többieket ugyanolyan tevékenység közben meg nem.

-
Zsurmi

156
Frenki képe

Logikusan hangzik még sem

Logikusan hangzik még sem vagyok biztos benne, hogy így van.Többszöri átolvasás után is azt látom csak, hogy az álatlad jogalkotói szándékra utaló kötőjelek csak azt fejezik ki, hogy a kukásmellény alkalmazásának a területe kizárólag a lakott területen kívül indokolt.Viszont a szöveg egy összetett mondat ami két önálló tagmondatból áll.Az és kötőszó látszólag a látási viszonyokhoz kapcsolódva köti össze a két tagmondatot ezért lehet úgy értelmezni ahogyan te értelmezed.
Rossz látsi viszonyok+kukásmellény-lakotterületen kívül-hordani kell.Nyelvtanilag a levezetésed helyes, de ha megnézed a fejezetet akkor láthatod, hogy csak és kizárólag a 7-es bek. az ami egyáltalán a kerékpáros láthatósásgát szabályozó esközökkel fogalakozik olyannyira, hogy a lámpákat, prizmákat csak megemlíti, hogy használni kell, de a leírást a másik jogszabályban találjuk meg.Vagyis gyorsban megoldották egy bekezdésben az összes láthatósággal fogalakozó kérdést, ahelyett hogy két bekezdést csináltak volna.Az összes többi bekezdés a haladás mikéntjével és a segédmotorkerékpárokkal foglalkozik.
Ezért gondolom azt, hogy itt az és kötöszó nem a látási viszonyokra, hanem álatlában a láthatóságra vonatkozik.
Így az én értelmezésem szerint:
Rossz látási viszonyok, lámpák+ kukásmellény-de csak lakott területen kívül ugyan, de ott mindíg.
Ebben megerősít a gyakoralti alakalmzás is, vidéken két hete körben járva vad kukásmellény hordást és bringaúthasználatot láttam alagaldugottabb falvakban is, a helyieket ismerve ezt meg kellett előzni némi jogkövetésre ösztönző bírságolási hadjáratnak, tehát a rendőrség a helyszínen szintén így értelmezi, a lakosság meg úgy becsinált, hogy hordja mindenütt, lakott területen belül is és kinn is.
Számomra ez egy sebtiben becelluxozott bekezdésnek tűnik, mint átgondolt normaszövegnek.Gyorsan be kellett tenni valamit a Kresz-be a bringásokkal kapcsolazban és nem vacakoltak sokat vele.
Hangsúlyozom, az éretelmezésed logikájában nem látok hibát, de a szöveg nem egyértelmű.
Jogértelmezést fogok kérni a rendőrségtől.
Ugyanis úgy gondolom, a gyakorlati felhesználás szempontjából az az elsődleges, hogy tudjuk ez most pénzdíjas vagy sem?A helyszínen meg kovács II. tiz. fog dönteni a járőr társával.Nekik pedíg az értelmezést ugyanaz az az osztály adja ki akinek én is írni akarok.
Aztán ha úgy látjuk, hogy a rendőrség álláspontja (és az én értelmezésem) hibás akkor el lehet kezdeni kampányolni, hogy ez miért van így?

157
monster képe

Én nem olyan régen még

Én nem olyan régen még sokat autóztam az országban. 1-2 éve pl. Békés megyében minden bringáson kukásmellényt láttam lakott területen kívül. És meg kell hogy mondjam, autósként nagyon hasznosnak tartottam ezt. Mindig azt hittem, hogy rendőr van elől messze, szépen le is lassítottam, és mire észrevettem, hogy "csak" bringás, már marhára figyeltem, és nem ütöttem el.
Talán azok a Békés megyei rendőrök, akik tolásra felhívó táblát raknak ki városban, erőltetik a mellényt nappal lakott területen kívül.
Megmondom őszintén, hogy azért kezdtem gondolkodni a mondat értelmezésén is, mert túl sok mellényes bringást láttam szerte az országban.
Én egyébként azt foglalnám törvénybe, hogy lakott területen kívül kötelező szeparált bringautat létesíteni a "közforgalmi" bringásoknak.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

158
err képe

Nekem errol is az a sztori

Nekem errol is az a sztori jut eszembe, mikor jottem a nagy refimmel (900 lumen), szemol auto, refivel. Latta a lampim, lekapcsolta a refit, en letakartam, hogy en se sussem az o szemet, es ekkor rajott, hogy "ja, csak egy kerekparos". Es visszanyomta a refit.

