Folyt. köv. :)
Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak.

van egy 114-es papucstávú
van egy 114-es papucstávú régi váz vázam. mára olyan 116mm-re van kitágulva.
bele lehet erőszakolni egy 120as pályaagyat, vagy van az agyban abban annyi tartalék, hogy lereszeljek az oldalairól 2-2mm-t?
Szerintem nincs
Szerintem nincs
Szerintem van. Milyen
Szerintem van. Milyen pályaagy?
Az acélváz is simán kibír +4 millit.
Acor matricás Novatec.
Acor matricás Novatec. legrosszabb esetben, agyról 1-1mm, vázon meg 1-1mm feszítés.
DE!
nem rég kaptam a tippet, hogy a 20"-os triál bicikliken 116mm-es a hátsóagy, és fix kazettás rögzítésű lánckerékkel bírnak, mivel ugye triálra a súlypont miatt elölracsnis rendszert használnak.
ezt kb. 10-12ezerért meg lehet kapni újonnan. így ha sikerül beszerezni ez lesz a megoldás.
Azzal valószínűleg jobban
Azzal valószínűleg jobban jársz szutyokállóság terén, mint egy pályaaggyal. Nézz szét triálos fórumokon, szoktak árulni echo-kat egész olcsón!
Az Acor egyébként átcímkézett Formula agy.
Mint ahogy a Novatech is
Mint ahogy a Novatech is Formula agy:) Szóval mindenkinek igaza van:)
szerintem húzd szét 120-ra
szerintem húzd szét 120-ra annyit muszáj kibírnia...én is így csináltam anno
Tud vki Magyarországon
Tud vki Magyarországon olyan online boltot, ahol csavart lehet rendelni postai küldéssel? Kis mennyiség kellene, boltokban nem találok, és egy egész dobozzal hozni nem akarnak csak miattam.
Spéci cucc kellene, vagy
Spéci cucc kellene, vagy tömegárú?
M3x16 imbuszfejű csavar,
M3x16 imbuszfejű csavar, tömegáru. De eddig mindenhol csak 12mm volt a max, amit tartottak.
Már eljutottam oda egy bolttal, hogy hoznak nekem jövő hétre. De azért még mindig érdekel, hogy legközelebb honnan tudnék 0 utánajárással rendelni, ha kell valami. Tudok egy aranyos boltot Budán, de oda nincs kedvem átmászni Zuglóból 10 csavarért, inkább kifizetném vhol a postaköltséget (szerintem egy párnás borítékban kijön az a mennyiség, amit én rendelnék).
http://www.auto-tech2003.hu/i
http://www.auto-tech2003.hu/index.php?page=shop.product_details&product_...
Az egyik szervízesem a
Az egyik szervízesem a DOMUS-szal szembe levő csavarboltba jár és nekem is mindig azt javasolja.
Úgy haladok át az autódugón, mint homok a szitán.
http://www.gordiusinox.hu/ K
http://www.gordiusinox.hu/
Kérdezz rá náluk, olcsóbb náluk a saválló csavar mint máshol a sima.
Sztem lehet utánvételest kérni, de jobb megkérdezni.
Wad
signup
signup
signup
signup
+1 :)
+1 :)
elmondjátok mi ez a signup?
elmondjátok mi ez a signup? értesít, ha újdonság van? kell hozzá vmi program, vagy honlapba integrált?
Ha már írtál egy
Ha már írtál egy blogba/fórumba, nyomon tudod követni, ha új írás érkezett:
http://criticalmass.hu/user/papp-tamas/track
ha nincs mit írnod, de látni akarod a frissítést, beírod, hogy signup. Írhatnád azt is, hogy savanyúcukor, az eredménye ugyanaz lenne.
Mindig tanul az ember...
Mindig tanul az ember...
KÖSZÖNÖM! Végre
KÖSZÖNÖM! Végre értem.
Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!
Sziasztok! Kérdésem az
Sziasztok!
Kérdésem az volna, hogy a kormánycsapágy (menetes) legalsó részét rá kell erőltetni a villanyak aljára (ahol kicsit szélesebb), vagy csak szart vettem? Illetve a csapágy alátétjén van befelé egy kis kiugrás, ami miatt nem megy rá a villára, ez direkt van?
Válaszokat előre is köszönöm
Direkt van, a villanyakra a kormánycsapágy kónusza préseléssel kerül rá (jellemzően egy méretben megfelelő csőszerű szerszámmal ütik rá, de végső esetben homlokcsővel esetleg a váz nyeregcső nyílásával is rá lehet kalapálni. VÉGSŐ ESETBEN!).
Mivel több méret van ilyen téren (legalább három) ezért javaslom, hogy a villát és az alsó kónuszt vidd le egy szervizbe ahol megnézik hogy megfelel-e a méret illetve egyből rá is ütik neked. Érdemes egy kis zsírt alárakni, mert így hosszútávon sem rohad rá a villára.
Itt videón:
http://www.youtube.com/watch?v=AoryphbNynM
És az alátétet akkor hova
És az alátétet akkor hova rakjam? A videón levágtam, de az a-head volt.
Az alátét a felső (rácsavarható) kónusz és a kontra záróanya (szintén menetes) közé megy.
Ha túl nagy a hézag akkor több is :-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Headset_%28bicycle_part%29
Komolyabb olvasmány:
http://www.sheldonbrown.com/headsets.html
Köszi a
Köszi a segítséget:)
Kérdésem:
>Ha tényleg működik az outi hajtómű outi átdobóval és monti >váltókarral, ahogy használni is szeretném, akkor nem értem, hogy az >ilyen és ehhez hasonló cuccokat akkor mi hívta életre:
>http://bikemarket.hu/index.php?page=keszlet&tid=950
>és a hozzá való váltót, amik a fitneszgépeken vannak?
>Miért nem használnak akkor sima outi váltót monti fékváltókarral? Ha >ugyanannyi a bowdenhúzás, ugyanannyi bowdenhúzásra ugyanannyit >mozdul el a váltó, és a tányérok távolsága is azonos akkor >értelemszerűen jók egymáshoz.
jazzpeta válasza:
>>Működik a 3 fokozatú váltókar 2-es váltóval DE az egyik fokozat >>kimarad.
>>
>>Így vagy az alját hagyod el és használod a 2. és 3. fokozatot a karon >> -> ha véletlenül leváltasz akkor extrém laza lesz a bowden és lazán >>beakadhat bármibe, kieshet a vázon lévő tartószemből a >>bowdenház, stb.
>>
>>Vagy a tetejét hagyod ki a karnak és korlátozod le a végállás >>csavarral a további húzását a váltónak. Ekkor ha mégis ráváltasz >>akkor szarra feszíti a bowdent, adott esetben egy nyúzott váltókar >>lazán el is törhet, stb.
>>
>>Tehát ha 2-es hajtóműved van (országúti vagy újabban
>>montiknál is van, 46-36, stb.), akkor nem árt a kettes váltókar.
>>
>>Hármas országútinál jó a monti kar is, ott inkább az első váltó a >>kritikus (lekezeli-e az 52-es tányért, ketreckialakitása 20 fog >>különbséget bír-e, stb.).
Szóval Alivio M-405 fékváltókarról és Ultegra FC-6603 (52-39-30) tripla hajtóműről van szó. Mindez nem akart együtt működni a Tourney átdobóval :) Igazából szerintem menne is, csak a terelőkeret a külső-alsó részén kiszélesedik, és ez beleütközik a hajtókarba tekeréskor, mert az integrált hajtóműkarok dőlésszöge meredekebb a szélesebb csapágyház miatt. De akkor ezzel elvileg bármilyen outi tripla átdobó működik? Sora/Tiagra/105? Vagy mi lenne jó?
Na én úgy vettem észre
Na én úgy vettem észre külföldi fórumokon, hogy alapvetően a montis és outis első váltók bowdenhúzása különböző, bár a hátsó váltóé az megegyezik. Szóval vagy egy olyan montis első váltó kéne nekem, ami feljebb tolva kezeli az outi triplát, és nem akad a hajtókarban, de ez is csak akkor jó, ha a lánctányérok azonos távolságra vannak egymástól monti és outi esetében. Vagy outi váltó és nagy mázli a beállításnál, egyesek azt állítják sikerült. És mi van az egyenes kormányos outi váltókal? Most az csak együtt működik váltó és váltókar? Vagy a Váltókar outi váltóhoz van, a váltó meg montis váltókarhoz? Komolyan nem értem mit kezdjek az ultegra tripla hatókarral és az alivió fékváltókarral... Segítsetek légyszi...
Szerintem próbáld ki és
Szerintem próbáld ki és mondd el nekünk is.
Ezzel csak az a baj, hogy
Ezzel csak az a baj, hogy döntenem kéne, pénzt költeni, majd vagy örülni, vagy bosszankodni, de a pénzt mindenképp elköltöttem.
Az Alivio 3-as váltókarral
Az Alivio 3-as váltókarral és az Ultegra triplával nincs semmi gond, menni fognak egymással.
Ami miatt nem megy az még mindig az első váltód, a Tourney azon túl hogy az alja még nem is kezel 52-es tányért. Shimano katalógusban megvan szinte az összes országúti első váltónak a triplás verziója, egészen 2300-tól ultegráig, ráadásul mind van bilincses és konzolos is.
Nem tudom miért erőlteted a monti elsőváltót ha egyik sem kezel nagytányért.
Szerintem nézz körül fitnesz bicajok frontján, felsőkategóriát gyakran szerelnek tripla országúti hajtóművel (főleg tiagrával), külföldi oldalakon kiszúrhatod hogy ott milyen váltókart használtak hozzá.
Nem akarom megtartani a
Nem akarom megtartani a tourneyt, bár nem bánnám be tudnám lőni míg nem veszek váltót, legalább a 2 kisebb tányérra. Nem erőltetem a montis elsőváltót, csak állítólag a montis fékváltókar nem működik együtt az outis elsőválóval különböző bowdenhúzás miatt. A fitneszgépekre általában külön egyeneskormános outi váltókart tesznek, vagy ehhez való, vagy outi váltóval.
Nekem is ezt mondták a
Nekem is ezt mondták a boltban, hogy a más bowdenhúzás miatt nem dolgoznak együtt. Meg is lepődtem, mert a Deore első váltókar teljesen jól kezelte a Sora első váltót. Azt is mondták, hogy Srammal tutira nem fog működni a Sora. Működik, bár tényleg nagyon feszíti a bowdent nagy tányéron.
Meg tudod mondani, hogy
Meg tudod mondani, hogy pontosan melyik tipusok? Bár elvileg a shimanon belül a bowdenhúzás azonos. És mindezt outi hajtóművel? Shimanoval is nagyon feszes, vagy csak srammal?
A 3-as hajtómű és az
A 3-as hajtómű és az első váltó még a "kék matricás" Sora, nem a mostani fekete feliratos. Eddig Deore első váltókarral dolgozott együtt, mostanában már Sram x-5-tel, a pöckölőssel, nem a marokváltóval. Visszaraktam kicsit a Deore váltókart, azzal is ugyanilyen feszes volt a rendszer, mint a Srammal. Egy kicsit lehet vele játszani, hogy mennyire feszíted meg a bowdent, hogy még váltson szépen mindhárom tányéron, de ne legyen pattanásig húzva. Ebben az esetben már több hátsó fokozatot nem tudsz használni, hogy elöl ne érjen a terelőhöz a lánc. Megpengettem a bowden szabadon futó részét mindkét esetben és nem hallottam túl nagy különbséget.
Hogy érted ezt?: "Ebben az
Hogy érted ezt?:
"Ebben az esetben már több hátsó fokozatot nem tudsz használni, hogy elöl ne érjen a terelőhöz a lánc."
Akkor alapvetően jól ködik szerinted.
Amúgy szerintem Sora lesz, ZöldPont weboldalán 3800, de még az ultegra is 7 vagy 8.
A ne érjen bele a lánc dolgon nagyon keveset dobni tud a vékonyabb lánc, nekem úgyis kell majd venni, mertrövid lett, és szerintem 9est fogok venni a 8as sorra, 10-es hajtűmre. De szerintem vastag lác bele is ér ha 39/12-n vagyok az 52es tányérba és talán ezért szerelik azokat a sorákat ami neked is van 42-vel.
Hozzáértő biztos
Hozzáértő biztos elmondja, én csak műkedvelő vagyok. :-)
De úgy vettem észre, hogy ha lazítottam a bowdenen, akkor a terelő elkezdett a váz felé mászni, ezért hátul a kicsi fogaskerekek közül párat már nem lehetett zörgés nélkül használni.
Hogy jól működik? Nem tudom. Lehet, hogy lazábban is működhetne megfelelő alkatrészekkel, de elviselik egymást.
A régi szép időkben,
A régi szép időkben, amikor még csak álom volt a fékváltókar, én mtb y-váltókarokat szereltem az oútin a fékkarok alá, felfelé álló karokkal. Így a működés azonos volt a campa ill. a sora fékváltókarral, mutatóujj-kar felvált, hüvelykujj-kar levált.
Hátsó váltónál semmi probléma nem volt, az elsővel viszont volt némi izzadtság.
A kettes oúti fékváltókarnak nem csak két pozíciója van, alsó és felső helyzet körül is vannak kis módosító pozíciók, hogy a keresztbeváltásoknál ne érjen be a lánc. Ez a hármas monti karban nincs. Beállítottam a váltót az 1. és 2. karpozícióra, de enyhe keresztbeváltásoknál már beleért a lánc a váltókeretbe.
A megoldás is megszületett, a váltó keretének külső lemezébe középtájon belehajtottam egy kb. 5 fokos törést, plusz az első és hátsó lemezt összefogó csavarra betettem egy 1 mm-es alátétet, így annyit szélesedett a keret, hogy hosszas állítgatással sikerül belőni minden pozícióhoz.
Wad
Sziasztok. Gumiproblémám
Sziasztok. Gumiproblémám volna... :)
Konkrétan az, hogy van egy pár öreg alufelnim, amin motorszelepnek való nagy lyuk található. Szívem szerint Presta-szelepes belsőt tennék bele, de ugye van ott némi lyukméret-különbség. Ha beleteszem, vajh okozhat ez valami problémát 6-7 bar nyomás mellett, vagy csupán esztétikai hiányosságról van szó? Esetleg létezik valamiféle átalakitó a lyukméret-különbség áthidalására?
---
Élő szövet a fémvázon... A korai szériák egyikéből. :)
az újabb contik bilincse
az újabb contik bilincse úgy van megoldva, hogy van egy kis nyakuk. ha nyakkal felfelé csavarod, akkor a prestás lyukba illeszkedik, ha lefelé, akkor meg kihézagolja a dunlopot, így nem lesz probléma.
Ez jól hangzik. Valszeg DIY
Ez jól hangzik. Valszeg DIY megoldás lesz, de kösz az ötletet. :)
A lyuk széle nem sorjás, ezzel nem lesz gond.
---
Érdemes körbejárni pár
Érdemes körbejárni pár jófej boltot, van ilyen záróanyájuk elfekvőben kilyukadt belsőkről. Pl. ZP, Bajnok, Lajos, stb.
Azt hiszem a Schwalbe belsőkön is ilyen van, legalábbis a hosszú szelepeshez én ilyet kaptam.
Hasonló megoldás van az
Hasonló megoldás van az egyik bringámon kb két éve, semmi problémát nem okozott.
Gond akkor lesz csak, ha a
Gond akkor lesz csak, ha a lyuk széle sorjás, érdemes finomcsiszolóval picit lekezelni.
Mavic felniket
Mavic felniket autószelepesre fúrják, és adnak hozzá egy kis műanyaggyűrűt, hogy a prestás szelepet is be lehessen tenni.
Ahol szerelnek lehet elfekvőben egy döglött felniből ilyen szűkitőgyűrű...
