Folyt. köv. :)

Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak.

Előzmények

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
norbijúzer képe

ide írjátok a

ide írjátok a továbbiakat!

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

2
IPG képe

fel

fel

3
er13a18 képe

akkor kezdem is valami baja

akkor kezdem is
valami baja van a bicómnak (meglepő, mi?)
már régóta, igazából amióta megvan, cca 2 éve tapasztaltam, h esős időben mintha ugrana egyet a lánc. nem nagyon volt zavaró, kb 2-3 havonta 1x fordult elő, vagy még annál is ritkábban
viszont mostanra egyre gyakoribb, tegnap hazafele szinte folyamtosan csinálta...menet közben, állandó tempónál nem, csak mikor indulok, vagy gyorsítani akarok, szval terhelés alatt
sztetek mi lehet a baja?
láncot kell cserélni, vagy lánctányért? vagy egyszerűen meg kell csak olajozni?? (utóbbit tuti kéne)
vagy szalajt? de azt nem is tudom hogy csinálták régen a bicók, sztem csak az egysebességesek voltak rá képesek... minden esetre ez hangot is ad ki hozzá, sztem a szalajtásnak nincs hangja, csak megszalad, nem?

kicsikét aggódok, mert nem túl biztonságos így, h bmikor ugrik, legalábbis a biztonságérzete nincs meg

4
Rumma képe

Csúszik a kuplung...

Csúszik a kuplung... :P
Szerintem a menetes-racsnis agyak mindegyike tud szalajtani, függetlenül a lánckerekek számától, ha azt értjük alatta, hogy a lánc belekapaszkodik ugyan a fogakba, de a racsni átforog.
Ha olyan kerregő-berregő hangja van, akkor biztos a lánc csúszik meg a lánckeréken. Gondolom elkopott minden. Csere.

5
er13a18 képe

kattog, vagy ropog? azaz

kattog, vagy ropog? azaz mindig csak egyet roppan. de most már van, h egymás után 3-at 4-et is
de mi köze ehhez az esőnek? száraz időben miért nem?

6
Zsabor képe

Ugyanezzel szenvedtem, mire

Ugyanezzel szenvedtem, mire a végén kiderült, hogy a lánctányér rommá kopott.
Mérd meg a láncot lánckopásmérővel.

7
er13a18 képe

OK :))) (mivel a

OK :)))
(mivel a láckopásmérő kifejezéssel életemben először találkoztam) inkább elviszem egy szervizben, ahol ezek szerint ránézésre megmondják, h mi a baj
vaagy felváltok a legnagyobb tényérra, s combosodok :)

8
Zsabor képe

Lánckopásmérőt minden

Lánckopásmérőt minden szervízben találsz, de ha jókor vagy jó helyen, akár a hátizsákomban is :)

9
Francee képe

Ha ráérsz ugorj be este 6

Ha ráérsz ugorj be este 6 után a Szimpla kertbe, keresd a BK-t és bemutatom neked a láncnyúlásmérő szerszámot:) + megszakértjük a hátsó sorod, ha azzal lenne a baj.

10
Zsabor képe

Nézzétek meg a

Nézzétek meg a lánctányért is.

11
er13a18 képe

ácsi, most

ácsi, most láncnyúlásmérő vagy lánckopásmérő? :)

sajna ma este nem érek rá.. legalábbis olyan este 9 előtt tuti nem érek haza. de ha úgy alakul,s lesztek még utána még lehet benézek. Köszi! :)

12
Nincsmáritttöbbé képe

Ilyenre

Ilyenre gondolt:

http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/lancbonto/bbb-chainchecker-lance...

Holnap (szerdán) este a Tündérgyárba jöhetsz hozzánk is (Fixálda + Royal Fixi Club lesz).

13
Zsabor képe

"láncnyúlásmérő vagy

"láncnyúlásmérő vagy lánckopásmérő?"

Az ugyanaz, mert a lánc amikor kopik, akkor nyúlik.
A fogaskerekek pedig megcápásodnak.
És tényleg BBB lánckopásmérőm van, és tényleg a Bringabutikban vettem :)

14
Frenki képe

Egészen pontosan azért

Egészen pontosan azért nyúlik mert kopik.A nyúlás a lánctagonkénti nyúlás összege.Ha minden lánctag pl 0,01 mm-t kopik, és egy átlagos lénchossz 114-116 tag....

"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

15
Hotyhogy képe

Ne kezdd! ;DDD

Ne kezdd! ;DDD

http://criticalmass.hu/forum/20090125/mythbusters-biciklis-mitoszok-es-c...

16
Frenki képe

Végigpörgettem a láncos

Végigpörgettem a láncos részt ott a feszességet tárgyalgatták, nem a kopás módját.
Belinkelhetem én is a 2.-os géptan tankönyvem ha meglelem.
Egyébként Pata a nyerő, ideális láncfesz speciális esetek kivételével 10-30 mm belógással a laza ágban.

17
Doom3d képe

Hideg időben a sima

Hideg időben a sima gépzsírral kent csapágyak érezhetően nehezen mozognak. Van-e valami jobb négy évszakos megoldás? Használ valaki grafitzsírt?

18
Nincsmáritttöbbé képe

Grafitzsírt tilos

Grafitzsírt tilos használni kerékpár csapágyakban (folyamatos forgásra tervezték a grafittal kevert zsírokat, a kerékpárnál lévő szakaszos mozgás következében a grafit kicsapódik és semmit nem ken).

A sima MOL Liton EP2-es (vagy bármilyen minőségi, lithiumos 2-es keménységű zsír) nálam nem csinált ilyet + még korrózióálló is.

19
Wadmalac képe

Sztereóban

Sztereóban nyomjuk.:)

Wad

20
Nincsmáritttöbbé képe

Egyértelmű, hogy ikrek

Egyértelmű, hogy ikrek vagyunk vagy a két nick mögött egy személy áll (ezért a 3 perc eltérés) :-)

21
Wadmalac képe

Régen skizofrén voltam, de

Régen skizofrén voltam, de már meggyógyultUNK.

Wad

22
Wadmalac képe

Ajánlanám a jófajta

Ajánlanám a jófajta lítiumbázisú csapágyzsírokat. Kevésbé ridegednek hidegben, meg nem folynak meg melegen sem.

Vmi ilyesmi:
http://ridebike.hu/termekek/karbantartas/apolas/zsir/9729+weldtite+l%C3%...

Wad

23
Frenki képe

Ezer éve használták

Ezer éve használták bringákon lánchoz.Ugyanolyan csiszolómasszát képezett mint a sima zsír, meg az olaj a nyitott láncon, csak ráadásul korom maszatosan néz ki minden 800 mm sugarú körben....

24
NyilasMisi képe

Látom már régi a

Látom már régi a kérdés, de hátha érint még valakit. Én télen letisztítom a zsírt a csapágyakról és helyette olajat használok. bár gyakrabban kell olajozni mint zsírozni de hideg időben jobban működik.

25
stp1 képe

ebben az a szép, hogy az

ebben az a szép, hogy az olaj nem marad a helyén (ezért nem alkalmazzák csapágyakhoz...)

26
Frenki képe

Használják és

Használják és használták de zárt rendszerű helyeken.Nekem van egy 1943-as kontrás agyam azon olajzó nyílás van.Akkoriban még nem voltak olyan jó gépzsírok.De a porvédők is olyanok mint a fém simmering.

27
Wadmalac képe

Csak példaként: a 4303-as

Csak példaként: a 4303-as csapágyhoz (ez golyó futáskörre kb. megfelel a kerékcsapágynak) 20.000 ford/perc (333 ford/mp)ford.szám felett írnak olajkenést, alatta egyértelműen zsír.
Nos, egy kerékcsapágy ezt a fordulatszámot országúti 622-es kerék esetén kb. 2450 km/h tempónál éri el, az némiképp mach 2 felett van.
Aki így teker, olajozzon inkább.
De ajánlom hozzá a masszív külsőt, hogy a legalább 40G terhelésnél se szakadjon cafatokban a felniről.

Wad

28
NyilasMisi képe

Ott marad a csapágyban,

Ott marad a csapágyban, csak a felesleg távozik el, így csak annyi van ott, amire éppen szükség van. Tény, hogy gyakrabban kell olajozni, de bevált a módszer télen. először én sem hittem benne amikor elméletként hallottam, de a gyakorlatban bebizonyosodott az ellenkezője.

29
pata képe

Mi az, hogy "jobban"?

Mi az, hogy "jobban"? Simán lehet olyan zsírokat kapni ami a Magyarországon előforduló hőmérsékleti szélsőségeket minden évszakban jól bírja. Teljesen értelmetlen olajozni, az nem oda való.

30
Frenki képe

Véleményem szerint

Véleményem szerint mindkettőtök álláspontja szakmailag teljesen megalapozott.Zsírozzatok gyerekek.Wadmalac, fentebb én is erre mondtam a lábforgást a golyós japán csapikra.Amire ti többiek gondoltok (zsír nagyobb ellenállása, a folyékony olajjal szemben) csak rövid ideig áll fenn.Igazából a golyók, tengelyek egy pár percen belül kinyomják a felesleges zsírt a felületek közül, és a hőmérséklet növekedésével a zsírok is kevésbé krémszerűek, de még mindíg nehezebben szökik ki a felületek közül a folyadéknál.Így a két felület közötti folyadék film ki tud alakulni, csökkentve a súrlódást, hőképződést.
Hogy akkor miért nem zsíroznak mindent?Mert vannak olyan helyek ahová a zsírt nagyon nehéz bejuttatni.A zsírból nehezen távolítható el a működés közben bejutó/leváló szennyeződés.Hőt hatásosan gépelemekről csak folyékony közeggel lehet elvonni (nagyobb motorkerékpárokon van olajhűtő is...).Zsírt nehezebb cserélni generál javítás esetén mint olajat.Olajok viszkozitása (kenőképessége) tágabb határok között állítható be.Olaj bejuttatható kapilláris elv alapján is a felületek közé.
Tanárom szavait jegyezzétek meg:a gépzsír=kocsonyásított kenőolaj.
Nagyjából ennyi jut most eszembe hajnali egykor.

31
Pngr Gbr képe

Télen lesz egy fixi

Télen lesz egy fixi építés projektem, ötlet-gyűjtőben vagyok most, szerintetek a vázra a friss festés+lakkozás után matrica, vagy dekor festés lenne jobb?

.....................
Persze, gyere elém nyugodtan...

32
Nincsmáritttöbbé képe

Egyértelműen lakk alá

Egyértelműen lakk alá festés ha lehet. Nem fakul ki, nem jön fel a széle, stb.

33
Pngr Gbr képe

Kösz a tippeket, ha kész

Kösz a tippeket, ha kész lesz, majd teszek fel képet.

.....................

34
stp1 képe

te tudod mennyid van rá. a

te tudod mennyid van rá. a festés igényesebb. a matrica meg szabadon eltávolítható ha megunod. (már ha nem lakkozol rá)

35
Wadmalac képe

A matricázás után

A matricázás után lakkozás elég stabil megoldás, csak némi trükközést igényel, a legtöbb matrica anyag lepergeti magáról a lakkot. Ha sikerül, nagyon tartós, de ha vmi sérülés feltépi, javíthatatlan.

Wad

36
H.L. képe

A vázban a középcsapágy

A vázban a középcsapágy menete lbaszódott festés után. A pajtában 2500-ért fésülik át a menetet, ami kb 5 perc munka. Ennél tudtok olcsóbbat?

37
Nincsmáritttöbbé képe

Veszel 24 tpi-s menetfésűt

Veszel 24 tpi-s menetfésűt és megcsinálod magadnak.

38
rasotamas képe

Érdeklődnék mivel

Érdeklődnék mivel fixáljak pedált olyan hajtókarban, aminek a pedálmenete kikopott, tehát nagyobb a lyuk mint a csavar. Epoxi elég erős? Ja és rendhagyó módon szobabicikliről van szó :) Ami még eszembe jutott az a hegesztés, csak hegesztő kb 1 kilométerre van, ez is 30-40 kiló meg a hegesztő is.

39
Nincsmáritttöbbé képe

Ilyenkor egy javító

Ilyenkor egy javító menetvágóval nagyobb menetet vágnak bele és a hajtókarba kerül egy persely (amibe aztán ismét normál pedálmenet van).

Persze szobabiciklire az epoxy is megoldás lehet ha még van valamennyi minimális menet amibe az belekapaszkodjon (csak hézagkitöltésre nem jó).

A kart nem tudod leszedni külön?

40
zoldszem képe

Az első részhez: tudsz

Az első részhez: tudsz üzletet, ahol vállalnak ilyen javítást ? Lenne menteni való hajtókarom . Köszi ! Samu

41
Nincsmáritttöbbé képe

A Városmajor u. - Csaba u.

A Városmajor u. - Csaba u. sarkán lévő Orehovszki szervizben Lajos profin és minőségi persellyel csinálja ezt, de más komoly szervizekben is megoldják (ahol nem az csak bolt, nem szerviz).

42
Frenki képe

Vagy átfúrja a hajtókart

Vagy átfúrja a hajtókart és a pedáltengelyt pl egy 5-ös fúróval, aztán átmneő csavar bele rövidre vágva, és szobabiciklihez kész.Ill vesz egy új hajtókart.

43
pkolozsi képe

Elővettem a téli

Elővettem a téli trekkingemet.a fékbetétek nem kopottak,de elég régen voltak cserélve.Megkeményedhetnek,elöregedhetnek?Érdemes cserélni és ha igen milyet vegyek?
köszönöm

44
H.L. képe

Próbáld ki. Ha nem fog,

Próbáld ki. Ha nem fog, cseréld le.
Mivel jön a téli lutykos időszak, igen gyorsan kopnak a fékbetétek, így érdemes olcsóbbat venni, mert a drága ugyanúgy bazihamar elkopik. És az olcsóbbak is faszán fognak.