Szoval azt sem tartom kizartnak, hogy "ja, csak emiatt a kocsog miatt lassitottam, most meg nem erem el a zoldet", oszt jol radhuzza. (Ne tudd meg, jutub videok ala milyen kommentek jonnek. Nem en talalom ki ezeket az erveket :/)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

159
Frenki képe

Bowdenvezérlésű

Bowdenvezérlésű festékszóró a te abrátod is...valahol már ismeretetettem egy lehetséges kivitelezést.
De lehet hogy kitalálok a Favorit szárnyasanya mintájára a tengelyvégekre egy Ben Hur-os kocsikkerék kiegészítőt hátha hajlandóak a megfelelő oldaltávot betartani.

160
Fly képe

Egyszerűbb, ha az egyenes

Egyszerűbb, ha az egyenes kormányt cseréled ki Darth Maul fénykardjára...
Ha közel ér, bekapcsolod a pengéket. Aztán már ő dönt, hogy hány darabban kíván továbbhaladni... :)

161
Frenki képe

Néztem a Média Markt-ban

Néztem a Média Markt-ban de már hoznak be belőle többet.Valami 4 éves megvágta vele magát a konyhában és a fogyasztóvédelmisek betiltották még az AAA elemes verzót is......

162
Zsurmi képe

Az csak ~600 lumen. :-P -

Az csak ~600 lumen. :-P

-
Zsurmi

163
Zsurmi képe

Én találkoztam vidéken

Én találkoztam vidéken (nem Békésben) olyan emberekkel, akiket többször megbüntetett a rendőr nappal a mellény miatt.

Persze az ő érdekérvényesítő képességük elég kicsi volt.

A hasznos rész igaz, viszont az áldozat mértéke túl nagy. ÉS pont annak kell meghoznia, akit a másik járműtípus veszélyeztet, akinek meg nem kell áldozatot hoznia. Ez nincs rendben.

-
Zsurmi

164
monster képe

Akkor a rendőrség egy

Akkor a rendőrség egy része szerint is nappal is kötelező.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

165
Frenki képe

Erről beszélek, hiába

Erről beszélek, hiába nyelvészkedünk a jogszabály szövege kétértelmű, amit nekünk tisztázni kell, az az, hogy mit tekint a helyes értelmezésnek a rendőrség.
Kb 1 éve bámulom itt ez a kérdést,és még eddíg senki sem jutott el oda, hogy ne a jogszab szövegét csócsálja, hanem gyors segítséget nyújtson.
Minket rendőrség a helyszínen fog megbírságolni, ők döntenek és akár ma is.
Logikus azt gondolni, hogy először ezt kell kivédeni.
Utánna kell átcsócsálni a jogi nyelvezetet és kibogozni , mi volt a jogalkotó szándéka, és ha a kettő (rendőrség és jogalkotó) szándéka nem fedi egymást, akkor kell számon kérni a rendőrségen a végrehajtási és értelmezési hibát.
A rendőr elsődleges feladata a helyszínen a gyors és biztonságos forgalom átáramlás biztosítása.
Jogorvoslatra, van lehetőség később is, ő pedig 5 percen belül fog dönteni valamiben amiben mi 1 éve nem jutunk sehová.
Vaszeg ma beszélek az ismerősömmel és kiderítem kitől lehet hivatalos állásfogalalást kérni a rendőrség részéről.Kérdezni az ingyen van.

166
monster képe

Ha én illetékes rendőr

Ha én illetékes rendőr lennék, gondolkodás nélkül vágnám rá, hogy nappal is kell a mellény. Azért viccelődtem az MTA Nyelvtudományi Intézetével, mert az ő szempontjukból egyszerű feladatnak tűnik ennek a mondatnak az elemzése.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

167
Frenki képe

1.0 "Hol van a

1.0
"Hol van a láthatósági mellénye?!
"Hát izé, nagyon meleg, meg otthon feljetettem..."
"No ez gond,nem tudta, hogy mindíg hordani kell?X ezer!"
2.0
"Láthatósági mellény ez magán?"
"Igen tessék rávilágítani"
"Jó, és a küllőprizma előlről"
"Letörött itt van a táskában"
"És a csengő?"
"Izé....."
"Nem tudta hogy kötelező tartozék? Y ezer lesz"

168
monster képe

Illetékes rendőrön nem az

Illetékes rendőrön nem az egyszerű útmentit értem, ott nyilván attól függ a büntetés, hogy melyik lábbal kelt fel, milyen parancsot kapott reggel és hogy milyen görbén néz a bringás. Arra gondoltam, aki magas pozícióban íróasztal mögött ül és körlevelekben osztja a direktívákat.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

169
Zsurmi képe

Amitől még mindig nem

Amitől még mindig nem kötelező. Ugyanis nem állít meg majd minden bringást, majd minden rendőr.