Kösz, időközben
Kösz, időközben megoldottam. A presta-szelep köré gumijavító foltból vágtam egy "gallért": kb. 1,5 cm átmérőjű karika, közepén szoros lyuk a szelepnek. Ráhúztam a szelepre, és így raktam össze a gumit. 7 barra fújva a gallér elképzelésemnek megfelelően kicsit "feljött" a szelepszár és a lyuk közötti kis résen körbe, és tökéletesen fixálja a prestát. Ráadásul az esetleges sorjától is véd, bár, ahogy mondtam, azzal elbántam. :)
Most jöttem vissza egy 50-es edzőkörről, jártam hegyen-völgyön-macskakövön, a szelepek úgy állnak, mint induláskor. Egyelőre úgy néz ki, ez kipipálva. :)
Kösz a tanácsokat mindenkinek! :)
---
Ez tökjó ötlet (akár oda
Ez tökjó ötlet (akár oda is lehet ragasztani picit), bár kérdés hogy nagyon vékony országúti kerékbe is bele lehet-e erőszakolni (pl. Altrix Spyder országúti felni jön mostanában autószelepre fúrt nyílással).
ja, én schwalbe
ja, én schwalbe felniszalaggal használom. az meg prestás, ráadásul pont ott az illesztés miatt vastagabb is a műanyag, így a gumi már nem ér hozzá a felnihez, csak a fém szelepszár.
Dettó, csak azt sajnálom
Dettó, csak azt sajnálom hogy a schwalbe bedrágította 250-ről 450-re az összes szalagját (=ajánlott fogy. ár).
Vajon hol jutok hozzá egy
Vajon hol jutok hozzá egy olyan körmöskulcshoz, amivel mozgásra bírhatom a novatec (pálya)agyon a kontraanyát?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
szasza
A régebbi novákon 5
A régebbi novákon 5 körmös záró van, ami ugyanaz mint a miche és kapni hozzá 5-körmös kulcsot (5 ponton fogja és nagyon tuti, nekünk is van).
Az újabb novákon kisebb, 4 bevágásos kontragyűrű van, ezt hagyományos egykörmös kulccsal lehet lekapni (esetleg finoman vízvezeték fogóval), esetleg ha találsz valahol akkor kétkörmös állítható kulccsal. Nekünk ez van hozzá:
http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/monoblokk-hajtomu/bbb-multihook-...
Ha gondolod pénteken hozd le a Tündérbe és ránézünk, persze ha nagyon rágyógyult akkor ez kevés sajnos...
Új, négy"lyukú". Ez a baj
Új, négy"lyukú". Ez a baj vele, és nem tudom, miért nem volt jó nekik az ötös...
Ilyen kulcsra gondoltam, be is szerzem, nagyon köszi!
szasza
Ha teleszkópot akarok
Ha teleszkópot akarok cserélni a kerékpáromon,mit kell figyelembe venni?
Egy régi merida vázam van és most egy rst gamma el van rajta,a régi gumiharangos változat.
köszi
üdv.
Danuell
1. Beépítési magasság
1. Beépítési magasság (keréktengely-kormánycsapágy alsó kúp távolság) lehetőleg azonos maradjon, különben a kormányzási tulajdonságok változnak (lomhább-izgágább lesz, stb.).
2. Villanyak átmérője (alapméret, középméret, oversize) és hossza (ne legyen túl rövidre vágva).
3A. A villa nyakát félintegrált vázhoz tervezték (széles gallérja van a váz becsatlakozásánál) vagy sima ahead-re (ez igazából csak esztétikai dolog).
3B. PND
4. Jelenlegi vagy leendő féked kompatibilis legyen a villával (tárcsa vagy felnifék).
Érdemes cserénél megnézni a kormánycsapágy állapotát, általában érdemes cserélni azt is (én nem szoktam vacakolni a kormánycsapágy korona átrakásával).
Köszönöm.
Köszönöm.
Augusztus 20.-án
Augusztus 20.-án tüzijátékot nézni mentem a Margit szigetre. Két kocsisor között sprinteltem, amikor első váltás közben elakadt a lánc, annyira, hogy ki kellett vánszorognom az út szélére kézzel visszarakni.
50 méterrel odébb, 10 rendőr szeme láttára, amikor kiálltam a nyeregből hogy egy izmos mozdulattal lendületbe hozzam a kerékpárt, elszakadt a lánc.
Augusztus 20., este, minden bolt és szervíz zárva. Csalódottan konstatáltam, hogy a kis zsebszerszámom láncbontójával (ami egyébként sörnyitóként kiválóan üzemel) képtelen vagyok kinyomni egy láncszemet a Shimano láncból - pedig azt hittem viszonylag erősek a kezeim.
Maradt a hazatolás, majd tüzijátékra vissza a másik bicajjal. Agyváltó - láncváltó: 1 - 0.
A láncot a Probike-ban ingyen megmókányolták 2 perc alatt két nappal később, amikor eljutottam oda.
Ma a Déli pályaudvarnál igyekeztem éppen lámpától startolva lesprintelni egy volánbuszt, amikor ugyanúgy elakadt a lánc, bennem meg egy pillanatra a lélegzet. Szerencsére a kiállós igazgatás után hazaértem láncszakadás nélkül, de maradt bennem egy kis rettegés.
Ti hogyan szoktátok kezelni az útközben bekövetkező láncszakadást? (Mondjuk nehéz elképzelnem, hogy áll itthon a bicaj és közben leszakad róla a lánc :) ) Hordjak magammal egy külön láncbontót és tartalék csapot, vagy inkább egy tartalék láncot patentszemmel?
(Kezdő vagyok, életemben ez az első láncszakadásom, pedig szinte mindig bicikliztem :) )
A lánc elakadását mi okozhatta? (Első ránézésre görbe fogat a lánctányéron nem láttam, persze ettől még lehet, hogy ott bújkál a kis sunyi).
Köszi.
azt mindenképp nézd meg,
azt mindenképp nézd meg, hogy nincs-e csavarodva a lánc. az tud mókás dolgokat csinálni.
az is kérdés, milyen korú a lánc. mind időben, mind km-ben. lehet túl öreg, de előfordulhat, hogy új, de gyári hibás. az is lehet, hogy a hajtásban van valami gebasz, és kb mindegy, milyen lánccal próbálkozol (jó, azért ne a 700ft-os kmc legyen az). biztos, ami biztos, nézd végig az egész rendszert.
én ha hordanék bontót (nagyobb túrára sem viszek), akkor váltósnál egyszerűen kiiktatnám azt a szemet, meg a tesóját. kicsit feszesebb lenne, de egy hazamenetelt ki kell bírnia.
Láncváltóval a lánc
Láncváltóval a lánc beakadhat sajnos jópár helyen, főleg, ha nincs rendesen karbantartva / beállítva. Ha beakad, akkor minél hamarabb állj meg, lehetőleg tekerés nélkül, keresd meg az akadást, és úgy szabadítsd ki. Ha jól értem, akkor te ezt tetted - akkor nem láttad, hol akadt be?
Van olyan, hogy egy szemnél megszorul (stiff link néven guglizhatsz rá), ilyenkor könnyen akad, leesik stb. Láncszerszámmal meglazíthatod.
Nem igazán nézegettem,
Nem igazán nézegettem, visszatettem, örültem hogy fent van, és rohantam tovább... a következő 50 méteren, amíg el nem szakadt :)
Egy tartalékszem és két
Egy tartalékszem és két patentszem (ha mázlid van még láncbontó nélkül is meg tudod így csinálni).
Egyébként rendszeres karbantartás (láncmosás, kenés, csere és természetesen nyúlásmérőzés), plusz ha lenézel a pénteki foglalkozásunkra akkor kérd el a számom - aug. 20-án pont szereltem az oktogonhoz közel, pikkpakk megcsináltuk volna :-)
Hajtókart nézd meg, hogy rendesen meg van-e húzva és megtépésnél-kiállásnál nem imbolyog-e.
Ha a lánckeréken nem
Ha a lánckeréken nem látszik semmi, nézd végig szemenként a láncot, valszleg van benne (talán több is) merev, nem forgó szem. Ha ezt telibekapod váltásnál, akkor történhet ilyen. Nagyon használt sornál lehet olyan bemaródás a lánkeréken, ami egy kis kiálló sorjával meg tudja fogni a láncszemet.
Láncbontót + 2-3 szem láncot érdemes hordani a szerszámkészletben, normálisabb kézi bontókkal pillanatok alatt orvosolható a probléma.
A láncbontó esetedben történt kapitulációja nem csoda, az univerzális szerszámokon lévő bontók nagyon elsősegély szintűek, gyakran szinte használhatatlanok és károsíthatják (görbítik) a láncszemet. Külön, jó minőségű láncbontó a megoldás. Tapasztalatom szerint pl. a Lifu bontók tűrhetően működnek és nem rázós árúak.
Wad
Köszönöm a sok lelkes
Köszönöm a sok lelkes választ :)
A lánc vélhetően nem volt kopott (2 hónappal korábban ellenőriztem), 1-2 hetente szoktam tisztítani és kenni. A sor is kb. másfél éve került fel.
A hátsó váltó kissé furán működik, néhány (alulról a harmadik, illetve a 7-8. környékén) fogaskerékre történő felváltáskor nem teszi fel teljesen a láncot, és még egy kicsit utána kell nyomni, hogy a helyére kerüljön. Arra gyanakszom, hogy a 4 éve nem cserélt bowdenház annyira koszos, hogy emiatt nem működik már rendesen.
Viszont itt az első váltóval történt váltásnál akadt el.
Nincs túl alacsonyan az
Nincs túl alacsonyan az első váltó? Előfordulhat, hogy (főleg ha alulról kapja a bowdent) ha a bilincsmeghúzás nem elég erős, elmozdulhat lefelé az első váltó. Ez mondjuk egy brigéciolos bringalemosás után is megtörténhet, kap egy kis kenést és megindul. Na az be tudja csípni a láncot rendesen. Próbáld a váltót feljebb rakni, a váltókeret külső oldala és az első külső tányér széle között 2-4 mm legyen.
Nem árt megcsinálni, mert a váltókeret is elcsavarodhat, akkor meg mindig félre fogja gyűrni. Nem árt megnézni, hátha már most meg van görbülve.
Wad
Velem egy
Velem egy hátsóváltó-cserét követően fordult elő, hogy a láncfeszítő felső görgője egy elöl-leváltást követően annyira közel került a hátsó fogaskerékhez, amin a lánc futott, hogy egyszerűen összeakadtak és megfogták a láncot. (Hegynek fel, klipszbefogott lábbal...) Nálam ugyan nem szakadt el a lánc, és a hátsó váltótest lejjebb állítása óta ez nem fordult elő, de végül is itt is egy első váltás okozta a galibát, de hátul. Ilyesmi nem lehetett?
---
Lassan a probléma
Lassan a probléma potenciális forrása leszűkül a hátsó fogaskeréksorra, a lánctányérokra, a hajtókarra, a hátsó váltóra, az első váltóra, a láncra :)
A probléma egyébként viszonylag ritkán fordul elő, és a pénteki láncszakadásig túl sok jelentőséget nem is tulajdonítottam neki.
XT/XTR hajtás, de olyan, hogy 100%-osan működött volna, szinte soha nem volt. Beletörődtem, hogy ez egyszerűen ilyen, és így kell szeretni :)
hát nemtom, de egy xt/xtr
hát nemtom, de egy xt/xtr rendszertől én biztos elvárnám a 100%-os működést! Addig nem nyugodnék,amíg meg nem csinálom :)
--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"
+1 Sokan költenek csak
+1
Sokan költenek csak azért "magasabb" szintű alkatrészekre azért, mert nem tudják megfelelően beállítani azokat.
Egy Tourney szintű váltó is kell hogy tudjon gond nélkül váltani és jól beállítva tud is!
Hát. Itthon állítgatni
Hát. Itthon állítgatni eddig lusta voltam.
Probike-ba szoktam néha elvinni, itt beállítják, mondják hogy jó... de ettől még mindig marad néhány fokozat, ahol nem tökéletes.
Ilyen volt amikor megvettem a bicajt, azóta már a hátsó váltón kívül minden lecserélődött rajta. Még a váltógörgők is. De úgy tűnik, a hajtáslánc mint entitás tovább él, ugyanazokkal a rossz tulajdonságokkal :)
Jobban jársz ha
Jobban jársz ha megtanulod.
Nem egy nagy ördöngősség.
Van két végállítócsavar, amit úgy kell beállítani, hogy a két szélső fogaskeréken is akadásmentesen fusson a lánc és ne tudjon leesni.
És van egy pozícionálócsavar, ami vagy a váltókarnál vagy a váltónál a bowden becsatlakozásánál van.
Ez arra szolgál, hogy a váltókaron beállított váltópozíciók pontosan a lánckerekekre essenek.
Ez igaz az első és hátsó váltóra is.
Vannak egész jó leírások
Vannak egész jó leírások is:
http://bikemag.hu/tech/a-valtok-beallitasa
http://bikemag.hu/tech/a-valtok-mukodese-es-pontos-beallitasa
Köszi, olvasni már én is
Köszi, olvasni már én is sokat olvastam róla, csak eddig nem vitt rá a lélek, hogy elkezdjem állítgatni, mert régebben ennek általában az lett a vége, hogy még rosszabb lett, mint előtte, és szégyenszemre le kellett mennem vele a szervízbe beállíttatni :)
Hozd le pénteken
Hozd le pénteken Fixáldában (Tündérgyár 4-től 6-ig) és minden műhelyfogást megmutatunk :-)
Megnéztem a leírást, 5
Megnéztem a leírást, 5 perc alatt beállítottam a váltót, tökéletesen működik.
Ha már hozzányúltam, leszedtem a fogaskeréksort, és szétszedtem-újrazsíroztam a racsnit is (a leírás szerint ezt háromhavonta kéne megcsinálni, az én agyam több, mint 1 éves).
A tanulságok:
-a bicikli nem harap
-a racsnit teljesen felesleges volt szétszedni
-érthetetlen, hogy ha én netes leírás alapján 5 perc alatt beállítom tökéletesre a váltót, hogyhogy soha nem tudták megcsinálni a szervízben
szerintem felesleges 3
szerintem felesleges 3 havonta zsírozni a racsnit. normális esetben még évente sem kell. ez kb olyan, mint a veterán puchom középcsapija. Pajti bá mondta, hogy 5évente nézzek rá, mert ebbe por be nem megy.
az meg, hogy a szervizben mennyire hozzáértők, és mennyire komolyan foglalkoznak a problémáddal, két teljesen külön dolog. általában állványon, vagy csirkelábon terhelés nélkül beállítják fél perc alatt a finomállítóval, kétszer áttekerik fel-le minden fokozaton, és kész. ez sokszor elég, de nem mindig. a megjavított bringákat alapvetően nincs idő meg energia élesben kipróbálni, de néha célszerű.
Sziasztok. Nos ez egy kicsit
Sziasztok.
Nos ez egy kicsit elüt a topic jellegétől, de mitől lehet az hogy reggel felfújom a kereket, és mire hazaérek (jópár rece, sín, bukkanó után) már beis puhul. 7,5 barra felfújom, és kb. 6 barig elereszti, de azt tartja stabilan. az első kerékben egy scwalbe belső van a hátsóban kenda. Ha az autószelep ilyen könnyen elengedi a nyomást ütődések hatására, lehet át kéne váltanom presta szelepre ? Valakinek hasonló tapasztalat, vagyis az örök kérdés hogy auto vs presta :D
Két különböző szelep,
Két különböző szelep, két különböző kerék, de mindkettő ugyanúgy bepuhul 7.5-ről 6-ra fél nap alatt? Tippem sincs, ez valami parajelenség. Ha defekt lenne, akkor 6 bart nem tartana. Kivéve ha SLIME vagy hasonló trutyi van bennük, az apró defekteknél pont 5-6 barig tartja meg.
Autószelepnek is simán tartania kell nagy nyomást is, rendszesen rakok autószelepes belsőbe 9 bart (Schwalbe), e tekintetben inkább a minőség fontos, mint a szelep típusa.