45
pkolozsi képe

köszi akkor ez az 1500

köszi
akkor ez az 1500 ft/2pár maximálisan megteszi?
http://ebike.hu/termekek/fek/fekpofa/canti-fek/2817+bbb+bbs08+cantistop/

46
Nincsmáritttöbbé képe

Bőven, feltéve, hogy Canti

Bőven, feltéve, hogy Canti féked van (vagy olcsó v-fék, amibe ilyen pofa illik).

47
elfroland képe

Esőbe mocsokba nekem a 3

Esőbe mocsokba nekem a 3 színű BBB vált be. Sokkal tovább bírta mint a sima. Ahogy nézem kantihoz is van ilyen, de dupla árban. Ha sokat mész mocsok időben akkor megfontolandó lehet.

48
norbijúzer képe

ja, az nekem is az eddigi

ja, az nekem is az eddigi legjobb pofa, amit találtam.

--
--
--

49
Wadmalac képe

Nem kell feltétlenül

Nem kell feltétlenül eldobálni a betétet.
Az enyém így nézett ki 1 hónap eső és sár után:
http://www.kepfeltoltes.hu/101125/fekbetet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A felületet reszelővel felsimítottam, az esőhornyokat újravágtam tűreszelővel, kiszedtem az alu- és kőmorzsákat, felcsiszoltam durva (160)csiszolóvászonnal.
Az eredményt nem fotóztam, de gyakorlatilag gyári állapot lett, a fékerő 100% helyreállt. Egy pofa teljes élettartama (0-ra kopás) alatt ezt min. 2X meg lehet csinálni, pofánként kb 10 perc munka.

Wad

50
H.L. képe

tök jó ötlet. Viszont ha

tök jó ötlet. Viszont ha én fékpofát cserélek, az ált akkor szokott lenni, mikor már majdnem a fém ér hozzá a felnihez...

51
Frenki képe

Akkor is van még segítség

Akkor is van még segítség ha szeretsz barkácsoni.
Megfogod a fémig kopott pofát és reszelőn/köszörűn egynesbe simára és érdesre simítod.
Utánna vágsz régi autóabroncs vastagabb részéből a pofánál szélesebb darabot, akét oldalát egynesbe szeded, az egyiket különösen egyensbe, simára és érdesre.Ezután mindkét egynes, sima és érdss felületet áttörlöd, denaturált szesszel, nitróval, benzinnel...etc zsak zsírtalanítsd.Utánna a kezelt felülethez kézzel már ne érj!
Veszel Epokitt műgynta alapú ragasztót, a használati szerint kikevered, és mindkét felülelet lekened.Utánna összeilleszt, és összenyomva rögzít.Én satuban szoktam összeszorítani, egyik pofán ujságpapír alátéttel a gumi, a másikon a pofa csavar tengelye.24 órát vár 20c fokon, utánna ragasztás széle ellenőriz.Ha nincs hézag, körkörösen megragadt, reszelővel/köszörűn körbe igazítható.Utánna víz csatornák vasfűrésszel kialakít.
Iszonyatos lesz a hangja, de fog mint a barom még esőben is.Nekem másfél évig ment a montimon és még nem érte el az első szövetréteget.Utánna meg ellopták a géppel együtt.Első pár napban óvatosan próbálgatni, aztán kialakul a bizalom.
Nem kell csengő a járdán hozzá! :-)

52
Wadmalac képe

Na, ehhez már lusta

Na, ehhez már lusta vagyok.
:)

Wad

53
Hongor képe

Sziasztok, már

Sziasztok, már megpróbáltam beküldeni ezt a kérdést, bár fogalmam sincs mi lett vele, így megteszem újra.
Van valakinek tapasztalata esetleg ezzel a külsővel kapcsolatban, gyanúsan olcsónak találom...

LONGUS IA-2018 CITY KÜLSŐ

54
Zsabor képe

Gyanúsan olcsó? Én

Gyanúsan olcsó? Én 1500-ért vettem Continental Travel Contactot, lassan 2 éve használom, és nagyon meg vagyok vele elégedve.

55
Hongor képe

Igazad van, egy próbát

Igazad van, egy próbát mindenképpen megér (1520,- huf)

56
Nincsmáritttöbbé képe

Igen, konkrétan Édesanyám

Igen, konkrétan Édesanyám bringájára vettem. A Butikban szintén kapható CST Traveller 26x1,4 fényévekkel jobb nála (ezzel már 4-5 bicaj szereltem).

Itt deformálódott volt a perem, az egész gumi öntése, stb. gagyinak tűnt persze elgurult, de a CST 2000-el belsővel együtt, szóval igazából jobban jössz ki.

Esetleg a Conti Sportcontact vagy Contact 26x1,6-os méretben is hsaonló ár/érték.

57
Hongor képe

Az a problem, hogy már

Az a problem, hogy már megrendeltem úgyhogy a következő gumi lesz CST Traveller... Csak 1,5-öseket néztem mivel itt Pesten nekem eléggé beváltak, de mivel hátra lesz úgyis gyorsan kopik nálam. Így tudom használni a javaslatodat csak később, az elsőt is 1,4esre cserélve. Megnézem majd milyen azzal.
Köszi

58
Nincsmáritttöbbé képe

A CST 1,4 és az 1,5-ösök

A CST 1,4 és az 1,5-ösök között nincs lényegi különbség méretben (az 1,4 is rámegy minden felnire ellenben a kisebbekkel, pl. conti 26x1,3).

Ha a Butiktól rendelted, ők jófejek, simán meg tudod változtatni a rendelést ha odaszólsz nekik (email is jó).

59
Hongor képe

Megpróbálom

Megpróbálom megváltoztatni akkor, 21x559 a felni úgyhogy az 1,4 is jó persze. Így az első 1,5-ös Rubenámat majd hátrarakom és az 1,4-est meg majd az első kerékre rakom rá...

Köszi mégegyszer

60
Stanci képe

elfáradtam öntsetek belém

elfáradtam
öntsetek belém erőt
utoljára tavaly kaptam defektet, 1 hónap alatt 4-et :(
azóta semmi... most 2 hét alatt a második megint
kérdésem: egy pár milliméteres éles kavics akadt a bütykök közé és lassú defektem lett, még nem szedtem szét a gumit, mert friss az élmény, de szabad szemmel nem vágta szét a külsőt
szerintetek ilyenkor elég cserélni (ill. megfoldozni) a belsőt, v. cserés a külső is?

61
Zsabor képe

Az attól függ, hogy a

Az attól függ, hogy a szövet milyen mértékben sérült.
Nekem lassú defektet okozó üvegszilánkok miatt még nem kellett lecserélnem a külsőm.
A mostani külsőm gumifelülete szanaszét van vágva ilyen apró üvegszilánkok miatt (úgy 50 vágás/gumi), és semmi baja.
A belső oldalon jobban látszik, mekkora lehet a lyuk.
Ha púp nő a gumin, amikor újra felfújod, akkor viszont nincs szerencséd, és kuka.

62
Stanci képe

köszi, este megnézem

köszi, este megnézem

63
Nincsmáritttöbbé képe

Biztos ami biztos ha már

Biztos ami biztos ha már fény felé átlát a lyukon akkor dobj rá egy foltot (igen, a külső belső, nejlonszövetes oldalán is megragadt csiszolás és ragasztó után - annyira legalábbis, hogy ottmaradjon).

64
Stanci képe

köszönöm lyuk

köszönöm
lyuk lokalizálva, majd vulkanizálva
várom a havat
:D

65
Zsabor képe

Némelyik készletben

Némelyik készletben külön folt van a külsőhöz, lehet érdemes lenne (lett volna) azzal próbálkozni.
Én annak idején megfoltoztam a kipúposodott külsőmet, de egy nap múlva újra kilyukadt. Hiába, 15 évet bírt a Panaracer Dart :)

66
bulma képe

szerintetek 7 sebesseges

szerintetek 7 sebesseges rendszerem kompatibilis-e 9 sebesseges lanccal?

67
stp1 képe

nem

nem

68
bulma képe

ok, koszi! akkor kenytelen

ok, koszi! akkor kenytelen leszek venni egy 8 sebessegest:D

69
sagan képe

A jelenlegi külső 37-584

A jelenlegi külső 37-584 26x1 3/8x 1 1/2=650x35B
Kicsit utánanézve a témának ez szívás :)).
A kérdés ez a 26x1 3/8 37-590 felmegy a felnire vagy már esélytelen.
http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/gumi/ku...

mentsvárként ezeket látom még
http://www.mofaker.hu/?termek_id=008055
ez teljesen a mostanival megegyező méret
http://www.mofaker.hu/?termek_id=008065
ez 26x1 1/2 méretként is fut mégis 584es

----------------------
Legyen a zebra biztonságos!
Kerékpárral csak 10 perc

70
Nincsmáritttöbbé képe

Ne keverd a gumiméreteket,

Ne keverd a gumiméreteket, 584-es felnire csak 584-es külső (mindegy, hogy a másik számozás mit mond).

Egyébként a butik kínálatában ez 584-es:

http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/gumi/ku...

Meg itt is ugyanez:

http://ebike.hu/termekek/kerek/gumikopeny/egyeb-meretek/26-coll-hagyoman...

Persze átvételnél azért nézd meg a gumin lévő számot mégegyszer :-)

71
sagan képe

Tehát,ha jól értem akkor

Tehát,ha jól értem akkor jó eséllyel a
26 x 1 3/8 az 590 mm
26 x 1 1/2 meg 584 mm,
de az a biztos,ha ráírták a külsőre hogy 584 :))
A felnire rá szokták írni a méretszámot vagy csak a külsőből lehet kitalálni?

----------------------
Legyen a zebra biztonságos!
Kerékpárral csak 10 perc

72
Nincsmáritttöbbé képe

Minden modern külsőn rajta

Minden modern külsőn rajta kell lennie a pontos számnak.

73
beked képe

Valami nem jó tudtok

Valami nem jó tudtok segíteni :)
Körülbelül ennyit tudok a problémáról és tudom, hogy ez kevés, de azért leírok pár tapasztalatot, hátha valaki átélt már ilyet.

A trekking külsőket elől vékonyabb Conti SportContactra cseréltem és akkor kapott egy nagygenerált is. De azóta (talán nem az elejétől, de ebben már nem vagyok biztos) fura érzésem van lassú tekerés, meg tolás közben.
Olyan, mintha a bicó húzna valamelyik irányba az egyenestől, de nem látok komoly nyolcast, vagy ilyesmit. Emellett pedig mintha nehezebb lenne a földön levő kerékpárt kormányozni, bár ezt én betudtam a vékonyabb és sima külsőnek az elején.

Nagyobb sebességnél nem igazán érzem a problémát, ill. nem tudom megállapítani, hogy a szerintem a megszokottnál nagyobb és gyakoribb kilengésem, "kácsázásom" emiatt van-e vagy csak miattam, ahogy a hátranézés során sem sikerül már mindig annyira egyenesben tartani a gépet, mint ahogy megszokott volt.

Lehet, hogy nem középre rakták be az első kereket? De azt hogyan? nekem szerelés közben max a hátsót volt nehéz helyesen visszaraknom, de én nem ebből élek. Vagy mégis egyenetlen a kerék, esetleg a gumi? Vékonyabb külsőnél jobban számít egy aprób egyenetlenség is (az biztos van, szerintem nem a legjobb a felni, napi használat jópár kátyú)

Én eddig szerelőhöz jártam, de most épp két állás között vagyok. Viszont, ha nem tudom mi a hiba még esélyem sincs megjavítani. Egy szervizbe eddig nyugodt szívvel vittem hogy "valami nem jó. Holnapra kész lesz?" de a BK-ba, vagy Fixáldába azt hiszem pofátlanság úgy lemenni, hogy teljes mértékben másokra vagyok hagyatkozva. Vagy nem?

Beke Dávid

74
Nincsmáritttöbbé képe

Ha sokkal vékonyabb gumira

Ha sokkal vékonyabb gumira (pl. 28-622-es sportcontact) cserélted ki a rendszert, az okozhat ilyeneket két okból is:

1. Trekking felni nem szereti a vékony gumit, nagyon szétterül rajta (nem lesz ballonos). Emiatt kapsz egy viszonylag lapos középső futófelületet (ezért jó egyenesben) illetve egy nagyon meredek peremet (ami meglódítja, azaz maga alá dönti kanyarodásnál).

Jellemzően akkor van ilyen, amikor trekking felnire (18-20 széles) raknak vékony külsőt (25-28-as széleshez inkábbb már 15-ös felni kell, de a 13 is jobb). Helyes gumi-felniméretnél a külső BALLONOS.

Ez a hiba egyszerűen megnézhető egy kerékcserével (akár nálunk is, kapsz bele két országúti kereket 28-as sportcontival és egyből látod, hogy ez-e a hiba).

2. A nagyon vékony gumi minimálisan megváltoztatja a villa utánfutását (a szöget nem, de mivel a kerék és az egész bicaj alacsonyabbra kerül a vékony gumi miatt 2-3cm-el, ezért az utánfutás hosszát igen). Ez szintén okozhat szitáló, kapkodó kormányzást. Nehezebb kiszűrni, mivel más villa (hosszabb vagy előrébb nyúló) próbálgatásával lehet biztosan azt mondani, hogy ez a hiba.

