Csak én érzem úgy, hogy a tereken osztogatott, kocsi ablaktörlője alá bujtatott szórólapok feleslegesek? Sőt mi több, környezetszennyezőek?
Sose szórólapoztam, nem tudom mennyit kell elosztogatni egy nap. De annak jó, ha 0,1%-a marad meg, a többi a kukában végzi 50 méteres körzetben. Mert sokan gondolkoznak úgy (én is), hogy elveszem, hadd szabaduljon a srác/lány hamarabb. De ez igen környezetszennyező módja a reklámnak. Lehet ez ellen tenni? Felsőbb szinteken, hiszen, ha én nem veszem el, akkor elveszi más és a srác/lány este 8ig ott áll.

A Critical Mass aktivistái
A Critical Mass aktivistái által osztogatott szórólapok, madricák feleslegesek, környezetszennyezőek?
Vagy csak én érzem úgy?
Mielőtt... ironizáltam a topicnyitóval.
Akár az is. Kérdés, hogy
Akár az is. Kérdés, hogy mekkora a "találati arány", vagyis mennyi nem végzi a kukában 2 percen belül.
Bár itt leginkább a "Olcsó szönyegvásár", "Kedvezményes angoloktatás" és ilyenekre gondoltam.
Matrica még oké, annak van további funkciója, fel lehet ragasztani. De egy szórólap csak a kukában köthet ki. És ha felszorozzuk a napi elosztogatott mennyiséget, akkor döbbenetes számokat kaphatunk, ami felesleges pazarlás.
Tfh. Moszkva téren 1000 szórólapot osztanak szét / nap (és ez még igen alacsony becslés, ez kb 1 ember adagja lehet). Mondjuk 50 helyen osztogatnak a városban (ez is igen komoly alábecslés). Ez rögtön 50.000 szórólap / nap, alsóhangon. Egy szórólap kb az A/4-es negyede, tehát 50.000 / 4 = 12.500 db A/4-es papírlap köt ki a kukában nap mint nap.
Mégegyszer hangsúlyozom, ez elég durva alábecslés, ennek inkább a 10x-ese lehet igaz.
Engem is idegesítenek a
Engem is idegesítenek a szórólapok. Nem szoktam elvenni.
Számomra a biciklizés egyik nagy előnye, hogy végig tudok menni úgy a Kálvintól a Gödörig, hogy közben nem kell megküzdenem a szórólaposztók, Greenpeace-es adománygyűjtő gimnazisták, krisnások, koldusok hadával :)
Criticalmass-re most már főleg matricát osztunk, a szórólapokat boltokba, sulikba tettük, ahol elveszi, aki akarja.
*CMS* viridis
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)
Szerintem is idegesítő,
Szerintem is idegesítő, másokat zavarnak, felesleges stresszkeltők (persze ha bekopognak az ablakon).
Nade ott van a másik oldala is, hogy azért az álló autók, meg más járművek közt, 40 fokban sétálni nem túl egészséges dolog.
A szórólapok java része a kukában köt ki, ezért szerintem is teljesen felesleges, arról nem is beszélve, hogy olykor ellenőrzik a közeli szemeteseket, mert tartanak attól, hogy a szórólapozó ott válik meg tőle.
A sok fakivágás tényleg környezet-szennyező, de szerencsére létezik újra felhasznált papír is. Csakhogy egyet el ne felejtsük: papírmentes társadalom csak egy pár sci-fiben létezik, valójában sosem jön el (de lehet, hogy csak én látom így).
Ha már papír:
nem sci-fi, hanem a valóság - létezik már az is, hogy egy papíron változtatni tudják a tinta helyzetét (ez már színesben is létezik). Ezzel sokkal kevesebb papírra lehet szükség, az energia-felhasználás is csökkenhet, jó az emberi szemnek (vagyis ennek több az előnye, mint a hátránya, és remélem a közeljövőben az emberek többsége megengedheti azt magának, hogy ilyene is legyen). Megnéznék egy újságot, aminek a tartalmát egy memóriakártyán megkapom, behelyezem a valami SD kártya olvasóba, aztán olvashatom az újságot, legyen akár 20 oldalas is, miközben nálam csak egy papír van.
Szerintem a szórólapok nem
Szerintem a szórólapok nem újrahasznosított papírból készülnek.
Amúgy meg nem papírmentes társadalomról van szó, "csak" annyiról, hogy minek kell azt a kurva sok szórólapot kinyomtatni és szétosztogatni, amikor környezetszennyező, egy csomó fát kell kivágni érte, és mindenkit idegesít...Létezik egy egészséges egyensúly, úgy gondolom.
Azért nem mindegynél van
Azért nem mindegynél van így, mert egyesek tényleg újra felhasznosított papírból készültek, csak azzal sem érnek el túl sokat.
A papírmentes társadalmat én csak a sci-fi-hez írtam, mert szvsz. a valóságban az sosem jön el (csak az, hogy nem kell annyira sok papírt előállítani, bár ilyen már létezik, amiről korábban írtam).
Ha már nem lesz több fa,
Ha már nem lesz több fa, akkor eljön a papírmentes időszak is. Bár valószínűleg addig kinyírjuk egymást...
