Városi közlekedés céljára szerintem a 28-622-es slick gumi a legjobb, mert
- Városban a rece csak hátráltat: nem javítja a tapadást, viszont jelentősen rontja a gördülési ellenállást. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a kerékpárt nem fenyegeti a frelúszás veszélye.
- A 28-as gumi országúti keréken elég ballonos ahhoz, hogy akár egy vizes villamossínt is biztonságosan vegyük vele, de elég vékony ahhoz, hogy ne zavarja a haladást
- A 28-as gumi élettartama kb kétszerese a 25-ösnek. Fixi hátsó keréken kb 2000 km-t bír ki.
Miután meglepődve szembesültem azzal, hogy leállították a kedvenc külsőm (Conti SportContact) gyártását ebben a méretben, valamint tegnap három bringaboltban jártam, és nem kaptam ilyen méretű belsőt, sőt két esetben szemrebbenés nélkül akartak 25-ig terjedő méretűt adni helyette úgy, mintha az méretben stimmelne hozzá, utána pedig két óráig szereltem az asszony cseplét, közben egy zsír új belsőt elpukkantva, azt mondtam, hogy EBBŐL ELÉG.
Csináljunk egy kampányt, aminek az a lényege, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a 28-622-es slick gumi használatának fontosságára, valamint rászorítjuk a bringaboltokat, hogy áruljanak ilyen dolgokat.
Tudom, elsőre viccesnek tűnhet egy ilyen dologért küzdeni, de a tepsi épségünkről (kérdezd csak meg norbi_usr-t), és egy fixinél évi tízezren felüli összegről van szó.
A következőekre gondoltam:
- kellene mindenféle szóróanyag és matrica, ami a 28-622 slick gumi használatának fontosságát hangsúlyozza
- össze lehetne gyűjteni a minőségi bringaboltokat, amelyekben mindig van 28-622-es slick külső és hozzá való belső. Az ilyen bringaboltok kaphatnának matricát, amit kiragaszthatnak a bejáraratra, hírdetve ezt a tényt.
- esetleg egy 28-622 slick alleycat, amin csak ilyen gumikkal szabad indulni, és mondjuk a 28-as busz, a 6-os villamos, és a 22-es busz vonalán menne (28-6-22, érted;)
Néhány tévhit, amelyek miatt kevesen használnak 28-622-es slick gumit:
A rece jobb úttartást biztosít:
Igen, sárban és hóban. Budapesten sár legfeljebb a metróépítkezések közvetlen közelében, hó pedig a nagyon nagy hóesések első néhány órájában fordul elő az utakon. De vízen és jégen semmi előnye nincs a recének.
Budapesten olyan rosszak az utak, hogy oda MTB kell:
Egy rendesen fűzött duplafalu felnivel szerelt, 8-10 bar-ra fújt 28-622-es slick sokkal többet kibír, mint amit egy átlagos bringás ütni képes rajta. Nekem az utazósebességem 30 felett van, de volt már, hogy 60-al mentem kátyúba. A kátyúkat általában nem kerülöm ki, nehogy közben kivasaljanak. Több mint egy év alatt egyszer volt az egyik kerekem centírozva egy 3 mm-es nyolcas miatt, és kétszer volt egy-egy küllő cserélve benne. A 622-es kerék a nagyobb átmérője miatt jobb úttartást is biztosít az egyenetlenségeken, mint a monti.

hehe, jó! :) ha most nem
hehe, jó! :)
ha most nem melóban kéne várnom a sültgalambot (helyett azt, hogy legyen mit melóznom, amiért fizetnek is legalább) hanem otthon lennék, akkor csinálnám is a dizájnt!
én is gondolkodtam, hogy télire valami 28-622 külső kéne... csak nem ártana egy kis rece (legalább a széleken) hogy kanyarban sáros|retkes|latyakos = síkos felületen jobban tapadjon.
amúgy az utólagos gondolkodások során arra jutottam a balesetemet illetően, hogy nem a vékony gumi volt az oka. inkább valami olyan irányú és erejű volt az a terhelés a felnin, amitől összecsuklott...
bár jó lenne, ha tisztán emlékeznék a balesetre, könnyebb lenne gondolkodni róla :)
egyébként nekem még az is szempont lenne, hogy legyen benne defektvédelem, ami ér is valamit... :)
--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"
--
amit leírok és amit lefotózok
Magwas, szerintem a
Magwas, szerintem a Continentalnak kellene írnod ebben az ügyben, hogy indítsák újra a gyártását. Szerintem ha megrendelsz tőlük 100 ezer darabot, biztos legyártják neked. Egy párra én is befizetnék, mert nagyon tetszene a 28-as slick gumi.
A baj viszont az, hogy ez nem túl népszerű méret. 622-est a versenybicajokon és a trekingeken használnak, de az országútiak ennél vékonyabbak, a trekingek meg éppen vastagabbak. Szóval pont mi szívunk, akik ilyen közepes gumival szeretnénk járni.
phorvath
Azért gondoltam kampányra,
Azért gondoltam kampányra, mert mások tájékozatlansága miatt szívunk.
Egy csomóan montival tekernek a városban, mert nem tudják/hiszik el, hogy egy rendesen fűzött dupla outi felni többet kibír, mint amit ők életükben hozzá bírnak vágni, és a kátyúállása irányíthatóság szempontjából is legalább olyan jó, ha nem jobb.
És azok közül is, akik outi kereket használnak, egy csomóan recés gumit tesznek fel, mert nem tudják, hogy városban és országúton semmit nem ér a rece.
A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor
alapítsunk inkább egy
alapítsunk inkább egy gumigyárat. gondolj bele, csak mi gyártanánk ilyet. ;) 28-622 inc.
vagy beszéljünk az
vagy beszéljünk az idetelepült kínaiakkal, biztos ócsóér gyártanának :)
--
--
--
--
hátul nekem is 28-622 van.
hátul nekem is 28-622 van. és slick. előlre azonban nem merek teljesen slicket felrakni, marad a conti recés. eccerűen nem akarodzik elhinni, hogy vizes, sáros, latyakos úton jobb a slick. de a 28 télleg jó méret.
Az okosok szerint a
Az okosok szerint a biciklikerék nem úszik fel a vízre, tehát ez nem probléma, viszont télen sárban, hóban és jégen tényleg jobb a bordázott gumi. Azaz jégre leginkább szöges gumi kell, de a jégbordákon még az sem segít.
phorvath
értem én ezt, de akkor pl.
értem én ezt, de akkor pl. a conti, mint nagy nevű, nagy múltú cég miért csinál bordázott gumikat is...
"viszont télen sárban, hóban és jégen tényleg jobb a bordázott gumi"
na pont ezért teszek előre mindig bordázottat, ui. sár vagy latyak, vagy az igazán finom nyálkás dzsuva egy 42 fokos nyári napközbeni hirtelen záportól is simán kialakul. persze mintát csak finoman, semmi tankminta.
"értem én ezt, de akkor
"értem én ezt, de akkor pl. a conti, mint nagy nevű, nagy múltú cég miért csinál bordázott gumikat is..."
Mert sokkal többen vannak azok, akik azt hiszik számít valamit a rece.
Annyi a trükk, hogy nem kanyarodunk vizes csatorna fedlapon, és 45° nál nagyobb szögben keresztezzük a vizes villamossínt.
Autómentes Nap = Autómentes belváros.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nyélen rakjad, Ne a járdán!
--
a bátor kommutátor
voltaképpen ezt
voltaképpen ezt állítottam én is...
Autómentes Nap = Autómentes belváros.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nyélen rakjad, Ne a járdán!
Télen csak akkor nem jó a teljesen sima gumi, amikor kásás hó van amitől kipörög a hátsó kerék.
életem legizgalmasabb
életem legizgalmasabb pillanatai közé tartozik, mikor idén slickkel mentem a friss hóban a kínai piacál. Szerintem érdemes kipróbálni. Járdán meg tolni.
(titeket is szoktak dobálni a gyerekek?)
Olyan sokat egyébként én sem várok a recéktől.
A rece a sárban és a
A rece a sárban és a hóban segít. De az nagyon elvétve fordul elő a budapesti utakon. Sár csak a metróépítkezéseknél, hó meg csak nagy hóesések napján. (Az másik téma, hogy miafaxér kell annyi sót kiszórni az utakra.)
Vízen viszont semmi értelme a recének.
--
a bátor kommutátor
télleg van sár a
télleg van sár a metróépítésnél: ma reggelre szépen összekenték az utat. el is csúsztam rajta: kanyarodok. haladok az osb lapok mellett, erre bevág elém 1 kisautó, aki a kanyar elején még mögöttem jött, csak felgyorsult, tehát látnia kellett engem. bevág, késő index, én fékezek vmennyire, meg jobbra le, h ne ütközzünk, kerék kicsúsz, bicikli jobbra dől, nekem meg sikerült valahogy átlépnem a kormány felett, s szépen 2 talpra érkezni. az a baj, sosem tudom rekonstruálni a túléléseimet, mert visszatöröl a memóriám vagy nem képes vmit feldolgozni az agyam. így nem tudom megtanulni a dolgokat.
én conti contacttal csúsztam ki...
Jó hogy megúsztad.
Jó hogy megúsztad. Bebizonyítottad, hogy van az a sár, amin a rece sem segít...
A másik tanulság: foglald el a sávot, ha arra van szükség.
--
a bátor kommutátor
A rekonstrukció hiánya
A rekonstrukció hiánya azért van, mert váratlan vészhelyzetben a tudat sajnos kikapcsol, és helyébe a reflexek lépnek. Az önvédelmi küzdősportokban ezért is gyakoroltatják az emberrel a különböző mozdulatokat ezerszer, mert így gondolkodás nélkül tudsz vele reagálni.
www.gruppetto.hu
Magwas van egy jó
Magwas van egy jó hírem!
Ha minden igaz, akkor az egyik kedvenc helyemen még lehet kapni 28-622es méretű Conti SportContactot potom 1250 Ft-ért.
Holnap már nyitva is van szabi után. Szóval ez a Te helyed!
Veszek belőle ipari
Veszek belőle ipari mennyiségben, ha van.
--
a bátor kommutátor
Ha veszel sokat, akkor
Ha veszel sokat, akkor mehetek próbálni hozzád? :) fogalmam sincs, hogy befér-e a vázba 28-as gumi. szemre befér, de annak idején kérdeztem a dekatylonos eladókat és 25-öst tippeltek maxnak.
Zsoltee
Most is van egy tartalékban
Most is van egy tartalékban itt a külsőkilencbe. Az infoparkban meg van egy klisé szétskidelt conti contact.
Ha valamelyik útba esik, felpróbálhatod.
--
a bátor kommutátor
Köszi mindenkinek az
Köszi mindenkinek az infókat,eddig michlein dynamic külsők voltak fenn a bringámon 28-622 méretben,de sajnos egy hét alatt több defektem volt vele,szinte mindentől megadta magát,így most kipróbáltam a sportcontactot,úgy néz ki beválik.
Szerettem a 28-622-est,
Szerettem a 28-622-est, amíg akkora volt a bicóm, hogy belefért. :)
Én szívesen kampányolok érte. Meg a kompakt nőknek tervezett biciklikért.
- Ms. Critica Lujka -
*CMS* RABIC
Dojcslandban még létezik a
Dojcslandban még létezik a dolog, conti hómpédzs
sőt ultra sport is van 28-as méretben, én ilyent használok most 23-asban.
Viszont ha tényleg leállt a gyártás és a conti honlap nem friss, akkor nem hinném, hogy sokat számítana egy 28-6-22 performansz... valszeg nagy ívben tojnak rá.
Ha csak az importőr/nagyker/boltok nem szállítanak, akkor van értelme egy kampánynak.
Engem is érdekelne valami "téli gumi", száraz időben jól elvagyok a 23-as gumival, esőben se voltak gondjaim, de jeges-havas-latyakos időre jó lenne váltani egy ballonosab és kicsit recézett gumira. Mondjuk az bonyolítja a helyzetet, hogy más belső kell bele.
Zsoltee
a más belső bonyolít? ha
a más belső bonyolít? ha az is normálisan kapható, akkor nincs avval semmi probléma.
--
--
--
--
Érdekes, az angol
Érdekes, az angol változatban nincs ilyen méret. Meg a magyar boltokban sem.
Mekkérdem őket, hogy akkor mi is van.
--
a bátor kommutátor
Ha a magyar források
Ha a magyar források kiapadnak, akkor pl. innen is rendelhetsz, bár jóval drágább :(
Zsoltee
a 28as conti contactból
a 28as conti contactból fél év alatt simán csináltam slicket.
Szóval veszel egyet és én slicket varázsolok belőle ;)
egyébként teljesen egyetértek. ha találsz vhol szólj.
hali! Én a peugeot-mon
hali!
Én a peugeot-mon maxxis detonator 28-622-sel tolom. Itt nyíregyen az utak állapota nem a legjobb, viszont a sínekhez elég 25re visszalassúlni, és mentem vele akkora kátyúba h már azt hittem szakad a felni de legalább dúrdefekt. Az a pár hajszálnyi rece meg légyfingot nem ér.
Schwalbe Speed Cruiser AKA
Schwalbe Speed Cruiser AKA Marathon Slick, nekem a trekkingemen ebből van 30-622, elvileg régebben létezett belőle 28-as is. Tényleg 30-622 már túl vastag lenne?
szerintem nem sok
szerintem nem sok országúti vázba férne bele... nekem a 28 is necces
Zsoltee
A Panaracer készít
A Panaracer készít 18-32/622 belsőt Presta-szeleppel. Ez jó télre-nyárra is...
Elmondtad a lényeget: ha
Elmondtad a lényeget: ha fel van fújva a kerék, akkor jöhet a kátyú. De ha nincs... (ugh).
Mennyivel kopik jobban a fixi hátsó, mint sima biciklin? Nem emlékszem, hogy valaha 10000 km alatt cseréltem volna külsőt, igaz, mind nagyobb volt (42-622 volt a legvékonyabb, és az sem az elkopás miatt lett lecserélve).