Ezen felül persze lehet:
- nem egyenesen berakott kerék (árulkodik, ha mindkét fékkonzol sréhen áll)
- nem középre fűzőtt kerék (célszerszámmal pillanatok alatt kiderül és centrírozással korrigálható)
- hajlott váz (húzz egy zsineget a hátsó papucstól a homlokcsőn átvetve a másik hátsó papucsig -> feszítve ekkor a nyeregcsőnek középen kell lennie)
- ferde villa (felülről belenézve az egyik szár előrébb van, kiszedve és síkra lerakva nem fekszik fel szépen a fékkonzolokra-papucs végére)
- szoruló kormánycsapágy, stb.

Inkább meglévő hiba lesz amit a vékony gumi felerősít.

Ja, és ne feledd: ha a szervizek olyan jól végeznék a munkájukat akkor nem lenne se Bringakonyha se Fixálda (pont azért alakultak, mert nem hagytam inkompetens emberekre a kritikus barkácsolni valókat).

75
beked képe

Köszi a tippeket. Beke

Köszi a tippeket.

Beke Dávid

76
Wadmalac képe

Nem lehet hogy vmitől "két

Nem lehet hogy vmitől "két nyomon haladó jármű" a lovad? Ferde első/hátsó villa, ferdén betett kerék, enyhén csavarodott váz, asszimetrikusan alátétezett kerék?
A ballonosabb gumik elég jól letolerálják az ilyen hibákat, de a vékony kemény gumi kihozza.
Meg kéne nézni elölről-hátulról, hogy a két kerék teljesen 1 síkban van-e.

Wad

77
pata képe

Létezik valami

Létezik valami célszerszám a standard gumileszedőkön kívül makacs, merev külsők felrakására és leszedésére? Egyszer mintha olvastam volna ilyesmiről, de nem találom.

78
norbijúzer képe

ha nagyon nem ment standadr

ha nagyon nem ment standadr gumileszedővel, akkor fogtam egy pár csepp olajat és megkínáltam a gumi és felni találkozásánál, sokat segített :) utána persze le kellett tisztítani a felnit, hogy fékezni is lehessen majd...

de még nem találkoztam olyannal, amit 2-3 gumileszedővel ne sikerült volna leszedni vagy felrakni.

--
--
--

79
pata képe

Nem az a gondom, hogy

Nem az a gondom, hogy lehetetlen, nyilván meg tudom csinálni, csak sokáig kell szöszmötölni vele, különösen a vadiúj, erősen defektvédett gumiknál, mert azok nagyon merevek.

Egyszer láttam vmi célszerszámot, aminek a végéből egy vékony fémlemez kinyúlt és alá lehetett vele emelni a külsőnek, de az istennek se bírok ráakadni.

80
Wadmalac képe

Én soxor hasznháltam már

Én soxor hasznháltam már sima konyhai leveseskanalat. A nyele elég merev, lapos, legömbölyített élek, nem sérti fel se a felnit, se a gumit, nem tudsz vele kígyómarást csípni a belsőbe. Ja és be lehet akasztani a küllő alá. Nem 1 hátrány ha feszes a gumi és 3 kéz kéne 1szerre.

Wad

81
Nincsmáritttöbbé képe

Erre simán használhatsz

Erre simán használhatsz szappan, amit utána vízzel le lehet mosni és nem rontja el a fékfelületet.

82
Frenki képe

Igen, apám 30 éves MZ

Igen, apám 30 éves MZ defektszerlő kulcsa, meg satu, meg izomember. :-)

83
pata képe

Ilyet_ és ilyet_ találtam,

Ilyet_ és ilyet_ találtam, de még nem döntöttem melyiket veszem meg. Ha igen, akkor megírom :-)

84
dybi képe

Van nekem egy szinte

Van nekem egy szinte tökéletes hátsó sárvédőm, az egyetlen hibája kicsit rövid.
Arra gondoltam az egészet hátrébb fordítom kicsit. Eddig meg is lennék, de némi trutyi kicsapódik az elején. Szeretném meghosszabítani, ezért szükségem lenne egy darabka sárvédőre. (kb. 20 cm)
Az lenne a kérdésem nincs-e valakinek elfekvőben valami eltört, maradék stb?
(E miatt nem vennék egy komplett szettet.)

Előre is köszi :)
--------------------------------------------------
A Földön élni drága mulatság, de legalább tartalmaz évente egy ingyenes Nap-körüli utat.

üdv dybi

85
Nincsmáritttöbbé képe

Műanyag A4-es mappa,

Műanyag A4-es mappa, visszaváltható üdítőflakon, stb. -ből is barkácsolhatsz toldást, sőt még olyat is ami hátra is nyúlik (tehát oldalról is fogja az odaérkező trutyit).

Végén (a sárvédő rögzítésén túl) kilyukasztod két helyen és a villára kötegeled.

86
Wadmalac képe

Istenemre, amikor kb 1

Istenemre, amikor kb 1 órája beleolvastam, felvágott féliteres kóláspalack táncolt a szemem előtt, épp mert szélesebb is mint a sárvédő.
Csak lusta voltam írni.

Wad

87
dybi képe

Köszönöm. Ezekre én is

Köszönöm. Ezekre én is gondoltam, csak így talán kevésbé lenne ööö... kisipari. :)
Mondjuk a félbe vágott üditős azért lenne jó, mert a másik fele mehetne előre leffentyűnek.
--------------------------------------------------
A Földön élni drága mulatság, de legalább tartalmaz évente egy ingyenes Nap-körüli utat.

üdv dybi

88
Wadmalac képe

Fújd ki belülről

Fújd ki belülről kályhaezüsttel. Máris sárvédő színű, tök gyári lesz.

Wad

89
stp1 képe

jó csavarboltot tudtok

jó csavarboltot tudtok zugló-belvár-gellérttér-móricz magasságban? (vagy egyéb közlekedési csomópontokhoz közel)

90
UB képe

Pont a Gellért-Móricz

Pont a Gellért-Móricz között félúton a Bercsényi-Bertalan Lajos sarkon volt egy jó kis bolt, de nemrég odébb költöztek néhány utcával, pontosan nem tudom hova. Ha odamész, biztos ki van írva az új cím.

91
stp1 képe

köszi, akkor megnézem azt.

köszi, akkor megnézem azt.

92
IPG képe

hajólemlékszem a Kende

hajólemlékszem a Kende utcában vannak.

93
stp1 képe

neked is köszi.

neked is köszi.

94
Nincsmáritttöbbé képe

Nagyon nem találtam meg

Nagyon nem találtam meg őket múltkor, pedig végigmentem ott. Ha megvan, írjátok már ide is be :-)

95
IPG képe

Ma megnéztem a sarkon a

Ma megnéztem a sarkon a boltot, az van kiírva rá h a Kende 16ba mentek.

96
Wadmalac képe

http://wcs.oisz.hu/52025/rozs

http://wcs.oisz.hu/52025/rozsdamentes-csavar/gordius-inox-kft.html

Mert én csak a savállóban bízok. Főleg télen.

Wad

97
stp1 képe

köszi

köszi

98
povi képe

ha belvár, akkor: 8ker,

ha belvár, akkor:

8ker, Auróra-Tolnai sarok

99
stp1 képe

köszi, most már igazán

köszi, most már igazán válogathatok :D

100
dobermann képe

hogy nagyobb legyen a

hogy nagyobb legyen a választék ;)
http://www.fabory.hu/pages/home.html

Tradicio és Minőség! 1954-ota :D

101
Wadmalac képe

BTS küllőkről tud vki

BTS küllőkről tud vki vmit? Érdemes megvenni? Mert fekete küllők kellenének és abban ezt találtam tűrhető árban.

Wad

102
Nincsmáritttöbbé képe

Tudtommal utólag festettek.

Tudtommal utólag festettek.

103
Wadmalac képe

Lepattog fűzésnél? Meg a

Lepattog fűzésnél?
Meg a szilárdság......
Nem tom bízzak-e benne.

Wad

104
Nincsmáritttöbbé képe

Fekete DT-vel mi a baj?

Fekete DT-vel mi a baj?

105
Wadmalac képe

Azon kívül ,hogy 70 Ft-tal

Azon kívül ,hogy 70 Ft-tal drágább darabja, semmi. Szívem szerint nem is keresnék mást, de spórolás is van a világnon. De csak ha megéri.

Uhh, erről jut eszembe: nemrég kerékpárboltban kaptam ezt a brilliáns infót: a DT fekete küllők ANYAGÁBAN FESTETTEK.
Tehát anyagában feketére festett vasból van.
Nem óhajtottam kiselőadást tartani fémek technológiájából, a Star Trekben beszéltek már átlátszó alumíniumról, de fekete vasról ott sem.

Wad

106
Nincsmáritttöbbé képe

Ok, nyilván a fekete vas

Ok, nyilván a fekete vas hülyeség, de más egy galvanikus színezett bevonat (vagy akár ide tartozik a króm is) és más egy szinter.

107
Wadmalac képe

Ez igaz. De azért jót

Ez igaz. De azért jót kuncogtam magamban.
Szal felejtsem el a BTS-t, ha szeretném, hogy fűzés után is fekete küllőm legyen.

Wad

108
Nincsmáritttöbbé képe

Itt elmondható, hogy minden

Itt elmondható, hogy minden annyit ér mint az ára: a BTS megér ennyit, ha esetleg levernéd fűzés közben akkor azt gyorsan ki lehet akrilfestékkel javítózni - sőt óvatosan (a küllőket hosszában is kenve) szerintem befűzhető anélkül, hogy a szinterréteget felhasítanád).

109
dobermann képe

BTS-sel füztem már pár

BTS-sel füztem már pár kereket.Szerintem jó.
Igaz nem DT,de az ára sem az.
Az említett problémát én nem tapasztaltam.
Most volt egy centrirom,amit tavaly összel füztem.Napi használatban van.Hátsókerék és a telet is végiggurulta pilisborosjenőröl csepelig és vissza.
Árban még jó a B+ is ami egyébbként MACH

Tradicio és Minőség! 1954-ota :D

110
Wadmalac képe

Kösz az infókat, ez

Kösz az infókat, ez alapján bevállalható. Én a használattól lepattogó festéstől meg szilárdsági problémáktól féltem, de ezek szerint elmegy.
THX.

Wad

111
Frenki képe

vegyetek egyet és

vegyetek egyet és nézzétek meg.Egyébként a galvanizáláson kívül van még fémszínezési eljárás.Nézzetek utánna a mérő műszereknél és fegyvereknél alkalmazott barnításra, feketítésre, antikolásra.

112
bat képe

Szasztok! Már nagyon

Szasztok!

Már nagyon bosszantott, hogy minden aprósággal szerelőre vagyok kényszerülve, úgyhogy kinéztem, és megvásároltam egy alapnak jónak tűnő Mali országútit. Az elképzelés az, hogy szétszedem, vázat szintereztetek, majd az összeszereléskor cserélem, amit kell. Közben persze sokat tájékozódva megismerem az alkatrészek hogyanját. Az első fázis folyamatban, sűrű fórumozással, google-özéssel majdnem meg is vagyok. Kivéve, hogy:

- A kormánycsőből a kormánycsapágy csészéit (?) hogyan tudnám a drága célszerszám nélkül kiütni? Láttam, hogy ez azzal a hasított csőszerű izével semmiség, de feleslegesnek tartom megvenni, irreálisan drága, ha nem használom gyakran...

- A hátső váltótartó nyelvet rögzítő, vázban lévő csavart ki kellene venni a festés előtt gondolom. (Nincs velem most a váz, de ha így nem egyértelmű, akkor majd lefotózom.) Belülről be van hasítva, így egy szélesebb fejű csavarhúzóval vagy egy pénzérmével el tudom fordítani, de nem jön kifelé, inkább csak egy helyben forog. Ki kell ütni?

- A legtanácsatalanabb pedig a kormányszár és a villa "összenövésével" vagyok. Az istennek nem tudtam szétszedni, a végén már annyit bénáztam, hogy a kónusz (dió, ék?) is beesett. (Kicsavartam valamennyire a vonócsavart, beütöttem, aztán meg mivel nem mozdult, próbálkoztam tovább, majd végül kicsavartam teljesen a csavart, dió be...) Elvittem szervizbe, hogy nézzék már meg, de nem tudtak segíteni, azt mondták, hogy valószínűleg össze lett erőltetve két nem passzos alkatrész, és ha sehogy sem megy, vágjam le a villát tőben. Elég kopott volt, úgyhogy feláldoztam, lefűrészeltem, és így mát ki tudtam felülről húzni. Előbbre sokkal nem vagyok viszont mert így sem tudom kiszabadítani a stucnit. Ami viszont tetszik, megtartanám... Így néz ki egyébként, ha lehet valahol ilyesmit kapni, az is jó... http://ebike.hu/termekek/kormany/kormanyfej/hagyomanyos-222mm/16219+zoom...

Hát kössz előre is. :)

113
bat képe

Ja, az utolsó problémát

Ja, az utolsó problémát megoldhaja, ha rövidebbre fűrészelem a maradék villanyakat, hogy alulról hozzáférve ki tudjam erőszakolni a kormányszárat. Jutott eszembe azóta...

114
UB képe

A kormánycsapágy

A kormánycsapágy csészéket egy rossz csavarhúzóval és kis kalapáccsal hátulról óvatosan körbe-körbe kocogtatva ki tudod ütni.