Amúgy jó topicba írtad, bárcsak mindenki így tenne, és nem nyitna újat.
Mindkettő autószelepes,
Mindkettő autószelepes, nincs bennük semmi ( csak levegő:D ), és én arra tippeltem hogy az autószelep miatt ereszti el a bukkanókon a nyomást. De akkor ötletem sincs mostmár :)
Próbáld ki, hogy ha áll
Próbáld ki, hogy ha áll egész nap, akkor is elengedi-e.
Hogy méred a nyomást?
Megfelelő méretű belső van benne?
Én most váltottam
Én most váltottam prestára autószelepről, de az autós is simán tartotta a 7,5-8 bart. Be van tekerve rendesen a szeleptű?
Más: régi öregek tejet szoktak tölteni a belsőbe, hogy a belső porózusságát csökkentsék. Ezt ugyan kihagytam, mert kb. el tudom képzelni a szagát egy idő után, de olyant már csináltam, hogy kevéske glicerint töltöttem régi, még nem lyukas, de "levegőengedős" belsőbe, és tényleg segített a légtartásán.
Ez persze gányolás, de ki tudja, hátha elég ennyi is... :)
---
Hello. Van egy hátsó
Hello.
Van egy hátsó kerekem amit most fűztem be. Két keresztre lettek számolva a küllők. A lényeg a kerék maga egyben van de nem vagyok benne biztos hogy jó-e.(2-3 lüllő lötyög). Tudna valaki küldeni egy képet arról hogy kéne kinéznie.
Köszönöm a segítséget.
Tessék. De ha lötyög,
Tessék. De ha lötyög, akkor tuti nem jó, feszesnek kell lennie.
Ha tanultál kereket fűzni (ami nem nagy misztérium, de azért meg kell tanulni, könyvből is lehet), akkor nem tudom hogy merül fel a "hogy kell kinéznie" kérdés. Ha meg nem, akkor ne vágj bele, mert próba-szerencse alapon biztos nem lesz jó.
Nem még nem tanultam. De
Nem még nem tanultam.
De köszi a segítséget.
Hozd le pénteken
Hozd le pénteken Fixáldában (Tündérgyár 4-től 6-ig) és minden műhelyfogást megmutatunk :-)
Előző héten volt pont kerékfűzés oktatás, ezzel sok bosszúságot megspóroltál volna de valszeg még menthető a cucc.
Ezen a héten lesz nálunk centrírállvány is, szóval tuti jól jársz (nem mindig hozzuk ki) :-)
Ha viszont nem jutsz ki akkor se csüggedj, mivel írtunk összefoglaló segédletet, ami pár képpel kiegészítve jövő héten nyilvános lesz és elég átfogó de mégis velős képet ad erről a témáról.
Sikerült elnyalnom a
Sikerült elnyalnom a menetet a shimano m-520-as spd pedálom kontraanyáján.
Csavarboltban azt mondták felejtsem el, hogy ilyen anyát tudnak adni nekem. Nem tudom, hogy milyen menet van rajta, illetve mekkora tengelyre való, de valsz. spéci cucc.
Tud-e valaki ajánlani egy komoly csavarboltot, ahol esetleg akad ilyen anya?
Nincs-e valakinek ilyen kukás pedálja, amiből kibonthatnám ezt az alkatrészt? Pár sört megérne nekem ...
Köszi!
Bolt nem tud rendelni?
Bolt nem tud rendelni? Szerintem ahol Shimanot forgalmaznak, ott minden ilyen apró alkatrészt tudniuk kell hozni.
Múltkor kitámasztóhoz
Múltkor kitámasztóhoz kerestem csavart, a harmadik boltból végül a Fabory-ba küldtek a Váci u. - Frangepán u. saroknál (bejárat a Frangepán utcából).
Ott elég nagy valószínűséggel találsz mindenféle csavart.
Egy régi SMP nyergemre
Egy régi SMP nyergemre véletlen ráfröccsent egy kis teflonos láncolaj, minek következtében egy foltban az elszürkült, elridegült bőrborítás selymes és élénk fekete lett. Ezekszerint felújíthatnám kicsit a nyerget valamilyen zsiradékkal? De milyennel? Étolaj, nívea, sertészsír, motorolaj?
Én Nivea testápolóval
Én Nivea testápolóval szoktam kenegetni, szépen beszívja a bőr. (Selle Italy SLR)
Azért gépzsírokat, motorolajat, ásványi olajokat, étolajat, disznózsírt stb nem tennék rá...
az sajnos elképzelhető,
az sajnos elképzelhető, hogy a láncolaj teflonos komponense okozta a galibát, elvégre a sima olaj bajt nem tud csinálni, akkor meg csak újrahúzás segíthet.
étolajat, sertészsírt csak akkor, ha ótvar szagú nyerget akarsz hosszú távon.
vannak bőrösök, cipőkellékesek, náluk lehet kapni megfelelő kencéket. régen szarvasfaggyút használtak, aztán bőrzsírt, most már viaszos ápolókat, meg szintetikus olajokat is.
Miféle galibát?
Miféle galibát?
Szerintem ogre
Szerintem ogre félreértett. Egyébként cipőkellékesnél vagy lovaskellékeket forgalmazó boltban tényleg lehet kapni bőrolajat, ha a ló nyergére jó, a drótszamáréra is jó kell, hogy legyen...
---
Hát, én egy ezeréves
Hát, én egy ezeréves nyeregre nem áldozok pénzt, akkor bekenem nívejával. Kösz a segítséget!
(-Kéjrek egy kaulát! -Níveja nem lesz jau?)
a keményedést. egy olaj
a keményedést.
egy olaj normális esetben nem keményíti be a bőrt. talán az olyan sűrűségűek, mint a lenolaj, mert az megszikkadva ragadós, adott esetben szilárd is lehet.
Nem ettől lett kemény,
Nem ettől lett kemény, hanem ápolás hiányában már eleve az volt, és az olajtól puhult meg. Kicsit elmentünk egymás mellett, de sebaj! Nagyobb félreértések is előfordulnak itt :)
Köszönöm a segítséget!
aha. pont az ellenkezőjét
aha. pont az ellenkezőjét olvastam.
a bőr nagyon jó anyag. 50 éves klasszikus bőrnyerget is fel lehet újítani akár, persze ehhez az kell, hogy csak száraz legyen, és ne nagyon töredezett. a lényeg, hogy sokat kibír, emiatt viszonylag könnyen rendbe is hozható. az újabb, húzott nyergeknél már sokkal vékonyabb bőrt használnak, amiket pont a vastagságuk miatt könnyebb felújítani, karban tartani. cserébe ezek könnyebben kopnak, főleg a hasított bőr borításúak.
Hát, igen, ez egy ilyen
Hát, igen, ez egy ilyen újabb kiadású dolog, vékony és hasított, vannak már rajta töredezettségek sajnos, de még kenegetve pár évet ki fog bírni. Mamáéknál van viszont egy baromi régi ruszkibicikliről származó nyergem, az olyan rugós, hogy rontja a hajtáshatékonyságot, és kb 2 kiló :) Na azon 2 milli vastag biztos van a bőr.
És még egy olyan kérésem
És még egy olyan kérésem lenne, hogyha 8as a sor, 10es a hajtómű, akkor hanyas láncot vegyek? Mert állítólag a 8as lánc hamar megeszi a hajtómvet, 9es arany középút lenne, azzal elvileg még a sor is működik, 10essel már nem hiszem.
Amúgy foglalkoztatott ez a kérdés, hogy 7es agyra lehet-e 10es sorból 9et felrakni, és baromi nehezen ám, de azt találtam hogy igen, csak a nagyok közös tartóbakon vannak így alulról kell lebontani, és kell elé az 1mm-es hézagoló.
8-as sorra 9-es lánc nem
8-as sorra 9-es lánc nem jó ötlet. Illetve a 10-ből degradált 9-es sors is csak végállásban limitált 10-es váltóval fog pontosan működni. Persze lehet hogy sikerül belőni kompromisszumra (pl. 9-es váltóval), de nézd majd meg 4 hét múlva.
Egyszerűbb 1800 ft-ért kicserélni a kazettatestet 8-9-10-esre 7-esről (Shimanonál kompatibilis) + minimális áthézagolás.
Ezután jöhet a még legkompromisszumosabb megoldás, a 9-es váltókar-sor-lánc a 10-es hajtóműre. Árban sem szállsz el, tartós és pontos lesz és valamennyire a 10-es hajtóművet is kihasználod.
Elég sok helyen olvastam,
Elég sok helyen olvastam, hogy 9es lánc 8as soron tökéletesen működik, új láncot mindenképpen vennem kell majd, mert sikerült rövidre szabni, legalábbis az 52-höz. Nem akarok 10ből 9et, csak izgatta a fantáziámat, hogy lehetséges-e, és nagy nehezen megtaláltam a választ. Jelenleg 8ból7-et használok, de ha elárulod, hol kapok 1800-ért kazettatestet nem habozok fölrakni a 21-est is. Vagy a 11est. Vagy a 18ast, majd meglátom :) Egyelőre nem akarok "bővíteni" mert nemrég vettem a 8as váltókart, amit úgy használok, ahogy mondtad, így nagy érvágás lenne.
Nem tom mennyire számít. de FH-HG20 agyam van, Nem gyorszáras, HG-s, nem IG-s. Esetleg ha valaki 7es kazettatestet akar és van neki 8as ráfizetek. Mivel mindenhol 4 körül láttam csak ezért úgy gondoltam inkább veszek egy komplett FH-RM60 agyat és leveszem a kazettatestet, ha kompatibilis egyáltalán, de 1800ért megéri csak test. Az mitől van, ha "imbolyog" a kazetta a forgástól? Nem lötyög, csak mintha "8as" lenne benne.
talán nincs jól ráhúzva
talán nincs jól ráhúzva az agyra a kazettatest.
szét kell szedni, tengely helyébe imbusszal benyúlni és meg lehet húzni.
de az is lehet, hogy a tengely van elgörbülve egy picit.
most én is azt figyeltem a majdnem fél éves hátsókerekemen, hogy van egy pici imbolygása a kazettának. majd ha lesz kedvem, meg időm, akkor szétkapom.
kazettatestet meg valaki a bikemagon hirdetett a múltkor, én is néztem, hogy egész olcsó.
--
--
--
Hirtelen én sem találtam a
Hirtelen én sem találtam a hirdetést de én is onnan vettem két testet, tényleg megérte (be van pöccre állítva és tényleg új test volt ennyiért).
Ha kell a lecserélt nyolcas test ingyen vihető (átmostuk és befújós zsírral megkentük, bár nem szedtük szét).
Most ezt nem értem, azt
Most ezt nem értem, azt akaod mondani, hogy amit levettetek 8as és a helyére tettetek újat, azt a régit ideadnád nekem ingyen? Egyszer egy biciklis boltban ingyen kaptam egy alátétet, úgy zavarba jöttem, hogy letettem egy százst és kijöttem :) Legalább hadd vigyek be valamit helyette ami nekem nem kell, vagy a hetes testet. És ezt mikor hol lehetne átvenni?
Fixáldában ha nem felejtem
Fixáldában ha nem felejtem el ma nálam lesz késő délután (4-től Tündérgyár), de belvárosban is, benczúr u.-ban pl. átveheted.
Eredetileg koszos volt ezért pl. bringa tolásánál vitte a hajtókart (álfixi) és a tulaj nem akarta tisztítani, hanem egyből cseréltük. Viszont most áttisztítva jó, bár persze azért használt marad.
Arra készülj, hogy át kell hézagolni a kereket, bár a tuti egy hosszabb tengely bele (pl. longus tengely van a Bringabutikban párszáz forintért)., mivel a test szélesebb.
Direkt úgy fűztem a
Direkt úgy fűztem a kereket, hogy a jobb oldalra tettem be az 5 millis hézagolót kazettatestcsere esetére. Nem tudnád eltenni nekem, valamikor jövőhétre vagy esetleg suliidőszakra? Be tudnék menni, csak macerás, minek örülnél helyette? Van egy 6-os shimano menetes racsni, alig használt, agyon, küllőkkel, tengely nélkül :) Esetleg majd beviszem a 7-es testet ha már kicseréltem. Vagy sör ha ezek nem :)
Félreraktam neked, majd
Félreraktam neked, majd elhozod (dobj privit és megadom az elérhetőségemet). Nem kérek érte cserébe semmit hisz nekem is grátisz volt, de ha mégis adnál valamit akkor inkább dobd be a BringaKonyhába, ott nagyobb haszna van :-)
Okés, akkor majd valamikor
Okés, akkor majd valamikor a jövőhéten, és nagyon szépen köszönöm!!! Amúgy bődület árakat elkérnek az agyalkatrészekért. pl FH-RM60 tengely+gyorszár+kazettatest kb 2szer annyi mint az agy mindezekkel együtt :S Akkor küldd már át az elérhetséged!
Köszönöm!
Nevemre kattintva
Nevemre kattintva megtalálhatod a kapcsolatfelvételi űrlapot.
Szia! Írtam provibe, nemtom
Szia!
Írtam provibe, nemtom láttad-e, ma pesten vagyok, déltől 5ig a Kandón (Tavaszmező u.), el lehetne ma hozni valahonnan? Köszi szépen!
Nem jött meg a privi,
Nem jött meg a privi, sajnos most nincs nálam és éjszakázom. Bubin nálam lesz.
Én még nem láttam shimano
Én még nem láttam shimano kazettás agyat, amin nem nyolcasozott a kazetta. Viszonylag kicsi a felfekvése a fogazott aljzatában, valamennyit mindig csalinkázik.
A Zoggie hátsóagyamon simán fut, de ott teljesen más a kazetta-felfogatás.
Egyébként a nyolcasozás nem okoz gondot, mivel normális esetben a lánckerekek ütése pár tized mm, nem szól bele semmibe. Esetleg még jót is tesz váltásnál, ha épp jófelé kígyózik.:)
Wad
Hello. A bringámon ki
Hello.
A bringámon ki szretném cserélni a kormányt, kormányfejet és capágyat BBB-re. az ebike.hu-n találtam kormányt és kormánycsapágyat (menetes 1") de kormányfejet csak 1 1/8 "-os méretben árulnak. Nem tudtok egy helyet ahol lehet kapni 1"-os BBB kormányfejet menetes csapágyhoz. Vagy esetleg valami megoldás hogy a nagyobb vagy esetleg A-Head kormányfejet is rá lehessen tenni.
http://ebike.hu/termekek/korm
http://ebike.hu/termekek/kormany/kormanyfej/adapter/11093+bbb+bhp20+korm...
vagy veszel 1 1/8"ost: http://ebike.hu/termekek/kormany/kormanyfej/adapter/6651+bbb+bhp21+korm%...
amire rámennek a mai 1 1/8"os stucnik, esetleg abból még a 31,8mmes OS, hogy merevebb is legyen a kormány.
a BBB meg baromi rossz ár/érték arányú matrica márka.
Köszönöm a
Köszönöm a segítséget.
Nekem megfelel. Jól néz ki. :)
Ez bőven elég,
Ez bőven elég, megbízható és utána tudsz normál AHEAD kormányszárat belerakni (sőt ha átálsz ahead-es kormánycsapira - van 1"-ban is - akkor kapásból van hézagolód is :-)
http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/kormany-es-...
Köszönöm! Úgytűnik van
Köszönöm! Úgytűnik van választásom. :)
nemrégiben örököltem egy
nemrégiben örököltem egy Csepel biciklit
csupa rozsda,a nyerget és a kormánymarkolatot ki kell cserélni...
kérdés:mivel álljak neki leszedni a rozsdát?
ill hol nézzek nyerget
és a világítás...
Pofás, régi hatású
Pofás, régi hatású nyergeket nemrég a magellánnál láttam, valamelyik komolyabb magellános boltban érdemes nézni pl. a bokréta utcában van ilyen.