Minel tobbet skidel az
Minel tobbet skidel az ember, annal jobban kopik. Mondhatni, egyenes aranyban.
Sokkal, a skidelés miatt. A
Sokkal, a skidelés miatt.
--
a bátor kommutátor
már aki skidel. van, aki
már aki skidel. van, aki használ első féket, bár lehet most szentséget törtem. :D
Divatfikszis. ;) A
Divatfikszis.
;)
--
a bátor kommutátor
Támogatom, ha ez jelent
Támogatom, ha ez jelent valamit.
Csak 28-622el járok 6-7 bar között, ContiSporttal és Contacttal, Mach1 Roadrunner felnin. Nyolcas még nem volt benne, defektet egyszer sem kaptam, pedig az üvegtegeres részeken járok minden nap. A slick semmit nem jelent csúszásügyileg, most épp SportContact van az elsőn, no para, de én kommuter vagyok, nem versenyző, csatornafedélen és sinen nem kanyarodok esőben. A kék cimkés 28-622es SportContactot utoljára a Filutásnál vettem, az valami indiai gyártás.
Belsőben érdekes módon a Conti hosszúszelepes sajátja hamar elengedi a levegőt, ezután a Decathlon házimárkája következik és a Panaracer tartja a legtovább a nyomást. Ha tudtok olyat, ami két hétnél tovább megtartja a 6 bart, szóljatok.
Ja és van első fékem, ezért nem skidelgetek:-)
Tud valaki képet mutatni
Tud valaki képet mutatni felszerelt, felpumpált 28-622-es külsővel szerelt kerékről?
Kezd tönkremenni a 630-as felnim és át akarok térni 622-esre, azt viszont nem tudom milyen széles külső lenne a jó.
Ha tényleg olyan kafa ez a 28-as mint ahogy nekem is ilyen kell, de sajnos a neten nincs ezekről normális kép én meg csak a szememek hiszek... :-)
csak gyorsan villantottam
csak gyorsan villantottam egyet, kettőt, hármat a "tárolójában" elhelyezett fixikémen. remélem segít.
Boci
----------
...akrat icob, icoB
3:-O
RABIC - LE AZ ÚTRA!
Köszi! Így már világos
Köszi!
Így már világos hogy nekem is slick kell. :-)
Valszeg a fútóéles megoldással szemben ez bedöntéskor is tapad.
Nagyon szep bringa! A valtot
Nagyon szep bringa! A valtot azer vissza kene ra rakni...
Váltó? Arról az
Váltó? Arról az alkatrészről beszélsz, amit a kezdő kerékpárosok használnak, és idegesítően racsog, meg mindíg elromlik?
--
a bátor kommutátor
városba váltó? ne
városba váltó? ne viccelj. városban elsőfékes fixi a jó :)
amúgy tényleg szép bringa volt. 1973-as Peugeot, de már le lett cserélve, mert sikerült meggyűrnöm a vázat. azóta ezt használom :)
Boci
----------
...akrat icob, icoB
Én hajtom a biciklit, a bicikli hajt engem.
Megnézem az Alivio-m hány
Megnézem az Alivio-m hány km után kezd bizonytalan lenni, utána meggondolom (eddig ~3000, ugyanazzal a láncal).
Városban.
-
Zsurmi
Ha már erre jártam még
Ha már erre jártam még két étvágygerjesztő a 28ashoz. Az egyik képen a téli dinamós agyammal a reflexes ContiContact, a másikon az úrifelnin a SportContact. A harmadik pedig csak a fék miatt, a rövidkaros így néz ki a SportContacttal.
Miután végigolvastam ezt
Miután végigolvastam ezt az egészet, rájöttem, a 28-622 kell nekem. Ugynézem be is fér. Viszont segítség kellene, ha már keréknél tartunk: van egy pár shimano 105 kerékagyam. Ezt szeretném befűzetni, de nem tudom, hogy milyen felni legyen? 28-622-ből milyet és hol?
jah és mégy annyi, hogy valszeg 105ös fékek lesznek rajta, attól még elfér, ugye?????
ja és még egy ellentmondást segítsetek tisztázni: magwas szerint egy 8-10 bar-os 28-622 mindent kibír, az ellentmondás ott jön, hogy a különböző gyártói honlapok 5,5 bar-t ajánlanak vagy max 6 bar... :S
Másik topikban éppen most
Másik topikban éppen most ez a téma. Amúgy Conti Ultra Sport 8.3 bar maximumot enged.
Felniből szerintem a Vuelta
Felniből szerintem a Vuelta Airline 4 jó lesz városba.
a 105-ös fék vs. 28-as gumi engem is érdekel, mert előre 105-ös féket akarok venni. Tényleg, ekkora gumi esetén nem is tudom a fékbowden buzerálása nélkül kiszedni a kereket?
A bar kérdésről már faggattam Magwast a másik topicban, olvasd el...
Zsoltee
Ott a gyorsnyitó a
Ott a gyorsnyitó a fékeken, pont ki lehet kapni kicsit erőltetve.
Felniből pedig a MAch1 Roadrunner mindent kibír, fűzésnél kellett centrírozni, azóta több ezer km óta egyszer sem.
decathlongazdaságos fék
decathlongazdaságos fék gyorsnyitója vs. 23-as conti gumi: pont ki lehet kapni kicsit erőltetve
viszont ha a kerék 5mm-rel szélesebb lesz, akkor kizárt, hogy bowdenlazítás nélkül kiengedje. Ezért szeretném tudni, hogy a 105-ös fék gyorsnyitója többet enged-e...
Zsoltee
Ez a felnimérettől is
Ez a felnimérettől is függ. 4 mm körül nyitnak a nem gazdaságosok, de ha keskeny a felnid, nehéz lesz kicibálni a 28ast.
Nekem Mach1 Roadrunner
Nekem Mach1 Roadrunner felnim van, és meg vagyok vele elégedve. A lényeg az, hogy dupla- vagy triplafalú legyen, és ne gagyi minőség. Ja, és a fűzés nagyon sokat számít.
A tapasztalat szerint a gyártó által megadott max. nyomásnál lehet többet fújni a kerékbe. Sheldon Brown azt írja, hogy kb kétszer annyit kibír a külső, mint ami rá van írva. Szintén szerinte egy 28-622-be valami 5-6 bar az ideális. Szerintem meg 10.
--
a bátor kommutátor
És hol lehet kapni ezt a
És hol lehet kapni ezt a MACH1 RoadRunner-t, ja és mennyiért??
én Dollingernél vettem
én Dollingernél vettem Hercules duplafalú felnit (szerintem még van neki), DT köllővel fűzve... fűzés óta nem volt centírozva (lassan 1 éve) pedig azóta már az első villát is cserélni kellett, mert belementem 20-al egy konténerszállítóba hátulról és a villa meghajlott...a keréknek semmi baja nem lett... aztán persze nem bírta ki az oldalról becsapódó lökhárítót, mikor májusban elütöttek, de van helyette ugyanolyan új :)
Dollinger elmondása szerint van olyan ügyfele, aki lassan 10 éve használja ezt a típusú felnit... asszem elhiszem neki :)
Boci
----------
...akrat icob, icoB
és ez hol? és mennyiért?
és ez hol? és mennyiért?
4. ker., hívd fel és
4. ker., hívd fel és elmondja mije van és mennyiért.
ha jól emlékszem, akkor 4500 volt a felni, 3000 a küllő+fűzés + az agy.
Boci
----------
...akrat icob, icoB
gyógykérdés lesz:
gyógykérdés lesz: jelenleg 23-622-est használok, szerintetek működne egy 28-as ugyanazon a (vuelta airlines) felnin?
23-as lekoppan a száz kilóm alatt azért.
Nem fújod fel eléggé,
Nem fújod fel eléggé, azért. A 28-as mégkönnyebben lekoppan majd, főleg ha azt sem fújod fel rendesen. :)
www.gruppetto.hu
Egy haverom egész nyáron
Egy haverom egész nyáron 3-4 barra felfújt 23-as legolcsóbb vittoria gumikkal járt, és semmi koppanás vagy defekt, na ez a művészet! :D Pécs környékén ezt megtehette, de Bp-en nem menne fél kilométert se így :D
Zsoltee
kompresszorral tökig
kompresszorral tökig felfújva is koppant.
hány báron van a
hány báron van a kompresszor töke? :)
amúgy valszeg jó ugyanarra a felnire a 28-as is.
--
--
--
--
eltakarta a szervizes ember
eltakarta a szervizes ember a széles hátával legutóbb, úgyhogy elfelejtettem. hányon kéne lennie?
a gumi oldalán keresd a
a gumi oldalán keresd a választ ;) hozzávetőleg 6-9 bar az ideális. Kevés benzinkúti kompresszorról hallottam, ami ezt akár csak alulról is tudná súrolni... vegyél nyomásmérős műhelypumpát, megéri a befektetést!
Zsoltee
Na eltöltöttem az első
Na eltöltöttem az első napomat az új 28-622 sportcontactommal :) Hát nem volt egyszerű eset rávarázsolni a bringámra... Az új fékem nagyobbra nyílik, de mégis tovább kell lazítani, ha ki akarom kapni az első kereket. A fék alatt van a sárvédőm tartópöcke, épphogy elfér. A hátsó kerék még mókásabb volt. A legnehezebb pont ismét a sárvédő tartókonzolja volt, kiderült hogy van egy kis tojás a hátsó kerekemben, és a púpja pont fennakad ezen. Hiphip hurrá! Na de ezt is megoldottam, már rutinosan centrírozok mindenféle torzulást :D most legalább 3 hajszálnyi felesleges helye van a guminak. Azt már meg se említem, hogy a hátsó felniről folyton le akart mászni pumpálás közben... szerencsére helyreraktam, és 9 bar-on már eszében sincs mocorogni :) Ja magwas, 7 bar-ra van hitelesítve ez a papucs, az enyémre legalábbis ezt írták. 9 nagyon barátságos volt, nem éreztem számottevő lassulást a 23-as gumi után.
Már csak egy apró bibi van, de arról nem a gumi tehet: a villám olyan görbe, hogy az új féket se tudtam jól belőni, félig a gumin fékez :/ Olcsó outi villát tud-e valaki?
Akinek meg ilyen gumi kell, az gyorsan rohanjon a bringabutikba, mert az utolsó utáni szállítmányból már csak kb. tíz db van. 1390 huf/db
Zsoltee
És a komfort nőtt E?
És a komfort nőtt E?
Nőtt hát! A szar út
Nőtt hát! A szar út ugyanúgy ráz, viszont egy olyan fajta komfort jelent meg, ami korábban nem volt tapasztalható, hogy "na most aztán mindenen átmehetek" :) Úgy érzem, hogy a 28-as külső tényleg jobb városba. Egy tükörsima úton visszasírom a 23-as gumit, de Bp-en ebből van a legkevesebb. Villamossínt kb. 30 fokban kb. 35-tel lassítás nélkül tök nyugodtan kereszteztem, pedig nagyon repedezett az aszfalt körülötte (Leányka utcai felüljáró tövében, Budafok). Csatornafedeleknél már kevésbé izgulok azon hogy na ezt jó lenne kikerülni, de mégse vasaljanak ki...
Zsoltee
Azért figyedoda, mert úgy
Azért figyedoda, mert úgy jársz mint az egyszeri ember, aki azért verte oda magát, mert sisakot vett.
Ezzel is be lehet akadni a villamossínbe, csak kisebb szög kell hozzá.
--
a bátor kommutátor
Rákosrendezőnél az 50-es
Rákosrendezőnél az 50-es szélességűvel is tudtam én taknyolni, pedig viszonylag merőlegesen mentem.
"Egy kerékpáros, aki ad magára, az nem közlekedik a járdán, mert ő egy jármű."
üdv adamekp
odafigyelek ;) többire no
odafigyelek ;) többire no comment?
Zsoltee
hívd fel Dollingert, hogy
hívd fel Dollingert, hogy milye van. az én tracking villám a fixibe 1500 pénz volt :)
Boci
----------
...akrat icob, icoB
Ez jól hangzik :) Kedden
Ez jól hangzik :) Kedden sztem odagurulok és megmutatom neki a bicajt.
Zsoltee
A hajszálnyi rést én már
A hajszálnyi rést én már kevésnek érezném...
--
a bátor kommutátor
Hát elég necces, de nem
Hát elég necces, de nem tudom mi legyen... ettől eltekintve bejön ez a külső. Annyira sikerült kicentrírozni, hogy ha nincs terhelés alatt, akkor nincs semmi elakadás, de nem tudom, hogy mi van ha rajta ülök. Érezni nem éreztem furcsa viselkedést, minden rendben volt.
Viszont amit még elfelejtettem megkérdezni: mennyire gond, ha a belső nem 28-ashoz való? 18-25 conti belső. Anyag van benne bőven, térfogatra kétszer akkora, mint a 18-23 decathlon belső. Gáz hogy ilyent használok, vagy ez így rendben van?
Zsoltee
Az asszony 32-670-es
Az asszony 32-670-es külsője alatt ment már szét 25-ig tartó belső. Azért többnyire nincs vele gáz, ha nincs más én is azt használom. Persze a trekking (28- ) belső az igazi bele.
--
a bátor kommutátor
Dollingernél járva
Dollingernél járva beszélgettünk a 28-622-ről. Mondta, hogy ő is totál kiakadt, mikor a Continál közölték vele, hogy nincs többé. Azért nincs, mert amit olcsóért idehoztak az B kategóriás köpeny volt, azaz valamiért selejtes. És ilyen nincs többé(?????). a kereskedők pedig nem hozzák be az A kategórás köpenyeket, mert azok beszerzési ára kb 4 essze forint.
Boci
----------
...akrat icob, icoB
Próbáld megkeresni a
Próbáld megkeresni a magyar disztribútort közvetlenül:
http://www.conti-online.com/generator/www/de/en/continental/bicycle/them...
Szerintem van olyan mennyiség, amire ha összeálltok hogy nektek kell, akkor behozzák, talán már pár száz darabot is.
selejtes. És ilyen nincs
selejtes. És ilyen nincs többé
Bámulatos, hol tart már a tudomány. :)
jaja. ezen én is néztem,
jaja. ezen én is néztem, de hát a ha a conti eztet mondja... bár lehet, hogy a conti levitte a mércét és a B kategória eddigi apró hibái már elmennek az A kategóriában is...