A váltótartó fület úgy szedd le, hogy majd vissza tudd szerelni! :) Így látatlanban nehéz mást mondani. Azt sem írtad, hogy acél, vagy alu vázad van? Ha acél, akkor nem jelent jót, hogy külön váltótartó fül van, mert ez a rosszabb minőségű, lemezpapucsos vázakra jellemző, ha alu a váz, akkor pedig a szinterezéssel kell csínján bánni, mert nem tesz jót az anyagnak az égetés hősokkja.

A történet alapján a stucnit nem hiszem, hogy érdemes lenne megmenteni.

Jó szerelést!

115
bat képe

Köszi! A váz alu. Akkor a

Köszi!

A váz alu. Akkor a szinterezés felejtős?

A váltótartó fület már leszedtem, de van a vázban az a menetes betétszerűség, azt nem tudtam még kiszedni. Nem akartam erőltetni nagyon...

116
stp1 képe

nem felejtős, szinte az

nem felejtős, szinte az összes mai váz gyárilag szinteres. csak óvatosabban kell bánni vele. szemcseszórásnál is pl. csak jelezd mikor leadod festeni.

váltótartófül milyen, a csavar a vázban rögzül, vagy egy anyában? ha az előbbi akkor szívás ha elforog.

117
bat képe

Portech-hez vinném majd,

Portech-hez vinném majd, arról itt jókat írtok. Ők biztos jól bánnának vele. Sima matt fekete lenne egyébként, ha ez jelent vmit festéstechnológiailag. Biztos nem. :)

A vázban rögzül, ha a kérdést jól értem. A kis biszbasz nagyon adja magát, biztos kicsavarni kellene igazából. Na de majd este ránézek még egyszer, és max lefotózom, ha nem boldogulok vele. Kössz!

118
stp1 képe

egy fotó tényleg jól

egy fotó tényleg jól jönne. portech számomra is szimpatikus volt.

119
bat képe

A biszbasz és a csészék

A biszbasz és a csészék sikeresen kiműtve. Holnap bejelentkezek a Portech-nél. :)
A stucnit még vizsgálgatom, hátha... Ilyesmit szeretnék, de sehol nem lelek újat sem...
A segítségeket köszi!

120
stp1 képe

áztasd valami

áztasd valami csavarlazítóba (wd40 nem túl költséghatékony ekkora mennyiségben szerintem). vagy ha alu a stucni akkor hűtsed amíg meg nem mozdul.

121
Wadmalac képe

A villa fejcsövét

A villa fejcsövét hosszirányban óvatosan flexszel felvágni, lehetőleg a stucni csövébe nem belevágva. Amint a villa csöve megnyílik, a stucninak kiüthetőnek kell lennie.

Személyes vélemény: én inkább a stucnit áldoztam volna fel a villa helyett, egy villa drágább és nehezebben beszerezhető.

Wad

122
bat képe

Este próbálkozom,

Este próbálkozom, kössz.

És hát ja, lehet, hogy a stucnit kellett volna vágni... Na de most már mindegy. :)

123
Frenki képe

A Portechnél egy ezressel

A Portechnél egy ezressel drágább lett két hete a szinter.A szinter eltávolításnál, eszedbe ne jusson az égetés!Szólj előre hogy akkor ne.Azt olyan 4-500 celsiuson nyomják, az alu olvadáspont meg 600 celsius....ettől van a deformitás, a szinter nem bántja az aluvázat.Nyers aluvázakat hordok oda trekkingekhez és eggyel sem volt gond az olyan max 300 celsius, de inkább 200.Csak ezért égetik, hogy ráolvadjon és kitérhálósodjon a polimer por.Ha annyit kapna le is égne.

124
bat képe

Reggel bevittem, 2 lesz a

Reggel bevittem, 2 lesz a homok, 4 a szinter feketére. Mondtam nekik, hogy alu, de mivel nem égetéssel lesz leszedve a régi festés, gondolom mindegy. 1 hét múlva lesz meg, addig az alkatrészeket lebrigéciolozom, vagy hogy is hívják azt az izé löttyöt. :)

125
Wadmalac képe

Azt a bizonyos brigéciol

Azt a bizonyos brigéciol nevű löttyöt felénk brigéciolnak hívják. Az egyéb löttyöket, mint pl. kromofág, nem hívják brigéciolnak. A málnaszörpöt se pl.

Wad

126
Frenki képe

Ha már megvetted akkor

Ha már megvetted akkor használd el, de a brigéciol majd egy ezres.Én elballagok a Dózsán az állatkerttel szemben átlósan lévő bkútra egy üres pet palacckal, és megtöltöm kb 400 ft körüli értékben.Gyorsabban oldja mint a lötty, és 1,5 liter max 500.A lötty meg 800? körül 1 liter.Ahol vastag az olajsár, érdemes drótkefézni, ha a felület engedi.A recéket rossz fogekfével érdemes.Láncot, csapágyat mindíg tiszta löttyben mosom.Nem lutykolom rá a másikról lemosott koszt.

127
Nincsmáritttöbbé képe

Azért brigéciolt nagyon

Azért brigéciolt nagyon sokszor fogok ki 500 ft alatt (tescoban is sokszor akciózzák) és ellenben a benyával meleg vízzel higítható (és tisztán még úgy erősebb is).

128
Wadmalac képe

Én a WD40-et tudtam

Én a WD40-et tudtam tökéletesen kiváltani petróleum és gázolaj 1 az 1hez keverékével, pumpás flakonba töltve. Még szagra is ugyanaz.
A brigi pótolhatatlan.

Wad

129
Wadmalac képe

Nem rossz a gázolaj, de a

Nem rossz a gázolaj, de a brigéciolt 100%-osan semmi nem pótolja. Aranyat ér az a cucc.
Nagy kiszerelésben olcsóbb.

Wad

130
bat képe

Brigi? Ja, így már van

Brigi? Ja, így már van értelme. :) Vettem egy flakonnal most a benzinkúton, aztán majd nyitott szemmel járok. Pár héttel ezelőttig még csak nem is hallottam ilyesmiről.

131
Wadmalac képe

A legjobb benne hogy a

A legjobb benne hogy a tisztítás után meleg vízzel tökéletesen eltávolítható. Nem oldja-marja a fényezést, műanyagokat, kezet sem, nem savas, nem lúgos. Ülepítéssel-szűréssel nagyon sokszor újrahasználható. Plusz, hogy azért zöldek is legyünk, mérgező maradék nélkül lebomló cucc.

Wad

132
zenmacska képe

És ha nem tévedek, a

És ha nem tévedek, a brigéciol környezetbarátabb is. Már ha ez szempont (nekem az) :)

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

133
Sisakhuzat ponthu képe

Sziasztok! Különleges

Sziasztok!
Különleges karácsonyi ajánlat! Ma éjjel SHOPPING NIGHT a sisakhuzat.hu-n!
Részletek itt: http://sisakhuzat.hu/shopping_night.html

134
stp1 képe

köszi, de ez nem a budapest

köszi, de ez nem a budapest tv hirdetősávja.

135
Wadmalac képe

Esetleg bringás

Esetleg bringás jósda?
Érintsd a két bringáskesztyűdet a képernyőhöz és megmondom mikor lesz defekted....

Wad

136
stp1 képe

energiaátáramlásos

energiaátáramlásos távhajszálrepedés vizsgálat, valamint gondolatátviteles korróziósebesség számítás.

tuti biznisz.

137
Wadmalac képe

Belecsapok. _________________

Belecsapok.

Wad

138
pkolozsi képe

Sziasztok Van egy régi

Sziasztok
Van egy régi országúti kerékpárom és ma nekiálltam szétszedni.Több kérdésem is lenne kapcsolatban vele.
1.Kiszedtem a stucnit és a villát is kiszedném megzsíroznám a kormánycsapágyat,de nem tudom leszedni az anyát.vmi speciális 120 fokban bemart anya van rajta és nem megy.mivel lehetne vagy szervíz?
2.a váltógőrgő elkopott egy régi fém shimano SIS a váltó.különböző méretek vannak vagy milyet vegyek?
3.leszedtem a váltókat is mivel tisztíthatom meg őket,hogy az a pár műanyag rész ne károsodjon?
4.ha veszek új fékeket Longus-t a régi fékkarok még jók vagy az is csere?
Egyenlőre ennyi.Előre is köszönöm a válaszokat

139
stp1 képe

1. körmöskulcs (link) van

1.
körmöskulcs (link)

van a BK-ben is ha nem akarsz venni.

3.
szerintem brigéciok nem bántja. vagy darabokra szeded és lesikálod mosogatószerrel, kiszárítod, zsírozod és összerakod.

4.
működik a régivel is. de pl. Saccon rejtett bowdenes 3rugó/pár. és szerintem szebb ha a mostani még felső bowden kivezetésű.

140
pkolozsi képe

Köszi,de miskolci vagyok.A

Köszi,de miskolci vagyok.A váltógörgő 10 szemes,minden 10 szemes jó?

141
stp1 képe

inkább az számít, hogy

inkább az számít, hogy hány sebességes a rendszer. persze olyan fogszámút vegyél ami még befér.

142
Zsabor képe

Van valami trükk, amivel

Van valami trükk, amivel fel lehet tenni a nagyon makacs külsőt a felnire?
Mert a TravelContact se volt egy leányálom, de ezzel a Schwalbe Marathon Winterrel szarrá szopom magam, már eltaláltam a munkatársamat a kilőtt gumileszedővel, és patakokban folyik rólam a víz :)

143
stp1 képe

szappanos víz, fém

szappanos víz, fém leszedő.

144
Nuvanda képe

Élvezetes lesz leszedni.

Élvezetes lesz leszedni. Tapasztalatom alapján lefelé bármi nagyobb szopás. :D

145
Wadmalac képe

Aaaaaz tuti! A Kenda 622-20

Aaaaaz tuti!
A Kenda 622-20 külsőt csípőfogóval vágtam le a Vili-Vili felniről.
Az így felrakott külsőhöz érdemes beszerezni a defektspray-t, mert a büdös életben nem fogod többet gumiszerelni. Már csak azért se, mert a lefeszegetésnél valszleg sérülni fog és kuka.

Wad

146
Zsabor képe

Szerencsére ezekkel a

Szerencsére ezekkel a Schwalbe Marathon gumikkal gyakorlatilag lehetetlen defektet kapni.
A másikkal első nap átmentem egy kétdekás üvegen, ami akkor tört össze. A guminak semmi baja nem lett :)
Egyébként nekem valamiért mindig könnyebben ment a leszedés.

147
Wadmalac képe

A keréken a feszüléstől

A keréken a feszüléstől kicsit kinyúlik a külső, tehát elvileg könnyebben jön le mint fel, csak marha nehéz megkezdeni, a pereme alá benyúlni.
Ha az sikerült, elvileg onnantól könnyebb mint elsőre felrakni.

Wad

148
Zsabor képe

És olyankor mi van, amikor

És olyankor mi van, amikor felrakom a gumit, és nyolcas van benne?

149
blajo képe

Ha csak a gumiban van

Ha csak a gumiban van nyolcas, akkor nem ul fel rendesen a kulso a felnire. Van egy vonal a kulso peremenel, annak vegig a felnitol egyenletes tavolsagra kell futnia. Ha nem igy van, akkor tul kell fujni, hogy a helyere pattanjon... (Info by Sheldon Brown (Seating the Tire reszt fusd at), hevenyeszett forditasban.)

Nekem a monti gumiba kellett 7.5-8 bart fujnom, hogy helyre pattanjon (vegulis kibirta...) Segithet meg talan egy kis sikositas.

150
Wadmalac képe

Én gumi felrakás után

Én gumi felrakás után először lanyha puhára szoktam fújni és utána a padlóhoz ütögetve és a külső gumit megcsavargatva körbeforgatom a kereket, hogy minden pontján egyformán üljön be a gumi a felnibe. Csak miután ez megtörtént, akkor fújom keményre. Így általában egyenletesen beáll a külső, ha nem, megismétlem.
Ja, és egyébként a belsőt is enyhén felfújva szoktam betenni, mert kikerekedve nem csípődik be a külső pereme alá. A becsípett belső is okozhat guminyolcast, sőt defektet is.

Wad

151
blajo képe

Elso korben en is a finomabb

Elso korben en is a finomabb megoldassal szoktam probalkozni, csak aztan veszem elo a baltat...

152
Zsabor képe

Szöges gumi volt, a

Szöges gumi volt, a munkahelyemen raktam fel, a padlóhoz ütögetéstől első körben eltekintettem :)

153
Wadmalac képe

Lakkozott parkettán és

Lakkozott parkettán és márványpadlón nem javallt..:P

Wad

154
Wadmalac képe

Na ez most háklis téma

Na ez most háklis téma nekem. A trekkingre előre 25-ös Kenda került, felrakás után egy 10 centis szakaszon befelé ütött a jobb oldala, több leeresztéssel-felfújással-átgyúrással megpróbáltam beállítani, miután 1 órás munkával sem jött össze, rájöttem, hogy a gumi jobb oldalfala simán gyári hibásan szűkebb, aszimmetrikus, ha megszakadok is ütni fog. Mivel az országútimon is szívtam a Kenda gumikkal (kínszenvedés volt felrakni plusz kinyílt a pereme a drótabroncsnál), asszem hanyagolni fogom a márkát.

Wad

155
Zsabor képe

Én hasonlóan jártam a

Én hasonlóan jártam a Schwalbe szögesgumival. Még nem adtam fel :) A 10 centis szakaszt át tudom vándoroltatni máshova, de eltüntetni nem sikerült.

156
monster képe

folyékony szappannal

folyékony szappannal bekenés már volt?
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

157
Zsabor képe

Köszi, közben sikerült

Köszi, közben sikerült felraknom. Kézzel. A módszer még nem teljesen kiforrott, nem tudom pontosan mi volt, amitől sikerült.
Utána pedig majdnem megszereltem egy srác arcát U-lakattal.