Kormánymarkolatot szinte minden boltban kapsz, nézz online webshopokat a választékért (bringabutik.hu, ebike.hu, bikemarket.hu).
Rozsdával szerintem csak komolyabban érdemes foglalkozni, tehát lebontani vázra a bicajt és homokfújni - szinterezni szépre. Ha ilyet nem akarsz (teljes felújítás gyakorlatilag) akkor szimplán a rozsdát lecsiszolva majd pl. körömlakkal, akrillakkal a felületet lekezelve megelőzheted a további rozsdálást - persze szép nem lesz.
krómtisztítóval akkor ne
krómtisztítóval akkor ne is próbálkozzak?
el sem hiszed mennyire hálás vagyok!
Próbálkozhatsz óvatosan.
Próbálkozhatsz óvatosan. A króm cuccokra (sárvédő, szerelékek) egyébként nekem vegyszermentes megoldás vált be:
Fogsz alufóliát, jól összegyűröd majd visszahajtod laposra (tehát ráncos legyen). Ezután kis vizet rakva a felületre az alufóliával tükörfényesre csiszolható a sárvédő :-)
Kívánok! A középrész
Kívánok!
A középrész meghajtás oladli csészéje lehet-e balmenetes? Előfordulhat, hogy nem lehet leszedni? Jobb csésze simán lejött (óramutató járásával ellentétben, tehát olasz menetes).
Szégyellem, de félrepostoltam!
Ez van
Angol menetnél (ez a
Angol menetnél (ez a legelterjedtebb) a hajtásoldal balmenetes (tehát óramutató járásval megegyezően jön le), míg a nem hajtásoldal jobbmenetes (ahogy írtad is).
Olasz és francia menetnél szintén a nem hajtásoldal jobbmenetes (tehát neked a fenti alapján mindhárom lehet), de a hajtás is jobbos.
Szerintem nagyobb a valószínűsége hogy nálad normál angol menet van és rossz irányba próbálod leszedni (persze ilyen régi cuccok nem ritkán vannak berohadva).
Francia menetet nehéz kiszúrni, elvileg pont 35mm-es a menet illetőleg lehet következteti a váz fajtájából (peugeot, cilo, stb.) vagy néha rá is van írva a csészére.
Olasz menetet viszont egyszerű lemérni, mert míg az angol 34,8mm (közel a franciához) addig az olasz sokkal nagyobb (35mm felett). Mérd le amit kiszedtél és egyből okosabb leszel.
Egészen pontosan az olasz
Egészen pontosan az olasz 36mm.(Amúgy jó hogy leírtad,hogy az angol 34,8mm,eddig úgy tudtam 35mm)
Az angol 1,370" = 3,479 cm.
Az angol 1,370" = 3,479 cm. Gyakorlatilag a francia csésze beletuszkolható (és fordítva is) de a más menetemelkedés miatt (24 tpi míg a franciánál 1mm azaz 25,4 tpi) idővel kikotyog.
Köszi a segítséget! Nem
Köszi a segítséget!
Nem akart megmozdulni az a csésze, pedig áztattam wd-ben egy éjszakán keresztül, talán az kiszed onnan valami nem oda illőt. Elárasztottam zsírral, majd egy év múlva megmondom milyen menetem van. Ráadásul két golyó most valahol a vázban belül táncol. Ahol a vázcsövek a középső részhez vannak hegesztve, ott vannak azok a kis lyukak (gondolom a hőtágulás miatt, de ez csak tipp) ahol a golyók bementek a vázba. :)
Ez egy igazi specialitás.
Amúgy mi célt szolgálhat egy gyűrű alakú, de egyik oldalán felfelé ívelő szélű karika bent a hajtásoldalnál? Ezzel a vacakkal volt problémán ugyanis kis darabkák törtek le róla és okoztak ricsajt középen. Kiszedtem, nem kotyog a monoblokk nélküle.
Valószínűleg
Valószínűleg golyóskosár volt még a szétdarálás előtt a gyűrű :-)
Egyébként a lyukak a vízelvezetés miatt vannak (ezért jó ha a középcsapi alján marad egy lyuk, ahol kifolyik az esetleg esővel, ázással bevitt folyadék).
Lánctányér csavart mivel
Lánctányér csavart mivel lehet meghúzni? Az egyik oldalra hatlapfejű kulcs, no de a másikra?
Van egy speciális
Van egy speciális körmöskulcs hozzá, de ha nem zsíroztad túl, akkor elvileg egy csavarhúzóval meg tudod addig tartani, hogy megálljon. Csak a menetet zsírozd, máshova ne jusson.
A BKban láttam már
A BKban láttam már ilyet.
Bár magam nem zsíroztam meg sehol, mégis volt rajta a lánckenőanyagból rendesen.
Esete megpróbálom rendesen meghúzni.
Menetrögzítőt nem szoktak rani alá?
Ha az anya-tányér
Ha az anya-tányér érintkezési felületére gondolsz, akkor szerintem nem szükséges hozzá menetrögzítő, semmit nem segít, és nem is oda való, csak kiporlik onnan és utána kilazul. Anya-csavar felületet is inkább kenném, és utána rendesen meghúznám.
Ha zsíros/olajos, akkor inkább tisztítsd le valamivel a tányért és az anyákat, egyébként soha nem tudod rendesen meghúzni.
Pont az alábbi van a BK-ban
Pont az alábbi van a BK-ban és a Fixálda műhelyében is, de nem nagy tétel, hogy sajátod is legyen:
http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/monoblokk-hajtomu/bbb-boldgrip-l...
De igaza van Patának, ha nem zsírral rakod össze (én azzal szoktam kívülről is hogy ne rohadjon össze) akkor néha akár hüvelykujjal nyomva is megtartható :-)
Most először van
Most először van szükségem ilyenre életemben. Asszem nem rohanok venni egyet, hátha a következő 30+ évben is megleszek nélküle.
Mindenesetre a meghúzás előtt le fogom tisztítani rendesen.
nekem meg szerencsére
nekem meg szerencsére imbuszos lánctányér-csavarjaim vannak, egyik oldal 5-ös, másik 6-ossal megy :)
--
--
--
A szerencse gyermeke aka
A szerencse gyermeke aka neked aztán bejött az élet ;)
Még egy hónap sem kellett
Még egy hónap sem kellett hozzá, és eljutottam a BKba meghúzni a csavarokat. Az előzetes meghúzás után tegnap 2 volt még igen laza. Valahogy nem illett a körmöskulcs egyik fele sem az csavarhoz, de Peti állhatatos segítségével sikerült meghúzni. El is múlt a hülye kattogás, ami már egy hete kísért.
Istenem, legyen már ilyen
Istenem, legyen már ilyen béke és egyetértés a többi topikban is!
Köszönöm.
Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!
Egy régi holland bringámra
Egy régi holland bringámra keresek külsőt 28x1 1/2 van ráírva, ez a Sheldon Brown táblázat szerint 635-ös.
Mindenképpen valami jófajta defekttűrőset szeretnék, sima futófelülettel hogy a városban jól menjen. Fontos az is, hogy eléggé felfújható legyen mert szeretem ha jól fel van fújva (túlfújni nem szoktam). Ez konkrétan 5,5-6 bart jelentett eddig a gyakorlatban.
Körülnéztem a lehetőségek között, és ezeket találtam:
- Continental Tour Ride 37-635 1865Ft
- Schwalbe Delta Cruiser 40-635 (Schwalbe weboldalon láttam hogy van ilyen)
- Vredestein Dynamic Tour 40-635 (nem tudom hogy itthon lehet-e kapni)
Kérdéseim:
- lehetséges, hogy falcos gumi kell a bringámra? ezt hogy tudom megállapítani?
- A conti elég olcsó, de szerintem ez ilyen alap típus. A schwalbe és a conti hogy viszonyul egymáshoz defektállóságban, gördülési ellenállásban?
- A contit csak 70PSI-ig lehet fújni elvileg, ez 5bar. 6bar-t még simán bír, nem? Jobban szeretem ha rendesen fel van fújva.
- Esetleg a vredesteint ismeri valaki?
Köszi: hf
37, meg 40-es gumit 5 bar
37, meg 40-es gumit 5 bar fölé nem fújnék, mert nagyon pattogós. persze ez függ a súlytól is, de nekem a 37-622 conti tour ride 6 bar-on szörnyű élmény volt, le is vettem 4,5-re, úgy már remek.
a 635-ös simán lehet falcos, akkor viszont csak olcsó indiai gumit tudsz rárakni, vagy esetleg rubenát (mintha ők gyártanának), de legalább néhol kapható.
a falcos felninek lényegében nincs fékfelülete, és a közepe, a küllőanyáknál ívesen kiemelkedik.
akkor ez
akkor ez falcos?
http://www.facebook.com/photo.php?pid=31266582&l=292fe2bd32&id=1006930916
a drótperemet hogy lehet megnézni?
amúgy ő a holland szépség, akiről szó van:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2059898&id=1006930916&l=6ef940fa6c
Mitől kotyog hátul a
Mitől kotyog hátul a fogaskerék?
Leszedett keréknél (vízszintesen tartva) megmozgatom kétoldalt függőlegesen és hallom azt a kotyogás okozta zajt, amit bizonyos váltófokozatoknál hallok. Sima menetes 7-es racsni.
Köszi
Ha biztos nem a
Ha biztos nem a keréktengely (általában az kotyog mindig) akkor csak szimplán szétkopott a racsni szabadonfutója.
Általában hamarabb szokott elkopni rajta a fogas (szalajt) de néha előfordul az, hogy a csapágy adja meg magát.
Ha szemből nézed akkor a csapágy zárógyűrűjét pontozóval le lehet ütni/forgatni (két lyuk van rajta), BALMENETES! tehát óramutatóval megegyezően jön le!.
Ezután találsz egy csomó alátétet, ezek kiszedésével lehet a csapágyat szorosabbá tenni (kb. kapásból dobhatod ki a felét vagy az összeset).
Végén visszarakod a zárógyűrűt és jó lesz :-)
Vigyázz arra, hogy az egész művelet során ne essen szét és ne guruljon el belőle golyó (bontásnál felfelé nézzen a zárógyűrű).
Ha nem sikerül szétszedni akkor nem benned van a hiba, rendszeresen összerohadnak ezek az alkatrészek (gyárban is szorosra húzzák + nem bontásra tervezik).
Sziasztok! Az mitől van,
Sziasztok!
Az mitől van, hogy a gumim nem tartja a nyomást? Nem ereszt, csak nem tartja. Felfújom 5 barra, és 2 hét alatt leereszt 2,5-3 barra és azt tartja.
-Continental City Contact 26*1,5 (erre van írva az 5 bar, ezért fújtam ennyire, elvileg 38 milliméteres, de lemérve csak 31 milli széles),
-Semperit belső, autószelepes, lehet, hogy picit nagyobb a kelleténél, de a boltban (Szigeti kerékpár) ezt adták a külsőhöz.
-Mach1 EXE felni, nem a legjobb, de elég jó, van benne valamilyen "semperit-kék" színű elég rideg műanyag szalag is.
Fixálda küldtem privit.
Ennyi eresztés simán
Ennyi eresztés simán belefér, valszeg a szelep nem tökéletes. Nézd meg a belsőt víz alatt illetve cseréld.
Kicsit tanácstalan vagyok,
Kicsit tanácstalan vagyok, segítsetek... Darabokban került hozzám egy öreg Schwinn-Csepel Apolló bringa, 630-as acélfelnikkel, használható állapotba kellene hoznom. A tulaj srácnak volt némi halálközeli élménye vizes úton az acélabroncsok miatt, így vett egy új első kereket bele, ami valami noname izé. A felni egy elég durva kidolgozású szimplafalú aluabroncs, az agy egy olcsó Joytech. Az egész kerék befűzve 2900 Ft volt a rajta lévő árcédula szerint.
Nos, attól tartok, az ára tükrözi a minőségét. Egyszerűen nem tudok rá feltenni normálisan egy 630-as külsőt. Akár régi Taurust, akár új Rubenát próbálok fel rá, egyszerűen úgy néz ki, mintha a felni kisebb lenne a szabványosnál. 630-as, mégis, akárhogy teszem fel, a külső mindig üt rajta, képtelenség úgy összerakni, hogy a felniperem és a gumiperem mindenhol normálisan illeszkedjék. Nem a gumikkal van a hiba, a régi acélfelnin szépen ül mindegyik, én sem az első kerékcserét csinálom, de ez kifog rajtam.
Szerintetek létezik, hogy a névleg 630-as ócsófelni épp csak annyival kisebb, hogy ilyen hibát okozzon? Találkoztatok már ilyennel?
---
Ezer százalék, hogy nem
Ezer százalék, hogy nem 622-es a felni??? (Próbálj a felnin jelzést keresni, 622 vagy 700C a modern, picit kisebb méret). Vannak feltágult gumik amik nem mennek rá rendesen a felnire, de itt szerintem biztos hogy 622-es lesz a drága.
Alu 630-asból én egyedül a remerx-el találkoztam eddig, az 830 ft volt és ez mindent el is mond róla.
A fék apollón simán lekezel 622-es kereket, kapásból azt kellett volna vennetek mégha a gumi cserés is emiatt (a belső megtartható).
Biztos, hogy nem 622-es.
Biztos, hogy nem 622-es. Volt itthon 622-es külsőm, nekem is gyanús volt, de nem tudtam a felnire húzni még az egyik peremet sem (pedig erős kezem van, külső felrakásához ritkán kell szerszámot használnom).
Ha rajtam múlt volna, én is a 622-t választottam volna, de a gépet ömlesztve kaptam, azzal, hogy csak dobjam össze, nem lesz vele sok bajom. Ehhez képest át kellett fűznöm a hátsó kereket, első váltót kell cserélnem, mert törött, az ékes hajtókar ékeit ki kellett cserélnem, és természetesen minden csapágy vagy kotyogott, vagy szorult. Most meg ez a kerék.
Én szeretek szerelni, régi gépeket rendbetenni, javítani, és ha kell, saját magam is készítek ehhez szerszámot, vagy alkatrészt. Amit gyűlölök, az a silány anyag. A szerelés örömét kínlódássá alázza.
Az a baj, hogy a srácból nem nézek ki egy másik első kereket, én is sütiért szerelek neki...
---
Ezért nem vállalok már
Ezért nem vállalok már én sem is ilyet.
A gond, hogy a felmerülő problémák, sőt a bukott anyagok (mégis hosszabb monoblokk kell bele, nemjó az ék, stb.) mind téged terhelnek és így még simán az is kijöhet hogy te buksz hogy neki legyen bicaja.
Sokan nem tudják, hogy a "rakj össze egy bicajt" vagy "picit rendbe kéne kapni" mennyi sz*vással járhat. A kritikus pontok amik miatt sokat lehet káromkodni általában: első váltó (nem akkor a bilincs, alul húz nem felül, ott a kulacstartó szem, stb.), hajtómű (nem fér el a váztól, nem jó a láncvonal), kormánycsapágy, hátsó agy (hézagolás, beleér a fogas, stb.).
A csepel (főleg ha nem volt karbantartva) különösen vacak ilyen szempontból: semmivel nem kompatibilis kormánycsésze és kormánybefogó, nyeregcső, berohadó hajtókar és csészék, tragikus kerekek, stb...
Mindenesetre összeraktam...
Mindenesetre összeraktam... Két kerék és három külső összes lehetséges variációja és kombinációja nagy nehezen kiadta, hogy a hátsó keréken a gumi nem üt, az első is csak olyan 3 mm-t. Szerelőállványon kicsit zavaró látvány, de amikor próbaútra vittem, nemigen lehet észrevenni. Az első váltó naná, hogy megszívatott, a cseredarabon nem volt bowdenvisszafogó (pedig első ránézésre ugyanaz az ősi S-H váltó és mégsem...),így felkerült rá egy bilincses visszafogó pluszban. A hajtókarékek egy irányból voltak beütve, így a két kar nem 180 fokra volt egymástól (hogy ez hogyan nem tűnik fel annak, aki hajtja..) stb, stb. Ehhez képest, amikor kipróbáltam, egészen "egyben van" érzésem volt. Mindenesetre nem bánom, hogy kész van.