Boci
----------
...akrat icob, icoB
Az milyen már, hogy a
Az milyen már, hogy a Continak a "selejtes" köpenye többet tud, mint a többieknek az A kategóriása?
--
a bátor kommutátor
Az hagyján, de a saját A
Az hagyján, de a saját A kategóriása is kevesebbet tud... legalábbis defektvédelem szempontjából mindenképp.
Zsoltee
ezt a selejtes dolgot én is
ezt a selejtes dolgot én is kb. 1 éve hallottam. gyanús volt, h a conti fele annyiba kerül, mint a schwalbe, s ekkor mondta a bringaboltos tag, h mo-ra csak a selejtes jön be, azért ez az óccsóság. de ezek is megbíz6ók. pl nekem csúnyán van rajta a fényvisszaverőcsík- ez is selejtes kategória
...vagy ha nem is selejtes,
...vagy ha nem is selejtes, de állítólag egy csomó már évek óta a külföldi raktárakban porosodott-nyomódott.
Bringával már rég ott lennék.
üdv adamekp
ja, hogy selejtes... biztos
ja, hogy selejtes... biztos az enyém is az volt: annyi a hiba, hogy van egy 1-2mm-es anyaghiba a peremnél. de csak a külsején, az alatta lévő szövet még nem is látszik ki.
--
--
--
--
bocsi, dupla. -- -- -- "az
bocsi, dupla.
--
--
--
--
Ma megjött az utolsó
Ma megjött az utolsó alkatrész is az új bicajomhoz, végre mindent összeraktam és ma már mentem is vele. Ez az első amin 28-622 van, de ettől kezdve mindegyiken ilyen lesz, mert nagyon jól megy aszfalton, nekem 20-30% sebességnövekedést ad (az 59-559-eshez képest ;-). Le vagyok döbbenve, eddig a hőt termeltem a kerékben, most meg végre haladok.
Kösz mindenkinek a jó tanácsokat.
Én is beszereztem egy pár
Én is beszereztem egy pár 28-622-es SportContactot a Bringabutikból. Ha majd felteszem, megírom a tapasztalatokat.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Hogyan ne üttessük el magunkat
Alig három hete élvezem a
Alig három hete élvezem a 28-622 semmivel össze nem mérhető előnyeit, és lenne egy (naiv) kérdésem. 9-9.5 bar-ra szoktam felfújni műhelypumpával, de kb két hét alatt leereszt olyan 7 bar-ra. Ez normális? Presta szelep, Kenda belső. Fújtatás után be szoktam csavarni a szelepet a helyére, van rajta szelepsapka így poros sem lehet.
Csak annyit szeretnék tudni, hogy nektek mennyi ideig tartja a nagy nyomást, nem nagy dolog belefújni néha csak nem tudom én csinálok-e valamit rosszul.
Nekem a 6-7 bar is mindig
Nekem a 6-7 bar is mindig leereszt 1-2 bart, 2 hétnél kevesebb idő alatt, hőmérséklettől függően. Biztos van jobb belső is, de eddig még nem vettem. Amit használok: Panaracer, Decathlon sajátmárkás, Conti. Konkrétan a deca tartja a legtovább:-)
nekem is volt ilyen svalbi
nekem is volt ilyen svalbi belsőnél. volt, hogy teljesen leeresztett. aztán befogtam a szeleptestet fogóval, és a tetején lévő szelepre rácsavartam egyet, mozdult is egy kicsit. nekem ott eresztett. azóta semmi baja.
Megpróbáltam meghúzni a
Megpróbáltam meghúzni a szelepet fogóval, de csak kicsit, remélem most nem fog leereszteni. Most akkor ez a lassú leeresztés kiküszöbölhető, vagy békéljek meg vele? Wackor, te milyen nyomáson tartod, és milyen gyakran kell újrapumpálni?
28-622 conti. elől 8,
28-622 conti. elől 8, hátul 9 bar. újra pumpálás érzésre megy. asszem egy hete fújtam újra, de alig volt kevesebb benne. eddig nem vettem észre, hogy számottevően eresztene.
hello Én 70%ban a Millin
hello
Én 70%ban a Millin akarom használni a gépem, ami épül és pont ezért lett rá feltéve 20-622 Cont. Ez nagy gáz városban?
A 20-assal jobban kell
A 20-assal jobban kell vigyázni a hosszanti repedésekre, mert sokkal kisebbek is megvezethetik az első kerekedet.
A 4-6 vonalán pl a menetirányban felrakott csatornarács nekem idegesítő határeset, a 20-assal már öööö...
Meg egy csomó helyen épp a motorossávban van hosszanti repedés, gondolom az aszfaltszőnyeg építési technológiájából adódóan.
Szerintem ennyi a különbség. Hogy ez mekkora kockázatnövekedés, azt magadnak kell eldönteni.
A másik dolog az, hogy másféle agy az igazi a Millin, ahol sosem kell fékezni, és más a városban, ahol ha lecsavarodik a kontraanya, akkor gáz van. De szerencsére a legjobb pályaagyak azért bírják a skidelést is állítólag.
--
a bátor kommutátor
nekem 20-622-es van és
nekem 20-622-es van és bevált.
A 4-6nál még nem ette meg a csatorna(remélem nem is fogja:)
Van lényegi sebességbeli
Van lényegi sebességbeli különbség kőkeményre fújt 28-as és mondjuk 20-as között? Mármint 1-2 km/h vagy van annál több?
azt mondják van, nem
azt mondják van, nem kevés,amit azért nem értek mert már a 28as futófelüle is 5mm, nem ér le több a földre mint egy vékonyabbnál, mindegy én hiszek nekik.
szerintem van egy kicsi. de
szerintem van egy kicsi. de lehet, hogy csak nem fújtam eleget a 28-ba...
8-8,5 baron nekem a 23-as gyorsabbnak tűnt, mint a 28-as.
de ezt mérésekkel meg ilyesmikkel nem tudom alátámasztani, csak érzésre mondom.
--
--
--
--
(kicsit OFF, mert ez
(kicsit OFF, mert ez monti)
ellenben a német bike magazin bebizonyitotta mérésekkel(van laborjuk meg mindenféle fasza kütyüjük) h MONTI kerekenél, tehát ahol van némi terülésük a gumiknak h azonos mintázatú gumik esetén a szélesebbnek kisebb a gördülési ellenálása. mert rövidebb de szélesebb felületen érintkezik ami többet nyom a latba.
De a szélesebbe nem lehet
De a szélesebbe nem lehet ugyanannyit fújni biztonságosan. legalábbis az outi méreteknél.
--
a bátor kommutátor
igen, azért irtam h a
igen, azért irtam h a montiknál van ez igy ahol nem koppanásig vannak fujva a gumik
Én 23-ról 28-ra
Én 23-ról 28-ra váltásnál jelentős lassulást éreztem, de ez se objektív mérés, mert ezzel együtt járt a rossz idő miatti több ruha, kevesebb tekerés, punnyadtabb téli városi gurulásra váltás. Szóval sokmindentől függ a sebesség... a kőkemény 28-as (kb. 9 bar) egész jó volt, de úgy meg volt egy durrdefektem már, mivel a belső elvileg 25-ösig ajánlott.
Zsoltee
egy hülye kérdésem lenne.
egy hülye kérdésem lenne. a fent említett méretben lehet, hogy több széria létezik sport contact-ból? leszámítva a fényvisszaverős/ nem visszaverős különbséget. ugyanis rendeltem a közeli bicikliboltban egy párat 2200/db áron, ma meg vettem a bringabutikban 1400/db áron. a minta és méret megegyezik, a feliratok nem. a drágábbikon van valami ultra protection felirat. az egyik valami újabb széria lehet, vagy mi? az árkülönbség is elég durva.
Örülnék, ha beszüntetés
Örülnék, ha beszüntetés helyett friss széria jönne, a 2200 még belefér a lélektani határba is :) bár nyárra inkább vmi 23-25féleséget kéne néznem...
Zsoltee
mindkét pár teljesen
mindkét pár teljesen frissnek tűnik, de mégsem egyforma. azért 1400-ért naggyon jó :D
TPI érték esetleg nem
TPI érték esetleg nem különbözött? defektvédelmi szempontok...
Zsoltee
reggel világosban
reggel világosban összehasonlítom. a defektvédelmet megtapogattam, az elsőre ugyanolyannak tűnik.
A defektvédelem soha se
A defektvédelem soha se tapintható, az egy belső réteg ;) néha felirat jelzi, néha a gyártó honlapja, néha egyik se, néha meg hiába defektvédős mégis folyton kilyukad :D
Zsoltee
belülről megfogdostam, és
belülről megfogdostam, és érződik a különbség a falvastagságban egy nem defekt védőshöz képest. próbáld ki :)
Na látod az lehet
Na látod az lehet :)
Zsoltee
Egy kattintással
Egy kattintással duplaposzt, erre varrjatok gombot! reméljük, hogy májusban a honlap endzsin is fel lesz turbózva :)
Zsoltee
Nekem eddig nem volt olyan
Nekem eddig nem volt olyan tapasztalatom, hogy a defektvédős külsők (beleértve Continental extra változatai) nyújtanának valami pluszt. A minap egy kevláros Bontragert vitt ár egy apró betonszilánk valami építkezésből. Plusz pénzt nem költenék rá legközelebb.
contiból van "safety
contiból van "safety system"-es és "security"-s is, általában ez szokott még a különbség lenni a reflexen kívül.
helo, vettem ilyen külsőt,
helo, vettem ilyen külsőt, és egyelőre nagyon jó, csak azt nem tudom, hogy egy teljesen sima felületnél honnan lehet látni, hogy mikor kopott el? Vagy azért van rajta az a cikcakkos rece, hogy ezt jelezze?
Egyébként a bringabutikban vettem, és azt mondták, hogy nem állították le a gyártást, még az idei katalógusban is szerepel.
http://www.sheldonbrown.com/t
http://www.sheldonbrown.com/tires.html#wear
Röviden: amikor kilátszik a szövet alatta, akkor elkopott :-) Azért ha nem skidelsz, akkor sokáig kihúzza egy ilyen külső.
ez így igaz. én fixizek,
ez így igaz. én fixizek, de nem skidelek és a 28-as sport contimban már benne van nemistudom mennyi... 6-7 essze killameter csak városban. defektem meg volt vele... öööö... 2 vagy 3, az is oldalról (drót meg hasonlók).
még messze van a csere szerintem :)
Boci
----------
...akrat icob, icoB
Nincs esetleg egy konkrét
Nincs esetleg egy konkrét tippetek, hogy Continental Contact külsőt hol lehet kapni itt Budapesten 1500-200 Ft / darab áron? Ahol én láttam eddig, ott 5000 Ft körül vesztegetik darabját... :( Persze tudom, hogy több féle van Contactból is, de nem feltétlenül lenne szükségem a legdrágább verzióra.
Bajnok
Bajnok szerviz.
http://hercehurca.hu/szerviz
Ádám
A már emlegetett Butik
A már emlegetett Butik (hivatkozz a hirdetésre). Ott vettem én is (szintén Contact), azóta ~5 km/h-val jobb az átlagsebességem.
üdv adamekp
Az szép, de milyen gumid
Az szép, de milyen gumid volt előtte, ill. mennyi volt az átlagsebességed?
50-559-es monti gumi, az
50-559-es monti gumi, az átlagos fajtából (tehát annyira nem volt durván rücskös, de azért aszfalton érezni lehetett). Pontos számokat most sem tudok mondani, de eddig 28 (pillanatnyi sebesség) fölé már kínszenvedés volt felmenni, most már a 32-35 is jobban megy. Jól felfújva és rendesen aszfaltozott úton (a Reitter Ferenc utca a kedvencem) jól meg lehet nyomni, tehát nagyobb sebességnél érzed hogy kezd nehézzé válni.
üdv adamekp
az lenne a kérdésem, hogy
az lenne a kérdésem, hogy egy 622-19es trekking felnire tehetek-e 622-28as gumit? most 40es van rajta.
másik hogy mit ajánlotok az alábbi kettő közül?
- 28-622 CONTINENTAL SPORT CONTACT 1390 FT
- 32-622 CONTINENTAL CONTACT REFLEKTOROS 1390
azért vacilálok, mert amúgy is mtb-ról tértem át és kicsit félek a vékony, 28as gumitól.
Mivel én noob vagyok még,
Mivel én noob vagyok még, ezért nem tudom, de szerintem jó lenne tudni, hogy mire szeretnéd használni. (csak száraz aszfalt vagy földút is, esőben is stb.)
1. igen, a 28-as még simán
1. igen, a 28-as még simán rámegy, lásd a táblázatot itt: http://www.sheldonbrown.com/tire_sizing.html
2. 28-622-est ajánlanám, ami egyébként aszfalton nem számít vékonynak
hát a régi monti
hát a régi monti traktorgumihoz nekem űbervékony: )
oks, akkor asszem a 28as lesz, majd megszokom.
és akkor a topik szerint ezt majd ugye ilyen ipari keménységűre kell fújnom? 6-8 bar?
6-8 bar még nem kemény
6-8 bar még nem kemény ennél a méretnél. Én 9-9.5-re szoktam, de majd te meglátod mi a jó neked.
Csak műhelypumpával fogod tudni felfújni, a legtöbb autópumpba nem tud ekkora nyomást:
http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/pumpa/muhely-pumpa/
okkés,
okkés, köszi
műhelypumpán van, de csak 100psi-ig ami 7 bar körül lehet
egyébként ehhez gondolom belsőt is kell vennem újat. ilyen vékony belsőből létezik autószelepes? vagy akkor bizgenytyűadaptert is kell vennem, mert nekem csak autószelepes pumpám van..
ebike-nál van schwalbe
ebike-nál van schwalbe 18-28as és 28-47es belső is autós szeleppel
Én nemrég váltottam az
Én nemrég váltottam az eredeti 1993-as 630-as vas felniről, és a 800Ft-os 32-630 3.9 bar-os külsőről "622x19" duplafalú trekking felnire és 28-622 85PSI külsőre. A súlyom miatt a felni 36 küllős, 2mm-es küllőkkel.. 6.1 báron +3km/h a régihez képest. Túrázáshoz 6 bar nekem elég.