158
SzCiklon képe

Embörök, reggelre kelvén,

Embörök, reggelre kelvén, midőn elindultam, néhány laza mozdulattal kiszabadítottam Halas Piroska Virágot a hó alól a kisudvarban, elindulván pedig észleltem, hogy a hátsó fékem nem frankó.
Most a mélygarázsban áll, viszonylag melegben, kérdésem, hogy vajon ez a hidegtől történt-e szegénnyel, vagy igényel a dolog külön törődést?
Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!

159
Nincsmáritttöbbé képe

Valszeg belefagyott a

Valszeg belefagyott a bowdenházba vagy a fék rugóházába a víz.

161
Nincsmáritttöbbé képe

Elvileg ha meleg helyre

Elvileg ha meleg helyre rakod kiolvad, de igazán a tuti majd az lenne ha kifűznéd a bowdent és wd40-es tisztogatás után jó sok zsírral-láncspray-el raknád össze (ez nemcsak keni hanem a korróziótól is védi).

Meg ne hagyd kinn... :-)

162
Zsül képe

Sziasztok!Megtudnátok

Sziasztok!Megtudnátok mondani,hogy melyik felniszalag jobb minőségű?Schwalbe,vagy BBB BTI?Sürgősen kellene az infó,mert még ma szeretném megrendelni netről...Előre is köszi!

163
stp1 képe

schwalbe nekem nagy nyomás

schwalbe nekem nagy nyomás mellé szimpatikusabb (majdnem kemény műanyag), outin az van.
ilyen szövetszerűt (habár az B+ matricás) montin használok kis nyomás mellé.

164
Zsül képe

Ez meggyőző(és

Ez meggyőző(és gyors!)válasz volt,köszönöm szépen!Már rendelem is a Schwalbe-t.

165
Zsül képe

Közben megjött a

Közben megjött a cucc(amúgy elég gyorsan,+1 ebike!),és elég jónak tűnik,ráadásul 10bar-t bír a szükséges 8 helyett.

166
Wadmalac képe

Nekem a Schwalbe nagyon

Nekem a Schwalbe nagyon bevált, csak az tudja hazavágni, ha sorjásak a küllők fölötti furatok, ezt nem árt ellenőrizni. A szövetes BBB-t most a trekkingben tesztelem, eddig nem durrant el 7 bar-on, bár nem is gurult még, csak áll a ló nyomás alatt.

Wad

167
Pngr Gbr képe

Sziasztok! Abban kellene

Sziasztok!

Abban kellene segítség, hogy két forgáspontos patkófékhez kompatibilis-e a kétujjas fékkar? Ha nem, akkor mit javasoltok egyenes kormányra?

.....................

168
Nincsmáritttöbbé képe

Ha patkó húzásra van a

Ha patkó húzásra van a fékkar (pl. saccon, csepelboltos vagy acor) akkor tökéletes hozzá.

Egyébként 4 ujjasból shimano tiagra fékkar (direkt erre van csak nagy).

169
tazz képe

Sziasztok! észrevettem hogy

Sziasztok! észrevettem hogy nagyon lazák a küllők az első kerekemben.Kérdésem hogyha szépen végighaladva egyenletesen húzok rajtuk az úgy ok?
Vagy ennél bonyolultabb a dolog? okítsatok:-)
Előre is kösz

170
Nincsmáritttöbbé képe

Ha nincs deformáció a

Ha nincs deformáció a felniben (új, még nem ütötted szét) akkor egyenletesen meghúzva nagyjából egyenes kereket ad a rendszer.

Egyrészt ezt komolyabban lehet csak nézni (küllő megpengetve azonos hangmagasságon szóljon, illetve küllőfeszesség mérő) másrészt maradhatnak benne apróbb hibák (1mm alatti) amiket csak centrírállványban lehet kihúzni.

Másrészt lehet, hogy már minimálisan használt a felnid, másztak-nyúltak a küllők, szóval a fenti ideális esettől biztos eltér az egész, tehát méginkább javasolt a centrírállvány.

Kezdőként egy ilyet kihúzni nem javallot, ha mégis megpróbálnád akkor alábbiak szerint járj el: centrírállványban vagy gyorskötegelővel megtámogatva vázban hagyva dolgozz:

http://blog.makezine.com/sm-stand-3.jpg

A fenti gondolatmeneted csak akkor járható, ha mindegyik küllő ugyanannyira laza. Ekkor körbe negyedeket feszítve meg tudod húzn a kereket.

Mivel valószínűbb, hogy a küllőfeszességek össze-vissza vannak (komoly műhelyek is elrontják) ezért a következő szerint járj el: a túl feszes küllőket lazítsd le (pl. egy fél fordulattal) és az AZONOS OLDALI szomszédaira rakd át amennyit lelazítottál (példánkban negyed-negyedet). Ha túl laza küllő van akkor a "szomszédaitól" lopj feszességet (előző fordítottja). Így többször körbe haladva mindegyik küllő ugyanolyan feszes lesz anélkül, hogy a kerék elmászna. Ilyenkor lehet negyeddel feszíteni is az egész rendszert.

Ha oldalütés van akkor azt vedd ki (ütéssel ellentétes oldalon feszítes, míg az ütés oldalán UGYANANNYIT lazítasz, hosszú ütésnél pl. negyed lazít-negyed feszít ellentétes oldalon).

Remélhetőleg tojásod nincs vagy 1mm alatt, ott már picit jobban meg kell gyötörni a rendszert :-)

171
tazz képe

KÖszönöm !

KÖszönöm !

173
Wadmalac képe

Centírállvány helyett a

Centírállvány helyett a saját villában érintkezésig beállított fékpofával is lehet csinálni, de akkor nagyon oda kell figyelni az egyenletes húzásra, mert tojásra nincs semmi mérvadó pont, csak nyolcasra.

Wad

174
UB képe

Én a villára keresztben (a

Én a villára keresztben (a kerék síkjára merőlegesen) ragasztok Cellux csíkot úgy, hogy éppen érintkezzen a felni peremével. Alkoholos filccel jelölöm be az oldalirányú pozíciót, a tojást pedig úgy nézem, hogy mennyire ér hozzá a celluxhoz. Kevésbé kényelmes mint az állvány, de azért elég jó kereket lehet így csinálni.

175
Wadmalac képe

Iigen, ha a gumi lekerült,

Iigen, ha a gumi lekerült, már egyszerű a dolog, én csak a falusi elsősegély jellegű centírra gondoltam, ahol még a gumit se kapja le az ember.
A szokásos kb. 200 km-es kisszervízeimnél én ennyivel meg szoktam oldani azt a pár tizedet ami belekerült.

Wad

176
Zsabor képe

Levegős a fékem. Most már

Levegős a fékem. Most már mind a kettő, de főleg a hátsó.
Azt javasolták nekem, hogy bátran állítsam vízszintesbe a fékkart, szedem le a tetejét a tartálynak, pumpáljam ki a levegőt, és tegyem vissza.
Szerintetek ez járható út, vagy maradjak az előírás szerinti eljárásnál (és vásároljak be némi fékolajat)?
(XT fékekről van szó).

177
stp1 képe

ha már nekiállsz akkor

ha már nekiállsz akkor cseréld is le az egészet (évente illene). shimanoba ásványi olaj való.

bikemagos leírás elég korrekt a műveletről: http://bikemag.hu/tech/hidraulikus-tarcsafekek-osszerakasa-legtelenitese

178
monster képe

http://www.parktool.com/blog/

http://www.parktool.com/blog/repair-help/shimano-r-hydraulic-brake-servi...

Mi ez alapján csináltuk a fiam bringáján, de elég sokat szívtunk vele, és még mindig nem olyan kemény, mint újkorában volt.

ja, meg ezt is néztük:
http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alfine/BRS50...

Először nem kellett hozzá plusz olaj, de pár héttel később megint megpuhult, akkor vettünk aranyárban egy deci Shimano olajat. Utólag nézve valószínűleg jobban jártunk volna, ha minden régi olajat kiengedünk, és olcsóbb autófékolajjal töltjük fel a rendszert. Meg jó ha van gumicső, fecskendő.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

179
norbijúzer képe

az autó fékolaj szerintem

az autó fékolaj szerintem DOT, a shimano meg ásványi, tönkre is ment volna az egész rendszer tőle.

--
--
--

180
stp1 képe

jaja. meg ne ezen

jaja.

meg ne ezen spóroljatok már.
(igazából a literes kiszerelés nagyon megéri, csak érdemes többen összeállni és elpasszolni a nagy részét)

181
monster képe

Valami okostojás

Valami okostojás bringaszakértő mondta nekünk, hogy lehetne autófékfolyadékot tenni a Shimano helyett.
Nem jártam utána, de biztos informálódnék, ha tényleg átállnánk. Egyenlőre azt se találom a neten, mit jelent a DOT. Legközelebbi rövidítés eddig a Department Of Transportation.
Amúgy ne ezen spóroljunk? Fél deciliter több mint 3ezer Ft! Ezt egy kicsit túlzásnak érzem.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

182
ZsZs képe

"Legközelebbi rövidítés

"Legközelebbi rövidítés eddig a Department Of Transportation."

A wiki is azt írja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brake_fluid

183
monster képe

Itt azt is írja, hogy pl. a

Itt azt is írja, hogy pl. a Citroen az ásványi olaj alapú. Akkor mégis lehetne talán a Shimanót kiváltani valamivel.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

184
stp1 képe

hogyaszonygya, ridebikeban

hogyaszonygya, ridebikeban 600ért kimérik decire:
http://www.ridebike.hu/termekek/fek/fekalkatresz/fekolaj/9686+shimano+f%...

amúgy pont most merült fel bikemagon is ez, állítólag citroen hidraulikafolyadék tényleg jó. mondjuk én nem kísérleteznék.

185
Frenki képe

Hidraulika folyadékoknál a

Hidraulika folyadékoknál a legfontosabb jellemzők az összenyomhatatlanság, a melegedés közbeni fő jellemzőinek a megtartó képessége, az alaktrészekkel szembeni agresszivitás (korrozió, tömítések szétmarása), valamint a működő alkatrészekhez szükséges kenőképesség.
Ezeknek vannak jellemző mérőszámai.A trükk az, hogy ezeket nem tüntetik fel a dobozokon.Így nem tudunk más gyártó olcsóbb termékeiből válogatni.
Ha rossz hidraulika folyadékot használtok vaszeg a legnagyobb gond az alaktrészek idő előtti tönkremenetele lesz, más nem igen.
Ezek mind nagyjából hasonló folyadékok, csak az adalékaik térnek el egymástól.
Ha bizonytalanok vagytok áztassatok be a választani kívánt olajba eredeti tömítésekből párat, meg néhány fémalkatrészt egy-két hétre.Ha nem korrodál és nem maródik szét akkor nagy gáz már nem lehet.Marad a melegedés mint fő probléma.Azt meg le kell tesztelni.
Nem szabad felülni a gyártóknak, és túlmisztifikálni a termékeket.A görgős fékhez is van a shimnónak zsír 3000 ft egy kis tubus,esküdni mernék rá, hogy tuti jó helyette a normál gépzsír, még a színe is olyan, ha jól emlékszem, csak nincsenek rá írva a műszaki jellmezői.Majd kibogozom.

186
pata képe

Tuti, hogy valamivel minden

Tuti, hogy valamivel minden helyettesíthető, de mivel kb kétévente kell bele 300 forintnyi zsír, ezért nem látom értelmét hogy ezzel kísérletezgessek.

Az egy dolog, hogy te meg mernél esküdni rá, de ha kiderül hogy mégsem, és egyszer nem fog a fékem, akkor sokat nem érek vele hogy te mire esküdtél.

Van amin érdemes spórolni, van amin szerintem nem.

187
norbijúzer képe

3000ft a nagy tubus ebből a

3000ft a nagy tubus ebből a zsírból (ami kb 20 alkalomra elég első+hátsó keréknél), de van egy pici kiszerelés is, az talán csak 2-re.
ennek a zsírnak a szaga merőben eltér a szokásos gépzsírokétól, bár már nem tudom felidézni, hogy pontosan mire emlékeztetett a szag.
talán a hőtűrésében kell többet nyújtania egy átlagos csapágyzsírhoz képest.
mondjuk akkor is elég meredek az árkülönbség, de való igaz, hogy ha azt nézzük, hogy mennyi ideig elég, akkor nem egy nagy összeg.

--
--
--

188
Wadmalac képe

http://www.afcoracing.com/tec

http://www.afcoracing.com/tech_pages/fluid.shtml

A department of transportation stimmel. Ez valami vegyülék jellemző a viszkozitásból, a viszkozitás hőmérséklet-függéséből, a hőtűrésből (forráspont) meg a vizesedési hajlamból, ha jól tudom.

Wad

189
Hotyhogy képe

Rókák, nyestek és

Rókák, nyestek és mókusok szeretik a fékolajat, és kirághatják e csemegéért a fékcsövet.

http://www.telegraph.co.uk/motoring/news/8194068/Foxes-behind-brake-cabl...

190
Zsabor képe

Jaja, ez a hivatalos

Jaja, ez a hivatalos eljárás (mármint amit linkeltél, ásványi olajat meg DOT-ot remélem senki nem kever össze/cserél :) ), én a rövidítésre lettem volna kiváncsi.
Holnap vasárnap, zárva a szervíz, ahova amúgy is utálok eljárni (sokszor több ezer forintért csinálnak meg olyan dolgokat - szarul - amiket én is meg tudnék csinálni maximum egy óra alatt), viszont mostanra levegős mindkét fék, és a bringára minden nap szükségem van.
Tényleg. Vajon miért hidegben lesz levegős a fék?

