Akasztom le a falról a Royal-t, hátsó kerékre állítom, hogy a szűk folyosón megfordíthassam, erre kizúdul egy csomó víz a vázból. Ahogy nézem, a hátsó fékhíd lyukán nyomja be a vizet a kerék, aztán valahogy megül odabent.
A kifolyt víz enyhén rozsdabarna, ami felveti bennem a kérdést:
Normális ez, esetleg van erre valami jó védekezési mód, vagy készüljek fel rá, hogy hamarosan megeszi belülről a rozsda?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
pata képe

Szereld ki a

Szereld ki a középcsapágyat, fúrj alá egy lyukat. Sok vázon alapból van.

2
dova képe

Csak azt nem értem, hogy

Csak azt nem értem, hogy miért kell ehhez kiszerelni a középcsapágyat?
Az egy teljesen zárt rendszer, nem?
Abba nem fog belemenni a forgács, de még a fúró sem, ha elég körültekintő a kivitelező.

Hmm?

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

3
stp1 képe

azért szerintem az

azért szerintem az igényességhez hozzátartozik... meg a bent maradt forgácsot így ki lehet pucolni.

4
dova képe

Túlbonyolítja, még több

Túlbonyolítja, még több hiba keletkezésére adhat okot, stb.
(Életemben egyszer indítottam meg a középcsapágyam csavarját, de majdnem eltört a szerelő kulcsa, mert nem volt satu a közelben. Ti. általában be szokott rohadni a gyári kötés)

Egyébként a fúró nem viszi be a forgácsot, ha megfelelő előtolást alkalmazol és bezsírozod a hegyét az utolsó pár milire.

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

5
Nincsmáritttöbbé képe

Egy új royal vázról van

Egy új royal vázról van szó, amibe alig egy hete rakott monoblokkot.

6
pata képe

Egyrészt illik lesorjázni

Egyrészt illik lesorjázni utána belülről, másrészt pedig szerintem megér ennyit, hogy vigyázz a középcsapágyra. Amúgy nem értem, miért gond ez, mikor pár perc kiszedni majd visszarakni.

7
Doom3d képe

Azt a fékhíd lyukat nem

Azt a fékhíd lyukat nem lehetne jól betömni? :)
Egyébként igen, védekezés nélkül veszélyes a dolog a biciklidre. :D

Nekem a váz belülről le van öntve valami gyapjúzsír kinézetű barna trutyival. Az is segíthet.

8
Sápa-tag képe

Nem biztos, hogy a fékhíd

Nem biztos, hogy a fékhíd nyílásán jutott az be. A támvilla többnyire zárt, oda se be (a fékhídból), se ki (a középcsapágyházhoz) nem vezet furat.
Inkább kondenzvíz az.

Én is a monoblokk ház fúrását, illetve belső olajos lögybölést ajánlok az alábbi leírás szerint:
http://bikemag.hu/tech/acelvazak-korroziovedelme

9
peet képe

Kösz mindenkinek az

Kösz mindenkinek az infót.

1. Monoblokk ki-be: ez tényleg 10 perc, nem gond.
2. Vannak levezető lyukak a támvilla és a láncvilla végein, ezeken folyik ki a víz.
3. A Punkok is kifúrnák, én is kifúrom.
4. Belső védelem, lögybölés beütemezve.
5. A fékhíd lyukát meg a sárvédő csavarja fogja betömni, néhány napon belül.

Remélem, ennyi idő alatt azért nem kajálja meg a rozsda belülről a csöveket. :)

--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Royal fixi

10
SpeckoHU képe

Vadiúj vázzal ilyen gázok

Vadiúj vázzal ilyen gázok vannak?
Hűha!

Úgy haladok át az autódugón, mint homok a szitán.

11
peet képe

Óccsó váznak híg a

Óccsó váznak híg a leve.
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Royal fixi

12
Nincsmáritttöbbé képe

Én nagyon egyszerűen

Én nagyon egyszerűen belülről és rárakok egy plusz réteg lakkot (akrill vagy nitro, spray-s).

Középcsapágynál egy nagyobb szívószál segítségével gyönyörüen be lehet juttatni a lakkot (muffolt váznál még a lánc- és támvillákhoz is) és jódarabig védi belülről a csöveket és illesztést (nyeregcső felül nem érdemes befújni, mert utáni a nyeregcső is szorulni fog).

13
steerio képe

Én ilyennel kezeltem a

Én ilyennel kezeltem a vázat belülről. 10-13 dodó és 3-5 vázra elég, így gyakorlatilag ojándék. Érdemes Amerikában járó ismerőssel hozatni, de a postaköltség se lehet túl durva.