Aki nincs kiszolgáltatva, vagy minimális vér van a pucájában, az meg tudja oldani a büntetés elkerülését (az utánajárást, az időveszteséget nem).

Szóval lehet pár rendőr túlbuzgó, vagy köcsög, de attól még nem kell beszarni. Nem a hivatásos rettegők életmódját kell követni.

-
Zsurmi

170
nrc képe

Érdeklődéssel várom,

Érdeklődéssel várom, hogy mi a hivatalos álláspont ezzel a kérdéssel kapcsolatban, főleg ha valóban bírságoltak is fényes nappal a mellény nem viseléséért.

171
monster képe

Jaja, és elfelejtve azt,

Jaja, és elfelejtve azt, hogyha az "és" kötőszót az egész mondatban hasonló logika szerint használjuk, akkor csak abban sz esetben kell kivilágítani a kerékpárt ha az éjszaka és a rossz látási viszonyok egyidejűleg állnak fenn.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

172
Shag_Beckur képe

Szerintem éjszaka elég

Szerintem éjszaka elég rossz a látási viszony.

Az az "éjszaka" csak azok miatt kell oda, akiknek a páros-páratlan rendszámnál el kellett magyarázni, hogy a nulla melyik halmazba való.

173
monster képe

0 nincsen egyik rendszámban

0 nincsen egyik rendszámban se ;-)
De ez a mellényes mondat el van cseszve, abban ha nem is vagyok biztos, de valamilyen 6. érzékem súgja.
Az is nyilvánvaló, hogy az éjszaka részhalmaza a rossz látási viszonynak, mégis külön feleslegesen felsorolták. Azt, hogy mi még a rossz látási viszony, azt viszont felsorolja-e valahol a törvény? Köd, eső, füst? Pedig az is gumi. Rossz látási viszonyt így kéne szabályosan meghatározni valahol: Ekkora meg ekkora ilyen meg ilyen betűtípussal ilyen meg ilyen festékkel ilyen meg ilyen alapra írt szöveget (pl. rendszám) ennyi meg ennyi méterről jogosítvánnyal (vagy jogosítványhoz szükséges orvosi papírral) rendelkező személy el tud olvasni, akkor nincsen rossz látási viszony.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

174
Shag_Beckur képe

"h) Korlátozott látási

"h) Korlátozott látási viszonyok: az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága."

Erre gondolsz?:)

Amúgy az a baj, hogy az emberek szeretik hülyének tettetni maguk, miközben elvárják, hogy az állam felelős felnőttként tekintsen rájuk. Vagy az egyik, vagy a másik, de a kettő együtt nem megy.

Ha nem látsz el elég messzire, tehát téged se látnak elég messziről, akkor az korlátozott látási viszony. Természetesen ez az adott útra vonatkoztatva, várható sebességtől függően. Autópályán a 100 méteres látótávolság is kicsi, városban meg bőven elégséges még.

(Amúgy ködlámpánál bevett szokás ez, hogy ha nem kifejezetten tejföl köd van, akkor az alapján lehet belőni, hogy fel kell-e kapcsolni, hogy a szembejövőből mit látsz. Ha tompítottal jön és későn látod meg, akkor érdemes felkapcsolni, de ha 600-800 méterről is kiszúrod mondjuk országúton, akkor még felesleges).

Szerk: de korlátozott látási viszony még a verőfényes nyári napsütéses országút is, amire a fák árnyékot vetnek. Ha nem látsz be az árnyékba, akkor vakon vezetsz.

175
monster képe

Ez a h) pont a kreszben van

Ez a h) pont a kreszben van valahol?
Szerinted én hülyének tettetem magamat?
A h) pontos definíció nélkül gumiparagrafust az autós példáiddal gondolod megmagyarázni?
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

176
Shag_Beckur képe

"Amúgy az a baj, hogy az

"Amúgy az a baj, hogy az emberek szeretik hülyének tettetni maguk, miközben elvárják, hogy az állam felelős felnőttként tekintsen rájuk. Vagy az egyik, vagy a másik, de a kettő együtt nem megy."