191
IPG képe

Tippem a

Tippem a dilatáció.

.
fehér fixi, kék táska

192
Zsabor képe

Gyors szétszerelés után

Gyors szétszerelés után már csak az a kérdés, honnan szerzek vasárnap fékolajat, és hova lett az, ami hiányzik a rendszerből. Nincs jó napom.

193
Wadmalac képe

Elmerevednek a tömítések.

Elmerevednek a tömítések. Rugalmas felület kell a záráshoz, a tömítések többsége meg pont ezt a tulajdonságát veszti el hidegben. Léteznek olyan tömítések, simmeringek, amik mínusz hetvenig funkcióképesek. Kerékpáralkatrészbe nem raknak ilyet. A NASA használja őket.

Wad

194
Zsabor képe

Azt mondták a szervízben

Azt mondták a szervízben (ami egyébként nyitva volt vasárnap, csak elfelejtettem megnézni :) ), hogy a 2008-as Shimano XT fékeknek ez az első szériája hibás lett, és a tömítések nem bírják a hideget. Még éppen szerelik, de állítólag garanciálisan cserélik az egész féktestet (a tömítést külön nem lehet). Ami jó móka lesz, mert a biciklit Bécsben vettem, a gyártó német, és itthon nincs márkaképviselet.

195
Frenki képe

Ezzel indulsz a

Ezzel indulsz a világkörüli útra?Jó móka lesz.Hozzám elballagott egy fazon akinek egy kézi talicskát kell berhálni mert gyalog akar lebattyogni Tibetbe gyógyfüveket szedni.A cuccait akarja vele cipelni.No neki az aluváz helyett rögtön vékony kovácsoltvas váz, rászegecselt bükkfa konstrukciót javasoltam, mondván a selyemúton kovácsot asztalost még csak lel minden faluban,de aluvázhegszetőt.....

196
Zsabor képe

Azért ott még nem tartok,

Azért ott még nem tartok, hogy elinduljak Tibetbe gyógyfüveket szedni :)
Az mtbr.com-on a 99 emberből, aki írt valamit erről a fékről, 25 hasonlóan járt, mint én. Érdekes még az is, hogy az ebike-on drágább a 2005-ös modell, mint a 2008-as.
Viszont 1 óra alatt válaszolt a bicikli gyártója (este fél7-kor), ma reggelre a magyarországi Shimano márkaképviselet, és 3000 forintért megcsinálják (kicserélik a féktesteket), ha leszerelem a féket a bicikliről, és kiviszem Csepelre.
Hogy ennek örüljek-e, nem tudom. Végülis jobb, mintha ki kéne vinni a biciklit Bécsbe, de azt továbbra sem értem, miért nekem kell szerelnem, fizetnem, meg betegen kiszopnom magam Csepelre azért, mert a tervezésnél elbaszták a tömítést.

197
Wadmalac képe

Ez a gazdasági válság

Ez a gazdasági válság rád eső része. Tegyen boldoggá hogy megmented a Shimano-t a csődtől.
:D

Wad

198
Zsabor képe

Azóta megoldódott a

Azóta megoldódott a probléma, kb 3 napi rohangálás (karácsony előtt), minden este 15 perc bringa- és arcmosás (montival jártam), és 3 nap szerelés után.
A teljes sztori itt:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20101222/termektamogatas

199
pkolozsi képe

Sziasztok nincs vkinek egy

Sziasztok
nincs vkinek egy favorit bőr nyereg eladó?
köszi

200
H.L. képe

Sziasztok, kitört két

Sziasztok, kitört két küllőm hátul, és szeretném pótolni. Viszont útban van a racsni ( ss, 16-os dicta), amit az istennek se tudok leszedni.
Gondolom menetes, és rá van csavarva. A szabadforgással megegyező irányba (óramutató járásával ellentétes) próbáltam csavarni (illetve a résbe fémdarab, és kalapáccsal ütöttem) de nem mozdult.
Van valami szorító rajta, amit előbb le kell szednem, vagy csak kurvára beragadt?
help pls.

201
stp1 képe

csak beragadt. nyomd teli

csak beragadt. nyomd teli wd40el a környékét (persze aztán az agyat érdemes átzsírozni), aztán próbálkozz amíg meg nem moccan.

sanszos, hogy a BKban van dictához való leszedő.

202
Nincsmáritttöbbé képe

Van olyan Dicta is amin

Van olyan Dicta is amin nincs leszedő (hasonlóan a kínai racsnikhoz, szétütős-szétszedős-lecsavarós).

Ha ilyen van akkor ehhez van leszedő:

http://bicycle.co.nz/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f02...

Persze ekkor is jó hosszú erőkar + akár gumikalapácsos rásegítés ami tuti leszedi.

Ha nincs leszedő rés akkor ezt látod (ha jól sejtem itt ütötte a rést):

http://i3.avlws.com/565/l19139.png

Ez esetben a belső, két ponttal csavarható gyűrű BALMENETES (tehát óramutatóval megegyezően ütögethető le) majd ezután a fogas (és a kilincsmű) is lejön a racsnitestről. A testet vízvezeték fogóval jó erősen megfogva (vagy satuba befogva) lecsavarható normál irányba (óramutatóval ellentétes).

203
H.L. képe

Mindkét képen ugyanaz van,

Mindkét képen ugyanaz van, csak más oldalról. Az elsőn az az oldal van, ami felém néz - ezt ütögettem, hogy jöjjön le az agyról.
A másik oldalon a bemélyedések a racsni szétszedésére szolgálnak, ez majd a kövi gondom lesz...

De kurvára nem megy. Küllők is szarok, racsni is kissé cápafogas, az agy is egy olcsó valami. Lehet, h hagyni kellene a csudába, és újat építeni, de így télre most még jó lenne ez régi szar...

bocs a stílusért, már órák óta szarakodom, és nem megy...

204
stp1 képe

ha úgyis szar a kerék nem

ha úgyis szar a kerék nem lehet -2 küllővel kicentírozni, úgy ahogy?

205
H.L. képe

ugyanarról az oldalról

ugyanarról az oldalról hiányoznak.. lehetne, csak kb egy hét múlva újabb kettő törne ki...

206
Nincsmáritttöbbé képe

Ok, nyilván úgy gondoltam,

Ok, nyilván úgy gondoltam, hogy amelyik oldal feléd néz az alapján releváns (dictából is van olyan aminél a kétpontos pöckös oldal néz feléd a másikon meg nincs leszedő-semmi, mondjuk el sem érnéd).

Van nekem is megfelelő leszedő szerszámom, ha nagyon ráérsz a Petőfi hídhoz elugorhatsz érte :-)

Egyébként a módszer: leszedőszerszám berak, a tengelyvégzáró anyát fordítva rácsavarom (ez odatartja a leszedőt), leszedőre 400mm-es villáskulcs és azt gumikalapáccsal megküldeni. Tuti lejön, minden más barmolás.

207
H.L. képe

GT85-öm van csak, kb

GT85-öm van csak, kb ugyanaz, azzal megküldtem elölről-hátulról, nem moccan.

És most nézem, pár hónapja cseréltettem szervizben küllőt (akkor még volt pénzem), az a küllő szanaszét görbült valami, szóval ők sem szedték le a racsnit, csak beerőszakolták valahogy a küllőt...

208
Nincsmáritttöbbé képe

Balfaszok.

Balfaszok.

209
Wadmalac képe

huh, ez horror. A régi

huh, ez horror. A régi Favorit racsnikkal volt nekem mindig bajom, a kétkörmös leszedőssel. Sorban törtek a leszedőkulcsok.
A racsni szétbontásával tulképpen mind leszedhető, a kilincshelyekbe be lehet satuzni réz alátétezéssel anélkül hogy tönkremenne.
Az a kutyább ha a kerék nincs már az agyon.
Hozzám hoztak már hátsó agyat felni nélkül, hogy szedjem le a racsnit. A küllőket okosan levagdosták csípőfogóval. először arra gondoltam, hazaküldöm a srácot hogy zsírozza meg jól és dobja el, de nagyon nem volt pénze és nagyon szenvedő képet vágott, úgyhogy vágtam lemezből egy kulcsot, közepén akkora kivágással, hogy küllőkoszorúig rá tudtam húzni az agyra, belefúrtam körbe a 18 küllőfuratot, átdugdostam rajta 18 db M3-as csavart, ezzel összefogtam a lemezkulcsot az aggyal, majd satuban lecsavartam róla a racsnit.
Dolgoztam 4 órát 25 mp helyett egy okos csípőfogós miatt. De megmentettem 1 racsnit + 1 agyat.

Wad

210
Nincsmáritttöbbé képe

Respect :-)

Respect :-)

211
bat képe

A középcsapágyat ugye a

A középcsapágyat ugye a hajtásoldalról tekerem be, és a bal oldalról megy rá a másik csésze? Bocs, nagyon alap biztos, de inkább rákérdezek...

212
Nincsmáritttöbbé képe

Hagyományos

Hagyományos középcsapágynál (külön tengely és golyóskosára) a hajtásoldalt tekered be koppanásig (ez balmenetes, tehát szemből nézve óramutató járási irányával ellentétesen tekered be), majd golyóskosár-tengely berakása után a baloldali (állítható, jobbmenetes) csésze jön kézzel/finoman ameddig szorul (a tengely ekkor kotyogásnélkül fordul kicsi ellenállással). Végén erre a csészére rákerül a kontragyűrű ami rögzíti az állítható csészét (közben a csésze ne tekeredjen el).

Tehát jól gondoltad.

Monoblokknál mindig a hajtásoldalt rakjuk be előbb (balmenet ugyanúgy) majd a másik oldalra (menetirány szerinti bal) a műanyag/fém tartócsészét (ez igazából csak távtartási célokat szolgál, hogy ne hajoljon-bólogasson a blokk a vázban és így tegye tönkre a vázat a középcsapágyház elcsavarásával). Bontás fordítva (rögzítő csésze majd a blokk).

Ennél bonyolultabban nem tudom leírni :-)

213
Frenki képe

Peta! Ezt én úgy szoktam

Peta! Ezt én úgy szoktam magyarázni, hogy van fixcsésze, meg mozgócsésze.A hajtóműoldali vagy láncoldali a fix, a sima hajtókaros a mozgó.Fix mert fixre koppanásig be kell hajtani.Az oka: csapágyhézagolás miatt mert a láncvonalnak ez a kezdő bázismérete, mindent ettől adnak meg a többi alkatrészméretek.Utánna középcsapágynál megy a mozgópohár ügyelve a kónuszállításnál ismert szabályokra (ha nem ismeri itt mondom el), majd rá gyűrű alakú tkp kontraanya.Monoblokknál meg annyira behajtva a mozgópoharat hogy stabilan tartsa a monoblokkot és az ne szoruljon meg.
Megjegyezni meg az segít nekik, hogy azért a bal oldal a mozgó poharas, mert a hajtómű lánctányértól nem tudnának csapányhézagot állítani középcsapin, a monoblokk meg megörökölte ezt a tervezést, ill ha kilazul a mozgópohár így csak egy hajtókart kell leszedni, nem a fél hajtást.
Úgy vettem észre ezt könnyebben megjegyzik.

214
Nincsmáritttöbbé képe

Igen de pl. pont idén

Igen de pl. pont idén (hála a csepel olasz négyszögkúpos royal/theta hajtókarjának) terjedt el pl. a Miche monoblokk, ahol mindkétcsésze mozgó és még van 1-2 cifra megoldás.

Ja, legjobb: főnököm campingjébe valaki felcserélte a két csészét, úgy látszik volt akkora erőkar ami megoldotta a behajtást :-)

215
Frenki képe

Sztem főszabálynak az

Sztem főszabálynak az eném jó, és a végén mondd el a speciális kivételeket.Igen a miche-nél én is megszívtam, nem tudom miért csinálják, egy dologra jó, bárhová teheted a láncvonalat adott határok között.Ideális pálya csapágy.

216
bat képe

Köszi, akkor jó lett. :)

Köszi, akkor jó lett. :)

217
pkolozsi képe

sziasztok mi a

sziasztok
mi a véleményetek érdemes egy ilyet megvenni?
http://cgi.ebay.de/Shimano-105-SC-Innenlager-neu-/260705649269?pt=Sport_...
olcsóbban kijönne mint egy új monoblokk és ha évente kicserélném a golyókat+zsír akkor tovább is tartana?
köszi
itthon ilyen beszerezhető lenne?

218
pata képe

Egy középkategóriás,

Egy középkategóriás, pár ezer forint körüli monoblokk (BB UN-54) is szinte örök életű. Én inkább olyat vennék, és nem foglalkoznék a zsírozással meg karbantartással ha nem muszáj, aztán amikor 10-15 év múlva megadta magát, akkor vennék egy újat.

219
Nincsmáritttöbbé képe

Ha még rövid méret lenne

Ha még rövid méret lenne megérteném (103, 107) de 113-ra tök fölösleges, BB-UN54 de akár a háromévente cserélt BB-UN26 is merevebb és masszívabb.

Csészés megoldássak csak akkor érdemes sz*pni (kevés porvédelem, folyamatos utánaállíthatás) ha a váz ezt indokolja (olasz, francia vagy svájci menet, netán amcsi BMX préselős vagy Z).