Tegnap a Mátrában a Vadgazdálkodási területtől jöttem le vele a csepegő forráshoz (piros jelzés) nagyon lightosan DH-zva az országútimmal, 12km/h körül, kaptam is egy felütéses defektet. Úgy látszik, erre már nem való. :)
@flyerz: Szerintem a 28-622 jobb. 32-622-ben nem biztos, hogy van olcsó, gyár szerint 6 bar-os külső. De én is kezdő vagyok.
Úgy látszik a 6 bar
Úgy látszik a 6 bar mégsem volt elég, ha kígyóharapást kaptál...
--
a bátor kommutátor
Ez mennyire komoly hogy nem
Ez mennyire komoly hogy nem gyártják már ebben a méretben a sport contact ot, honnan az infó? Ugyanis vettem Márciusban..és azóta eléggé a szívemhez nőtt, és ha elkopik akkor uyganiylet szeretnék..ezért jó lenne tudnom, hogy érdemes-e előre bespájzolnom.
http://www.whiplash.blogol.hu
28-622 slick k,
28-622 slick
k, 2007-09-04 15:18 | Szerző: magwas
kapufa, legközelebb a dátumot is nézd meg ; )
Az infó innen
Az infó innen van:
http://www.conti-online.com/generator/www/de/en/continental/bicycle/them...
Azóta is reménykedem benne, hogy nem igaz. A bringabutikban mindenesetre (még?) lehet kapni, csak reflexcsíkosat nem.
--
a bátor kommutátor
És ha megnézi az ember az
És ha megnézi az ember az angol oldalt:
http://www.conti-tyres.co.uk/conticycle/ti%20sport%20contact.shtml
Ott van 28-622, de csak fekete. Úgy tűnik a bringabutik angliában van;)
--
a bátor kommutátor
a butikban tényleg csak
a butikban tényleg csak fekete van, viszont én a helyi boltban (18. ker, üllői út/iparvasút kereszteződés) rendeltem, és frankón B kategóriásat hoztak teflexcsíkkal. a butikvóban csak C-s van. ötletem nincs, mennyi a valós különbség. reménykedem, hogy árban nagyobb a difi mint minőségben.
A butikos gyengébb, mint a
A butikos gyengébb, mint a 105-ös fék :D Néhány hónapja sikerült felhasítania a féknek a rossz beállítás miatt.
Zsoltee
és mennyibe került és
és mennyibe került és mennyi idő alatt hozták?
2200 és egy héten belül
2200 és egy héten belül hozták. mondjuk nekem mindig hülye igényeim vannak, úgyhogy mindennek utána néznek, amit épp keresek.
Most már csak azt kéne
Most már csak azt kéne tudni, hogy a te helyi boltod honnan rendelte, hogy megmondhassam az én helyi boltomnak.
--
a bátor kommutátor
K és K 2000 Kerékpár 1183
K és K 2000 Kerékpár
1183 Pozsonyi utca 2. Tel.: 290-1750
honlapot nem találtam
térkép
mármint ez az ő helyi boltja, érdeklődj hogy honnan szerzik a gumit
Az enyémek ha jól tudom
Az enyémek ha jól tudom nagybátyámtól, akkor Szigetszentmiklósról valóak... de ha érdekel pontosan honnan szerezte, akkor megkérdem és leírom ide ha gondolod.
megkérdezem, bár ezt
megkérdezem, bár ezt azért nem biztos, hogy elárulják. legfeljebb rendelek soksok pár külsőt a fórumozóknak :)
Ez mennyire komoly hogy nem
Ez mennyire komoly hogy nem gyártják már ebben a méretben a sport contact ot, honnan az infó? Ugyanis vettem Márciusban..és azóta eléggé a szívemhez nőtt, és ha elkopik akkor uyganiylet szeretnék..ezért jó lenne tudnom, hogy érdemes-e előre bespájzolnom.
Hellósztok! Alapvetően jó
Hellósztok!
Alapvetően jó döntés a 28-622 slick városba, csak a guminyomással nem értek egyet: 10 Bar!!! Jó ég, pályára igen, de uccára! Gyász!
Akkor jó a guminyomás, ha a gumi picit benyomódik a kontaktfelület felett! Ezt az a híres-neves sokat idézett Sheldon Brown írta valahol.. , és kb igaza van, mert, ha túlfújod a gumit mi lesz? :
-Nem tapad rendesen !!! Igen, a gumi nem csak attól tapad, h milyen keverék van a futófelületén! Az is kell, h ne pattogjon el a rücskös aszfalton, hanem rálapuljon!
-Csak egy vékony csíkon kopik a közepe, ezért gyorsabban kell cserélni!
-Ha kap egy szúrást v vágást, jobban szakadnak a szövetei, jobban sérül!
-A felninek csökkenti az élettartamát, mert, ha már elég kopott, (esőben fékezés télen, stb...) elkezdi kihajlítani a peremét és a fékfelület homorú lesz...
-nehéz lesz hozzá felniszallagot találni, bár a zöld Michelin elég jól bírja..
Mondjuk a legelső kivételével ezek tényleg nem érvek, mert hát igényesen cserélni kell a külsőt-felnit-szallagot-belsőt oszt no problem, de nézzetek utána a versenyzők milyen nyomáson mennek!
(És milyen sebességgel: nem 35km/h az utazó!)
Segítek: nem arra törekszenek, minél nagyobb nyomást nyomassanak a gumiba, hanem pont fordítva:
Országúton körülményektől függően, elég nagy nyomással kb 7..8Bar-ral mennek 23-as gumikon, (már aki nem szingót használ)
Paris-Roubaix és hasonló kockaköves-saras versenyeken sokkal alacsonyabb a nyomás:
"The best riders have mastered the art of riding "lightly" enough that they can run a ridiculously low pressure without puncturing. Typical pressure for the Mapei riders hovered around 5 3/4 bars (83 PSI) for the rear and a shockingly low 5 bars (72 PSI) in the front. "The lower the pressure, the more stable the bike is over the stones," notes George."
Ciclocross versenyeken a rücskös 28-as gumikban meg alig van levegő, sőt lehet ezt még fokozni, kérdezzetek meg egy freeride-os, DH-s csávót, aki tud, azok ott is 2Bar alatti nyomással mennek le a sziklákon, persze vastag ott minden, még a belső fala is néha 3mm, csak úgy OFF-ként mondtam, de a lényeg ugyanaz!
A pattogással egyetértek,
A pattogással egyetértek, ezért használom csak 9 bar-on, ott nem számottevő, és kicsit ki is szélesedik alattam. Ha lenne itthon indigóm, akkor csinálnék egy contact patch mérést, így másra bízom :-)
Felnikopás: görgős agyfékem (hátul), elöl meg tárcsafékem van. És a fixiseket se érinti ;-)
Velox felniszalaggal tökéletes.
Nekem elsősorban a hátsóban van 9 bar, a következők miatt: amikor hegyre felfelé megyek, akkor majdnem minden súlyom ott van, és még a 9 bar is benyomódik. 7 bar-on érezhetően lassulok emiatt.
És a végén ciclocrossra
És a végén ciclocrossra meg ilyenekre hivatkozol...
Városról beszélünk. Ahol az idő és hely túlnyomó részében tükörsima, használatban lévő aszfalton rakod.
Nem kell nagyobb tapadás, mert amit egy 10 bar-ra fújt sportcontact ad, az még vizes úton is pont elég.
Viszont a gördülési ellenállás nagyon nem mindegy.
A vékony csíkkal kapcsolatban igazad van, de az első keréken így is évekig bírja, a hátsót meg amúgy is kétezer km-enként szétskidelem, tehát tökmindegy.
Nekem valami olyan rémlik Sheldon Browntól, hogy a nagyobb nyomás éppen hogy ellenállóbbá teszi a gumit nem csak a a kígyójarapással szemben, hanem a szilánkokkal szemben is. Nekem még (koppkopp) nem szakadt ki a külsőm, pedig néha szövetig van skidelve.
A felni élettartamos dolgot nem értem. Milyen fékfelület?
A felniszalag megint csak nem téma, ha nem bírja, kap egy kis szigszalagot. Szerintem túl van dimenzionálva ez a felniszalag kérdés.
--
a bátor kommutátor
sajna nekem már szúrta ki
sajna nekem már szúrta ki küllő a belsőmet, mert nem nagynyomású szalag volt benne. ami mondjuk azért vicces, mert még egy régi csepelben is az volt, csak manapság gyártanak ilyen szutykokat.
a szigszalag tényleg jó erősítésnek, de a múltkor szereltem egy régi mavic felnit, amin meg leukoplaszt volt. nagyon babán nézett ki :)
a felni peremét pedig egyes visszamaradott kerékpárosok, mint jómagam, fékezéshez használjuk ;)
Nem koptatja nagyon a
Nem koptatja nagyon a kesztyűt? ;)
--
a bátor kommutátor
ez csúcs :-)
ez csúcs :-)
de. azért van külön
de. azért van külön téli, tavaszi meg nyári kesztyűm :D
egyébként a peremkopást én sem vágom. nem hiszem, hogy normális felnit "csak úgy" szét lehetne koptatni.
Télen (hóban, sózott
Télen (hóban, sózott utakon), meg esőben, amikor a szutyok ráragad a felnire, a szennyeződés nagyon erősen koptatja a felnit a hagyományos fékekkel. Futárok szerint egy tél=egy felni. (Az egy pár ezer kilométer, míg száraz időben egy felni elmegy több tízezret is.)
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Honnan lehet tudni, hogy egy
Honnan lehet tudni, hogy egy felni szétkopott? Egy éves decathlon bicajom van, szeptemberben a zsír új 105-ös első fék kiválóan fogott, most legutóbb szépen lepucoltam az egész bringát, felnit kristály tisztára takarítottam, a fékpofákat megcsiszolgattam, mégse volt olyan meggyőző a fékteljesítmény. Ennek lehet az az oka, hogy a fékfelület túl kopott? Télen is rendszeresen használtam.
Zsoltee
Ha kitörik a felni pereme,
Ha kitörik a felni pereme, akkor biztosan kopott. Az Alexrim felniken van egy rovátka, ha túl kopott, akkor az eltűnik. Defektjavítás alkalmával nem árt ellenőrizni a felni peremét, ha nagyon elvékonyodott, akkor kuka.
Valamelyest befolyásolhatja a fékhatást, ha a felni felülete már nem elég sima, de szerintem normál használat mellett még messze van a tönkremeneteltől egy egy éves felni. Valami más lehet a hiba, ha van egyáltalán. Lehet, hogy csak hozzászoktál a jó fékekhez. :-)
phorvath
Kerékpáros KRESZ
kenj fogkrémet a
kenj fogkrémet a fékpofára. Garantáltan fejre állsz.Mért ,mert nagy a surlódás. Ugyanigy eszi meg a mocsok is(gondolom).
Bárcsak igazad lenne, de ez Budapest...
magwasnak: S.B.: Minden,
magwasnak:
S.B.: Minden, amit tudni kell a gumikról:
"Túl nagy légnyomás mellett a guminak valamivel kisebb lesz a gördülési ellenállása.
Túl nagy légnyomás mellett gyakoribb, hogy az éles tárgyak sérülést okoznak a külső szerkezetében.
Túl nagy légnyomás mellett sokkal kényelmetlenebb lesz a kerekezés, mivel a gumi nem csillapítja az útegyenetlenségeket.
Túl nagy légnyomás mellett a gumi pattoghat az út felületén és ezáltal kanyarban könnyen elveszítheti a tapadását. Ez gyakran bukást jelent."
Akkor tegyük fel, nem szempont semmilyen műszaki probléma, hiper erős a külső, és minden kapcsolódó alkatrész bírja! Azt mondtad, a számottevő gördülési ellenállás csökkenés miatt fújod 10 Barra, meg, hogy ne kapj felütést.
Szerintem kipróbálhatnál két dolgot: Egyik nap, amikor jó erőben érzed magad +1 zacskó szőlőcukor, felfújod a hátsó gumit még jobban, kb 11-12 Barra, megindulsz a Ferenciek tere alatti aluljáróban nyélen a kanyarban kb olyan sebességgel, hogy a végén az emelkedőn skidelni kelljen, hogy ne kapd oldalba a hetes buszt.. , na ekkor a kanyar alján, ahol rücskös az aszfalt, érezni fogod, ahogy pattog kifelé a hátsókerék! :D
Másik nap meg az Andrássy úton, ahol a legjobb az aszfalt, próbáld ki, hány méter csíkot húzol, ha a hátsó kerékben csak 3-4 Bar van! (Ez már elég lapos, de még nem koppan le, ahogy megindulsz.) Érezni fogod, h jóval nehezebb megállítani a kereket, mert egyszerűen nem engedi el az aszfaltot!
Valóban van érezhető külömbség a 10 Baros gumi és mondjuk egy normál 6 baros 28-as gumi között ha a gördülési ellenállását nézzük. Viszont a gördülési ellenállás nagyjából 160 km/h-ig lineárisan növekszik, a légellenállás viszont a sebesség négyzetével! Ha 20-al mész, még lehet, h az számít hány légkört fújtál a gumiba, ha 35-el már inkább az, h oldalzsebes nadrág van-e rajtad vagy testhezálló bringás gatyesz, 40 km/h felett a koskormányt inkább alul érdemes fogni, 50 km/h felett meg rád bízom...
Én attól, h puhább a gumi, és kevésbé ráz, kevésbé fáradok el, mint a nagyobb gördülési ellenállástól, legfeljebb nem mondom meg egy kétforintosról, h fej vagy írás, ha átmegyek rajta!
A gördülési ellenállást is lehet csökkenteni vékonyabb falú külsővel, meg latex belsővel, persze az drága szétcsíkozni!