177
tatabike képe

Hehe, csak most végeznek

Hehe, csak most végeznek felmérést látás-ügyben, és kiderült, hogy a jogosítvánnyal rendelkezők kb. a fele nem üti meg a minimum szintet sem, ami elvárható az orvosi alkalmassághoz. Szóval minden második ember rosszul lát vezetés közben. Biztató... :S
Szóval el is dőlt a nagy kérdés, Tisztelt hölgyeim és uraim. Mivel az autósok fele vaksi, ergo Ők 0-24h nonstop rossz látási viszonyok között közlekednek, vagyis lakott területen kívül 0-24h nonstop kell a kukásmellény a biciGlisre...:)

178
Nuvanda képe

Jogsihoz az orvosi

Jogsihoz az orvosi vizsgálatnál szépen elolvastam a táblát, már be akarták írni, hogy jó a szemem, mikor közöltem, kontaktlencsét hordok.

179
err képe

Csak a pontositas vegett:

Csak a pontositas vegett: ferfiaknal jott ki 51.9%. Noknel valoszinuleg jobb az arany, amit nem irnak, csak azt, hogy ok felveszik a szemuveget (mert "kevesbe hiuk"), ami egyebkent ugye kotelezo lenne, legjobb tudomasom szerint...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

180
tatabike képe

Benne van a jogsidban, ha

Benne van a jogsidban, ha rossz a szemed, hogy 'szemüveggel vezethet', vagyis a rendőr egyből látja, mi a szitu.
Én 16 éve kontaktlencsét hordok, a sport (foci) miatt váltottam szemüvegről. Régen sokat vezettem a melóm miatt, és azt vettem észre, hogy kb. az esetek harmadában tűnt csak fel a közegnek az igazoltatáskor, hogy nincs rajtam okuláré. A többi meg se parittyázta...

181
Nuvanda képe

Kis adalék, tegnap kicsit

Kis adalék, tegnap kicsit elsodort egy fehér furgon (vádlira vettem :) ), mert egyszerűen délután 5 kor nem vett észre, és rám kanyarodott. Az anyósülősen ülő fickó rögtön a kukás mellényemet kereste. Levéve a sötét napszemcsim, tudást öntöttem a félretájékoztatott agyába...

182
tatabike képe

A részéről ez a 'legjobb

A részéről ez a 'legjobb védekezés a támadás' tipikus esete volt... A figyelmetlenség ellenére biztos egyből leesett Neki, hogy Ő a hunyó, és megpróbált visszaélni az erőfölényével...

183
Icarus képe

Na még meddig rugózol

Na még meddig rugózol rajta Monster hogy kétfajtaképpen is lehet értelmezni a mondatot? Nyelvtanilag egyik értelmezés sem helyesebb mint a másik, fogadd el.
Ezentúl ha érdekel, akkor keresd meg a törvényalkotókat és kérdezd meg hogy mi volt a szándékuk.

184
monster képe

Szerinted hol lehetne ezt

Szerinted hol lehetne ezt hivatalos helyen megkérdezni?
Én amúgy nem a törvény miatt, de saját érdekem miatt szoktam kukásmellényt felvenni, illetve a csomagtartón lobogtatni.
Ritkán megyek lakott területen kívül.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

185
Frenki képe

Pl a rendőrségnél meg

Pl a rendőrségnél meg kérdezheted hogy kitől lehet jogi állásfogalást kérni.Vagy kitől kérnek ők jogértelmezést.
Minden közig szervnek van valmi felettes szerve ahonnan vitás esetben jogi iránymutatást tud kérni.

186
tatabike képe

Na, kérnék egy

Na, kérnék egy részeredményt a kérdés eldöntésének jelenlegi állásáról. Összefoglalva, mi felé hajlik a csorda, köll avagy nem köll kukásmellény lakott területen kívül korlátozott látási viszonyok között és éjszaka?
Én már eldöntöttem. Mivel a jogszabály csak a korlátozott látási viszonyokat taglalja a mellény vonatkozásában, és azt is lakotton kívül, ezért jó látási viszonyok között lakotton kívül nem kötelező, aztán kész. Ha az lenne, akkor két külön mondat lenne, és a második ilyen egyszerű: Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény viselése a kerékpárt hajtó személynek. Oszt jó'van...:D

187
elfroland képe

Most én is itt tartok.

Most én is itt tartok.

188
Frenki képe

Nem nehéz azt

Nem nehéz azt eldönteni:
Hordja a faszom, meleg az a szar.....ha fázom meg van melegítőm annak ujja is van, akkor meg minek cipeljem?
Láthatóság?Röhög a vakbelem,a Kresz szerint a szénásszekérre is kell húzni láthatóságit?Mégse megy neki senki.Nyissa ki a csipás szemét ha volán mögé ül, és ne a telót meg a cd-t ipodot, gps-t baszogassa....
Jó hogy wc nincs már beépítve....