2X
2X
Akinek eszébe jut, hogy
Akinek eszébe jut, hogy "ejj meg kéne hirdetni a Zakcionkat", annak nem egy legordulo menubol pontosan targetalt marketingeszkozok tarhaza sejlik fel az agyaban, hanem, hogy "szorolap". Ezt tekintik a legkezenfekvobb es legegyszerubb eszkoznek. Meg ezzel is talalkoznak a legsurubben. Hatekonysaga (szinte) merhetetlen.
Ellenben valamit megiscsak tudhat mert kitartoan alkalmazzak...
En azt a megoldast valasztom hogy SOHA nem fogadok el ilyet. Ha mindenki igy tenne, es senki sem venne el, akkor lehet felhagynanak vele.
De nekem az osszes ilyen "ingyen" cucc is budos, metro ujsagot sem veszek el, se postaladaba dobalt leafleteket. (arrol nem beszelve, hogy ott ingyen a kezedbe adjak, de a szemette valasa pillanataban azonnal kifizeted a kezelesi koltseget. Es megintcsak oda lyukadunk ki, hogy nincsenek bearazva a vilag dolgai kornyezeti hatasaik alapjan pl fapados repulok, ingyenes nylonszatyrok, stb)
A krumplipucolast pedig megoldom valahogy..
Hatekonysaga (szinte)
Hatekonysaga (szinte) merhetetlen.
Ezt nem tudjuk. Valószínűleg nem így van, különben nem alkalmaznák. A spamre is azt hisszük, hogy semmit nem ér. Ellenben mégiscsak vannak akik a spam hatására vásárolnak, így megéri. Lehet, hogy 1000 vagy 10000 levelet ki kell küldeni, hogy legyen egy vásárló. De ha az az egy többet hoz a konyhára, mint a feleslegesen küldött több ezer levél költsége, akkor megérte. Ugyanez lehet a szórólappal is.
Sajnálom, de én nem veszem
Sajnálom, de én nem veszem el pusztán azért, hogy a lusta diákmunkás hamarabb szabaduljon. Soha nem veszem el és erre bátorítok mindenkit, mert csak így lehet megszüntetni ezt a pazarló és tolakodó reklámozást.
Seggbekúr, szerintem ne várj a felsőbb szintekre (pláne, hogy mindig azzal jönnek, hogy a szórólapozók fiatalkorúak, ezért nem büntethetők) egyszerűen te se vedd el.
lusta diákmunkás azért
lusta diákmunkás
azért ezt így nem tudom elfogadni. nemtudom manapság hogy megy, de annak idején, a diákmunka szövetkezetben ez volt az egyik legjobban fizető meló, plusz olyan amelyiket lehetett bármikor csinálni, tehát nyáron 2 balatoni leruccanás és egy tábor között ideális volt.
ezzel együtt szerintem is gáz a jelenség.
és igen, mivel mindenhova biciklivel megy az ember, szerencsére ennek a dolognak sem lesz aktív szenvedője...
...::: az élet mixelve szép!!!
hallgasd te is:
http://jurijs-stash.mypodcast.com
én szórólapoztam, és
én szórólapoztam, és irgalmatlan szar meló, soha többet nem csinálom. 1000/nap az rengeteg. én nem tudom, mennyit osztanak szét mások, de nekünk csak a töredéke sikerült, pedig a bnv-n osztogattunk, ahol éppen a célközönség van ott.
a szórólap olcsó, ezt ne feledjük, bemész az első kopibazzba és a helyi "grafikus" csinál valami förmedvényt, kitolják többszáz darabban. aki komolyabb tétellel próbálkozik, nyomde, de ott meg a komoly vizuális képzettséggel rendelkező nyomdász követi el ugyanazt a barbárságot.
ha már sok felesleges papír és környezetszennyezés. szerintettek az óriásplakátok nem károsak? mind esztétikailag, mind környezettudatosság szempontjából. ha nem lenne elég, hogy több, mint 10nm papír kell hozzá, még ragasztják is. erre varrjatok gombot. érdekes módon nyugaton nem annyira elterjedt, gondolom korlátozzák.
Az óriásplakátok is
Az óriásplakátok is gázosak.
Úgy egyáltalán, a reklámok általában gázosak.
Hisz mindegyik hazudik.
Szerintem teljesen mindegy,
Szerintem teljesen mindegy, hogy én elveszem-e a szórólapot, mert ettől ugyanúgy fogják nyomtatni őket, hiszen mindig marad valaki, aki elveszi.
Ha bármilyen megoldás létezik erre, akkor az az önkormányzat kezében van. Ti. be lehet tiltani a szórólapozást, arra hivatkozva, hogy környezetszennyező. Ugyanúgy, ahogy a köztéri reklámokat kontrollálják, ezt is lehetne.
Szerintem hasonló módon lehetne a csövesek és kéregetők ellen fellépni. Szerintem ezt a városvezetés valamilyen félreértelmezett liberalizmusból kifolyólag nem teszi.
phorvath
+1 ezzel együtt én sem
+1
ezzel együtt én sem veszem el. bár bringán ülve nem nagyon van találkozási pont :D
bonnie
"Ne fogadj el szórólapot,
"Ne fogadj el szórólapot, mert azzal te is beszállsz a szeméttermelésbe." feliratú szórólapot kéne osztogatni, úgy, hogy a környékbeli kukákon "Ugye, megmondtuk?" matricák vannak.
(Ne vegyétek komolyan, vicceltem.)
- - - - -
6É futás
Következő járat indulása: július 11.
www.6efutas.hu