Most már csak azon tudunk
Most már csak azon tudunk vitatkozni, hogy a 10 bar "túl nagy"-e, illetve hogy kit mennyire zavar ha kemény a bringa. Valahol mintha azt olvastam volna, hogy a gyári adat kb. a fele annak a nyomásnak, amivel általában biztonságosan lehet járni.
--
a bátor kommutátor
Engem is érdekelne ez a
Engem is érdekelne ez a keréknyomás dolog. Most éppen nincs felesleges külsőm robbantásos teszthez.
Milyen hyomást bír ki egy noname 85PSI-s, mennyire rázkódik a bicaj 10 baron a 6-hoz képest, mennyire kopik gyorsabban?
Amikor átálltam 3.9-ről 6.1 bárra, pillanatok alatt lecseréltem a kesztyűmet zselésre a rázkódás miatt.
Mennyivel ráz durvábban 10-en? Rossz aszfaltúton?
A bike+ felnimre belül az volt írva, hogy max. 10 bar-ig.
Ha felfújom véletlenül 11-re (néha beragad a nyomásmérő mutatója 5 bar felett), akkor mi lesz vele? (bike+ Acrobat pro trekking felni, vagy mi)
Gyakran megyek 200 km-es egynapos túrákra tartalék külső nélkül, eddig gyári max. nyomáson. Igazából az nyugtatna meg, ha valaki menne pár száz km-et 12 bar körül..
Egyszer felfújtam egy 800Ft-os 55 PSI-set 90-re, de 10km után külső csere volt..
A mai napot
A mai napot kísérletezéssel töltöttem, h ne beszéljek a levegőbe:
Városi bicóm téli kerekei ilyenek: hátul egy 28-622-es schwalbe marathon van, elől meg egy nagyon kopott 28-622 Maxxis ciclocross külső. Általában elől 5 Bar van, amit hagyok leereszteni 4-ig, hátul 6-ra fújom ha már kb 5-ig eresztett.
Ma felfújtam hátul 10 Barra, elől csak 6-ra!
Hát, ahol azt hittem eddig, h sima az út, kiderült, h ott se! Kezdésnek rögtön lementem a rakpartra a XIII mellett, de még azon is érezni, h hullámos! A bringaúton a sárga bicójel felett gurulva szinte ki kell állni a nyeregből, és igaz ez a belvárosban mindenütt, mert annyi aszfalthiba van, h szinte 5 másodpercenként el kell emelkedni picit a nyeregből! A kockakő horror még kiállva is!
Délután meg gyorsan kellett otthonról elindulnom, hát lekaptam az országútimat, amin jó minőségű 23-as külsők vannak, és 7-8 Baron szoktam menni velük, de most nem volt időm felfújni, hazajövet utólag megmértem: elől valamivel kevesebb mint 5 Bar, hátul kb 5,5 Bar volt! Nagyon finoman gördült és persze nem mentem rá ész nélkül a csatornafedelekre, de nagyságrendekkel hatékonyabb volt a haladás át a síneken, kanyarban meg "sima" részeken is!
Úgyhogy szerintem amit nyerünk a gördülési ellenálláson egy kopogósra fújt gumival, azt elveszítjük a rázkódásból eredő közvetett energiaveszteségen! Persze egy fixit sokkal nehezebb nem odaverni padkához-kátyúhoz, mert forgó lábbal nehezebb tehermentesíteni, ugrani stb...
Én az Abus Bordo lakatom
Én az Abus Bordo lakatom zörgésén mérem, hogy mennyire kemény/puha a gumi. Komoly különbség van, pedig a Bordo tokját kipárnáztam.
A 622/32-es külső 4.5 bar-nál jól csillapítja a rezgést, az általam preferrált 6.5 bar nyomásnál bizony zörög. Mindkét esetben ugyanazon az úton (Margit sziget).
Az első kereket kicsit leengedve javul a "zajártalom", de megváltozik a kormányzás (rosszabb).
-
Zsurmi
A bringaút jel lehet hogy
A bringaút jel lehet hogy döcögős, de hidd el hogy a többsávos utak amiken én járok tükörsimák.
--
a bátor kommutátor
no találtam 2200ft-ért
no találtam 2200ft-ért reflex csíkos 28-622es conti sportcontactot. ez valóban jobb mint a bringabutikos reflexcsíktalan 1400ft-os? megér 800 ft különbséget?
tényleg az egyik B másik C kategóriás? ez milyen érdemi különbségben mutatkozik?
Találtam egy ilyent:
Találtam egy ilyent: http://www.analyticcycling.com/ForcesTire_TireRollingResistance.html
De rázkódást nem mértek. Itt Hatvan környékén van pár elég rossz út (Hatvan-Kerekes, Zagyvaszántó-Jobbágyi,..) ahol fogcsikorgatva lehet csak 15km/h felett haladni. A főútvonalakon talán kipróbálom a 7 bar-t..
Megvettem elso hasznalt
Megvettem elso hasznalt orszaguti bringamat. Eddig az erossen trekkingesitett montimon 1,6-os SportContatot hasznaltam, ami esoben sarba istenkiraly. Kerdesem az lenne, hogy milyen gumit erdemes venni az outira, mert erre a gepre a volt tulaj szerint 23 max. 25os gumi megy ra. 28as semmikeppen!? A Conti sajnos ilyet nem gyart, a Contact kategosiaban. Voltam a Bringabutikban mutatott a fazon vagy ot felet, de egyikre sem tudta megmondani, hogy jo e vagy nem. Amugy lehetoseg szerint occso kene!
sztem simán rá lehet rakni
sztem simán rá lehet rakni a 28-622es sport contactot is. legalábbis én tettem fel egy vékony outi felnire, és nem volt eddig baja. igaz, nem is ment túl sokat...
Es a sarvedo meg rafert?
Es a sarvedo meg rafert? Vagy csak olyat erdemes venni, ami a nyeregcsore megy? En inkabb a hagyomanyos palcasat preferalnam.
A felni belső
A felni belső szélességétől függ, nekem a 14-es felnimre felment a 28-as Contact.
Valószínűleg századjára
Valószínűleg századjára linkelem be (feljebb is megtalálod):
http://www.sheldonbrown.com/tire_sizing.html
Lásd a "Which tire fits safely on which rim?" táblázatot.
Executive summary: rámegy :-)
Kár, hogy 13-15 van benne,
Kár, hogy 13-15 van benne, de 14 már nincs. :)
Na akkor interpolálunk :-)
Na akkor interpolálunk :-) Sőt, egyenest illesztve rá és kerekítve az jön ki, hogy ha w a felni (belső) szélessége, akkor a legkisebb külső -11+2.2w, a legnagyobb pedig -7+2.6w.
Ez alapján a 14-es felnire 20-29mm-es külső simán mehet, de gondolom egy 30-asból se lesz semmi baj.
Én is pont így számoltam.
Én is pont így számoltam. :)
Koszi, megneztem. Hat ma mar
Koszi, megneztem. Hat ma mar nem szedem szet, hogy a belso szelesseget megmerjem, de kivul kb. 20mm akkor gondolom bent se lehet 15-16-nal keskenyebb. Inkabb a fekeknel necces. Felek a fekbetet beleer a gumiba. Ennek ellenere senki nem hasznal mas gumit, mint Conti SC? Ez nagyon jo hir lehet nekik :)
Így látatlanban is
Így látatlanban is valószínűleg működik a gép 28-as gumival!
A felnire rámegy, csak az a kérdés elfér-e a vázban!
Általában oldal irányban el szoktak férni a vastag külsők, főleg hátul, és elől is a régebbi villákban. A modernebb aero villákban kisebb a hely, de általában a függőleges távolság a fékhídtól/villaválltól szabja meg a gumi méretét. Ha slicket használsz, az kisebb átmérőjű, mint egy rücskösebb, ezért is előnyösebb!
Sárhányóból csak a pálcás jó, az nem rezeg annyira és szépen be lehet állítani! Ha szükséges, kis ügyességgel lehet olyat szerkeszteni, hogy a villánál/féknél egy darabka "kimarad" és folytatódik utána.
Ha van a féken valamilyen gyorskioldó szerkezet, akkor azzal be lehet játszani, hogy a kereket könnyen ki lehessen venni, ellenkező esetben vagy kiengeded a fékbowdent vagy leereszted a gumit! Mondjuk defekt miatt szeded ki, úgyis lapos, utána csak a vázban fújod fel teljesen...
Elol a felni peremetol a
Elol a felni peremetol a fekhid aljaig kb. 28mm van. Palcas sarhalyobol tudsz valami markat/tipus ajanlani? En is attol felek, hogy nagyon passzentosan fer be a sarvedo es a legkisebb nyolcas utan beleer valamibe, ezert gondoltam hogy azon a 3-5mm-en mar nem sok mulik es nezegettem 25-os gumikat.
nekem az egyik bicómon
nekem az egyik bicómon kemény 23mm van a külső felülete és a hátsó híd alja között. jól beállított keréknél kb 0 az esélye, hogy hozzáérjen egy pálcás sárhányó. nekem hagyományos van rajta, és annál sem lehet gond. ha mégis akkora nyolcast kapsz, akkor már úgyis mozgásképtelen a vasad.
Valamit felreertettel. A
Valamit felreertettel. A 28mm a felnifal felso pereme es a fekpatko kozott van. A 20as kerekem felulete es a fekpatko kozott 9mm van.
ahha. az más. 9re még
ahha. az más. 9re még lehet rakni frankón pálcásat. unokaöcsémnek 7mm-re tettünk fel sárhányót, igaz, a hídnál levő papucsot ki kellett iktatni, de az a váz "hibája volt, nem a sárhányóé (régi bca és 2 lik is volt a féknek 1más felett).
En is ettol feltem. Szoval
En is ettol feltem. Szoval akkon ne is almodjak rola hogy 23asnal nagyobb gumi befer. Ilyenbol tud valaki valamit ajanlani? Ez pl. - 23-622 CONTINENTAL( 700X23C )ULTRA SPORT SZÜRKE FUTÓÉL 2300 FT ?
Ultra Sportot sokan
Ultra Sportot sokan használnak, van aki edzeni, van aki városba, Continental minőség. Én vinném :)
szerintem nézd meg, hogy
szerintem nézd meg, hogy mekkora a hátsó híd alja és a fék tengelye közti táv. ha ez jó a sárhányón, akkor nincs gond. mivel ezek a papucsok többnyire kétoldalról tartják a sárhányót, csak a műanyag vastagságát kell rászámolni. az meg max 2mm. így még mindig van 7
Befért 2-3mm maradt a fék
Befért 2-3mm maradt a fék és a külső között :) Sárvédőből majd valami felest kell vennem.
Tesztelgettem az olcsó
Tesztelgettem az olcsó gumimat. (VEE Rubber, vagy mi)
Eredmény: 5.5 bar-ról 7.0-ra 15 pumpálással felment. Aztán +20 pumpálás után továbbra is 7.0 bar volt, a mutató meg sem rezdült. Mindkét keréknél ugyanez történt. Közben a kerék oldalt, és a futófelületen is kezdett kidomborodni.
Kipróbáltam a pumpát lezárt szelepre fújva is, úgy simán felment 140 PSI-re, szóval valószínűleg nem a nyomásmérő rossz. Ha jól értem, ennél a külsőnél 7.0 bar a vázszövet rugalmas nyúlási határa, ennél tovább kár erőltetnem.
Megálltam 7 bar-nál. :(
Valaki járt már így?
Ez nagyon durván
Ez nagyon durván hangzik...
Mi a gyári nyomásadata neki?
A szomszédnak Longust tettünk a bringájára amikor meghoztuk Devecserből, mert nem akart még ugyanannyit költeni rá, mint amennyiért vette. Elsőre csak 8-at mertem beletenni, de szerintem azóta fújtuk már tízre (erre azért esküdni nem mernék). Az biztos, hogy kb másfél éve szolgálja gond nélkül. Igaz, hogy szerintem még 1000km-t se tett bele, viszont aránylag sokat megy zöldúton.
--
a bátor kommutátor
A maximalis nyomas rajta van
A maximalis nyomas rajta van a kopenyen vagy PSI vagy Barban megadva. Ennek kb. a ketszeresenel szakad/robban a kopeny. Ha a maximalis ertek kozeleben ilyeneket tapasztalsz akkor az selejt.
nos, nekem olyan már volt,
nos, nekem olyan már volt, h a gyárilag 4.4-ig megadott Deestone külső (kb. Vee rubber kategória) 3,5- től elkezdett szétszakadni a felni pereme mellett némi használattól...ez annyiból érdekes, hogy előtte ugyanennek a (sárga oldalfalú) guminak a teli fekete változatát a hegyigépen is használtam (mivel amolyan futóéles, hibrid megoldásról van szó - deestone d202), nem különösebben hímestojásként, és gyakorlatilag míg el nem kopott (igaz, sosem volt 3 bar fölött), valamint a párjával nem is volt gond. Mindezt csak amiatt írom, hogy ezen a szinten nem szabad meglepődni, ha nem teljesen egyenletes a gyárból kikerülő minőség, és becsúszik 1-1 selejt...azóta (ti. elképzeltem, milyen lehet az, mikor szétrobban alattam :S) én külsőn nem (v nem ennyire..szóval conti, panaracer, esetleg kenda játszik) spórolok, és városban kerülöm a recét, mert tényleg csak arra jó, h sodródj tőle a kanyarokban.
Ugyan nem 28-622, hanem
Ugyan nem 28-622, hanem 42-559, de SportContact. Namármost tennapelőtt azt vettem észre, hogy az első úgy a felétől keresztben el van kissé repedve. Látott már ilyent valaki? Egyébként jellemzően 6-6,5 baron használom olyan fél éve (az néhány ezer km), kényelmes így és gyors is egyben.
ilyet még nem láttam, de
ilyet még nem láttam, de cseréld le. szerintem próbáld ki a 32-559et. én az egyetlen 26osomon olyat használok, nagyon jó.
Hát, amennyiben nem kell
Hát, amennyiben nem kell felnit cserélnem (most egy elég pöpec mavic van fönn, erre a biciklire mostanában nem akarnék nagyon költeni)... Viszont nem tudom fejből, mi a mérete.
ha std montis felni, akkor
ha std montis felni, akkor 100, hogy rámegy.