189
Torpedo képe

Így tekerjen az ember

Így tekerjen az ember lakott területen kívülre...
Ezek után inkább belül maradok :-)

190
elfroland képe

Vigyél magaddal lakott

Vigyél magaddal lakott terület táblát oszt jóvan. :-D

191
Matte Gray képe

Én ahhoz tartom magam, amit

Én ahhoz tartom magam, amit a kerékpárosklub kisokosában írnak(ők csak értenek hozzá):

"Kötelező tartozékok résznél:
Fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között."

http://kerekparosklub.hu/files/kisokos/KISOKOS_online_20110512.pdf

192
tilljoe képe

Egy apró hozzáfűzés. A

Egy apró hozzáfűzés. A minap igazoltatott a rendőr. (Bringával ez volt az első.) Pécsről mentem Paksra a 6-oson (itt konkrétan tilos). 30 fok volt, sehol egy felhő. Félúton állítottak meg, mondván, hogy tilos. Kérdeztem, hogy akkor merre menjek. Azt mondta arendőr, hogy nincs másik út. Ezután már nem büntethetett meg ezért, úgyhogy átnézte a kerékpárt, és megállapította, hogy a kötelező tartozékok megvannak, csak a láthatósági mellény hiányzik, de "AZ ILYENKOR NEM KÖTELEZŐ". Ha a rendőr így látja, szerintem ez a követendő. Az, hogy mért tilos még mindig a 6-oson tekerni, ár más kérdés. Amióta átadták az M6-ost, a madár is csak háromnapi hidegélelemmel jár arra.

193
tatabike képe

Na, akkor ezek szerint

Na, akkor ezek szerint eldőlt a kérdés. Már csak az a kényes pont, hogy vajon az ország összes rendőre így gondolja-e.

194
monster képe

És meg se büntettek

És meg se büntettek semmiért? És a költségvetés hiánya mitől fog csökkenni?
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

195
tilljoe képe

Szörnyű ezt kimondani, de

Szörnyű ezt kimondani, de a rendőrben is felébredhet a humánum. Egyébként az elején elég arrogáns volt, de amikor mondtam, hogy honnan tartok hová, hirtelen hangnemet váltott, és a sportteljesítményt kezte nézni az egészben. Még további jó utat is kívánt.

196
Icarus képe

Jo ezt olvasni :-) Ilyenkor

Jo ezt olvasni :-) Ilyenkor mindig feltamad bennem a remeny hogy nem jut pokolra az egesz orszag :-)

197
otapi képe

Ez akkor pozitív ügy volt

Ez akkor pozitív ügy volt :)
A kinnmaradt bringatilos tábla eltávolításáért kinél lehet lobbizni? Megyei önkormányzat? Az MK-nak jó lenne ráfeküdni erre országos szinten is, legalább a főbb útvonalakon.

198
Cseya képe

+1

+1

199
err képe

Es akkor amit sokan

Es akkor amit sokan probaltak elmagyarazni:

https://www.facebook.com/notes/kreszf%C3%B3rum/a-nap-k%C3%A9rd%C3%A9se/2...

"Valóban ezt úgy is lehet érteni, hogy a mondat második fele önálló gondolat, és így a mellényt mindig használni kell.
Ugyanakkor tudnod kell, hogy a 6. pont eleje eddig is szerepelt a KRESZ-ben tehát így a kiegészítés, amely 2007-ben született erre értendő.

Azaz a mellény használata csak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között - lakott területen kívül - kötelező." - Peto Attila, kreszforum.hu

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

200
elfroland képe

Tudnod kell? Honnét? Nem

Tudnod kell? Honnét? Nem túl meggyőző....

201
Shag_Beckur képe

"Tudnod kell" == "jó ha

"Tudnod kell" == "jó ha tudod", nem pedig "tudnod kellett volna", ebben a kontextusban.

202
elfroland képe

Én úgy értelmeztem hogy

Én úgy értelmeztem hogy ha nem tudom ezt az infót akkor félre értelmezem a mondatot a KRESZ-ben. Nem túl jó elgondolás, hogy a helyes értelmezéshez tudnom kéne melyik mondat mikor került be a szövegbe.

203
Shag_Beckur képe

Jaaa, értem, hogy hogy

Jaaa, értem, hogy hogy érted.

