Sziasztok!
Vázanyagot keresek otthon épített fekvőbringámhoz, szűk 1m hosszú 45-55mm átmérőjű, 1mm falvastagságú acélcsőre lenne szükségem.
Lehet új - boltból, lehet régi - hulladékból, teljesen mindegy.
Nagyon megköszönöm, ha valakinek esetleg van tippje, hol kapok, mégjobb, ha valakinek van ilyen otthon fölöslegesen...
További részletek: http://rekumbens.blog.hu/2009/04/07/sticky_acelcsovet_keresek_vazanyagnak
Köszi!

Hol laksz? Én vasanyagért
Hol laksz?
Én vasanyagért először mindíg roncstelepre megyek.Most eléggé be van halva a hulladékipar,esett a vas ára(is).
A telepen is van ép haszonanyag, de érdmes a gépeket,fémkupacokat átvizslatni.Minden ami fém és kidobták oda kerül többnyire,nagyon változatos az anyag.
Azért is javaslom, mert ha találsz anyagot, akkor 2-300 borravalóért a lángvágósok durván levágják méretre neked.
Fizetni súlyra fogsz, tavaly olyan 180 ft/kg volt az ár, most 50-70-eket hallok!Így tényleg csak annyit veszel plusszba amit a lángvágás miatt ráhagysz.
Ha haszonanyagot veszel,levágják azt is méretre de mostanság már 3 m-nél rövidebb darabot nem lehet venni, akárhány darabba is vágatod, ki kell fizetni,de inkább az egész 6 m-es szálat.
Érdemes a gépeket is átnézni,mert lehet hogy ott van az anyag az orrod előtt csak be van építve, többnyire, ha nincs haszonárunak félrerakva, akkor abból is kivágathatod-bonthatod.
Ha nem talász megfelelő anyagot,nem kell elkeseredni, vissza kell járni ahogy kijön az idődből, ez olyan mint a bolhapiac, van amikor semmi nincs,van amikor szétszednek egy egész gyárat darukkal együtt.
Szerszámokat, gépalkatrészeket is találhatsz, valamint kiegészítő anyagokat.
Meg lehet próbálkozni a lángvágósoknál, azzal hogy megadod az anyag típust,mennyiséget, és elérhetőséget, aztán ő összeszedi neked, természetesen jattért.Nekem ez csak olyan 10-30%-ban működött.:-(((
Én a 3m-es szálanyagokat biciklire kötve szoktam vinni,a lemezdarabokat erős katonai vászonhátizsákban.
Érdemes mérőeszközt, kesztyűt, rögzítőeszközt vinni.
Az anyagokat fajta szerint kupacolják:ollós=5mm alatti vastagság,vastag=5mm-től akármekkora jellemzően lágvágóval darabolva,gubanc=drótkötelek,huzalok,kerítés etc.,néha van külön még egy vékony lemez katgória,ide karosszériák, lemezszekrények,hordók olyasmi kerül amit nem darabolnak hanem sajtolnak és van egyéb szennyezés rajta, olaj, festék etc...
Tipp:először nézz körül, aztán amikor látod ki a főnök, és ki a melós, a melósokkal beszélj.Ha nem megy úgy is a főnökhöz küld, ha egy mód van rá az irodaikat hagyd ki, az a legdrágább verzió.Ott csak méress, és fizess.
Soxerencsét!:-))
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"
Köszi a tippet! Nem vagyok
Köszi a tippet! Nem vagyok járatos a roncstelepekben, vaslerakatokban - de ez gondolom már a kérdésemből is kiderült... Bp XI-ben lakom, tudsz tippet adni, hogy hova érdemes mennem guberálni?
A XI-ben nem vagyok spec
A XI-ben nem vagyok spec járatos.Ahová én szoktam járni:
X.ker jászberényi út 18-20? a házszámban nem vagyok biztos,de a Sörgyárral szemben van.
XIII.ker Tahi út, a Rákosrendezői pu mögött le a Szegedi úton,bringaút a Tatain, át a Rákospatakon, a híd után 90 fokost rögtön jobbra a macskaköves úton le,át a vasúti felüljáró alatt, és ott vagy.Vigyázz a kapu mögött egy telep van, de a földúton jobbra még kettő van, csak beljebb kell menni.Sőt mögöttük a földút végében van még egy csak azt erről nem éred el.Visszafelé a Tatain lesz egy autószervíz, a kerítése mellett egy földút befelé, na azon be, végig kanyarogni, és ott jobbra egy,és amit az előző helyről láttál, az balra kicsit bentebb lesz.
Ha akarod ide kimehetek veled ha egyeztetünk, nekem is ki kellene mennem körülnézni,hónapok óta nem voltam.
bárhonnan is szerzed
bárhonnan is szerzed be,arra mindenképp ügyelj,hogy húzott anyag jó csak.Hegesztett nem lehet! Pl: régi gázcső az jó
Tradicio és Minőség! 1954-ota :D
A szabvány varratnélküli
A szabvány varratnélküli acélcső az általa írt átmérőben ca 3mm. vastag.
Abból max bozóttörő rácsot érdemes építeni, de nem bringát.
Esetleg van a cégnél elfekvőben 1.4401 vagy 1.4301 anyagminőségű 42x1.5 vagy 54x1,5-ös anyag.
Ha szeretnéd, megnézem.
Bár nem tudom, hogy megfelelő-e a merevsége.