Megnéztem, 559×17-es, jó
Megnéztem, 559×17-es, jó lesz az. Régebbi Mavic 221 vagy mi egyébként, ultrajó. Hol lehet 32-es külsőt kapni?
nálunk pestlőrincen simán
nálunk pestlőrincen simán hoznak, ha kell. üllői út az iparvasútnál. most úgyis szezon van, talán még raktáron is van nekik.
de normális helyen úgyis szereznek, még ha nincs is raktáron.
Pontosan hol is van ez a
Pontosan hol is van ez a bolt? Mennyiért mérik a Sportcontactot? Gondolkodom azon, hogy lecserélem a 47-es Contact Security-t valami haladósabbra.
--
kossuth - himmel.hu
k&k kerékpár 18.ker.
k&k kerékpár 18.ker. pozsony u. 2.
ha az üllőin mész vecsés felé, az iparvasútnál balra a sarkon. 2200ért kaptam 28-622-t, de szerintem egységárban van. tavaly a 32-559-et 2100-ért adták asszem.
@Magwas: gyári adat max. 87
@Magwas: gyári adat max. 87 PSI. 100-at bírt.
Mondjuk 1500 km után alig kopott rajta a rece. A felnivel párhuzamosan körben kicsit repedezett.
1300Ft körül volt. Legközelebb SportContact.
Mivel felröppent a hír,
Mivel felröppent a hír, hogy a conti sportcontact kifutó ágon van gyorsan utána néztem mi a helyzet a házam táján. Nos itt:( http://www.chilisport.hu/ )van dögivel készleten s úgy tűnik a nagykerekben is van utánpótlás.
Most tettem fel 23-622-est,
Most tettem fel 23-622-est, Schwalbét. Micsoda megkönnyebbülés, puha rugózik, nem úgy, mint az előző. Ja, mert az 19-622-es volt. Minden relatív.
Nekem két kérdésem van.
Nekem két kérdésem van. Az egyik, hogy 28-622-es külsővel mennyire szitkozódik az ember, amíg az 500 m hosszú földútról kikecmereg az aszfaltra, gyakran 3-4 centi mély homokban/kavicsban? Egyszer már 37-622-es külsővel is mondtam szépeket, mikor egy kereszteződésben megállás után indulni próbáltam ilyen kavicságyból.
A másik meg hogy egyszer, mikor kicsit keményebbre fújtam a kereket mint szoktam, úgy éreztem, hogy összevissza "pattogok" a kátyúkon (vagy valami ilyesmi, nem tudom jobban leírni). Az a kérdés, hogy ez nem jön-e elő még jobban egy keskeny külsőnél, vagy de, de ha mindig nagy nyomás van a kerékben, akkor már nem zavaró.
az, hogy mennyire
az, hogy mennyire szitkozódol, az nem a gumi függvénye ;)
sima földúton semmi baj a slick-kel. szvsz kavicsban meg homokban is inkább a gumi szélessége számít mint hogy mennyi rece van.
a pattogás a nagyobb nyomás egyenes következménye. azt még nem próbáltam, hogy azonos nyomáson érezni-e különbséget mondjuk 32, 28 és 23 között. elméletileg nem kéne legyen, vagy csak minimális.
Azt értem, hogy a rece nem
Azt értem, hogy a rece nem használ a homokban és lassít az aszfalton, meg is szeretnék szabadulni tőle amint tudok. A kérdés az, hogy (recétől függetlenül) keskeny kerékkel mennyire gáz a 3 centis homokban menni, érdemes-e az 500 m homokos rész miatt szélesebb kereket használni?
A másikat értem, és módosítom a kérdést: a keskenyebb kerék és a nagyobb nyomás között van szükségszerű összefüggés? Kell-e a keskenyebb kerékbe nagyobb nyomás, hogy ne kapjak túl sűrűn felütős defektet?
Én szoktam néha kb 5km-t
Én szoktam néha kb 5km-t kavicson és földúton menni 28-as Continental slickkel. Egy 40-es külső kényelmesebb lenne, de emiatt nem fogom lecserélni csak arra a szakaszra. Szerintem kibírható. Ilyenkor leengedem 7-7.5 bar nyomásig.
Keskenyebb kerékbe nagyobb nyomás kell. De sok függ a stílusodtól, ha pl kátyúnál kicsit "megemeled" magad, és nem az egész súlyoddal mész neki, akkor megúszhatod a felütős defektek többségét. Kísérletezz.
Általában igaz, hogy a
Általában igaz, hogy a keskenyebb guminak nagyobb az üzemi nyomása. Pl 559-es sportcontactnál a 42-es gumi 56-70psi-t szeret, a 32-es meg 70-85-öt.
--
kossuth - himmel.hu
Én szoktam 28-622 slickkel
Én szoktam 28-622 slickkel zöldutazni is.
Ha kicsit sáros, inkább a fixivel indulok, amin ez van, meg eggbeater, mint a zöldutas bringámmal, amin kb 32-622 recés lehet, viszont műanyag taposópedál.
A szomszéd, aki egyáltalán nem nagy bringás, szintén 28-622 slickkel jár, és ő főleg zöldutazásra használja (a gyereket meg a vázra ülteti). És határozottan állítja, hogy a zöldútra ez a legjobb. Pedig a feleségének montija van recés gumival, tehát tudja mindkettőről hogy milyen.
10 bar körül már nem pattog. Feelingben nem sokat különbözik attól, mintha tömör acélból lenne;)
--
a bátor kommutátor
A zöldút az milyen? Arra,
A zöldút az milyen?
Arra, hogy recét nem akarok, tegnap jöttem rá, mikor a régi, kicsit kinőtt és kényelmetlen de lényegesen kevésbé recés kerekű biciklimmel mentem iskolába, és a nettó menetidőm a 4/5-ére csökkent. Ez alapján (meg azok alapján, amik feljebb le vannak írva) az a kérdés, hogy milyen széles legyen a rece nélküli külső.
A keskenytől tartok a beásódás miatt, de nem tudom, használ-e annyit ez ellen a nagyobb szélesség, amennyit a hosszabb aszfaltos részen vesztek vele.
Nekem már 4 bar-nál is azt mondta a családom, hogy járhatnék fakerekűvel is :). Még keresgélem az optimumot a sebesség, pattogás, felütős defekthez szükséges kátyúbamenés nagysága és fakerékség függvényében.
az a kérdés, hogy milyen
az a kérdés, hogy milyen széles legyen a rece nélküli külső
28-as, vagy talán legfeljebb 32-es. 32-essel már jól lehet menni mindenhol, jó kompromisszum aszfalt és enyhe terep között.
A beásódás csak nagyon puha, porhanyós-szemcsés felületen (pl sóder, hótakaró, homok) jelentkezik, ha ezeket elkerülöd, akkor nem kell speciálisan széles gumi.
Ha mégis, akkor Snowcat felnin, 1 bar alatt :-)
Én 32-essel voltam
Én 32-essel voltam biciklitúrázni. Jó sokat mentünk sóderrel felszórt gáton, és a 32-es gumi éppen jó volt. Az aszfalton aztán persze jól felgyorsultam. :-)
Másrészt Bugac környékén jártam laza homokban is montival, ott minden kerék elsűlyedt. (Még a cipő talpa is, úgyhogy menni is nehéz volt benne.)
Szerintem is 28-32 körüli gumi kell neked.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Ha tenyleg nem akar
Ha tenyleg nem akar beasodni, akkor nem kene vacakolni, hanem erre a felnire kene feltenni egy 26x3.7-s kulsot...;)
"Ha mégis, akkor Snowcat
"Ha mégis, akkor Snowcat felnin, 1 bar alatt :-)"
Esetleg tanuljak meg repülni, akkor a kátyús út sem lesz gond. :)
A zöldút az ilyen. A
A zöldút az ilyen.
--
a bátor kommutátor
A kicsit szélesebb (de nem
A kicsit szélesebb (de nem szükségszerüen recésebb) gumi elönye lehet, hogy alacsonyabb nyomáson járhatsz vele, illetve kevésbé vezetik meg a hosszanti repedések. Persze azt neked kell kitalálni, hogy a kicsit szélesebb az a számodra 28, 32, 37, 42 stb.
Mely homokban es hasonlo
Mely homokban es hasonlo allagu talajon atlag bicajjal(atlag montit is beleertve) mindig is problemas lesz tekerni. Ilyenkor kell turelmesnek lenni :)
Ha kokemenyre (tul kemenyre) fujod a kulsot, akkor konyebben megserul a kulsot ( pl elvagja uvegdarab, eles ko), mig a kisse leeresztett kulso konnyebben oda fog utodni.
Az is szamit, hany kilo vagy... A bejegyzes inditoja sajat bevallasa szerint 60 (ha jol emlekszem) - ha pl 80 kilo korul vagy, akkor ahol magwas meg dalolva elgurul, te mar konnyen odautheted a felnit, sokszor, kemenyen. Persze a felni birja, de egyszer csiped be a belsot...
Egy jol felfujt 28-as kulsovel mindig kemenyen fogod erezni az utat es annak egyenetlensegeit, ez normalis uton nem zavaro, de en Franciaorszag utan Szegeden visszavaltottam 37-es kulsore a 28-rol.
Szerintem egyaltalan nem kell rosszul erezned magad mert nem 28x622-es gumival gurulsz - ha gyorsulni akarsz, vegyel jo nevu slick kulsot es fujd kemenyre (37x622 kulsoknel a 6bar mar eleg jo). Ahany ember, annyifele...
Egyelőre nem akarok semmit,
Egyelőre nem akarok semmit, azt szeretném kitalálni, hogy mit fogok akarni. Múlt szerdán eltörtem egy küllőt, és mivel eleve gagyi a kerekem, valószínű, hogy érdemes beneveznem egy új kerékre küllőcsere helyett. Ha tényleg nem érdemes javítani a kereket, akkor az új keréknél szempont lesz, hogy kompatibilis legyen keskenyebb külsővel is.
Egyébként én valahol 65 kiló körül vagyok, de nem szoktam száguldozni a kátyús részeken mert az útvonalon ahol járok ugyanezek a részek beláthatatlanok is. A járdaszegélyeket már kiiktattam, néhány pár vasúti és villamossínt nem tudok elkerülni, ott óvatoskodni kell.
Az elsüllyedést meg tegnap kipróbáltam egy (biciklitároló mélyéről előásott és kissé szétesőfélben levő) 32-630-as külsővel rendelkező országútival, és nem volt olyan vészes, mint gondoltam, bár ilyenkor májusban még olyan brutális homoktengerek sincsenek, mint júliusban. (Aztán jól kitakarítottam az egész biciklitárolót, mert nem volt szívem visszadobni szegény biciklit a koszba :).)
A küllőről annyit, hogy
A küllőről annyit, hogy nem te törted el (ha csak nem estél neki kombinált fogóval), hanem azért tört el, mert rosszul van megcsinálva a kereked. Nem érdemes javítgatni, egyre több küllő fog eltörni benne. Fűzess egy újat.
Van két nagyjából
Van két nagyjából egyforma biciklink, a másikon 1500 km után eltört 5, javítás után centírozás közben még kettő, aztán pár km után még néhány.
Az enyém bírt majdnem 3000 km-t, akkor egy tört el. A kegyelemdöfést lehet hogy az adta meg, hogy aznap a biciklimet néhány másikkal együtt tárolóstul ráncigálták pár métert. (Persze lehet, hogy nagyon óvatosan csinálták, és véletlen az egybeesés, de akkor sem szép dolog egy tárolót biciklistül arrébtenni.)
Két hete dombról lefelé
Két hete dombról lefelé kb. 5 cm mély porban próbáltam menni 6 bar-ra fújt 28-622-vel. Eléggé csúszkált össze-vissza. Eni 40-622-vel jött mögöttem 5 bar-on, és nagyjából egyszerre akadtunk el az állandó farolgatástól.
Az előre haladással nem volt gond. Sík terepen a 28-622 is jó lehet 5 cm mély homokra/porra.
Most cseréltem városinak
Most cseréltem városinak nevezett (középen futófelület, oldalt kicsit recés) 37-622 gumimat 32-622 Continental SportContact-ra. Az elözetes elképzeléseimmel szemben lényeges különbséget nem érzek: kicsit könnyebben gurul, kicsit könnyebben gyorsítható a bicaj, viszont nem érzem úgy, hogy akár egy sebességnyit (hátsó fogaskeréksor) is hozna.
A SportContact futófelülete nagyon erösnek/strapabírónak tünik, ez tetszik.
Ugyanakkor meglepödtem, hogy a 32-622 méretü SportContact szélessége csak 29mm. Mondjuk a régi gumimnak sem 37 volt a szélessége, hanem vhol 33 körül. Ez általános, hogy kisebb a gumik szélessége, mint ami rá van írva?
Függ attól, milyen széles
Függ attól, milyen széles felnire megy (keskenyen keskenyebb lesz), és mennyire van felfújva. Emellett marketingokokból is keskenyebb (lásd http://www.sheldonbrown.com/tire_sizing.html, Dishonesty in Sizing).
Fura dolog ez a méretekkel,
Fura dolog ez a méretekkel, hogy marketing okok miatt hazudnak. Mert kb. erröl van szó. Én tipikusan régi favorit/csepel méretü slick-et szerettem volna, erre kapok egy valójában ~28-asat. Mondjuk mentem már vele városban is, országúton is, nem volt semmi probléma a szokásos útvonalaimon, csak kicsit jobban ráz, mint szerettem volna.
Mondjuk a legdurvább összel volt. Vettem egy 32-622-es Continental Contact-ot, aminek a valós szélessége 26mm volt. Hát, vittem is vissza azonnal, hogy én nem ezt akartam. A mostani pont a határon van, remélem megszokom. Mondjuk a felnim viszonylag keskeny, lehet hogy az is összehúzza.