204
err képe

Ooo, csak a valaszt masoltam

Ooo, csak a valaszt masoltam be. Szoval a tudnod kell jelen esetben plusz infot jelent, amivel indokolja a jelenlegi megfogalmazas ketertelmuen ertelmezhetoseget :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

205
Frenki képe

Ha már a CM oldalain

Ha már a CM oldalain megkaptam párszor mekkora tuskó vagyok, hogy nem beszélek idegen nyelvet és nem vagyok informatikai zseni.Had dobjam vissza a labdát, nem neked errorka, ha ne úgy általában akinek inge:
Nem kell tudni mikor került a szövegbe,CD jogtár+ időgép funkció bekapcsol és a hiperlinkekre jellemző csak oldalra mutató kéz jelzi az aktuális sort ahol időben máskor került be valami a jogszab-ba. Ráállva kiírja hogy mikori a módosítás, rákattintva odaugrik az eredeti szövegre ami a betétel előtt volt hatályos.

206
monster képe

Ez a "mikor került bele"

Ez a "mikor került bele" félreviszi a mondatelemzést. Nehogymár az számítson, hogy mikor írták a mondat első felét és mikor a másikat hozzá! Az aktuális állapot számít úgy ahogy van.
A magyarorszag.hu-n is van egy ilyen "jognaptár" funkció, de nem fogom megnézni a kresz változtatását.
Nem te írtad egyébként korábban, hogy szüleid környékén megkövetelik a sünök napközben is?
------------------------
jobb 100 szabálytalan biciklista mint 1 szabályos autós

207
Frenki képe

De, a klotyóra is azzal

De, a klotyóra is azzal járnak lassan ha nem vigyáznak.Olyannyira, hogy hogy sztem lassan bevonul a roma népviseletbe a 93 ezer pici rózsás rakott szoknya meg az aranylánc mellé....
Ismerve a környék lakosságának mentalitását (a kb 30%-nak nincs rendes munkája, az vagy csempész lesz, vagy valami hasonló dologgal keresi meg a kenyerét.) szóval ha ezt ki tudták bulizni náluk, akkor olyan bírságolós év lehet mögöttük, hogy azévben rekord bevétele volt a rendőrségnek....
A mondat elemzést lehet hoyg félreviszi, ezért kell diplomázni az államigazgatásin és a Jogi egyetemen.Az hogy ez hogyan nem ütközik a tv-ek megismerhetőségének szintén felvilágosodás-kori elvével előttem is rejtély.
Ilyen értelemben a hieroglifákkal leírt tv is megismerhető mert írott és a joghatóság területén egységesen egyforma szöveg, továbbá a hatályba lépés előtt megjelent a közlönyben a hatályos szöveg, és bárki elolvashatta aki tudott ó egyiptomiul....

208
Cseya képe

Azért nem vagy kispályás,

Azért nem vagy kispályás, hogy ezt a fingfűrészelést újra be tudtad hörrenteni.

209
err képe

Gondoltam megosztom a

Gondoltam megosztom a nepekkel, hogy nem nyelvszakertonek kell lenni, ha naprakesz KRESZ ismereteket szeretne valaki, hanem a multban kell vajkalni, es persze tisztaban kell lenni a jogalkoto gondolataival is. Igazan elvarhato es megvalosithato :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

210
monster képe

Miért lenne ez

Miért lenne ez fingfűrészelés? Amikor vidéken nappal büntetnek a mellény hiánya miatt? Ezt valahogy nem akarják a nyelvészek, időutazók és egyéb szakértők tudomásul venni.
------------------------

211
Cseya képe

Akkor legyen

Akkor legyen salakanyagpofozás.

A vidéki rendőrbácsinak meg az ismeretei hiányosak, nem a szövegértésével van gond.

212
Hotyhogy képe

Bélsárhomogenizálás.

Bélsárhomogenizálás. Bóluszhengerítés. Székletgranulálás. :D

213
Szter képe

Nem is értem, hogy aki nem

Nem is értem, hogy aki nem érti, az miért nem érti. Tök egyértelmű magyar mondat (oké, lehetne stilisztikailag szebb is, de így is teljesen érthető). Miért kell erről ekkora bejegyzés huszonnyolcmillióhatszázezer hozzászólással?!? :D

214
Hilfy képe

Én is minden alkalommal

Én is minden alkalommal meglepődöm, hogy újabb hozzászólás érkezett. Mint most is :)

215
Hotyhogy képe

BÚÚÚMMM!!! Még meg is

BÚÚÚMMM!!!

