Sziasztok! A MTB-omra szeretnék hagyományos, pálcás sárvédőt rakni, azonban a bringámon a kerékagyaknál egyáltalán nicsenek rögzitőszemek. hogyan tudnám ezt kultúrált módon pótolni?

- a cateye bilincs nem az igazi, mert min 600/darab.

- hilti szalag ronda.

- Csernyi mestert kérdeztem, ő se tudott mást, esetleg brutál gyorskötöző, de az is elég barkács.

- reméltem a neten találok vmi egyszerűbb, általános műanyag bilincset, ami tetszetős és csavarral rögzithető, de semmi eredmény. esetleg ilyesmit tud/látott vki?

ha bárkinek van ötlete, ami nem néz ki sufnituningosan, előre is köszönöm :) K.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
coll képe

Én 2mm vastag

Én 2mm vastag alumíniumszalagra húztam zsugorcsövet
kifúrtam és kész a bilincs, így a telót sem karcolja össze.

2
Krisz74 képe

köszi Coll ez jó ötlet!

köszi Coll ez jó ötlet! én hiltiszalaggal terveztem ugyanezt. ez jobban hangzik mint a hilti.

de hol kapok ilyen alu szalagot?

3
peet képe

Ha bemész a Bajnokba, ott

Ha bemész a Bajnokba, ott adnak neked bilincset, ami egész pofás. Egy rosz belsőből vágsz alá gumicsíkot, hogy ne karcolja a festéket, és kész vagy.
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Royal fixi

4
Krisz74 képe

köszi, ezt megnézem :)

köszi, ezt megnézem :)

5
Vid képe

Én is ugyanezen

Én is ugyanezen morfondíroztam kb 2 évig mire "megterveztem" azt ami most van.
A hiltiszalagot azért vetettem el, mert nem biztos hogy meg tudod úgy oldani hogy egy picit ne mozduljon el oldalra, ami már zavaróvá tud válni, ha esetleg teszel rá leffentyűt, vagy ha nem elég széles a sárvédő és oldalt hozzáér a kicsit ballonosabb kerékhez.

Szóval egyszerűen átfúrtam 3-as furattal a teló papucsnál lévő részét ott, ahol még nem ér bele a furat a teló belső részébe.
A sárvédő tartó a villa belső (lapos) oldalára került,(alátétekkel felfogatva a csavarra) mert itt fixen lehet rögzíteni. Enyhén meg kellett hajlítani közvetlenül a felfogatópont mellett hogy megfelelő ívben haladjon, de a végeredmény nagyon jó lett, még a még a szuperhiperkülönleges "leffentyűvel" sem mozog jobbra balra az egész.

Kívülről semmi nem látszik, csak a picike csavarfej.

6
Krisz74 képe

nem tudom, jól értem e, h

nem tudom, jól értem e, h azt a lapos acéllemezből kialakitott részt fúrtad meg, ami a teleszkóp aljára van felhegesztve, amibe a kerék tengelye belemegy? ha erre gondolsz, brilliáns ötlet, kérdés, h nem gyengiti-e meg a keresztmetszetet. az enyém elég pici, egy 3as furat 5-10%os keresztmetszet csökkenést okoz saccra, de majd pontosan megnézem. szerintem ez 1 alap telónál már lehet tényező, pl balesetnél bekövetkező törésnél. persze ehhez a részéhez nem értek, és nem tudom mennyire vannak ezek túlméretezve. amúgy ez tényleg nagyon elegáns megoldának tűnik!

esetleg 1-2 közeli fotót nem tudnál feldobni? köszi!

a másik, nem értettem, h a leffentyű az mit befolyásol. az úgyis szögben kicsit eláll, nem?

7
Vid képe

Nálam nincs acél rész. Ez

Nálam nincs acél rész. Ez egy suntour xc 60 -as teló, egyenes villájú. (Szerintem rá tudsz keresni)
Van rajta az a rész ahová bepasszol a tengely, meg a gyorsszorító, és a fölött kicsivel fúrtam át. Majd megpróbálok feltenni képet. 5-10% keresztmetszetcsökkenés valóban van, de szerintem ez nem olyan vészes, még soha nem kopantottam le ezt a telót. (Amúgy sem DH-ra van).

A leffentyű az lelóg a sárvédőről, és van némi súlya, szóval ha nincs elég mereven rögzítve a sárvédö akkor lengedezhet jobbra balra, és az nem kellemes. (És mint mondtam akár hozzá is érhet a pálca oldalt a kerékhez.)
Ezt kiküszöbölendő én áttettem a pálca felsö részét úgy hogy már nem v alakban állí a pálca , hanem szinte párhuzamos a kettő, egymás mellett vannak rögzítve a sárvédő alsó részén, így oldalirányban merevebb a rendszer.

8
Krisz74 képe

most vicceltek, ezt nem

most vicceltek, ezt nem hiszem el... nehogy már ennyire inaktiv legyen ez a téma, amikor itt jön az eső meg a rossz idő...