A másik érdekesség, hogy egy ismerösömnek 23-622-es gumi van a bicaján, de a szélessége ~27mm.
azt nem igazán tudom, hogy
azt nem igazán tudom, hogy miért, de a 37ről 32re váltás sokkal kevésbé érződik, mint 32ről 28ra, vagy lefelé még egy-egy lépés között.
talán azért sem érezed annyira, mert a sportcontact szép kör metszetű (jó, nem teljes, de a felülete szép egyenletes). az egyesszámú szinglimen 28-590es semperit van, aminek a metszete tojás forma, így annak ellenére, hogy 28milis, kb 20-23asnak felel meg a futófelülete, és baromira jól siklik az úton. a sc meg pont nem, de egy nagyon jó gumi, szeretem azt is.
Nektek mi a tapasztalatotok,
Nektek mi a tapasztalatotok, hogy poros/homokos úton a slick jobban csúszik kanyarban, mint a recés? Nekem mintha ilyen érzésem lenne, de igazából nem tudom, hogy az adott körülmények között hogyan reagált volna egy picit recésebb gumi.
nekem az összes gumim
nekem az összes gumim közül a 28-590 semperitem csúszik kanyarban a legjobban. a futóéle hosszában barázdált, mellette két oldalt apró piramisos a minta. poros kanyarban, de leginkább kezdődő esőben szokott oldalra kicsúszni nagyobb sebességnél. sportcontacttal hasonló körülmények között nem volt ilyenem. még a rubena is jól tart oldalra, azon csak vízelvezető barázdák vannak, nem mondanám recének.
Poros, homokos úton (ahol
Poros, homokos úton (ahol már besüpped) csak óvatosan kell közlekedni slickkel. Ha nem vigyázol, meg-megcsúszik (pl fékezésnél is). Ha sokat mész ilyen úton, akkor inkább egy kb 35-45-ös barázdáltabb gumi az ideális.
Viszonylag tiszta úton
Viszonylag tiszta úton járok, még a minöségre sem lehet túlzottan panaszom. Inkább csak meglepödtem, hogy éles/lassú kanyarban egy kevés homok volt az úton, és megcsúszott rajta az elsökerék, de aztán ahol szilárd talajt fogott rögtön meg is állt. De nem volt veszélyes, csak nem emlékszem, hogy a másik gumimmal is megcsúsztam volna ugyanott - bár lehet, hogy akkor még nem volt ott a homok :-)
kb. 2 hónapja használok
kb. 2 hónapja használok ilyen külsőt, és eddig kétszer történt, hogy menet közben egyszer csak leugrott a felniről. Ebből egyszer rendesen túl volt fújva (7 bar van ráírva, de kb. 10-et raktam bele), a második esetben viszont éppen csak 7 volt benne. A külső oldala beszorult a felni és a fékbetét közé, a belső meg elpukkant, szerencsére nem nagy sebességnél. Másnál is előfordult már ilyesmi nagy nyomásnál? Vagy a felnivel lehet valami? Átnéztem, de úgy tűnt, hogy sehol sincs eldeformálódva a perem.
Konkrétan milyen típus?
Konkrétan milyen típus? Szokott apró különbség lenni a méretben, de ez csak azt befolyásolja, hogy mennyire nehéz felpattintani. Vagy a felnivel van baj, vagy mégsem stimmel a méret (622 vs asszem 630 vagy 670).
--
a bátor kommutátor
ha valaki 630ra felrakja a
ha valaki 630ra felrakja a 622-t, az nagyon agresszív köll legyen :)
590ről bőven leesik, szal nemtom. azt azért senkiről nem feltételezem, hogy szingóra pakol drótperemest :D
lehet, hogy gyári hiba, gyenge a drót, vagy valami ilyesmi szopó.
Emléxem olyanra, hogy
Emléxem olyanra, hogy valahol 622 táján volt a felni is meg a külső is, és éppen annyival volt nagyobb a külső, hogy ha felfújtam, az egyik oldalon elkezdett kijönni a belső. Amikor megnéztem a számokat, akkor esett le, hogy ez nem fog így menni. De a számokra nem emléxem.
--
a bátor kommutátor
talán 630 és 635 lehet,
talán 630 és 635 lehet, kisebbnél még az 584 és 590 van nagyon közel, más nem-igen.
a régi méretek elég problémásak tudnak lenni :(
Ma érdekes tapasztalat
Ma érdekes tapasztalat szereztem slick vs recés kerék ügyben. Elmentünk zöldutazni ező után. Olyan utat választottam, amiről úgy emlékeztem, hogy köves, de hát sáros volt. A 32-622 kicsitrecés gumik simán vitték a terepet. De a lányunk durvánrecés kb 60-310 külsője olyan szinten felszedte a sarat, hogy beállt. Amikor tolta a bringát, nem forgott a kerék a külsőre tapadt sártól.
--
a bátor kommutátor
ilyet gyalogtúrán láttam
ilyet gyalogtúrán láttam nagyon profi mászóbakanccsal a holdvilág árokban. szegény srácra pár kiló feltapadt, mi meg örömködtünk a magasszárú puma cipőkben. :)
egyébként igazán kemény lehet zöldutazni bmx-szel :D
A minap megfolyt az első
A minap megfolyt az első gumim egy kicsit, és kértem helyette 1 Sport Contact-ot. Az van rá írva az új kerekemre, hogy Continental Contact .. Safety System.
Max. Luftdruck 102 PSI. Akkor ez most Sport változat, vagy nem sport? Találtam rajta egy "C 192" feliratot is.
Ezek szerint C kategóriás lenne?
Most nem tudom, meddig merjem fújni..
amennyire tudom, a c-sen
amennyire tudom, a c-sen nincs semmi külön felirat, a b-sen van a safetysystem, és a-sat meg még nem is láttam.
szóval ez valszeg b kategória, 7bar+ bőven megy bele.
Ha a b-sen safetysystem van,
Ha a b-sen safetysystem van, akkor az a-s a security.
lehet, nemtom. olyat még
lehet, nemtom. olyat még tényleg nem láttam, de eléggé valószínű. az árából elég könnyen lehet következtetni :)
Ha az van ráírva, hogy
Ha az van ráírva, hogy Continental Contact, akkor az valószínűleg egy Continental Contact. A SportContact slick, a Contact pedig recés.
--
a bátor kommutátor
Recés. Reflexcsík
Recés. Reflexcsík nélkül. Akkor nem sportot kaptam. :(
Leközelebb nyomtatott megrendelőlappal megyek a bringaboltba.
Én most váltottam Sport
Én most váltottam Sport Contact-ra, mert nem kaptam Contact-ot. 622-32-es méretben.
-
Zsurmi
én 37-622 contactról
én 37-622 contactról váltottam 28-622 sportcontactra. érezhető a különbség (gyorsabb vagyok valamelyest), bár lényegesen érezhetőbbre számítottam. valószínű még máshol is rejlik javítanivaló a biciklimen meg rajtam.
azt vettem észre, ha rágurulok 1 kavicsra, nagyon kivágja oldalra. a másik ilyet nem csinált. remélem, emberre nem pattan rá 1 ilyen kavics, mert az kellemetlen lenne.
én 1900 ft/db-ért vettem budán a mészöly utcában. megérte.
Félúton van a monti
Félúton van a monti átállitása 28-622 -s kerekekre. Azt tapasztaltam, hogy az összevásárolt sportcontact külső a 28-622/635 belsővel feltehetetlen volt a duplafalú felnire (alsó határos a szélessége, 28mm -nél keskenyebbet nem lehetne rá tenni). Ellenben a deká -s occsó 19-25mm -ig belső helyesen működik vele, elbirja a méretkülönbséget. A kézipumpámmal viszont szenvedés prestás szelepen keresztültolni 5-6 bar -t. Tippek olcsó és jó kicsi és könnyű de hatékony pumpára ? Túlzok-e ?
Thx
kulcsszavak : kona lava dome samu arpad sorry zold
Pumpa: SKS Wese, ~2500Ft
Pumpa: SKS Wese, ~2500Ft
A megfolyt hátsó külsőm
A megfolyt hátsó külsőm helyére Sport Contact került.
Reflexcsík nincs, fehér Continental felirat van. A gumin dombornyomással többek között "C201" szöveg is van.
Kanyarokban 50 felett mintha kicsit érzékenyebb lenne, könnyebben csúszkál, pedig csak 105 PSI-re fújtam.
Viszont gyorsabb.
Megjegyzés: mind a 2 db 85 PSI-s VEE rubber külsőm megadta magát vázszövet megfolyással, 3 ill. 5 hónap használat után. Igaz, 100 PSI-n használtam őket, kátyús úton.
üdvözletem tudja valaki
üdvözletem
tudja valaki hol lehet 28-622-höz defektbiztos belsőt vásárolni?
írtó mód megköszönném
Én inkább defektbiztos
Én inkább defektbiztos külsőt használok.
--
a bátor kommutátor
Mire gondolsz? SLIME-al
Mire gondolsz? SLIME-al töltött belsőre? Az 6-7 bar felett nem sokat ér, a 28-622-be pedig minimum ennyi kell, hanyagold.
A schleimmal töltött
A schleimmal töltött belső azt jelenti, hogy egy harákolósat belecsulázok? :)
üdv adamekp
Mivan, Peril nem ért rá,
Mivan, Peril nem ért rá, és helyettesíted? ;)
--
a bátor kommutátor
Eszembe jutott nekem is,
Eszembe jutott nekem is, hogy ő szokott ilyet írni.
üdv adamekp
hát ha te bele tudsz
hát ha te bele tudsz csulázni egy Presta szelepbe, akkor minden elismerésem :-)
Ő már csak ilyen
Ő már csak ilyen keményköpésű fickó.
(Vele sem játszanék szembeköpősdit!)
Van külön Presta
Van külön Presta tölcsérem. :-p
üdv adamekp
milyen belsőt használtok?
milyen belsőt használtok?
gumi.
gumi.
anélkül nem is szabad a
anélkül nem is szabad a mai világban
===
bácsi a biciklin
köszii, sokat
köszii, sokat segítettetek, máris megyek a boltba és meg is nézem...
na de legalább egy újabb társaság ahol a humor a plafont nyaldossa
Azért nem kaptál
Azért nem kaptál informatív választ, mert nem pontosítottad a kérdést. Írd le, milyen bringád van, milyen terepen használod és mennyit, milyen felnihez és külsőhöz kell igazodni, és máris ugranak, akik értenek hozzá, én nem leszek köztük, mert én nem. Még a belsőm márkáját sem tudom, ráadásul eggyel kisebb külsőhöz való, mégsem volt defektem másfél éve, úgy tűnik, a conti contact megvédi.
===
bácsi a biciklin
Szerintem meg pont azért
Szerintem meg pont azért nem kapott választ, mert szinte tökmindegy, milyen belsőt használsz, ha normális minőségű (pl nem hipermarketes) és méretben passzol.
A belső egy standardizált termék, nincs számottevő különbség a márkák között. Sőt az sem ritka, hogy két, különféle márkájú belső ugyanabban a gyárban készül, csak mást írnak a dobozra :-)
Köszi, ez újdonság. Azt
Köszi, ez újdonság. Azt hittem, hogy csak nekem mindegy.
===
bácsi a biciklin
A nyári szabadságom alatt
A nyári szabadságom alatt mentem kb. 1000 km-et a Conti Sport Contact hátsómmal.
A túra utolsó napján Heves városában átküzdöttem magam a kerékpárútnak csúfolt műtárgy utánzatokon.
OFF:
Érdemes-e feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gondatlan közúti veszélyeztetés, hivatali hatáskörrel való visszaélés vagy más jogcím alatt az ott levő, tankelhárító akadálynak is jó, helyenként 35 cm széles, nem folyamatosan aszfaltozott kétsávos kerékpárút miatt?
ON: 8 km bringaút után 4 üvegszilánkot és két betontörmeléket szedtünk ki a második defektem után a hátsó kerékből.
A külsőn vágott 0,5..1,5cm-es rések miatt nem mertem 4bar fölé pumpálni.. Van-e olyan 28-622-es gumi, amit 8 barig lehet fújni, és kerékpárút-álló? Lehetőleg olcsón..
magwas ugyanezt a külsőt
magwas ugyanezt a külsőt 10 baron használja. ha jól tudom.
Van olyan terep amit
Van olyan terep amit semmilyen külső nem bír rendesen. Az a baj hogy ugyan defektet csak 1-2-től kapsz, a gumit szétvágja a szilánk, és egyéb törmelék. Ilyen terepre én ki se mennék, használnám az utat. Ha mégis muszáj lenne akkor plussz defektvédő szalagot raknék a belsőhöz.
nem tudjátok hol lehetne
nem tudjátok hol lehetne sport contactot venni, de olyat, ami reflexcsíkos? bringabutikban csak olyan szokott lenni, amin nincs reflexcsík, bár a múltkor már azt is megvettem volna, ha nem csak egy darab lett volna.
létezik egyáltalán reflexcsíkos sportcontiból, vagy keressek inkább city contactot?
Én itt vettem, igaz nem
Én itt vettem, igaz nem 28-ast, hanem 32-est...De egy próbát megér:
Magellán-Petróczy Kerékpár Üzlet: 1203 Budapest, Török Flóris u. 13.; Tel: 283-7515
A 28-as és a 32-es között
A 28-as és a 32-es között az a különbség, hogy az előbbit rohadt nehéz beszerezni, az utóbbit nem. 32-es még a Récseyben is van, pedig az nem arról híres hogy a legjobb bringabolt.
Lehet, hogy lemegyek 25-re: a spécimen 23-as külsők vannak, és nem annyira gáz. Kavicson meg nem szépen illesztett villamossínen mondjuk kijön a különbség, de annak egy része az agresszív villageometria miatt is lehet.
Most nincs kedvem kutatni, hát kérdezek:
melyik külső az, amelyik
- 25-622
- reflexes
- legalább olyan defektvédelme van, mint a sportcontactnak
- nem baj ha olcsó, de ne legyen extra drága se;)
--
a bátor kommutátor
A schwalbe blizzard,
A schwalbe blizzard, gondolom, már túl drága. A sport contact miért nem jó?