Még meg is ijedhetsz! :DDD

216
rasotamas képe

Csak nem el kell kezdenünk

Csak nem el kell kezdenünk megszokni egy olyan világban élni, ahol a mondatokban még a vesszők helyét is nyelvtanilag elemezni kell, hogy ne zárjanak börtönbe?
Amúgy a rendőrök felkészültségéről annyit, hogy a múltkor kérdeztem az egyiket, hogy jól tudom-e, hogy lakott területen belül 40, azon kívül mellényben 50 a megengedett max sebesség biciklivel. Azt mondta, hogy egységesen 30.

217
Icarus képe

Elvileg ha nincs más

Elvileg ha nincs más korlátozó tényező (tábla, bringaút, hasonlók), akkor egységesen 50-an max megengedett sisakkal a fejen, 40 anélkül :)

218
blajo képe

50 csak lakott teruleten

50 csak lakott teruleten kivul, sisakban.
Kulonben 40 (lakotton belul mindig kiveve korlatozo tenyezo, kivul sisak nelkul.)

219
Icarus képe

Lakotton belül sisakkal is

Lakotton belül sisakkal is 40-en? wow, ezt nem tudtam :)

220
atomboy képe

Mellenyt mondtal nekik

Mellenyt mondtal nekik is?

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

221
rasotamas képe

Igen, már rájöttem, hogy

Igen, már rájöttem, hogy sisak, de azért jól felkészült lehetett.

222
Biros képe

Tavasszal volt egy bicajos

Tavasszal volt egy bicajos rendezvény, amikor Budapestről a Hungaroringre tekertünk bicajjal rendőri biztosítással. Akkor megkérdeztem a szervezőket, meg a rendőröket, hogy kell-e kukás mellény, mert ugyebár lakott területen kívül fogunk haladni. Azt mondták, hogy nem kell, mert van rendőri kíséret, és sport rendezvénynek számít.

Ez alapján azt tudom leszűrni, hogy amúgy lakotterületen kívül mindig kell mellény. Mondjuk én mindig szoktam "hordani", egy összehajtott mellény van a hátizsákomra rögzítve biztosítótűvel, a hátamat úgyis takarásban van :).

223
otapi képe

Hát, ebből én csak azt

Hát, ebből én csak azt szűröm le, ha van rendőri kíséret és sport rendezvénynek számít, akkor nem kell a kukásmellény.
De hogy egyébként kellene-e? Nézd meg a Kreszt-t :)

224
asztalosgabor képe

A kukásoknak bizonyára

A kukásoknak bizonyára kötelező lakott területen belül és kívül is.

225
Zoltán-san képe

Csak éjszaka és

Csak éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett kötelező hordani lakott területen kívül, de magadnál kell tartanod lakott területen kívül nappal is.

226
otapi képe

Miért is? Nem kötelező

Miért is? Nem kötelező tartozék.

227
Zoltán-san képe

Lehet hogy rosszul tudom, de

Lehet hogy rosszul tudom, de jobb a biztonság javára tévedni. Azon kívül igen kicsi helyet foglal a hátizsákban vagy a csomagtartóra rögzíthető táskában. Mivel a hátizsákot minden alkalommal elviszem magammal így ez is belekerül. Útközben bármi váratlan dolog közbejöhet, emiatt lehet hogy sötétben kell hazatekerni. Legalább jobbak az esélyeim arra hogy időben észrevesznek, vagy hogy a rendőr nem állít meg azért mert nincs rajtam.

228
monster képe

Ne keverjük össze a józan

Ne keverjük össze a józan paraszti eszet a kresz előírásaival és a rend őrének kreszértelmezésével.
------------------------

229
otapi képe

+1 Egy 100+ km-es útra

+1
Egy 100+ km-es útra vinnék mellényt akkor is ha csak nappal mennék, de nyáron az egyik faluból a másikba átruccanáshoz a tűző napon már nem jönne jól, ha kötelező lenne magamnál tartani.

230
Zoltán-san képe

Ebben teljesen igazad van.

Ebben teljesen igazad van.

231
Fly képe

Ha esetleg nagyon

Ha esetleg nagyon feltámadna a szél, akkor jól jöhet -legalábbis a klasszikus verziója gyakorlatilag szélállónak tekinthető... :)

232
blajo képe

Ha szerencsed van, akkor

Ha szerencsed van, akkor vitorlanak is tekintheto... ;-)

233
monster képe

"Szarvasokra adnak

"Szarvasokra adnak Norvégiában láthatósági mellényt, hogy ezzel védjék az állatokat a gázolásoktól"
http://www.168ora.hu/dolcevita/lathatosagi-mellenyben-a-norveg-szarvasok...
Azt nem írja a cikk, hogy a szarvasok kerékpárral közlekednek-e vagy gyalog.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

234
kovácske képe

mai géntechnológiával nem

mai géntechnológiával nem lenne hosszabb távon hatásosabb a sötétben zölden világító szarvasokat tenyészteni és elterjeszteni?

szerk:
http://index.hu/tech/hirek/100142/
----------
sárga vót az...!