---
Na ja, meg a v1-es
Na ja, meg a v1-es octalinkek, 52-es nagytányérok, 9-es rendszerek...
.
fehér fixi, kék táska
Octalink... :) Ma egy
Octalink... :) Ma egy ősöreg Alpina volt soron, szerintem még látta a második nagy háborút valami hegyivadász alatt.
Azzal kaptam meg, hogy kotyog a középrész, és nem vállalják sehol a javítását. Aki használta, az nem foglalkozott a dologgal, így gyakorlatilag váztörésig tönkrevágta a közepét, ami ráadásul a ma szokásoshoz képest fordított, csészés, és a tengelyre kívülről kell feltekerni a kónuszokat (mint a keréktengelynél).
A csészék a helyükön voltak, de a középrész széle a hajtásoldalon ki van töredezve, az egyik kónusz összetörve, a másik oldalon a csészébe mélyen maródott be a golyópálya.
Kicsit tanácstalan voltam, de hálistennek örököltem egy fél köbméter vegyes vashulladékot, közöttük csapágyakat, szimmeringeket. Sikerült kikukáznom három tökúj gumiszimmeringes siklócspágyat, ami szorosan ült a tengelyen, és a hajtásoldalon két (így jött ki a láncvonal jól) a túloldalon egy darabbal csináltam egy "DIY-monoblokkot". A baloldalon addig hézagoltam, amíg a hajtókart az ékkel a helyére ütve még éppen nem kotyogott, de finoman fordul. Tulajdonképpen az egészet a baloldali hajtókar éke tartja egyben.
A próbaúton gyönyörűen működött a dolog, egyelőre úgy tűnik, talán adtam még pár jó hónapot a gépnek, ha ez a középrész szétmegy, akkor úgyis kuka a dolog.
Kár érte, mert valami hihetetlen érzés tekerni rajta. Magasépítésű váz, duplarugós ülés, derékszögben visszahajló kormány, amikor az outi után átültem rá, mintha egy lapos sportkocsiból egy kamionra másztam volna fel...
Amennyire az Apollót kínlódás volt összerakni, annyira nagy élmény ezt életre pofozni... :)
---
Wow :-)
Wow :-)
:) Egyelőre semmi wow, majd
:) Egyelőre semmi wow, majd ha az elméletet igazolja a gyakorlat, és a bringa kibírja azt az időt, amit még neki szántam... :)
---
ha kiméred a középrészt,
ha kiméred a középrészt, és 40-es, még új, minőségi bmx alkatrészekkel is operálhatsz, ha nem zavar, hogy bukod a trú veteránságot.
a beütőcsészés megoldás elég masszív. a puch jungmeisterem ilyen, az még/már négyszöges, zseniális porvédelemmel. a héten szereltem egy shimano adamas hajtást, ami pre-octalink, beütős, aszimmetrikus csoda. igazából értem, miért hagytak fel a gyártásával, de kár érte.
Ha a váz hibátlan volna,
Ha a váz hibátlan volna, érdemes lenne agyalni rajta, de sajnos nem az. A csészék mellett kétoldalt a középrészt alkotó cső pereme kitöredezett. Az egyik oldalon csak pár repedés van, a másik oldalt azonban a csészeperem kb. harmada mellett nincsen cső. A csésze ennek ellenére valóban stabilan ül, de ha a srác képes volt addig hajtani ezt a gépet, míg eltörte a vázat, tönkretette a tengelyt és összetördelte a kónuszokat, akkor kár a McGyver-féle megoldásokon túl gondolkodnom...
Sok (20) éve volt a kezeim között egy Steyr Waffenrad, úgy a 30-as, 40-es évekből. Akkor még hajtókarékből használtunk a legtöbbet, a monti a maga négyszögtengelyével újdonság volt, az octalink még sehol, erre jött egy gép a második háborúból, amin - ahogy írtad - még/már négyszögtengely volt, meg valami fegyvertartó állvány, meg (ki tudja, miért) rögzíthető első villa, akkora lámpa, mint egy Pannónián, üzemképes Bosch-dinamó, stb. stb. ráadásul bár az egész gép tiszta mocsok és rozsda volt, szétszedést, tisztítást, festést követően gyakorlatilag anyagveszteség nélkül, az eredeti elemekkel össze tudtuk rakni az egészet. Arra a gépre viszont vigyáztak, aztán egy fél emberéletet pihent valahol egy padláson.
---
A villa azért volt
A villa azért volt rögzíthető tudtommal, hogy kitámasztva se dőljön el.
Van benne logika... Lehet,
Van benne logika... Lehet, hogy így van.
---
26os régi acél monti
26os régi acél monti alapra mennyire életképes megoldás valami egysebi outira hajazó öszvért építeni?
170cms lánynak lenne, kis outi vázméretvadászást kerülnék el vele.
Szerintem lehet belőle
Szerintem lehet belőle nagyon jó eredmény. Vannak már szép, vékonyabb 26" duplafalú felnik. Nem tudom mennyire akarsz outira hajazni, én pl a V-fékeknek kifejezetten örülnék. Ha régi monti akkor talán még nem A-head, találsz bele olyan stucnit amivel meg tudsz valósítani valamilyen sportosabb tekerési pozíciót.
igen, viszont le vannak
igen, viszont le vannak barmolva a féktüskék.
ilyen pincéből kukázott cuccnak tűnik, koskormánnyal futott, és outi patkófékek vannak rajta (hátul fogalmam sincs, hogy hogyan... fent van az a nyeregvázcső tetejéhez közeli megakasztó szem is mintha cantival lett volna szerelve eredetileg)
villa menetes. lehet lesz átalakító és majd stucni hosszal játszok. kormány terv valami alacsony emelésű hajlított.
igazából csak akkor érné meg, ha nem ugrik meg nagyon a licit...
a két alap bicóm ugyanarra
a két alap bicóm ugyanarra a vázra épül, gyárilag az egyik 590, a másik 559 volt, most mindkettőben szingó figyel jól, szépen, megbízhatóan.
szóval a monti alap sima ügy, még 622 kerekekkel is (főleg azokkal). i think.
azért olcsó és jó outi féket is lehet vadászni, illetve jó minőségű egy forgásosat (nem weinmann) is lehet pimpelni három komponensű v-fék pofákkal, jó alátétezéssel és zsírzással. a fiximre most egy tektro 510 került bbb gumival. egyszer nem figyeltem, meghúztam, a bicó segge már az égben volt. szerencsére volt annyi lélekjelenlétem, hogy elengedjem a fékkart, így nem borultam. most már csak a fékkar vár cserére.
igen, gondolkoztam is rajta,
igen, gondolkoztam is rajta, hogy elméletileg be kell férjen a 622.
de nem lesz így még a normál rövidbenyúlású fék is túl hosszú?
ehhez a legjobb barátod a
ehhez a legjobb barátod a mérőszalag. ;) ha a féktengely és a kerék tengelye közti táv kb 35-36cm, akkor jó a rövid benyúlású fék. érdemes belerakni egy outi kereket, és úgy lemérni a tényleges benyúlást. a rövidség azért annyira nem lehet para, 40-50mm-ről beszélünk. az nagyon kevés. 40-re még sárhányó sem megy fel, 45-50nél már igen. ha hosszú, de nem nagyon, játszhat még a tektro közepes fékje, ami elég jó ár/értékű. a hosszú longus már nagyon kompromisszumos. működik, csak nem elegáns :)
oké, akkor majd megnézem.
oké, akkor majd megnézem. ha nem lesz nagy licit egy hét múlva kiderül. :D
JP köszi neked is.
Az egyebi nagyon jó ötlet,
Az egyebi nagyon jó ötlet, az outi már nem, mivel a nem túl meredek villaszög miatt "kaminos" lesz a kormányzása mély, negatív első stucnival.
Megszoktható egyébként, kb. olyan mint amikor kocsin kikopik a kormánymű és van egy 6-8 fokos holtjátéka amiből erővel kell kimozdítani. De pont emiatt az országúti jellege veszik el, mégpedig az hogy bedőlésre fordul.
Inkább egy picit újabb telós montit "ültetnék le" merev villával, ami így pont a kormányzás agresszivitását növeli.
Hello Nem írtál vissza
Hello
Nem írtál vissza g-mailen. Használod azt az e-mailcímet?
Éjszakáztam, mail ment.
Éjszakáztam, mail ment.
Létezik merev villába
Létezik merev villába olyan mint azt RST rendszere? A cserélhető villanyakra gondolok. Szeretnék egy tárcsás, aerosabb alakú merevvillát, ami jó 559 és 622 kerékhez is, könnyebb mint az acél, és tudnám használni a mostani 1"-os vázzal is, mindegy, hogy menetesen, vagy csapágycserével A-Headesen, de ha veszek egy vázat 1 1/8-osan is jó lesz. A mostani vázak már mind 1 1/8-osak, vagy csak a montik? Mindez jó lenne, ha nem kerülne annyiba, mint 2 normál merevvilla.
Bajnokban mintha lenne 1"
Bajnokban mintha lenne 1" ahead-es villa, bár nem tárcsás. Utóbbiból én csak a Kona P2-t tudom, de az egyrészt drága másrészt nincs belőle colos.
A legtöbb mai váz már középméretes, 1 1/8, kivétel az alsókategóriás (menetes telótól óvakodjatok kapásból :) ).
Ezt nem tudtam, hogy az
Ezt nem tudtam, hogy az outik is 1 1/8-osak -e. Még a P2-t csak-csak kicsengetném, de 2szer nem!
Országútik is már
Országútik is már középméretesek, főleg az ahead rendszer miatt.
Merev villa esetén nézd végig a márkákat és keres rájuk, jó kiindulópont a testbike ezirányú oldala:
http://www.testbike.hu/list.php?cid=204
Kb. 2 éve vettem 2db
Kb. 2 éve vettem 2db B-kategóriás Continental Travel Contact gumit (darabját ezeröccázért).
Az első gumi felületén mindenfele apró repedezések látszanak, a köpeny közepén pedig szinte egy egybefüggő repedéscsík.
A hátsó gumi teljesen sima.
A RideBike-ban azt mondták, hogy az első gumi néhány hónapnál tovább nem fogja húzni, onnantól durrdefektveszélyes.
Sheldon Brown oldalán viszont azt olvastam, hogy amíg nem látszik ki a szövet, vagy nem jelennek meg púpok a gumin, addig nem kell aggódni.
Szerintetek aggódjak, és cseréljem le a gumit? :)
Ha már repedezett akkor
Ha már repedezett akkor sokkal könnyebben megtalálják a belsőig vezető utat a tüskék, szögek, stb.
Ettől függetlenül amíg nem a nylon borításon mész használható a gumi.
Én személy szerint az első defekt után cserélném.
Ha elkezd nagyban repedezni,
Ha elkezd nagyban repedezni, akkor egy erősebb fékezés letépheti róla a gumit egy részen, onnantól meg a csupasz szövet hamar kihasad. Biztos ki lehet még csiholni abból a gumiból pár km-t, de én lecserélném - még ha a balesetveszélyt nem is nézem, maga a váratlan defekt miatti bosszúság (nagy felületen széthasadó külsőt már nem tudsz helyszínen javítgatni) nagyobb szívás, mint venni egy újat.
Ezek ilyen pici repedések.
Ezek ilyen pici repedések. A gumi egyébként brutál erős, és kevlárszalag van benne, eddig összesen 2 alkalommal jutott át rajta üvegszilánk, pedig a múltkor a hátsó keréken összesen 47db vágást számoltam :)
Azért fura a dolog, mert úgy néz ki, mintha a hátsó kerék pont a fékezések miatt kopna simára - de ez persze csak akkor derülne ki, ha felcserélném a két gumit.
Gondolkodom azon, hogy ezen
Gondolkodom azon, hogy ezen a télen a kerekeimet cserélgetném a hóviszonyok függvényében (slick/terepminta). Tudom, hogy ez nem olcsó mulatság lenne (tárcsafékes kerekek), de érdekelnének az esetleges buktatók, mert a külső csere nagyon macerás, kereket ezerszer egyszerűbb, gyorsabb átszerelni.
Gondoltam a fékproblémára, azaz a tárcsa/fékpofa kopás más, főleg ha össze vissza cserélgetem. Gond lehet a lánc is, azaz a hátsó fogaskerekek és a lánc összekopása is okozhat problémát.
Van vkinek ebben tapasztalata, tanácsa? Vagy esetleg más javaslat?
Köszi.
Nekem egy időben volt egy
Nekem egy időben volt egy első kerekem, amit cserélgettem, amikor jegesebb volt az út (tárcsafékes), "szöges" gumi volt rajta (Nokian). Az volt az ötlet mögötte, hogy a kicsúszó hátsó kereket meg tudom fogni, de az elsőt nem, akkor eltaknyolok, ezért legalább első legyen.
A tárcsa maga nem nagyon kopik, az szerintem teljesen "csereszabatos". Az apró probléma az, hogy töredékmilliméterrel, de máshol volt, hiába ugyanaz az agy- és a tárcsamárka. Valszeg a kónuszt másképp állítottam be, de azt meg úgy állítottam be ahogy kellett. Így is használható volt ugyanakkor, de meguntam cserélgetni.
Azóta az első jégnél felrakom a Nokian A10-eket (előre, hátra), keményre fújom, és ha jön a jég, leeresztem, majd ide-oda. Ennek ui közepén nincs tüske. Ez kevesebb macera, mint a cserélgetés, nekem bevált. Budapestnél kicsit rosszabb éghajlatra is bőven elég ez a külső.
Az a gond, hogy a slick
Az a gond, hogy a slick havon, latyakon nagyon csúszik. Viszont csak pár ilyen nap van általában, a többin viszont jó. Nem szeretném lerontani a gördülési ellenállásom.
Eddig megtehettem, hogy két bicajt cserélgetek, de most nem tudok csak egyet tárolni.
Ha 28-as vagy nagyobb, akkor
Ha 28-as vagy nagyobb, akkor valamit segíthet, ha alacsonyabb nyomáson tartod.
Nekem enyhén inverzmintás Schwalbe Marathon Plus van, a jég/nem jég a választóvonal, ott szoktam felrakni a szögeset.
Ne érts félre: nem azt mondtam hogy amit akarsz az nem lehetséges, én is csináltam, csak leírtam mi volt nekem vele az apró problémám, de attól még működött. Szerintem próbáld ki első kerékkel.
Csúszós úton amúgy nekem a gördülési ellenállás szokott a legkisebb gondom lenni, úgyis lassan megyek.
Ha csúszik én sem
Ha csúszik én sem száguldozom, a nem csúszós időben viszont szeretek (a tél zöme ilyen).
A slicknek a kanyarstabilitása hóban szinte nulla, míg a traktormintával azért lehet fordulni.
Na mindegy, még alszom rá egyet.
régi exage agyhoz keresek
régi exage agyhoz keresek ilyen porvédő kupakot: E!
akinek van a szerszámos ládája mélyén, nem habozzon szólni.
köszi :)
Én már tavaly
Én már tavaly körbejártam a boltokat ez ügyben, eredmény negatív :-(
ó, pedig azt hittem ez
ó, pedig azt hittem ez ilyen gyakori megmaradó kacat...
Mondjuk azt, hogy
Mondjuk azt, hogy hiánypótló lenne ha lenne (nekem is már többször kellett volna, helyette kalapálhattam ki a régit).
Lehet használni shimano
Lehet használni shimano első agyat egy teljesen ugyanúgy kinéző joytech agy tengelyével-gyorszárával? Exage agy, a joytechet nem tudom milyen, de tök úgy néz ki.