===
bácsi a biciklin
mer nincs belőle 25ös.
mer nincs belőle 25ös.
köszi, megnézem
köszi, megnézem
reflexcsíkos sportkonti
reflexcsíkos sportkonti 28-622. ilyet láttam 2300-ért a Kerékpárboltban a Reiter Ferenc utcában kb 1 hete. nem 1 darabot.
Boci
----------
...akrat icob, icoB
Én kb 2 hónapja vettem a
Én kb 2 hónapja vettem a Lüleyben 28-622 reflex csíkos sport contactot 2 esszeh alatt.
Nagyon kicsi bolt, nem nagyon van készletük, de ha telefonálsz, hoznak a nagykerből. Legalábbis nekem hoztak :)
lüleyben sikerült venni
lüleyben sikerült venni köszi.
már fel is tettem Zsuzsira az új gumikat, kíváncsi leszek.
első körben 5-6bar van benne, (auchanpumpa nem bír többet) de már így is egy rövid 2km-es tesztúton szét rázta a s..günket.
ellenben a 40es trekking-koton után a 28as slickkel nagyon kis kecses lett:)
Reflextelen 28/622
Reflextelen 28/622 sportcontact a Bringabutikban 1390/db. A Bikemag Piacteres hirdetésre kell hivatkozni, azt mondják, csak akkor érvényes ez az ár. Amikor ma eljöttem tőlük, volt még egy jó tucatnyi.
===
bácsi a biciklin
Nekem múltkor szintén a
Nekem múltkor szintén a 1390-es akció keretében sikerült 28-622-es REFLEXCSÍKOS sportcontactot venni ugyanott :) Egyébként hetente hoznak, legalább 6-7 bringámon van ugyanez a gumi (montikon meg az 26x1,4-es CST), és a legjobb (nem kap defektet, gyors, masszív, olcsó).
Ami talán ennél is durvább, az a 28x622 sima Contact (reflexcsíkos, security), bár már nem gyártják és elvétve fordul elő 1-2 darab. Recés, nem slick, viszont elpusztíthatatlan.
én vettem meg az uccsó
én vettem meg az uccsó reflexeset, muhhahaha
az elég durva, hogy ez még
az elég durva, hogy ez még a rubena flash-nél is olcsóbb, ami amúgy teljesen jó gumi, csak nem defektgátlós. én is vettem ott régebben, de akkor még csak 1300 volt. ugyan ez c kategóriás, de működik. egyik hibája, hogy az oldalfala nagyon vékony, de még így sem láttam ilyen gumit defekttel. a másik, hogy szerintem túl erős a peremezése. múltkoriban alig tudtam felszenvedni egy pár duplafalúra, aminek következtében összesen 5 lukat csináltam a két keréken. a türelmetlenségnek meglett az ára. inkább vettem új belsőket, azzal már jó :)
lüleyben van reflexes conti
lüleyben van reflexes conti sportcontact 2200.-
Sziasztok, Az Airline 4-es
Sziasztok,
Az Airline 4-es felnimre szeretnék 28/622 -es vittoria zafiro-t.
Vélemény?
Egyáltalán össze lehet párosítani 28/622-es gumival?
siman. | Budapest Hardcourt
siman.
| Budapest Hardcourt Bike Polo | wackorblog |
Sziasztok, lehet, nem pont
Sziasztok,
lehet, nem pont idevág, de érdekelne, hogy mik a tapasztalaitok az asszimetrikus fűzéssel kapcsolatosan? Outi hátsó kerék, 36 küllővel, bal oldal radiális, jobb oldal 3 kereszt az elképzelés.
Erősebb/tartósabb kereket tudok így fűzni, vagy nem éri meg a macerát? 75-80 kg vagyok,érdemes ezzel foglalkoznom, vagy maradjak a 3 keresztnél, és csókolom.
előre is kösz!
szvsz jobb a három kereszt,
szvsz jobb a három kereszt, mint a hibrid fűzés. itthoni utakra eleve nem látom értelmét a radiálisnak.
ogreflikker
Radiális gyengít,
Radiális gyengít, esztétikai okokból szokták úgy fűzni (már akinek ez bejön), de kb annyi értelme van mint kivenni a Margit híd pilléreit "mert úgy szebb lesz". 3x mindenhova.
23-as külsőimet szeretném
23-as külsőimet szeretném 28-asra cserélni, de nem tudom, hogy el fog-e férni a sárvédőtől. Most kb 7-8 mm van a sárvédő és a gumi között. Mennyivel lehet kb magasabb egy 28-as slick gumi egy 23-asnál szerintetek?
Ez a 23 és a 28 elvileg a
Ez a 23 és a 28 elvileg a szélesség mm-ben. Ha feltesszük, hogy a keresztmetszet nagyjából kör alakú, akkor 5/2=2.5 mm-el. Ezen bonyolít, hogy adott felnire megy rá, szóval a fenti szám csak közelítés, de 7mm-be ha minden jól megy befér. Ki kell próbálni, de jó esélyed van rá.
szerintem a szélesség nem
szerintem a szélesség nem feltétlen egyenesen arányos a "magassággal". vannak eléggé "szögletes" külsők.
---
sörrel rakom. oszt?
Persze hogy nem, de
Persze hogy nem, de heurisztikának nem tudok jobbat, sajna. Marad a próbálgatás, mint annyi mindennél. Ha pénztakarékosan akarja csinálni, akkor vegyen meg 1 külsőt, és azt próbálja a szűkebbik sárhányó alá, aztán ha jó, akkor jöhet a 2.
Az outimon 23/622 van elöl,
Az outimon 23/622 van elöl, 28/622 hátul. Vittoria Zaffiro mindkettő. Holnap megmérem őket.
Egyébiránt ha valakinek kellenek, 3-ért a kettőt odaadom. Egy hetesek, teljesen jók, nincs bennük 100 km. Csak sajnos a tök fekete szín mégsem megy a bringámhoz...
.ilyenek
Nem terhelt, függőlegesbe
Nem terhelt, függőlegesbe állított bringán mértem a felni szélének távolságát a vízszintes talajtól.
23/622 -> 22 mm
28/622 -> 25,5 mm
===
bácsi a biciklin
szerintem sem fér ell a 28
szerintem sem fér ell a 28 as
Simán elfért. Tényleg kb
Simán elfért. Tényleg kb 2-3 mm a magasságbeli különbség. Köszi a válaszokért mindenkinek!
Zsír, megnyugodtam.
Zsír, megnyugodtam. :)
Az elmúlt két év alatt 9000 km-t mentem a túrázós biciklimmel. Kezdhetek gondolkozni a következő külsőn.
Két gondolatom támadt:
1.
A hátsó keréken a Sport Contact jól bírja, de defektnél nehéz szerelni. Nagyon szorul a felnire. Talán jobb lenne egy jobb defektvédelmű hátsó külső.
Valaki próbálta-e már ezeket az ebikéről:
- Continental Touring Plus 622/700 reflex
- Continental Grand Prix '09 Poly-X defektvédelem(180TPI)
Vagy van valami más, ami jól gurul, jobb a defektvédelme, tartós és 10000 Ft alatt van?
2. A párom edzőbringáján elöl 20-as, hátul 23-as külső van. Nekem túrázáskor időnként hátul fent van a csomagtartón egy 3 személyes sátor derékaljakkal, hálózsákokkal és utcai ruhákkal. A look-os pedál miatt váltócipő is van. Szóval hátul marad a 28-622, így is berogy kicsit néha 8.5 bárnál. Elöl viszont miért ne legyen keskenyebb?
A jelenlegi felnim etro 19-622, erre gondolom mehet 24-ig.
Mennyit számít sebességben, érzésben, ha elöl cserélek 28-ról 24..25-re? pl.:
- Schwalbe Blizzard Performance Line HS363 KevlarGuar
- Continental Grand Prix '09 Poly-X defektvédelem(180TPI)
- (van jobb?)
A véleményeket előre is köszönöm.
Hát a 25-ös már erősen
Hát a 25-ös már erősen az alsó határ, sőt. Trekking felnire nem raknék országúti gumit -> élmény lesz felrakni/leszedni illetve annyira szétterül, hogy kanyarvételnél a kanyarodási szög maximumán (erős kanyarnál) hirtelen meg fog lepni (nem lineárisan fordul, hanem a széleken a lapos gumi miatt beesik az eleje).
Nekem a Schwalbe Marathon
Nekem a Schwalbe Marathon Plus vált be legjobban defektvédelem, gördülési ellenállás és tartósság terén. Pont 10 ezer körül (online kicsit alatta) van, és 25-as a legkisebb belőle. Kicsit kevésbé terül szét, mint a többi, hasonló méret, a defektvédő rész miatt. Viszont szintén nehéz szerelni, kb mint a Sport Contact. Ugyanakkor a defektvédelem miatt én kb évente egyszer szedem le-rakom fel, amikor szöges gumira cserélek télen :-) Sokkal jobban véd, mint a Sport Contact.
Sheldon Brown táblázata alapján a 25-ös viszont már túl kicsi a 19-es felnire. Én nem kockáztatnék, szerintem annyit nem nyersz vele, mint amennyit kockáztatsz. Igaz, hogy a gördülési ellenállás növekvő a szélességben, de sok más tényező is befolyásolja. A helyedben maradnék a 28-asnál, de abból jó minőségűt vennék.
Turkáltam egy kicsit a
Turkáltam egy kicsit a Continental adatlapjaiban. A Schwalbe flash animáció kifagyott, úgyhogy maradok a Continál. Előálltak a "fekete chili" gumikeverékkel. Főbb jellemzők:
- 26%-kal kisebb gördülési ellenállás
- 30%-kal jobb tapadás
- 5%-kal lassabban kopik
- mindezt a gyártó állítja, szóval nem biztos hogy úgy van..
Szemezgetek a Continental Grand Prix '09-cel, ami ezt a chili technológiát használja, 180TPI szövetsűrűség és Poly-X defektvédelem mellett. Van valakinek tapasztalata ezzel a külsővel? Darabja 9000 Ft az ebikén, de utálok defektet kapni, és néha versenyre is megyek. Megéri?
Vagy sikeresen megettem a marketingrizsát?
** Eddig egy tesztet találtam. Ez mondjuk 24-622, de az első 1000 mérföldön nem kapott defektet, és alig kopott belőle. A 28-622 meg hosszabb életű. **
Nekem elég random
Nekem elég random választási kritériumnak tűnik, hogy hol fagyott ki a flash, de te tudod :-)
Ez a Black Chili nagyon marketinges izének tűnik. Mármint elhiszem hogy jó meg minden, de rögtön a samponreklámok jutnak eszembe tőle ("30%-al dúsabbnak ható haj"), elég viccesnek hat a "particles that optimize to nano-specifications" egy guminál. Szerintem ne agyalj sokat rajta, vedd meg azt, amelyik jobban tetszik, olyan rossz nem lehet, aztán majd megírod ide hogy milyen volt. Ha nagyon nem válik be, legfeljebb másmilyet veszel, amikor elkopik.
defektvédelemből a touring
defektvédelemből a touring plus talán a legjobb, amit a conti gyárt. a schwalbét nem ismerem, de simán lehet, hogy sokkal jobb.
egyik kedves barátom azt használja a fixijén, mert az tart a legtovább, még a defektszalagján is lehet közlekedni. ez azért sokat elmond :)
Schwalbe Marathon Plus-al
Schwalbe Marathon Plus-al eddig egyszer volt defektem 2 év alatt. Akkor is egy 12mm-es csavar (olyan pozdorjacsavar-szerű) állt bele merőlegesen (úton mentem, az ég tudja hogy került oda). Onnan vettem észre, hogy aprókat döccentem rajta mindig, amikor fordult a kerék. De ami fontos: nem eresztett le, csak amikor hazaértem és kicsavartam (kézzel nem tudtam kihúzni). Otthon szépen nyugisan megfoltoztam a belsőt.
Viszont az egyetlen hátránya, hogy kissé nehezebb felrakni, mint mondjuk egy Sportcontactot. Nekem a Marathon Plus volt eddig az egyetlen külső, amihez tényleg három felnivasat kellett használni.
Sikerült leszednem a
Sikerült leszednem a Schwalbe 2010-es katalógust angolul innen, és a készítői szerint a Marathon plus maximális defektvédelmet kapott, de lassú.
Mennyire lehet vele tekerni? Mennyire lehet túlfújni?
A táblázatok alapján (35. oldal) a Schwalbétól még a Marathon Supreme érdekelne, a 32-622 folding változat. (28-622 nincs belőle)
Foldingot lehet-e drótperemes helyett használni?
Nekem 9 baron szokott menni,
Nekem 9 baron szokott menni, viszont a zselés rész ellenállásának majdnem mindegy, mennyire fújod fel.
Nem lesz soha olyan pattogós, mint a Conti Sport Contact, de azt mondanám hogy a különbség nem akkora nagy, kb összemérhető az egyéb hatékonysági veszteségekkel (lánc koszossága, stb).
Neked kell eldönteni, mi a fontosabb - a defektvédelem mindig egy kis gördülési ellenállással jár. A Schwalbe Marathon Plus (és egyéb prémium defektvédős gumik) azért olyan drágák, mert kis plusz ellenállással adnak defektvédelmet. Én arra jutottam, hogy mivel ugyanabban a ruhában vagyok munkahelyen és biciklin, meg a kezem se akarom összekoszolni, nekem fontosabb a jó defektvédelem (és így a javításokból fakadó szívás, időveszteség elkerülése).
A helyedben kipróbálnám, de ha még több véleményt szeretnél, akkor volt szó erről a külsőről párszor a fórumokon, keress rá.
oké, ez jó is, de pl nekem
oké, ez jó is, de pl nekem nem defektvédős rubena flash-el 3 év után volt bajomm, mert szövetig kopott, és 7 baron elpattant a drót, ami kiszúrta a belsőt. ha nem fújom fel, csak 5ig, még mehettem volna vele talán egy hónapot, de már nagyon cserére érett, szóval semmi gáz.
a felrakásnál nagyon fontos a felni-külső párosítás. eleve vannak merevebb drótozású gumik, és ha azt erősebb peremprofilú felnire akarod feltenni, megszenvedsz vele. ez teljesen természetes.