235
monster képe

Ne terjesszed ezt a hírt,

Ne terjesszed ezt a hírt, mert még a kerékpárosokat is kötelezően beoltatják ezekkel a meduzagénekkel.
--------

236
kovácske képe

evvel az autóvezetésre

evvel az autóvezetésre aspirálókat kell bepltani. a kerékpárosoknak olyan gént kell adni, amitől macskaszemük lesz:PPP
http://www.google.hu/imgres?q=macskaszem%C5%B1+avatar&hl=en&biw=1366&bih...
----------
sárga vót az...!

237
Hotyhogy képe

Hihihi! :D De akkor már

Hihihi! :D

De akkor már mókusokra és nyulakra jobban kellene kukás mellény, hiszen azok kisebbek és még nehezebben észrevehetőbbek az úton, mint a nagy szarvasok.

238
Cseya képe

Azoknál nem szoktak

Azoknál nem szoktak fékezni.

239
monster képe

Amúgy számomra

Amúgy számomra nyilvánvaló hogy nem a rénszarvasokat féltik az ütközéstől hanem az autósokat. Az egész egy kamu inverz marketing.
--------

240
Hotyhogy képe

S ezzel a fejleménnyel

S ezzel a fejleménnyel módosítanom kell a vadászat-ellenes aktivistáknak ajánlott megoldásomat.

Eredetileg szarvas jelmezbe bújt önfeláldozó aktivista párok erdei szabadon futkosását javasoltam. Amikor egy vadász lelövi mert tévedésből szarvasnak hiszi őket, akkor olyan tragikus incidensekkel az ügyük nagy nyilvánosságot nyerhet.

És úgy a vadászok előbb-utóbb elállnának a vadászattól.

Most a szarvas gúnyán felül kukás mellényt is kellene viselniük ezeknek a radikális állatvédő szabotőröknek, hogy továbbra is hasonlíthasanak az igazi szarvasokra. :-(

241
Nuvanda képe

Ha golyóálló mellényt

Ha golyóálló mellényt viselnének az állatok, jól ki lehetne szúrni a vadászokkal. :D

242
kovácske képe

adjunk (böllérkés-álló)

adjunk (böllérkés-álló) páncélt a vágóhídi marhákra is?
----------
sárga vót az...!

243
martin_bp képe

Martin Magyar viszonyokra

Martin
Magyar viszonyokra adaptálva: a Weiss Manfred u. melletti bicikliúton előszeretettel üldögélő két kóbor kutyára kellene láthatósági mellény.

244
Frenki képe

Azok el fognak onnan menni

Azok el fognak onnan menni ahogy nem lesz melegebb a beton a naptól.
Ha egésznap mezítláb sétálnák ráadásul 4-en egyszerre talán én is ott fetrengenék.

245
tranyo képe

ha jól emlékszem pár

ha jól emlékszem pár embernek nr után megadták a hazaúthoz való plussz delejt az ott lévő ebek...

246
Krisztab. képe

az en kutyamnak van

az en kutyamnak van lathatosagi mellenye, csak kicsi ra, kabe egy pincsinek lenne jo. Ha valakinek kell, szivesen elkuldom.

En a duvadra hivatkozo vadaszok ellen hasznalom.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

247
Frenki képe

Arra van jobb, mostanában

Arra van jobb, mostanában bringás villogós kutyákat látok.
Na vaddisznót se láttam még duracellt venni a benzinkúton. :)

248
Krisztab. képe

Olyan is volt, nem is egy,

Olyan is volt, nem is egy, de az a baj, hogy az enyem bozotozo kutya, es par nap alatt letepodik rola minden ilyesmi. Meg nem talaltam megfelelo minosegu termeket.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

249
Frenki képe

Van olyan villogó amit ha

Van olyan villogó amit ha kiveszel a bilincsből akkor övre tűzhető, ha annak a csípetőjét összeragasztod és úgy fűzöd bele a nyakörvet az se műxik?
Végső kétségbeesésnél elhozod és felszegecselem a fülét a nyakörvre,a házat nem merem mert ott az elektronika.