Illetve mennyit bír ki egy kerék, amin elkezdtek rozsdásodni a küllők? Elodázhatnék egy kerékfzést vele.
A küllők onnantól
A küllők onnantól terhelésre nem elcsúsznak, hanem pattognak egymáson, előbb-utóbb törni is kezdenek. A nem rozsdamentes küllők sokszor eleve sem képviselnek kiemelkedő minőséget.
nézd meg, hogy a joytech
nézd meg, hogy a joytech tengelyre felmennek-e a shimano kónuszok (ergo ugyan olyan átmérőjű). ha igen és a tengely szélessége is megfelelő nyugodtan lehet használni.
Nincs shimano kónuszom:)
Nincs shimano kónuszom:) illetve van,de nem gyorszárashoz. Az is jó?
Más méret lesz (M10, M9
Más méret lesz (M10, M9 illetve a 3/8 Inch). De a shimano gyorszáras tengely csereszabatos a joytech (longus, altrix, stb.) tengellyel, viszont a porvédelme nem ugyanaz (hiányoznak a labirintus tömítéshez szükséges gumiharangok, stb.). Jobban is kopik (gyengébb anyag).
Pont valamelyik nap mondta a
Pont valamelyik nap mondta a szervizes srác az egyik boltban, hogy a gyengébb kónusz csak látszatra baj, mert inkább az kopjon mint az agytest és olcsón csere. ha jól sejtem ez a 3 méret rendre: 10, 9 és 9,5 milliméter.
A 9,5-es méret valójában
A 9,5-es méret valójában nem metrikus, hanem 3/8 inch (1 inch = 2,54mm)
3/8 inch = 9.525 mm
Gagyibb hátsó agyakon is előfordul sajnos, bár a tengely és a kónusz egyben cserélve csereszabatos az M10-essel.
Szervizes srácnak igaza van de ez évi két cserét jelent (tapasztalat).
Csak a pontosság kedvéért
Csak a pontosság kedvéért 1 inch(coll)=25,4 mm
Jogos, viszont pont a
Jogos, viszont pont a válasz miatt nem tudom kijavítani :-)
Ha az olcsó Shimano
Ha az olcsó Shimano kazettás hátsóagy kb 2000km után, egy zsírozás/beállítás után (ill kb akörül) szinte teljesen elhalkult (nem hallani a racsnit szabadonfutás közben) az rosszat jelent/ mi a baja? Hajtás/terhelés alatt tökéletesnek tűnik, működni működik még.
Előre is köszi.
szétszedted az egész
szétszedted az egész racsnimechanikát?
így látatlanban szerintem csak túl sok zsír került oda, attól van. amíg nem kezd szalajtani nincsen gond. de nem kell teletömni zsírral.
Nem szedtem szét, csak
Nem szedtem szét, csak kiszedtem a gyorszárat és magát a csapágygolyókat zsíroztam be, még a fogaskeréksor is fennmaradt.
A szalajtás az az amikor hajtás közben kihagy?
igen. viszont ha nem szedted
igen.
viszont ha nem szedted szét akkor nem tudom mitől változott meg hirtelen. egy pucolás biztos ráfér a belsejére is.
elvileg nem gond. nekem az
elvileg nem gond. nekem az eastern/haro kazettás szingli agyam csinálta ugyanezt. fogalmam sincs, hogy mennyi km alatt, de behalkult. ez azért is tűnt fel, mert előtte menetes shimano racsnim volt, aminek 0 hangja van. az első héten nagyon zavart a haro zakatolása, aztán hozzászoktam. most meg azt veszem észre, hogy nincs hangja ennek sem. szépen bekopott a rendszer, és finoman jár. szóval még az is lehet, hogy tök független a zsírzástól.
Kicsit off: Van egy bicikli,
Kicsit off:
Van egy bicikli, vagy meg kell csinálnom, vagy adjam el és enyém a fele:
Kelly's, ejtőpapucsos, 1 1/8 A-heades cromo váz, full deore 9es szett, még a v-fékek és fékkarok is, merev villa, a kerekek furcsán vannak fűzve, 4 küllő után szünet, jó nyereg, jó nyeregcső, kb 5 éves lehet, 3 éve nincs használva, a lánc és az első váltó rozsdás, a gumik is valszeg kuka, truvativ hajtókar.
A kérdésem: kb mennyit ér?
A típust, illetve a
A típust, illetve a hajtókar márkáját jó lenne tudni. CroMo meg ahead? Olyan 30-40k környékét tippelném rá. Amúgy látni kéne, legalább fénykép szintjén, hogy mihogymi, akkor pontosabban lehet árazni.
Írtam, hogy Truvativ a
Írtam, hogy Truvativ a hajtókar. Nem volt még alkalmam lefényképezni, szép fekete, ránézésre középméret, nem annyira süllyesztett felsőcsővel, 2 csavaros nyeregcső, M510 fékváltókarok. Igazából én barom balról láttam és meg se néztem izgalmamba pl a hátsó váltót, mert örültem mint maci a f*szának, csávőnak össz 15ezer kell belőle. A mostani biciklim jóval 80 fölöttbe volt már összesen, tényleg sokkal drágább sz*r alapra építkezni szép lassan mint eleve egy jobbat venni, és szerintem semmivel nem ér többet mint ez a kelly's. Típust találok valahol? Vázon vagy ilyesmi?
Na, pár dologban tévedtem,
Na, pár dologban tévedtem, Tektro fékek, Miche Magnum agyak, 28 küllős. Tényleg aheades, cromo, Kelly's Magic. Az első váltó felülhúzós alivio, a terelőkereten néhány rozsdapötty, szerintem inkább esztétikai hiba. A lánc egy darab rozsda, de a fogaskeréksor hibátlan, új állapotú, HG50-9 11-32. Váltókarokat szét kell szedni átkenni, de jónak tünnek. Truvativ 22-32-44-es négyszögtengelyes Firex hajtókar, közepes állapot, monoblokk. A vázon semmi karc nincs, a hátsó támvillán koptatott le egy kis festéket a bovdenház, 1*8 mm. Ami rozsdás: a stucni csavarjai és a nyeregcső csavarjai, semmi más. Ja és a gumik mégsem kuka, tök jók, Maxxis.
Fénykép alapján többet
Fénykép alapján többet tudunk mondani (még a méret is sokat számít az árnál).
A nemrég tárgyalt
A nemrég tárgyalt bringával kapcsolatban kérdeznék:
Kissé be van szorulva a monoblokk, nem csodálom, 3 évet állt a gép, hogyan tudom kiműteni? Van monoblokk kiszedő, nem a karos, hanem a kicsi, plusz 32-es CroVa kulcs, de van sima villás is. Nyomtam rá egy kis olajat meg a nyeregvázcsőbe, most áll. Vagy valahol kiszednék olcsón? Váltótartó-fül párhuzamosítást csinálnak valahol? Vagyis inkább csak ellenőrizni kéne párhuzamos-e. Ja és több boltban is javasolták a felületi apró rozsdapöttyökre az autósboltokban állítólag kapható krómtisztító pasztát, állítólag meg sem látszik utána semmi. Rozsdás láncot ledrótkefézve meddig lehet még elmenni vele óvatosan? 2 napja benzinben ázik.
Krómra és felületi finom
Krómra és felületi finom rozsdára nekem az összegyűrt alufólia + víz vált be (ez gyakorlatilag finomcsiszolás).
Monoblokk nem fog kijönni ennyitől, nekünk is van hosszú karos BBB kihajtónk amit adott esetben kalapáccsal megsegítve mindent kihajt (néha menettel együtt is) :-)
A villáskulcs + adapterfej megoldás nekem azontúl hogy mindig lefordul nem is fogja meg annyira mint kéne.
Váltófül párhuzamosítást minden komolyabb szervizbe tudnak csinálni, de ahol szemre M10-es tengellyel teszik ezt attól óvakodj! Van normális műszer erre, ami a felnihez méri.
Rozsdás láncot ne kapargasd, a hajtás során lepereg róla a rozsda! Bár tekintve hogy egy KMC lánc már 1000 ft alatt van én biztos cserélném.
Végülis mindkettő
Végülis mindkettő működött és az a lényeg. Annyi érdekelne még, hogy mindeközben hogyan álljon a bicikli? Állványom nincs szóval kerekén, vagy fejre állítva kormányon-nyergen? A lánccal annyi a bibi, hogy 9-es tehát minimum 3500Ft. Ráadásul ez egy HG-72 lánc, fáj érte a szívem.
Monoblokk kihajtás én
Monoblokk kihajtás én fejre fordítva szoktam (nyeregre húzok egy huzatot és a kormány alá teszek két ikeás dobozt), váltó párhuzamosítást meg állva, bár ott úgyis felnihez nézed elsősorban, mástól független a dolog.
ha van otthon megfelelő
ha van otthon megfelelő méretű cső, amit rá tudsz húzni a 32-es kulcsra, az már jó. én 32-es csillagot használok, mert az nem csúszik le a leszedőről, meg egy 70cm-es vascsövet erőkarnak. valami pózna volt hajdanán, de már nem az :)
Na próbálkoztam, nem jött
Na próbálkoztam, nem jött be, nem akarom elnyalni a bordázatot, tök elmés dolog műanyagból csinálni :s Ja és csak a hajtásoldaliba passzol a leszedő. Van egy kb 70 centis csőkulcsom, mármint amelyikkel a vízvezeték-szerelők dolgoznak, de meg se moccant. Nem akarom annyira kicserélni, bár van itthon elfekvőbe jobb, de inkább csak az a lényeg, hogy kiszedjem és átzsírozzam a további berohadások elkerülése végett. Kb 6-8 éve benne lehet, vagy amilyen idős a gép. Hol szedessem ki?
a műanyag csésze eleve
a műanyag csésze eleve felejtős. én még az alut is
fenntartással kezelem, inkább az acél :)
szóval nem aggódnék, hogy tönkremegy, csak jöjjön ki, aztán valami szervizből kérsz monoblokk cseréből maradt csészét.
ha visszeteszed, a menetet érdemes egy kicsit bezsírozni, úgy kisebb eséllyel rohad be.
Van fémcsészés (RPM)
Van fémcsészés (RPM) itthon, ha méretben jó berakom azt, ha nem akkor a csészéjét. Csak először ezt ki kéne szedni valahogy. Arra gondoltam, hogy az egyik valahogy csak kijön, a másikat meg szétvágom, de lehet jobb lenne elvinni valahova, csak mennyit kéne ezért csengetni? Meg mivel "bejárós" vagyok, nekem úgy lenne jó, hogy megbeszélem előre mikor, és reggel beviszem, este hozom. Hova vigyem?
az, hogy mennyit kérnek egy
az, hogy mennyit kérnek egy monoblokk kiszedésért, elég változó. nálunk a közeli szervizben már számolnak szívásfaktort. vagyis mondjuk kérnek alapból 500ft-ot (csak példa) egy ilyenért, de ha két embernek fél óra meló kiszedni, mert mondjuk eltörött a csésze, akkor lehet az 1500 is.
azt nem tudom megmondani, hogy hova vidd. mármint sokban függ attól, merre jársz-kelsz. csak egy monoblokk kiszedésért nem küldenék senkit a város másik felére, mert ott ismerem a szerelőt, és jófej :)
A Keletibe megy a vonatom
A Keletibe megy a vonatom és a Kandóra járok. A kettő közt, mivel eddig nem volt 2 biciklim gyalog a magdolnán át. A környéken van pl a szigeti kerékpár, azért néha kinézek a récsei ridebikeba is, meg van egy bolt a baross-szigony sarkon is.
Azt a láncot gyorsan mentsd
Azt a láncot gyorsan mentsd ki a fürdőből. És ha legközelebb láncot akarsz tisztítani, gázolajba vagy brigéciolba áztasd.
Csak elrettentésnek: egyszer jóbarátom kissé öreges külsejű, de még nem kinyúlt láncát 2 napra nitrohigítóba áztatta kimosás céljából. Amikor kivette-lefújta, csili-vili tiszta volt, de csak úgy kézben csapokra merőlegesen meghajlítva elpattant, mintha üvegből lenne, egyszerre több láncszem-lemez is eltört. A pontos fiziológiáját nem tudom a dolognak, talán a mikrorepedésekben megbújó olajmocsok kioldása után egymillió kezdő törés jelent meg a láncon, esetleg ötvözők mosódtak ki a felületből, nem tudom.
A benzin közel sem ilyen agresszív oldószer, de van aromás tartalma, tehát elvileg kiválthat hasonló hatást.
Szal láncot inkább ne mossunk így.
A Brigéciol az ideális tisztítószer erre a célra.
Wad
Több ilyen rémtörténetet
Több ilyen rémtörténetet is hallottam, amikor benzinben/gázolajban/brigéciolban áztatva/főzve a láncról lemaródott a nikkelezés/megmerevedett/eltört.
Nekem ez is egy kicsit a biciklis városi legendák kategóriába tartozik. Pl. ha a benzin megtámadná a fém felületeket, az elég nyugtalanító dolog lenne egy autóban.
Érdemes lenne kipróbálni, mi történik, ha a kenőanyagoktól teljesen megtisztított láncot először zsírban is kisütjük kicsit :)
aztán lehetne tunkolni
aztán lehetne tunkolni kenyérrel, lilahagymát rágcsálva mellé :)
--
--
--
Nem hangzik rosszul, pláne
Nem hangzik rosszul, pláne hogy sajnos egyre kevesebb kocsmában lehet zsíroskenyeret kapni :)
Na egy kis olaj meg finomabb
Na egy kis olaj meg finomabb fém mosogatószivacs is tökéletes felületi rozsdát leszedni!
Sziasztok! Vettem egy miche
Sziasztok!
Vettem egy miche monoblokkot, de az egyik csésze nem akar felmenni rá:S A másik gond nélkül felcuppan mindkét oldalra. Ez normális? Erőltessem?
*közben már sikerült, csak kicsit kellet erőltetni:)*
Sziasztok! Vettem egy Csepel
Sziasztok!
Vettem egy Csepel fixi hajtóművet, és hátsó fixi kereket. Ahol vettem, ott azt mondták, hogy 107-es monoblokkal szerelik össze a gépeket, ezért vettem egy 68*107-es monoblokkot. Berektam a monoblokkot, rá a hajtókart és beraktam a kereket is, megnéztem a láncvonalat és a lánctányér 16 milivel van kintebb mint a keréken a fogaskerék. Mit lehet csinálni?
A csepel hajtókar olasz ISO
A csepel hajtókar olasz ISO négyszögre megy fel, gondolom shimano JIS négyszögre húztad rá (nálam is ugyanez jelentkezett, majd másfél centi a difi).
Szerezz hozzávaló olasz monoblokkot (miche vagy amivel a csepeleket szerelik).
Különösen akkor látszik, hogy gáz ha "ütközős" shimano blokkod van (ahol látszik hogy mennyire kell felmennie a karnak).
Köszi!
Köszi!
A helyzet, hogy a csepel
A helyzet, hogy a csepel royalokba kerülő középrészekből a csepelbolt nekem nem tudott adni, ezért én inkább hajtókart cseréltem gyorsan :-)
Bajnok, kalandsport, stb. televan ilyen cuccokkal, de ha az ismerős aki elvitte a karom megveszi hozzá a blokkot akkor szólok hogy hol tette.
Megköszönném ha
Megköszönném ha elmondanád.
Bajnok (szív utca) és
Bajnok (szív utca) és Bringaguru (vörösmarty u.) megerősítve, 3,5e-t van 107-es.
Egy négyszögletes
Egy négyszögletes hajtókar a hagyományos lehúzóval nem szedhető le: http://picasaweb.google.hu/vercse/Hajtokar#5517650968166496706
Közepén egy 10 mm + menet átmérőjű lyuk van. A menet kb. 3-at fordul 4 mm-en. Hogy tudom leszedni a hajtókart?