Meg azt sem, milyen kötéstechnikát akarsz alkalmazni.
Igen, ezek a méretek
Igen, ezek a méretek precíziós méretek, ezért is nehéz találni méterre.
És milyen anyagminőségre
És milyen anyagminőségre vágysz?
Ami nem törik és minél
Ami nem törik és minél kevésbé görbül, emellett pedig még könnyű is. Vagy hogy érted?
Egy anyag vagy rugalmas
Egy anyag vagy rugalmas (hajlik), vagy rideg (törik).
Esetleg a kettő közt bármilyen, de azt neked kell kitalálni, hogy hol helyezkedjen el a skálán.
Nyilván már kiszámoltad, hogy mekkora erők, nyomatékok hatnak a csövekre/en, és ebből számoltál szükséges feszültséget és keresztmetszetet.
Anyagminőség, pld KO031, AISI 304, 1.4401, vagy hasonlók.
Annyit tudok, hogy húzott
Annyit tudok, hogy húzott acélcsőből egy 42x1.5-es görbülékenyebb de kevésbé törékeny mint egy 50x1-es. A 42x1.5 nehezebb is. 50x1-es húzott csőből már építettek fekvőbringát, és jók a tapasztalatok, ezért célzom meg az 50-55x1-es csövet.
A kódokról viszont nem sokat tudok... kellene?
feb, tudnál segíteni? Az
feb, tudnál segíteni?
Az "új" kódokkal vagyok bajban.Én még le vagyok ragadva a régi MSZ szerinti A37,A50,B50, etc jelzésrendszernél.
Honnan a búbánatból lehet megtudni, hogy mik az új kódok,és milyen réginek felelnek meg?
A helyedben az internettel
A helyedben az internettel próbálkoznék :D
Még pontosabban acélipari cégek honlapját.
Itt például saválló anyagokról találsz leírást (Magyar és külföldi szabványjelzés és pontos összetétel).
Amúgy az A37-et most St37-nek hívják.
Esetleg keress rá az acél és szabvány szavakra, vagy az S235JRG2 anyagjelölésre!
Kösz, megnézem. Jut
Kösz, megnézem.
Jut eszembe, műszaki középiskolában vajon nincs anyagismert tankönyvben ilyesmi?Én már vagy 20 éve nem néztem ilyet.
+1 Köszi dobermann, a
+1
Köszi dobermann, a lényeget felejtettem el.
Amiben lehet ilyen, ill én láttam:nagyméretű(több méteres)ipari hőcserélőben a csövek.vékonyfalúak,és több átmérőjüek, hőcserélő típusonként,teljesítményenként.A lángvágósok tudni fogják.
tom ferr kft,csepel művek
tom ferr kft,csepel művek területén
Igen, ők árulnak ugyan, de
Igen, ők árulnak ugyan, de tudtommal csak 6 m-es szálakat. Mivel nekem 2 féle méret kell, a szumma 120 cm anyagomhoz kellene vennem 12 m csövet... ezt nagyon szeretném megúszni valahogy.
Bár nem pont náluk, de
Bár nem pont náluk, de vágattam én mer hasonló cégnél fél méteres csődarabokat.
Igaz, az 350 és 400-as átmérőjü volt
Én azt gondolnám, hogy ha
Én azt gondolnám, hogy ha vágnak az egyikből, akkor vágnak a másikból is. Kik követték ezt el, elárulod?
Bár nem vagyok biztos
Bár nem vagyok biztos benne, hogy igazad van, sok szerencsét:
Ferroglobus
XV. ker. Körvasút sor 110.
Teszek még egy próbát....
Teszek még egy próbát....
némi infó:
némi infó: http://bikemag.hu/tech/acelvazak-alapanyagok-archiv
esetleg valami lomizott vázat keress.Az kiad annyit és olcsobb.Pl:peugeotba van reynolds 525,de találhatsz oria TT vagy colombus csöveket is.Cromo a lényeg és a már emlitett varratmentesség.
hoppá! még jó hogy
hoppá! még jó hogy elolvastam újbol a kezdést.
A méret miatt az elöbbi ötletem szerintem tárgytalan :(
nem törlöm,lehet valakit érdekel az info..
Igen, sajna a méret miatt a
Igen, sajna a méret miatt a lomizott vázak nem jönnek számításba, viszonylag kevés Peugeot masinát láttam 50-55mm között vázátmérővel :)
Lehet, hogy van 525, de az
Lehet, hogy van 525, de az 531 valószínűleg gyakoribb a Peugeot vázak között, érdemes óvatosnak lenni.
Columbusnak van szomszéd
Columbusnak van szomszéd országokban disztribútora, Reynoldsnak nincs kint a lista de írhatsz nekik, drágább és macerásabb mint gázcsőből, de ha egyszer jót akarsz :-)
Érdeklődnék, hogy
Érdeklődnék, hogy sikerült-e meglelni a megfejtést, mert teljesen hasonló helyzetben vagyok.
Szerk.: látom, a tom-ferr lett a befutó, egy egész szállal. Abból esetleg maradt még, ami eladó lenne?
1-1,5 méter már szép lenne, illetve 40x1-es-ből is fog kelleni majd olyan 2,5 méter.
De lehet, h inkább majd emailben kereslek, egybegyúrt kérdéskupaccal, bayatival, bringantival stb-vel kiegészítve (tisz kollégám szerintem már figyelmeztetett lelkileg ;))