220
Wadmalac képe

Shimano ide vagy oda, egy

Shimano ide vagy oda, egy középkategóriás monoblokk is többet ér egy normál középcsapágynál.
Csak akkor vedd meg, ha múzeumba építesz lovat, csak eredeti, korhű alkatrészekból.

Wad

221
.Zs. képe

Adott a következő: egy

Adott a következő: egy ~123mm-es papucstávú acélváz, és 110mm-es hátsó agy, a tengely 150mm.
A kérdésem, hogy össze lehet-e ezt így rakni (úgy hogy nem bántja a vázat a dolog, és ha igen, hogyan érdemes), vagy szerezzek jobban belepasszoló hátsóagyat?

PUCH, kockás ing, felhajtott gallér, Bagaboo.

222
Nincsmáritttöbbé képe

Cseréld ki a tengelyt,

Cseréld ki a tengelyt, hézagold bele a vázba és fűzd meg középre (vagy ha már megfűzött akkor told el a fűzést középre).

Ha normál agy akkor 3/8"-os tengely kell bele, ez kb. 9,5mm (longusból ez 180ft), ha komolyabb akkor M10 (azaz 10mm-es) tengely kell, Bajnokban van Miche cseretengely (180mm hosszú, 1700 ft).

Egyébként ha nem különleges agy (fixi, agyváltós) akkor filléres egy komolyabb hátsó agy is (menetesből Miche Magnum/Monolitic, kazettásból B+ Country vagy Altrix Premium a két dögnehéz de strapabíró agy -> mindhárom 2e körül kihozható).

223
bacskait képe

Létezik még jó

Létezik még jó minőségű, menetes, 1"-os kormánycsapágy, ami krómozott (vagy króm színű)?
Hol és mennyiért lehetne venni?

225
Nincsmáritttöbbé képe

Ezt vadászd, jópár helyen

Ezt vadászd, jópár helyen még ki lehet fogni, bár körbeérdeklődős:

http://bikemarket.hu/index.php?page=keszlet&tid=4445

Egyébként meg iparis BBB, minőségi darab, csak drága. Ha jó a fekete is akkor meg ADR Catridge (csepel zártcsapágyas kormánycsapi @ csepelbolt.hu, 1100 ft).

(emailed visszapattan)

226
bacskait képe

Köszönöm! Azért

Köszönöm!
Azért keresnék krómot, mert vettem egy krómozott Moser villát az SS-hez. A másikhoz (ami úgy tűnik, hogy egy KTM Strada) meg -szerintem nem illik a fekete.

A gmail-es pattan vissza? Eddig nem volt gondom vele, de próbáld freemail-esre (az eleje ugyanaz)

227
Nincsmáritttöbbé képe

Az STX króm a valóságban

Az STX króm a valóságban csak szarul van fotózva :-)

Csak annyit írtam emailben, hogy az érdi hajtást nem venném meg (soha nem hallottam ilyen márkáról) mert kérdés mennyire széthajtott, míg a sugino 3-ast meg csak akkor ha tudod: 1. nem tudod a három tányér miatt olyan közel rakni az egy tányért mint országútin (48-as középrerakva is távolabb lesz a váztól - nem gond ha hátul hozzáfűzöd a kereket) 2. 110-es lyukkörre az életben nem kapsz olcsó tányért (vadászós).

228
bacskait képe

Köszi az infókat. Hagytam

Köszi az infókat.
Hagytam akkor ezeket és vaterán vettem ezt:
http://www.vatera.hu/shimano_fc_a300_orszaguti_hajtomu_189036572.html

Ezt ajánlottad Te is, igaz?

42mm-es láncvonalhoz milyen monoblokk kell ennél a hajtóműnél? 107-es? (angol)

229
Nincsmáritttöbbé képe

Igen, ezt ajánlottam, jó

Igen, ezt ajánlottam, jó vételt csináltál. A pontos láncvonalat próbálgatás adja ki, ha jól emlékszem 110-es vagy 113-as ha belül van a tányér és 105 v. 107 ha kívül. Persze ha kivülre rakod akkor a váz is befolyásolja, hogy mennyire közel mehet (más láncvilla hajlítás, stb.)

Azt, hogy angol vagy olasz a váz adja meg (95% hogy angol), míg a négyszögkúpot a hajtómű (jelen esetben ez JIS, tehát shimano blokkot keress hozzá).

230
bacskait képe

Gondoltam nem kell

Gondoltam nem kell variálnom és hozzám alkalmazkodnod.
Angol menetes (most beszéltem a "boltommal", mert elvittem hozzájuk, mivel itthon nem boldogultam. Kiderült, hogy először ők sem, másodszor is csak úgy, hogy hegeszteni kellett mindkét csészére egy-egy vasat. Másképp nem adta meg magát.)

A 107-et azért gondoltam, mert a külső lánckerék láncvonala 46mm a Shimano által ajánlott 113-as monoblokkal.

Ez volt az elméletem,de majd a gyakorlat megmutatja. :-D

231
Nincsmáritttöbbé képe

Végülis a gondolatmenet

Végülis a gondolatmenet helytálló, itt inkább az a probléma hogy elképzelhető, hogy 107-es blokknál beleér a hajtómű a vázba (a tartóbak belső fele). Mivel 107-es shimanoból csak a drágább monoblokkban van (shimano bb-un54) ezért érdemes lenne előtte mindenképpen valahogy belepróbálni, hogy megfelel-e.

232
bat képe

Milyen hosszú az optimális

Milyen hosszú az optimális lánc? Úgy értem, hogy ha új láncot tettem fel, kellhet belőle kivenni szemeket, noha jót vettem (8-ast 8-as sorhoz)? Hosszúnak tűnik... Miből látszik, hogy jó-e?

233
stp1 képe

http://bike.shimano.com/publi

http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_su...

második oldal

felrakod a láncot legnagyobb tányér-legnagyobb fogaskerék kombóra, amikor így feszes akkor plusz két szemet még hozzáadsz.

234
Nincsmáritttöbbé képe

Kiindulásnak azért jó, ha

Kiindulásnak azért jó, ha kistányér-kisfogason nem esik össze a váltó (éppen, hisz ez illegális fokozat). Utána szoktam megnézni nagy-nagy-on.

Persze ezt nagyon széles áttételnél (52-42-32-es országúti hajtás + megarange 11-34 sor) nem fogod tudni sehogy összelőni :-)

235
Zsabor képe

Ez lehet, hogy hülyén

Ez lehet, hogy hülyén hangzik majd, de olyan hosszú, mint a régi.
Ha ha azt kidobtad, vagy új a rendszer, akkor lehet elkezdeni matekolni, ehhez vannak a neten segédeszközök, pl:
http://www.machinehead-software.co.uk/bike/chain_length/chainlengthcalc....

236
Francee képe

Ezt hogy gondoltad?

Ezt hogy gondoltad? Leszámolod a láncszemeket? Mert akkor az talán jó lehet (ha elhisszük, hogy az előző jó méretű volt), de ha csak úgy a hosszához néznéd, akkor hosszabb láncot tennél fel, mint az előző volt:) Hisz pont azért cserélnéd, mert megnyúlt/kopott.

1%-os nyúlás esetén már szemre egy szemmel lesz hosszabb a lánc az eredeti méreténél:) Szóval szerintem ne az előző lánchoz méregessünk. A pontos leszabás sem tart sokkal tovább...

237
Zsabor képe

Hát, én legutóbb tényleg

Hát, én legutóbb tényleg leszámoltam :) eltartott vagy fél percig, mert a biztonság kedvéért kétszer is megnéztem :)
Ha egymás mellé teszed a régi meg az új láncot, és a régi már annyira megnyúlt, látszani fog, hogy valami nem stimmel.

238
Francee képe

és akkor legyen itt egy

és akkor legyen itt egy magyar leírás is, nem csak a lánchosszról, hanem csak úgy általábosságban a lánc karbantartásról:)

http://bikemag.hu/tech/lanckarbantartas

239
bat képe

Ezt csak most volt időm

Ezt csak most volt időm végigolvasni, nagyon hasznos volt, kössz!

240
bat képe

A régi lánc asszem még

A régi lánc asszem még megvan, kiindulásnak lemérem azt. Viszonyításnak jó lesz. Aztán megnézem a mondottak szerint. Kössz!

241
bacskait képe

Újabb kérdésem/gondom

Újabb kérdésem/gondom van.
Hazahoztam a SS-vázamat (amiből építeni fogom), sikeresen kioperálták belőle a középcsapágyat.
Megnéztem, hogy milyen fék kell majd hozzá.

Első: mivel vettem egy krómozott, gravírozott F.Moser villát, itt cca.50mm a felni és a féktengely közötti távolság.

Hátsó: a gyári rögzítő van (mivel trekking váz, sárvédő tartós típus), itt kb.70mm a távolság.

Mit tegyek?
1. hegesztessem át a hátsó tartót?
2. vegyek két különböző méretű féket?

Illetve megvan még hátul a canti-fék helye, de ezt inkább levágnám.

242
norbijúzer képe

én meg lehet, hogy v-féket

én meg lehet, hogy v-féket tennék a hátsóra, ha a felnimérethez is passzol, meg a kormányod is egyenes lesz.

(innen egy kérdés a nagyon tapasztaltakhoz: létezik olyan outi fékkar, ami v-féket tud megfelelően működtetni? pl van rajta kapcsoló, mint az LX fékkaroknál. csak kiváncsiskodom...)

--
--
--

243
Nincsmáritttöbbé képe

Erre van mini v-fék (a kar

Erre van mini v-fék (a kar rövidebb amit megenged az alacsony gumi és pont a rövid kar miatt jó az országúti-canti kar áttétele). Esetleg cantifék.

Cyclocrossra lehet kapni átalakítót (a bowdenútba illesztett áttételes átalakító húzószem).

244
Nincsmáritttöbbé képe

Ha van hátul v-fék szem

Ha van hátul v-fék szem akkor értelem szerűen azt használd, ha nincs akkor hosszú benyúlású patkó (pl. longus és tektro-ból is kapsz pofára ugyanolyan rövid-hosszú változatot, nem látszik annyira gázul).

245
bacskait képe

Van rajta. Csak elég

Van rajta. Csak elég gyengécskének tűnik maga a felfogatása. Gondoltam levágom, és megy rá patkó.
De lehet, hogy még marad egy kicsit a canti.

246
Nincsmáritttöbbé képe

Egy v-fék (de még egy

Egy v-fék (de még egy canti is) messze jobb fékhatás produkál mint bármelyik patkó (főleg a hosszú benyúlású kategóriában).

247
Zsabor képe

Kissé berohadt a nyeregcső

Kissé berohadt a nyeregcső a vázba, és maradt utána némi rozsda.
Szerintetek ezt milyen jellegű drótkefével, hogyan, és mennyire sürgősen lenne érdemes eltávolítani?

248
Nincsmáritttöbbé képe

Wd40-es rongy, esetleg

Wd40-es rongy, esetleg nagyon finom, félkör profilú reszelő - előbbinél vigyázz, hogy a középcsapágyba ne folyjon bele.

249
Zsabor képe

ezzel próbálkoztam én is

ezzel próbálkoztam én is elsőre, de nem szedte le az összes rozsdát. Reszelő kicsit brutális megoldásnak tűnt.
A középcsapágy egy excentrikus házban van, abba nem hiszem, hogy lefolyna - bár ki tudja.

250
Frenki képe

Próbáld:60-80-as

Próbáld:60-80-as csiszolóvászon, seprűnyél,csődarabon feltekerve.Előtte RO-55, Evipass rozsdaoldó 12-24 óra várakozással a felkenés után.Passziválja a felületet kémiailag, és olyan bevonat képződik rajta, hogy csiszolás nélkül az ívhegesztő se képes a képződött szigetelő réteget átütni elektromos ívvel.A képződött zömmel fehér finom por az átalakított rozsda.Azt kell ledrótkefézni.Vegyél varrat drótkefét a hosszabb és keskenyebb.A méreten lefűrészeléssel lehet változtatni.

251
Zsabor képe

Időközben én is a

Időközben én is a seprűnyeles-csiszolópapíros megoldásnál kötöttem ki. Biztos figyeltem rád korábban :)

252
Zsabor képe

A mai nap mottója: ne bízz

A mai nap mottója: ne bízz meg semmiben, amit nem te szereltél össze saját kezűleg.
Nem sikerült visszarakni a féket a kormányra, így leszedtem a stucnit, és mit látok? A villa nyaka is rozsdás volt.
Azt hiszem a középrészt kivéve mindent szétszedtem, letakarítottam, és újra összeraktam a fékes kalandom nyomán.

253
Nincsmáritttöbbé képe

Ámen, hasonló hitem van

Ámen, hasonló hitem van más munkájában (egyszerre átok és áldás).

Najó, azért szerencsére az elmúlt két évben találkoztam lelkiismeretes és alázatos szerelőkkel és mégtöbb tanonccal ami a fentiekre rácáfolt - de a szakbarbárok száma még mindig riasztó :-P

254
Zsabor képe

Szerinted ez mennyi idő

Szerinted ez mennyi idő alatt (és hogyan? hova lett a zsír?) lehetett képes így berohadni?
http://picasaweb.google.com/zsabor/KaracsonyiBringapucolas#5554782635189...

255
Frenki képe

Ha fém tiszta a felület

Ha fém tiszta a felület akkor 2 nap alatt simán.Homok szórt vázon megdöbbensz milyen gyorsan terjed a korrózió,és milyen kevés verejték, vagy nedvesség kell hozzá, de a köszörültön is.

256
Nincsmáritttöbbé képe

Detto Frenkivel értek

Detto Frenkivel értek egyet, ez még nem parás és simán kialakulhat 1 esőtől is. Evipass-al leszedni és ha megszáradt és áttörölgetted mehet rá egy kis akrillakk prezerválás gyanánt.