Megpróbálhatsz találni
Megpróbálhatsz találni megfelelő csavart hozzá, de én inkább autós csapágylehúzóval lekapnám hátulról és elfelejteném ezt a hajtóművet :-)
Nekem volt régen hasonló.
Nekem volt régen hasonló. M12-es csavar kell hozzá.
Hacsak nem M11 (találkoztam
Hacsak nem M11 (találkoztam már ezzel, mivel ezt a méretet kizárólag biztonsági övek csavarjaként használják a gyakorlatban elég nehéz szerezni).
A ma hajnali találós
A ma hajnali találós kérdés a következő:
- Miért szívás pályapapucsos vázon a pálcás sárvédő? :)
A helyes megfejtők között egy sört sorsolok ki.
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Royal fixi
mert hátrafelé beleakad a
mert hátrafelé beleakad a kerék, amikor kivennéd.
ez könnyű volt, jöhet egy nehezebb :)
--
--
--
ott a pont, meg a sör is,
ott a pont, meg a sör is, ha egyszer összefutunk. jegyezd föl :)
amúgy azért írtam be, mert ez eszembe sem jutott, mindaddig, amíg meg nem próbáltam kivenni a kereket. Venném ki, nézem, húbazz nem kéne defektet kapni. :)
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Royal fixi
Két HG-50-es sornak nem
Két HG-50-es sornak nem kéne azonos minőségűnek lennie? Van egy 9es mtb és egy 8as outi sorom, gondoltam csinálok belőle egy 8as monti és egy 9es outi sort. Mivel a fogaskerekek vastagsága majdnem megegyezik (1,8 ill. 1,78 mm) ezért ennek lehetségesnek kellene lennie, azonban a montis sor jóval jobb minőség, mind kidolgozottságában, mind váltáskönnyítésben, még lyukacskák is vannak a tányérokon súlycsökkentésként. A 8as egy krómra fújt fröccsöntött műanyagnak néz ki a 9es mellé téve. Persze nem az, de pl általában azonos fogszámú tányérokon egyel több és jóval hangsúlyosabb váltáskönnyítés van, és érezhetően baromi jól, gyorsan és csendesen, szinte észrevehetetlenül váltott a 9es sor. Így outisként azonban tré. Ja, mindkettő 6-7ezer a boltban, szóval ezért sem értem.
Azért nem mindegy, melyik
Azért nem mindegy, melyik szetthez sorolt lánckeréksorról van szó. A HG5.. HG7.. és HG9.. családok teljesen más minőséget képviselnek.
Az árak ezt nem mindig követik lineárisan.
Egyébként az a 2 század 5 lánckeréknél már 0,1 mm különbség, tehát nem biztos hogy nem szól bele a váltásminőségbe. Egy hetes sornál nem lenne tétel, egy 9esnél viszont már jelentős, és egy 8ast is ellustíthat.
Wad
Mondom, mindkettő HG50. És
Mondom, mindkettő HG50. És a 8as még drágább.
Sziasztok! Segítsetek
Sziasztok!
Segítsetek lécci, új bringás vagyok. Megörököltem egy shimano slx hátsó váltót és tuningkezdésnek szeretném ráeszkábálni a bicómra, de nem találok megfelelő váltótartót. A bringa egy régi montana váz, pontos típust sajna nem tudok, egyelőre hatos racsnis fogaskoszorúval amit valszeg később cserélnem kéne, és akkor már nyolcasra. Két bringaboltban jártam, de egyikben sem volt, illetve nem tudták megmondani, hogy honnan tudnék szerezni. Az alábbi linkre feltöltöttem két képet, a vázról meg a mostani fülről:
http://gallery.me.com/vagretia#100042
A gondom, hogy egyik webshopban sem láttam olyat ami hasonló lenne, illetve nem tudom, hogy mi lehet kompatibilis. Ha írtok egy linket (ebike, bringabutik stb.), már az is nagy segítség lenne.
A másik kérdésem újrafestésre vonatkozna, amit ugye a régi festék leszedésével kellene kezdeni. Erre tudtok valami hatékony, kímélő módszert, azon kívül, hogy szakértőhöz viszi az ember?
Előre is köszi!
próbáld a gazsónál (XI.
próbáld a gazsónál (XI. bornemissza u.) én tavaly 400ft-ért vettem ott ilyen adapterfület.
bár abban nem vagyok biztos, hogy ilyen adapteres felfogatással tökéletesen fog váltani egy nyolcas rendszer.
viszont ha most a 6-os sorod menetes, akkor nyolcashoz biztos úgy agy kell majd, mert tudtommal nyolcast már csak kazettás rendszerhez gyártanak...
--
--
--
Van nyolcas menetes racsni
Van nyolcas menetes racsni de csak zoggie-ben és más "olcsóbb" márkákban.
Nem éri meg, mert pontatlan a racsni imbolygása miatt illetve szélesíteni is kell a tengelyen a hézagolást, stb.
Szintén a váltófül adapter nem egy jó ötlet, mivel már a kerék megszorítása is elviszi az egyenestől a váltót amit egy komolyabb rendszer nem tolerál.
Én maradnék a régi váltónál, kivétel ha nagyon gagyi (Falcon, stb.). Ha már shimano az kezdésnek jó (a fokozatok száma amúgy is a váltókaron múlik, nem a váltón).
Ezután beleraknék egy 7-es shimano sort és egy olcsóbb 7-es rapidfire váltókart.
Nagyjából egyetértek,
Nagyjából egyetértek, bár nekem sikerült működőképesre összehozni a váltótartó füles dolgot. Ridebike-ban 990 huf, a másik oldalra meg fejjel lefele tettem be egyet, rövidre fűrészelve, így olyan, mintha ejtőpapucsos lenne, tövig betolom a kereket és párhuzamos. Viszont ha 8ast akarsz felejtsd el a menetes agyat, létezik, működik, de minek. Pontatlan, gyenge, görbül a tengely mint a nyavalya, főleg ha nem 70 kiló vagy. Egy ilyen, váltótartó fül nélküli vázon ne akarj foldozgatni, festegetni, vegyél bele valamit, ami kihúzza egy ideig, vagy valamit ami nagyon sokáig jó lesz, aztán majd vegyél egy füles vázat, szerintem 5-10 közt kapsz neten használtan elég jót. Nem rossz megoldás egy kazettás agy sem, talán komplett kerék mégjobb, veszel rá egy legolcsóbb 7es sort, meg egy 8as váltókart, azt be lehet állítani hetesre, és ha van új vázad veszel egy normális 8as sort rá, és a váltókar is jó hozzá. Ráadásul kazetásban jobban tudsz variálni fogosztást illetően. Remélem segítettem. Ja és súlyodtól függően a csúszópapucs lehet nem annyira szereti a gyorszáras agyat, de 90kilóig talán oké. Legalább kovácsolt a papucsod, nem fröccsöntött.
Sziasztok Köszi a
Sziasztok
Köszi a válaszokat mindenkinek!
Szívemhez nőtt ez a váz, de mindenképp megfontolom a tanácsokat, és el is fogadom. Ha a tartófül ekkora tétel, azzal még lehet, megpróbálkozom, de a nagyobb beruházásokat egyelőre kihagyom.
Mégegyzer köszi, asszem megóvtatok némi felesleges pénzkidobástól :)
"A másik kérdésem
"A másik kérdésem újrafestésre vonatkozna, amit ugye a régi festék leszedésével kellene kezdeni. Erre tudtok valami hatékony, kímélő módszert, azon kívül, hogy szakértőhöz viszi az ember?"
Kromofág vagy Body festékmaró. Mindkettőhöz védőkesztyű, szemüveg kötelező, szabad bőrfelület ne legyen, lúgos, kimarja a bőrt, szemet pillanatok alatt.
Festékboltban mindkettőt kapsz.
Az ecsetes felhordás előtt érdemes drótkefével átsikálni, hogy rendesen megkezdje a festéket.
Miután a festéket sikerült megindítani, a drótkefével leszedhető ami nem esett le magától, esetleg egy 2. átkenés.
A védőfelszerelés végig legyen rajtad, akkor is, amikor utána vízzel levereted, majd brigéciolos, utána nitrohigítós zsírtalanítás, és lehet festeni.
Wad
a nitro nem zsírtalanít,
a nitro nem zsírtalanít, de a denaturált szesz igen ;)
Haverom fékváltókarja
Haverom fékváltókarja rosszalkodik; pontosabbat nem tudok, pl. váltási pozícióban(betolva) szokott maradni, de még mást is játszik.
Melyik szervizt javasoljátok neki, ahol értenek is a fékváltókarokhoz?
--~-P-~-E-~-C-~--
"Never trust a smiling scout!"
Nos? --~-P-~-E-~-C-~-- "Never
Nos?
--~-P-~-E-~-C-~--
Nekem full Deore szettem
Nekem full Deore szettem van, kivéve az XT hátsó váltót, valamint az Alívió első váltót és a Sunrace váltókarokat. Már nagyon közel járok az 5000 km-hez, de a lánc szinte alig nyúlt meg. Legtöbbször a kisebb fogaskerekeket használom, amelyeken már meglátszik a használat, de még bírják.
Azon gondolkodom hogy vajon ki fogják-e bírni addig, amíg a lánc.
Mik erről a tapasztalatok?
szerintem amikor már
szerintem amikor már látszik a fokaskerekeken (de hülye szó így leírva!), akkor már rég megnyúlt a lánc is.
--
--
--
így k-val tényleg elég
így k-val tényleg elég hülyén néz ki :D
Azért a fogasgeregegen még
Azért a fogasgeregegen még hülyébben nézne ki:D
ui.: és a válasz miatt már szerkeszteni sem fogja tudni:D
hupsz, tényleg
hupsz, tényleg :D
fokáskerék, jó az, nem? :)
--
--
--
Köszi a gyors
Köszi a gyors választ.
Azzal a feltételezéssel írtam le a lánc állapotát, hogy a hajtómű legnagyobb lánctányérjára téve a láncot nem tudom 2-2,5 mm-nél jobban elhúzni sugárirányba a lánctányértól (újonnan ez kb. 1,5 mm volt), de az is lehet hogy ez nem jó módszer. Na mindegy amíg bírja, addig használom.
Létezik
Létezik láncnyúlásmérő, azzal meg tudod nézni a láncod állapotát. Szerintem ha bemész egy boltba, ott meg tudják nézni neked, ha nem akarsz magadnak venni egyet.
Nekem amúgy 5000 km-t egyik láncom sem bírt ki nyúlás nélkül.
Ez könnyen
Ez könnyen megoldható.
Köszi!
Sziasztok ! van egy outi
Sziasztok !
van egy outi villám aminek a nyakán nem elég hosszú a menet,így nem tudom a kormánycsapágyat rendesen beállítani.Kérdesem lehet e toldani/metszeni menetet hozzá, és ha igen tudnátok mondani helyet ahol foglalkoznak ezzel?
Válaszokat előrre is köszi
Igen, pl. Pajti bá', vagy a
Igen, pl. Pajti bá', vagy a Bajnokban érdeklődj utána.
tud valaki olyan szervizt,
tud valaki olyan szervizt, ahol van 500-as mavic agyhoz bontó? ez egy 6 körmös leszedő szerszám. két körmössel nem sikerült, törni meg nem szeretném a szerszámot.
ed:
közben találtam egy robbantott ábrát, és az alapján úgy tűnik, nem kell teljesen szétszedni. állítható a cucc. elmés szerkezet, 6 és 7 sebesség között lehet optimalizálni. az állítócsavart már leszedtem, de nem mozdul semennyire a tengely. az ugye nonszensz, hogy az ipari csapi belső, tengely felé eső oldala menetes legyen???
Jónapokat! Találkoztam egy
Jónapokat!
Találkoztam egy furcsasággal: 105-ös Golden Arrow kazettás agy. Mihez való az? Mivel az összes kazettán van egy vezetősín, illetve egy fix pozíció, ahogy fel lehet tenni. Na ennél nincs, az összes borda ugyanolyan széles. Valaki valamit erre?
Na megnéztem, elvben
Na megnéztem, elvben uniglide-os a kazetta. Arra lehet kapni a világon sort? Illetve sima lánckereket, hogy szinglisíteni lehessen?
Én találtam néhány
Én találtam néhány dolgot az egyik ez:
http://hercehurca.hu/node/391
És még az ebay-en találtam egy jó párat bár szép áruk van:
http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=p3907.m570.l1313&_nkw=shimano+ug...
Nem olcsóak sajna, mondjuk
Nem olcsóak sajna, mondjuk nekem csak egy, menetes fogaskerék kéne meg távtartók, szinglihez...vajon a sima menetes fogaskerekek rámennek erre a cuccra?
A bordákra akarod ráhúzni
A bordákra akarod ráhúzni a menetes lánckereket? Az úgy nem lesz jó, mert nem lesz ami továbbítsa az erőt a kerekekhez. El fog csúszni a bordákon a lánckerék.
Ug-s kazette vége menetes.
Ug-s kazette vége menetes. De rájöttem, hogy nem szenvedek vele, inkább eladom. Csak jó lett volna építeni valamit rá, bár feltehetően az is eladásra ment volna. Legalább megtanultam, hogy még kazettás Shimano agyból is van legalább három szabvány.
A kazettára fel tudsz rakni
A kazettára fel tudsz rakni normál UG lánckereket, a HG-s lánckereket is, ha kireszeled a szűkebb hornyot a többi szélességére. A megfelelő pozícióba rakod a jó láncvonalhoz, előtte-mögötte telerakod a megfelelő mennyiségű HG-s hézagológyűrűvel és a 6-os UG agy zárólánckerekét felrakod záróanyának, azzal összehúzatod. Érdekes látvány lesz hogy 2 lánckerék van fenn, de működni fog.
Wad
Nem kell a
Nem kell a zárólánckereket használni, mert az angol menetes középcsapágy szorító gyűrűje pont rámegy a kazetta menetére is :) Csak kell hozzá egy körmös kulcs.
Ha jól értem ez egy
Ha jól értem ez egy régebbi kazettás agy, aminek a bordái azonosak? A zárógyűrű meg maga a legkisebb lánckerék?
Lehet kapni ilyen bordázatú lánckereket is, de elvileg ha leszeded a lánckerekeket, azok bonthatóak és akkor csak távtartót kell venned.
Már ha egyről beszélünk :)
Bajnokba ha beviszed, pöccre megmondják, hogy mit kell vele csinálni.
hozzá nem értő kérdésem
hozzá nem értő kérdésem lenne a szakemberektől.
tekerés közben a hajtókarom érzésre mintha kotyogna.
megvizslattam a dolgot álló helyzetben is, és a hajtókar egy pár millimétert tudom mozgatni.
nem kerültem még szerszám közelébe, ez friss reggeli probléma, de mi lehet a gond, így első olvasatra, a monoblokkon kellene buherálni, vagy a hajtókaron kellene húzni?
bocs az amatőrségem miatt :) remélem valamennyire érthető voltam azért
Ezt így távolról nehéz
Ezt így távolról nehéz megmondani. Ha a középcsapágy nincs rendesen rögzítve, akkor a másik hajtókart is tudod oldalirányban mozgatni az egyikkel. Ha igen, akkor a középcsapágy nem mozog, amikor a hajtókart oldalra mozgatod.
Mindenesetre ha nem értesz hozzá, akkor úgyis szervíz. Le kell venni, megnézni hogy nem károsodott-e valami menet, rendesen átkenni és úgy felrakni, hogy jól meg lehessen húzni. Addig ne használd, csak tönkremegy.
köszi...ehh, jut eszembe,
köszi...ehh, jut eszembe, hogy az apró mozgás -hogyan fejezzem ki magam- szóval a hajtás irányával megegyező irányú, és nem oldalirányú, kicsit idegesít, hogy pont nincs nálam az imbusz kulcsom, hogy legalább kiszűrhetném ezt a hibát.