257
Zsabor képe

Hát egyelőre leszedtem

Hát egyelőre leszedtem róla a rozsdát, bezsíroztam, aztán reménykedek benne, hogy kihúzza, amíg kicsit jobb idő lesz, és megejtek egy körutat ezeknek a cuccoknak a beszerzésére.

258
Frenki képe

A zsír is jó csak ragad

A zsír is jó csak ragad meg koszolódik.Régen az új szerszámokat is bezsírozták és papírba csomagolták a gyárban úgy kaptuk mi meg a cégnél,Le kellett égetni róla ha nem akartuk hogy csúszkáljon.

259
Zsabor képe

Mindenesetre köszi

Mindenesetre köszi mindkettőtöknek. Még szerencse, hogy szétszedtem :)

260
pkolozsi képe

Sziasztok Van egy régi

Sziasztok
Van egy régi országúti kerékpárom.2x5 sebességes.A lánc már elég megviselt ezért ujjat vettem,egy KMC Z82-et adtak.Megfelelő?
Köszönöm
Mondjuk először kellett volna kérdezni...

261
Nincsmáritttöbbé képe

A Z82 8 sebis, elvileg

A Z82 8 sebis, elvileg működhet, viszont ha nehezen vált - nem fekszik fel a fogasokra rendesen akkor érdemes egy "butább" láncot rárakni, pl. KMC Z30 vagy Z50.

262
pkolozsi képe

Igen ezt mondták,hogy

Igen ezt mondták,hogy próbáljam rá a fogaskerekekre.Direkt patentszemeset akartam és csak ez volt nekik.
Még egy kérdés:a nyáron eltört a könyökcsontom a bal és azóta vhogy nem tudom olyan finoman használni az első féket.Szentségtörés ha átcserélem?jobbal finomabban tudnám ilyen jeges úton használni

263
Nincsmáritttöbbé képe

Angliában és a legtöbb

Angliában és a legtöbb jobbkormányos országban alapból az első fék van jobboldalt (mint a motorokon).

264
Zsabor képe

Sőt, úgy hallottam,

Sőt, úgy hallottam, Németországban is ez a népszerűbb konfiguráció.

265
pkolozsi képe

köszönöm,veszek új

köszönöm,veszek új bowdent és átszerelem.a házba ahogy itt olvastam WD40?

266
Nincsmáritttöbbé képe

Inkább zsír, lánckenő

Inkább zsír, lánckenő vagy olaj.

A WD40 tisztítófolyadék, nem kenő.

267
Frenki képe

Ha semmi nincs motorolaj

Ha semmi nincs motorolaj hígítva petróleummal, 40-50-es évekbeli motorostrükk, de működik, ráadásul a folyósság beállítható.Egyébként meg műszerolaj,varrógépekhez is árulják kis olajazóval.

268
pkolozsi képe

A lánc kenéséhez vettem

A lánc kenéséhez vettem Makita lánc olajat,injekciós tűvel adtam neki a felesleget letöröltem.Remélem bírja.
köszönöm

269
Wadmalac képe

Műszerolajjal már

Műszerolajjal már megjártam, mivel részben növényi olaj, melegben lassan avasodik, akkor meg rozdálja a bowdent, plusz besűrűsödik és beragad.
Teflonos-lítiumos lánckenő spray a tuti. És csak kitisztított bowdenházba (féktisztító spray, bőven átmos, sűrített levegővel, neadjisten szájjal tisztára fúj), majd jöhet a lánckenő, utána bele a bowden.

Wad

270
Wadmalac képe

Közel húsz éve kötöm

Közel húsz éve kötöm minden bringámon jobbra az első féket. Nekem így áll kézre. Plusz van egy előnye. Ha idegen felpattan a lóra lopási céllal, az első fékezésnél ledobja a ló.

Wad

271
Wadmalac képe

Az első lánckerekeknél

Az első lánckerekeknél előfordulhat hogy bevált a két tárcsa közé és "üresben" szabadon fut.
A régi acél hajtókaroknál a két lánckerék akár 1-2 mm-rel is távolabb van egymástól mint a SIS rendszereknél. Egy nyolcas lánc már betalálhat a résbe, egy UG-s lenne ideális.

Wad

272
Zsabor képe

'94-es LX hajtóműhöz

'94-es LX hajtóműhöz középső lánctányért keresek, mert a mostani kissé foghíjas lett. Bike-components.de-n láttam 15 euróért, de most hirtelen semmi mást nem akarok rendelni onnan. Itthon vajon merre lehet ilyet kapni?

273
Nincsmáritttöbbé képe

Ha jól sejtem, ez a fekete

Ha jól sejtem, ez a fekete 110mm-s kompakt lyukkör (5 ágú), sajnos ehhez külön tányért nehezen kapsz mo-n., BBB-ből van drágán és nem biztos, hogy montira jó.

274
Zsabor képe

Sajnos ennél is rosszabb a

Sajnos ennél is rosszabb a helyzet, ez a(z 19)94-es kompakt modell, 94(mm-)es lyukkörrel (ez biztos valami vicc volt annak idején a Shimano részéről :) ).

275
Frenki képe

Zsabor, feltétlen kell

Zsabor, feltétlen kell neked, hogy legyen márkája?

276
Zsabor képe

Hát nemtom, eddig azok is,

Hát nemtom, eddig azok is, amiket láttam, mindenféle egzotikus utángyártott darabok voltak horror áron.
Ami neked van, az milyen? Középső tányér kéne egyébként (asszem 32-es), az úgysem látszik annyira. A lényeg inkább azon lenne, hogy használható legyen a bicaj.

277
Frenki képe

Hát elvileg gyártatni is

Hát elvileg gyártatni is lehet, még nem próbáltam, de 10 után utána nézhetek.

278
Sárki76 képe

_ma reggel leejtettem a

_ma reggel leejtettem a lámpámat, illetve pontosabban zipzárazás közben kiesett a szebemből (balfék) és azóta nem világit...
Ha valakinek van vmi ötlete, hogy a mágneskapcsolós cuccokat hogyan lehet megszerelni, vagy ismeri magát a lámpát és meg tudja mondani, sérülhetett-e a lámpa maga... azt igencsak megköszönném... Enélkül nem tudok tekerni, nincs másik lámpám :S
hjam, Cateye HL-EL530 , vagy ha van ismerős bolt, ami ilyenkor nyitva van és ott esetleg meg is nézik, azok elérhetőségét is megköszönöm...
Szépnap!

***˙˙˙o˙˙˙***
***˙˙-=-˙˙***
***˙˙˙|˙˙˙***

... elo szovet a femvazon.

279
Nincsmáritttöbbé képe

Keresd Peet-et, ilyennel is

Keresd Peet-et, ilyennel is foglalkozik célirányosan.

280
NyilasMisi képe

Nekem még régebben amikor

Nekem még régebben amikor leesett a cateye villogóm akkor használat közben minden úthibánál kikapcsolt. Villanyszerelő szerint az ic-je ment tönkre (csak tudnám mi az).
--------------
A liberalizmus öl, butít és nyomorba visz.

281
Frenki képe

Integrált áramkör,

Integrált áramkör, chip

282
norbijúzer képe

nekem volt valami

nekem volt valami gagyiolcsó (de elég korrekt fényű) mágneskapcsolós lámpám, aminek miután elromlott a mágneskapcsolója, egy kis mágnest hurcoltam magammal (vázra felpattintva) és azzal lehetett kapcsolgatni :)
szóval valójában nem romlott el, csak a gyári gomb nem kapcsolta valamiért.
mindenesetre többet mágneskapcsolós lámpát nem veszek.

--
--
--

283
pkolozsi képe

Hozott a Jézuska

Hozott a Jézuska váltógörgőkészletet.
1,melyik a felső a fémbetétes?
2,a csavar nem megy át rajta ,vagyis inkább szorul,kitágíthatom?
köszönöm

284
Nincsmáritttöbbé képe

1. Igen, az erősített

1. Igen, az erősített görgő van a sorhoz közelebb.

2. Rég rossz ha szorul, bár minimálisan még elfogadható.

285
pkolozsi képe

nem maga a görgő,hanem az

nem maga a görgő,hanem az a lapos porfogó a csavaron.maga a görgő simán elfér.

286
Frenki képe

Két csavar van, cseréld

Két csavar van, cseréld meg.

287
Wadmalac képe

A porfogó gyűrűk a

A porfogó gyűrűk a csavarral együtt álló helyzetben vannak, nem forognak, tehát nem gond. A porvédő nem súrlódhat a görgővel.

Wad

288
Frenki képe

Nekem volt olyan váltóm,

Nekem volt olyan váltóm, ahol az alsó és a felső görgő tartozékai nem voltak felcserélhetők, sőt roszzul se lehetett összerakni.Dura-Ace

289
Wadmalac képe

A jobb símanóknál a

A jobb símanóknál a felső görgő belső gyűrűje hosszabb mint az alsóé, ha fordítva rakod össze, mindjárt látod mert megszorul. A Dura-Ace esetén a felső görgő teljesen más konstrukció, kerámia-csapágyas stb. Az egész faca.
Én továbbra is a golyóscsapágyas görgők híve vagyok, sokkal pontosabb, agresszívebb váltást lehet vele elérni és a lánc is sokkal kisebb súrlódással fut. Az ipari csapágyas alu görgők váltak be nálam a legjobban.

Wad

290
Madzag képe

Nem konkrétan szerelési

Nem konkrétan szerelési téma.

Tud valaki olyan helyet ahol piros-fekete pepitás bandázst be lehet szerezni?

291
Frenki képe

10-e után keress meg itt a

10-e után keress meg itt a kapcsolat fülön, ha nem megy akkor ide írj, és elküldöm a privátot.Szóval 10-e után megnézem.Van egy hely ahol vannak pepita bowdenek, talán bandázs is kerül.

292
Madzag képe

Oké, köszi.

Oké, köszi.

293
fkrisz3 képe

Sziasztok! Karira kaptam egy

Sziasztok! Karira kaptam egy csengőt, de sajna aki tervezte valami nagyon kicsi biciklire gondolt, mert a hátsó kerék felső vázcsövén kívül semmire sem lehet rárakni. De jó a csengő ezért használnám is. Szerintetek az alu Gondolom abból van) elbírja, hogy annyira kihajlítsam, hogy a kormányra is ráférjen???

294
NyilasMisi képe

Én is hajlítottam amikor

Én is hajlítottam amikor vettem egyet, nem volt vele semmi gáz, azóta is jó. Az anyag minőségétől is függ a dolog.
--------------
A liberalizmus öl, butít és nyomorba visz.

295
fkrisz3 képe

Kösz, akkor lehet

Kösz, akkor lehet belevágok, hogy boldog legyen a közeg :)

296
pkolozsi képe

Sziasztok BUÉK! Van egy

Sziasztok BUÉK!
Van egy régi országútim és a hajtóművet szeretném lecserélni.Hátul 5-ös.Kompatibilis vele minden új hajtómű vagy sem?Olyat szeretnék venni mely cserélhető lánctányéros.
köszi

297
Nincsmáritttöbbé képe

Ha a középrésszel minden

Ha a középrésszel minden oké (angol menetes, sőt, monoblokkra cseréled) akkor minden gond nélkül fel lehet rakni a bicajra, persze eredetileg így vastagabb lánccal kell használnod (a belső szélessége és az illesztési hézag különbözik egy 5 és egy 8 sebis lánc között).

Elméletben menni fog, gyakorlatban lehet, hogy durvábban vált a két tányér között.

Egy olcsó shimanoval indítanék (2200) és ha bejön akkor vennék csak komolyabbat.

298
rasotamas képe

Sziasztok! Óvaintésetek

Sziasztok!

Óvaintésetek ellenére fújtam láncolajat a fékváltókaromba, valóban kioldotta a zsírt, szóval szeretnék kenni bele. Az a baj, nem tudom hova kell. ST-M510. Robbantott ábrát találtam, de nyilván nincs rajta egy bazi nagy piros nyíl, hogy "ha barom voltál ide kenjed". Most szépen váltás nélkül végigfut a karocska a fokozatokon, eleve emiatt fújtam bele olajat és akkor jó volt, de már nincs benne. Ja, sima fehér tégelyes zsírom van, ridebikeban vettem.

299
Wadmalac képe

Ha nem akarsz birkózni a

Ha nem akarsz birkózni a szétszereléssel, fújd tele az ewgészet féktisztítóval, sűrített levegővel szárazra, ezt 2X elvégezve tisztának tekinthető, majd lánczsírzó spray-vel (lehetőleg lítiumos, motorosboltokban, de sok bringásboltban is beszerezhető) fújd be a mechanikát a hozzáférési réseken (úgymond ahol belátsz, csak a bowdenvezető részbe ne). Ez a lánckenő spray oldószerrel higított zsírt tartalmaz, a legkisebb hézagokba is bejut, amint kipárolog a higítószer, sűrű zsír marad vissza és remekül ken.
Takarítsd kívülről tisztára és jó darabig lenn a gond.
Gyakorlatilag csak a golyóscsapágyak kenésére nem ajánlom, de ideiglenesen arra is alkalmas.

Wad

300
pkolozsi képe

Sziasztok a hajtóművemet

Sziasztok
a hajtóművemet cserélném és a bringabutikban kinéztem egyet.
SHIMANO ORSZÁGÚTI HAJTÓMŰ [FC-R450] ezt.
a kerékpárom egy régi országúti, angol menetes.ezt belelehet tenni?