2 hete pedált cseréltem, amihez a hajtókart le kellett szedni (sajnos nagyon belegyógyult) így lehet, hogy csak után állítást igényel
Szokásos nagyságú
Szokásos nagyságú imbuszkulcs szerintem nem ad elég erőkart ahhoz, hogy rendesen meghúzd, legtöbb embernek 15 centis minimum kell, ha nincs ilyened, akkor szerviz. Rakj egy pici szilikonzsírt a hajtókar+monoblokk találkozásához, illetve a menetek alá, mert akkor tudod jól meghúzni, felesleges pedig töröld le.
Ha kotyog, akkor elkezhettek tönkremenni az alkatrészek (attól függően hogy mennyire taposod). Látatlanban ezt nehéz megmondani, de könnyen lehet hogy most már soha nem fogod tudni meghúzni rendesen, reméljük azért még nem tartunk itt.
bakker, teljesen le volt
bakker, teljesen le volt lazulva :(
elég jóféle imbuszkulcsom van, egy kicsit rá is tartottam, szóval meghúztam.
próbálni még nem próbáltam ki, hogy jó-e, de nemsokára...aztán este jelentem
rémes hangja volt, senkinek nem kívánom, egyrészt kattogot, másrészt nyöszörgött mint egy korhadt hintaló :(
kíváncsian várom az eredményt, hogy sikerült-e orvosolnom
Ha hajtásirányban kotyog,
Ha hajtásirányban kotyog, akkor lehet, hogy a hátsó fogsornál vannak problémák. Ha nem, akkor középcsapágy lesz, ha monoblokk, akkor cserés valszeg, ha sima, akkor lehet elég meghúzni. Bár ez oldalirányra vonatkozik inkább.
segítséég! régi
segítséég! régi favoritom középagya szerintem szervíz igéyes:
a hajtókar picit lötyög ha mozgatom.
mit tudok csinálni? lehet ezeket szervízelni?
a hajtókarokat nem igazán akarom cserélni mert shimano 600 arabesque-ek aztán mégiscsakna!
Gyere a Bringakonyhába, és
Gyere a Bringakonyhába, és megszakértjük!
--~-P-~-E-~-C-~--
Valszeg nem hajtókar gond,
Valszeg nem hajtókar gond, lehet egyszerűen lelazolt az egyik csésze. Ha van vízpumpa/csőfogók, akkor megpróbálhatod óvatosan beljebb csavarni. Így meg kell szűnjön az oldalirányú mozgás.
Ez az amit nem javaslok,
Ez az amit nem javaslok, könnyen el lehet nyalni a csésze egyetlen megfogható részét, főleg ha nem tudja milyen irányba kell tekerni.
Hajtókarlevétel után meg kell húzni a hajtásoldali csészét (ellen- azaz balmenetes!) majd az ellenoldali csészével beállítani a kotyogást (ne legyen és ne is szoruljon) majd a ráhúzott kontrával fixálni ezt a pozíciót.
Ha már amúgy is szétszeded, akkor egy tisztítás, golyócsere és menetzsírzás nem árt.
értem ez elég tiszta
értem ez elég tiszta dolognak tűnik. golyósor vásárlása mennyire igényel szaktudást? méretet kell néznem vagy mi?
nagy munka felújítani egy ilyet?
belemerni belemerek kezdeni vmennyi tudás van a tarsolyban so nem baromkodom szét sem.
Golyót kellene venned (nem
Golyót kellene venned (nem golyóskosarat ami rosszabb megoldás), 1/4 colos csapágygolyó kell, oldalanként 11db. Esetleg golyóskosár (van pl. auchanban is), bár ez kevésbé teherbíró.
A felújítás egyszerű ha már láttad videón vagy pl. Bringakonyhában vagy Fixáldában elmagyaráztuk.
Kenőanyag is kell majd a történethez, erre a legjobb bármilyen 2-es keménységű lithium alapú zsír (pl. Mol Liton LZS2EP, teszkóban 400 ft körül vesztegetik).
még jó hogy most jut
még jó hogy most jut eszembe hogy a ház aljában csapágybolt van...
neten úgy veszem észre hogy van anyag hozzá.
a tesco meg itt is tesco. na összeszedem a dolgokat és csapágycsere maraton lesz:D
http://bicycletutor.com/botto
http://bicycletutor.com/bottom-bracket/
http://www.exchangecycletours.org/bboverhaul.htm
http://www.youtube.com/watch?v=oe8rhVKOWaQ
Itt van egy kis segítség hozzá, nem árt ha nemis a spéci, de egy minőségi állítható villáskulcsod / kormánycsapágy kulcsod illetve körmöskulcsod (ez a horgos cucc) van hozzá.
A gond, hogy a hajtókart is le kell szedned, ezt a tartócsavar lazításán túl még egy hajtókar lehúzóval is meg kell támogatni.
Ha a fentiek nincsenek és nem akarsz beruházni akkor szimplán húzd meg a csapágyat (ezt úgy is meg tudod tenni hogy a hajtókar fennmarad), majd hozd el hozzánk vagy a BringaKonyhába és kezedbe nyomjuk ami kell hozzá :-)
Kazettás agyat szeretnék
Kazettás agyat szeretnék fixiaggyá varázsolni.
Két megoldás kínálkozik a racsni levétele és zsírtalanítása után:
-a belső oldalon a racsni összeforrasztása by Sheldon Brown (Forrasztani nem tudok, így ez némi utánajárást igényelne.)
-a racsni kiöntése valami szuperragasztóval by Jazzpeta (ha jól emlékszem ...)
Tapasztalatok ezügyben?
Hol tudnék szerintetek forrasztatni?
Mi rézzel vagy valami
Mi rézzel vagy valami komolyabb cuccal akartuk kiönteni a dolgot de aztán rájöttünk hogy nem ér ennyit (forrasztás ónnal kevés, hegeszteni és nagyobb hőfokon forrasztani meg körülményes).
Ragasztani menetes agyat ragasztunk (kétkomponenses epoxy ragasztó + középcsapágy jobbmenetes kontragyűrű), de ezt később soha nem tudod leszedni (ha elkopott vagy átfűzni kéne, stb.).
Köszi! Azért a
Köszi!
Azért a hegesztéssel majd megpróbálkozom.
Hello. Egyik ismerősömnek
Hello.
Egyik ismerősömnek vagy egy nagyon régi bringája.
És az első fék a villa aljából jönk kifelé ami a külsőre nyomodik rá a fékkar behúzásakor. Ehez alkatrészeket tud valaki ?
Egyes helyeken lehet kapni
Egyes helyeken lehet kapni pótgumit rá. Ez a féktípus borzalmasan nem hatékony, és nagy szívások tudnak lenni vele (pl ha gumi leesik, felhasítja a külsőt a fém etc), ezért inkább cserélném a villát és felraknék egy V-féket, ha használni akarja.
Szerintetek létezik olyan
Szerintetek létezik olyan felni, amin nincsenek kifúrva a lyukak, rám van bízva hányat és hova fúrok? Konkrétan olyan kerekem van (559) amin 7 darab 4es küllőcsoport van 7ágú csillag alakban, tehát kb 5-6 centin 4 küllő, utána jó 15 centi szünet. Én elhiszem, hogy ez nem atombiztos, és biztos gyakoribb vele a 8as is, sőt a 120 kilóm se tesz neki jót, de b*szott jól néz ki XD
Szóval a felni már nem a régi, nem is tudom rendesen megtakarítani, így a fékhatás sem az igazi, bár nem tudom mivel kéne takarítani. A műanyag festék is kezd lepattogni. Attól tartok ilyen kiosztásút évek alatt sem kapok sehol a büdös életben. 28 küllős Miche Magnum ipari csapágyas agyakra van fűzve.
Léteznek ilyen felnik
Léteznek ilyen felnik előrefúrva (pl Batavus szeret ilyen bicajokat építeni), de nem lesz egyszerű beszerezni (esetleg német Ebay). Fúratlant a gyártótól tudsz beszerezni, Magyarországon kb a forgalmazó jóindulatán múlik hogy foglalkoznak-e veled, ezt neked kell kifúrni, garancia persze nem lesz rá.
Szerk: most látom hogy 559, nem 622, így kicsit még nehezebb lesz.
Esetleg 622-ben hamarabb
Esetleg 622-ben hamarabb kapsz ilyet (már ha belemegy a gépedbe)
Köszönöm a
Köszönöm a válaszaitokat, egyáltalán nem kizárt, hogy szívesen cserélném 622-re a kerekeket, csak férjen be. Nameg a fék!!! Bár hátul nem tragéda, elől meg villacsere.
A minap szétrobbant a
A minap szétrobbant a hátsó kerekem (belső+külső).
Van valami módszer hirtelen javításra, hogy egy boltig el tudjon menni az ember?
Én a tolást választottam, de talán legközelebb...
Ha a külső csak pici
Ha a külső csak pici szakaszon hasadt szét, akkor ki lehet tömni egy papírpénzzel [link] (nem kell egydolláros, magyar pénzek is jók :-)
szerk/PS: csúnyákat gondolok arról az amatőrről, aki olyan stylesheetet csinált a CMnek hogy a link nem látszik.
A nejlon lej különösen
A nejlon lej különösen tuti erre! :-)
Ezután mindig lesz a
Ezután mindig lesz a foltozókészlet mellett egy nejlonlej is nálam.
Régen pl. olcsó
Régen pl. olcsó buli-italok összenöntésére is használtuk (vodka/narancs, stb.), mert lehetett belőle tölcsért csinálni :-)
a papír nem egy rossz
a papír nem egy rossz anyag. egyszer valami ősöreg bringán cseréltem belsőt, leszedtem, és azzal szembesültem, hogy sok réteg újságpapír van a felniszalag helyett. teljesen sértetlen volt belül minden, szóval működik alacsony nyomáson.
Én a gumiszerelő
Én a gumiszerelő készletben tartott csiszolóvásznat szoktam ilyenkor durva felével külső felé betenni. Az elég jól bírja, kb 5 bar-ig.
Wad
Hello! A héten le
Hello!
A héten le szeretném cserélni a hajtóművemet és most 28/38/48-as a fogazása. Ha újat veszek feltétlenül ugyan ennek a fogszámnak kell lennie vagy jó a 42/32/22-es is ?
Jó a kisebb fogszámú is,
Jó a kisebb fogszámú is, bár az első váltó pozícióján valószínűleg állítanod kell.
Igaz, lejjebb kell tolni a
Igaz, lejjebb kell tolni a váltót, ami 99,9% hogy jó hozzá. Még annyit, hogy ha eddig hagyományos középcsapágyad volt érdemes lenne lecserélni monoblokkosra, ha már úgyis szét van szedve, ez még 2-3000 ft. És lehetőség(ed)hez mérten figyelj oda, hogy cserélhető lánctányéros hajtóművet vegyél. Nem csak mert cserélhetős, bár az sem hátrány, csak azok alapból jobb minőségűek. Továbbá felhasználástól függően lehet érdemesebb 44/32/22-est venni, nagyobb áttételtartományt fed le, de ebbe nem szólnék bele. Meg másba sem persze. Ezeket csak azért írom, mert általában ez a kiosztás az olcsó bicikliken van, meg úgy 150 felett a túra/trekking gépeken, és feltételeztem inkább az előzőhöz tartozik.
Az egész hajtás rendszer
Az egész hajtás rendszer cseréje van tervben (kivéve a fogaskoszorú mert az új) úgyhogy meglesz a monoblokk is. Köszönöm a tippeket.
Az egyetlen akadály a
Az egyetlen akadály a középcsapágyon rögzített elsőváltó lehet, az nem tolerálja az egyéb fogszámokat.
Ha nem ilyen van, hanem normál bilincses, nem lehet baj.
Wad
Azt szeretném kérdezni,
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy régi ruszki acélváz (fecske ukrajna, made in cccp), ez milyen alap fixit/ss-t építeni? Hátul olyan a papucs, mint a pályagépeken, hátrafelé álló csúszópapucs, a nyeregvázcső nem colos, hanem 25 millis, de a 25-ös cseregcső megvan hozzá. Picit rozsdásodik, nem gáz, talán egy szinterezést megér. A hátsó papucstáv kb 110 az első kb 90 milli. A kormánycsapágyat nem néztem meg mennyire kompatibilis bármivel. Ja és olyan a támvilla teteje, hogy mintha a nyeregbilincs csavar tartaná. Milyen nehézségek vannak egy mai újjal szemben? Középcsapágy lehet be van rohadva, de annyira nem gáz a hajtómű, merev mint a pusztulat, nem kopott, bár vagy 2-3 kiló, ékes, én ilyen vastag lánctányért még életemben nem láttam. Azt nem tudom, hogy ez már annyira sz*r hogy nem kéne senkinek, vagy annyira antik, hogy egyből lenyúlnák. Találtam ilyenről képeket is:
http://bikecult.com/works/collections/ukraina.html
Én biztos nem szenvednék
Én biztos nem szenvednék vele, igencsak pénz és időigényes. Emellett agyszerzés szempontjából lehet problémás lenne és fékből is gondolom hosszúbenyúlású kéne.
Igazából ha hobbiból szeretsz agypéniszt kapni, akkor nyugodtan, ellenkező esetben inkább valami modernebb, nem keleti cucc.
Eladó használt országútik, több méretben, olcsón. Peugot, Bianchi, MBK, stb. Érdeklődj mél vagy PM.
Pont a nyeregcső
Pont a nyeregcső rögzítése és az ékes hajtómű miatt nem fogja bírni a fixizést (hisz az kétirányban "rángatja" a vázat), bár össze lehet rakni.
Tapasztalat, hogy az ilyen bringákat szétszedni ezerszer nehezebb mint összerakni (hőlégfúvó, csavarlazító a barátod).
Ss-t minden további
Ss-t minden további nélkül tudsz. De fixire tényleg gyenge lenne. A másik a papucstáv hátul. Csak a pálya agyak jók hozzá, de azok is 110-ben már egyre ritkábbak, én úgy vettem észre. Viszont ha minden igaz, akkor a régebbi, menetes hátsó agyak pont jók egy racsnis lánckerékkel.
A legtöbb ilyen régi bringán egyben volt a nyeregcsőszorító és a támvilla rögzítése.
25 milis nyeregcsövet még bőven kapni, van ahol alu is van, nem csak króm. A kormánycsapágy biztos, hogy colos kell legyen.
Az ékes hajtóműnél nézd meg, hogy a lánckerék nem imbolyog-e rajta, nincs-e benne nyolcas. Tény, hogy van benne anyag, de ettől még tudott deformálódni az évtizedek alatt. Éket is lehet kapni, bár a tapasztalatom az, hogy ha nincs berohadva az ék, akkor továbbra is használható, kiszedhető és vissza is rakható rengetegszer (nem úgy mint a mai meg a régebbi Csepel ékek), mert az elvtársak valamiért halhatatlanra készítették őket :) Meg persze a hajtókaron az ék furata se legyen kikopva, mert akkor nem lehet majd rendesen rögzíteni és kotyogni fog, ami miatt még inkább kikopik. Vagy felfúrni az egyel nagyobb mérető ékre. 9 (nagyon ritka), 9,5 és 10 miliseket lehet kapni.
A fékek külön szám, mert a felnik annyira távol vannak a rögzítéstől (asszem hátul nincs is rögzítési pontjuk, furatuk, ott max a kontra jöhet szóba, vagy házi gányolás), hogy rettenetesen nehéz lesz olyan hosszú benyúlású féket találni. Vagy elől nuku fék és hátul kontra, vagy felraksz egy karos féket, ami a gumit fékezi (persze csak dísznek) :)
Szóval lényeg a lényeg, hogy modern átalakítást ne nagyon erőltess bele, mert úgysem jön ki belőle olyan bringa amilyet szeretnél, ellenben egy korhű felújítás szép élmény lehet, ha van hozzá kedved. Vagy add oda valakinek, aki él hal az ilyen régi cuccokért és szeret velük szenvedni :)